2025-01-04
Milk Top好似由上年開始(可能之前都有,但我冇為意?)經常推出優惠,有軟雪糕買1送1、雪糕/雪條特價等,但好多時行經時都只係自己一個,冇得同人1分享,所以未幫襯過。今次唔係喺荃灣呢間分店消費,而係喺位於樂富UNY入面的Milk Top雪糕專櫃享用特別優惠。惠顧果日係分店最後一日營業,而家喺Openrice再搵唔到位置寫食評,所以就寫喺最常路經的荃灣西分店。題外話,喺Openrice搜尋Milk Top時,發現佢前前後後執咗好多分店,會唔會係經營可能有困難!?今次遇上Milk Top推出雙球雪糕買1送1優惠,雪糕係現場𢳂,可選筒/杯裝,原價$30,而家變相$30買到4球雪糕,勁抵。當日我同狗狗爸爸一齊,今次唔使share嚟食,可以1人1杯。狗狗爸爸揀咗椰子+黑朱古力,我就係紅豆+芝麻。Mlik Top仲有其他口味的雪糕,如抹茶、榴槤...椰子雪糕:味道冇驚喜,入口時仲以為食緊雲呢拿味,慢慢先滲出淡淡的椰子味;雪糕裡面有少少椰絲,增添口感黑朱古力雪糕:濃厚的朱古力味,雪糕有朱古力碎,但啲碎粒唔係入口即溶,要慢慢食紅豆雪糕:紅豆味重,亦食到起沙的紅豆衣;味道同口感幾似紅豆霸,係佢的雪糕
紅豆雪糕:紅豆味重,亦食到起沙的紅豆衣;味道同口感幾似紅豆霸,係佢的雪糕版,口味豐富之餘又唔會好「漏」
芝麻雪糕:芝麻味較淡,尤其同紅豆、黑朱古力味相比,佢味道的濃烈度較低;而佢同另外3款口味的雪糕最唔同係:佢除咗雪糕本體外,因為冇加配料,所以只提供到單一的軟滑感,喺層次同口感方面遜色啲
整體嚟講,Milk Top的雪糕奶味偏重,當牛奶味夾埋紅豆會好match,同椰子、芝麻一齊就有少少搶走椰子同芝麻味,而同黑朱古力一齊佢就「冇碇企」。正價$30兩球雪糕,價格同質素合理,份量唔少,Milk Top有現成杯裝雪糕,120ml/杯,賣緊$28。就現場𢳂的雙球雪糕嚟講,每球估計接近120ml,$30都算優惠。如果日後難得遇上雙球雪糕買1送1,我會特登去食,否則經過Milk Top時,就唔會刻意買~