2019-08-26 708 views
Movenpick咁貴唔係買一送一點會捨得食!興起同同事食完飯立即衝去一田apm食雪糕!平時放工時段係好多人排隊架,平日下午就無人龍。買一送一,即係 $69/4 球!!左: Blueberry cheesecake + rum & raisinsrum & raisins酒味香濃, 相比哈根大師佢無咁甜Blueberry cheesecake食到粒粒餅底,加埋雪糕真係好邪惡。右: Strawberry + TiramisuTiramisu咖啡味算濃,但無咩特別!Strawberry算係小清新口味,唔甜之餘仲帶少少酸,味道好醒神!2隻加埋黎食就會剛剛好唔會太膩😊

rum & raisins酒味香濃, 相比哈根大師佢無咁甜

右: Strawberry + Tiramisu
Tiramisu咖啡味算濃,但無咩特別!
2019-08-14
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$35 (Tea)
  • Rum & Raisins
  • Strawberry
2019-08-21 516 views
話說同同事去一田行下街 路經呢間 Movenpick 🍦見有買一送一優惠就唔理減肥即買左我地買左兩個雙球 包下面4隻味 🍮 雜莓奶酪呢隻味好 creamy 好濃郁 非常之重奶味 佢有d類似藍莓既醬同顆粒夾住 有返種fruity 唔會太漏 酸酸地好開胃☕️ 咖啡 (強推!🌸)呢個咖啡味好夠濃 唔會得種苦味 個苦味岩岩好 仲有種甘香 中間有d 粒粒 應該係咖啡味朱古力 配埋個雪糕一流 我同同事都覺呢個最出色🍓 士多啤利我比較鐘意 Movenpick既士多啤利 因為食落light d 無咁漏 但又好足水果味 好清新 平時都成日買返家食🥛 Yogurt呢隻幾得意 好似Greek Yogurt 味但濃郁左smooth左既感覺 甜度都好恰到好處份量好足 你買完仲可以向一田個到坐住慢慢歎我地total都係60幾蚊 抵食

我地買左兩個雙球 包下面4隻味

🍮 雜莓奶酪

☕️ 咖啡 (強推!🌸)

🍓 士多啤利

🥛 Yogurt

份量好足 你買完仲可以向一田個到坐住慢慢歎
我地total都係60幾蚊 抵食
2019-08-19
$30 (Dinner)
  • 咖啡味雪糕
2019-05-26 743 views
今日行一田經過見到買一送一優惠,原價$69/2球,依家$69/4球。🥰我哋叫咗咖啡,薄荷朱古力,熱情果芒果同青檸雪葩.熱情果芒果同青檸雪葩味道都係偏酸,如果鍾意食酸味重的,建議食熱情果芒果,因為果香比較濃👍🏼👍🏼👍🏼咖啡味香濃,略帶點甘苦我最鍾意都係朱古力薄荷,有薄荷的清新,仲有朱古力碎,有口感🤤🤤🤤下次再試埋其他味😆

我哋叫咗咖啡,薄荷朱古力,熱情果芒果同青檸雪葩.

咖啡味香濃,略帶點甘苦

下次再試埋其他味😆
2019-05-25
$34.5
🥳一年一度的一田大減價造就mövenpick都罕見地賣大包由23/5到27/5 Double scoop 買一送一 即係足足4球啊仲有多種經典和創新口味給選擇.小編同男朋友選了❤️提子冧酒濃郁酒香🥂甘甜💛法式焦糖燉蛋好似食緊paul lafayet的🥧CRÈME BRÛLÉE🧡楓糖漿合桃想起在加拿大🇨🇦吃過的楓樹🍁🍯糖漿💜藍莓芝士餅好似食緊blueberry cheesecake 一樣.由細到大食有芝士食呢個雪糕🍦品牌因為佢既雪糕甜味不會死實而且雪糕香滑特價唔食 仲等幾時先食? ————————————————————————————#movenpick #movenpickicecream #icecream #icecreamrolls #icecreamlove #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkfoodieblogger #foodhk #ulifestylehk #apm #kwuntong #觀塘 #一田 #buyonegetonefree #食左先講 #香港 #香港美食 #香港旅行 #香港好去處 #hkdessert #dessertstag
🥳一年一度的一田大減價
造就mövenpick都罕見地賣大包
仲有多種經典和創新口味給選擇.

小編同男朋友選了
❤️提子冧酒
濃郁酒香🥂甘甜
💛法式焦糖燉蛋
🧡楓糖漿合桃
想起在加拿大🇨🇦吃過的楓樹🍁🍯糖漿
💜藍莓芝士餅
好似食緊blueberry cheesecake 一樣.

由細到大食有芝士食呢個雪糕🍦品牌
因為佢既雪糕甜味不會死實
而且雪糕香滑
特價唔食 仲等幾時先食?
————————————————————————————
#movenpick #movenpickicecream #icecream #icecreamrolls #icecreamlove #hkfood #hkfoodie #hkfoodblog #hkfoodieblogger #foodhk #ulifestylehk #apm #kwuntong #觀塘 #一田 #buyonegetonefree #食左先講 #香港 #香港美食 #香港旅行 #香港好去處 #hkdessert #dessertstagram #hkdessertshop
2019-04-01 492 views
係創紀之城附近食完晚餐,就係商場行一陣,行到一田見到Movenpick大排長龍,原來係雪糕做緊優惠! $69蚊買2球送2球! 我都去湊熱鬧,食個飯後甜品先!一杯揀左Swiss Chocolate 同 Tiramisu 我個杯揀左 Creme Brulee (上) 同Maple Walnut (下)4款味都試下,最最最鐘意,最好味ge係Creme Brulee 法式焦糖布丁味,食落好似食緊燉蛋甘,一陣焦糖味過左之後就有蛋味,完全係燉蛋ge質感! 正丫。P.s. 原來唔收現金,唯有用八達通

P.s. 原來唔收現金,唯有用八達通
2019-03-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2018-11-06 400 views
Movenpick 既雪糕好出名 今次想講雲呢嗱同瑞士朱古力味 Vanilla 有好香既香草味 好清新 瑞士朱古力味入面有朱古力塊 但係味道偏太甜 值得一讚嘅就係雪糕非常之幼滑
2018-09-26 338 views
近年Movenpick係香港大力擴張,同以前作風大為不同,例如推出雪條及開啟門市,雪條食過覺得非常麻麻,都係Haagendaz好啲。門市方面提供所有味道雪糕,不過價錢我覺得好貴唔捨得食,相反佢地既milkshake就抵好多啦,用左3大個雪糕球打成,但價錢只係買雙球價格。味道當然係無得輸,因為同為Movenpick雪糕嗎。今次飲既係薄荷巧克力味,清爽得來又有好多既碎朱古力,我就非常鍾意既,不過大家可以選擇任何味道雪糕做milkshake ga🤗
2018-07-31 325 views
Apm既一田開咗呢間Movenpick後,成日心思思想黎,因為經過就會聞到佢地焗cone嘅香味,聽聞係啲cone係即叫即整(仲要加錢的)!一田呢度仲有幾張枱可以坐底食有日經過就買一杯雙球試下,但係太飽就只叫紙杯試試。有成幾十個口味,真係花多眼亂,最後㨂咗瑞士朱古力同埋士多啤梨味,埋單要成69蚊!果然係貴價雪糕🍦朱古力味一向都高水準,朱古力味濃郁,又有朱古力碎,口感好正,士多啤梨味嘅雪糕真係有士多啤梨果肉,酸酸甜甜唔覺就食晒!

2018-07-22 780 views
食評開始之前,我首先在這裡跟各位講一下,有關我的事情。話說我在年多以前,由於我已經因為腦中風而曾經入院,所以政府相關部門除了發了「傷殘津貼」之外,還另外給了我一張有關「殘疾八達通」的申請表格。後來我終於填了表格寄回政府,政府亦都處理申請程序,寄回「殘疾八達通」給我。「殘疾八達通」不像一般「成人八達通」,「殘疾八達通」不需要太多按金,亦即是話一旦消費金額超標太多,「殘疾八達通」按金亦未必足夠支付。結果問題終於在今日出現,事緣我從西貢坐車來到觀塘,再走到觀塘「創紀之城五期」商場,「a.p.m」地庫一樓的「一田超市」裡面,光顧著名雪糕品牌「Movenpick」的專門店。當時我向觀塘分店「Movenpick」的當值店員說,我想購買一個「Blueberry Cheese Cake」雪糕球,另加一支威化雪糕筒。「Movenpick」店員說要收取港幣五十三元,於是我準備打開銀包付款。誰不知「Movenpick」的店員跟我說,觀塘「一田超市」裡面的「Movenpick」門市部,是不會收取現金,只接受顧客即場使用非現金方式,例如信用卡或者「八達通」等方式付款。結果問題就忽然在這個時間出現在我的面前,我的

結果問題就忽然在這個時間出現在我的面前,我的「殘疾八達通」餘額加上按金,都不足夠即場支付購買「Movenpick」的「Blueberry Cheese Cake」雪糕球跟威化筒。

所以我被迫先回到觀塘「a.p.m」附近,尋找一些可以即場為我的「殘疾八達通」現金增值的櫃檯,然後才能返回「一田超市」支付跟購買「Movenpick」的「Blueberry Cheese Cake」雪糕跟威化筒。

結果我當時才發現,「a.p.m」裡面幾乎沒有任何便利商店,或者可以替「殘疾八達通」進行現金增值的店舖櫃檯。我被迫一路尋找,直至走出「a.p.m」,回到「觀塘港鐵站」,才找到我想要的現金增值服務。

等到我終於成功,為自己的「殘疾八達通」進行現金增值後,我才能回到觀塘「一田超市」,返回「Movenpick」的門市部,以「八達通」順利支付和購買「Blueberry Cheese Cake」雪糕球跟威化筒。

由於「Movenpick」跟「一田超市」在付款方式上的奇怪設定,導致我無法一次過,順利又簡單地付款和購買,我一直都很喜歡的「莫凡彼雪糕」。

我直到現在,還是無法理解為什麼觀塘「一田超市」,跟觀塘分店「Movenpick」雪糕品牌櫃檯,兩者竟然都不容許食客即場以現金購買雪糕產品,而非要使用「八達通」付款不可。

雖然「莫凡彼」雪糕,不像我一向在自助餐經常享用的「哈根大師」雪糕杯那麼方便享用,「莫凡彼」在一般酒店自助餐裡面,多數會以「雪糕櫃」形式設置在酒店西餐廳,然後由職員負責刮有限量的雪糕給食客享用。

但是現在不到我不承認,越來越多酒店的西餐廳自助餐,都會選擇以「莫凡彼」品牌的雪糕,作為酒店自助餐裡面,雪糕甜品櫃檯的指定提供雪糕品牌。

所以我一看見「莫凡彼」雪糕櫃檯裡面,以似曾相識的方形圓角雪糕格,我不禁立刻回想起,有間不公開雪糕品牌的酒店自助餐餐廳,都貌似好像提供了「莫凡彼」品牌雪糕球,去侍奉食自助餐的食客。

由於我來到觀塘「a.p.m」地庫一樓的「一田超市」,來到「莫凡彼」雪糕櫃檯購買雪糕,再被迫折返港鐵站為八達通以現金增值,最後返回「一田超市」的「Movenpick」門市,時間已經不早,已經到了下午六點鐘了。

所以「Movenpick」雪糕櫃檯裡面,我有很多口味的雪糕球,例如「朱古力」、「咖啡」、「青檸」等等口味的雪糕球,都已經不適宜再享用了。

結果我選擇的「Blueberry Cheese Cake」口味,不含提神成份的藍莓芝士蛋糕雪糕球,已經算是最穩陣,對我晚上睡眠質素威脅性最低的口味雪糕。

而且,我真的從來都未嘗試過,試食味道口感比較像芝士蛋糕的雪糕,所以種種理由都驅使我,很想嘗試觀塘「一田超市」裡面雪糕櫃檯,「Movenpick」的藍莓芝士蛋糕口味雪糕球。

另一方面,由於觀塘「a.p.m」地庫「一田超市」店內的面積不大,所以實際可以讓我安心,留在「一田超市」現場享用「Movenpick」雪糕產品的地方實在少得可憐。

結果我幾經辛苦,終於都能在觀塘「a.p.m」地庫裡面「一田超市」的「Movenpick」櫃檯購買到,一枝大威化筒盛載住的「藍莓芝士蛋糕」味道雪糕球。

我發現原來「Movenpick」的威化雪糕筒,不是一般雪糕店會找得到的尋常威化筒,而是體積比較大的版本。「Movenpick」的威化筒大到,本來體積也不少的「Movenpick」雪糕球也被比了下去。

由於「Movenpick」在觀塘「一田超市」裡面,所佔的位置已經不算很多,只是足夠擺放兩個冷凍雪糕櫃,所以在購買觀塘「一田超市」分店的「Movenpick」雪糕威化筒,我只能邊走邊食,直至走出「一田超市」為止。

我在購買「Movenpick」藍莓芝士蛋糕雪糕球跟威化筒,我發現原來觀塘「Movenpick」櫃檯的店員,店員的服務也稱得上算是很細心,她們還會送上用來刮雪糕的塑膠外賣雪糕匙羹。
Single Scoop(Cone)

只可惜觀塘分店的「Movenpick」,還是受制於「一田超市」裡面的收費規定要求,令觀塘「Movenpick」最終評價打了少少的折扣,但是雪糕球味道本身是沒有問題的。

因為「Movenpick」的「藍莓芝士蛋糕」口味的雪糕球,雪糕球本身的藍莓甜酸味道都很強烈,符合了我對藍莓系雪糕本身的最低要求。

再加上「Movenpick」「藍莓芝士蛋糕」口味雪糕球,除了藍莓的甜酸味道之外,還加入來自芝士的香濃味道和感覺,所以觀塘「Movenpick」的「藍莓芝士蛋糕」口味雪糕球,有甜酸整體味道之餘,還有芝士的粘稠口感。

就算我左手拿着塑膠匙羹在努力地刮,右手拿着威化筒緊緊握着威化雪糕筒,但是「Movenpick」的「藍莓芝士蛋糕」口味的雪糕威化筒,在我雙手巨大的壓力仍能安然無恙。

「Movenpick」的威化雪糕筒本身的構造跟質素,也不是什麼善男信女,「Movenpick」威化筒除了外表比較大,威化筒質地比較硬之外,「威化筒」的口感亦回乎我的意料之外,因為「威化筒」真的很脆。

綜合評論觀塘「Movenpick」的雪糕威化筒,是一個字:「乾」。「Movenpick」不單止「藍莓芝士蛋糕」雪糕球質地偏乾,不易融化,味道酸甜,就連威化雪糕筒也是外表硬淨,口感香脆。

所以就算觀塘「一田超市」「Movenpick」「藍莓芝士蛋糕」雪糕球配威化筒,價錢絕對不便宜。但是藍莓芝士蛋糕味雪糕球不易融化,兼且藍莓味道酸甜,威化筒硬淨不易變腍。

即使「Movenpick」.跟「一田超市」付款方式一點也不方便,但是單獨評論「Movenpick」「莫凡彼」雪糕球味道口感,也是值得一試的雪糕品牌。
2018-06-04
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$53 (Tea)
Single Scoop(Cone)
  • SingleScoop(Cone)
  • SingleScoop(Cone)
2018-06-06 470 views
通常要在自助餐或放題才有機會食Movenpick 的雪糕,作為fans的我,見到有買一送一的優惠,當然要來朝聖啦!雪糕口味多,終於有機會試下其他味啦,今次優惠可以揀指定口味+1款自選口味。好吸引呀,心大心細每隻味都好想叫,最後還是選了最愛的朱古力味以及新口味意式奶凍。朱古力味十分香濃,保持一貫水準,而意式奶凍有驚喜,口感香滑,甜度剛好,亦都充滿莓味,配上濃濃的朱古力味,十分配合。聽聞優惠期後,會推出waffle cone!!!!到時要來試下其他口味
通常要在自助餐放題才有機會食Movenpick 的雪糕,作為fans的我,見到有買一送一的優惠,當然要來朝聖啦!

2018-05-28
$34 (Dinner)
2018-05-30 347 views
本來打算去天仁買凍飲,適逢一田購物優惠日,發現新開既Mövenpick有優惠,即時邊排隊邊落單,幾分鐘內就到手。雙球雪糕買一送一 ($69) 十分古惑,居然規定左送既係乳酪同意大利碎朱古力味。 前者介乎乳酪同益力多之間,不過不失;後者每啖都咬到幾粒的㗳糖咁大既朱古力,埋藏係奶味濃既雪糕中依然好脆。鮮豔既熱情果香芒雪葩估唔到金玉其外,動用大量香精都未能掩蓋生芒果既酸澀,俾盡兩啖就停哂手。 一直覺得Mövenpick既雲尼拿雪糕零舍香,好彩揀左,令錯亂既味覺得到救贖。呢個價錢有四球比哈根大師大既優質雪糕,的確抵食。 坐等下次買一送一活動,口味冇咁多限制就好喇。

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$35 (Last Night Supper)
終於市區開左第一間既專門店,唔駛再去到機場先有專門店或者成日要撲popup喇,而家隨時都有雪糕食喇。專門店係一田入面,佔位都幾大架,大大個雪櫃有成十幾款雪糕,當然唔少得佢地既招牌,大大個movenpick係度喇。有窩夫有咖啡有奶昔,我地就緊係食番個《雙球雪糕球》($69),有成十幾隻味揀,食左冧酒提子同法式焦糖燉蛋,一個字好味。店名:Mövenpick地址:觀塘觀塘道418號創紀之城五期apm LG層一田超級市場餐牌:

店名:Mövenpick

餐牌:
2018-05-26
$40 (Tea)
  • 冧酒提子
2018-05-22 328 views
夏日熱辣辣最好食個雪糕或者飲杯凍野啦。早兩日同朋友行街經過APM,醒起Movenpick好似有間新開既專賣店係附近,就諗住去睇下,買球雪糕食。我地4、5點去,行到一田都見幾多人急急腳行去movenpick,見有幾個人圍住雪糕櫃(可能揀緊雪糕)我地決定快手揀要幾球雪糕比左錢先,廢事睇睇下排長龍。太多味想試,最後揀左Triple Fantastic,任揀三隻味兩大個雪糕櫃超多揀Triple Fantastic 三重奇幻杯點左Maple walnut, Creme brûlée同Expresso好好食!雪糕超濃厚,令人想一啖啖慢慢品嘗個waffle夠脆夠香,中和返雪糕既甜味。隔離好多位坐。附近都係賣酒、凍食、簡單熱食,可能樓底高,環境都ok唔會覺得嘈。P.S 好鐘意隻匙羹,夠長唔會整污糟手
夏日熱辣辣
最好食個雪糕或者飲杯凍野啦。

我地4、5點去,行到一田都見幾多人
我地決定快手揀要幾球雪糕比左錢先,廢事睇睇下排長龍。

兩大個雪糕櫃
超多揀

Triple Fantastic 三重奇幻杯
好好食!
雪糕超濃厚,令人想一啖啖慢慢品嘗
個waffle夠脆夠香,中和返雪糕既甜味。
Triple  Fantastic 三重奇幻杯

P.S
好鐘意隻匙羹,夠長唔會整污糟手
Triple  Fantastic 三重奇幻杯