Restaurant: Momoku (OP Mall)
Info:

當我第一次租住荃灣如心酒店,好姊妹聽見住酒店一晚送一晚優惠,有見及此!她也租住一間!實行拍住隔離一齊住! 她住兩日便回家!在第三日的下午,我自己走到酒店附近的海之戀商場地下韓式餐廳 <韓樂 MoMoKu> 食下午茶餐!食客只需在店內自助取籌機取籌,等候叫號碼!環境韓式下午茶:由 $28 ~$42 選擇多又抵食!不設加一服務費韓式下午茶韓式泡菜豚肉牛角酥 $36暖暖的牛角酥滿載香辣而凍冰冰的泡菜豚肉,令人醒胃! 這個配搭有新意!凍柚子檸檬梳打 (少冰) 原價 $26 配餐 +$8在當日最高氣溫30度的初夏,入口透心涼,就算要求少冰,依然真多冰給我呢! 口味是微微的酸甜!
 她住兩日便回家!

食客只需在店內自助取籌機取籌,等候叫號碼!
韓式下午茶:由 $28 ~$42
選擇多又抵食!

不設加一服務費
韓式下午茶
韓式下午茶
韓式泡菜豚肉牛角酥 $36
暖暖的牛角酥滿載香辣而凍冰冰的泡菜豚肉,令人醒胃!
 這個配搭有新意!

韓式泡菜豚肉牛角酥
凍柚子檸檬梳打 (少冰) 原價 $26 配餐 +$8
口味是微微的酸甜!

凍柚子檸檬梳打
2020-05-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$44 (Tea)
韓式泡菜豚肉牛角酥
2021-02-11 441 views
我們於11/2(四)約早上11:30預訂了餐廳外賣,叫了2個午餐,分別是:三文魚石頭鍋飯及雪耳人蔘雞髀飯。三文魚石頭鍋飯($67):由於用紙盒包裝,故飯是不熱的,保暖效果一般。有幾片三文魚及一些粟米和很多生葱花,白飯較多,亦有附上醬油及辣醬,味道一般。雪耳人蔘雞髀飯($66):有一隻雞髀放在雪耳人蔘湯內,打開餐盒是較熱的,也有一些人參,人參煲得很軟,另附上一盒飯,但湯則較油膩。總括來說,本次外賣的食物水平一般。

總括來說,本次外賣的食物水平一般。
所有午餐
雪耳人蔘雞髀飯
雪耳人蔘雞髀飯
三文魚石頭鍋飯
2021-02-11
TakeAway
$67 (Lunch)
2021-02-03 512 views
海之戀地標擁有荃灣西海景,不少單車友途中停下作休息,韓樂位於海之戀商場門口相當易找。今天同朋友趕住11.30am 前吃早餐,順便在此享受美好的風景。早餐點了“香茅雞扒湯通粉” 和“ 野菌牛肉沙爹湯意粉”。沙爹牛肉都是香港人最愛食品之一。這裏的沙嗲牛肉味香濃而不死鹹,牛肉腍滑富牛味。意粉要滑和彈牙,加上野菌也非常有口感。這裏的雞扒不薄,有一定厚度才有嚼勁,煎炸要夠香口又要不失肉汁。牛油炒蛋滑順,配著香蔥一起吃,簡單美味。職員話這裏的檸檬是新鮮榨的,但感覺有點像檸檬粉溝水 但我們認為,$70 在此能夠享有優質友善的服務,也是非常值得。

2021-01-24 5437 views
這一次,放工帶了阿仔來荃灣行街,主要行的地方就是新開的海之戀商場。當時,可能是當年的售樓廣告太洗腦,我一行入商場,沒有被那間日本激安店的主題曲洗腦,而是腦海中長期播著 C All Star 的名曲 "一刻戀上" 啊。的確,有了該日本商店,這商場的確令大家 "一刻戀上" 的。Shopping 完後,也就是在這幾吊腳下的商場尋食的時候了,而令我們  "一刻戀上"  的,就是這一間說是韓國餐,但又充滿了香港風味的食店,名叫《韓樂》(MoMoKu)。當日經過時,未看餐廳名字,我們就一眼認為這是一間做得比較西式少少既港式西餐廳。當我們當正式決定來這餐廳吃時,看見《韓樂맛집》這一個名字,才知道這地方雖然主打是食西餐,但其實整間餐廳都帶點韓風氣。之不過,點了餐的我們,都是食香港式既西餐為主。因為我們叫了一個牛扒套餐,所以會有一份好外國風的純蔬菜沙律。沙律好不好食,所用的蔬菜新鮮與否佔了好大的因素。而這一個沙律,所有菜都新鮮爽甜,也有炸蔥粒令到有脆卜卜的口感,不錯。另外,我們點了一份韓風香酥炸雞來作前菜小食。點的原因不是因為我們想吃炸雞,而是既然來到一間所謂的韓國餐廳,而且餐牌又有潮流仍然興的炸雞,沒

另外,我們點了一份韓風香酥炸雞來作前菜小食。點的原因不是因為我們想吃炸雞,而是既然來到一間所謂的韓國餐廳,而且餐牌又有潮流仍然興的炸雞,沒什麼理由不去試一下。是日的炸雞,口感很脆,味道就有點酸,帶點甜,仲有少少辣。可以說這就是韓國人喜歡的味道。
主食,其中我點的是半浴芝士鮮茄肉醬意粉。Menu 上寫到好似好開心咁,但,實際上,這東西咪就係一份香港式的焗肉醬意粉。好的是,這意粉用了非常多之芝士,很喜歡芝士的人一定會感到非常之開心。其他方面,就同一般的焗肉醬嶵意粉分別不大了。
近來,阿仔成日都想食牛扒,於是,我叫了一份板燒安格斯牛扒給他。雖不是韓牛,但的確是有安格斯的肉質。不沾醬也能夠感受到非常香的牛肉味。牛肉質地嫩,有肉香,的確只是加少少鹽就好好味道。
太太的素食選擇是鮮野菌忌廉扁意粉,感覺就是一般香港的西餐廳能食到的意粉大同。好的是味道同口感夠 creamy,因為這一類意粉,要重奶油香才好食啊。
《韓樂》說自己是一間韓國餐廳,在飲料方面,梗有幾個帶點韓風的特飲。而柚子茶,就是冬特飲中的最 "韓國" 選擇。不過,我就沒什麼評價了,因為就是用那韓式的柚子醬沖出來。
檸檬茶,只可以說是不過不失的一杯。始終,我感覺這茶不夠濃,茶不夠濃就點飲都覺得差少少架啦。
食物,是不錯的,不過,說是什麼韓風,我就感覺不到了。來這兒當是一間韓式風格的西餐廳,感覺會更良好。
2021-01-06 998 views
朋友推介呢間位於海之戀商場既餐廳, 多選擇及環境不錯, 由於新商場所以地方幾乾淨闊落,  同埋幾多坐位所以唔使等位, 再睇下餐牌, 仲有三字頭既下午茶, 價錢同茶餐廳差唔多, 見到隔離食緊雞批薯條都幾令, 我地就揀左 黑松露野菌炒滑蛋香脆牛角酥, 半溶芝士肉醬鮮茄扁意粉, 韓式芝麻燒汁焗雞扒飯. 雖然卞午茶價錢三字頭連飲品, 但牛角酥呎吋不少, 裡面既沙律+蛋都真系唔少份量. 而雞扒飯同扁意粉系放向平底小鑊 , 食物新鮮即做. 飲品叫左玫瑰花袖子茶味道幾清香唔係好甜🍝🥤
2020-12-31
2020-12-29 659 views
剛開業時各方面水準良好, 包括服務、座位、食物質素。可是在短短三個月内,表現多次令人失望。仍有晚飯堂食時,跟餐的薯條送到餐桌是硬的。5時的下午茶時段落單,待應不想拿餐牌給客人,因為部份餐牌已收起,唔想麻煩。落單後20分鐘才有食物。自取的外賣晚餐要等25分鐘,取得食物盒時只有微温,證明不是訂單多,而是漏了送出。韓式沙律莱是2件翠肉瓜和ㄧ片生莱。雖然是$98的超值牛扒晚餐,但比起大家樂和大快活的扒餐就大為遜色。令人不想再幫襯的餐廳。
令人不想再幫襯的餐廳。
2020-12-21 887 views
近期值得推介既一間👍🏻抵食好味我地4個人叫左5個餐承惠$228 銀魚仔大蝦卡邦尼意粉$59 :同平時既卡邦尼有d唔同,辣辣地,冇影相唔記得有咩料雞髀薯條$35 :雞髀外脆,肉質好juicy 👍🏻魚柳薯條$32:普普通通魔鬼芝士一口炸雞$34: 好玩好食🤣芝士唔會好膩,mix埋好夾好味流心芝士西多士:又係西多士🤣好好味,唔係好流心,不過咸咸甜甜我鐘意加$10 有2隻雞翼,我地加左4隻,唔乾,juicy 既加$8有泡菜,又加左2份,味道普通,不過解下油膩
近期值得推介既一間👍🏻抵食好味
我地4個人叫左5個餐承惠$228

雞髀薯條$35 :雞髀外脆,肉質好juicy 👍🏻

魚柳薯條$32:普普通通

加$10 有2隻雞翼,我地加左4隻,唔乾,juicy 既

加$8有泡菜,又加左2份,味道普通,不過解下油膩
2020-12-19 571 views
經谷友推薦,去食早餐,原本以為韓國餐廳怎麼會有早餐出現呢? 聽起來好像有點奇怪,地點是有點偏遠,但是早餐的選擇超級多,Quality也是很,就是一個早餐才$3X -$50 我覺得價值根本是比得上百元的早餐All Day Breakfast. 姐姐們也是很勤力,點歺上歺清潔!值得推呀

姐姐們也是很勤力,點歺上歺清潔!
值得推呀
2020-12-19
$50 (Breakfast)
2020-12-19 385 views
#荃灣 趁著呢幾日食唔到嘢,寫埋之前食咗又未寫嘅食評吧! 🤪🤪.😌早個 (唔記得幾多個)星期,朝早開完會, 難得接近午飯時間唔喺公司附近, 梗係食埋午餐先返公司啦! .🧀🍝半溶芝士鮮茄肉醬肩意粉 $50 ~ 好評! 🧀芝士超足料, 肉醬味濃, 茄醬唔酸, 意粉軟硬度剛剛好! 雪耳人蔘雞脾配珍珠飯 🍚$59 ~ 聞到有人蔘味, 飲落就無喇! 煲得完全唔夠火喉, 🍗雪雞肶肉質滑, 我無咁貪心諗住有雞味! 🍗小食 ~ 韓風香酥炸雞 $36 ~ 超大碟, 不過肉質超級乾, 我有理由懷疑係食緊雞肉乾! 🤪💁‍♀️服務就個別人仕啦! 我哋明明叫凍飲, 單打咗熱飲😑, 叫侍應改返, 個侍應話: 你哋要特飲, 凍飲唔駛加 $3…..🙄🙄呢個係重點嗎?????? 到餐飲嚟到, 個侍應姐姐話: 2杯, 你哋改咗要凍飲! ……….😳😳😳😳

Type of Meal
Lunch
2020-12-18 308 views
5、6月嚟食時覺得食物質素幾好,而且價錢合理,服務尚可以,坐位也很寬敞,但今個星期一再去因遲了11:30後無早餐order, 唯有選擇了炸雞粉絲湯麵食,因上前吃過味道唔錯,但今天味道改變了,湯底還非常之咸,很難吃,明白現時生意難做,但要做生意都必須保持質素,才可以留住客人?!非常失望!連拍照都不想拍!
2020-12-18 402 views
疫情期間,限聚令,大部份人主攻外賣,這家韓店也推出優惠超值價豬手$38/烤雞$48.香草烤雞 ~ 外賣價$48逢3:00/4:00/5:00/6:00/7:00pm 即日新鮮出爐韓式烤豬手~外賣價$38去大型超市買特價急凍豬手一隻大若$4x,仲要自家製作烹調,即買即食,試得過.逢2:30/3:30/4:30/5:30/6:30/7:30pm新鲜出爐今次先試香草烤雞size ~ 中型 (2~3人份量)外皮~ 燒汁味濃,整體味道不錯肉質 ~嫩滑多汁
疫情期間,限聚令,大部份人主攻外賣,
這家韓店也推出優惠超值價豬手$38/烤雞$48.

香草烤雞 ~ 外賣價$48

韓式烤豬手~外賣價$38

今次先試香草烤雞
size ~ 中型 (2~3人份量)
外皮~ 燒汁味濃,整體味道不錯
肉質 ~嫩滑多汁

2020-12-07 462 views
行完donki唔知食咩好見呢間都幾抵就食呢間2個人都有卡位坐 幾好叫咗一份扒一碟意粉一個小食兩杯嘢飲飽到傻左小食個芝士杰d 好d意粉我反而覺得啲魚仔唔算好夾扒就因為做緊特價都叫ok2杯野飲不過不失啦
行完donki唔知食咩好

2杯野飲不過不失啦
烤安格斯牛5成熟
魔鬼芝士一口炸雞
銀魚仔大蝦卡邦尼扁意粉
蜜桃梳打,檸檬柚子梳打
2020-12-07
銀魚仔大蝦卡邦尼扁意粉
2020-12-05 440 views
我們於星期五下午差不多四點鐘左右進入餐廳,在限聚令下,2人一枱,坐得舒服,但也看見有3人一枱,枱中間放一塊紙板隔住,感覺上不太衛生。我們叫了流心芝士西多士及野菌豚肉炒讚岐烏冬,有跟餐飲品:奶茶/咖啡。店員重復一遍時,說得太快,加上有些口音,所以要求她再重覆一遍😅飲品先到,咖啡的顏色較淺,咖啡味淡;奶茶則茶味較淡。流心芝士西多士先到,外表與普通西多士無異,但切下去時,有驚喜。芝士流晒出來,感覺吸引,加上我們熱騰騰的吃,芝士味濃,值得推薦🤩至於野菌豚肉炒讚岐烏冬方面,野菌份量正常,雖是炒烏冬,但也不是太乾,有濕炒feel,配料足夠,搭配得宜。以女士胃口的下午茶來說,份量應該足夠。在吃下午茶期間,有服務員趕著收工,急忙到食客座位下拿東西,感覺上不太良好,食客可能會感到有點唐突🤨但總體來說,食物質素良好,服務員態度一般,還是可以一試。

飲品先到,咖啡的顏色較淺,咖啡味淡;奶茶則茶味較淡。

但總體來說,食物質素良好,服務員態度一般,還是可以一試。

飲品
野菌豚肉炒讚岐烏冬
2020-12-04
$35 (Tea)
流心芝士西多士
究竟有無良心?有無諗人感受?疫情下將我點嘅嘢食放咗去隔離枱(隔離一家四口除曬口罩傾曬計,口沬橫飛)問下人哋有無叫過都無然後過咗至少五分鐘隔離枱突然就叫staff過去話個飯唔係佢好好笑地啲staff俾返嗰個飯我即係以前我都算而家日日幾十幾百人確診無可能係咁樣上返俾我仲要海之戀冷氣勁凍個飯已經凍哂仲問返我係咪要整個個新嘅將心比己 係咪仲要問?落單25分鐘隔離幾枱遲過我地落單啲嘢食都到左,我地一樣嘢都未到仲可以有staff問我地有無單不過個檸檬茶係好飲嘅
究竟有無良心?有無諗人感受?

疫情下

無可能係咁樣上返俾我
仲要海之戀冷氣勁凍
個飯已經凍哂

仲問返我係咪要整個個新嘅
將心比己 係咪仲要問?

落單25分鐘
隔離幾枱遲過我地落單
啲嘢食都到左,我地一樣嘢都未到

仲可以有staff問我地有無單

不過個檸檬茶係好飲嘅

2020-11-18 594 views
呢間餐廳同一般韓式餐廳有啲唔同出面望入去有啲以西餐行到入去既擺位又有啲似茶餐廳不過一入去就聞到好香餐牌星期一至五都有一款special今日星期三香草烤雞🍗一於試吓有驚喜 薯條好味😋連襯底既翠玉瓜都好味😋個炸雞出奇地嫩滑中間雞胸位置都一啲都唔鞋另外點左醬燒排骨上菜時跟左兩隻手套🧤真心⋯唔用手套🧤根本食唔到用咗手套🧤都食得好辛苦個排骨冇咩味 啲汁喺面但個味同排骨分開即刻好似烚熟左既排骨加左汁咁再揀一次 我一定唔會再叫記住呢間餐廳唔係食服務既所以唔好expect有服務
呢間餐廳同一般韓式餐廳有啲唔同
出面望入去有啲以西餐