2022-08-25 103 views
因為見到ig好多post都有講過呢間尼泊爾食店,所以經過就嘗試下,由於唔係太肚餓的關係,只買了雞肉芝士餃子(10隻) $32試試,可能外賣的關係,所以回到家已經沒有太多湯汁,但雞肉尚算不錯,其實跟一般食的豬肉餃子沒太大分別,反而最特別的是那些醬汁,甜甜辣辣的惹味。
2022-08-13
2022-08-13 114 views
地點唔算近地鐵站,但係就係咁先可以做得平啲,叫咗chicken cheese dumpling, 覺得西環另一間食momo嘅做得好食啲juicy啲,但呢度只係$20六隻,三分一價錢,完全收貨。反而最驚艷係Buffalo雞槌,食過香港好多間餐廳嘅Buffalo汁都做得唔好,呢度又夠酸又夠辣,加埋啲雞槌炸得勁juicy皮又脆,又大隻多肉,$28三隻抵到飛起,好食過所有連鎖快餐店嘅炸雞多多聲!兩位店員亦勁有禮貌,我入嚟同離開都有greet我同好好笑容。服務好價錢平又好食,希望佢哋做得住👍🏻👍🏻👍🏻

2022-07-14 1192 views
最近發現到位於佐敦既尼泊爾食店。 本身之前都收藏左另一間 但由於位置較遠唔太方便就一直拖拖拉拉冇去 。 難得發現到依間相當方既 緊係好快咁去試下。 可能廣告關係 去到8點幾店舖依然是相當多人。 不過都有不少人是買外賣的。 店舖是以紅白色為主打色調 加上淡淡咖哩香氣感覺相對有特色店舖食物主打尼泊爾食物 價錢都相當抵。 今次叫左Skinny Fries($20) 同埋Chix Cheese Dumpling($20/6 pcs) 。 首先上枱既係skinny Fries ,望落去似麥記既大小 但食落去一啲都唔似。 新鮮出爐下仲係卜卜脆 味道也相當新鮮。 配以蕃茄醬更加吸引。 感覺比麥記更為出色。 不過主打既dumpling更加冇令失望首先外表是以一個鮮艷色彩既蒸籠盛裝 望落去其實有啲似小籠包 配以特制既辣椒醬。 食落去初時未去到好辣 ,但係慢慢啲辣味會出 但係配上餃子卻意外地夾。 餃子雖說內裡是芝士雞肉 但芝士味其實唔會太重搞到好漏。 聽別人介紹餃子皮是人手制作, 相當有心機,味道都相當好 食完6粒好想加買發現menu上都有素食dumpling 下次絕對岩素食日再黎試店員相當有禮貌。 因為

店舖食物主打尼泊爾食物 價錢都相當抵。

Skinny  Fries
不過主打既dumpling更加冇令失望
首先外表是以一個鮮艷色彩既蒸籠盛裝 望落去其實有啲似小籠包
Chix   Cheese  Duming

店員相當有禮貌。 因為是外國店員 故需以英文落單。 因為樓面人手得一位 所以店裡比較繁忙時無法清理桌面,但係職員都會盡快幫忙清潔俾客人入座 相當快手
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Skinny  Fries
Chix   Cheese  Duming
  • Chix  Chicken  Dumpling
  • skinny  Fries
嗯!好耐無食過其實地方嘅嘢食,對於我哋嚟講都係一個幾特別嘅體驗。先講講店舖環境,哈!其實好細…如果你哋想去食嘢嘅話,就要預早去啦(我哋當晚係好彩有位)不過,環境都幾特別嘅,裝修都幾令人放鬆同正面。嘢食方面,可以睇到外國人包餃子🥟都幾有趣,明明係西式嘢但食到唔同國家嘅食物…其實佢同我哋講20分鐘等候時間,最後等咗40分鐘先上菜,呢方面要俾啲忍耐力同堅持🥴嘢食嘅味道係幾好食😋 堅持係值得嘅,我哋叫咗芝士雞、一籠餃子同肉醬意粉🍝純粹同平時食到嘅肉醬意粉唔同好正宗!份量方面,建議叫多少少會比較好下次可以再試!亦歡迎大家有機會要去試吓🤤

不過,環境都幾特別嘅,裝修都幾令人放鬆同正面。

嘢食方面,可以睇到外國人包餃子🥟
都幾有趣,明明係西式嘢但食到唔同國家嘅食物…

純粹同平時食到嘅肉醬意粉唔同
好正宗!份量方面,建議叫多少少會比較好

下次可以再試!亦歡迎大家有機會要去試吓🤤
2022-07-08
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$70 (Dinner)
2022-07-09 190 views
友人在網上看到,尼泊爾餃子店,推介一試,結伴於中午飯一起品嚐,同行七人。因鋪面不大,只可四人一枱。我們三人點了四個小食, 人均消費五十至六十元. 中午還有set lunch 有漢堡包配薯條飲品,或炸雞配飯加飲品。點了兩款餃子,分別為芝士雞肉煎餃及特色豬肉餃子。Menu寫法花了點時間才明白,先點餃子味道然後選擇條烹調方式。 六隻$20 /八隻$30Tandoori 煮法的餃子值得一試,特式紅色香料配juicy 豬肉餡料炸雞都幾好食新鮮炸起,外脆內軟,但放涼後感覺較油芝士松露薯條使用松露鹽,不像外邊用黑松露醬加沙律醬感覺更香 加上芝士粉味道相配。

炸雞都幾好食新鮮炸起,外脆內軟,但放涼後感覺較油

芝士雞用煎餃子
特色tandoori 豬用餃子      松露巴馬臣薯條
芝士雞用煎餃子
特色tandoori 豬用餃子      松露巴馬臣薯條
2022-06-25 174 views
最鍾意與眾不同,食一啲新奇嘅菜式,今次就試吓尼泊爾菜。其實一路都知道Momo尼泊爾餃子係好出名,幾乎好似中國嘅小籠包、上海嘅生煎包一樣。不過當然除咗餃子,呢一間餐廳仲有其他食物嘅選擇,而且種類亦都好多,總有一款啱你嘅心水。招牌辣炸雞講得又真係幾啱,佢個炸雞既外皮炸到非常鬆脆、脆過連鎖店所買嘅,而且上面加滿咗辣粉同埋香料,食起嚟特別滋味同埋辣,真係好刺激!唔好睇呢個漢堡包好似平平無奇咁樣,但其實真係好正。首先佢個包嘅上層同埋下層都用牛油煎香左,所以個包給晒油香,脆邊。佢嘅牛肉Patty亦都係厚厚嘅,調味十足,配襯埋爽酸瓜同埋煙肉,咬落去嘅時候,爆曬汁,非常Juicy!嚟到今餐嘅主角,土耳其餃子Momo開頭佢係賣晒,後尾老闆喺度不斷咁樣努力整餃子皮,後尾先可以再買返,$20有六粒非常抵食。個皮其實都算好薄,入面嘅餡料就係有炒過雞肉同洋蔥。食起嚟其實係冇平時中國嘅餃子咁多汁,但係點襯埋佢個辣醬就味道啱啱恰當。世界上有咁多款菜式,你有試過幾多種呢?
最鍾意與眾不同,食一啲新奇嘅菜式,今次就試吓尼泊爾菜。

招牌辣炸雞

唔好睇呢個漢堡包好似平平無奇咁樣,但其實真係好正。

嚟到今餐嘅主角,土耳其餃子Momo

世界上有咁多款菜式,你有試過幾多種呢?
2022-06-17 171 views
西式快餐+尼泊爾菜式價錢親民之餘又好多選擇Steam Pork Momo $20餡係咖哩角,洋蔥🧅加豬肉皮薄餡靚Beef Bolognese $45甜甜地既sauce再有少少醋味既酸調番起個味, 有少少似burger既口味encore首推~~Tandoori Chicken Half $55出面食既tandoori 通常都係比較乾身, 但呢到既version係仲有水份既少少辣但可能因為多spices好有東南亞風味Parmesan Truffle Fries $35係類似菲律賓既SKINNY FRIES因為每條幼,炸得特別脆邊每條都沾有Parmesan Cheese &Truffle, 輕鬆清盤!野飲只有罐裝,但有Anson Lo代言既OOHA!!
西式快餐+尼泊爾菜式
價錢親民之餘又好多選擇
Steam Pork Momo $20
餡係咖哩角,洋蔥🧅加豬肉
皮薄餡靚
Steam  pork  momo
Beef Bolognese $45
encore首推~~
Beef  boglognese
Tandoori Chicken Half $55
少少辣但可能因為多spices好有東南亞風味
Tandoori  Chicken
Parmesan Truffle Fries $35
係類似菲律賓既SKINNY FRIES
因為每條幼,炸得特別脆邊
Pamesan  Cheese  Truffle  fries
野飲只有罐裝,但有Anson Lo代言既OOHA!!
2022-06-16
$90 (Dinner)
2022-06-16 136 views
行經廟街, 見到門前呢個set lunch 餐牌, $45 一個漢堡包餐, 跟薯條及飲品, m記都食唔到,  唔系唔食嘛!Momome 簡單的美國快餐店裝修, 乾淨光猛, 餐牌好簡單, 一個set lunch, 另一張大餐牌有漢堡包、小食、意粉及炸雞等等, 餐廳只供應簡單幾款凍飲及汽水.the original ($45)既然係漢堡包店, 食漢堡包是常識吧, 傳統漢堡組合, 內有一層厚牛肉、自家煙肉片、酸瓜片、番茄片、車打芝士及沙律醬, 漢堡牛肉扒肉汁豐富, 肉香十足, 是真正嘅牛肉漢堡, 加咗一塊煎香咗嘅煙肉片, 令整個漢堡包的味道更添香口, 而酸瓜片及番茄片中和了溶點芝士的鹹味, 混合了微酸的沙律醬, 滿口肉嫩、鹹香、酸香及清新的蕃茄香, 美味。水牛雞槌 ($28)微微的酸, 勁勁的辣, 這個醬汁辣度不搶喉, 帶點微酸, 辣得很開胃惹味, 三大隻雞槌賣$28, 抵食非常, 仲要系好食, 肉質入味又嫩滑, 冇揀錯。

the original ($45)

水牛雞槌 ($28)

Tea
2022-06-14 88 views
美式burger cross over 尼泊爾風味,餐廳用尼泊爾香料和醬汁將burger 重新包裝,將傳統風情融入現代產物當中🤩✦ Rooster King 炸雞漢堡💰45炸雞漢堡,配蕃茄、生菜、酸瓜。雞肉外層炸到金黃色,雞肉唔「鞋口」,雖然油炸但感覺不油膩,當然秘製醬汁令成個burger唔同晒👍✦ The Origin 經典牛肉堡💰45經典牛肉漢堡,配蕃茄、煙肉、芝士、酸瓜。牛肉大大塊有返咁上下厚度,咬落鮮嫩好味😋肉汁夠juicy,果然係招牌經典burger之一!✦ Truffle Fries 黑松露薯條 💰35黃金薯條熱辣辣上碟,配上香噴噴芝士粉,入口再有松露味道衝擊,建議不用再加其他醬汁,以免將松露味蓋過。✦ Chick Cheese Dumpling 雞肉芝士餃子 💰30 有D似小籠包😆侍應姐姐話係尼泊爾餃子,要配特製既醬料(少辣惹味)首先個籠好靚😍饀料又十足,熱辣辣超好食👍如芝士味再濃d就perfect! 依個價錢相當抵食,誠意推介!可能因為時間早未到繁忙時段,侍應小姐有空跟客人交談,親切地關心食客用餐體驗,服務一流👍

✦ Rooster King 炸雞漢堡💰45

✦ The Origin 經典牛肉堡💰45

✦ Truffle Fries 黑松露薯條 💰35

雞肉芝士餃子
雞肉芝士餃子
👩🏻試試新開嘅快餐店。餐廳除咗有漢堡、炸雞、熱狗,仲有尼泊爾餃子🥟。平日下晝都超多人食🤯。🔸Steam kimchi momo $20/6泡菜唔辣但係都幾酸,口感爽脆。又食炸雞又食薯條,會覺得泡菜餃子清新解膩。🔸Steam chix cheese momo $20/6因為用咗paneer印度芝士,所以奶味唔算突出。但雞肉令到餃子有啲肉汁,味道都特別甜。🔸Spicy chicken duo $30每份有一隻雞髀+一件雞胸。美式炸雞做法,雞皮香脆冇咩辣味,雞肉醃過冇雪味。估唔到雞胸都唔會嚡口,亦都食得出係即叫即炸,好食過連鎖炸雞店。🔸Parmesan truffle fries $35Double-fried薯條薯味唔重,勝在比較香脆。加埋黑松露同埋芝士,一個人可以食晒成兜。📍MOMOME (油麻地)油麻地廟街235號地舖

🔸Steam kimchi momo $20/6

🔸Steam chix cheese momo $20/6

🔸Spicy chicken duo $30

🔸Parmesan truffle fries $35

📍MOMOME (油麻地)
油麻地廟街235號地舖
2022-06-12 72 views
這家餐廳門面簡樸,餐廳內裝潢簡單乾淨。餐牌上有餃子、炸雞、意粉、漢堡包等選擇。下單不久,食物即叫即做,需要時間等候。⭐️the origin$45這份漢堡夾層有牛肉餅、培根、切達乾酪、番茄、泡菜和漢堡醬。首先我很欣賞麵包塗上牛油烘得酥脆,咬一口,牛肉漢堡肉味濃郁伴著肉汁,加上足料的蔬菜和芝士,實在有驚喜呢!⭐️雙炸原味雞脾同雞脾$28有一塊雞腿和雞胸,即叫即炸,薄薄一層炸粉,咬下去,味道香脆無比,隨即迸發出肉汁,很滋味。⭐️roasted pork belly$48這份豬漢堡有一塊腩肉,香腸,蛋黃醬,生菜,番茄,自製醬汁。咬一口,同樣有驚喜,厚厚的腩肉,入口香而不膩,加上清新的番茄可以中和香腸和腩肉的肥膩感。⭐️泡菜餃子$20餃子跟韓國餃子有點相似,餃子皮比較韌一些,內餡是辣泡菜,夠開胃。⭐️coke zero漢堡配汽水是絕配。

這家餐廳門面簡樸,餐廳內裝潢簡單乾淨。

餐牌上有餃子、炸雞、意粉、漢堡包等選擇。
下單不久,食物即叫即做,需要時間等候。

⭐️the origin$45
the origin

這份漢堡夾層有牛肉餅、培根、切達乾酪、番茄、泡菜和漢堡醬。

⭐️雙炸原味雞脾同雞脾$28
雙炸原味雞脾同雞脾

⭐️roasted pork belly$48
roasted pork belly

這份豬漢堡有一塊腩肉,香腸,蛋黃醬,生菜,番茄,自製醬汁。

⭐️泡菜餃子$20
泡菜餃子
泡菜餃子

⭐️coke zero

漢堡配汽水是絕配。

the origin
2022-06-08 384 views
終於食到MoMo餃子🥟Smokey hot $55呢個都係店員推介,因為我怕佢好辣所以就問佢可唔可以小辣,因為我唔鍾意食培根其實仲有另一個唔辣嘅 唔辣嘅分別就係煎蛋變咗培根入面除咗有少辣牛肉餅🥩煎蛋🍳切達乾酪🧀️ 生菜🥬 蕃茄 🍅辣椒 🌶️ 辣醬想講佢賣相已經好靚,然後見到佢勁多醬,成個漢堡到好足料,忍唔住已經想咬一口 竟然有驚喜佢唔會好辣,而且啲香料都好香,最緊要佢個牛肉勁juice,絕對唔係我哋平時想像嘅辣,我覺得佢唔係辣係香料既香,本身唔係話十分之肚餓都好快食晒成個漢堡,一路食啲汁一路滴,真係好正蒸餃子 🥟$20 6件豬肉餃子 有少許咖喱味 除咗豬肉餃子仲有雞肉芝士餃子,素食餃子同埋泡菜餃子蒸之外仲有湯或者煎,辣醬餃子,唐杜里餃子店員推介湯或者煎,呢個就會加番$5而我自己就比較鍾意食蒸我佢俾咗個似西西里既醬我,有少許辣,似係辣肉醬味 我自己就覺得點都夾嘅 但係唔點仲食到原汁原味原來尼泊爾嘢食都可以咁出色,下次我想試埋其他款式,仲要店員超級好禮貌,而且環境坐得好舒服,除咗呢兩樣之外店員其實仲推介炸雞,但係我真係食唔到嘢唯有下次再試
終於食到MoMo餃子🥟

Smokey hot $55
其實仲有另一個唔辣嘅 唔辣嘅分別就係煎蛋變咗培根

蒸餃子 🥟$20 6件
豬肉餃子 有少許咖喱味
除咗豬肉餃子仲有雞肉芝士餃子,素食餃子同埋泡菜餃子
蒸之外仲有湯或者煎,辣醬餃子,唐杜里餃子
店員推介湯或者煎,呢個就會加番$5
而我自己就比較鍾意食蒸

• Smokey hot
  • Momo  me
之經過見有牛市套餐今次同同事試吓見佢有午市套餐$45有薯條有汽水同漢堡同同事叫咗一個牛肉漢堡同埋一個雞漢堡除咗漢堡其實都仲有其他選擇但係全間舖頭嘅人都係講英文本身想走醬但係都唔識講店員開頭仲問要唔要芝士答完要先知原來加$10就取消咗薯條比較少(只有大約m記3分之2)但薯條真係喜出望外雖然因為外賣有啲淋咗但味道超好食,加咗味粉漢堡牛肉超多肉汁中間夾咗蕃茄醬汁好特別有少少辣調味真係好特別仲夾咗幾片酸瓜但唔太鍾意酸瓜所以就掉咗有機會會試下餃子🥟
之經過見有牛市套餐

但係全間舖頭嘅人都係講英文

本身想走醬但係都唔識講

店員開頭仲問要唔要芝士

答完要先知原來加$10就取消咗

薯條比較少(只有大約m記3分之2)

但薯條真係喜出望外

雖然因為外賣有啲淋咗

但味道超好食,加咗味粉

漢堡牛肉超多肉汁

中間夾咗蕃茄醬汁好特別有少少辣

調味真係好特別

仲夾咗幾片酸瓜

但唔太鍾意酸瓜所以就掉咗

有機會會試下餃子🥟

2022-06-06 71 views
喺廟街發現咗一間性價比比M記高嘅快餐店,店員態度友善,見到佢同啲食客都有傾有講,我點左origin burger,最基本嘅牛肉餅漢堡,大大個材料仲有蕃茄、酸瓜、芝士、牛肉餅、煙肉蛋,我好鍾意佢個漢堡醬,唔會得個鹹字,酸酸甜甜連埋蕃茄同酸瓜好好味,一路食一路爆汁,佢哋嘅漢堡係即叫即製,絕對唔係整定晒放喺度,都只係$45 ,唔怪之得晚餐時間咁多街坊黎食,我再叫咗個帕馬臣芝士黑松露薯條,呢個真心要讚下,平時嘅最多係加黑松露沙律醬,但佢係真係黑松露薯條,每一條薯條入邊都包住黑松露,好正,係堅黑松露薯條🍟🤩男朋友叫咗Chili dog同spicy chicken duo, 熱狗超吸引,有法蘭克福腸、洋蔥、辣椒肉醬等,男朋友好鍾意食辣呢個簡直啱晒佢心水,辣肉醬好惹味,熱狗黎講佢真係好足料,仲有大量芝士沙律醬,yummy and juicy🌭🌭至於香辣脆雞就有雞胸同雞鎚,辣粉加上即炸嘅脆雞,見到男朋友都食得好滋味😂仲有佢飲品有最新隻ooh汽水,推介桃味😉
2022-06-01 76 views
Happy Day😘老公👨🏻‍🦱又帶我去威🥹揸車經過🚗老公👨🏻‍🦱話要帶埋我去食🍴入到去老公👨🏻‍🦱叫我去點餐📋Oh🤨要Take 英文🤣🤣好彩餐牌都有中文😜😜😜(起碼知道有啲乜嘢🙄)呢間係尼泊爾餐廳~主打Burger🍔就叫咗個Burger🍔Insanitchow XXL見到個名都知道係加加大碼啦,加大啲乜嘢呢😜加大三重牛肉餅😝最欣賞佢自家製醬汁👍🏻咁大個Burger🍔老公👨🏻‍🦱話太好食😋啖啖肉😘我只係食得一啖😂😂我自己就嗌咗個Beef Bolognese 意粉🍝(啲英文係咪好勁咁😂😂)好多牛肉碎+芝士碎👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~Buffalo Drumettes雞鎚(我以為好辣🌶️但係又唔係好辣囉😋佢個自家製白醬汁(辣醬蜂蜜黃油🧈)好正喎😋老公👨🏻‍🦱不停查醬汁上去佢仲有一個Luch set🍔好抵食😋印度風味好濃👍🏻都啱香港人食😋環境又乾淨😚又坐得舒服😏見到呢幅圖食完都會Smile Everyday😊😊😊😊😊😊
Happy Day😘
老公👨🏻‍🦱又帶我去威🥹
揸車經過🚗
老公👨🏻‍🦱話要帶埋我去食🍴
入到去老公👨🏻‍🦱叫我去點餐📋
Oh🤨要Take 英文🤣🤣
好彩餐牌都有中文😜😜😜
(起碼知道有啲乜嘢🙄)
呢間係尼泊爾餐廳~主打Burger🍔

就叫咗個Burger🍔