2023-12-24 152 views
原本約好了樓下的台式火鍋,朋友前一天話喉嚨唔舒服,不如改地點。純粹就同一大廈找到這間餐廳。首先每枱已有一籃類似薄脆在枱上。但我們還二落單,俾我一種凍冰冰的感覺和唔新鮮。菜式種類不多,不過份量剛好。每款大約比單點多$30 便可以湯、沙律和飲品,不過沒有泡沫咖啡,令我有點突然,在銅鑼灣站足,怎能沒有泡沫咖啡! 肉眼賣相ok, 但order熟的程度由5 成變7 成! 預期蝦是一隻蝦,來了3 隻雪藏蝦有點失望😞甜品加多$38 ,有心太軟或法式焦糖燉蛋,👍整體,性價比不高😅我會另選擇地方

首先每枱已有一籃類似薄
脆在枱上。但我們還二落單,俾我一種凍冰冰的感覺和唔新鮮。

菜式種類不多,不過份量剛好。

肉眼賣相ok, 但order熟的程度由5 成變7 成!
預期蝦是一隻蝦,來了3 隻雪藏蝦有點失望😞

甜品加多$38 ,有心太軟或法式焦糖燉蛋,👍

整體,性價比不高😅
我會另選擇地方
Rib  eye  拼蝦
心太軟
法式焦糖燉蛋
2023-12-20
$350 (Dinner)
Celebration
Birthday
心太軟
法式焦糖燉蛋
2023-12-05 280 views
首先食物真係好普通,完全吾值呢個價錢,用左88折都$860/2人牛扒完全吾掂係灰色,叫5成都又乾又柴蝦好大陣雪味西餐係用冬菇黎做配菜9吾搭8😅到服務態度真係差到以為自己係茶餐廳身邊個位平時好平和都嬲左。岩岩食完放底餐具就秒速埋黎收晒啲叉碟,清剩碟薯條問我仲食吾食,你都收晒我地啲餐具點食呀🙄到比錢,我地拎住張卡等佢,個staff拎住部卡機搞好又吾出聲,等左1分鐘左右仲話我地”係咪拍卡架等緊你呀”大佬你教完個價錢係咪都show一show隊埋黎呀?吾出聲邊個知你整好?一句講晒係一次性餐廳👎🏼希望睇到食評既你吾洗比錢買教訓
牛扒完全吾掂係灰色,叫5成都又乾又柴
蝦好大陣雪味
西餐係用冬菇黎做配菜9吾搭8😅

到服務態度真係差到以為自己係茶餐廳
身邊個位平時好平和都嬲左。

岩岩食完放底餐具就秒速埋黎收晒啲叉碟,
清剩碟薯條問我仲食吾食,你都收晒我地啲餐具點食呀🙄

一句講晒係一次性餐廳👎🏼
希望睇到食評既你吾洗比錢買教訓
2023-12-04
$430 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2023-11-08 571 views
這是我第二次去這間餐廳吃午飯,餐廳環境不錯,有幾個卡位,員工服務態度很好,西蘭花餐湯很有營養和好味,午餐牛扒質素也非常之好性價比高,配菜豆角西蘭花也煮得恰道好味,第一次和第二次去的食物質素也保持得很好,會再次光臨。
  • 炭燒紐西蘭頂級牛扒
銅鑼灣樓上歐陸風情小店 ✨環境紅色梳化外牆白色似置身於外國 🥹同埋餐廳🍴都偏多元化菜式除左西式都有韓式菜 🌟是日餐湯忌廉西蘭花🥦薯仔🥔湯濃厚薯仔粒加埋打碎左既西蘭花 🥹🌟藜麥沙律額外追加💰$20煙三文魚內有沙律菜🥗粟米粒🌽藜麥再配胡麻醬開胃🤤🌟美國安格斯頂級肉眼 💰$368點左3成熟、半生熟好夠淋又有咬口感而且唔細份 雖然偏多油脂肪🤣 🌟火焰脆燒德國咸豬手 💰$298上枱果下好搶眼 👀店員會為我地燃點隻豬手🔥令到外層皮變得好脆內軟再幫我地切件,服務不錯 👍🏻晚上套餐仲包左💰$30既飲品 🥂🌟凍檸茶🌟凍奶茶指數:🐻🐻🐻/3粒Mini Friday (銅鑼灣廣場2期) (銅鑼灣)📍地址:銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場2期6樓☎️ 電話:26820610#香港美食#港島美食 #銅鑼灣美食 #新界美食#九龍美食#啤啤遊食團#假日好去處 #港人推介美食 #相機食先 #香港美食打卡 #窮遊美食 #平民遊#西式扒房 #西式 #扒房#樓上cafe #hkfoodblogger #foodie #hkfoodie #hkig #dinner #hkstyle #852 #pokebow
銅鑼灣樓上歐陸風情小店 ✨

🌟火焰脆燒德國咸豬手 💰$298
上枱果下好搶眼 👀
店員會為我地燃點隻豬手🔥
令到外層皮變得好脆內軟
再幫我地切件,服務不錯 👍🏻

晚上套餐仲包左💰$30既飲品 🥂
🌟凍檸茶
🌟凍奶茶

指數:🐻🐻🐻/3粒

Mini Friday (銅鑼灣廣場2期) (銅鑼灣)

📍地址:銅鑼灣駱克道463-483號銅鑼灣廣場2期6樓
☎️ 電話:26820610

#hkfoodblogger #foodie #hkfoodie #hkig #dinner #hkstyle #852 #pokebowl #vegan #salad
#bearbeareat
#bearbeareat銅鑼灣
地點一流,在銅鑼灣廣場二期,坐電梯上六字就已經找到。地方寬敞,當天被安排坐卡位,四個人十分舒服。掃QR Code落單,店員服務員週到有禮貌有效率。叫咗火焰德國咸豬手,龍脷柳,肉眼扒,豬肋骨。四個都是套餐配菜一模一樣。前盤沙律有驚喜醬汁好吃,當天的大蒜湯一般。肉眼扒性價比低,薄片及沒有火喉。豬肋骨沒有什麼特別,醬汁比較奇怪,但可接受。龍脷柳好吃,配醬汁配薯蓉特別好吃。德國咸豬手,先拿來在你面前點火,然後幫你切埋,兼且好食,值得推介。

2023-10-29
  • 火焰脆燒德國咸豬手
2023-10-28 272 views
Happy Friday去咗朋友介紹既Mini Friday試試。餐廳環境光亮闊落,坐得舒適,的確好適合同朋友收工去聚餐,共渡Happy Friday!餐廳既dinner set幾抵食又豐富,套餐包沙律、是日餐湯、主食仲有餐飲!想食甜品仲可以加錢選擇,超級豐富!薄脆一坐低,職員就會送上呢款餐前小食。剛剛炸起熱辣辣,薄薄一塊脆片,配上千島醬一齊食,味道又幾夾幾好食!Dinner Set炭燒美國安格斯頂级肉眼(5成熟)(包藜麥沙律及是日餐湯)🥗沙律配料都幾多,有沙律菜外,仲蕃茄仔、粟米、青瓜絲同藜麥,配埋日式芝麻醬,好清新開胃!🍵是日餐湯係羅宋湯,好入味,酸酸地,好開胃。🥩食西餐最鐘意食牛,今次試咗肉眼,叫咗五成熟。上枱時,見到肉眼扒好大塊,相當足料!牛扒食落食得出真係岩岩好5成,無過火,肉質多汁鮮嫩,牛味濃郁,好食!如果點埋醬汁一齊食,牛味更突出,有層次!配料仲有蘆筍、冬菇、黑松露薯蓉,好豐富可口。🍸配薄荷特調(無酒精)1杯呢杯飲品好清新,薄荷味好清涼,好解膩解渴!🍫加配甜品心太軟心太軟一上枱feel到岩岩焗起,熱辣辣,一切開,入面係滿滿又濃郁嘅朱古力醬,唔會太甜,好食。🍕辣肉腸巴馬火腿

薄脆

Dinner Set
炭燒美國安格斯頂级肉眼(5成熟)
(包藜麥沙律及是日餐湯)
🍵是日餐湯係羅宋湯,好入味,酸酸地,好開胃。

🍸配薄荷特調(無酒精)1杯
呢杯飲品好清新,薄荷味好清涼,好解膩解渴!

🍫加配甜品心太軟

🍕辣肉腸巴馬火腿薄餅
薄餅係非常薄身既脆片,面頭有芝士做底,上面有辣肉腸同巴馬火腿做配料,中間仲有沙律菜,建議大家食果陣要夾埋沙律菜一齊食,食落口感超豐富同滿足🤤而且味道都好夾,好好食!

2023-10-27 140 views
行開銅鑼灣,朋友推薦食呢間西餐廳!餐廳環境好舒服,有播下英文歌,氣氛好放鬆,好Chill,感覺好casual,幾適合同朋友聚餐傾下計。▫️脆片一坐低無耐,就會送上餐前小食,呢款薄脆片食落好脆口,薄薄一塊,配埋千島醬,味道更好食。▫️凱撤沙律配煙三文魚叫咗個沙律🥗,沙律菜好新鮮,仲有芝士碎片同多士粒作為配料。三文魚份量都多,而且食得出好新鮮,可以配埋沙律醬食,更Juicy滋味!以沙律作為前菜真係好開胃!▫️芥末千島醬蕃薯條🍟一見到有蕃薯條,即叫!因為好多餐廳都得薯條,比較少有蕃薯🍠條!蕃薯條炸得好金黃香脆,唔會太油膩,配埋芥末千島醬食,口感更豐富有層次!必點!▫️辣肉腸巴馬火腿薄餅呢間餐廳嘅Pizza係薄脆做餅底,就算2個人食一份Pizza都唔怕食到好濟!薄薄一片,但面頭有濃濃嘅芝士,配上辣肉腸+ 巴馬火腿,仲有滿滿嘅火箭沙律菜同芫荽,食落味道唔會好單調,口感十足,食完好滿足,芝士仲可以拉絲!▫️薄荷特調(無酒精)好飲,冰冰的,好清新,好岩解膩!正!

▫️脆片

▫️凱撤沙律配煙三文魚

▫️芥末千島醬蕃薯條🍟

▫️辣肉腸巴馬火腿薄餅

▫️薄荷特調(無酒精)
好飲,冰冰的,好清新,好岩解膩!正!
雖然今日唔係Friday,但都約咗朋友收工嚟到Chill一Chill,Relax下😌~一坐低侍應就為我地送上餐前小食。主食方面,我地叫咗一個dinner set 🍽️,8揀1,套餐包咗是日餐湯、藜麥沙律、主食、$30飲品同埋仲可以加配甜品!另外我地仲散叫咗一個🦞包~🥠餐前小食:墨西哥薄脆附送埋千島醬,脆卜卜,幾好食😋!一邊食,一邊同朋友研究叫咩食,唔經唔覺食曬🤣!落單後,侍應很快就送上藜麥沙律、粟米濃湯作為前菜!🍽️Dinner Set:$208🥣是日餐湯:🌽粟米濃湯 Corn Soup足料粟米湯,飲落啖啖粟米殼,應該煮湯時煮到啲粟米爛曬😮。個人覺得加返少少栗米粒會更perfect😍!🥗沙律:藜麥沙律 Quinoa Salad身為麻醬愛好者,沙律菜同粟米粒有超多麻醬,正🤩!沙律唔單止有生菜同洋蔥,仲好有心思將青瓜刨成青瓜絲,仲要加埋藜麥,十分開胃,簡直係健康之選👍🏻!🍝主食:明太子忌廉帶子意粉 Manriko Spaghetti with Scallop一共有3粒又大又厚既帶子😍,粉紅色既明太子配埋魚子、蘆筍、黃椒、紅椒同豆苗,令成碟意粉賣相都幾colorful🤣!明太子醬好creamy😍

🥠餐前小食:墨西哥薄脆

落單後,侍應很快就送上藜麥沙律、粟米濃湯作為前菜!

🍽️Dinner Set:$208
🥣是日餐湯:🌽粟米濃湯 Corn Soup

🥗沙律:藜麥沙律 Quinoa Salad

一共有3粒又大又厚既帶子😍,粉紅色既明太子配埋魚子、蘆筍、黃椒、紅椒同豆苗,令成碟意粉賣相都幾colorful🤣!明太子醬好creamy😍,又唔會太膩,好食🤤!

🫗飲品:椰林飄香Virgin Colada Mocktail(Jar):$+30
好重菠蘿🍍味,朋友話aftertaste有椰香🥥,幾好飲~

🤎甜品:心太軟 Chocolate Lava Cake:+$38
有士多啤梨醬畫既心心🩷,幾靚!甜度適中,有芒果粒🥭同藍莓🫐作伴,面頭撒上糖霜裝飾。惟少少美中不足既地方係心太軟內裏比較濕潤,未能達到「外脆內軟」效果,不過一切落去,啲朱古力就流晒出嚟,流心效果成功👍🏻👍🏻👍🏻!

🦞🦐🍞龍蝦蝦肉包配薯條 Lobster Meat Sandwiches:$208
包一分為二,方便我同朋友開心share🤤!好鐘意麵包上嘅沙律醬同埋醬汁,😍,連埋面頭既蟹籽一齊咬,很滿足👍🏻!旁邊嘅薯條🍟同沙律🥗都毫不吝嗇,正‼️

總結:一出lift,就被眼前天使翅膀同社交平台的打卡燈位吸引!然後向左行行,進入店內後見到一排卡位,環境非常闊落!上餐速度非常快,落單後,好快就上藜麥沙律同粟米濃湯作為前菜!大家平時返工咁辛苦,收工可以約三五之己嚟chill下!Mini Friday唔一定要Friday啦🤣,無論星期幾都可以嚟😋👍🏻🍽️!
  • 龍蝦蝦肉包配薯條
  • 明太子忌廉帶子手捲粉
Mini Friday,幾紅既西式餐廳,網上啲好評多到爆,銅鑼灣分店,裝修幾優雅又有啲霓虹光管✨餐廳主打西餐,啲Main超吸引,仲加入左啲日、韓小食,選擇都好多未叫野食見到隔離枱有個著晒火既豬手又香又吸睛😳一坐落會先上薄脆配千島醬,唔油唔Heavy既,幾好🤗飲返杯Asahi Draught夾晒👏🏻晚餐配埋餐湯同沙律,沙律塊煙三文魚捲左花,讚👍🏻水牛城雞翼,賣相唔錯,酸辣汁食落就係爽,幾好味😋大蝦配香草牛柳🥩上枱真係驚艷,擺盤靚唔在講,啲牛肉一睇就知火喉剛剛好,食牛柳就係貪佢夠厚,外面焦香脆,入面夠生肉嫩,完全做到🥳牛味濃,口味正,高質😎大蝦蒜香煎,彈牙惹味,配菜既調味都唔錯,整體份量又好夠😇整體黎講睇得又食得,咁多好評實在有佢既道理😍服務幾好,而啲Main真係好多都好吸引,一定要返黎再食其他!🍽️

Asahi  draught

大蝦
配菜
香草牛柳
2023-10-18 148 views
同朋友一齊慶祝生日見有好多好評,所以簡左呢間我哋3個人食每人叫左一杯沙冰沙冰唔推介,太淡味,冰多最右我果杯係咖啡沙冰我覺得難飲🥹可能無咩咖啡味又無奶味朋友話士多啤梨沙冰ok但我無試過意粉味道唔錯,可惜份量唔多呢個係今晚菜式中最好食😄份量多同唔貴比較推介👍🏼牛扒同配菜味道不錯煎得都香但牛扒比較薄同中間到邊位係肥膏所以份量都好少變咗就唔抵最後叫咗個甜品都係味道ok,但梳乎厘太細個啦三個人四樣菜加一杯飲品都唔係好飽總括嚟講一般般無一樣特別好好味但又唔係唔好味😆
同朋友一齊慶祝生日
見有好多好評,所以簡左呢間
我哋3個人食
每人叫左一杯沙冰

沙冰唔推介,太淡味,冰多
最右我果杯係咖啡沙冰
我覺得難飲🥹
可能無咩咖啡味又無奶味
朋友話士多啤梨沙冰ok
但我無試過
卡邦尼意粉

意粉味道唔錯,可惜份量唔多
蜜糖蒜片炸雞

所以份量都好少
變咗就唔抵
梳乎厘pancake

最後叫咗個甜品
都係味道ok,但梳乎厘太細個啦
三個人四樣菜加一杯飲品
都唔係好飽
總括嚟講一般般
無一樣特別好好味
但又唔係唔好味😆
卡邦尼意粉
蜜糖蒜片炸雞
2023-10-15 128 views
之前食過好幾次呢間「Mini Friday」🍽️覺得都唔錯,所以又再嚟食😬.香草燒雞(半隻)🐓燒雞肉質嫩滑多汁🤤配上濃得嚟唔會太鹹嘅醬汁😉Perfect😝仲有薯蓉🥔玉米芯、蘆筍同甘筍🥕.泡菜卡邦尼意粉🍝食到香濃奶油香同時又有酸辣泡菜味🌶️估唔到咁夾😱仲有煙肉🥓洋蔥同芝士🧅🧀.日式八爪魚丸🧆彈牙八爪魚肉混入蔥花🐙椰菜🥬淋上上蛋黃醬同木魚花🐟美味可口😋.藜麥沙律🥗青瓜🥒粟米🌽車厘茄🍅再加上藜麥🌾清新健康☺️.是日餐湯,南瓜忌廉湯🎃.薄脆,脆卜卜😆.焦糖燉蛋🍮入口食到濃郁蛋味同雲呢拿籽香味🥚🪵脆口嘅焦糖同軟滑燉蛋比例適中👍🏻.奶蓋草莓鮮奶🥛唔太飲得出奶蓋🥺但都係還可以嘅草莓鮮奶🍓
藜麥沙律🥗青瓜🥒粟米🌽車厘茄🍅再加上藜麥🌾清新健康☺️
是日餐湯,南瓜忌廉湯🎃
薄脆,脆卜卜😆
奶蓋草莓鮮奶🥛唔太飲得出奶蓋🥺但都係還可以嘅草莓鮮奶🍓
  • 餐前小食
  • 薄脆
我同朋友去咗銅鑼灣廣場二期嘅Mini Friday食晚餐,試咗佢哋嘅西式扒房。我哋點咗以下幾款菜式:凱撒沙律配三文魚$86大蝦配香草牛柳 五成熟 $298檸檬牛油忌廉比目魚 $288梳乎厘$88我覺得凱撒沙律配三文魚好新鮮,沙律醬唔會太膩,三文魚肉質好滑,有啲日式風味。大蝦配香草牛柳就係我哋嘅重頭戲,牛柳煮得剛剛好,肉汁豐富,香草味道好香,大蝦又彈牙又甜。檸檬牛油忌廉比目魚係我朋友嘅選擇,佢話比目魚好嫩滑,唔會乾身,檸檬牛油忌廉汁仲可以中和一下比目魚嘅膻味。最後我哋食咗個梳乎厘作甜品,個梳乎厘好軟綿綿,入口即溶,配埋雲呢拿雪糕同焦糖汁,好甜蜜。整體黎講,我哋對Mini Friday嘅食物同服務都好滿意,份量足夠,價錢合理,氣氛舒適。如果想食西式扒房嘅話,可以考慮去試下

我哋點咗以下幾款菜式:

凱撒沙律配三文魚$86

大蝦配香草牛柳 五成熟 $298

檸檬牛油忌廉比目魚 $288

梳乎厘$88

2023-09-29 241 views
座位寬敞,服務也不錯🙌🏻 有dinner set~價錢合理,每枱一坐下就有贈送的薄脆食,很香口👍🏻 👉🏻明太子忌廉帶子意粉 $208(套餐)套餐包括藜麥沙律+餐湯,沙律腑青瓜絲為主,很清爽,當天餐湯為南瓜湯,也不錯~意粉的忌廉汁香濃,很掛汁,帶子大大隻又彈牙,雖然明太子味不算明顯,但整體好味👍🏻👉🏻和風大阪雞肉薄餅 $178餅底係薄脆,很香口,上面鋪滿料,芝士也滿滿,芝士控表示滿足,很喜歡那甜甜的照燒醬,整體很合我胃口👍🏻👉🏻柚子雞翼 $78 雞翼炸得香脆,內裡剛剛好熟,嫩滑☺️柚子汁甜甜地好好味😋  🎈總歸一句: 整體味道不錯,價錢也合理,很適合一班朋友來聚餐😊😊

👉🏻明太子忌廉帶子意粉 $208(套餐)

👉🏻和風大阪雞肉薄餅 $178

👉🏻柚子雞翼 $78
雞翼炸得香脆,內裡剛剛好熟,嫩滑☺️柚子汁甜甜地好好味😋

🎈總歸一句:
整體味道不錯,價錢也合理,很適合一班朋友來聚餐😊😊

$250 (Dinner)
一出lift就會見到一個reception囊括三間餐廳:西、日、泰!今日同8歲混血靚仔小鮮肉去咗食西餐。小鮮肉話梳乎厘好好食軟淋淋好香蛋味,楊枝金露口味加上椰子雪糕香濃幼滑,完美配搭!雪糕入面有一粒粒椰子肉增加口感,小鮮肉一邊話食唔慣一邊又食晒😂【我的約會菜餐單】1️⃣凱撒沙津配煙三文魚2️⃣大蝦配香草牛柳(5成熟)3️⃣檸檬牛油忌廉比目魚4️⃣奶蓋黑糖珍珠鮮奶5️⃣楊枝金露梳平厘Pancake配椰子雪糕6️⃣紅棗桂圓茶

【我的約會菜餐單】
1️⃣凱撒沙津配煙三文魚
2️⃣大蝦配香草牛柳(5成熟)
3️⃣檸檬牛油忌廉比目魚
4️⃣奶蓋黑糖珍珠鮮奶
5️⃣楊枝金露梳平厘Pancake配椰子雪糕
6️⃣紅棗桂圓茶
2023-09-11 241 views
今次去了mini friday到吃了一個午餐, 嗌咗個香煎美國大雞扒配香草燒汁配奶蓋黑糖珍珠鮮奶, 雞扒煎得好香好大快,但係飯就比較少,可能男士不夠吃, 醬汁分開上 好細心 👍配嘅奶蓋黑糖珍珠奶茶和出面街嘅奶蓋唔同,他是溝埋進飲品裏面的,所以不是太感覺到有奶蓋嘅,但味道都可以不是太甜 😀