2023-05-28 284 views
週末下午想搵個位飲杯咖啡休息一下,經過呢間cafe入去坐下。兩個人分別叫左漢堡包連飲品$53及單叫榛子咖啡$35。女服務員就話每人低消$45(我望過menu同餐廳張貼完全無寫低消;事後睇返其他食評則提及低消為$50),我確實係飽叫唔到其他野食,女服務員就話算,即時收錢話$88,收我$100後就找$10就走左去😅我一頭問號❓❓❓係咪如果我有散紙$88就唔會多收呢兩蚊?其實唔係話介意幾蚊,大可以在食物上加,但作為顧客覺得如有低消應要清楚寫明。講返食物質素,咖啡係用咖啡機沖而且用即棄紙杯裝,味道極甜,7-11好飲過佢,$35黎講係for涼下冷氣有得抖下。
Type of Meal
Tea
2021-01-29 904 views
今日放假同老婆去食tea, 本身因為老婆身體不能食生嘢,所以問個店員可否將份軟包三文治餐內嘅蕃茄及沙律菜略略煎一煎,個店員回答因為份餐無呢樣服務,所以唔會幫我哋煎一煎塊蕃茄同啲沙律菜,仲建議我哋食蕃茄意粉,其實當時舖內都不是忙碌,略略幫個客整一整又有何難?我唔係話個店員唔啱,而係可以起服務上提升一下。
B12
2020-07-26 548 views
喂大佬呀可唔可以唔好比個咁蠢嘅人做叫飛排第一個 叫我坐低等等我話唔洗坐 企係個門口出面佢就好叻咁叫晒其他幾檯係我後面黎嘅入晒去問佢點解佢話唔清楚你都仲可以話你唔清楚唔清楚可以邊個清楚 又唔問垃圾服務 垃圾餐廳上網見comment好好諗住黎試下 搞到一肚氣
喂大佬呀

垃圾服務 垃圾餐廳
上網見comment好好諗住黎試下 搞到一肚氣
2020-07-26
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Breakfast
2019-07-18 800 views
通常係yoho mall睇戲之前都會黎呢道食早餐,覺得佢選擇幾多,食物豐富同埋價錢都算經濟!呢間 cafe係有兩個鋪位嘅,都係喺隔離,通常都幾full..不過唔洗點等位~牛角包🥐餐 $42呢個餐芝士火腿牛角包🥐、炒蛋、腸仔同沙律,仲有橙🤣牛角包上碟就爛左😑扣分,個包幾脆,牛油味都幾香!食完成個餐好full~~凍朱古力 跟餐加$10甜左啲,牛奶🥛味都冇搭款朱古力味,都幾濃,如果加少啲糖就仲好!!下次會叫少糖😂

牛角包🥐餐 $42

凍朱古力 跟餐加$10

2019-06-08 592 views
今日係端午節,兩公婆放假,大家想食all day breakfast。我就係開飯平台打入相關字眼,係大埔同元朗地點方面,最後選擇元朗。睇完相關評語同食物相,終於選擇呢間小店。餐牌好多全日早餐選擇第一次蒞臨緊係試特色全日早餐$82,有奶醬多、三條特色肉腸、班尼迪蛋、薯角、凍火腿、沙律、水果,好豐富。開心到暈,奶醬多士超級香脆,多醬,仲有班尼迪蛋食,我好似第一次見😳水波蛋底下有芝士同多士,一口吃下口腔流心蛋黃,隨即融化左我,好幸福時令沙律底下放下冰塊,我想是另到沙律菜保持新鮮,還有水果配搭,富有營養。餐飲叫了一杯凍奶茶,凍飲加3蚊

餐牌好多全日早餐選擇

餐飲叫了一杯凍奶茶,凍飲加3蚊
2019-06-07
$85 (Lunch)
  • All day breakfast
2017-05-04 1618 views
已食了多次的moment咖啡店,由開業至現正一直保持水準,價錢也沒什麼大進漲,由開業至今只加了幾蚊雞,是十分平民化的地道餐廳.全日早餐,大包圍,有菜、不同味道香腸、炒蛋、多士⋯⋯,2人食也可以。其他輕量餐也只是$42,有多款選擇,我最喜歡的還是豬仔包配三種腸仔,份份也配有沙律菜及生果,當早餐、午餐或下午茶均十分飽肚。豬仔包烘得很脆,加上奶醬,一流!不同品種的腸有辣、有吾辣,外脆內軟,好好味;沙津菜配上特製的沙律汁,酸酸甜甜,好醒胃!
2017-05-01
15 Minutes (Dine In)
$42 (Lunch)
  • All day breakfast
2017-04-14 729 views
又來到美食多多的元朗,這次試一間想來好久的店,同一條街有兩間分店,但聽說這間沒有那麼大壓迫感,所以就來了。這裡有多款全日供應的早餐,但一心想試多幾款食物,加上未食早餐,就點了特色肉腸全日早餐了。上檯真的有點嚇到,碟好大之餘,上面也舖滿了食物,如果細食,與人分享也可以。食物種類很多,包括三條肉腸(法蘭克福腸、煙辣肉腸、黑椒腸)、冷切火腿、班尼廸蛋、薯角、奶醬多、沙律和哈密瓜。味道方面,肉腸煎得香口,辣肉腸和黑椒腸好惹味,班尼廸蛋好流心,不會過熟,墊底的法包吸滿蛋汁好好味,炸得金黃的薯角外脆內軟,加上茄汁是絕配,其他配搭也不錯,食完真的捧著肚子走了,值得推介。

2017-03-06 751 views
我在元朗公園做完運動,有點肚餓,於是便行去Moment Cafe吃早餐,其實今次是第二來食,上次來覺得早餐幾好食,今次我叫番茄蛋牛角包餐還有腸仔炒蛋和沙津、生果和叫檸檬利賓纳($5),好豐富早餐,我吃喜歡牛角包,個包微暖加番茄生菜一起吃很好味,生菜新鲜,還有腸仔炒蛋,好少早餐跟沙津和生果,我吃這個早餐精神飽滿,可以不用去午餐。下次我都會嘗試吃其他款式早餐。第一(1)幅相是今次吃早餐。第二(2)幅相是上次吃早餐,我叫了熱朱古力(心型)好好飲。第三至六(3一6)幅相是餐牌,大家參考。
2017-02-17
15 Minutes (Dine In)
$47 (Breakfast)
  • EggBenedict
  • Alldaybreakfast
2015-11-27 2888 views
位於元朗的Moment Cafe,地點夠幽靜,馬路對面是學校,相信平日適合學生們吃午餐或下課後休息午聚* * * * * * * * *這店設有兩舖位,這邊室內位置較多相對密雜,不似另一個分舒般有空間感店內木色枱椅拼磚牆,沒有太多修飾,好有純樸復古情懷元朗,對筆者而言是一個不常到訪的地方,偶爾是農曆新年來這兒吃B仔涼粉,今天有機會踏足,辦好要事後,就選定Moment Cafe,好好休息,貪其有我喜愛的咖啡和輕食,價錢又夠大眾化。沒有察覺 cafe有兩舖位,我們看見較細的一邊就進內坐下,平日下午三時多, 舖內未有人客,近門口位置可感受日光暖和,十分舒服寧靜。店內主力供應all day breakfasts,價錢由HK$38開始,最貴一款HK$78另一張餐牌有另外9款daily breakfast供應飲品有特色咖啡紅茶和梳打,還有本地懷舊口味如滾水蛋、檸樂煲薑、咸檸7等,賣24元一杯,抵不抵飲見仁見智吧menu共3頁,整頁的Daily breakfast、tea set及飲品,簡潔清晰,當中好多卻是我的心水!哈哈。* * * * * * * * *我們選了兩客daily breakfast

* * * * * * * * *
店內木色枱椅拼磚牆,沒有太多修飾,好有純樸復古情懷

另一張餐牌有另外9款daily breakfast供應
飲品有特色咖啡紅茶和梳打,還有本地懷舊口味如滾水蛋、

檸樂煲薑、咸檸7等,賣24元一杯,抵不抵飲見仁見智吧

* * * * * * * * *

我們選了兩客daily breakfast套餐分別是磨菇青椒碎炒蛋、煙辣肉腸、巴辣士黑椒腸配全麥多士和班尼廸蛋(每款HK$38),飲品要了櫻花咖啡和玫瑰咖啡(套餐額外加HK$10)。
熱玫瑰咖啡 (跟餐加HK$10)

現製食物,稍等數分鐘,兩咖啡先呈上,急不及待....手機先食,熱的玫瑰咖啡面頭的拉花技術一般,奶泡夠厚但不夠幼滑細緻,唯咖啡味香濃,甜度適中,也滲出淡淡玫瑰香氣,當然不能奢望是天然或新鮮玫瑰貨色,也算是不錯了。
凍櫻花咖啡 (跟餐加H$10)

另一杯凍櫻花咖啡,底部呈現桃紅色糖漿,十分可愛夢幻,忍不住呷一口,辨別不到是什麼氣味,是櫻花嘛? 要了少冰咖啡味依然好淡,的確令人感到失望,可以不考慮呀。
磨菇青椒碎炒蛋、煙辣肉腸、巴辣士黑椒腸配全麥多士 HK$38

再來的是主食磨菇青椒碎炒蛋、煙辣肉腸、巴辣士黑椒腸配全麥多士,賣相吸引亮麗,食物內容十分豐富,就如以上所述,磨菇,青椒碎炒蛋加入大量新鮮青椒絲和蘑菇的炒蛋香氣獨特撲鼻,青椒爽脆不老,反觀蛋炒得不均勻,一邊嫩滑一邊過老,質素一般。
多士烘得金黃,外層鬆脆,內裡仍保留軟熟麥香,沾些香甜花生醬同吃,一流! 煙辣肉腸、巴辣士黑椒腸各佔半條,外皮脆口不硬,惹味肉香無論是煙燻或黑椒都十分惹味,腸仔富肉汁,滲出香草味道,在旁蔬菜顏色鮮豔繽紛,新鮮爽口,加入甜味沙律汁感覺清新易入口,令人心情愉快也食慾大增,即時感到活力無限。
班尼迪蛋 HK$38
看到橙黃蛋汁流出,誰能抗拒呢?

Egg Benedict亦相當稱心,嬌艷欲滴的水波蛋上灑上黑椒鹽和香草,下一層是番茄片、車打芝士及英式鬆餅,主角當然是圓渾豐滿的水波蛋,刀鋒在面頭輕力一鎅,蛋汁已即時流瀉,沾滿在下層各食材上,令人心情特別興奮呀!

印象深刻的還有質地軟熟有濕度的英式鬆餅,吸收甘香蛋汁後味道更美味,整體口感豐富精彩,配上酸甜多汁的橙片,是一客營養價值高兼無論時間吃都感清新滿足的"素食"啊!
全單HK$96元,是一般食店叫取一份all day breakfast的價格,筆者認為這裡的食物質素不差、價錢又相宜,值得一試啊
鄰舖亦屬Moment Cafe,這邊廂位置較大較開揚,裝修也舒適,若果在假日坐在室外露天位置享用all day breakfast,相信是個愉快輕鬆的節目啊!

* * * * * * * * *

*口味各有不同,食文只作參考。

FACEBOOK ♡ :https://www.facebook.com/lizta.taste

GOOGLE+♡: https://plus.google.com/+LiztaLo

2015-11-10
$48 (Tea)
2015-06-09 3206 views
The all-day breakfast was really nice. It's even enough for male. The fries were crispy and the vegi was fresh. The toast with peanut butter was better than what I expected. The only drawback is that it may be hot to sit in the open area in summer. =]
All day breakfast
2015-05-30
All day breakfast
2015-05-19 2201 views
和好友想找地方聊天 上openrice search發現原來元朗都好多cafe選擇 見到Moment Cafe覺得幾特別因為之前返工成日經過但又無機會試 所以最後都揀左呢間~我地大約around 12:00去到 因為係星期日比較多人等位但係意外地等左10幾分鐘就有個室外露天位 野食就唔算多選擇但勝在價錢夠平 點了all day breakfast $78 上菜快得驚人竟然用左5分鍾 份量原來真係好足夠同好豐富 花生醬多士同埋egg benedicts都好味道加唔少分 以咁既價錢我個人覺得十分ok   不過D餐具就比較污糟 用紙巾抹完係見到一堆黑色 服務生都比較忙但都好nice
因為之前返工成日經過但又無機會試 所以最後都揀左呢間~

不過D餐具就比較污糟 用紙巾抹完係見到一堆黑色

服務生都比較忙但都好nice

2015-05-10
2015-03-25 2822 views
要有GOOD MORNING, 好既早餐又點少得呀。中意MOMENT用餐既地方有太陽光囇到,好舒服。 點左一份牛角包餐精選,配上芝士火腿既牛角包哄得好脆口,而且好香好味。如果啲芝士可以再熱啲甚至溶溶地就一流 法蘭克褔腸煎得香脆,啲生果都幾生鮮仲有一杯香濃既熱咖啡。以上既配搭只盛惠($38),真係好抵。
要有GOOD MORNING, 好既早餐又點少得呀。
中意MOMENT用餐既地方有太陽光囇到,好舒服。

法蘭克褔腸煎得香脆,啲生果都幾生鮮
仲有一杯香濃既熱咖啡。

以上既配搭只盛惠($38),真係好抵。
2015-03-04
2015-03-05 2745 views
早前小妹特地搭車來元朗Moment Cafe試試下午茶,誰不知竟沒有開業~唯有下次再來,便找別的地方。隔幾天再到訪,小妹去了小的那邊,座位只有數張,並已坐滿客人,店員叫小妹去前邊大舖。不過小妹不知店員說的停車場?她亦樂意帶著小妹去,原來她說的停車場,就位於基元中學對面。店舖也不是大很多,只容納到十張多的櫈子,不過客人不多,只有3-4個。小妹獨佔一張4人枱。包癡控小妹拿起餐牌範圍鎖定包類食品,隨即點了 牛角包餐精選$38,包括芝士火腿牛角包、新鮮雜菜、炒蛋、法蘭克福腸。包不暖身,但尚鬆脆,夾著的芝士片和火腿都是凍的,芝士片很有濃郁的車打味。炒蛋滑身剛好,法蘭克福腸則界成扭紋花,油炸偏油膩,吃到滿嘴像塗上一層潤唇膏。雜菜沙律本身不錯,但醬汁太多,又不像沙拉汁,又不是千島汁,味道酸酸的,還有伴碟的2小片香橙。餐飲點上 熱咖啡,用上捷榮咖啡糖包,但喜加糖的小妹就是喜愛咖啡與奶的香味。簡簡單單的下午茶渡過歡樂時光~再次到訪大年初二,附近的食店尚未啟市,今天拉著好朋友來試,2個人便可以叫All Day Breakfast,小妹獨吃又吃不完,再點多個早餐,便成為我倆的中午飯,這裡的早餐供應到中

牛角包餐精選
包癡控小妹拿起餐牌範圍鎖定包類食品,隨即點了

餐飲點上

簡簡單單的下午茶渡過歡樂時光~

再次到訪大年初二,附近的食店尚未啟市,今天拉著好朋友來試,2個人便可以叫All Day Breakfast,小妹獨吃又吃不完,再點多個早餐,便成為我倆的中午飯,這裡的早餐供應到中午12時。
All Day Breakfast
All Day Breakfast$78,滿滿的材料,包括特色肉腸(法蘭克福腸、煙辣肉腸、阿曆士黑椒腸)、cold cut火腿、班尼廸蛋、炸薯角、奶醬多士、雜菜沙律。

我們都不吃炸薯角,小妹還正在咳呢~病了好幾天了!店員可替換沙律,不記得那個酸酸的醬汁要分開上,連友人都不太喜歡。Cold cut火腿有2片,薄切冷火腿,腸類有3種不同味道,其實顏色差不多,辣肉腸比較惹味點,但都偏油膩。
班尼廸蛋,切開蛋黃流心,芝士片同樣帶著濃厚車打味,倒是底下的不是鬆餅,而是薄多士,感覺怪怪的。最好吃的竟是奶醬厚多士,混合煉奶與花生醬,面包切下鬆軟,好吃!
精選早餐
精選早餐$38,包括特色肉腸(法蘭克福腸、煙肉辣腸、阿曆士黑椒腸),炒蛋,雜菜沙律。

肉腸與上屬一樣,炒蛋轉換了煎蛋,因友人不喜歡,反而小妹喜愛炒蛋,不過小妹倒沒所謂。
兩隻碟子合併形成强列對比~
熱咖啡多奶(後),熱咖啡(前)
飲品
熱咖啡多奶(後)熱咖啡(前),凍飲另加$3,特飲另加$10。

一頓滿足的午餐過後,友人還陪小妹探訪嫲子知其他老人家。
2015-01-13 2530 views
店面很小,裏面只可以坐到10個人左右,但外面都有枱,設計簡單。沒有打算在這裏吃的,但想食的店還沒開門,而這家又挺多人,就想應該不會差到那裡吧。不夠濃滑的奶茶,一般咖啡比較苦澀和酸牛角包裏面有火腿和芝士,包不鬆化但入得口,只是沒有 amazing的感覺all day breakfast,奶醬多很好吃,多士是厚多,奶醬滿滿塗在上面,薯角也脆口咸香,有3種口味的腸,美中不足是沙律醬味道很奇怪,好甜又有藥水味,就是紫色那個醬。egg benedict 不是用英式鬆餅而是用法包,而且沒有荷蘭醬,所以有所不足,芝士的味道不濃,好似冇咩味。有火龍果和橙,是比較有誠意。
不夠濃滑的奶茶,一般
咖啡比較苦澀和酸
有火龍果和橙,是比較有誠意。
2015-01-08 2393 views
聽聞哩間野又平又好食, 點知親自試完之後大跌眼鏡 中午大概2~3點去到唔洗排隊, 直接入座.叫左個辣雞意粉(HKD48)&ALL DAY BREAKFAST(HKD78)1.) 辣雞意粉 什麼辣雞? 根本就係半煎炸雞, 冇辣味冇雞味.意粉都OK, 唔會煮得過"淋"2.) ALL DAY BREAKFAST班尼迪蛋係熟透的!一D流心都冇.意式雜肉腸有三款, 其中一款係黑椒味,一款辣味,一款冇味再搭D煎過既火腿,煙肉, 炸薯角, 烘到硬掘掘既奶醬多.唯一好少少係個沙律...................終於都冇咁熱氣..最激氣係杯熱朱古力要加HKD10 係冇所謂, 問題係值唔值可能我見識淺簿, 我飲唔出有咩咁特別, 我只飲到稀釋版既普通超市朱古力!
聽聞哩間野又平又好食, 點知親自試完之後大跌眼鏡

中午大概2~3點去到唔洗排隊, 直接入座.
 什麼辣雞? 根本就係半煎炸雞, 冇辣味冇雞味.

意粉都OK, 唔會煮得過"淋"

2.) ALL DAY BREAKFAST
班尼迪蛋係熟透的!一D流心都冇.

意式雜肉腸有三款, 其中一款係黑椒味,一款辣味,一款冇味

再搭D煎過既火腿,煙肉, 炸薯角, 烘到硬掘掘既奶醬多.

最激氣係杯熱朱古力

要加HKD10 係冇所謂, 問題係值唔值