2020-11-27 314 views
食品質素一般,但無服務可言。你可以坐成20分鐘,不停叫人落單,都可以無人理你,你又時真係要親自行去搵個待應落單,你一直坐係位叫落單,係無人會理你… 待應聽到當見唔到。你會感到一肚氣!中肯一點,環境係舒服…只是人多時有點嘈吵。對比之前… 桃園小品的服務質素下降了, 待應亦沒有心做。

2020-10-20 531 views
早上起來老公說帶我過港島區散步,出發往西灣河去,新界區長大的我從未踏足過西灣河,心情就如小學生初次去旅行一樣,加上藍天白雲的好天氣,真是一個超愉快的星期天早上。到達後,我們隨便找了家貌似茶記的餐廳「桃園小咕」,看店面裝修不難看出是「百分百」、「意樂」、「ITAMAMA」同一飲食集團的出品吧。單看餐牌中正港人心態,中西交錯,款式配搭多,客人總可以點出自己的心水。我點了中式粥品套餐 – 包括皮旦肉碎粥、煎籮白糕、燒賣和炒麵,還半價點了杯凍檸茶。老公即點了西式早餐 – 包括多士、炒蛋、茄汁焗豆、炸魚、腸仔和凍奶茶,還加了$6細碗火腿通粉,早餐來說已經是十分豐富。至於味道方面,就是一般快餐廳可想像的味道,沒有驚也沒有喜,勝在套餐樣樣有,填補自己的滿足慾。可以一提的是沒有檸檬片的檸荼,餐廳做法是將檸檬搾汁後再放進飲料裡,滿滿的檸檬味道。由於餐廳位置海旁附近,一帶有很多酒吧餐廳,不知道是不是因疫情關係酒吧都有推all day breakfast,下次可以找間試試。食飽飽後,沿海濱散步,迎著海風十分舒服,還可以參觀舊日的海上消防船隻,是假日可到之選。

皮帶肉碎🥣
餸粥三寶
吉列魚柳套餐大大份低食
加$11跟歺凍檸茶
加$6火腿通粉

2020-10-18
$50 (Breakfast)
2020-09-24 412 views
如果有負分,會給負5分。女收銀服務差。剛落單,未付費,我要求更改飲品。女收銀非常沒禮貌,首先嘖我,然後怒视,“我已經打咗”,我友善表明要改,然後她開始掉東西在枱面發脾氣。我話“你唔洗咁炆”,只係要改嘢飲。佢話要搵人改, 人手改?!搵完人改再怒視,語氣無禮貌及動作大發脾氣。其實未付款前改單很普通,不明白他們的收銀system, 20年前的嗎?此店服務態度99%時間都差,只是不同程度地差。是否流程有問題,引致同事工作不愉快,發洩負能量予客戶? 食物一般,出菜慢。
如果有負分,會給負5分。

女收銀服務差。

剛落單,未付費,我要求更改飲品。

我話“你唔洗咁炆”,只係要改嘢飲。

佢話要搵人改, 人手改?!

搵完人改再怒視,語氣無禮貌及動作大發脾氣

此店服務態度99%時間都差

食物一般,出菜慢。

2020-09-24
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$62 (Lunch)
2020-09-11 339 views
剛剛轉到這區上班,經同事推介,午飯時候,專程去試一試...店內地方寬敞,光線充足,有部份座位可以望見海邊,枱與枱之間距離頗大,及用不透明的膠板分隔,令人倍感安全,食得安心...Menu 很多菜式,花多眼亂,有選擇性困難...午餐時間只有一個鐘,所以,只能選擇簡單的菜式,揀選了台灣貢丸酸辣米線$49,及凍檸茶,➕$3很快米線便送到,酸辣香味撲鼻,顏色鮮艷,菜脯粒,芽菜,豆卜,舖滿米缐上,貢丸有5粒,喝一口湯,夠勁度,米缐吸飽湯汁,滑嫩可口...超正食得很滿足...下次必再來,試其他菜式
剛剛轉到這區上班,經同事推介,午飯時候,專程去試一試...

Menu 很多菜式,花多眼亂,有選擇性困難...

食得很滿足...下次必再來,試其他菜式

今晚要來鯉景灣工作,順便食埋晚飯,因為天氣熱又唔想飲要落堂的東西,所以求其叫咗呢個姫松茸蟲草花燉雞湯食,因為佢標榜有原隻BB雞跟住燉的,估唔到超好飲,佢有方向的藥材味,隻BB雞燉完之後好稔,啲肉好鮮甜,所以我只係食咗少少白飯就飽了!絕對值得推介!
姫松茸蟲草花燉雞湯
2020-06-29
$62 (Dinner)
姫松茸蟲草花燉雞湯
2020-05-03 728 views
今晚決定去桃園小品晚餐,提前電話想預約,對方話唔洗預定,一定有位!果然,晚上到達時,點內空盪盪,三四檯零丁客人,大把吉位!按餐牌推薦,選了1主菜+3小菜(唔包米飯和飲品)比單點平d😀第一個,梅香鹹魚煎肉餅 HKD71.- 👇👇👇熱辣辣,非常的入味,下飯只是不方便分食,要向侍應申請🔪自己分切大約10分鐘後,來了第二道餸:👇👇👇乾煸肉鬆炒四季豆 HKD62.-夠火喉,肉鬆很香,豆瓣醬提味,也是下飯菜此時大家的飯已經差不多食㗰,在等下一個餸...大約又20分鐘,來了第三個👇👇👇紅燒玉子豆腐魚柳煲 HKD73.- 玉子豆腐和魚柳都過油炸了,外脆內嫩,極好味!香菇片也爆的乾軟出晒汁了,熱氣騰騰的煲很受歡迎👏👏再等了20多分鐘💤,終於來了主菜👇👇👇黑椒豬手煲,一隻完整的豬手!侍應說不管切,可以給刀🔪.....OK,自己來!無論如何,必須認同廚師是認真料理的👍,這份豬手切開後,皮,煙韌唔肥膩,肉,鬆軟唔乾柴,煲里的汁濃味香,我給9分!這晚餐的結論是:上菜不是一般的忙,是令人不能接受的超長時間的等待,這可能就是稀少客人的原因!桃園小品,食物好食,價格也OK,除非願意消磨時光,否則,應該不會再來了😔

果然,晚上到達時,點內空盪盪,三四檯零丁客人,大把吉位!

第一個,梅香鹹魚煎肉餅 HKD71.- 👇👇👇
熱辣辣,非常的入味,下飯
只是不方便分食,要向侍應申請🔪自己分切
梅香鹹魚煎肉餅

大約10分鐘後,來了第二道餸:👇👇👇
乾煸肉鬆炒四季豆 HKD62.-
夠火喉,肉鬆很香,豆瓣醬提味,也是下飯菜
肉鬆乾煸炒四季豆

紅燒玉子豆腐魚柳煲 HKD73.-
紅燒玉子豆腐魚柳煲

再等了20多分鐘💤,終於來了主菜👇👇👇
黑椒豬手煲,一隻完整的豬手!
黑椒豬手煲

梅香鹹魚煎肉餅
肉鬆乾煸炒四季豆
紅燒玉子豆腐魚柳煲
黑椒豬手煲
2020-02-20 730 views
今日去呢度食lunch, 落單時講得好清楚要蕃茄湯飯,俾左個鮮茄牛飯,落錯單再整過我接受到,但唔好怪返我無講清楚(事實係我講得好清楚,待應落錯單),咁既服務態度真係無下次
2020-02-20
Facebook的朋友圈見到我讚過過呢度嘅晚餐又好味、又平、又大份,今晚住喺香港島南區的朋友約咗我今晚嚟呢度食晚飯。我地點左:1. 第一次食呢度嘅麻辣味的鐵鍋烤魚,($118),我們四人極之稱讚這道菜,辣得來及即使有少少酸唔搶後,食到麻辣的個人香辣味,但不會食食吓忍不住咳,比譚仔雲南米線的番茄湯效果更要好,係今晚最受歡迎嘅菜式!不過服務員沒有教大家用匙羹將魚篤開,用湯殼淋啲汁上去住一陣才食先至最好味,如果服務員有這樣覺就好了,因為係我第一次喺呢度食酸菜魚嘅時候臨離開才發現的,所以今堂我趟我地識點食最好食的了,係最後完成的菜式。2. 口水雞 - $72,好大碟好好食!口水汁可以媲美譚仔雲南米線,但係有連埋骨及皮的雞胸同雞脾,我食咗六件。啲朋友話口水雞冇麻辣鐵鍋烤魚咁辣,好彩食咗口水雞先,如果唔係就可能覺得口水雞淡左啲。3. 飲咗蘆薈檸檬冬瓜特飲$11的朋友話有少少偏甜,但係好好飲。4. 胡椒豬肚雞煲配燉湯套餐,$148,用明火煲仔上,煲裏面的的炸腐竹最好食,啲湯夠胡椒味,但係唔會太辣,佢哋爭食腐竹。5. 猴頭菇蟲草花燉排骨湯 - 係要連埋主菜+ 每煲仔加埋每個白飯一套$20,非常之好味,

5. 猴頭菇蟲草花燉排骨湯 - 係要連埋主菜+ 每煲仔加埋每個白飯一套$20,非常之好味,用咗兩個煲仔上,四個人分享,每人有半煲。啲白飯加咗少少黑色的藜麥的。

6. 潮州蠔仔肉碎泡飯 ,$56,ok

7. 濃湯浸惹菌鮮腐竹菜苗,人人都讚 - 呢個菜式係跟埋嗰個小菜燉湯套餐,主菜我哋叫咗胡椒豬肚雞煲

8. 朋友話熱奶茶好飲,單計$20

9. 凍奶茶少甜走冰,因為係跟餐所以+$11,侍應生話做唔到走冰,只可以少冰,朋友好鍾意,話好似旺角金華冰室咁嘅味道。

想不到今晚是星期五晚也可以由晚上7:30食到晚上10時,可能呢排示威遊行影響,埋單$476,每人只花了$119,飽飽!仲有兩個白飯仲未郁過,因為麻辣烤魚鍋啲薯粉及大豆芽菜好多,嗰碗蠔仔粥又好大!

呢度啲冷氣已經回復正常,即使食烤魚滾左45分鐘都唔會覺得周身滾。

另外,洗手間很乾淨整齊,連我啲朋友都話第日自己要再來。
蘆薈檸檬冬瓜
口水雞
蠔仔粥
胡椒豬肚雞煲
濃湯浸野菌鮮竹菜苗
猴頭菇蟲草花燉排骨湯
2019-08-16
$119 (Dinner)
蘆薈檸檬冬瓜
  • 燉湯
  • 蘆薈檸檬冬瓜特飲
  • 奶茶
2019-07-21 352 views
今朝食完早餐返屋企工作1小時之後問爸爸去不去鯉景灣桃園小品食午餐,上次問過佢唔肯,今次mood到,所以話去,但係即興吹雞無人嚟,唯有得我哋兩個去,由沙田搭的士來回都花了$420,餐飯價值$112。爸爸話呢度嘅肉絲炒麵好過我哋屋企附近嗰間康城酒樓,肉絲醬和炒麵是分開上的,炒麵原先應該是炸的,但是餐廳用了低脂的方法就是噴了油之後用焗爐焗,所以好脆、不過看來好鬆散,有啲特別,連爸爸都發現銀芽居然用了星加坡的肥仔銀芽,乜香港邊度有得買呢?鹹菜豬肚滑雞湯飯的湯和飯是分開上的,啲湯有黑胡椒粒,唔小心咬咗落去就會爆開黑椒的香味,喜歡的人會好覺得盞鬼,滑雞有好大陣花雕酒味,豬肚好好食,嗰碗白飯有很稀少的啲黑色嘅藜麥(噱頭嘢),還有很多菜芯,灼的菜心時間掌握得很好,我很喜歡(除咗啲雞件的酒味太濃之外),個湯好好飲,撈飯一流 。凍檸茶少甜好好飲,同太興的凍檸茶味道相若,但係太興做唔到少甜。上菜快到不得了,大概15分鐘之後就上菜了,食完爭小小才一個鐘!不過原來爸爸唔係好抵得熱,食完飯之後出來諗住行去太安樓懷舊吓,行咗一半就話不如走囉!

肉絲炒麵
鹹菜豬肚湯+藜麥白飯+凍檸茶少甜(套餐)
2019-07-21
$56 (Lunch)
肉絲炒麵
鹹菜豬肚湯+藜麥白飯+凍檸茶少甜(套餐)
  • 鹹菜豬肚湯飯套餐
  • 凍檸茶少甜
2019-07-14 1495 views
由於鯉景灣商舖的業主話我知嗰度的「桃園小品」的出品非常之好,今晚約咗四位朋友請佢地一齊去食晚飯,順便提早兩小時去嗰度參觀一位住宅地產代理朋友做的「開放日」,再去附近酒吧每人飲杯野睇日落,可惜今日天陰看不到日落。大家一致認為「桃園小品」的出品真係好好食:-1. 咖喱牛腩 - 和翠華的比較都一樣好味,只係香料配搭不一樣,當然味道會不同啦!妹妹仔朋友將剩下來的汁用來撈白飯。2. 黑椒豬手煲 - IT朋友好鍾意,我就覺得如果某部份更加入味的話會更好。3. 濃湯菇菌灼菜苗 - 濃湯果然真的很濃,灼菜苗及菇菌掌握得很好,不會過稔。4. 酸菜魚(居然有薯粉,呢個要煮來啲才入味)- 原條鱸魚是炸過的才擺入酸菜湯入面煮,有朋友話酸菜湯的就酸,但係當煲野煮內阻就好入味,啲配菜包括大豆芽一些菇菌,用來送飯一流!5. 涼拌雞腎 - 這個不錯!6. 八珍豆腐煲 - 味道非常之好,豬潤夠薄夠嫩,其他配料配搭得宜,如果豆腐比酒樓做的一樣大件就更加好! 7. 今晚叫小菜套餐的燉湯(蟲草花猴頭菇燉豬展)好好飲!而且材料十足!總之,全部都好掂!最奇怪五個人只花了$494(即是每人不需要多過$100)。這裏的面積很大,裝修

5. 涼拌雞腎 - 這個不錯!

總之,全部都好掂!最奇怪五個人只花了$494(即是每人不需要多過$100)。這裏的面積很大,裝修亦很有特色,希望洗手間的擺放在整齊及潔淨及冷氣加大1/3起就真的接近完美了。今晚我哋食到熱辣辣,不斷地撥扇和開着手提風扇。
濃湯浸菇菌菜苗
酸菜魚
豬手煲(連濃湯菇菌灼菜苗)
蟲草花猴頭菇燉豬展
涼拌雞腎
八珍豆腐煲
咖喱牛腩飯
2019-07-14
$100 (Dinner)
濃湯浸菇菌菜苗
酸菜魚
豬手煲(連濃湯菇菌灼菜苗)
蟲草花猴頭菇燉豬展
涼拌雞腎
八珍豆腐煲
咖喱牛腩飯
  • 豬手煲
  • 濃湯菇菌浸菜苗
2019-07-14 874 views
間唔中落去食早餐,見到佢話有燉湯,我成日都話要去試,結果又真係幾好味喎!我地叫餐,叫左胡椒豬肚煲,馬拉盞通菜牛肉同梅菜扣肉加燉湯!胡椒豬肚有驚喜,比預想中好味!無個尐臭味,酸菜等份量都唔少而個馬拉盞通菜牛肉呢,就咁睇,炒得好靚,如果佢話就咁通菜牛肉,我會覺得好食! 因為個牛肉好味同好滑,但佢寫住馬拉盞,咁我就覺得唔合格啦…梅菜扣肉呢個當然唔係我既cup of tea啦~但講左我會試多尐我唔食既,不過咁肉肉同肥,我真係頂唔順XD 但個味係ok既!要講埋個姬松茸燉湯,佢係咪燉我唔知,但飲得出佢無加水,加廿蚊黎講,我覺得好抵好好飲!

我地叫餐,叫左胡椒豬肚煲,馬拉盞通菜牛肉同梅菜扣肉加燉湯!

胡椒豬肚有驚喜,比預想中好味!無個尐臭味,酸菜等份量都唔少

燉湯
胡椒豬肚煲
馬拉盞通菜牛肉
梅菜扣肉
2019-07-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
燉湯
胡椒豬肚煲
2019-07-06 741 views
🐷 豬骨粥 配蘿蔔糕 HK$28 (唔連飲品)粥超大碗,都幾多肉,再加埋蘿蔔糕。下午茶想食啲嘢兩個人分都夠。呢個餐堅抵食。.🍟 吉列魚柳 配脆薯條 HK$39魚柳好大塊,大概好似平時大家樂大快活嘅2至3塊。不過佢味道比較鹹。

🐷 豬骨粥 配蘿蔔糕 HK$28 (唔連飲品)

🍟 吉列魚柳 配脆薯條 HK$39
Type of Meal
Tea
2019-06-06 613 views
lunch time去叫咗碗魚片麵,落單後一陣,待應放低單牌,一看寫了公仔麵,立刻找回侍應說明我沒有要公仔麵,我要魚片麵啊!怎知她說,魚片麵就是公仔麵,你說要麵啊!我要求她改回,她説已下單不能改,我叫她立刻到厨房改,我要粉,她入地去後一回,另一待應就拿了一碗魚片公仔麵來,説改不了,我說我不吃公仔麵的,她說那就浪費食費嘅吧!放下便想離開,後來找來一位相信是高級些來處理,她說,她們這店一向都是用公仔麵,我當堂O咀!我又怎知道你店這麼特別,魚片麵是用公仔麵呢?(而且餐牌又沒有註明。圖片也是用生麵)。我說我們不吃公仔麵,要她換河粉,她說沒有河粉,只有米粉,最後都換了米粉給我。
2019-05-12 453 views
其實我已經食過好多次呢間野,每次都係食溫泉蛋飯系列,野菌雞,蕃茄豬,咖喱坑腩,全部都好好味,有包嘢飲,係得呢個系列嘅餐我覺得最抵食,因為其他地方冇焗得咁好。食物❤️❤️❤️❤️記得我只係講緊溫泉蛋系列,其他唔講。份量❤️❤️❤️❤️❤️可能上面有芝士,呢個餐非常之飽足。環境❤️❤️❤️❤️全部都係卡位,幾好坐。服務❤️❤️❤️茶餐廳嚟,服務當然唔會特別好,但算唔差。價格❤️❤️❤️茶餐廳來講唔算抵食,不過包埋環境同埋食物我覺得都唔錯,間中嚟食幾好

食物❤️❤️❤️❤️
記得我只係講緊溫泉蛋系列,其他唔講。

份量❤️❤️❤️❤️❤️
可能上面有芝士,呢個餐非常之飽足。

環境❤️❤️❤️❤️
全部都係卡位,幾好坐。

服務❤️❤️❤️
茶餐廳嚟,服務當然唔會特別好,但算唔差。

價格❤️❤️❤️
溫泉蛋焗咖喱坑腩飯
溫泉蛋焗咖喱坑腩飯
2019-05-12 836 views
每年佛誕,筲箕灣一帶都會好熱鬧,敲鑼打鼓慶祝譚公誕,我哋都鍾意去湊熱鬧,好過入長洲睇飄式咁解,一樣可以感受一下節日氣氛。今次去完湊熱鬧,就一路向西行,想過太古搵餐晏仔。途徑西灣河碼頭嘅時候,見轉彎角嘅桃園小品好似人頭洶湧,打開OpenRice 一探究竟,負評咁多,同肉眼所見好似係咪有啲出入咩?抱著呢份好奇,我哋決定中途轉胎,試個究竟。佢哋嘅裝修都幾吸引㗎,好多影相位,啲牌好多都係港式嘅路牌款式,感覺好特別,整體以木為主,座位都寬敞舒適㗎。午餐嘅選擇都幾多~檯面有張紙寫住啲奶茶用嘅係斯里蘭卡錫蘭紅茶不傷腸胃,既然係咁,就要試下啦~圖片只供參考,個杯換咗姐~清香嘅,可惜唔係好夠奶,唔夠滑。我哋一行三人點咗三款嘢食。賣相很好,材料也很充足,可惜朋友話個冬瓜應該冇燜過,硬嘅食唔到。不過個排骨反而好入味,淋身又入味,只係食排骨餸飯,都勉強夠嘅。呢味餸好香,冇孤寒,比足晒蔥,好餸飯,個豬扒都醃得幾入味,而且唔會嚡,唔乾。推薦度都有八分㗎~終於到我嘅飯啦,侍應姐姐仲比多個豉油,不過我冇用過,只係試過個豉油,偏甜。肉燥收埋咗喺個蛋下面,肉燥唔係台式,裡面竟然有木耳絲同紅蘿蔔絲,感覺有啲怪,不過都幾惹味
抱著呢份好奇,我哋決定中途轉胎,試個究竟。

佢哋嘅裝修都幾吸引㗎,好多影相位,
啲牌好多都係港式嘅路牌款式,感覺好特別,
整體以木為主,座位都寬敞舒適㗎。

午餐嘅選擇都幾多~

熱奶茶

圖片只供參考,個杯換咗姐~
清香嘅,可惜唔係好夠奶,唔夠滑。

我哋一行三人點咗三款嘢食。

冬瓜排骨飯

賣相很好,材料也很充足,
可惜朋友話個冬瓜應該冇燜過,硬嘅食唔到。
不過個排骨反而好入味,淋身又入味,
只係食排骨餸飯,都勉強夠嘅。

蔥油香煎豬扒飯

呢味餸好香,冇孤寒,比足晒蔥,好餸飯,
個豬扒都醃得幾入味,而且唔會嚡,唔乾。
推薦度都有八分㗎~

滷肉燥·香煎雞扒·半焗流心蛋

終於到我嘅飯啦,侍應姐姐仲比多個豉油,
不過我冇用過,只係試過個豉油,偏甜。

滷肉燥·香煎雞扒·半焗流心蛋

肉燥收埋咗喺個蛋下面,
肉燥唔係台式,裡面竟然有木耳絲同紅蘿蔔絲,
感覺有啲怪,不過都幾惹味,口感變得奇妙,
雞扒取用雞脾位,肉質嫩滑,整體質素中上。

總結:其實啲嘢食又未至於差得好緊要。
至於你話服務欠佳嘅問題,我個人覺得都係人手問題,今時今日喺香港地,最難請人嘅行業應該非服務業莫屬,有時候都需要體諒下前線人員嘅工作壓力嘅~
而當日忙碌情況下,仍見啲員工都很勤懇,敬業樂業,已很值得敬佩。
蔥油香煎豬扒飯