2019-05-05 2142 views
一間只得十二個位。。坐落在商埸內一個毫不顯眼的一角。。見條龍吾長。。咪排隊。。等了十幾分鐘就有位。。。我叫了個芝士牛肉漢堡。。。下午茶餐。。但分量十足。。有沙律,薯角跟。。。配 一罐可樂牛肉好juicy...報稱本地牛肉做的。。整體個包好好味,大小適中,吾會一咬就 跌曬啲料出嚟全日早餐,牛角飽好香軟,腸,仔,煙肉,蛋。。配上沙律。。好豐富,味道亦不錯,配上一杯凍檸檬茶。。。可以將heavy 全日早餐中和一下今次冇試佢地D咖啡。。因跟餐只包$20以下飲品。。希望下次可以試啦
2019-05-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Tea
2019-05-02 1127 views
到訪了人來人往的商場,偶爾間轉角遇上了一間良心小店。小店裝潢別具特色,就等同著小店售著的小吃,令人回味,令人追憶,牙逢間浸透著的是齒夾留香的味道。今天試了小店餐牌上的十分吸精的小吃,流心芝士旋渦蛋意粉,半熟熟既蛋汁加上用叉子微微翻開便流出的芝士,配上甜酸恰當的蕃茄意粉,絕對是天衣無縫,無懈可擊。
,絕對是天衣無縫,無懈可擊。
2019-04-08 886 views
話說,某個weekend嘅下午,啱啱起身,突然間好想食個All day breakfast,但係又唔想走咁遠,於是就search下荃灣有邊度有得食啦~見荃昌中心有一間,又未食過,就踢拖落街食~明明我已經衝住佢而黎,但係都係商場搵左一段時間,因為佢店面真係好細,細到只係容納到幾張枱,而佢嘅位置仲係響行仔裡面嘅角落位,眼大d都真係睇唔到......麻雀雖小,不過五臟俱全,食物質素一d都唔馬虎!睇落靚,食落都好味,而且好俾心機咁排靚成碟菜式,好有日本媽媽早餐嘅感覺!一起身就有呢個早餐食,全日嘅心情都會好d~
見荃昌中心有一間,又未食過,就踢拖落街食~

麻雀雖小,不過五臟俱全,食物質素一d都唔馬虎!
一起身就有呢個早餐食,全日嘅心情都會好d~
2019-01-06
2019-03-30 1174 views
星期六 本身想食最近好高人氣既餃子屋但三點鐘都仲係好多人排隊 所以就行下商場啲轉角搵間少人既舖頭食飯咦見到呢間有位 又唔係貴就去食下三點鐘 佢有下午茶同午餐同其他單點既野食Allday breakfast 佢好似都有成六種揀咁見到呢個有推薦圖案就揀左貌相係靚既 雖然同佢餐牌張相有少少唔同條腸換左 但主角唔係佢就算啦個炒蛋好滑 好香牛油味 上碟全部野都熱既!而好食既蛋佔全碟最大份量! 沙律菜就略少不過整體黎講份量都係合理既 午餐 65蚊配廿蚊以下飲品 而因為特飲係紫色又冇注明係乜所以冇試 叫返檸檬茶都真係算抵食其實 allday 65蚊跟野飲喎!之後叫左個軟殼蟹意粉餐牌寫係特別推介 所以又食左係好食既 軟殼蟹比起某pizza 店之前既季節限定係有誠意好多既首先佢上枱係吸引既橙色唔係重油味既黑色其次係炸得幾好一啲都唔覺得燶作為特別推介一啲都唔失禮!意粉都好食既 個醬汁唔顯眼但係每啖都味既蒜蓉包係金黃色 香口唔會過硬主角同配菜都岩岩好 唔會有其他料去搶味真心推介!仲要都係65蚊包野飲!都係抵到爆 物超所值!最後叫左個千島海鮮批全餐最貴係個pizza 75蚊 有帶子有蝦有蟹柳有菠蘿睇啲料都抵食
星期六 本身想食最近好高人氣既餃子屋

貌相係靚既
雖然同佢餐牌張相有少少唔同
條腸換左 但主角唔係佢就算啦
個炒蛋好滑 好香牛油味
上碟全部野都熱既!
而好食既蛋佔全碟最大份量! 沙律菜就略少
不過整體黎講份量都係合理既
午餐 65蚊配廿蚊以下飲品
而因為特飲係紫色又冇注明係乜所以冇試
叫返檸檬茶
都真係算抵食其實 allday 65蚊跟野飲喎!

軟殼蟹香草忌廉意粉

之後叫左個軟殼蟹意粉
餐牌寫係特別推介 所以又食左
係好食既
軟殼蟹比起某pizza 店之前既季節限定係有誠意好多既
首先佢上枱係吸引既橙色唔係重油味既黑色
其次係炸得幾好一啲都唔覺得燶

作為特別推介一啲都唔失禮!
意粉都好食既 個醬汁唔顯眼但係每啖都味既
蒜蓉包係金黃色 香口唔會過硬
主角同配菜都岩岩好 唔會有其他料去搶味
真心推介!
仲要都係65蚊包野飲!都係抵到爆 物超所值!

千島海鮮批

最後叫左個千島海鮮批
全餐最貴係個pizza 75蚊 有帶子有蝦有蟹柳有菠蘿
睇啲料都抵食既。。。
不過冇乜千島醬味 少左預期之中既酸酸甜甜感覺

冇跟野飲 野飲要另加錢

全餐既敗筆喺個pizza道
除左個pizza 另外都推薦既 值得再黎食

2019-03-30
$102.5 (Tea)
軟殼蟹香草忌廉意粉
2018-10-14 1491 views
openrice 勁多好评的隱世小店我是街坊亦較少去店細位窄又大油煙味每次去完回家也要洗頭兩人各叫了晚餐只有菠菜湯好喝不錯格仔餅all day breakfast 以$70 算ok但格仔餠亁到喊好難食我用完所以蜜蜂仍不夠火腿蛋亦係好老好難食友人的意粉很ㄧ般感覺不用心煮, 煲熟加汁煮另有甜品cheese cake算合格细细舊食完幾"漏"下包ㄧ杯$20 以下的飲品用餐時店未滿不多人覺得無比心機, 應用可以好d真的很ㄧ般, 個人不推介
openrice 勁多好评的隱世小店

但格仔餠亁到喊好難食
我用完所以蜜蜂仍不夠
火腿蛋亦係好老好難食

友人的意粉很ㄧ般
感覺不用心煮, 煲熟加汁煮

另有甜品cheese cake算合格
细细舊食完幾"漏"下

包ㄧ杯$20 以下的飲品

用餐時店未滿不多人
覺得無比心機, 應用可以好d
真的很ㄧ般, 個人不推介

2018-10-14
$100 (Dinner)
2018-10-08 996 views
有時候,手機上看到自己所拍照美食相片也會令人勾起回憶。雖然是2017年的事,但美食的感覺也不會忘。小灶子是舊同事帶我去的,雖然小店但美食味道和份量也做足。她叫了旋渦蛋芝心茄蓉意粉。賣相特別,想不到蛋漿也可以做成這個模樣。蛋皮把意粉覆蓋,好像要把寶物發掘出來一樣。味道很好。另外叫了一份英倫熱香餅,賣相也很好。在熱香餅印上心心,即時少女心彈出來。初時以為份量會不夠,但其實每樣一少份,到胃中也很多。蔬菜配上黑醋,帶出新鮮感。不得不提,熱香餅很鬆軟Q彈,很好食。雖然小店,但環境也裝飾得不錯,很用心機。
有時候,手機上看到自己所拍照美食相片

也會令人勾起回憶。
雖然是2017年的事,但美食的感覺也不會忘。
小灶子是舊同事帶我去的,雖然小店但美食味道和份量也做足。
她叫了旋渦蛋芝心茄蓉意粉。
賣相特別,想不到蛋漿也可以做成這個模樣。
蛋皮把意粉覆蓋,好像要把寶物發掘出來一樣。
味道很好。
另外叫了一份英倫熱香餅,賣相也很好。
在熱香餅印上心心,即時少女心彈出來。
初時以為份量會不夠,但其實每樣一少份,到胃中也很多。
蔬菜配上黑醋,帶出新鮮感。
不得不提,熱香餅很鬆軟Q彈,很好食。

雖然小店,但環境也裝飾得不錯,很用心機。
2017-11-20
Lunch
  • 英倫熱香餅
2018-10-07 796 views
今晚去試呢間小灶子,店鋪雖然唔大,但好舒適,其實之前行過已經好想試,咁啱今日帶住小朋友,而佢地又有兒童餐,所以決定今晚食,我地三個人叫左三個餐,賣相已經好吸引,味道更加係好好食,跟餐送既芝士蛋糕真係好正,小朋友食完重問我可唔可以再叫😂,置於價錢方面係合理,我地三個人只係食左$225,扺食,從賣相、食物加上佢地既服務態度,我真係感受到佢地係一間用心既食店,我一定會繼續支持
2018-10-07
Dinner
2018-10-02 524 views
餐廳位置並不當眼,不過幸好店主在商場門口附近放置了易拉架等宣傳圖示,我們才不致於錯失了品嚐美食的機會😋😋店鋪不大,不過可以見到店主在佈置上都花了小心思。午餐時間除了all day breakfast 之外,還有lunch set menu 我們選擇了帶子墨魚麵和雞胸義大利麵。 墨魚麵味道濃郁,口感彈牙,不過帶子就一般般了。 而雞胸薄薄的,小小焦香,不錯~
店鋪不大,不過可以見到店主在佈置上都花了小心思。

2018-09-11 817 views
「週日」就會令人聯想到All Day Breakfast ! 現在隨便找一間餐廳的All Day Breakfast,價錢都需要百元或以上,而且食物味道、份量亦可能未如理想。難道香港真的沒有好食、便宜、份量大的All Day Breakfast 嗎?上網看到有食友介紹香港必食十大All Day Breakfast,其中這間的價錢竟然只要$70!!?? 這是一間位於荃灣舊式商場的「小」店,店內只可以同時容納14人。我們叫了兩份All Day Breakfast,分別是「比利時窩夫」和「美倫熱香餅」。(窩夫、火腿奄列、司華力腸片、法蘭克福腸、煙肉、沙律菜配陳醋)(熱香餅、香滑炒蛋、司華力腸片、法蘭克福腸、煙肉、沙律菜配陳醋)窩夫烤得外脆內軟,有入口即溶的口感,十分有驚喜!熱香餅有蛋香而且很鬆軟,可惜煎得太燶,食到最後有少許苦。奄列和炒蛋都很出色:蛋皮煎得很香口,炒蛋蛋香十足,令人忍不住想一口接一口,值得一讚!沙律菜新鮮,配上陳醋汁,感覺非常清新!司華力腸、法蘭克福腸、煙肉純屬正常,唯可以增加飽腹感。比利時窩夫是套餐,包一杯正價$20的飲品,可以補差額叫其他特色飲品。但美倫熱香餅不是套餐,不

比利時窩夫

英倫熱香餅

窩夫烤得外脆內軟,有入口即溶的口感,十分有驚喜!

熱香餅有蛋香而且很鬆軟,可惜煎得太燶,食到最後有少許苦。

沙律菜新鮮,配上陳醋汁,感覺非常清新!

司華力腸、法蘭克福腸、煙肉純屬正常,唯可以增加飽腹感。

比利時窩夫是套餐,包一杯正價$20的飲品,可以補差額叫其他特色飲品。但美倫熱香餅不是套餐,不包飲品。
明明同在一個餐牌上,為何會有這樣的分別?

棉花糖朱古力

士多啤梨Latte

兩杯飲品都是賣相比味道好,熱朱古力稍嫌太淡,士多啤梨Latte 有點甜,但還可接受。

總結:
這間All Day Breakfast 價錢算超值,每款都是$70左右,連特色飲品,每位都不過$100。而且整體食物味道、份量都是可以得到大滿足的!

想一嘗價錢便宜、份量夠、味道不錯的All Day Breakfast ? 你一定能錯過這間「小灶子。Mini Cooker」
2018-09-09
$85 (Breakfast)
比利時窩夫
2018-08-25 373 views
喺荃灣行街,到咗下午茶時間好口痕,就去咗小豆子試吓佢個慢活英倫All Day Breakfast。我鍾意佢個早餐有塊pancake+蜜糖,食完炒滑蛋、煙肉同香腸之後就食下甜野。一次過滿足晒食主餐同甜品嘅願望。值得一讚嘅係個沙律醬,甜甜的沙律醬帶有芝士嘅香味,滿足晒我呢個芝士控!毫不起眼嘅小黃茄都非常之清甜。再加左杯士多啤梨拿鐵。除咗杯飲品係漸變粉紅到啡色之外,上面仲有忌廉加士多啤梨醬同幾片花瓣真係超級可愛啊。飲落有啲似士多啤梨奶昔,有啲咖啡味咁~我將呢間餐廳推薦俾情侶同埋鍾意Kawaii嘅你!

。飲落有啲似士多啤梨奶昔,有啲咖啡味咁~

我將呢間餐廳推薦俾情侶同埋鍾意Kawaii嘅你!
2018-07-15
2018-08-24 272 views
時值午餐,一個人時又想食意粉,所以搵咗呢間食~叫咗個午餐set->流心蛋西冷牛扒意粉(包$20以下飲品)食物上枱時間幾快讚!牛排大大塊,意粉又入味,溫泉蛋仲有進步空間不過有少少唔好處...離開店後衣服會有陣油煙味不過我唔介意~有機會會再去~
時值午餐,一個人時又想食意粉,所以搵咗呢間食~
叫咗個午餐set->流心蛋西冷牛扒意粉(包$20以下飲品)
食物上枱時間幾快
讚!
牛排大大塊,意粉又入味,溫泉蛋仲有進步空間

不過有少少唔好處...離開店後衣服會有陣油煙味
不過我唔介意~
有機會會再去~
流心蛋西冷牛扒意粉
2018-08-24
$60 (Lunch)
流心蛋西冷牛扒意粉
2018-07-30 582 views
一直都想試下小灶子, 今日有機會啦! 餐廳位於荃灣一個人流唔多既商場入面, 不過都滿座, 食物質素應該有保證。 食物選擇都唔少, 有意粉, pizza, all day breakfast, 甜品等等。 流心蛋卡邦尼意粉 意粉不過不失, 味道適中, 唔會過淡或過咸, 蛋亦做到流心效果, 只係略嫌醬汁唔算creamy, 而且啲配料同意粉頗為分明, 無炒埋一齊既感覺。不過相對地就無咁膩, 感覺健康啲。 Cappuccino 咖啡幾有驚喜, 有咖啡香得黎唔苦澀, 奶亦夠香滑。 整體而言呢個價錢都算抵食, 食物飲品都對得住小店既質素。
一直都想試下小灶子, 今日有機會啦!

流心蛋卡邦尼意粉

Cappuccino

咖啡幾有驚喜, 有咖啡香得黎唔苦澀, 奶亦夠香滑。

整體而言呢個價錢都算抵食, 食物飲品都對得住小店既質素。
2018-07-06 844 views
每次經過荃灣這小商場都見到這間小店濟滿了人,今日下午,決定和老婆趁閒日下午探訪一下先寫結果:「會再食!!」如果你都係好鐘意食意粉呀,麵類,甜品類的話,絕對值得一試午餐性價比永遠最高,$50~$60,一個意粉加一杯價值$20的飲品,當然貴左補錢是定律啦⋯⋯我食左上面這款嫩雞胸菠菜意粉,好大膽試,因為雞胸我和老婆例牌唔食同加錢轉雞脾,但這類完全配得上個嫩字,好好味老婆食這個...流心蛋西冷意粉,蛋汁送飯送麵麵係我心頭好,黑椒多左d d ,成件事係靚既,但不能叫驚喜試埋哩個甜品⋯士多啤梨西多卷....我改既個名,應該唔中都唔相差太遠^^得意既有創意既,但算溶得快,可以食完都先叫佢地上甜品例牌咖啡一下,小店有自己咖啡豆賣,咖啡味偏酸老實講我冇陳豪咁叻仔,咖啡重點講個人口味我會飲但唔會迷佢地哩杯香港小店好值得支持,老婆剛笑我竟然寫食評,講真,心血來潮野,但好感慨好多小店食完一次,再回頭已經冇左,又一次好灰地講唔係大家想番食就可以番食,每到一次小店都係一次減數,珍惜
先寫結果:「會再食!!」
如果你都係好鐘意食意粉呀,麵類,甜品類的話,絕對值得一試

例牌咖啡一下,小店有自己咖啡豆賣,咖啡味偏酸
老實講我冇陳豪咁叻仔,咖啡重點講個人口味
我會飲但唔會迷佢地哩杯

• 嫩雞胸菠菜意大利粉
2018-07-01 432 views
位於商場的轉角位,不熟路是找不到的。小店雖小,但餐牌有不少的食物供應。下午茶的價錢超低又大份,飲品又有特色,讚了不少like.店員又有禮貌又主動。值得推介的少店,大家多多支持
位於商場的轉角位,不熟路是找不到的。

店員又有禮貌又主動。

值得推介的少店,大家多多支持
2018-06-16 498 views
荃灣平價all day breakfast在商場轉角位,很小的一間,很容易看不見,但真的很可愛的一間店啊價錢:$68/lunch .吃完後有以下小總結:🍔西多士比窩夫好吃🍔有份量、有質素🍔飲料就爭少少🍔很多可愛的文青擺設🍔全店只有十多個位.如果和姊妹們來聊聊天吃吃,是一個不錯的選擇,但要避開多人的時間,而且我看到他們還可以包晚上場做一些慶祝活動,我覺得很不錯,餐單也蠻吸收,價錢不算很貴啊😋😋
荃灣平價all day breakfast

🍔有份量、有質素
🍔飲料就爭少少
🍔很多可愛的文青擺設
🍔全店只有十多個位
如果和姊妹們來聊聊天吃吃,
是一個不錯的選擇,
但要避開多人的時間,
而且我看到他們還可以包晚上場做一些慶祝活動,
我覺得很不錯,
餐單也蠻吸收,