2019-05-04 671 views
食韓國野除左燒肉好食外,其實仲有好多特色美食都一樣咁有驚喜,今次近近地又來呢度食番個午餐餐牌上有多款精美菜式,有魚有肉有海鮮總有一款啱你,我就點呢款石鍋飯品嚐一下,先來有餐前韓式清湯同前菜小食食住先轉頭就來我點嘅韓式石鍋飯係石頭蟹膏飯,一放上已聞到濃濃嘅鮮香味,因為係石鍋上食落會比較熱,鍋飯上已蓋滿厚厚蟹膏同蟹籽份量十足一食入囗已有啖啖蟹膏鮮甜味道散發出來,再配啖飯食份外滋味又滿足到一番食慾確實係一個唔錯美食。
確實係一個唔錯美食。
Type of Meal
Lunch
  • 石頭蟹膏飯
2019-05-03 172 views
韓国焼肉 チェンワン店内が清潔では無かった。水のボトル口に黒カビ、箸先にに汚れの残ったままのテーブルセッティング。カルビの色は悪く、ツボの肉は硬い。ハサミは切れにくい物だった。サイトを使って半額でランチ会計436ドルが261、5になった。リピートは無い
韓国焼肉 チェンワン
2019-04-10 991 views
前幾天在荃灣看完炸雞特工隊,心思思想吃韓式燒烤及炸雞,知道附近的炑八絕對可以幫到我們。先來一份帶哈哈笑沙律,吃完心情會更好。王者牛肋骨 一上枱有點驚訝,非常長,目測有25cm,味道比我想像中好,肉味香濃,口感嫰滑,重點份量十足。這次套餐有一點改變,有半份供大家選擇,可以吃更多種類。炑八特製護心肉最近愛上用牛肉包著生蒜吃,入口刺激非常。條切特級牛五花牛肉味較濃,剪開細件,包著生菜一起吃,減低油膩感。韓牛La骨牛扒帶骨位的肉,特別嫰滑,還想多吃兩件。角切牛舌牛舌厚身,帶點嚼勁。霜降牛小排(蔥蒜)入口即溶的口感,有一點蒜味,令味道更豐富。甜辣炸雞個人覺得不太辣,帶一點甜,口感酥脆,不錯。要喝一杯冷靜下。

先來一份帶哈哈笑沙律,吃完心情會更好。

王者牛肋骨

這次套餐有一點改變,有半份供大家選擇,可以吃更多種類。

炑八特製護心肉
最近愛上用牛肉包著生蒜吃,入口刺激非常。

條切特級牛五花
牛肉味較濃,剪開細件,包著生菜一起吃,減低油膩感。

韓牛La骨牛扒
帶骨位的肉,特別嫰滑,還想多吃兩件。

角切牛舌
牛舌厚身,帶點嚼勁。

霜降牛小排(蔥蒜)
入口即溶的口感,有一點蒜味,令味道更豐富。

甜辣炸雞
個人覺得不太辣,帶一點甜,口感酥脆,不錯。

要喝一杯冷靜下。
2019-03-21 737 views
炑八係我一試就愛上左既韓燒鋪頭,我每次都會叫佢既牛臉肉😍😍😍勁好食,佢唔係話入口即溶既肉,佢係好有口感得黎又唔會話要咬勁耐都未食到😂😂而且佢醃得好好味,每次起碼叫2-3份😍至於佢既牛舌,我就覺得一般,薄果款無咩口感,而厚果個又太硬,好難咬😂
  • 牛臉肉
2019-03-08 946 views
今天妹妹終於考完試了,所以我就攞左一日假陪佢食好嘢!本來諗住食妹妹至愛~牛扒一問之下妹妹話:食燒肉…所以今日就去韓烤食午餐!侍應姐姐好好人…睇下爐邊芝士粟米係滿哂~我女兒超開心!我們一人點了一個燒肉套餐,妹妹揀了燒汁牛肉…略肥…但喜歡的人就會食唔停口!我就揀了豬肉拼盤,真心覺得右上角果啲肉…點燒都好味,如燒到剛熟就多肉汁,如燒焦了就香口,肉質爽不會硬!下次淨係食呢款!最後一提,佢啲泡菜…不知何解帶點甜味又有啲葱香~真係好味!而且係任食!
今天妹妹終於考完試了,所以我就攞左一日假陪佢食好嘢!

本來諗住食妹妹至愛~牛扒
一問之下妹妹話:食燒肉…所以今日就去韓烤食午餐!
侍應姐姐好好人…睇下爐邊芝士粟米係滿哂~我女兒超開心!

我們一人點了一個燒肉套餐,
妹妹揀了燒汁牛肉…略肥…但喜歡的人就會食唔停口!

我就揀了豬肉拼盤,真心覺得右上角果啲肉…點燒都好味

2019-03-05
$125 (Lunch)
  • 芝士粟米
2019-02-28 930 views
炑八真係我心目中好食又抵食既韓燒,肉既價錢唔貴之外(大多$100起~$2XX)仲有好多配菜食有韓燒唔少得既生菜、生律、泡菜之外,仲有豆芽(我至愛)、腌蔔白薄片同海帶海帶唔係成日有好似,有時係D其他野仲要有泡菜鍋邊蛋同芝士栗米全部都係免費,無限refill,不過食得晒先好嗌啊事不宜遲,打開menu有新野,試下先蔥蒜牛五花($98)個汁唔係太濃,燒完好香,不過間中有一兩舊有根,數量OK多件既,厚肉同夠新鮮,唔會有雪櫃味(講開就講,其實炑八啲肉我食左好多次都無雪櫃味,因為我係好CARE呢啲既,有少少都會好唔鐘意)濟洲黑毛豬豬肩肉配蒜菜($158)肥肉少,肉質唔韌,成大塊燒熟先剪開再燒至香脆配菜照扔埋去燒~umm不過唔見蒜頭既...薄切牛舌($118)大火燒30秒食得,中途要係咁反牛舌先熟得均勻柑橘梳打($36)一排無黎炑八係多左好多野飲,一杯都好大杯下
仲有好多配菜食
海帶唔係成日有好似,有時係D其他野
仲要有泡菜鍋邊蛋同芝士栗米
全部都係免費,無限refill,不過食得晒先好嗌啊
事不宜遲,打開menu有新野,試下先

蔥蒜牛五花($98)
濟洲黑毛豬豬肩肉配蒜菜($158)
肥肉少,肉質唔韌,成大塊燒熟先剪開再燒至香脆
配菜照扔埋去燒~
umm不過唔見蒜頭既...
薄切牛舌($118)
大火燒30秒食得,中途要係咁反牛舌先熟得均勻
柑橘梳打($36)
一排無黎炑八係多左好多野飲,一杯都好大杯下
2019-02-17 786 views
🥢食韓燒,老闆開心派利是🥢食開年飯,反傳統去食韓燒,老闆竟然著住韓服每位客人都派一封利是,內有$₩1000 感覺開心有驚喜🥢驕傲自滿韓牛餐 $880🥢拼盤包括:石鍋飯,蔥餅牛柳,西冷,牛五花肉,牛舌,小牛排,目惻油花漂亮,入口有肉汁,都算軟淋,無根,份量有點少,但其實因為牛都會好漏,所以都算ok🥢石鍋飯: 飯有做到粒粒分明,好吃,有香口感覺🥢蔥餅 : 餅不脆口的,但有蛋香🥢豬五花肉 $2xx肉質好吃有香味,有肉汁不會太乾,而且肥瘦適中,好吃的炑八韓烤地址: 荃灣眾安街2-8號周合成大廈1樓...請按右上角按三點,要按 就唔會錯過貼文啦#辣#香港美食#香港小店#今晚食咩好#今晚食乜好#食好西#食好西系列#非廣告#吃貨#吃貨日常#吃貨人生#吃貨日記#支持小店#旅行日記#食評#hongkongfood#food#foodie#hongkongfoodie#eat#eatgoodwesteatbadwest
🥢食韓燒,老闆開心派利是

🥢驕傲自滿韓牛餐 $880

🥢拼盤包括:石鍋飯,蔥餅

🥢石鍋飯: 飯有做到粒粒分明,好吃,有香口感覺

🥢蔥餅 : 餅不脆口的,但有蛋香

🥢豬五花肉 $2xx
肉質好吃有香味,有肉汁不會太乾,而且肥瘦適中,好吃的

炑八韓烤

地址: 荃灣眾安街2-8號周合成大廈1樓

...請按右上角按三點,要按[貼文通知] 就唔會錯過貼文啦

2019-02-01 871 views
入到去坐 朋友推介食 大醬湯蟹膏醬飯。於是聽佢講叫左 我再加多杯荔枝梳打 可能星期五想食好啲既關係 都幾多人黎食lunch 等左差唔多20分鐘先到齊 個煱就唔大 有碎牛肉塊 兩三隻硯咁 最正係個pat蟹膏撈飯 好香口好送飯 貶下眼就食晒 荔枝梳打就不過不失啦 整體其實咁多野都係70蚊個餐 算係抵 不過真係多人 所以侍應唔夠 上菜落單速度都好慢
2019-01-23 818 views
星期五又係可以放肆食好D 既日子,就同朋友食韓燒啦。炑八韓燒係全港都有好多分店,因為佢價錢唔貴又好味,泡菜果D又任食。侍應係我地睇緊MENU 果陣就送上泡菜,芽菜,海帶等小食,又係個烤爐加上泡菜蛋同粟米芝士。點左黑毛朱肩肉,角切牛五花,仲有MENU 上面無既紫菜飯卷。呢度既爐唔會好易焦,兩個人可以慢慢食都唔會限時。牛肉好嫩,甜甜地,配上生菜好好味。
星期五又係可以放肆食好D 既日子,就同朋友食韓燒啦。

呢度既爐唔會好易焦,兩個人可以慢慢食都唔會限時。
牛肉好嫩,甜甜地,配上生菜好好味。
2018-12-26 996 views
想同朋友見下面食個飯,一排冇食過韓國野同埋之前食過幾次lunch 都覺得幾好味同埋性價比高既lunch~ 所以今次就提議食呢間dinner⋯ 但一坐低就有覺得俾人劏既感覺去到攞位冇人特別提示有最低消費,但一坐低就有人嚟開爐同埋講今日最低消費係叫套餐或者叫3碟肉⋯ 但其實我本身唔係想食燒肉同埋得2個女人,邊食到咁多呀⋯ 佢得2個餐 指定晒食咩肉⋯ 一個豬牛雞什錦 720 另一個多啲牛890... 我得2個人點食到咁多⋯ 仲要啲肉冇得揀⋯ 🙄😒⋯ 所以唯有揀3碟肉⋯ 同埋又唔想只食肉,就諗住叫多個泡菜餅食下正當想落單既時候有個似係manager既男人就過嚟問係咪揀好左可以落單? 佢問得係咪叫套餐,我話唔係,個set唔太啱食同埋太多野點知佢一聽到就話咁你再諗下冇落到單就行開左⋯我同朋友之後都呆左⋯咁樣對啲客⋯ 唔叫佢既套餐就變臉。好似焗人一定要叫佢既套餐⋯唔叫就過主咁🙄😤我之後揀左另一個侍應落左單,2碟牛,1碟豬⋯同埋泡菜餅⋯ 其實咁既份量真係3個人先食得晒,但真係唔想只係食燒肉⋯最後好努力食都係食剩半碟泡菜餅拎走左,埋單都$642⋯ 味道係唔錯既⋯真係唔太抵食而且又受氣😑呢間野要劏客都劏得

點知佢一聽到就話咁你再諗下冇落到單就行開左⋯
呢間野要劏客都劏得有良心啲呀⋯ 迫人叫多野食之於又有啲服務態度差既人⋯ 唔會再去
😤
2018-12-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$320 (Dinner)
2018-12-23 730 views
約耐無見既朋友食個晏 一於食炑八見佢既lunch set幾抵食下 都多選擇又送湯同餐前小食 仲要免加一😳🔻紫菜湯唔太咸都多紫菜🔻餐前小食🔻烤五花肉半熟蛋飯💲48好豐富好多菜😂肉份量都多 啲肉唔韌 仲好多飯蛋做到半熟效果 撈埋飯食 正🔻雞扒蛋包飯💲42雞扒略嫌有啲乾同硬 蛋包飯隻蛋Ok 都滑雖然抵食 但整體因為隻蛋扣分🔻柑桔檸檬梳打(跟餐加💲8)唔算好甜 柑桔檸檬味都重🔻荔枝梳打(跟餐加💲8)隻色唔似荔枝但飲落都有荔枝味 不過杯嘢偏甜Overall 嚟講 食物Ok抵食不過預咗食完會一身油煙味😐
約耐無見既朋友食個晏 一於食炑八

蛋做到半熟效果 撈埋飯食 正

🔻雞扒蛋包飯💲42

雞扒略嫌有啲乾同硬 蛋包飯隻蛋Ok 都滑

雖然抵食 但整體因為隻蛋扣分

🔻柑桔檸檬梳打(跟餐加💲8)

唔算好甜 柑桔檸檬味都重

🔻荔枝梳打(跟餐加💲8)

隻色唔似荔枝但飲落都有荔枝味
不過杯嘢偏甜
Overall 嚟講 食物Ok抵食
不過預咗食完會一身油煙味😐
2018-12-23
Type of Meal
Lunch
2018-10-23 945 views
今日太多野做啦,搞到好晏先出去食午餐,不過都好呀,唔使同人迫!天氣麻麻地,天陰陰雨夢夢,都係食返啲辣辣地嘅嘢先,原本諗住食譚仔,點不知去到都係有人排緊隊,於是行吓行吓見到炑八有啲掛住佢嘅辣泡菜,一於去探下佢先!午餐都幾多選擇我叫咗一個蛋包飯,見到滑奪奪雞蛋已經好開心,再加埋無限添食嘅辣泡菜,實在太美味了,其實我都係食多咗一碟姐辣泡菜無論顏色,味道,辣度都配合得10分,師傅整得好入味,完全係我杯茶!
午餐都幾多選擇我叫咗一個蛋包飯,見到滑奪奪雞蛋已經好開心,
2018-10-15
$50 (Tea)
  • 泡菜
  • 前菜
2018-09-11 1061 views
晏宙口痕想食肉,就入咗呢間韓國餐廳。晏宙個set lunch 勁掋,100蚊左右。有好多小菜,肉又夠多夠食。想要好高質表,就唔會黎呢間,但想慢慢食個晏宙,又自己燒下野,都好似得黎。生菜包肉係最好食。珍珠飯都好味!。其後朋友gathering 一大班人黎呢到食dinner, 野食就相當麻麻,晚巿又貴好多。但晏宙都會推介。
2018-09-08 815 views
食物好,但感覺地方不乾淨,打開水瓶蓋後見到全部黑色積,用紙抹完也不敢飲,好似好耐無诜過咁,抽風好差,食完成身味,唔知以為去左BBQ ,以後再去的機近乎0,我都係鐘意牛X 多點。
2018-09-07
$200 (Dinner)
  • 五花腩
2018-09-05 860 views
知道炑八做緊六折學生優惠就即刻約朋友一齊去食,早幾日book枱都有兩間冇位,好彩book到荃灣。一去到店員已經好快手加芝士粟米同泡菜蛋,然後再攞埋前菜俾我地。炑八既泡菜係我食過咁多間韓國餐廳最好食既,次次都要添三次。牛臉肉: 牛味重而且好淋,味道比起其他牛會清少少。韓牛牛胸腹肉: 非常好食,脂肪好多,一咬落去有啲入口即溶既感覺。韓牛牛前肩: 都係好香牛味,係有咬口啲既肉質,同胸腹肉好唔同。薄切牛舌: 燒耐左會韌,但如果掌握好時間再加少少檸檬汁就好好味又有咬口。生蠔燒: 蠔加左蔥同蒜,唔係太食到蠔味因為俾蒜味蓋過左,但隻蠔咬落幾juicy。
牛臉肉: 牛味重而且好淋,味道比起其他牛會清少少。
2018-09-05
$130 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event