2016-10-12 256 views
有蘋果既漢堡包見廣告食到跌哂d蘋果但事實有點出入美式蘋果安格斯牛堡 $24打開個盒既時候真係睇唔到有蘋果再揭開個包面 先見到原來夾哂係另一邊姐係砌到個包歪左不過唔提賣相下 其實味道唔錯有番茄生菜classic既漢堡 加上蘋果沙律fresh既蔬果中可以食到濃濃牛肉味瑞士芝味安格斯牛堡 $24相比之下 黎個感覺貧乏左d記得之前食既時候多好多蘑菇可能因為好繁忙 今次得好少白芝士同車打芝士 芝士味十分香濃跟漢堡扒係配合既 加上炒洋蔥增甜只可惜再增香既蘑菇得好少
有蘋果既漢堡包

只可惜再增香既蘑菇得好少
2016-10-02
Lunch
2016-08-15 115 views
牛油果係貴價水果 平時都唔捨得買但係有時有d藉口就會食牛油果雞堡 $23.8自己唔係冇口貓既fans 不過個盒返設計幾有心機菠蘿蝦堡都有另外既設計叫左多醬 佢問我時有兩種醬兩種加哂真係多到漏哂出黎係個盒度見到都有唔少牛油果 口感好似翠肉瓜林林地 其實冇乜味 比沙律醬搶左味沙律醬似冇咁酸既千島醬雞係麥香雞既 表皮都算脆有埋麥香雞隻沙律醬 整個感覺其實都係麥香雞牛油果唔太食得出
牛油果係貴價水果 平時都唔捨得買

牛油果唔太食得出
2016-08-07
Lunch
2016-07-31 327 views
今天下午, 一家人去麥當勞吃午餐, 之前因為麥當勞的廣告, 蝦堡而覺得挺感興趣, 於是就來把這個包吃了。麥當勞的蝦堡, 在我印象中之前每年都不定期推出, 這次是HELLO KITTY的主題, 所以被吸引了。精緻的HELLO KITTY外盒, 無論顏色和圖案, 設計都挺有新思, 一打開, 包外的包裝紙設計也挺講究的, 絕對有增加你食欲的感覺。包邊的沙律醬滿溢, 每一層都有不同的材料, 生菜, 菠蘿, 吉列蝦餅, 沙律醬; 生菜新鮮清甜口, 菠蘿清甜, 但是罐頭菠蘿, 吉列蝦餅一大片, 淡淡的蝦餅, 配以沙律醬, 酸甜可口, 十分醒胃; 如果把包皮改以FANTASTIC的米飯, 味道及口感會更好。吃完包, 喝了一杯菠蘿特飲消暑, 有菠蘿, 椰果等水果, 但味道太甜, 而且太濃不夠清新;另外, 我們還點了青檸雞翼, 香脆的外皮, 雞翼混以清新的青檸味, 酸酸的, 辣辣的, 但肉不太夠入味;吃完餐, 整體上食物味道是可以的, 但價格稍貴。
菠蘿特飲
菠蘿特飲
青檸雞翼
吃完餐, 整體上食物味道是可以的, 但價格稍貴。

5 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
2016-06-19 260 views
親子蛋飯tactic $24蛋黃哥promotion 包裝得十分可愛可以剝雞蛋咁開個盒 設計都花心思打開望落唔錯 材料有種逼更出尼既感覺最大賣點當然係舊飯度啦加有磨菇入飯度十分香濃有菇味既沉澱感飯係好似以前個麥飯卷 比較實唔會跌d飯粒出黎 味道質地都做得好原來粟米蛋飯係加左平時早餐扭扭粉d雜豆加左令味道更甜 與炒蛋既溫和感十分合襯加埋荷蘭風味醬清新既甜美配中間既雞塊(雖然唔係雞扒)脆香感肉醬蛋牛飯tactic $24時過一兩週 就推出埋相比係上次 d料砌得冇咁靚可能因為多幾層砌番好 其實真係幾高下番茄肉醬濃味 但冇想像中咁稠其實同生菜唔太夾另外漢堡扒係漢堡包個種 相對更加搶味中間塊蛋增加左係口中既豐富感主要都係食到漢堡扒味飯就當然就係好食啦 不過自覺親子蛋飯tastic特別d其實會諗佢用淨d飯之後會點用菠蘿批 $7上年都出過 不過今年唔同蛋黃哥一齊推廣菠蘿本身甜度高 加埋果jam更甜蜜味道突出鮮明 一食就知係菠蘿味亦有雪糕d菠蘿香精味
親子蛋飯tactic $24

菠蘿本身甜度高 加埋果jam更甜蜜

味道突出鮮明 一食就知係菠蘿味
亦有雪糕d菠蘿香精味
2016-05-29
$24 (Lunch)
  • 親子蛋飯tastic
2016-05-29 68 views
夜晚無飯食,附近又無咩好食。為由買個麥當勞食。見到今期蛋黃哥x麥當勞就買了炸雞套餐有4件麥樂雞/2件炸雞/2件烤雞+薯條+可樂:今次食有點驚喜,麥樂雞外脆內嫩,炸雞同炸雞都keep到雞汁,唔好鞋。皮都脆,唔會炸完縮水。不過如果只雞大點會好d。今次要給個讚。
夜晚無飯食,附近又無咩好食。
為由買個麥當勞食。
見到今期蛋黃哥x麥當勞
就買了炸雞套餐
有4件麥樂雞/2件炸雞/2件烤雞+薯條+可樂:
今次食有點驚喜,麥樂雞外脆內嫩,
炸雞炸雞都keep到雞汁,唔好鞋。
皮都脆,唔會炸完縮水。
不過如果只雞大點會好d。
今次要給個讚。
2016-05-27
2016-05-06 109 views
琴日系FACEBOOK見到麥當奴推出綠荼雪糕有紅豆新地同麥旋風,已經忍吾住了放工即刻去麥當奴買反杯麥旋風食..果然...真系好好味..好重綠荼味再埋D ORERO 餅碎,實在太夾啦,好可惜系期間限定
再埋D ORERO 餅碎,實在太夾啦,好可惜系期間限定
2016-05-03 200 views
手撕漢堡原本以為真係撕開個漢堡食點知原來係手撕雞美式手撕雞堡 $25.8很像人氣很高的樣子包裝得外露漢堡 像mosbuger般更覺高級感覺炸洋蔥圈 香蒜蛋黃醬其實都是create your own taste 材料不過手撕雞係特別出手撕雞似一餅形狀 應該有再煎過其實食落有d bbq味道加埋洋蔥圈同香蒜蛋黃醬十分香濃味道唔似黑椒漢堡有搶味情況材料配搭不錯新地香芋脆 $13勞動節買一送一 當然要捧場香芋批配雪糕 感覺會冇咁油膩有種輕盈左既感覺甜甜的 又好似冇咁熱氣
手撕漢堡原本以為真係撕開個漢堡食

2016-05-02
Tea
  • 美國手撕雞堡
2016-03-20 236 views
脆脆黑椒漢堡(加大) $33.8+4加大左會有shake shake 薯條今次就擇左美式BBQ蜜糖近來M記有唔少合作推銷食品今次係功夫熊貓3電影盒面有功夫熊貓可愛圖案揭開盒 濃郁黑椒香氣傳出 整個都是黑椒的氛圍表面有黑白芝麻中間夾有墨西哥脆脆 白芝士特別厚既漢堡扒當然唔少得黑椒汁其實黑椒汁十分搶味 其餘食得到既都係漢堡扒肉味 漢堡扒厚d多d肉汁但漢堡扒跟黑椒汁就係成功成為這包標誌性味道墨西哥脆脆夾係中間就增加口感 但就唔太脆特別一提食美式BBQ蜜糖 shake shake薯條識食既就梗係會走鹽 等甜蜜蜜既美式BBQ蜜糖係薯條中更加突出甜既薯條都十分好食呀香芋批 $7同時再度推出香芋批紫色盒 跟香芋既印象顏色一樣味道方面比想像中甜 外表批皮脆脆 又食得出粒粒芋頭既澱粉感層次與味道都十分豐富
脆脆黑椒漢堡(加大) $33.8+4

味道方面比想像中甜

外表批皮脆脆 又食得出粒粒芋頭既澱粉感

層次與味道都十分豐富
2016-02-26
$20 (Tea)
2015-12-30 227 views
北海道三文魚堡 $20.8而家先發食評好似有d遲 可能想食要等下次promotion...同snoopy大電影合作 好似之前夢工埸系列咁 盒面都有可愛史諾比三文魚堡係紅色 三文魚牛堡係藍色盒邊都有可愛史諾比 萌死了真係想帶番屋企擺番陣打開包裝紙 三文魚既脂肪香味傳出由於多醬 醬汁多到黏到紙上睇到有般莫名奇妙既興奮感倒轉過來 雖然材料簡單 有洋蔥生菜三文魚排但賣相不俗生菜附上明太子醬 醬味香濃鹹鹹地明太子係醃好既三文魚籽 所以醬料有三文魚香以為三文魚漢堡扒會有好濃既三文魚味咬落去係魚柳既質地 但又離奇地帶有好似蝦堡塊排既彈性而味道方面竟然係似麥香雞既雞味排冇咩三文魚味 味道主要由明太子醬主導所以要強調 叫多醬係十分重要明太子醬足以成為個包既象徵
北海道三文魚堡 $20.8

排冇咩三文魚味 味道主要由明太子醬主導
所以要強調 叫多醬係十分重要

明太子醬足以成為個包既象徵
2015-12-22
$20.8 (Tea)
2015-11-16 175 views
驅使我去嘗試佢既 唔係食物本身賣相或預期味道而係佢既人氣度每次經過M記都會見到人地食既只有價錢較貴既瑞士芝味足三兩人氣度遠遠勝過惹火夏威夷咁又點可以唔試下瑞士芝味足三兩 $25.3盒身比之前夢工場系列 設計較簡單大細見參考圖砌得高高的 而且因為係足三兩 所以包身感覺比平時大原本一拎到包打開時 生菜係東歪西倒既只好自己砌番正佢多醬係十分重要既 蒜蓉蛋黃醬好味蒜味濃香帶酸惹味 亦令包更濕潤揭開下面可見蘑菇平時要食其他店既蘑菇 通常都要去D高級d既餐廳 仲要唔平M記可以出產 都已經算成本高如果多d更好 會更覺物超所值足三兩漢堡扒厚度比平時厚肉比較鬆 肉汁都較多有兩片芝士夾著 白芝士係漢堡扒上 味較淡車打芝士係漢堡扒下兩片芝士再增厚漢堡扒口感 如果一人食會覺飽肚蘑菇醬料香濃 跟足三兩漢堡扒肉同樣係沉重既味道 兩者挺夾的係個包既賣點不過此終覺得蒜蓉蛋黃醬較突出價錢比平時新推廣產品貴但係飽肚既 而且抵食程度都高
驅使我去嘗試佢既 唔係食物本身賣相或預期味道

不過此終覺得蒜蓉蛋黃醬較突出

價錢比平時新推廣產品貴
但係飽肚既 而且抵食程度都高
2015-11-15
$25.3 (Lunch)
2015-11-02 214 views
近來麥當奴新地蘋果脆買一送一 都已經唔算出奇食過南瓜批想搵日再encore 萬聖節嘩鬼新地南瓜脆 買一送一既入嘩鬼新地南瓜脆 $12買一送一 士多啤梨醬 朱古力醬 各一個兜有隻Q版企鵝 好打意呀~雖然預期朱古力醬會較襯南瓜批 但都想試試士多啤梨醬士多啤梨醬較搶味 如果同南瓜批一齊入口 先係甜甜士多啤梨味南瓜味之後先慢慢淡出 係口中有少少淡淡既甘甜味此終配朱古力醬會較襯朱古力醬跟南瓜餡料 融合在一起的感覺南瓜既少少甜味 係少少苦澀既朱古力味中更凸出南瓜餡料成了主角不過真正既食法其實係 脆脆南瓜批中 直接以甘甜南瓜餡料作醬料 配甜美軟雪糕 甘甜曖暖南瓜餡料在軟雪糕中流動著我諗其實尼種係原本熱焦糖預期效果
近來麥當奴新地蘋果脆買一送一 都已經唔算出奇
食過南瓜批想搵日再encore

萬聖節嘩鬼新地南瓜脆 買一送一既入
嘩鬼新地南瓜脆 $12

買一送一
士多啤梨醬 朱古力醬 各一
個兜有隻Q版企鵝 好打意呀~
嘩鬼新地南瓜脆(士多啤梨醬)
雖然預期朱古力醬會較襯南瓜批 但都想試試士多啤梨醬

士多啤梨醬較搶味
如果同南瓜批一齊入口 先係甜甜士多啤梨味
南瓜味之後先慢慢淡出 係口中有少少淡淡既甘甜味
嘩鬼新地南瓜脆(朱古力醬)
此終配朱古力醬會較襯

直接以甘甜南瓜餡料作醬料

配甜美軟雪糕 甘甜曖暖南瓜餡料在軟雪糕中流動著

我諗其實尼種係原本熱焦糖預期效果
2015-11-01
$12 (Tea)
嘩鬼新地南瓜脆
嘩鬼新地南瓜脆(士多啤梨醬)
嘩鬼新地南瓜脆(朱古力醬)
2015-10-22 160 views
事隔幾日 因為真心覺好食好快就黎個encore今次菠蘿黑椒雞堡餐 轉奶昔 $31.8 + $2.5菠蘿黑椒雞堡上次冇留意到 原來包盒可以揭起盒邊就可見立體阿力吸血彊屍造型不竟係荒失失萬聖主題上次真係冇咁留意個盒盒邊還有夢工場系列標示不過今set應該係夢工場系列最後一彈了打開盒,內有牛油紙包住保持包餡料結構與型狀黑椒雞扒比包還要大跟長濃濃黑椒香氣傳出菠蘿令包高了不少使包看起來十分巨型一大片罐頭菠蘿係雞扒上叫多醬後可能會辣d 但望落好滋味脆身脆身 包亦烘過多醬後辣味更加突出 加上雞扒既黑椒辛口但juicy感滿滿既菠蘿 成為重要調和角色辣得黎又好似有股被中和既感覺 十分惹味脆怪薯格今次好食之作 外脆內粉 經黑椒調味 香口得黎鹹得跟薯仔味配搭良好不過可能因為大大舊 今次比得少d 士多啤梨奶昔奶既milky感強 甜度十足卡通荒失失企鵝好可愛喲~嘩鬼南瓜批 $7今次既重點試食南瓜批盒 有可愛馬提造型盒前後圖片相連由於剛賣哂 所以尼個係剛炸起的熱辣辣 外皮酥脆內餡都熱黱黱 南瓜糊既感覺冇蘋果及香蕉批咁 但係南瓜沉實穩重既香甜
事隔幾日 因為真心覺好食

上次真係冇咁留意個盒
盒邊還有夢工場系列標示
不過今set應該係夢工場系列最後一彈了
菠蘿黑椒雞堡
打開盒,內有牛油紙包住
保持包餡料結構與型狀

外脆內粉 經黑椒調味
香口得黎鹹得跟薯仔味配搭良好

不過可能因為大大舊 今次比得少d

奶既milky感強 甜度十足
卡通荒失失企鵝好可愛喲~
嘩鬼南瓜批 $7

內餡都熱黱黱 南瓜糊既感覺

冇蘋果及香蕉批咁 但係南瓜沉實穩重既香甜
2015-10-18
5 Minutes (Dine In)
$30 (Lunch)
嘩鬼南瓜批
我又再評論可愛的麥當勞了,這一次,麥當勞的霸權主義出現在景峰這一個小小的商場。老字號的景峰餐廳一易手,就立即釘上板,沒多久,那木板就增添了一個熟口熟面的顏色同名字《麥當勞》。是日來到屯門的佛堂,這一個充滿傳奇的紅髮叔叔終於開業了。我們二人雖吃了一個 late lunch,但畢竟只是 lunch,未達到很飽的程度,而且我們還有不少時間可以打發,近近地,貪地方舒適又不用太花費,麥記永遠是一個買少少野就可以齋坐幾粒鐘既好地方。平日,這一個景峰商場,人煙是稀少的,就算有,都只是路過上輕鐵或是到井才街的過客,根本不會有什麼人會停留。小朋友們聚集的,也許只有 7-11 的魚蛋檔,圍威喂地立食而已。現今,麥當勞的出現,就出現了一個效認,就是把人流帶到入這一個小區內,這一個效應,就是當年在英國讀大學時找到了一本書叫 McDonaldlizaion,速食店的出現,支配了這一個小小商場的人流,亦行用其標準化同均一化,漸漸支配了這一區的年青人,人人人人來麥記。(我從來未見過這一個商場的食店坐滿人)。我們只點下他們的$8餐,蘋果批就是這一個散叫單品中最為抵食的一個。香脆的外皮,帶有甜甜的糖面,非常之酥化香口,

我們只點下他們的$8餐,蘋果批就是這一個散叫單品中最為抵食的一個。香脆的外皮,帶有甜甜的糖面,非常之酥化香口,內裡的蘋果果肉夠哂香口。麥當勞,食物雖然是標準化,但蘋果批算是一個很高的標準,而這一個蘋果批,一定要熱食,這也是 McDonaldlizaion 中的標準化。

雪糕,形狀同賣相也是一種標準化的表現,而家要找軟雪糕,除了富豪的雪糕車之外,就要往這些連鎖速食店找。麥當勞的雪糕,很滑而且奶油味道香濃。我比較喜歡新地加朱古力醬,滑上加滑,濃濃的奶油味配朱古力更勝士多啤梨。

奶昔,從少到大都知道只有麥當烤才能做得出這樣的奶昔。味道 creamy,士多啤梨味帶著甜,冰冰涼涼的甜到入心,凍凍的夾有令這飲品起沙的冰粒,夠凍亦夠爽。

麥當勞的經濟學,就是以著名的速食店,帶動社區的人流同整體的經濟收入....多麼的偉大啊......
$10 (Tea)