2020-05-21 114 views
今次嚟到馬鞍山試下呢度嘅mee... lemongrass我嗌左個軟殼蟹撈檬,個檬粉就咁望落去好乾身,似整定晒然後拎出嚟,本身諗住落咗汁之後會好啲,點知落完汁撈完之後,一樣都係咁乾身食落去啲粉仲有少少硬,佢嘅配料亦都唔係話特別多,甚至乎話有啲少,另外個原隻炸軟殼蟹都比較細隻,咬落去覺得好油膩,應該係炸好拎出嚟番炸,啲油唔知係咪萬年油,搞到佢有浸油嘅臭味。另外仲嗌咗個芒果糯米飯,賣相唔錯,整得幾靚仔,但係一食落去嘅時候就覺得麻麻,糯米飯質地好硬,芒果亦都完全唔甜,仲有啲酸,我諗最好味應該係個醬同啲花生碎......
今次嚟到馬鞍山試下呢度嘅mee... lemongrass

今日6時半前到達,未滿座。成餐飯要食一個半小時!餐廳忙於做外賣,落單非常混亂!侍應好快咁「聽」我地落單,等了半小時,見遲過我地入來的客人已經有食物上枱。我追問替我們落單的侍應,他才發覺忘記替我們落單!之後他一句道歉也沒有!我們三人點了三份餐,等了一小時,只係上了一份。我們點了一份海南雞喇沙,卻來了一份雞絲喇沙!我跟那位健忘的侍應反映,他竟然說;「我跟你地講的餐牌上食物號數落單」將責任推在我們身上!我說我們根本沒有說過什麼號碼只告訴他是海南雞喇沙。之後他又推說是我們指錯餐牌上的食物圖片!他對客人態度甚差,大大聲與客人爭論!當然他之後沒有替我們跟進那份海南雞喇沙!要再追另一位侍應先有得食!其實他連飲品也落錯單,不過我們不想再多等一個小時!以後也不會再去!
2020-05-17 130 views
上次食過龍蝦喇沙, 今次再光顧, 梗係試下其他美食啦~疫情下都要等位, 証明受街坊歡迎啦~因佢既喇沙係好味既, 所以今次試下推介既MEE 喇沙但今次...一上枱...就有少少失望囉. ... .餡料講到有好多架~大蝦, 蜆肉,魷魚,  魚蛋, 等等, 但蝦有2隻.. .但其中一隻霉😕蜆肉細得可憐😫另一蜜汁厚切豬扒,就令人滿意, 惹味最推介當然仍然係飲品買一送一啦😘😘
上次食過龍蝦喇沙, 今次再光顧, 梗係試下其他美食啦~
疫情下都要等位, 証明受街坊歡迎啦~
因佢既喇沙係好味既, 所以今次試下推介既MEE 喇沙
但今次...一上枱...就有少少失望囉. ... .
蝦有2隻.. .但其中一隻霉😕
蜆肉細得可憐😫
另一蜜汁厚切豬扒,就令人滿意, 惹味

最推介當然仍然係飲品買一送一啦😘😘
2020-05-05
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
2020-05-04 109 views
Mee..lemongrass見到呢間泰國Fusion餐廳好大間,睇咗餐牌又覺得唔係太貴非常合理價錢,仲要有平晚餐套餐。就決定入去試試。肉骨茶,抗炎期間最需要吃暖胃的食物,是一種養生之道。藥材味很出又不會太重,味道剛剛好,甜中帶甘,有杞子明目,而超級大既冬菇、排骨十分入味,喜歡肉骨茶的一定要試試香脆鱸魚配青芒果汁呢個鱸魚真係好讚嘆,一見到它就嘩然,猶如一條很生猛的魚兒跳到碟上!工序超多 ,條魚經過先炸後炒非常香口,已經起左肉,佢嘅魚做得好好,表面脆身,內裡好鬆軟。點青芒果汁真係可以中和返個油膩感。入面撈埋好多青木瓜絲,青木瓜是好特別好軟身,好易入口,一啖一口好方便,個醬汁帶微酸好開胃,還加有大量香脆的花生,風味十足。馬拉盞炒通菜炒得幾香食落鹹香味十足,我覺得配飯食幾正#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #foll
Mee..lemongrass

肉骨茶,

香脆鱸魚配青芒果汁

馬拉盞炒通菜
炒得幾香食落鹹香味十足,我覺得配飯食幾正

#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig
2020-05-03 121 views
食過最難食嘅撈檬!天氣熱諗住食個撈檬撈檬選擇有5個,其中兩個有👍🏻(signature dish),但望見馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬張相都幾吸引,就揀左呢碗野一嚟到,完全貨不對版!啲所謂嘅豬扒一舊一舊,有理由相信呢度唔係一塊豬扒,碎濕濕 廚房求其執幾舊放面舖滿就算!😓塊豬扒⋯肥到⋯每一啖都係肥膏同埋粉漿!!所謂嘅厚切 其實係厚厚嘅粉漿!除左肥膏同粉漿,冇乜幾多啖肉食!味道方面,個蜜汁太甜!個檬粉就好硬,唔知係咪煮好放太耐😓 要落好多汁浸淋😑招牌海南雞飯 +$10轉左雞脾雞滑,但冇雞味湯係微暖⋯餐廳冇晚餐提供,一個飯一個粉冇野飲 $164再加一但現時晚市有八折,折左連加一$148就算有折下次都唔會再嚟😓
食過最難食嘅撈檬!

天氣熱諗住食個撈檬
馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬

碗野一嚟到,完全貨不對版!
味道方面,個蜜汁太甜!
個檬粉就好硬,唔知係咪煮好放太耐😓 要落好多汁浸淋😑

招牌無骨海南雞飯

招牌海南雞飯 +$10轉左雞脾
雞滑,但冇雞味
湯係微暖⋯

餐廳冇晚餐提供,一個飯一個粉冇野飲 $164再加一
但現時晚市有八折,折左連加一$148

就算有折下次都唔會再嚟😓
幾年前幫襯過銅鑼灣分店 最近發現馬鞍山近年都開左分店 而銅鑼灣個間已經執左😢今次同媽媽下午茶時間黎食 叫左兩個茶餐💁🏽‍♀️T2. 無骨海南雞喇沙 ($62)海南雞雞皮同肉好易分離 可以啖啖肉咁歎😌 肉質幾嫩滑👍🏽 喇沙湯底椰香重 所以湯底偏甜同微辣 略嫌味道唔夠豐富如果有蝦味就好喇~~麵底就比較正宗 係摻摻麵 即係油麵+米粉!T4. 馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬粉 ($54)豬扒厚身又大塊 每一啖都滲透住蜜糖🤩檬粉份量都唔少 入面仲有幾多既蘿蔔絲、生菜絲、紫椰菜絲! 👍🏽下午茶餐仲有包飲品💁🏽‍♀️(前)熱檸茶、(後)熱泰式奶茶雖然人均$6x一個下午茶唔算抵 但係勝在環境坐得舒服 食物又多選擇 我未見過茶餐Menu可以有17個選擇咁多🤣 遲d試埋附近既喇沙小店 之後比較下先😆

今次同媽媽下午茶時間黎食 叫左兩個茶餐💁🏽‍♀️
T2. 無骨海南雞喇沙 ($62)
海南雞雞皮同肉好易分離 可以啖啖肉咁歎😌 肉質幾嫩滑👍🏽
麵底就比較正宗 係摻摻麵 即係油麵+米粉!

T4. 馬來蜜汁炭燒厚切豬扒撈檬粉 ($54)
豬扒厚身又大塊 每一啖都滲透住蜜糖🤩

下午茶餐仲有包飲品💁🏽‍♀️
(前)熱檸茶、(後)熱泰式奶茶

雖然人均$6x一個下午茶唔算抵

遲d試埋附近既喇沙小店 之後比較下先😆
$65 (Tea)
今日嚟到馬鞍山新港城見客☺️見完客梗係同老公食好嘢啦🥰客人介紹我馬鞍山有一間新開嘅泰國餐廳叫Mee…Lemongrass位於新港城中心五期2樓👍🏻如果唔係客人推介,我都好少行去新港城五期嗰邊,去到都好易搵,原來就係喺天橋隔離就見到間餐廳啦😻🎉坐低睇好餐牌落單後,侍應攞了兩碗湯來🤤一飲之後原來係雞湯,熱辣辣又有鮮味😋見到餐牌後好自然叫咗個Mee小食拼盤😻唔講唔知我哋仲做咗善事添🥳凡叫Mee招牌小食拼盤,餐廳會捐出港元$10給予基督教香港信義會社會服務部🥰真係食起嚟都特別開心又滿足☺️拼盤種類共有五種😍分別有雞翼、串燒、春卷、蝦餅、無骨鳳爪😆無骨鳳爪酸甜適中額外開胃🍢串燒簡直有兒時嘅味道🦐蝦餅十分之彈牙和鮮味十足👍🏻春卷入面好多餡料😋雞翼香脆可口☺️整體上都非常滿意👍🏻仲做埋慈善真係冇得頂👍🏻👍🏻👍🏻炭燒豬扒喇沙淨係個賣相,已經睇到我流晒口水🤤🤤🤤炭燒豬扒分開上🥰豬扒仲要係厚切又大塊😍仲燒得脆口又入味,豬扒仲好Juice👍🏻喇沙入面原來有兩種粉面😋一款係油麵一款幼身米粉👍🏻十分之正宗👍🏻配菜還有雞蛋同豆卜,湯底十分之濃厚美味😻👍🏻檳城炒貴刁😍炒得好乾身配料亦都十分之多,非常抵食😋份量又大碟😻愛食

拼盤種類共有五種😍分別有雞翼、串燒、春卷、蝦餅、無骨鳳爪😆

炭燒豬扒喇沙淨係個賣相,已經睇到我流晒口水🤤🤤🤤

愛食辣嘅人士,非常推介枱上嘅辣椒油🌶又夠辣又夠香😝

仲有出面有個台式飲品推廣🥳外賣自取買一送一😍抵飲又大杯😋水果茶勁多生果🍎好新鮮好好飲😋抹茶紅豆都好香好好飲😋

環境裝修以綠色植物佈置🌴感覺如置身於園林之中🌳好舒服😌好Relax☺️

食物質素超高😋性價比超高👍🏻份量好大碟🤤真心推薦比大家😘
2020-02-11
$200 (Dinner)
  • 檳城炒貴刁
  • 炭燒豬扒喇沙
2020-05-02 52 views
今日唔係閒係屋企煮,所以落街買外賣食。點知去咗間服務態度好差嘅舖頭,幫我落單嘅個位店員聽錯咗我想要嘅嘢,落完單比完錢我同佢講佢落錯咗,想改返啱佢,佢竟然話落咗單冇得改🙄🙄🙄🙄。明明係佢自己做錯左,不過我算唔同佢嘈,逼我食緬甸咖喱牛腩配白飯,好彩我食辣嘅啫。點知攞外賣嗰陣時,佢仲話我未俾錢😑😑😑😑。真係好差!!呢個係牛筋配牛腩飯,佢啲餸都叫多,但係佢有幾舊牛筋係超級硬,好似橡筋咁樣就黎咬唔開。牛腩有一兩舊都係好鞋,整體感覺一般般。佢個咖喱係有啲辣又有啲酸、有啲甜。其實佢面頭嗰啲椰漿我唔明係想點🤔🤔🧐🧐🧐。啲飯都係算硬嘅嗰一種,比一般係出邊食到嘅米更加硬。

緬甸咖喱牛腩配白飯

2020-05-02
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Lunch
2020-04-21 56 views
其實已經試過呢間野一段時間,最近外賣仲有8折,就抱住試下的心態,食左個緬甸咖哩牛腩飯,睇上去好似超油,但食落超香超滑,本身以為佢會辣,其實佢反而味道介乎東南亞咖哩同日式咖哩之間,有少少甜甜地,都幾可以接受,送飯一流,牛腩都好入味,薯仔都好正下次會再叫呢個飯佢個冷檸茶都正,我覺得佢用的系泰茶個茶底幾特別,我最重要要少甜

2020-04-18
TakeAway
Tea
2020-04-21 96 views
呢間鋪位置隔涉,只有住附近d人先識;估唔到下午茶時段排晒隊等入座餐廳旁邊有一個茶檔,專做飲品及外賣鮮果茶都好飲,經常做優惠精緻的餐具,食都食得開心啲海南雞髀飯$45,本來以為下午茶好細份;好彩無叫多份。湯好清甜,飲完唔覺口渴;海南雞飯又香唔太膩,仲有一大隻雞髀$45去邊度搵😋😋😋😋媽媽第一次食撈檬,佢話好好食😋原本唸住食小小,點知食下成碗食晒;證明佢真心覺得好好食材料比較多,下午茶都咁有心機;真係要試吓其他時間醬料壺都好精美3個人食,每人都係$40。抵!

餐廳旁邊有一個茶檔,專做飲品及外賣

鮮果茶都好飲,經常做優惠

精緻的餐具,食都食得開心啲

海南雞髀飯$45,本來以為下午茶好細份;好彩無叫多份。
海南雞髀飯

媽媽第一次食撈檬,佢話好好食😋
原本唸住食小小,點知食下成碗食晒;證明佢真心覺得好好食
材料比較多,下午茶都咁有心機;
真係要試吓其他時間
雞絲扎肉撈檬

醬料壺都好精美

3個人食,每人都係$40。抵!
2020-04-02
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
海南雞髀飯
雞絲扎肉撈檬
2020-04-09 101 views
之前呢個舖位果間餐廳做左好多年執左,依傢變左mee...lemongrass泰式野,咁試一試先。對於新手寫食評既我黎講唔慣相機食先🙈所以食食下先記得影相...叫左招牌無骨海南雞半隻,另加一碗油飯,油飯無乜色水但食落超好食海南雞胸位比較嚡,脾位有少少根,一般。馬拉盞炒通菜,通菜炒得乾爽,菜食落都爽口又冇渣。蔗蝦3件,蔗蝦係大大件,炸得脆口,蝦膠打得都ok,然後蔗竟然好甜,另有米粉做配菜,米粉本身無味要點汁食,米粉唔黏口ok。軟殻蟹米紙卷- 菜多過乜,入面有青椒、紅椒、黃椒、九爪菜同,而每件軟殻蟹份量少過指甲...係咪一隻蟹腳分左6件?!完全唔推薦!不過塊紙卷係幾薄身好食。最後甜品香芒椰汁糯米飯,個形好似放左隻拖鞋上枱🤣🤣🤣,個椰汁好少,食成舊糯米時好乾,糯米亦太淋,我比較鍾意食傳統糯米飯...另外叫左兩杯飲品,買一送一抵呀!四季春奶蓋個奶蓋麻麻地😢我係奶蓋fans,飲慣出面專買茶既舖頭,所以覺得呢個一般...依傢堂食有八折,八折左再加番一,即係大約9折🤣

對於新手寫食評既我黎講唔慣相機食先🙈
所以食食下先記得影相...

雞油飯

海南雞胸位比較嚡,脾位有少少根,一般。

馬拉盞炒通菜

馬拉盞炒通菜,通菜炒得乾爽,菜食落都爽口又冇渣。

馬來庶蝦3件

完全唔推薦!不過塊紙卷係幾薄身好食。

香芒椰汁糯米飯

另外叫左兩杯飲品,買一送一抵呀!

依傢堂食有八折,八折左再加番一,即係大約9折🤣
2020-04-08
$100 (Dinner)
雞油飯
馬來庶蝦3件
2020-04-08 66 views
草莓芝芝冰茶 芒果芝芝 (一般)芒果味就不過不失 加 奶蓋 鹹鹹地都幾好 不過芝士部份其實唔多 草莓味我自己覺得幾甜 同埋加上冰茶 化學味好濃 加草莓嘅感覺好明顯 唔太掂炭燒豬扒喇沙面 (推)豬扒好硬 醬包住曬啲豬 不過好黏牙 甜甜地 個面就正啦 因為湯底辣得黎又充滿香氣 湯底夠熱夠香 配面點會輸 已經係全晚最好 其他太伏🌚軟殼蟹撈檬粉 (雷雷雷)我自己覺得 軟殼蟹好油 同埋凍左 口感好「林」零脆感 同埋我對於油都幾敏感 覺得好臭 唔知究竟係炸物貨尾 炸太耐 又放得耐 定 啲油重用太多次 粉嘅部份 其實都係粉 仲要常溫 佢個汁 我嫌棄唔夠酸添 啊啊啊啊啊啊 撈檬都會輸 我無言 小食拼盤 (伏)春捲 咪就係同軟殼蟹同一個道理咯 油唔掂 貨味 凍得黎又 唔脆 唔知想點 有點就係 入面啲餡 其實好多 幾好吃 不過無新鮮炸嘅感覺 吃得出 唔好呃我~ 鳳爪 無特別雞翼 睇相你會知道 其實有點而焦 🌚串燒 正正常常 配嘅醬 唔錯吃香芒椰汁糯米飯 (伏伏)芒果可能唔當造 所以 唔甜 不過都唔酸 係口感軟加無乜嘢味 真係咁 唔信你自己去試下乜嘢叫伏 同埋 糯米飯係硬到唔知點 同埋好乾

草莓芝芝冰茶 芒果芝芝 (一般)
同埋加上冰茶 化學味好濃 加草莓嘅感覺好明顯 唔太掂

炭燒豬扒喇沙面 (推)
豬扒好硬 醬包住曬啲豬 不過好黏牙 甜甜地
其他太伏🌚

軟殼蟹撈檬粉 (雷雷雷)
我自己覺得 軟殼蟹好油 同埋凍左
啊啊啊啊啊啊 撈檬都會輸 我無言

小食拼盤 (伏)
吃得出 唔好呃我~ 鳳爪 無特別
雞翼 睇相你會知道 其實有點而焦 🌚
串燒 正正常常 配嘅醬 唔錯吃

香芒椰汁糯米飯 (伏伏)
芒果可能唔當造 所以 唔甜 不過都唔酸 係口感軟加無乜嘢味 真係咁 唔信你自己去試下乜嘢叫伏 同埋 糯米飯係硬到唔知點 同埋好乾 無汁 個醬係無乜嘢特別用途 因為都係無味 飯好乾啊啊啊啊啊啊~

其實我起將軍澳 吃過 Mee 人地咁正
點解馬鞍山會咁 我仲要同我朋友講好食
搞到我冇晒面 黑曬面
同埋我都係8點去 點解要請我吃貨尾
廚師係唔係玩嘢 心情唔好?
🌚🌚🌚🌚🌚
2020-04-01 65 views
第一次來呢度食飯,之前真係無乜留意,個位畢竟唔算係中心,好容易行過但Miss左,咁岩呢晚想食下東南亞野,就入去,點知有驚喜喎龍蝦喇沙個餐牌寫原隻龍蝦,八十幾蚊碗我都覺得可接受,落單時侍應話而家係半隻,價錢變左係五十幾蚊,真心抵,龍蝦喎。。。。個喇沙來到,真係要相機食先,未試過成半隻龍蝦放係碗面度,龍蝦肉Ok,五十幾蚊絕對係抵食的密汁厚切豬排菜飯豬扒好好味,夠哂肉汁,一點鞋口都無,加埋蔥油食,正蒜蓉炒秋葵鐘意食秋葵既一定要叫,真係好夠份量,味道很好👍椰汁千層糕不是凍的,是微暖上碟,合適唔想食凍野朋友食,家人很喜愛伯爵茶珍珠奶茶好香伯爵茶味,有回甘

龍蝦喇沙

密汁厚切豬排菜飯

豬扒好好味,夠哂肉汁,一點鞋口都無,加埋蔥油食,正

蒜蓉炒秋葵

鐘意食秋葵既一定要叫,真係好夠份量,味道很好👍

椰汁千層糕

不是凍的,是微暖上碟,合適唔想食凍野朋友食,家人很喜愛

伯爵茶珍珠奶茶

好香伯爵茶味,有回甘
2020-03-29 63 views
馬來喇沙·海南雞飯專門店 Mee 人均 💰$100-$200————————————————————芒果芝芝 💰$35 7⃣草莓芝芝冰茶 💰$35 7⃣芝士奶蓋配水果係絕配 每次見到都會嗌今次仲要大大杯 啖啖果肉 同埋酸甜感覺 十分之滿足 比得上專門嘅飲料舖頭 小食拼盤 💰$158 7⃣去到泰國舖頭 太多野想吃 或者 太多野想嗌 唔想選擇困難症上身 就 即刻叫個小食拼盤 有齊曬個款小食 包括 串燒 春捲 鳳爪 雞翼我自己最愛就係春捲 因為入面好多餡 加上脆皮外皮 哈 想一個人吃曬4舊🤣軟殼蟹撈檬粉 💰$76 7⃣對於其他食物都比較重口味 所以特登叫個撈檬 加上醬汁 會令到自己口感清爽啲 不過不失 但係呢我自己吃完軟殼蟹覺得爽脆 點住醬汁吃就啱啱好啦 炭燒豬扒喇沙 💰$78 8⃣吃完所有主食 我自己最鍾意喇沙麵 入面有右面同埋米粉 重點係湯汁好濃郁 唔會太辣 香味十足 唔鍾意吃辣嘅你 都可以吃下過癮 一吃你就知道了 佢地擺左好多功夫落去湯底度 同埋豬扒好入味 甜甜地的送麵一流香芒椰汁糯米飯 💰$48 7⃣作為一餐嘅完美結束 肯係少不了 最經典嘅泰式甜品 芒果糯米糍 當日
馬來喇沙·海南雞飯專門店 Mee

小食拼盤 💰$158 7⃣

軟殼蟹撈檬粉 💰$76 7⃣

炭燒豬扒喇沙 💰$78 8⃣

香芒椰汁糯米飯 💰$48 7⃣
作為一餐嘅完美結束 肯係少不了 最經典嘅泰式甜品 芒果糯米糍 當日嘅芒果唔算太甜 可能係因為季節嘅問題 不過值得一讚嘅地方就係 糯米飯充滿椰香 ‘飯’嘅部分好彈牙 充滿椰奶嘅味道 配埋芒果 係經典嘅配搭 如果你唔嗌捏個甜品 你係一定會後悔

📍 馬鞍山鞍祿街18號MOSTown新港城中心
5期2樓2612-14號舖
🚇鋼鐵馬鞍山站B出口 步行約一分鐘
今日同媽媽嚟馬鞍山食野,無嚟一段時間,見到開咗間東南亞餐廳。見餐牌好多種類,泰國、越南、馬來西亞菜都有👍🏻「無骨海南雞喇沙」海南雞肉質好嫩滑,大大碗.最鍾意係可以一次過食哂油麵米粉兩種口味,湯底好濃郁...正「芭提雅蝦醬炒飯」炒飯一粒粒散開的,蝦醬味濃厚,仲有好多櫻花蝦,旁邊伴著東坡肉。仲跟一碗湯添👍🏻最欣賞門口擺了外賣特飲櫃檯,Lunch Set可以+少少錢轉特飲,當然要試下。「十勝紅豆鮮奶」奶味香濃,紅豆好軟綿綿,平時香港的紅豆,食唔到呢種口感,媽媽都話好好味👍🏻「芝士黑糖鮮奶珍珠」我自己就鍾情黑糖,平時飲到的是用奶粉沖,用鮮奶好香多,滑好多。今餐超值又好食呀👍🏻

今餐超值又好食呀👍🏻
2020-03-25