鮮芋仙既芋圓真係久唔久要食😚,呢次去開市中心所以買返屋企食。叫左2碗冰芋圓外賣,最近天氣唔算熱所以返到去啲冰都未溶👍🏻。🔅芋圓3號 ($45)3號有紅豆、花生同珍珠。花生就腍腍地個人麻麻,鐘意脆既花生多啲🤣,不過紅豆夠腍,珍珠都彈牙,唔錯😋。不過屋企人呢兜個底仲成餅冰喺到,都唔知點食🙈,用刀大大力插落去,舊冰都整唔開,刨都刨唔到😂 😂。刨冰拎到返屋企唔溶係就係幾好,但唔係直頭唔溶…所以都幾失望。🔅芋圓5號 ($45)5號就有花豆、白玉同珍珠,啱晒我鐘意食煙韌野既人😂。花豆夠腍,白玉同珍珠都好煙韌,芋圓就更加唔使講😋。嗜甜既我覺得唔算太甜,加埋刨冰口感就更豐富。💬呢次食鮮芋仙屋企人竟然中左伏😂…不過芋圓本身係正常既🤣,希望下次唔好再中🙈。
芋圓3號
🔅芋圓3號 ($45)

芋圓5號
🔅芋圓5號 ($45)

TakeAway
2022-03-28 136 views
前幾日天氣突然間熱咗好多,同朋友經過鮮芋仙竟然冇乜人排隊,就咁啱見頸渴,就叫咗依杯仙草鮮奶,鮮奶同涼粉個味道超夾,味道啱啱好又唔會太甜好適合用來做飯後甜品😍😍😍
好適合用來做飯後甜品😍😍😍
2022-03-01 172 views
提供芋圓同仙草嘅甜品店到處都有,鮮芋仙可以開到 11間店,想必有其過人之處。今次嚟到屯門店,試下招牌仙草沙冰。面頭係口感 Q 彈嘅芋圓同地瓜圓,兩者以地瓜圓味道較濃,好正👍。仙草一直係我嘅至愛,呢度嘅仙草爽滑味濃,配埋奶油,口感同味道都一流。至於最底嘅仙草沙冰較為少見,雖然係冰底,但係一啲都唔淡,黑糖味濃之餘又唔會死甜,好啱我口味。睇 menu,呢度仲有好多配料可以加,款款都好吸引,下次幫襯一定要再試。

2021-12-27 275 views
✨芋圓4號芋圓 口感煙韌軟糯 有淡淡芋香芋頭 有兩大嚿 香甜 軟綿 都係嗰句 我覺得鮮芋仙最好食嘅係芋頭紅豆 香甜 軟硬適中 珍珠 軟糯 彈牙 但有部份係黐埋一嚿刨冰 黑糖水 清甜 帶淡淡黑糖香 冰溶得好快 未上枱已經開始溶✨芋薯圓額外加咗芋薯圓芋薯圓 就係芋圓包住芋泥外層口感煙韌 內餡芋泥軟綿呢個配料唔錯 幾推介加✨焦糖布丁焦糖幾香 唔算好甜布丁 滑溜 口感爽彈 味道有好淡嘅蛋香但味道感覺有啲啲假食物都算唔錯 份量都唔少 食落都幾飽肚芋圓系列我覺得可以兩人分享都足夠環境普通 擺枱幾密 唔算好坐服務唔錯 親切有禮價錢合理 如果唔駛等位 可以一試但要等好耐就唔值
✨芋圓4號

服務唔錯 親切有禮
價錢合理 如果唔駛等位 可以一試
但要等好耐就唔值
2021-11-30 199 views
疫情期間有好多店舖都倒閉了,而糖水舖就更加多,依家想食個刨冰都唔係有好多選擇,鮮芋仙都算係我近期一諗起想食刨冰就會選擇嘅店舖。我試過佢嘅其他糖水,例如紅豆湯,呢啲可能偏向台灣人嘅口味,唔似我哋廣東口味,所以對我來講唔啱我,但當我試過一次食牛奶冰之後,就愛上。好似今晚為例,我連晚飯都唔食,因為叫一碟刨冰已經好飽。我叫咗芋薯圓Q麻糍牛奶冰,一個人基本上食唔晒,非常飽肚。頂頭加咗一舊雪糕絕對係加分位,麻糍非常之軟、冧、Q,就算遇到冰都唔會變硬,非常出色!成條最精彩就係芋薯圓,好似一粒湯圓咁樣,皮Q,餡料就係芋頭碎近乎容,超正!
叫咗招牌仙草沙冰。最鍾意食佢哋嘅仙草,好嫩滑。芋圓煙靭,軟林林,但唔係煮到爛晒嗰隻。甜度適中。配合仙草沙冰同少少奶。100分。平日夜晚去,基本上唔駛等位。雖然天氣凍,都堅持要食佢哋嘅冰。覺得佢哋嘅冰好食過熱糖水。份量好大。其實一個人食完飯再去食甜品,食一碗真係好難。但無奈佢哋必須每個人點一樣食物。如果冇咗呢個限制會好啲。雖然我知道兩個人食一碗嘅話,佢哋會賺少咗,但係一個人食一碗真係有啲太大囉。不如限時啦。唔好迫啲客人一人食一碗。
招牌仙草沙冰
2021-11-22
$45 (Dinner)
招牌仙草沙冰
2021-11-22 111 views
📍屯門市廣場食完飯早早地,行過鮮芋仙就挑起條癮想食芋圓😻都有少少人排隊,但好快就有位🔸招牌仙草冰沙 $45滿滿既仙草同芋圓🥰鋪底既係黑糖汁冰沙雖然今日寒流來襲但都係要食凍野😂飽到上心口😽🔸凍招牌豆腐豆花 $48個碗大到以為係裝丼飯😂有芋頭芋圓同珍珠珍珠多到食到尾都未食哂芋頭好好食😽係台式飲品店用黎整芋頭奶既甜芋頭!豆漿唔會太甜豆花唔係好滑果種,食到濃濃既豆味~
📍屯門市廣場

食完飯早早地,行過鮮芋仙就挑起條癮想食芋圓😻
都有少少人排隊,但好快就有位

🔸招牌仙草冰沙 $45

個碗大到以為係裝丼飯😂
有芋頭芋圓同珍珠
珍珠多到食到尾都未食哂
芋頭好好食😽
係台式飲品店用黎整芋頭奶既甜芋頭!
豆漿唔會太甜
豆花唔係好滑果種,食到濃濃既豆味~
2021-11-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$46 (Last Night Supper)
2021-11-10 137 views
可以自由搭配布丁口味同圓類配料,今次揀左珍珠焦糖布丁+小芋圓雪糕,一次滿足晒想食布丁同芋圓嘅願望。食晒兩樣都唔會太飽太heavy~布丁好滑,加埋珍珠糖度啱啱好,雖然芋圓細細粒,但系都好煙韌👍🏻
屯門呢間鮮芋仙位置唔算好大,但坐得都舒服。9點幾都幾多人外賣同排隊,但外賣比較細碗所以堂食🤣,等多左一陣就入得。🔅招牌仙草冰沙 ($46)揀冰沙好處就係下面係冰可以keep住夠凍😝,同埋就算唔計冰都幾大碗。芋圓有咬口彈牙,食食下都好飽🤣,仙草都無乜特別夠滑唔錯!唔想太甜所以都無再落奶,本身咁都夠甜。🔅招牌豆漿豆花 ($48)呢個有好大舊芋泥!芋圓都係一樣彈牙,有豆漿就香啲。雖然普普通通不過都唔錯👍🏻,推薦鐘意食芋泥既朋友。💬通常食鮮芋仙都一定會叫芋圓,好多地方芋圓都唔好食😂,但佢keep到種口感,又唔係算好貴,所以想食芋圓糖水一定會黎食😝。
招牌仙草冰沙
🔅招牌仙草冰沙 ($46)
招牌豆漿豆花
🔅招牌豆漿豆花 ($48)

招牌仙草冰沙
招牌豆漿豆花
2021-10-20 133 views
成日經過呢間都好多人排隊,今次見冇乜人排就即刻去試吓。芋薯圓Q麻糬牛奶冰$52一見到嘩咗一聲原來咁大份,有芋薯圓、小芋圓、Q麻糬、冬瓜條、布甸,我覺得呢個份量可以食2-3人,性價比高,唔怪得知長期都咁多人排隊😅

成日經過呢間都好多人排隊,今次見冇乜人排就即刻去試吓。

芋薯圓Q麻糬牛奶冰$52
2021-10-18 100 views
國慶假期,與女友入屯門市中心行下,路經鮮芋仙,因為之前夜晚在CWB排隊堂食不成,難得條隊唔算好長,於是就排下等下試下。點知都係等了半小時先入到座,而且要求每人都要點野,為左食個刨冰,唯有多點一杯豆漿。刨冰終於出場啦,份量望落去都幾大份,甜度適中,但略嫌冰刨得唔夠碎,但整體都算可以,我仲笑口同女友講,呢個餐根本係可以當正餐食。但係試過一次就算了,因為真係太多人排隊呢。
2021-10-01
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2021-10-14 137 views
久仰鮮芋仙大名好耐,終於同fd子夾到時間黎食牛奶冰,食完只可以講成份牛奶冰都無得彈個牛奶冰方面,都ok重奶味,而且沙冰都夠碎,唔會話有好大舊冰喺度影響口感好多餐廳整沙冰嗰陣都係落太多水,搞到沙冰口淡淡咁而鮮芋仙就好完美咁跳過咗呢個「沙冰雷區」,令我重捨返對沙冰嘅愛啊咁芋圓方面,佢哋嘅芋圓真係俾咗好大嘅驚喜我,一啖咬落去,滋味無窮,因為入面加咗芋頭餡,令個芋圓甜度適中得黎又有芋香,真係令人回味無窮而個雪糕方面,就係雲尼拿味,又滑又軟又濃,超好味配埋牛奶冰一齊食就最正而啲黑糖粉粿真係不得不讚,煙韌中帶點QQ,黑糖味重但又唔會太甜,好好呷最後,價錢方面,鮮芋仙嘅牛奶冰真係抵食夾大份,除咗份牛奶冰之外,仲有咁多美味嘅餸,真係物有所值㗎加上咁大份,我同fd子些牙食都仲得,二人除返開都係$30有找,真係平到喊鍾意食甜品嘅你千祈唔可以錯過呢間鮮芋仙吖

好多餐廳整沙冰嗰陣都係落太多水,搞到沙冰口淡淡咁

而個雪糕方面,就係雲尼拿味,又滑又軟又濃,超好味
配埋牛奶冰一齊食就最正

鍾意食甜品嘅你千祈唔可以錯過呢間鮮芋仙吖

• 芋薯圓Q麻糬牛奶冰
呢間糖水舖自從喺市中心開咗之後,夜晚經常會見到有唔少人喺門口排隊,今日的起心肝想試吓,就一同排隊啦點知一排,就排咗接近半個鐘了到可以入咗之前,顧客可以喺門口嘅收銀處落單,之後會有個取餐通知機俾埋顧客,當甜品準備好之後,個取餐通知機會響動,顧客就可以自己去取餐。落咗單之後等大約10分鐘左右就可以取餐。芋圓彈牙好味同紅豆珍珠芋頭好夾,而芋頭粉嫩,味道好香濃,成個甜品都好足料,食完好滿足仙草滑溜,配搭清涼的涼粉,好啱夏天食。額外加咗個雲呢拿雪糕,呢個雪糕幾有驚喜,雲呢拿味好重,拍得住大牌子嘅雪糕。整體來講,都算係一個幾高質素嘅台灣甜品,唔怪得每晚都有唔少人喺度排隊等啦!
點知一排,就排咗接近半個鐘了

芋圓彈牙好味
2021-09-18
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$48 (Dinner)
2021-09-17 168 views
Q麻糬奶茶布丁拼盤 $38招牌豆漿豆花 $48總匯八寶冰 $62食過鮮芋仙好幾次,都係第一次嗌總匯八寶冰🤣 聽個名有啲似八寶粥,但原來依個組合(綠豆、蓮子、薏仁、地瓜、紅豆、花生、花豆、冬瓜凍)加埋牛奶冰、雪糕,又出奇地夾喎‼️ 感覺都係幾健康既甜品,食多啲都唔怕肥啦😎
Q麻糬奶茶布丁拼盤 $38
招牌豆漿豆花 $48
總匯八寶冰 $62

2021-09-02 142 views
芋圓癮又起照舊例牌🥰•招牌仙草沙冰+ 芋薯圓今次另加佢之前係家用盒包裝都可以食到既芋薯圓 依舊好煙韌 中間有芋頭餡 正正原配芋圓凍仙草沙冰 加啲花奶好滿足呀🤎🤎🤎
芋圓癮又起
照舊例牌🥰