Restaurant: Momoku (OP Mall)
Info:

2020-08-14 600 views
餐廳裝修不錯,走歐美式路線,上枱的食物擺放也很好,尤其而家做緊特價早餐,上枱就賣相已不錯。環境尚算靜。之前兩個月還再好d, 靜一點。唯改善之處,他們的員工講野比較大聲,連食客講野大聲都唔會去處理,會將餐廳格局打差,即去左普通茶餐廳咁跟餐廳的裝修格格不入,或者餐廳Management 有待改善,如果你要求餐內煎蛋轉炒蛋,要花好長的時間,因為要詢問廚房心情,問也沒要緊,次次都能轉,但次次都要問,令到顧客都幾confuse.
2020-08-12 637 views
行完donki揾野食,簡簡單單食韓國野。唔洗拎飛,唔洗等位,無咩人。食物選擇不多,有韓式,有 fusion, 味道一般,無驚喜,每款份量唔多,可以叫多幾樣野食,價錢唔貴,幾親民。韓式海鮮煎餅:好脆好好食日式魚籽炒飯:呢個估唔到幾好食,有淡淡魚鮮味。豚肉炒年糕:年糕太硬,味道太鹹芝士炸雞:幾件炸雞,配1大兜熱芝士漿,個漿好快凝結左,要好快食晒,炸雞味道一 般, 無咩特別。可以止下炸雞引豚肉炒粉絲:又係太鹹,食晒 d豚肉就算。
韓式海鮮煎餅:好脆好好食
日式魚籽炒飯:呢個估唔到幾好食,有淡淡魚鮮味。
豚肉炒年糕:年糕太硬,味道太鹹

豚肉炒粉絲:又係太鹹,食晒 d豚肉就算。

海鮮煎餅
炒飯
肉丸
芝士炸雞
2020-07-03
專程來donki到行下,一早來到,就搵個地方食早餐。來到呢間韓式茶餐廳。餐牌好多選擇,有沙律🥗菜,幾特別!亦有不少滋味追加客人大多會追加多士,眼見多士幾香脆的。店內座位很多,有卡位的。 我們就坐在落地玻璃旁邊個景好舒服😌白汁雞絲湯扁意粉意粉軟硬度不錯👍🏻少少肉。雞扒炒旦扁意粉好多餸,ok!柚子薏米水甜甜地,可以的。大韓生薑檸茶足料薑茶,適合需要薑的你😛⭕️全店職員戴上口罩⭕️進店前量度體溫 ⭕️提供酒精搓手液

餐牌好多選擇,有沙律🥗菜,幾特別!
亦有不少滋味追加
客人大多會追加多士,眼見多士幾香脆的。

店內座位很多,有卡位的。
我們就坐在落地玻璃旁邊
個景好舒服😌

白汁雞絲湯扁意粉
意粉軟硬度不錯👍🏻
少少肉。

雞扒炒旦扁意粉
好多餸,ok!

柚子薏米水
甜甜地,可以的。

大韓生薑檸茶
足料薑茶,適合需要薑的你😛

⭕️全店職員戴上口罩
⭕️進店前量度體溫
⭕️提供酒精搓手液

2020-06-27
Type of Meal
Breakfast
➡️ 脆炸雞脾•脆炸薯條 ($35)雞脾就認真正,幾鐘意呢種炸法,炸粉唔太厚,又夠入味,而且雞肉仲保持滑嫩,唔錯!只係薯條份量可以多d。➡️ 魔鬼芝士•一口炸雞 ($34)鐵板上菜時超熱,d芝士亦都喺半溶狀態,味道幾香濃,份量都幾多,所以每一舊炸雞都可以有好多芝士!芝士正到可以拉絲咁拉出嚟嘅,芝士控一定like,可惜一口雞得5舊左右,唔係好夠喉。韓樂地址📍: 荃灣大河道100號海之戀商場地下G16號舖.............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境👀: ⭐️⭐️⭐️服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️抵食💰: ⭐️⭐️⭐️
➡️ 脆炸雞脾•脆炸薯條 ($35)
脆炸雞脾•脆炸薯條

➡️ 魔鬼芝士•一口炸雞 ($34)
魔鬼芝士•一口炸雞

韓樂
地址📍: 荃灣大河道100號海之戀商場地下G16號舖

味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境👀: ⭐️⭐️⭐️
服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️

$35 (Tea)
脆炸雞脾•脆炸薯條
魔鬼芝士•一口炸雞
2020-07-03 300 views
韓風香酥炸雞. 豬骨濃湯粉絲香酥炸雞有好多件,用咗甜酸醬整,橙黃色賣相吸引,酸酸甜甜幾開胃。食落重有啲辣辣地。但係佢啲炸粉多過雞肉。粉絲用咗炸蒜調味,食落好香蒜味。但覺得啲蒜味太濃,蓋過咗其他食材嘅味道。仲有菠菜。菠菜份量都幾多,有菜有肉,感覺上好健康。仲有隻溫泉蛋。見住佢啲蛋汁慢慢流出嚟,感覺好治癒啊。🥰跟餐加野飲半價。見到有蝶豆花檸檬茶。聽講蝶豆花可以安撫情緒就嗌杯試下。但係飲落去味道怪怪地,冇檸檬茶嘅味。好後悔叫咗😩。最後飲剩大半杯。
韓風香酥炸雞. 豬骨濃湯粉絲

仲有菠菜。菠菜份量都幾多,有菜有肉,感覺上好健康。

仲有隻溫泉蛋。見住佢啲蛋汁慢慢流出嚟,感覺好治癒啊。🥰

蝶豆花檸檬茶
2020-07-02 231 views
之前無聊同屋企人天水圍天澤個邊食過韓樂既早餐,其實都算唔錯。市道艱難,最近轉左新工,去左荃灣個邊番工。發現海之戀既地下又有間韓樂,因為要慳錢朝早平時經過都唔會食。今日番工冇拉拉勁大雨,又冇帶雨傘,見走唔到,於是就入左韓樂食番個早餐。入到去好多英文同韓文字,係韓國既風格。佈置令過天水圍天澤個間。一入正門有一個收銀處,然後左右兩邊有條大直路比你入去。疫情關係,店員會悉心為你探熱,完成後就帶你入座,座位同座位之間都好有心咁,用膠板去分隔一點五米距離,而且膠板上面重好細心咁寫哂防疫字句,提醒客人時時刻刻分分秒秒都要有防疫既意識。個膠板唔會影響餐廳既風格,和而不同既效果。睇左陣餐牌,叫店員落單,見到有我中意食既溫泉蛋同蕃茄湯,就叫左了。唔洗10分鐘,我叫既蕃茄濃湯溫泉蛋扁意粉就黎左了。濃湯上有一顆顆既蕃茄微粒,唔會熟過龍既溫泉蛋,上面重有幾令仔既蔥花仔﹐加幾條既薑絲。天氣太熱叫左杯凍咖啡少田少雪,味道岩岩好,聽聞即磨咖啡重好好飲先呀。呢餐早餐先至36蚊,算係咁,睇下邊日落大雨再黎食過早餐先,番工咁辛苦,隔唔中都要獎勵一下自己先先架啫。
2020-07-02
$36 (Breakfast)
  • 蕃茄濃湯溫泉蛋扁意粉
2020-06-26 349 views
荃灣又一好去處,今日黎到海之戀內的「韓樂」餐廳,來到都已好多人等緊位,大約等左35分左右就入得,地方都大,坐位都舒適,但人多比較嘈,食物方面真係大件夾低食,還有得買韓國反薯薯片,正🥰
手工pizza
韓風香酥炸雞+濃味湯粉絲
追加1元銀魚仔
2020-06-19 399 views
行驚新商場海之戀,周圍望下睇下有咩好食,最後就簡左呢間韓國野,價錢唔貴 平均每樣野都係$50-$70,酸甜雞超抵食$3x一份都好多件,人參雞煲仔好好食$7x,撈飯一流,個薄餅就唔建議叫,我個人覺得麻麻地,牛肉炒粉絲都好好食,環境都好,座位都夠闊落坐得好舒服,走出去賣單嗰時,出邊仲會有啲韓國小食,買咗一筒韓國紫薯薯片,甜甜地幾得意,韓國嘢來講呢間算係好平價錢又貼地唔會特別貴,下次一定會再嚟幫襯。。。。
呢間餐廳其實食過兩三次,之前疫情比較嚴重,還經常有做晚間外帶優惠,例如48蚊一隻燒春雞。可能連鎖餐廳關係,水準穩定。《人參雞湯》 穩陣之選,每次都有叫。《 韓式炒年糕》《momoko 手工薄餅》星期四優惠必選《 芝士焗西蘭花》 份量比較少但係價錢只須$28《 韓式溫泉蛋石鍋飯》驚喜晚市優惠,我試過三款,每款同原裝一模一樣,冇因為特價而偷工減料。食物賣相=(滿分20) 16食物味道=(滿分20) 16服務質素=(滿分20) 15裝修整潔=(滿分20) 17性價比率=(滿分10) 8回頭指數=(滿分10) 8總評分。(滿分100) 80分

《人參雞湯》 穩陣之選,每次都有叫。

《 韓式炒年糕》

回頭指數=(滿分10) 8
總評分。(滿分100) 80分
2020-06-18
2020-06-18 278 views
好味指數😋回頭指數 - -開心指數 - - 去咗呢間買下午茶餐返公司食,實在好唔開心,首先個外賣等咗23分鐘, 仲要係真心難食!🙅🏼‍♀️真係唔可能再俾機會!🍴牛肉溏心蛋飯($40) + 熱咖啡好難食呀🥵 牛肉,又硬又「鞋」,飯應該似珍珠米,但係好奇怪,係一粒粒嘅但又好笠口,溏心蛋睇相都知已經一D都唔溏心,已經係接近全熟,好難收貨!成碗嘢冇一樣嘢好食!🍴熱咖啡正常🍴柚子蜜糖雞翼(+$10)呢個係比較okay, 味道係okay, 只係個皮有少少硬,正常咁啦
好味指數😋
回頭指數 - -
開心指數 - -

🍴牛肉溏心蛋飯($40) + 熱咖啡

牛肉溏心蛋飯

🍴熱咖啡
正常

熱咖啡

🍴柚子蜜糖雞翼(+$10)

柚子蜜糖雞翼
Type of Meal
Tea
2020-06-15 187 views
OPPA 燒雞炒年糕唔知係因為我同女朋友嘈交定係還是食物本身質素差,其實我入到餐廳係冇叫嘢食呢個都係我女朋友食嘅,但係總係唔知咩味不過始終價錢唔貴所以要求都係唔好咁高啦
OPPA 燒雞炒年糕

2020-06-13
韓燒三部曲之三,韓德攰醉飽P爺的韓燒三部曲最終回竟以韓德攰醉飽作終結,很奇幻的標題,但看到尾大家會明白韓樂,地點是荃灣海之戀,平時行經見到長期排隊本來相當抗拒,但今日不用排,可能是早上11:00的關係,竟然可直出直入,一於坐低看看店內風格充滿新潮活力,原來價位相當友善。點了小碟辣墨魚仔,香濃刺激,醒神醒胃主菜是雞肉石頭飯,配以特色韓醬,味道豐富,香氣撲鼻,啖啖驚喜還有炸雞烏東,相當滿足,下次轉試米粉作麵底。期後中午已見排隊,可見是有相當人氣的食店,水準當然有保證,下次必會再發掘他其他食品。中午約了P爺的長老們happy hour, 地點是韓樂對面的德餐,本身諗住飲少少就回家,點知係酒精,友誼,笑聲下,進入忘我境界,是日先試韓餐,再食德餐,當日就以韓德攰醉飽作結。
韓燒三部曲之三,韓德攰醉飽

店內風格充滿新潮活力,原來價位相當友善。

點了小碟辣墨魚仔,香濃刺激,醒神醒胃

還有炸雞烏東,相當滿足,下次轉試米粉作麵底。

2020-06-09 256 views
習慣叫開個一餐 就叫番同一個餐但今次的午餐肉超咸 但樓面同事話 正常一向都用呢隻午餐肉(完全沒有問過廚房) 失望 其他食物都無問題 😑😑😑😑😑😑😨😵😵唔理人客的意見 隨意回答就當無事
習慣叫開個一餐 就叫番同一個餐
但今次的午餐肉超咸
其他食物都無問題 😑😑😑😑😑😑😨😵😵
唔理人客的意見 隨意回答就當無事

2020-05-28 476 views
今日去海之戀商場行下donki同行下呢個商場路過呢間餐廳外面已經見到入面好多人就喺外面睇下原來係間韓式餐廳又有炸雞食見個menu 又岩食 價錢又尚算合理跟住就入左去了叫左個龍蝦汁帆立貝意大利飯,d 汁入味, 夠鮮味, 好足料,又有硯又有蝦又有帶子,risotto 都煮得剛好,正!!!!!炸食夠香脆又夠入味,d 汁好好味,推介!跟住仲有order 左雞扒焗飯,本身諗住應該要等好耐,因為焗既野,但佢上餐時間都唔算耐。
今日去海之戀商場行下donki
同行下呢個商場
路過呢間餐廳外面
已經見到入面好多人
就喺外面睇下原來係間韓式餐廳又有炸雞
見個menu 又岩食 價錢又尚算合理
跟住就入左去了

炸食夠香脆又夠入味,d 汁好好味,推介!

2020-05-24 317 views
成個場間間都好多人,最快有位,價錢合理,就試試啦!睇餐牌唔只傳統韓國餐食物,有fusion嘅韓式西餐兩個人叫左芝士炸雞球,溫泉蛋煙肉pizza,牛肉石鍋飯,涼拌菠菜,兩杯飲品芝士雞球,芝士醬係分開上,唔會整林啲炸雞,芝士味道ok,但估唔到炸雞竟然有雪味......煙肉pizza 係薄脆型配埋溫泉蛋,食落唔會好乾,正正常常牛肉石鍋飯等得比較耐,飯面有好多配料同牛肉,加埋醬汁,拌勻食熱辣辣,味道唔錯唔會失手嘅食物
成個場間間都好多人,最快有位,價錢合理,就試試啦!
睇餐牌唔只傳統韓國餐食物,有fusion嘅韓式西餐
煙肉pizza 係薄脆型配埋溫泉蛋,食落唔會好乾,正正常常