2024-12-23 394 views
做完運動,好肚餓,從體育館行返出來經過新都廣場見到呢間牛奶冰室,晚飯時間道道多人,見佢可以即入就佢啦。雖然打完波個身體仲熱熱地,但係今晚想食咖哩,點左佢個咖哩巨人雞扒飯。送到上來,他的咖哩汁是另外用碗裝起的,雞扒果然夠巨人size, 外皮煎到金黃色,切開時,雞扒香味撲鼻。咖哩汁有幾舊連皮焗薯仔粒,咖喱汁偏鹹,所以用嚟送飯啱啱好,咖哩份量也很準確,最後一口飯都可以撈到汁。呢個咖哩食完即刻火辣辣,要飲返杯西洋菜蜜中和下。等上菜途中有一個小插曲,剛好我在邊個位置係四人座位,有對夫婦斜角對坐,部長為佢落單時禮貌地問佢有幾多人,佢話得兩個,部長回他們繁忙時間,要坐埋一邊,因為出面好多人等緊,個男嘅就起身話唔食,唔好阻住人哋做生意。我作為一個旁觀者,我認為店長態度誠懇,表現專業,食客都有佢自己嘅選擇權利。滿分為10分(一分最低,10分最高)食物:9環境:9衛生:9服務:9價錢:9舒適度:9總分:9

送到上來,他的咖哩汁是另外用碗裝起的,

呢個咖哩食完即刻火辣辣,要飲返杯西洋菜蜜中和下。

滿分為10分(一分最低,10分最高)
食物:9
舒適度:9
總分:9
  • 咖哩巨人雞扒飯
2024-11-18 780 views
今次係第三次去食,上次新開張,所以走入去試吓,聽人講就聽得多呢間餐室話差,但我自己食嘢一定睇服務先,如果講到食物質素,差又唔算,但好好食又未至於,咁我覺得如果用茶餐廳嚟形容又唔可以太高要求,但一入到去D服務員好有禮貌,我食嘢一定係服務行先,佢哋嘅親切服務令人有一個好的印象👍——————-食咗三次,三點次都食咗唔同嘅嘢,咁我就將呢三次食嘅嘢講出自己的感覺⋯⋯😇一口豚肉蔥油飯:蔥油好惹味、豬扒都算OK😉厚切豬扒勁香蔥油飯:同上五香脆雞翼:香口夠熱好脆😇拍蒜豉汁蒸鯇魚:味道算OK,但個魚就諗咗D新鮮冷壓檸蜜茶:始終都係新鮮檸檬茶好啲😅———————-常餐:叉燒通粉配炒蛋及多士:叉燒唔似叉燒❌但通粉炒蛋OK巨人雞扒勁香蔥油飯:這個可以算合格😄黑糖牛乳紅豆冰:呢個紅豆冰唔錯😁香脆牛奶卷:合格埋單後憑單仲冇9拆買麵包見到呢個拉絲菠蘿包好吸引,所以又買嚟試吓真係好Creamy好好食,不過食完飯食又真係好飽🤣———————-今次係食晚餐二人餐,包兩餸+兩湯+兩飯,我哋再加多一個蒸鯇魚😊不過食唔哂要打包😁今次食晚餐蒸鯇魚,比上次蒸得好吃☺️二人餐,我哋揀咗咕嚕肉和霸王雞🥰咕嚕肉甜酸味道適中,大小一口吃好方

——————-
一口豚肉蔥油飯:蔥油好惹味、豬扒都算OK😉
厚切豬扒勁香蔥油飯:同上
五香脆雞翼:香口夠熱好脆😇
拍蒜豉汁蒸鯇魚:味道算OK,但個魚就諗咗D
新鮮冷壓檸蜜茶:始終都係新鮮檸檬茶好啲😅

黑糖牛乳紅豆冰:呢個紅豆冰唔錯😁
香脆牛奶卷:合格
埋單後憑單仲冇9拆買麵包見到呢個

———————-
今次係食晚餐二人餐,包兩餸+兩湯+兩飯,
我哋再加多一個蒸鯇魚😊
不過食唔哂要打包😁
今次食晚餐蒸鯇魚,比上次蒸得好吃☺️
二人餐,我哋揀咗咕嚕肉和霸王雞🥰
咕嚕肉甜酸味道適中,大小一口吃好方便,霸王雞滑溜好味,整體上三次吃都不過不失😇

——————
食物不過不失,但每一個服務員都很好禮貌👍
食肆令人回頭的感覺就是他們的親切服👍
其實開心🥳簡單就在我身邊😇
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍.. 鍾意寫..留下美好回憶
——————

2025-04-06 47 views
餘下2個食物,問了5-6次,最後原來搞錯其中漏的不是我們說的而是另一個食物,但員工居然無發現相同,到後來送上時才說出是巳到的食物,相信沒有人想食相同,於是問可否換,員工說是我們說的,意思不能換,但漏是客人責任,問了5、6次就可以,知道錯了就不能換?想要辣椒醬,本來想問員工,見他們忙就去找,找了良久,找不到就問員工,他惡言說在櫃檯,不知是罪?要被黑臉?因為不肯換,改單改幾次又等半小時以上。香港飲食業被搞垮是有原因。
2025-01-26 140 views
牛奶冰室係我食過最難食嘅餐廳碗粉一pat 嘢杰撻撻豬扒飯啲飯凍嘅 爛嘅一食就知預制飯仲要咁多人排隊 以為好好食 本身我係垃圾口嚟 乜都ok 點知又要唔平 又唔好食 真係食唔落臨走見憑單有9折買麵包 仲有小插曲無俾9折本身諗算 但對方態度問題都係決定搵經理解決咗不過真係一次過喇但服務態度總算係好嘅 好幾個都好好禮貌
牛奶冰室係我食過最難食嘅餐廳
不過真係一次過喇
但服務態度總算係好嘅 好幾個都好好禮貌

蔥油豬扒飯  常餐生滾牛肉米線
2025-01-14 155 views
只有半小時吃午飯,就要去開會,能夠不用等位、快上菜的餐廳,就想到牛奶冰室。五香肉丁湯麵,轉米粉,份量少些,不會太熱,可以快吃。五香肉丁真的很久沒吃了,少少辣又有五香粉的濃香,真醒神!米粉爽口入味,好開胃。喜歡湯粉麵裏會配搭一點蔬菜,平時去茶餐廳比較少有。滑蛋酥包,把炒滑蛋轉成熟蛋,是煎雙蛋呢!煎得很漂亮,還加了一點香蔥豉油。酥包最特別,真的是牛油酥皮的麵包造成方形,最初以為是普通方包焗成多士,拿上手,脆脆的,咬下鬆軟牛油香,才知道平凡中的美味。猴頭菇響螺燉雞湯,湯清不油膩,還有很多猴頭菇、響螺、雞肉、瘦肉,全都可以吃,雖然吃過米粉份量不多,但喝湯把湯渣都吃完就非常飽肚,滋補養顏,為冬日增添溫暖,喝完工作更醒神。

2025-01-14
$80 (Lunch)
2024-12-31 147 views
星期日都要OT ,實在累透了,總算完成手頭上工作,竟然過了午飯時間,和同事一起速速醫肚。 來到我們近來的主場:牛奶冰室。點選了燉湯,芥菜咸蛋肉片湯飯。在寒冷天氣時,喝一口燉湯,暖笠笠的感覺很舒服,皆因用料足,有喉頭菇響螺雞肉,連湯渣都吃光。 芥菜咸蛋肉片湯,完全有媽媽的味道,肉片浸湯後更鮮甜,芥菜有抗氧化作用,清甜爽脆,滿滿的把整碗湯飯吃完。 同事叫了厚切午餐肉半焗流心蛋葱油飯,還有免費提升為三蛋,午餐肉厚切的程度令人驚喜,像吃掉一罐小午餐肉的份量,而厚切還可以把餐肉的每一面都煎得香脆,正!流心蛋加葱油伴飯,再加特製的甜豉油,增進食慾,整個飯的配搭很完美。 飲品點了西洋菜蜜,手機落單有濃一點的選項,同事則點了賣相和味道一流的雪糕紅豆牛奶,冬日飲冰的東西,工作累透也回過神來呢!

2024-12-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2024-12-15 273 views
難得好姊妹一起吃飯,就去近來至愛之一的牛奶冰室,來一頓性價比高的午餐吧!終於明白為何那麼多人點犀飛利銀芽肉絲炒麵:賣相靚,把麵條炸成一座小山丘的形態,但不油膩,蘸上熱辣辣大大份的銀芽肉絲汁,麵條保持脆口,加上肉絲更加把口感提升了層次。再加配清香滋潤的猴頭菇燉湯,完全滿足了脾胃!另外點了麻酸辣一口豚肉炸響鈴米線。選了小辣的雞湯,濃郁而帶麻刺激了味蕾,肉碎配花生粒是我十分喜愛的口感,連米線入口是一絕!響鈴點湯兩秒入口是最佳的處理,脆卜卜十分滿足!加配了香脆口奶卷,鬆脆,軟滑,香甜,真是美味的甜品選擇!伴着我們談心的還有幼滑的泡沫奶紅茶,香濃的黑芝麻椰子奶,清爽的新鮮冷壓檸檬茶,而全單只是$251,性價比就是高,吃得開心!

再加配清香滋潤的猴頭菇燉湯,完全滿足了脾胃!

加配了香脆口奶卷,鬆脆,軟滑,香甜,真是美味的甜品選擇!

2024-12-13
$75 (Lunch)
2024-12-14 196 views
這晚下班天氣微涼,想起牛奶冰室的燉湯了,又來個一人晚餐。涼瓜肉碎菜脯煎蛋飯$72,可以優惠價$18加配原盅燉湯。這個涼瓜肉碎菜脯蛋真的煎得不錯,咸度適中,蛋的熟度剛好,軟綿彈滑,涼瓜和菜脯都剁成小粒,能夠被蛋漿完全包裹著,每口都充滿爽口感覺。菜脯也不會太鹹,涼瓜青甜不苦澀,吃得非常開胃,整碗白飯都吃完。這裏的燉湯都用料十足,上桌熱辣辣的,燉出來湯清味甜,連湯渣瘦肉猴頭菇等都吃光。吃這些家常小菜感覺健康不油膩,有家的感覺,以後都會常來。
這晚下班天氣微涼,想起牛奶冰室的燉湯了,又來個一人晚餐。

涼瓜肉碎菜脯煎蛋飯$72,可以優惠價$18加配原盅燉湯。

吃這些家常小菜感覺健康不油膩,有家的感覺,以後都會常來。
2024-12-10
$90 (Dinner)
2024-12-09 297 views
見到上水新都廣場新開的牛奶冰室很多人吃午餐,又即管來試試。人多,等位時間約十分鐘。乾燒伊麵是我喜歡的經典粵菜,麵條炒成金黃色,搭配鮮美的醬油,讓人一口接一口。麵條的口感彈牙,與醬汁的鹹香相得益彰。這道菜通常會加入各式配料,如蔬菜、肉類和海鮮,讓整體風味更加豐富。每一口都能感受到食材的新鮮與爽口,是一道任何時候都方便吃的食物。凍咖啡,第一口品嚐時頗濃郁的,非常大杯,選擇正常奶量,少冰,免得太多冰融化後沖淡咖啡味。吃過乾燒伊麵再喝杯咖啡,除了當消除濃味外,還讓人精神一振。另加炸牛奶卷三條,當甜品吃一流,有牛奶香又有香甜味道,香脆加軟滑口感集於一生。其實飯後一杯咖啡,不僅能提神,更是享受生活的儀式,在午休時讓心情愉悅,瞬間充電,再努力工作吧!

2024-12-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$87 (Lunch)