2023-12-15 105 views
#蒸魚腩爸媽將軍澳好介紹 【💖有驚喜嘅台灣菜🍜😋】 🌟👩🏻老媽拌麵 (將軍澳中心)🥰🍜📍將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓133號舖🔗https://s.openrice.com/QrbS0eNK900~uCpsKBA💠清燉三寶牛肉湯刀削麵🐄🐮🍜🩷推介🩷一碗有齊牛腱、牛筋、牛肚,啱哂我呢個牛魔王🐮😍🤩清燉牛湯香醇但又唔油膩,仲有濃郁嘅牛味清清甜甜😝😍配埋軟腍適中嘅牛腱、香嫩嚼勁嘅牛筋、仲有鮮香爽口嘅牛肚👍🏻👍🏻😊好正🤭🤤好滿足😌刀削麵份量十足,爽滑彈牙!💠酥炸豬排肉燥飯🐷🐽🩷推介🩷熱辣辣酥炸豬扒好酥脆😊咬入口仲有好多肉汁!肉燥香氣濃郁,每一啖飯都有滿滿嘅肉燥🥰好味😋💠香煎蔥抓餅😍啖啖都有蔥香嘅香氣😊🤭香噴噴熱辣辣💠草莓花生雪糕吐司🍓🍦🍞烤烘過嘅吐司,配上花生粒🥜甜甜嘅草莓、果醬、cream同埋Dreyer’s 雪糕🍦好滋味😝🤭💠洛神花茶☕️好香😍有一股清香芬芳嘅果酸味道,好醒胃👍🏻👍🏻🍴 餐廳環境舒適寬敞,店員服務態度好👍🏻上菜速度快,抵讚😝會再幫襯!#hkmom #hkmommyblogger #hkblogger #美食推薦 #美食 #香港美食 #香港
#蒸魚腩爸媽將軍澳好介紹 【💖有驚喜嘅台灣菜🍜😋】

🌟👩🏻老媽拌麵 (將軍澳中心)🥰🍜
📍將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓133號舖

💠清燉三寶牛肉湯刀削麵🐄🐮🍜

💠酥炸豬排肉燥飯🐷🐽

💠香煎蔥抓餅😍啖啖都有蔥香嘅香氣😊🤭香噴噴熱辣辣

老媽伴麵係我幾喜愛既台灣餐廳台式柚子骨肉燥飯好香既柚子味, 肉燥飯就好足料加小食 ~澎湖花枝丸 $22最愛既台灣小食,好有花枝質感~熱帶水果茶 加30 都值得既好喜歡水果茶既味道,而且好足料,好多水果係入面路邊攤小食拼盤有南乳雞、澎湖花枝丸、台灣腸,全部都係台灣既美食炸地瓜條 真係好香脆,而且佢落左小小粉,又幾夾下最後甜點~草莓雪糕依個真係好正呀,最後食番杯雪糕真係好開心~重點推介:花茶系列~秋冬台式鍋物套餐都係餐廳新有既產品,可以一試~正
老媽伴麵係我幾喜愛既台灣餐廳

台式柚子骨肉燥飯

好香既柚子味, 肉燥飯就好足料

加小食 ~澎湖花枝丸 $22

最愛既台灣小食,好有花枝質感~

熱帶水果茶 加30 都值得既

好喜歡水果茶既味道,而且好足料,好多水果係入面

路邊攤小食拼盤

有南乳雞、澎湖花枝丸、台灣腸,全部都係台灣既美食

炸地瓜條

真係好香脆,而且佢落左小小粉,又幾夾下

最後甜點~草莓雪糕

依個真係好正呀,最後食番杯雪糕真係好開心~

重點推介:

花茶系列~秋冬台式鍋物套餐都係餐廳新有既產品,可以一試~正
Other Info. : 重點推介: 花茶系列~秋冬台式鍋物套餐都係餐廳新有既產品,可以一試~正
2023-12-13
Celebration
Birthday
  • 熱帶水果茶
  • 路邊攤小食拼盤
2023-12-14 30 views
🍽️ We ordered their set meal for two, and it left us completely satisfied with full stomachs!🥗 Appetizer of the day: It came with sauced Chinese cabbage and mild spicy lotus root.🍛 Snack Combo: Brace yourself for the ultimate snack extravaganza with the Braised Beef Combo. It's a tantalizing combination of tender beef and flavorful accompaniments that will leave your taste buds dancing with joy.🍜 Main courses:🍗 Chef's Signature Chinese Wine Chicken Dry Noodles: Prepare to be blown away by the exq

🍜 Main courses:
🍗 Chef's Signature Chinese Wine Chicken Dry Noodles: Prepare to be blown away by the exquisite flavors of the Chinese wine-infused chicken, perfectly paired with hearty and satisfying dry noodles.

🥩 Stewed Beef Ribs Rice in Tomato Sauce: Dive into a plate of succulent beef ribs simmered in a rich and tangy tomato sauce. This dish is a true comfort food delight that will have you coming back for more.

🍨 Desserts:
🍃 Grass Jelly Dessert: Cool down with a refreshing bowl of grass jelly dessert, a classic treat that will satisfy your sweet cravings.

🍦 Dreyers Ice Cream: Treat yourself to a scoop of creamy and luscious Dreyers Ice Cream. It's the perfect way to end your meal on a sweet note.

☕ Drinks:
🍹 Golden Monk Fruit Sea Coconut Tea x2: Quench your thirst with the refreshing and aromatic Golden Monk Fruit Sea Coconut Tea.

💰 The total bill came to $317, including a 10% service charge.
2023-12-13
$158.5 (Dinner)
2023-12-13 44 views
假日下午時間路過,突然想飲台式奶茶,於是走入去幫襯個下午茶餐。蛋餅餐未計加一$5x+,改飲珍珠奶茶+$20,還要再加一,總數$8x 接近$90。以一個下午茶餐而然,呢個價位可以食得再好少少,只有一個蛋餅加幾塊菜仔(餐單上寫沙律),真的有點空虛。加上那杯珍珠奶茶……味道就是一杯普通不過的珍珠奶茶,不會喝過一次再有想喝第二次的想法😅整體而言,食物水平一般不算值價。如果行到攰想搵地方坐着傾下計,倒是個不錯的選擇。

今晚諗住喺樓下食晚餐唔想煮飯,去咗樓下間老媽拌麵,超級好味呀!餐廳裝修咗一段時間,所以感覺舒服咗好多👍🏻👍🏻我哋首先點咗一個西紅柿慢煮牛肋條鍋,啲牛肋條超腍超入味,配上特製醬汁真係冇得頂!另外一個更加有驚喜嘅係,我哋叫咗個藥膳花雕雞唰唰鍋,配刀削面,花雕雞好濃味,所有放落去嘅雞同肉都變得非常入味,仲有好多好好味嘅配菜蔬菜,好豐富呀!最後要一提係個刀削麵,放入火鍋裏面超彈牙又入味,好想再encore!之後點嘅兩杯嘢飲,其中一杯杯係柚子蜜綠茶,為火鍋降下火,好爽好飲!

餐廳裝修咗一段時間,所以感覺舒服咗好多👍🏻👍🏻
2023-12-05 57 views
呢日同同事外出用膳,去咗將軍澳中心嘅老媽拌麵,呢度裝修簡單企理,我哋靠近卡位坐,環境安靜,可以靜靜地傾偈,坐得都好舒服。川味紅燒半斤半肉牛肉湯麵:湯底川味紅燒,寄香濃又帶少少辣,好惹味!又燉煮出濃郁的牛肉湯頭,讓人一嚐就能感受到其豐富的肉香。湯中的牛肉切割得恰到好處,軟嫩多汁,入口即化。麵條彈牙有嚼勁,完美吸附湯汁的美味。鐵板黑椒西冷扒配蔬菜地瓜條:西冷扒經過烤製後保持了嫩度,外皮煎至金黃酥脆,內部保持了多汁的口感。黑椒醬汁的香氣與西冷扒完美融合,增添了一層香辣的風味。配搭的蔬菜地瓜條提供了口感的層次感,使整道菜更加豐富。酥炸甜不辣:酥炸甜不辣是我愛的經典的台灣小吃,外層的酥炸皮炸得金黃酥脆,內裡則是包裹著嫩綿的甜不辣,非常煙靭美味!熱紅棗桂圓玫瑰花茶:這杯熱紅棗桂圓玫瑰花茶散發著芬芳的香氣,熱辣辣,一壺送來,飲完又舒適又溫暖。紅棗和桂圓的香甜味道與玫瑰花的芬芳香氣相互融合,喝起來帶有一絲甜味。熱荔枝綠茶:這杯熱荔枝綠茶結合了荔枝和綠茶的獨特風味,帶來了一種清新和水果的,清爽宜人。

川味紅燒半斤半肉牛肉湯麵:

鐵板黑椒西冷扒配蔬菜地瓜條
熱紅棗桂圓玫瑰花茶
熱荔枝綠茶
酥炸甜不辣
今日同同事lunch去咗將軍澳中心老媽拌麵,餐廳裝修後感覺更加舒服,而且食物都非常有驚喜!我哋點咗一個酥炸雞扒肉燥飯,雞扒外脆嫩滑,多汁又唔乾,肉燥配喺飯上面非常開胃👍🏻👍🏻另外我們點了一份牛扒配薯菜,牛扒大件非常抵食,而且薯條係番薯條,好特別,剛炸好非常香脆,配埋蔬菜,非常滿足呀❤️飲品方面,我們點了羅漢果茶潤下喉。後來,又再點了果茶,點知原來成壺上,大家可以一齊share,健康又好飲,非常推薦✅✅✅

酥炸雞扒肉燥飯
牛扒配薯菜
羅漢果茶
水果茶
2023-11-30 28 views
將軍澳中心開左有一排既台式麵,個名大家行超市都可能有見過個名😁。兩個人所以叫左個二人餐,有趣既係個appetizers 係隨機😂,黎左碟蕃茄都幾甜美。個雞絲麻醬撈麵都幾辣,但係入口口感幾好,軟硬ok,雞絲略嫌比較硬。半肉半筋刀 削撈麵個麵口感都好,牛筋係加分位,但個汁係比較咸。隨餐跟埋特色飲品(某d items要加錢)同埋甜品,成個餐都幾抵食(埋單~$350)。餐廳環境算乾淨,但係位略為唔夠所以可能要等位。

餐廳環境算乾淨,但係位略為唔夠所以可能要等位。
2023-11-21 39 views
話實話,呢個拌麵真係唔好食。拌麵的麵條太軟爛,完全失去咗彈牙嘅口感。而且,佢嘅味道非常平淡,缺乏鮮味同香氣。除咗麵條唔夠好食之外,拌麵裡面嘅配料都令我失望。蔬菜嘅新鮮度唔夠,質素唔佳,有啲都有點枯萎。加埋少少嘅薄肉片,更加令我食慾全無。整體嚟講,呢碗台式拌麵真係令我失望透頂。麵條太軟爛,味道平淡,配料質素欠佳。我真係唔能夠推薦呢間店嘅拌麵。除咗食物唔好食之外,我都要講下價錢方面。呢間台式餐廳嘅拌麵價錢真係唔便宜。考慮到味道同食物質素嘅問題,我覺得佢嘅價格實在有啲高。相比之下,你可以喺其他餐廳搵到更好味、物超所值嘅拌麵。
2023-11-20
$120 (Lunch)
2023-11-12 55 views
草莓檸檬愛玉凍。這道甜點絕對是一次令人驚艷的體驗。愛玉凍本身口感滑嫩,加上新鮮的草莓和檸檬汁,帶來了一種清新的味道。它不僅解渴,還讓人感到愉悅。這道甜點絕對是夏天的理想選擇。接下來是烤台灣香腸肉燥飯。這道菜以其濃郁的口味和豐富的配料而聞名。肉燥的調味恰到好處,每一口都能感受到肉的鮮嫩和香氣。搭配上烤得香脆的台灣香腸,口感更加豐富。這道菜不僅是美味,而且份量十足,絕對能滿足食慾。接著是蒜香麻辣火雞腎和豬耳朵。這道菜是辣味愛好者的絕佳選擇。火雞腎和豬耳朵都經過獨特的處理和調味,使它們保持了嚼勁和豐富的口感。辣味的程度剛剛好,既能夠帶來刺激的口感,又不會過於辛辣。蒜香的味道更是為這道菜增添了一抹特殊的風味。

第二次食老媽拌麵, 上次晚飯食小菜, 今次試下佢個下午茶套餐, 價錢親民, 充滿台灣風味嘅下午茶都係六十幾蚊起📝..『擔擔香菇肉燥拌麵』HK$56拌麵係呢到嘅招牌😚梗要要整返個啦🍜就得要將肉燥同麵撈勻先食! 肉燥好有口感, 好似有啲沙茶醬味..『烤台灣香腸肉燥飯』HK$62🍗台灣香腸絕對係台灣經典小食, 配肉燥飯做下午茶份量啱啱好!..『椒麻手撕雞拌麵』HK$76刀削麵麵質挺身, 口感好, 唔會太淋, 手撕雞又麻又辣🌶️夠惹味🤤..『洛神花茶』跟餐free『鳳梨茉莉鮮果茶』跟餐HK$10生果浸耐左出晒味🍍鳳梨果汁配淡苿莉茶, 酸酸地好醒胃🧡..°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°老媽拌麵📍 將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓133號舖

『擔擔香菇肉燥拌麵』HK$56
『擔擔香菇肉燥拌麵』

『烤台灣香腸肉燥飯』HK$62
『烤台灣香腸肉燥飯』

『椒麻手撕雞拌麵』HK$76
『椒麻手撕雞拌麵』

『洛神花茶』跟餐free
『鳳梨茉莉鮮果茶』跟餐HK$10
生果浸耐左出晒味🍍鳳梨果汁配淡苿莉茶, 酸酸地好醒胃🧡
『洛神花茶』

『鳳梨茉莉鮮果茶』

老媽拌麵
📍 將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓133號舖
『擔擔香菇肉燥拌麵』
『烤台灣香腸肉燥飯』
『椒麻手撕雞拌麵』
『洛神花茶』
『鳳梨茉莉鮮果茶』
2023-10-29 45 views
媽媽每個星期都會同爸爸出去撐枱腳,今次經過將軍澳中心,就決定試吓老媽拌麵😋 媽媽一直以為呢間餐廳淨係得拌麵食,原來仲有好多唔同嘅台式美食,多款小食、飯類、小菜、甜品等。今次我哋叫咗麻醬手撕雞肉燥飯、話梅酸汁豬手鍋、地獄麻辣肥牛拌刀削麵、百香國寶茶。麻醬手撕雞肉燥飯麻醬手撕雞拌上青瓜絲同紅蘿蔔絲,味道同口感都好清新,肉燥飯味道香濃,兩種味道加埋一齊好夾。話梅酸汁豬手鍋呢個絕對係媽媽最愛,酸酸甜甜嘅話梅汁中和左豬手嘅油膩感,豬手炆得啱啱好,口感好好,唔會好韌。地獄麻辣肥牛拌刀削麵拌麵係餐廳嘅主打,加上肥牛同麻辣汁,真係食唔停口。百香國寶茶酸酸甜甜嘅國寶茶,味道好清新,絕對係台灣嘅味道。.下次一定要試埋佢哋嘅小食同埋甜品😋

地獄麻辣肥牛拌刀削麵
拌麵係餐廳嘅主打,加上肥牛同麻辣汁,真係食唔停口。

百香國寶茶
酸酸甜甜嘅國寶茶,味道好清新,絕對係台灣嘅味道。
下次一定要試埋佢哋嘅小食同埋甜品😋
話梅酸汁豬手鍋
老媽伴麵真係一直都想試啦,今日終於可以黎食啦。台灣既小食真係好吸引,每樣小食都好好味,真係好開心。台灣菜真係唔會令我地失望。酥炸脆雞排 湯麵香脆既 雞排~配上刀削麵,真係好地道呀~好懷念依種味道~鳳梨鮮果茶~超 FRESH 仲有超多果肉,果然係台灣既鮮果茶~兒童餐~蕃茄肉醬飯,仲有小食好好味~一見到個兒童餐真係好正~好靚呢~小食: 澎湖花枝丸、酥炸甜不辣餐仲有 DREYERS 雪糕~!真係好豐富既一餐地點好方便,經過將軍澳站行過去就可以了,好近、好食、好方便。

酥炸脆雞排 湯麵

香脆既 雞排~配上刀削麵,真係好地道呀~好懷念依種味道~

鳳梨鮮果茶~

超 FRESH 仲有超多果肉,果然係台灣既鮮果茶~

兒童餐~蕃茄肉醬飯,仲有小食好好味~

一見到個兒童餐真係好正~好靚呢~

小食: 澎湖花枝丸、酥炸甜不辣

餐仲有 DREYERS 雪糕~!真係好豐富既一餐

Other Info. : 地點好方便,經過將軍澳站行過去就可以了,好近、好食、好方便。
2023-10-23
$150 (Dinner)
  • 澎湖花枝丸、酥炸甜不辣
  • 鳳梨鮮果茶~
【老媽拌麵|台式下午茶🍍】好掛住台灣蛋餅呀,發現老媽拌麵除咗出名嘅拌麵外,其實都有其他台式食品㗎!好開心有我鍾意嘅蛋餅,同埋鮮果茶!下午茶餐好抵食,親民價盡情點都可以🙆🏻‍♀️🍍台式原味蛋餅(豬肉鬆)拼沙律🍳我好鍾意食肉鬆同蛋餅,趁熱食,暖暖嘅醬,好食過台灣。..🍍澎湖花枝丸花枝丸好彈牙,台灣醬汁諗起夜市,我覺得個汁比較甜,啱香港人口味。..🍍烤台灣香腸諗起台灣食物,台腸係我必點之一,今次仲有埋生蒜片,可以夾住台腸食,立刻增加惹味程度,口味再重一點!..🍍黑糖珍珠鮮奶布丁🍮布丁有驚喜,動L好Q彈,珍珠好好食😋..🍍百香果寶茶鍾意百香果啲朋友一定要試..🍍鳳梨茉莉鮮果茶鮮果粒粒好豐富,味道清新🏠老媽拌麵📍將軍澳中心一樓133號舖#將軍澳美食 #老媽拌麵 #台式下午茶 #蛋餅 #好食
【老媽拌麵|台式下午茶🍍】

下午茶餐好抵食,親民價盡情點都可以🙆🏻‍♀️

🍍台式原味蛋餅(豬肉鬆)拼沙律🍳
我好鍾意食肉鬆同蛋餅,趁熱食,暖暖嘅醬,好食過台灣。

🍍澎湖花枝丸

🍍烤台灣香腸

🍍黑糖珍珠鮮奶布丁🍮
布丁有驚喜,動L好Q彈,珍珠好好食😋

🍍百香果寶茶
鍾意百香果啲朋友一定要試

🍍鳳梨茉莉鮮果茶
鮮果粒粒好豐富,味道清新

🏠老媽拌麵
📍將軍澳中心一樓133號舖

#將軍澳美食 #老媽拌麵 #台式下午茶 #蛋餅 #好食
2023-10-14
$80 (Tea)
2023-10-18 71 views
之前係荃灣返工成日經過佢地鋪頭但到係搬返港島工作都仲係一次都未食過🥺見將軍澳都有得食 仲唔走去試下咩-❣️麻醬手撕雞肉燥飯 $104雞絲配撘青瓜絲🥒紅蘿蔔絲🥕再加入小量麻醬青瓜絲同麻醬出現食落會更香口同帶新清感覺✨手撕雞配嘅唔係白飯 而係肉燥飯即刻變得好有台灣風味🇼🇸套餐同散叫最大分別係多前菜▶️飲品▶️甜品前菜今次係涼拌豆腐 飲品就配老媽黑糖珍珠鮮奶 +$20甜品有雪糕同仙草可以選擇🍨叫完仲可以以優惠價加配小食👀其實係幾抵下最多可加3️⃣款小食 同朋友開心share❣️豆乳香香雞 +$22估唔到豆乳係我地香港嘅腐乳醬😮第一次配腐乳食 食落又幾特別而香香雞都炸得好酥脆❣️酥炸甜不辣 +$22My台灣小食至愛😍😍幾時食都係煙煙 點埋個甜辣醬汁先精彩🌶️❣️香煎蔥抓餅+$22薄薄嘅蔥抓餅🫓每塊麵煎得好脆口蔥多啲嘅話會天香口❣️川味紅燒三寶牛肉麵 $82可選刀削麵同關廟麵想食到正宗口味就緊係揀刀削麵😎麵質煮到好適當😆嚼勁十足而三寶係:⭕牛腱⭕牛筋⭕牛肚一啖麵加一啖湯完全正曬湯汁香濃 刀削麵同三寶完全入曬味
之前係荃灣返工成日經過佢地鋪頭
但到係搬返港島工作都仲係一次都未食過🥺