🍽️🍽️返工放工都係中上環真係對呢一區瞭如指掌呀中環街市花生咗之後我第一次嚟見到裏面唔光十色好多嘢食 不過我今日呢就嚟咗喺當企附近嘅一間 🍴貼地嘅越南菜🍜佢係喺地面嘅地點方便 我周不時中午都過嚟食今日呢就約咗朋友嚟食晚餐價錢一啲都唔貴喎仲好有水準㖭 喺中環區嚟講就真係好抵食呀 🦋🦋軟殼蟹牛丸撈檬 🦀🦀軟殼蟹原隻上 夏天嘅關係我就鍾意食啲凍嘅裏面加咗青瓜🥒同埋落白絲感覺好清新,炸軟殼蟹好酥脆又有份呀🦀 🦋越式炸蠔🦪🦪🦪 係跟餐加嘅小食嚟嘅非常之好食呀好蘇化好鬆脆 好都非常之新鮮有肉汁 跟倉加三蚊就有一杯凍檸茶啦 🍹啱曬我呢啲最鍾意飲凍檸茶嘅人我另外仲嗌咗一個我想食好耐嘅🦋牛油雞中翼 🍗🐔雞翼炸得好香牛油味好出 自私食四隻真係會上癮 地點方便喇同朋友週不時都會嚟坐下嘅 食完嘢又去donki shopping 💸💸

🦋越式炸蠔🦪🦪🦪

Dinner
越式炸生蠔
牛油雞中翼
軟殼蟹牛丸撈檬
中環街市活化後重開,好似整得幾靚仔咁,襯放假約埋朋友入去行吓!🥦🥐🍖🧸🪅🎭行到餓餓哋,當然又係揾食時間,不過街市內都係以小食街型式,或開放式美食廣埸為主,價錢同種類都好似。。。👉👈 👀‼️同朋友一致決定重返地面揾食,往租庇利街出口一出,對面就有間越南餐廳!🏠 🚲🌾大大個招牌 “鳴越”,仲正當下午茶時段,餐牌上食物及價錢都相當吸引,就決定這家! 🥢🥢下午茶時分都好多客人,祇剩一張枱,剛夠2人坐。新鮮牛坑腩湯河 $48湯底唔咸,牛坑腩炆得幾腍,幾好食。湯河粉大大碗,加埋青檸,羅勒葉更惹味!蝦餅湯金邊粉 $52蝦餅外面炸得好脆口,唔咸,都幾好食。金邊粉同樣大大碗,好飽肚!椰汁綠豆冰 跟餐$12味道剛剛好,唔太甜,啱我口味!青檸意米水 跟餐$12朋友話唔甜,清清哋!

下午茶時分都好多客人,祇剩一張枱,剛夠2人坐。

新鮮牛坑腩湯河 $48
湯底唔咸,牛坑腩炆得幾腍,幾好食。
湯河粉大大碗,加埋青檸,羅勒葉更惹味!

蝦餅湯金邊粉 $52
蝦餅外面炸得好脆口,唔咸,都幾好食。
金邊粉同樣大大碗,好飽肚!

椰汁綠豆冰 跟餐$12
味道剛剛好,唔太甜,啱我口味!

青檸意米水 跟餐$12
朋友話唔甜,清清哋!

$62 (Tea)
TEA
2021-09-12 74 views
今日一個人的午餐 搵到一間專食越南粉既小店香茅豬扒配金邊粉套餐 豬扒即點即煎 特別香口 用黑椒香茅醃過再煎香 上菜前幫客人分埋件,細心位做得好牛骨清湯係走健康輕怡派 無咁深色同油膩 但一樣香甜順口 配有炸蒜同洋蔥 蔥花金邊粉夠滑溜又吸湯 豬扒香口惹味 呢個組合非常出色平均消費$60評分7/10租庇利街9-11號富興大廈地下6號舖 #鳴越PhoShop 6, G/F, Fu Hing Building, 9-11 Jubilee Street, Central
今日一個人的午餐 搵到一間專食越南粉既小店
香茅豬扒配金邊粉套餐
金邊粉夠滑溜又吸湯 豬扒香口惹味 呢個組合非常出色
平均消費$60
評分7/10
租庇利街9-11號富興大廈地下6號舖 #鳴越Pho
2021-09-11 507 views
最近看到中環街市重開了,下班以後就走過去看看是怎樣的,順便解決一下晚餐,看到這間剛好正對住街市的門口,就打算吃個晚餐再慢慢逛一下!越南生牛肉河粉(63元)一段時間沒吃生牛肉河粉就很想吃一下,看到這裡有就馬上點了一碗來吃!這生牛肉河粉挺大的一碗,份量挺足的,牛肉量比想像中的多很多,用牛骨湯浸熟以後,吃起來又嫩,又有牛香,真的挺不錯的!湯的牛骨味挺香,喝起來不會口喝,應該沒加了味精!而且還有額外給了辣椒和青檸,讓你吃一半以後再加,改變一下味道!辣辣的,別有一番風味!安南手作粉卷(22元/三件)這個在其他地方也很少見,看到價錢不貴就叫一份來試試,店面還特別表示是即叫即包的!這個粉卷包了非常多料,有粉葛,黑木耳等一堆材料,吃起來非常滿足,而面上還撒了蔥油和炸洋蔥,所以吃起來非常惹味,非常推薦來試一下!酸辣無骨鳳爪(36元)這個是我非常喜歡的一個菜式之一,但這裡非常好的是只給你鳳爪,完全沒有其他配菜,這個真的是好評,鳳爪的量也非常足,約十件,吃起來酸辣爽脆,非常好吃,性價比非常高!

越南生牛肉河粉(63元)

越南生牛肉河粉

安南手作粉卷(22元/三件)

安南手作粉卷

酸辣無骨鳳爪(36元)

2021-09-10
2021-08-28 230 views
哩間野,間唔中都會食,味道都唔錯。中環黎講,價錢唔算貴。但今日真係覺得服務員(高瘦既男人)好有問題,非常失望!🙄話說對面既中環街市開張左唔夠一星期,吸引左好多人來。星期六約17:00,我同家人來食下午茶,當時成間鋪只有三份一人坐係度食野,我地一入去就坐左係卡位,服務員係收銀位置同我講,要我地坐埋一邊,我就話,唔夠位既時候 我地會坐一邊,宜家坐住對面先,跟住我拎走中間一塊隔板,隔左一陣佢行黎同我講唔好意思,仲拎左兩塊隔板隔住我地兩個!(如圖)搞到我睇唔到對面既家人!我完全唔知道佢點解要隔住我地兩個!可能佢諗住遲吓有新客嚟嘅時候我哋會一齊坐,所以比心理準備隔左先!但作為一個已經坐左係到既客人,我超級唔滿意!明明當時又唔係繁忙時間,唔明點解佢要咁,哩件係第一件事!之後有兩位女人係出面鋪問,宜家仲有冇下午茶,佢答人地無,當時都只係17:15左右,明明下午茶牌係枱到!未收埋之餘,個下午茶牌寫係去到17:55!好好彩兩個女人都有入去食!我心諗咁樣做生意都唔知會唔會違反商品說明條例!哩件係第二件事!之後佢仲收晒下午茶餐牌!之後再有情侶坐左入黎想叫下午茶,佢話宜家得晚市,因為係星期六!晚市餐牌18:0
哩間野,間唔中都會食,味道都唔錯。中環黎講,價錢唔算貴。

但今日真係覺得服務員(高瘦既男人)好有問題,非常失望!🙄

之後再有情侶坐左入黎想叫下午茶,佢話宜家得晚市,因為係星期六!晚市餐牌18:00開始,下午茶去話到17:55,所以哩對情侶即刻唔食走左!哩件係第三件事!

三個行為,令到我唔知間其實哩間舖頭係想吸客定係趕客!又想多啲人嚟坐,又做d咁既行為!之前對面街市未開既時候,哩d時間都可以食到下午茶,坐邊都得,宜家襯住條街多左人就咁做!好反感!

2021-08-28
$48 (Tea)
2021-08-20 167 views
星期三下午2點3到,我們4人要等位約15分鐘入內,下午茶2點開始。價格相宜,份量大,唔怪得食客等2點來光顧。環境一般,下完單等時嗅到輕微舊樓水渠味。綜合粉即火車頭,料多,湯底不錯,但其他3人就覺得豬排,蝦餅及湯底稍鹹,各人也加$轉特飲,大家對飲品一致好評。服務方便,有一位主動有禮,但另一位就似心情不佳。
2021-08-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$63 (Tea)
2021-06-25 261 views
食物一般,態度極差,只收現金,上菜慢。Normal food, bad service, cash only, waiting time very long. Won’t go again.
食物一般,態度極差,只收現金,上菜慢。

2021-06-25 170 views
the crab is super oillythe meat ball got no flavorthe service is a bit overwhelmingsay the experience is not very pleasant91 bucks hkd for that, it's up to u guys to think whether worth the time or not
the crab is super oilly
the meat ball got no flavor
2021-05-26 183 views
因為趕時間,早半個鐘已經打去叫外賣,個呀姐語氣態度已經好麻麻,好似麥兜咁,講幾次都唔知你叫乜,叫我比號碼佢,一副我睇錯餐牌咁樣,都算,去到拎嘢食,未有,叫阿姐幫我跟下,同我講包緊(態度依然唔好)跟住等咗15分鐘,見到陸續其他單出嚟,望一望人哋個時間,單上面有下單時間㗎嘛,好明顯係我之後嘅,跟住我同阿姐講取消,佢話已經整咗,但係又比唔到我,但係又唔肯退錢,叫我等多陣,真係火都嚟埋,你食埋我嗰份!俾咗錢我都唔要!其實間野啲嘢食唔差,但係收銀阿姐非常有問題!而且冇禮貌!
其實間野啲嘢食唔差,但係收銀阿姐非常有問題!而且冇禮貌!
TakeAway
2021-04-20 132 views
今日到中環返工,喺附近搵吓有乜好食,見到「鳴越PHO 」評價唔錯,就試吓先!餐廳裝修簡潔,掛上很多越南風格裝飾。午市下午茶有10多款套餐,幾十元便有交易!越南生牛肉湯河,湯底清甜,牛骨味濃郁,加上大量九層塔芽菜等等,充滿越南風味,幾十蚊就有交易,非常抵食!必食香茅雞翼,水準甚高,和越南吃到的味道相近,價錢不貴!人均消費$100,能夠吃到地道越南美食,實在不錯!晚上還有越南火鍋供應,下次夜晚經開都要試吓先!
餐廳裝修簡潔,掛上很多越南風格裝飾。

午市下午茶有10多款套餐,幾十元便有交易!

必食香茅雞翼,水準甚高,和越南吃到的味道相近,價錢不貴!

2021-03-01 143 views
今日同朋友去左中環睇d野, 睇之前先醫好個肚仔先😊, 經過見到E間越式餐廳嘅午市價錢合理😮, 於是就入去試下😊! 餐廳唔算大, 地方乾淨企理, 食物種類幾多而且上菜速度幾快!🌟豬肉蝦片🐖🦐蝦片微脆, 入面包住豬肉片同爽爽地嘅蘿蔔絲, 味道唔錯😊!🌟清化生牛肉粉🐂🍜牛肉幾大塊, 食落幾鮮嫩, 湯汁味道清清地, 如果溫度再熱d更好!🌟豐盈豬肉配撈檬🐖份量幾足, 豬肉醃得幾入味, 撈檬加左魚露甜酸汁, 甜甜酸酸, 非常開胃😆!

🌟豬肉蝦片🐖🦐
蝦片微脆, 入面包住豬肉片同爽爽地嘅蘿蔔絲, 味道唔錯😊!

🌟清化生牛肉粉🐂🍜

🌟豐盈豬肉配撈檬🐖
2021-02-27
$75 (Lunch)
午飯時間嘅中環,對於打工仔嚟講真係一個重大考驗,堂食大排長龍,等得位同叫埋嘢食,午飯時間可能冇咗一大半;諗住叫外賣,點知就漏單,或者行到返公司,盒飯都已經唔夠熱。食餐飯姐,都唔可以好好享受吓!如果公司午飯時間可以彈性處理,兩點後嘅時段除咗人少啲,有啲餐廳仲已經提供下午茶優惠,今日就同B同事,嚟到中環嘅嗚越Pho,輕輕鬆鬆咁食個晏。越式春卷下午茶可以另叫小食,我哋就叫咗個春卷share,春卷即叫即炸,熱辣辣脆卜卜,最夾就梗係加埋生菜一齊食,除咗夠新鮮,仲冇咁油膩,食落更加有口感。越南生牛河以下午茶嚟講,牛肉份量算多,湯底濃郁,河粉夠滑,生牛肉輕輕一浸到六至七成熟,唔會太韌,牛肉味香濃。香燒豬頸肉撈檬豬頸肉燒到脆邊,夠晒香口。檬粉份量超多,將青瓜絲、蘿蔔絲、炸蒜撈埋一齊食,就更加有口感。

越式春卷

越南生牛河

香燒豬頸肉撈檬
2021-02-22
2021-02-21 76 views
最後係中環附近開咗一間越南餐廳,同朋友行完Donki 之後去食晏!估唔到幾有驚喜🙈下午茶套餐都好抵食!鳴越綜合粉 $60 👍🏻👍🏻👍🏻原本係跟河粉,可以轉檬粉/金邊粉河粉好大碗,亦配有好多餸(牛柏葉、生牛肉、牛筋、牛丸)牛丸好彈牙,有肉汁飛出黎🤣🤣牛筋都好淋,味道唔會好濃!依個價錢又食到咁多餸真係唔錯!追加小食——瑯南塔炸蝦餅 $28🤙🏻🤙🏻🤙🏻新鮮炸起,外皮熱辣辣脆卜卜內餡豐富,啖啖都係鮮蝦!配埋個醬一流!蝦餅份量唔算好大,但同樣價錢出邊食唔到🙈椰汁三色冰 +$12椰汁底做得好好配料夠多味道又唔會好甜總結而言,依間餐廳環境下午茶都姐抵食,份量超足夠🙈🙈評分時間~5隻👍🏻最高😉味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻服務:👍🏻👍🏻👍🏻價錢:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻👍🏻地理位置:👍🏻👍🏻👍🏻回頭機會:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻#人總有一飽今餐我最飽!😋📍📍鳴越 Pho (中環)中環租庇利街9-11號富興大廈地下6號舖

鳴越綜合粉 $60 👍🏻👍🏻👍🏻
原本係跟河粉,可以轉檬粉/金邊粉
河粉好大碗,亦配有好多餸(牛柏葉、生牛肉、牛筋、牛丸)
牛丸好彈牙,有肉汁飛出黎🤣🤣
牛筋都好淋,味道唔會好濃!
依個價錢又食到咁多餸真係唔錯!

追加小食——瑯南塔炸蝦餅 $28🤙🏻🤙🏻🤙🏻
新鮮炸起,外皮熱辣辣脆卜卜
內餡豐富,啖啖都係鮮蝦!
配埋個醬一流!
蝦餅份量唔算好大,但同樣價錢出邊食唔到🙈

椰汁三色冰 +$12
椰汁底做得好好
配料夠多味道又唔會好甜

總結而言,依間餐廳環境下午茶都姐抵食,份量超足夠🙈🙈

評分時間~5隻👍🏻最高😉

味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
服務:👍🏻👍🏻👍🏻
價錢:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
環境:👍🏻👍🏻👍🏻
地理位置:👍🏻👍🏻👍🏻
回頭機會:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

#人總有一飽今餐我最飽!😋

📍📍鳴越 Pho (中環)
中環租庇利街9-11號富興大廈地下6號舖

2021-02-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Tea)
  • 鳴越綜合粉
2021-02-17 74 views
「鳴越PHO」上環越南🇻🇳美食店今日中午午餐黎嚐嚐,感受到環境都好舒適,廚師👨‍🍳即叫即做和出菜效率高「黃金一口豆腐」豆腐整得好食😋有時候好過食山珍海味架,呢個黃金豆腐細細粒嘅,一口一粒人口即化,勁香椒盬味,加埋醋調味十分之美味惹味「金沙排骨檬粉」酥脆酥脆又夠香口,蛋黃味幾乎沒有,但十分之香脆肉質鮮嫩,加埋檬粉湯底睇落係清,但入口好鮮味好濃郁與排骨都幾夾👍🏻「越式春卷」個皮勁脆,味道好好,食到唔停👍🏻
「鳴越PHO」上環越南🇻🇳美食店

「越式春卷」個皮勁脆,味道好好,食到唔停👍🏻
2021-01-06
2021-02-16 67 views
Went there for set lunchAm amazed by the portionThat bowl of thai noodles is definitely enough for two ladiesThe viet sausage is special comparing to those you can have elsewhereWith some sort of soft bones in between Giving you a very chewy texture Love the spring roll as wellIt has thicken skin than the Chinese style but still very fulfilling and crispy With juice splashing out at every single bites
Went there for set lunch
Am amazed by the portion