2020-09-02
網上雖然有好多vegan bakery,但就好少有實體店,有時口痕想食蛋糕都好難即時有得食。好彩依家慢慢開始多左啲有vegan蛋糕賣既cafe,好似Infiniti C、JOMO、The Missing Piece等等,但始終都係想有純vegan既蛋糕實體店。依個夢想終於由moono幫我地達成左!moono位於深水埗既合舍入面,除左蛋糕仲會有曲奇餅同酸種麵包賣,種類唔算太多,不過都心滿意足架喇。人氣產品一定要數佢地既卷蛋。啲卷蛋成日都會有唔同口味,每次去都會有驚喜。今次我地試既係榛子味,個榛子醬香濃到想大叫出黎,超級好食!蛋糕個糕身略為乾左少少,如果可以濕返少少增加啲彈性就perfect。Vegan蛋糕其實真係好考功夫,每一次都係trial and error,希望佢地會試出越黎越好既配方。朱古力撻係偏苦甜朱古力既路線,唔會死甜,鐘意朱古力既朋友一定要試。唔講既話,真係唔會分得出佢係無蛋奶既vegan甜品,依家既vegan食物真係出神入化,可以令好多人喺不知不覺間食到素,幫到啲動物。佢地既卷蛋都可以原條訂返屋企同家人朋友開心share架,有興趣可以inbox佢地查詢架。