2008-04-17 43 views
約了中同,未到時候,就同朋友仔入sogo搵野食。其實之前睇食評,早就想黎試,所以今次已經鎖定milktop。估唔到呢間係咁入,有種柳暗花明又一村既感覺。試了牛奶綠茶雪糕($25)。見佢\有牛奶布甸,好似以牛奶做主打,以為牛奶雪糕應該唔錯。點知食落口又唔多覺有牛奶味,而且唔算滑。相反綠茶雪糕就好有綠茶味,但同樣唔算滑。下次都係試布甸。
約了中同,未到時候,就同朋友仔入sogo搵野食。

估唔到呢間係咁入,有種柳暗花明又一村既感覺。
相反綠茶雪糕就好有綠茶味,但同樣唔算滑。

下次都係試布甸。
2K
2008-04-10 37 views
去Sogo 行0下supermarket, 行行0下見到呢度有日本牛奶雪糕賣, 又0黎試試, 點知牛奶雪糕已經賣晒(!), 女店員介紹呢隻玻璃樽仔牛奶布甸($20) (「試唔試0下呢隻牛奶布甸? 同牛奶雪糕味道好似的」, 咁就點話點好啦.即買即食, 女店員仲offer 幫我開埋, 服務態度好得嚇一跳... 樽仔幾靚, 0岩0岩0係雪糕拎出0黎, 食落當然好凍, 質感極滑, 少少甜, 奶味極濃, 而且雖然佢manufacturing date 係3 日之前(所以expiry date 係今日), 但食好新鮮牛奶0既味道, 好正! $20 一細樽好似好貴, 但咁鬼好食, 鍾意食奶的, 值得試試!下次早d 0黎買牛奶雪糕食.

下次早d 0黎買牛奶雪糕食.
牛奶布甸 ($20)
2008-04-10 10 views
本來想吃雪糕.由於人多, 被擠到一旁.被雪白的Yogurt Cake 吸引了. 但只有兩人. 無咁大個胃.鏡頭往下一pan... 一樽樽可愛的牛奶樽裝住的就是牛奶布甸- Milk Pudding ($20 一樽).一啖入口. 不會甜.繼而品賞到很香滑的奶味.太感動了.不用走太遠去澳洲牛奶公司.又不用吃太大的一碗燉奶.將會是我不能去澳洲朝拜時的代替品.
本來想吃雪糕.
由於人多, 被擠到一旁.

一啖入口. 不會甜.
繼而品賞到很香滑的奶味.

太感動了.

不用走太遠去澳洲牛奶公司.
又不用吃太大的一碗燉奶.
將會是我不能去澳洲朝拜時的代替品.
Milk Pudding
2008-04-02 1 views
29/3/2007 午食完行過~又有新味,於是又再食阿姐係咁promot佢地個新口味~生薑我就好怕食有薑味ga野~不過朋友話幾好佢叫左個生薑&牛奶(薑汁撞奶)我就叫左Saruka&綠茶生薑唔係好辣,可能比d奶味蓋過左,朋友話食完有少少辣喉,佢話好食過d咩大良薑汁撞奶,仲可以驅寒,我建議大家叫呢個就搭牛奶雪糕啦~match d ,而且呢隻味真係幾特別,而且都幾好食~值得一試Saruka~個色就幾靚啦~不過個味係雲尼拿,佢話呢個係春天先有ga禾~限量的~當雲尼拿雪糕食就幾好~
29/3/2007 午

食完行過~又有新味,於是又再食
阿姐係咁promot佢地個新口味~生薑
我就好怕食有薑味ga野~不過朋友話幾好

佢叫左個生薑&牛奶(薑汁撞奶)
我就叫左Saruka&綠茶

2008-03-17 12 views
分別試食左清酒、蕃薯同石榴味..清酒有淡淡嘅酒味,其實不錯,但我本人不太愛酒蕃薯味唔知係咪試杯裝嘅關係..好硬..同有雪..有少少影響..如果唔係我都會揀佢..入面真係有蕃薯粒粒石榴味夠清,真係好石榴囉..恆爺試完就要左一杯喇最後..反而揀左無試過味嘅creamcheese味嘅杯裝..食落好滑好香cheese同milk味..係對於會奶同cheese味嘅人必然之選呀~!買野個嬸嬸好有耐性逐樣比我地試..仲提我地杯裝會硬少少..等一陣先食會好d添~
分別試食左清酒、蕃薯同石榴味..

清酒有淡淡嘅酒味,其實不錯,但我本人不太愛酒

石榴味夠清,真係好石榴囉..恆爺試完就要左一杯喇

2008-03-13 8 views
睇到OPENRICE話此店既雪糕好好味, 所以今晚食完飯忍不住又去試吓叫左楓樹雪糕+芒果雪糕..2種味道都唔錯唔會太甜有少少清清地唔錯, D味道選擇都幾特別下次可以試埋佢地既布甸
2008-03-09 5 views
買左兩隻味. Green Tea 真係好"Green Tea".好香. 不過其他Brand都做到如此水準. Saruka 因為較少見( 雪糕味道來說) 所以試下. 淡淡粉紅好靚.不過食唔出咩味( Only Taste of Milk rather than "Saruka")
買左兩隻味.

2008-03-09 13 views
今個月再嚟買咗其他款試吓 :1) 單球($18)-石榴: 友人鍾意佢有好實在嘅石榴味-紅茶: 有茶味亦有奶味,不錯 2) 細杯裝/120ml ($25)-北海道牛奶: 好有奶味-紅豆: 味道幾似巢x紅豆味雪條-細看杯身上個ingredient list,先知道喺香港製造,最初仲以為喺入口日本嘢添-另有大杯裝/480ml ($80) 3) 牛奶布甸($20)-用玻璃樽仔”莊”住-好滑同好香牛奶味-good
今個月再嚟買咗其他款試吓 :

1) 單球($18)
-石榴: 友人鍾意佢有好實在嘅石榴味
-紅茶: 有茶味亦有奶味,不錯

2) 細杯裝/120ml ($25)
-北海道牛奶: 好有奶味
-紅豆: 味道幾似巢x紅豆味雪條
-另有大杯裝/480ml ($80)

3) 牛奶布甸($20)
-用玻璃樽仔”莊”住
-好滑同好香牛奶味
-good
2008-03-04
綠茶配藍莓雙球雪糕$25綠茶真係好綠& 好綠茶味... 哈哈, 好好味呀藍莓就帶少少酸, 感覺好真材實料, 唔錯唔錯.雪糕好滑, 最勁係d奶味, 好濃好重, 食時候唔係咁覺, 但食完之後, 留低唔係綠茶或者藍莓味, 而係好味lor! 正呀!
綠茶配藍莓雙球雪糕$25

綠茶真係好綠& 好綠茶味... 哈哈, 好好味呀
藍莓就帶少少酸, 感覺好真材實料, 唔錯唔錯.

2008-02-29 14 views
去完泉章居食飯,梗係要同男朋友再去sogo行下,順便買野食la,見呢間雪糕咁吸引,一於要試下。買左3杯,今日已經食左兩杯,仲有杯朱古力味未食。芝麻:好濃既芝麻味,我好鐘意,最緊要係好重奶味,滑就唔算好滑,不過就食到一粒粒既芝麻,好正。忌廉芝士:呢隻冇芝麻咁好,因為芝士味唔多濃,但奶味都一樣足,有少少呍喱拿雪糕既感覺,都幾好啦。外賣有埋乾冰,唔驚會溶,店員仲好積極比人試味,服務值得加分。應付個mock已嘔血,溫書?起碼要過多幾日了。

買左3杯,今日已經食左兩杯,仲有杯朱古力味未食。

應付個mock已嘔血,溫書?起碼要過多幾日了。
2008-02-28 10 views
黑芝麻咬到一粒粒芝麻不過芝麻味唔濃反而奶味佔多佢話係用脫脂奶整但係明明見到有盒保利純牛奶=3=不過一定比美式雪糕輕盈兼唔漏既...
黑芝麻
咬到一粒粒芝麻
不過芝麻味唔濃
反而奶味佔多
佢話係用脫脂奶整
但係明明見到有盒保利純牛奶=3=
不過一定比美式雪糕輕盈兼唔漏既...
2008-02-28 5 views
我最鍾意綠茶geh食物esp green tea + milk所以綠茶雪糕係我的摯愛!!以前經過sogo會試milk top geh ice creamgreen tea 一試難忘..但係$25一杯又唔捨得買..而家開o左畢雪糕鋪..仲要$25有兩球梗係即刻試啦!!!green tea and hokkaido milkgreen tea真係好好好濃郁同有奶味..唔會*gip*..因為試過好多green tea gelato or ice cream都有*gip*味..milk flavour都好好味..好似日本煉奶果種味..不過green tea 濃所以cover o左佢d味..下次買返兩隻都係淡or 濃先得i like milk top!!!一定再試!!
我最鍾意綠茶geh食物
esp green tea + milk
所以綠茶雪糕係我的摯愛!!

green tea 一試難忘..
但係$25一杯又唔捨得買..
而家開o左畢雪糕鋪..
仲要$25有兩球
梗係即刻試啦!!!

green tea and hokkaido milk
green tea真係好好好濃郁同有奶味..
唔會*gip*..
milk flavour都好好味..
好似日本煉奶果種味..
不過green tea 濃所以cover o左佢d味..
下次買返兩隻都係淡or 濃先得

i like milk top!!!
一定再試!!
2008-02-28 16 views
feb 24, 08要自己在銅鑼灣hea,所以嚟咗呢度試吓 :1) 雙球-抺茶+士多啤梨-抺茶: 味算濃,但幸好沒有那種澀味,亦算有奶味,唔太甜,1個好唔錯嘅抺茶-士多啤梨: 味道自然,清甜同有士多啤梨嘅香,good- 北海道嘅雪糕說實話就不及意大利gelato嗰d滑同重奶味.............黏度亦無佢哋咁高,所以食完雙球日本雪糕都唔會好飽肚。不過佢哋嘅flavors就會比較有本土嘅特產,好似抺茶,芝麻,紅豆,牛奶,番薯,哈密瓜............,味道清新自然...........唔差...........值得1食

1) 雙球
-抺茶+士多啤梨
-士多啤梨: 味道自然,清甜同有士多啤梨嘅香,good

2008-02-25 10 views
23/2/2008 午話過行過就會食呢道的牛奶布甸終於食到了~的確唔錯,好濃牛奶味個樽好靚,所以食完就比左朋友啦~朋友就叫左雙球~一個GREEN TEA~一個係BLUEBERRY CHEESE~食落口唔似係雪糕~似係食緊CAKE多D~我試個蕃薯都唔錯~
23/2/2008 午

話過行過就會食呢道的牛奶布甸
終於食到了~的確唔錯,好濃牛奶味
個樽好靚,所以食完就比左朋友啦~
朋友就叫左雙球~一個GREEN TEA~
一個係BLUEBERRY CHEESE~食落口唔似係雪糕~
似係食緊CAKE多D~我試個蕃薯都唔錯~

2008-02-21 7 views
15/2/2008 晚同朋友得閒得濟行下sogo~唔知點解突然好想食雪糕~剛剛行過有間新我~試完味ok~2個人一人叫左一個雙球~味道如下~綠茶~香澴~拍得住H記的綠茶紅茶~好香紅茶味~特別得黎又幾好食~不過比起其他就 甜左d囉~不過好食就得啦~牛奶~好牛奶呀~又唔係太甜~牛奶味再重d會更好~ 好難得有咁好水準的牛奶雪糕~朱古力~好普通~只不過唔係好甜~唔會再叫呢隻味~真係好抵~$25有2球~阿姐服務又好~SALE得唔錯~我見好多人都叫牛奶布甸~下次我都要買黎食下~行過必定再食~
15/2/2008 晚

同朋友得閒得濟行下sogo~唔知點解突然好想食雪糕~
剛剛行過有間新我~試完味ok~
2個人一人叫左一個雙球~
味道如下~
綠茶~香澴~拍得住H記的綠茶
紅茶~好香紅茶味~特別得黎又幾好食~不過比起其他就
甜左d囉~不過好食就得啦~
牛奶~好牛奶呀~又唔係太甜~牛奶味再重d會更好~
好難得有咁好水準的牛奶雪糕~
朱古力~好普通~只不過唔係好甜~唔會再叫呢隻味~

真係好抵~$25有2球~阿姐服務又好~SALE得唔錯~
我見好多人都叫牛奶布甸~下次我都要買黎食下~
行過必定再食~