好妹妹睇中佢個大月亮🌙所以一齊嚟打卡兼食lunch~成間餐廳嘅裝修氣氛都好好,好有復古嘅感覺~特別係我地下畫時間嚟,日光下影相打卡都特別靚❤️而假日有brunch set $188 (頭盤主菜甜品)openrice訂位仲有折~價錢唔算貴,所以都見幾多人嚟食~「🥗頭盤:煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律 & 西班牙火腿肉拼盤」我唔食三文魚,但試咗啖佢呢個牛油果好香,仲有啲藜麥一粒粒,混埋一齊食又幾好味~至於火腿拼盤,佢哋揀嘅肉都比較香港人口味,比較易入口再配埋哈蜜瓜啱啱好👍🏻「🍝主菜:白酒蜆肉扁意粉/封煎北海道帶子,蟹肉,蟹籽,明太子忌廉扁意粉」主菜會有四款pasta選擇,全部都係海鮮類,鍾意海鮮嘅朋友一定會好開心❤️佢哋嘅扁意粉都好彈牙,白酒蜆肉啲蜆好大隻,加上淡淡嘅酒香,非常鮮味😋至於明太子忌廉,賣相非常之澎湃!帶子煎得啱啱好又鮮甜,配埋蟹肉蟹籽明太子一齊食,無論口感定味道都感覺到好多海鮮喺你口入面游水🌊🦀「🍟小食:火焰蒜片一口和牛粒/青檸柚子雞翼/黑松露炸薯條配黑松露醬」見到佢哋有好多小食都忍唔住再點多幾款😋和牛粒必點🌟,上枱會點火造型一流,而和牛亦都燒得啱啱好,又軟冧又充滿牛香味❤️至於雞翼

好妹妹睇中佢個大月亮🌙所以一齊嚟打卡兼食lunch~
成間餐廳嘅裝修氣氛都好好,好有復古嘅感覺~
特別係我地下畫時間嚟,日光下影相打卡都特別靚❤️

見到佢哋有好多小食都忍唔住再點多幾款😋
至於雞翼薯條,呢個組合去到邊都覺得好吸引~
2款都炸得好鬆脆,如果鍾意飲酒嘅佐酒一流👍🏻

「飲品:Lychee Rose / Citrus Fruit &甜品:雜莓奶凍」
佢哋啲飲品全部都好靚,呢2杯絕對係必點!
Lychee Rose 偏甜但荔枝味香濃,至於Citrus Fruit呢杯反而就清爽啲,好香橙呀檸檬🍋個類味道~
至於🍓雜莓奶凍,賣相又係好靚,個人覺得味道有啲似M記嘅士多啤梨新地~
但絕對係升級版⬆️⬆️更多雜莓,奶凍香滑得嚟冇咁甜~
  • Brunch  set
  • 火焰蒜片一口和牛粒
2023-03-07 142 views
包括我在內,香港不少女生都好愛打卡🤫! 最近我才發現,尖沙咀有間餐廳好適合打卡拍照,所以便找朋友來試試啦💕!!! 𝕄𝕚𝕃𝕦𝕟𝕒 ℂ𝕒𝕗𝕖 & 𝔸𝕝𝕖 ℍ𝕠𝕦𝕤𝕖🌙有個超巨型的月亮裝飾,加上復古的裝修、特色吊燈,超適合拍照留念的~晚上光顧,還有抵食的二人套餐哦~ 「 5 ᴄᴏᴜʀsᴇ sᴇᴛ ᴍᴇɴᴜ 🍽️$788/2位 」 包括: 沙律、前菜、小吃、餐湯、兩款主食、兩款甜品、仼飲意大利氣泡酒、兩杯餐茶😳,份量十足。而且每款都不是馬虎貨,值得支持小店呀。 _煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律🥗 _西班牙火腿肉拼盤🍖 前菜和沙律賣相不錯,火腿有數款,還附有香甜的哈密瓜🍈。而沙律則健康有益,口感幼滑。 _火焰蒜片一口牛🥩 牛肉軟腍,肉汁豐富,火焰的設計,有加分耶~ _香煎北海道帶子蟹肉蟹籽意大利粉🍝 蟹肉和蟹籽份量十足,非常慷慨😍!! 意粉有忌廉香,略為煮得過腍,彈牙一點更好。 _烤美國ᴘʀɪᴍᴇ肉眼扒🍖 肉眼好大片,肉質軟而嫩。呈上時傳來香濃的黑椒味,也不錯。 _提拉米蘇和芝士蛋糕🍰 最後有一人一款甜品😳,好滿足呀~
包括我在內,香港不少女生都好愛打卡🤫!

_煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律🥗

_西班牙火腿肉拼盤🍖

_火焰蒜片一口牛🥩

牛肉軟腍,肉汁豐富,火焰的設計,有加分耶~

_香煎北海道帶子蟹肉蟹籽意大利粉🍝

蟹肉和蟹籽份量十足,非常慷慨😍!!

意粉有忌廉香,略為煮得過腍,彈牙一點更好。

_烤美國ᴘʀɪᴍᴇ肉眼扒🍖

肉眼好大片,肉質軟而嫩。呈上時傳來香濃的黑椒味,也不錯。

_提拉米蘇和芝士蛋糕🍰

最後有一人一款甜品😳,好滿足呀~
2023-03-05
2023-03-03 39 views
這間位於尖沙咁的樓上西餐廳,裝潢以森林為設計主題,墨綠色為主調,更置有夢幻的月亮打卡位,滿足浪漫的少女心來打打卡。餐廳環境燈光刻意偏暗,營造出浪漫的用餐氛圍。💫 5-course 二人餐 $780這個二人餐,包90分鐘任飲意大利起泡酒,兩份餐湯、兩款頭盤、一款前菜、兩款主菜、兩客甜品及餐飲、很推介喜歡喝意大利起泡酒的人士。頭盤💖煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律沙律賣相精緻,口感豐富,清新開胃。🌹西班牙火腿肉拼盤鹹香的西班牙火腿配搭爽脆香甜的哈蜜瓜,最佳組合。是日餐湯🌹黑松露忌廉蘑菇湯前菜(二選一)🌹伏特加火焰帶子店員上菜時先下酒點起火焰,充滿儀式感,打卡一流。主菜 (四選二)🌹美國封門牛柳配青醬椰菜花飯🌹比目魚柳寶雲酥配忌廉椰菜花飯兩款主菜都以低卡的椰菜花飯取代一般的飯/意粉/薯條,很適合生酮飲食人士。三成熟的封門柳牛味香濃,口感細嫩有嚼勁,喜歡肉味濃者推介之選。比目魚柳寶雲酥,脆而不膩,肉質潤滑。甜品🌹提拉米蘇🌹藍莓芝士蛋糕甜品方面,擺盤很用心,浪漫地為晚宴劃上句號。

💫 5-course 二人餐 $780

頭盤
💖煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律
沙律賣相精緻,口感豐富,清新開胃。
🌹西班牙火腿肉拼盤
鹹香的西班牙火腿配搭爽脆香甜的哈蜜瓜,最佳組合。

🌹黑松露忌廉蘑菇湯

前菜(二選一)
🌹伏特加火焰帶子
店員上菜時先下酒點起火焰,充滿儀式感,打卡一流。

主菜 (四選二)
🌹美國封門牛柳配青醬椰菜花飯
🌹比目魚柳寶雲酥配忌廉椰菜花飯

甜品
🌹提拉米蘇
🌹藍莓芝士蛋糕
甜品方面,擺盤很用心,浪漫地為晚宴劃上句號。

人均才$𝟑𝟎𝟎多吃𝟓道菜,還有任飲意大利氣泡酒⚠︎︎⚠︎︎⚠︎︎ 划算到爆!!餐廳情調還十分好,真的是超高質餐廳♡︎♥︎♡︎環境有一個大型打卡月亮,小店不算很大,但是給人一種溫馨的感覺,很舒服,特別喜歡每一桌的枱燈,放射性光線很美。餐牌 5 Cᴏᴜʀsᴇs Sᴇᴛ Mᴇɴᴜ ꜰᴏʀ Tᴡᴏ   $788 ꜰᴏʀ 2 ☞︎𝟿𝟶分鐘任飲意大利氣泡酒 ☞︎ 煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律 及 西班 牙火腿肉拼盤 ☞︎ 是日餐湯 ☞︎ 伏特加火焰帶子 或 火焰蒜片一口和牛粒 ☞︎ 主菜𝟻選𝟸 (看內文) ☞︎ Tɪʀᴀᴍɪsᴜ 或 Cʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ 或 Cʀᴏꜰꜰʟᴇ 𝟿𝟶分鐘任飲意大利氣泡酒 煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律及西班牙火腿肉拼盤吃一口西班牙火腿肉配蜜瓜,喝一口氣泡酒,再慢嚐融融口感的三文魚他他,很𝑐ℎ𝑖𝑙𝑙的前菜。 是日餐湯 是日餐湯有蘑菇湯,很濃郁,每口都有蘑菇碎粒。 伏特加火焰帶子 前菜選了伏特加火焰帶子,即場彈起大火焰,不但打卡漂亮,帶子嫩滑。 比目魚柳堡雲酥配忌廉椰菜花飯 主菜𝟻選𝟸,這個十分有驚喜,造成堡雲酥的比日魚柳外層酥脆,麵包糠一顆顆增加口感,魚身滑溜,造

餐牌

☞︎𝟿𝟶分鐘任飲意大利氣泡酒
☞︎ 煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律 及 西班
牙火腿肉拼盤
☞︎ 是日餐湯
☞︎ 伏特加火焰帶子 或 火焰蒜片一口和牛粒
☞︎ 主菜𝟻選𝟸 (看內文)

是日餐湯
是日餐湯有蘑菇湯,很濃郁,每口都有蘑菇碎粒。

比目魚柳堡雲酥配忌廉椰菜花飯
主菜𝟻選𝟸,這個十分有驚喜,造成堡雲酥的比日魚柳外層酥脆,麵包糠一顆顆增加口感,魚身滑溜,造成外脆內軟,仍能吃出魚香;同時又將椰菜花打成碎茸粒,仿如飯的大小,既健康又能搭配麵包糠,味道十分合我口味,這個必點!⃝

烤美國𝑃𝑟𝑖𝑚𝑒肉眼牛扒
另一份主菜選了烤美國𝑃𝑟𝑖𝑚𝑒肉眼牛扒,點了𝟽成熟,沒想到份量驚人,很大的一塊。熟成度控制得宜,醃料略為重手,整塊牛扒較鹹,不用再沾任何醬料。

𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢 和𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒𝑐𝑎𝑘𝑒
Dessert
Tiramisu
甜品要了𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢和𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒𝑐𝑎𝑘𝑒,𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢不太重酒香,容易入口。
最後的餐飲也有驚喜!普通的一杯黑咖啡,很多西餐廳做得很苦澀,同樣是機器沖調,這杯黑咖啡能做到NUTTY,完全不苦,還很香!
2023-03-01 40 views
MiLuna Cafe & Ale House主打浪漫西餐廳,設有巨型彎月燈,散發柔和的燈光,暈黃氛圍浪漫。裝修時尚典雅,坐在舒適卡座,輕嘆Sparkling wine,別富情調,品嚐滋味二人餐($788 for 2),享受laid-back的用餐氣氛。90分鐘任飲意大利氣泡酒 舌尖品嚐到甜美的花香,濃度不高,呷一口充滿清新芳香,一邊品味美酒,一邊享用海鮮,清爽的氣泡非常誘人,配搭優雅。煙三文魚他他配牛油果沙律 & 西班牙火腿肉拼盤 三文魚他他綿潤、軟嫰,入口淡淡魚味鮮香,配上熟透的牛油果,清甜綿密,十分吸引,提升食慾。哈蜜瓜剪成彎月型,擺盤別緻,西班牙火腿油香四溢,包裹多汁的哈蜜瓜,洋溢清新氣息,鮮香美味。火焰蒜片一口和牛粒 倒上酒精,和牛粒在熊熊烈火下燃燒,相機先食後,馬上開動! 一口牛燒至微微焦香,入口軟腍滋味,細膩肉汁散發口腔,綿彈、啖啖肉,是必點推薦。比目魚柳堡雲酥 配 忌廉椰菜花飯 堡雲酥是法國的傳統焗製方法,在比目魚表面塗上麵包糠和香草來香焗,增加香口感。比目魚入口香脆,魚肉細滑軟嫰,以椰菜花粒代替米飯,清甜綿密,又不用攝取高澱粉質,健康之選。加上紅蘿蔔絲及生菜絲,口感豐

90分鐘任飲意大利氣泡酒

煙三文魚他他配牛油果沙律 & 西班牙火腿肉拼盤

火焰蒜片一口和牛粒

比目魚柳堡雲酥 配 忌廉椰菜花飯
堡雲酥是法國的傳統焗製方法,在比目魚表面塗上麵包糠和香草來香焗,增加香口感。比目魚入口香脆,魚肉細滑軟嫰,以椰菜花粒代替米飯,清甜綿密,又不用攝取高澱粉質,健康之選。加上紅蘿蔔絲及生菜絲,口感豐富,即使是素食,都不失惹味感覺。

烤美國 Prime肉眼牛扒
肉眼扒厚切肥美,深褐色網紋,內裡肉質粉嫰,令人食指大動。邊緣焦脆,口感細膩,濃厚牛肉香散發口腔,啖啖滋味。伴碟的炸薯塊粗身、熱燙燙的,十分滿足。
牛角包窩夫
窩夫即點即製,質感酥化,表面鋪滿甜甜的抹茶醬,入口幽幽的茶香,以雜莓果肉點綴,大口咬下去,香脆可口,誘人吸引。
2023-02-28 29 views
呢間樓上餐廳好有情調好啱同朋友嚟聚會或者同另一半撐枱腳呀!一入餐廳就俾佢個巨大嘅月亮燈吸引咗🌙配搭埋乾花,超打卡呢💕-假日Brunch Set有前菜、主菜同甜品主菜有四款選擇全部set都係$188呀!-🥗前菜 🔸煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律沙律菜落咗柚子汁入口爽脆酸甜,好醒胃呀!而煙三文魚他他配搭牛油果藜麥口感好豐富💕🔸西班牙火腿拼盤西班牙火腿配上新鮮哈密瓜🍈清甜中帶咸香😋🍝主菜🔸原條照燒鰻魚明太子忌廉扁意粉鰻魚大條厚身入口有魚油香,好肥美呀❣️忌廉汁同意粉份量都夠多每條意粉掛滿醬汁,讚👍🏻🔸封煎北海道帶子,蟹肉,蟹籽,明太子忌廉扁意粉蟹籽多到成個小山丘咁賣相好吸引🤤帶子煎得焦香嫩滑蟹肉都幾大,好鮮甜喔!個人覺得忌廉汁再濃味啲就會更加惹味出色喇!🍰甜品甜品揀咗Tramisu味道都唔錯,但唔算正宗!另外可以揀雜莓奶凍或飲品Espresso🔸火焰蒜片一口和牛粒($108)牛粒肉質軟腍兼富肉香一口一粒同朋友開心share 啱晒😎上檯果陣職員會點火視覺效果滿分呢❤️‍🔥🔸抹茶Latte($45)抹茶味濃郁茶味突出,唔會太重奶味🍵🔸Mango Green Tea($45)芒果同綠茶茶味融合果香味自然
呢間樓上餐廳好有情調
好啱同朋友嚟聚會或者同另一半撐枱腳呀!
一入餐廳就俾佢個巨大嘅月亮燈吸引咗🌙
配搭埋乾花,超打卡呢💕

假日Brunch Set有前菜、主菜同甜品
主菜有四款選擇
全部set都係$188呀!

🥗前菜
🔸煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律
沙律菜落咗柚子汁
入口爽脆酸甜,好醒胃呀!
而煙三文魚他他配搭牛油果藜麥
口感好豐富💕

🔸西班牙火腿拼盤
西班牙火腿配上新鮮哈密瓜🍈
清甜中帶咸香😋

🍝主菜
🔸原條照燒鰻魚明太子忌廉扁意粉
鰻魚大條厚身
入口有魚油香,好肥美呀❣️
忌廉汁同意粉份量都夠多
每條意粉掛滿醬汁,讚👍🏻

🔸封煎北海道帶子,蟹肉,蟹籽,明太子忌廉扁意粉
蟹籽多到成個小山丘咁
賣相好吸引🤤
帶子煎得焦香嫩滑
蟹肉都幾大,好鮮甜喔!
個人覺得忌廉汁再濃味啲
就會更加惹味出色喇!

🍰甜品
甜品揀咗Tramisu
味道都唔錯,但唔算正宗!
另外可以揀雜莓奶凍或飲品Espresso

🔸火焰蒜片一口和牛粒($108)
牛粒肉質軟腍兼富肉香
一口一粒
同朋友開心share 啱晒😎
上檯果陣職員會點火
視覺效果滿分呢❤️‍🔥

🔸抹茶Latte($45)
抹茶味濃郁
茶味突出,唔會太重奶味🍵

🔸Mango Green Tea($45)
芒果同綠茶茶味融合
果香味自然,唔會太甜🥭
2023-02-26 39 views
靚靚既月牙灣下進餐,真係好有氣氛今日放假跟老公二人世界車打芝士美國安格斯漢堡牛角包窩夫配洋蔥圏安格斯漢堡牛味濃郁,又大件,車打芝士香濃,牛角包窩夫很咸香。軟殼蟹明太子蟹肉蟹子牛角包窩夫配洋蔥圏原隻軟殼蟹很誘惑,酥脆香口,仲有蟹柳絲,明太子醬惹味,粒粒蟹子甚有口感,洋蔥圈炸至金黃酥脆。伏特加火焰帶子帶子都厚肉鮮甜,店員加上酒後點燃,氣氛十足,微微焦黃,很鮮味Citrus fruit soda打卡一流的飲品,紫紫藍藍,冷酷的感覺,仲有火龍果粒,飲起來酸酸甜甜,soda很爽口。Rose latte 拉花的咖啡,充滿了玫瑰花香,飲起來好香甜
靚靚既月牙灣下進餐,真係好有氣氛
今日放假跟老公二人世界

車打芝士美國安格斯漢堡牛角包窩夫配洋蔥圏

軟殼蟹明太子蟹肉蟹子牛角包窩夫配洋蔥圏

Citrus fruit soda

Rose latte
拉花的咖啡,充滿了玫瑰花香,飲起來好香甜

尖沙咀高質打卡Cafe@miluna.alehouse 🌕呢排同月亮好有緣份,唔止好有情調,食方面都充滿驚喜。我哋試咗Set dinner ,非常推介俾大家。 (788 for 2 ,另加一)🍴由頭盤滿足到甜品,物超所值。🥂套餐包意大利氣泡洒(90分鐘)free flow .我最鍾意起泡酒,所以個人好鍾意呢個配搭。甜甜地超易入口,同以下推介嘅美食都好夾。西班牙火腿肉拼盤🍴🍈送酒必食,哈密瓜超甜同火腿超夾,薩拉米腸配芝士都好正,辣辣哋。開胃之選。啲火腿唔唔會好鹹,係有質素嘅風乾火腿。煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律🥗估唔到煙三文魚配牛油果油又出奇地新鮮,他他嘅醬汁超欣賞。伏特加火焰帶子🔥超推介有視覺嘅享受,員工即場喺你面前加酒烹調。帶子帶有酒香又滑,個皮烤得好脆。朋友表示滿足。黑松露蘑菇湯🥣黑松露離遠已經聞到陣味好香,超Creamy。🍝明太子忌廉扁意粉-個明太子醬超讚,越食越想食。有啲蟹肉喺裏面,提升味道。🥩 烤美國肉眼牛扒-份量超足,肉質嫩滑,烤得啱啱好,鎖住肉汁。🍰提拉米蘇同芝士蛋糕一樣咁正,特別喜愛提拉米蘇,個酒味啱啱好同mousse底相輔相成。呢間可以再有下次👍🏻
尖沙咀高質打卡Cafe@miluna.alehouse

🥂套餐包意大利氣泡洒(90分鐘)free flow .
我最鍾意起泡酒,所以個人好鍾意呢個配搭。
甜甜地超易入口,同以下推介嘅美食都好夾。

西班牙火腿肉拼盤🍴🍈

煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律🥗
估唔到煙三文魚配牛油果油又出奇地新鮮,他他嘅醬汁超欣賞。

黑松露蘑菇湯🥣
黑松露離遠已經聞到陣味好香,超Creamy。

呢間可以再有下次👍🏻

2023-02-24 25 views
衝住靚靚打卡月亮燈去既Miluna Cafe裝潢超有氣氛🌙😚一去到就見到月亮燈💓配搭周圍既乾花好靚,好適合打卡!店員亦幫忙打開閃爍既枱燈,勁有情調😘晚市套餐5-course set($788)係二人份量,仲包括90分鐘任飲意大利氣泡酒🌟前菜係💫煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律&西班牙火腿肉拼盤,擺盤都好精緻~ham既咸香配搭蜜瓜既清甜;加埋清爽既沙律,係好豐富既前菜組合~是日餐湯係黑松露蘑菇忌廉湯,將黑松露醬拌入忌廉湯,味道好濃郁😚每啖都有好香既菇菌味道!另外揀左伏特加火焰帶子,店員會係你面前燃點火焰,即刻📸📸📸刺身級既帶子外皮烤至微脆,配搭忌廉醬汁味道唔錯主菜就揀左💫香煎北海道帶子.蟹肉.蟹籽.明太子忌廉扁意粉同比目魚柳寶雲酥配忌廉椰菜花飯❤忌廉扁意粉上堆成左一個蟹籽山,拌入意粉後食落去有卜卜既口感;而且蟹肉都幾鮮味😛比目魚柳配以寶雲酥製法,外皮上香脆既麵包糠令魚柳口感外脆內嫩,而且魚柳好厚肉😋配搭椰菜花飯感覺更健康🤩甜品可以揀選兩件蛋糕/一件牛角酥窩夫😚今次揀左抹茶雜莓口味既牛角酥窩夫,食落酥脆,比較重牛油味~上面則係輕柔既抹茶忌廉同酸酸甜甜既雜莓🍓🫐2個人Share岩岩好

2023-02-24 158 views
Weekend放假要好好休息下,今次來到這間位於尖東的樓上Café,餐廳環境幾闊落,枱數不是很多,所以令人有種好舒服的感覺,這裡還有月亮燈打卡位,非常適合跟閨蜜影相打卡和食美味的食物!Brunch Set,他們的weekend brunch set由中午12點供應至下午5點,brunch set都幾豐富,有前菜、意粉和甜品!煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律,三文魚他他配上拌入藜麥的牛油果醬,三文魚味道咸香,牛油果醬加藜麥口感好豐富,還配有沙律菜,好fresh,是一個不錯的前菜!西班牙火腿肉拼盤,這個小小的拼盤包括有巴馬火腿和salami,而且還有哈蜜瓜,巴馬火腿夾住哈蜜瓜一齊食,特別美味!白酒蜆肉扁意粉,上枱的時候非常熱辣辣,意粉軟硬度適中,有大量蜆肉,味道鮮甜!除了蜆肉,還用上西班牙辣肉腸一齊整,所以醬汁味道帶微酸和少少辣,非常惹味!封煎北海道帶子蟹肉蟹籽明太子忌廉扁意粉,這個意粉食落味道不會太濃,清清地,帶有明太子的微辣,意粉上面有大量蟹籽和蟹肉,食的時候拌勻意粉,每啖食落都好豐富!而帶子稍稍煎香,所以食落口感幾嫩滑!提拉米蘇,估唔到這裡的提拉米蘇味道都不錯,朱古力和咖啡味較重!雜莓奶
雜莓奶凍,奶凍口感好幼滑,帶有淡淡的奶香,上面有士多啤梨和藍莓製成的醬汁,酸酸味味,感覺不會好膩!
火焰蒜片一口和牛粒,這款小食非常適合打卡,上枱時,店員會在你面前點火,火焰都好高!而和牛粒口感鬆軟,牛肉味濃而且又juicy,非常惹味!
Citrus Fruit Soda,這杯飲品顏色非常吸晴,下面位置是海洋的藍色,而上面就是透明的,配上青檸、檸檬等,酸酸味味又解渴!
Coconut Coffee,這杯咖啡有淡淡的椰子香,咖啡味都幾突出,味道不會好甜,中意椰子的朋友可以試試!
2023-02-19
Type of Meal
Lunch
2023-02-21 135 views
上星期plan假日同朋友去尖沙咀shopping, 預先book定檯去埋附近嘅樓上打卡café食dinner。無錯! 我就係因為呢個巨型月亮所吸引而黎, 估唔到食物都有驚喜。餐廳面積雖然唔大, 但擺位地方闊落, 坐得舒服。巨型月亮放於餐廳正中, 晚間時段,餐廳昏暗燈光下, 仿月亮更加明亮, 啱哂打卡啊!!晚市供應Set dinner HK$788 for two (另加一)套餐包括了任飲意大利氣泡酒 (限90分鐘), 邊嘆美食, 邊飲酒, 幾咁chill~兩款頭盤同時上檯,西班牙火腿肉拼盤: 火腿肉鹹香適中, 哈密瓜香甜多汁, 夾埋一齊食, 味道很match!煙三文魚他他 配牛油果藜麥沙律將牛油果同藜麥打成蓉, 面層加上煙三文魚他他, 口感超濕滑軟綿綿, 配搭清新健康。小食(二選一): 火焰蒜片一口牛粒侍應將酒淋係牛粒周邊再點火, 牛粒從火光中漸漸呈現; 牛粒約有五成熟, 肉質好林, 而且超爆汁!是日餐湯: 野菌湯, 野菌幼粒唔多, 味道偏淡。主食(五選二):香煎北海道帶子蟹肉蟹籽明太子忌廉扁意粉:扁意粉軟硬剛好, creamy得黎個汁緊緊夠撈, 有唔少蟹肉、蟹籽、明太子, 蟹鮮味幾出

餐廳面積雖然唔大, 但擺位地方闊落, 坐得舒服。

兩款頭盤同時上檯,
西班牙火腿肉拼盤:

煙三文魚他他 配牛油果藜麥沙律

小食(二選一): 火焰蒜片一口牛粒

火焰蒜片一口牛粒

是日餐湯: 野菌湯, 野菌幼粒唔多, 味道偏淡。

主食(五選二):
香煎北海道帶子蟹肉蟹籽明太子忌廉扁意粉:
扁意粉軟硬剛好, creamy得黎個汁緊緊夠撈, 有唔少蟹肉、蟹籽、明太子, 蟹鮮味幾出, 唯獨帶子開咗邊較薄身, 未夠滿足。

香煎北海道帶子蟹肉蟹籽明太子忌廉扁意粉

烤美國Prime肉眼牛扒:
肉眼size好大塊, 表面帶些少油光, 微微焦香, 自選五成熟, 內裡肉質嫩紅, 帶有肉汁, 配上秘製汁醬, 更提升味道。

甜品 (三選二):
Tiramisu: 咖啡香味濃郁, 口感幼滑

Tiramisu

Cheese cake: 芝士味極濃, 質感creamy, 鹹甜平均。

Cheese cake

套餐每位再包括了Coffee/Tea。
整體食物味道唔錯, 對於打卡café黎講, 可算有驚喜。餐廳面積唔大, 建議預先book檯。

2023-02-19
$430 (Dinner)
火焰蒜片一口牛粒
今日偶爾發現呢個假日午餐限定,等我來為大家介紹一下。✴️煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律將三文魚同牛油果整成一個波超特別!食落去嘅口感非常有層次 。✴️西班牙火腿肉拼盤非常之充滿儀式感。密瓜皮形成一個好獨特嘅裝飾,同埋咸咸哋嘅火腿夠曬醒胃。✴️原條照燒鰻魚明太子忌廉扁意粉超足料嘅原條鰻魚,食落去肉質夠厚。日式嘅鰻魚加上西式嘅意粉係幾特別嘅。✴️西班牙香蒜辣肉腸虎蝦扁意粉意粉底夠份量,蝦亦夠多,新鮮夠肉地。辣肉腸小小香辣,提升層次。✴️Tiramisu送上一點甜,綿綿細滑,填滿第二個胃。
今日偶爾發現呢個假日午餐限定,等我來為大家介紹一下。
✴️煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律
✴️西班牙火腿肉拼盤
✴️原條照燒鰻魚明太子忌廉扁意粉
✴️西班牙香蒜辣肉腸虎蝦扁意粉
✴️Tiramisu
送上一點甜,綿綿細滑,填滿第二個胃。
同好姐妹想一齊去睇下彎月燈,順便睇下啲嘢好唔好食,所以就黎左呢間MiLuna Cafe & Ale House。一開波就叫左主菜先,我哋都好鍾意食意粉就嗌咗呢兩個:1.香煎北海道帶子蟹肉蟹籽明太子忌廉扁意粉2.比目魚柳堡雲酥配忌廉椰菜花飯⭐第1味菜:帶子蟹肉出色,新鮮又夠入味,粒粒明太子增添口感層次。意粉質感偏軟都好易入口,加埋忌廉汁就更加吸引。⭐第2味菜:上碟外觀已經好吸引。煎得香口,雲酥嘅感覺好出,如其名,夠鬆脆。忌廉配飯相當恰宜,分量啱啱好,啲汁唔會過多或者太少。3.青檸柚子雞翼⭐眾人大愛之一。呢度炸得略脆又不太油,加埋淡淡青檸柚子味好清新。4. Mango Green Tea Soda⭐芒果酸酸甜甜加上綠茶香,兩者配搭清新。以上為晚餐時段。

一開波就叫左主菜先,我哋都好鍾意食意粉就嗌咗呢兩個:
1.香煎北海道帶子蟹肉蟹籽明太子忌廉扁意粉
2.比目魚柳堡雲酥配忌廉椰菜花飯
3.青檸柚子雞翼
4. Mango Green Tea Soda
⭐芒果酸酸甜甜加上綠茶香,兩者配搭清新。

以上為晚餐時段。
2023-02-16 66 views
今個週末真係好開心朋友帶我嚟食,真係非常滿足又好食。🖐️首先睇下假日嘅午餐有啲咩:煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律西班牙火腿肉拼盤西班牙香蒜辣肉腸虎蝦扁意粉原條照燒鰻魚明太子忌廉扁意粉Tiramisu當中我覺得最值得一提係⭐牛油果藜麥沙律⭐。佢上擺碟嘅形狀好得意,佢係將牛油果藜麥同埋三文魚壓成一舊固體。最上面層係三文魚,下面就係牛油果同藜麥。最上面仲有塊檸檬調味。咁食嘅時候好自然就會食三文魚先,三文魚拌著酸酸味味嘅檸檬好開胃;然之後就到牛油果,非常之軟綿綿嘅質感,好飽肚充實,再加埋啲藜麥更有口感。😚其次就係⭐原條照燒鰻魚意粉⭐。首先一個係日式mix西式嘅菜式所以都幾特別。鰻魚係原條上嘅擔擔肉真係好足料,味道亦都唔差,有出面和風料理嘅水準。意粉其實都幾好食,我好鍾意呢一種扁意粉嘅質感,食落夠林身唔會銀胃索,曬啲汁啱啱好。😌
今個週末真係好開心朋友帶我嚟食,真係非常滿足又好食。

🖐️首先睇下假日嘅午餐有啲咩:
煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律
西班牙火腿肉拼盤
西班牙香蒜辣肉腸虎蝦扁意粉
原條照燒鰻魚明太子忌廉扁意粉
Tiramisu
之前都黎過呢間cafe 食覺得幾唔錯,而今次假日黎到睇原來有特別嘅lunch menu喎,所以就想再試下。🤩🥗煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律🥗淨係個外表都相當吸引,佢將三文魚、牛油果同藜麥打成一舊飯團咁幾特別。食落變成軟綿綿嘅感覺,每一啖都係連綿口感。🥓西班牙火腿肉拼盤🥓同樣賣相出色,用兩片哈密瓜嘅皮做成一個好靚嘅擺設。哈密瓜都新鮮又有果味,火腿肉亦都咸度適中幾開胃。跟住就嚟返兩碟意粉:🦐西班牙香蒜辣肉腸虎蝦扁意粉🦐🐍原條照燒鰻魚明太子忌廉扁意粉🐍意粉方面真係幾好食嘅,軟硬度適中。虎蝦新鮮夠多肉;鰻魚都係原條上份量十足。🍰Tiramisu🍰最後食埋甜品真係好滿足。甜品不過不失啦正常水準ok嘅。
🥗煙三文魚他他配牛油果藜麥沙律🥗
🥓西班牙火腿肉拼盤🥓

跟住就嚟返兩碟意粉:
🦐西班牙香蒜辣肉腸虎蝦扁意粉🦐
🐍原條照燒鰻魚明太子忌廉扁意粉🐍
🍰Tiramisu🍰
最後食埋甜品真係好滿足。甜品不過不失啦正常水準ok嘅。