2021-08-02 406 views
住係大埔三年,今日星期日心血來潮想食碗酸辣粉。openrice一check 先發現原來大埔除左連鎖個兩間,得一間小店賣酸辣粉。上網見話好多人排,緊係試吓佢。星期日提早打電話去,去到就有得拎,舖頭細細都幾多人等位。叫左兩個餸,一碗面都接近五十蚊,個分量真係唔多,女仔食完都唔係太飽,雞腎得四五塊,蘿蔔都切到好細舊。個湯底唔係太濃味,叫左中辣都唔係太辣。對比出面既麻辣米線,都真係算平平無奇,唔太對得住呢個價。但唔想行太遠,間唔中都可以食下。
如果中意食酸辣野,尤其是川菜重慶菜,入到大埔就一定要試下近太和翠怡的涼皮小姐,涼皮的份量及味道都非常高質!1. 招牌手工涼皮中意食涼皮嘅唔多唔少對涼皮的韌度有要求,唔可以太「削」,依款手工涼皮滑得嚟仲好有咬口,咁先係靚涼皮! 當然唔少得係配料,有齊香菜、青瓜絲、乾豆、花生,仲有麻辣汁! 撈勻後第一啖覺得味道相當唔錯,依個價錢物超所值! 2. 皮蛋、酸辣米線另外都點左涼拌皮蛋及酸辣米線,皮蛋正常發揮,個麻辣汁都係靈魂!至於酸辣米線份量好似無咁足料,湯底料係比較薄,都係食到少許酸辣、酸菜的層次。

1. 招牌手工涼皮

2. 皮蛋、酸辣米線

想食哩間「涼皮小姐」好耐!今次港島人都特登萬里長征入到黎大埔太和站,專程來一試佢嘅招牌手工涼皮😋同大埔只有踩單車經過嘅幾面之緣,估唔到喺單車徑附近嘅住宅商場,竟然有咁多美食😋 舖頭乾淨企理,除左涼皮,見更多人叫嘅係麻辣米線,份量大大碗又多料,不過仍然無阻我一心食涼皮嘅決心😌《 招牌手工涼皮 》 $29 4.5 / 5碗子望落雖細,但因為撈涼皮無湯底,所以基本上成個碗咁大嘅份量已經係好飽肚!😍 初嚐涼皮,原來口感唔係煙煙韌韌,而係偏軟糯🤤 可以自選配料,今次叫咗肥牛同墨魚頭,而辣度就要左小辣 😎 聽人講哩度啲辣都唔惹少,點知試完覺得中辣都可以😝 肥牛撈辣汁開胃惹味;墨魚頭新鮮爽口👍🏻 朋友叫嘅牛柏葉同樣索晒啲麻辣汁一流😋 除咗配料之外,不得不提哩度嘅炸黃豆超香脆,為成碗涼皮加分不少!《 一口酸菜魚 》 $38 3.5 / 5的骰嘅賣相,方便一啖一舊酸菜魚🐟 魚肉厚得黎好滑溜,無腥味👍🏻不過略嫌酸菜底唔夠重酸,唔係好入味🤨

《 招牌手工涼皮 》 $29 4.5 / 5

《 一口酸菜魚 》 $38 3.5 / 5

$50 (Lunch)
  • 招牌手工涼皮
2021-06-23 415 views
剛開業時涼皮甜甜辣辣,非常好吃,現在變成鹹辣口味,不似最初。點了另外兩個涼菜,涼拌雲耳和藕尖,味道也和最初不同,不知是不是換師傅?有小小失望,還是最初好吃。不知為什麼要改變口味。
Delivery
2021-05-25 818 views
-{黃店💛大埔撈涼皮🍜}黎到大埔依間專門食麻辣涼皮嘅店 我就弱弱咁嗌左bb辣試下👻🤤招牌手工涼皮加腩肉🤤 ($29+$9)涼皮好動L😇勁彈😙叫咗BB辣 辣度接受倒仲好惹味😌另外勁鍾意佢啲炸黃豆😙😆好脆又香~啲汁有啲酸酸地好開胃😋啲腩肉份量都多😜👖褲評: 8.2/10🤤桂花冰粉🤤 (+$10)桂花嘅清甜味配花生碎 提子乾同山楂碎 好多碎碎嘅口感😛甜到啱啱好細細碗做甜品都唔錯 冰粉似係透明嘅涼粉🤓跟餐好抵食😎👖褲評: 8/10🤤黑糖冰粉🤤 (+$10)黑糖嘅話有啲死甜 冇咁好食👀都係同桂花嘅配料一樣~👖褲評: 6/10涼粉店所有嘢都好抵食😂加埋每人都係40幾蚊~鐘意食薯粉嘅都應該會鐘意依間😆性價比: 9.6/10服務: 8/10環境: 7.5/10🚩涼皮小姐‧麻辣米線專門店🚩地址: 大埔太和路14號翠怡花園B座地下15號舖
{黃店💛大埔撈涼皮🍜}
黎到大埔依間專門食麻辣涼皮嘅店 我就弱弱咁嗌左bb辣試下👻

🤤招牌手工涼皮加腩肉🤤 ($29+$9)

👖褲評: 8.2/10

🤤桂花冰粉🤤 (+$10)

👖褲評: 8/10

🤤黑糖冰粉🤤 (+$10)
黑糖嘅話有啲死甜 冇咁好食👀都係同桂花嘅配料一樣~

👖褲評: 6/10

桂花冰粉
黑糖冰粉
  • 招牌手工涼皮
2021-05-16 553 views
天氣熱辣辣唔想食湯面,來個涼皮😆.招牌手工涼皮(小辣) ($29) 雖話涼皮,其實係暖暖地的。睇落好少,其實分量勁多!涼皮夠滑唔會硬掘掘,夠香但唔會油浸咁,配菜有花生粒,青瓜,炸黃豆等,撈埋一齊好豐富☺最正係有少少薄荷葉碎,麻麻酸酸食完真係透心涼醒神😍.加配料:墨魚頭(+$12)有驚喜呀,一黎爽口,二黎夠鮮甜♥ 推介.不過肥 pat生試湯米線&皮蛋就正常菜式,呢度唔多講啦😂 手拍青瓜相對好食,夠醋酸及蒜香,但唔係行太辣的路線😁.呢間抵食一定 encore!! ♥.涼皮小姐‧麻辣米線專門店地址:大埔太和路14號翠怡花園B座地下15號舖.#hkfood #hkfoods #hkfoodie #hkfoodies #852food #hkigfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #food #foodlove #hkrestaurant #香港 #香港食評 #香港美食 #香港好去處 #香港餐廳#大埔 #大埔美食 #涼皮 #涼面 #麻辣 #noodle #spicy #黃店 #黃色經濟圈 #黃店美食 #黃店推介 #涼皮小姐

天氣熱辣辣唔想食湯面,來個涼皮😆
招牌手工涼皮(小辣) ($29)
加配料:墨魚頭(+$12)
有驚喜呀,一黎爽口,二黎夠鮮甜♥ 推介
呢間抵食一定 encore!! ♥
涼皮小姐‧麻辣米線專門店
地址:大埔太和路14號翠怡花園B座地下15號舖
第一次食涼皮,跟朋友嚟到呢間小店試下。唔好睇佢細細碟,其實好飽肚!!🤩🤩————————❦ 招牌手工涼皮 $29❧ +牛柏葉 $12❧ +鹵水豬耳 $9涼皮同配菜份量都超多,堆到一個小山咁!!!牛柏葉同豬耳都夠味,加上涼皮本身個汁都好濃,所以其實都幾重口味。😋😋😋不過我叫左小辣,都覺得唔係好夠辣😟😟😟下次可能要叫中辣🥵🥵🥵評分:🌕🌕🌕🌕🌘————————除左涼皮仲有米線食架!!
————————
❦ 招牌手工涼皮 $29
❧ +牛柏葉 $12
❧ +鹵水豬耳 $9
評分:🌕🌕🌕🌕🌘
————————
除左涼皮仲有米線食架!!
招牌手工涼皮
招牌手工涼皮
2021-04-21 440 views
每次來大埔呢條小食街都係高手小店林立,話說我哋係諗住食隔離另一間嘅,不過就比呢間嘅麻辣味吸引咗就入咗去啦佢嘅Menu呢其實都好吸引嘅有好多款唔同嘅選擇有麻辣米線又有涼皮,由於我係未食過涼皮嘅(大鄉里),咁所以呢就選擇叫一個麻辣米線同埋一個涼皮試吓😌米線個湯底就嗌咗小辣,其實個辣度都好夠,仲有個湯底都幾香米線份量好足,我揀咗魚旦蝦卷同埋腩肉;反而個涼皮就有驚喜,個涼皮好滑同埋個配料撈埋之後食非常有香料味同埋好彈牙,加埋個滷水金錢肚真係絕配反而嗰幾粒打邊爐用嘅包心丸我哋應該係放湯米線先match雖然坐得迫啲但係呢度嘅服務比想像中好,班後生仔都好勤力同埋好有禮貌,身為半個大埔街坊我都要多啲嚟支持一下

$60 (Dinner)
2021-04-12 345 views
係社交媒體 見到有人介紹一直都save低左地址但又好少經過大埔嗰邊今次終於有機會試到🥰🥰😍😍😍.今次叫咗一個涼皮加左豬耳一個麻辣金錢肚同埋一碗酸辣米線. 平時一食呢啲菜好多時都係去譚仔今次就試下呢間小店睇吓同譚仔有冇得比😆😆😆. 個涼皮既賣相勁吸引味道都好好 佢唔算好辣 恰到好處少少辣得來又夠香入面有花生去提香同埋令到成個涼皮更有口感配埋啲豬耳 真係一流到而家都仲回味緊呢道菜😭有機會都會再去食過豬耳涼皮$38.麻辣金錢肚 都好好食好香$35.酸辣米線 唔記得咗影相不過我哋都覺得好食過譚仔佢啲湯底感覺上少啲味精但都夠味.總括嚟講覺得佢嘅價錢都算幾實惠份量亦都足夠 對女仔來講甚至乎算多😂我一碗涼皮都食唔曬可惜佢既地點唔係話好就腳唔會成日都去食到不過如果再經過都會去幫襯👍🏻👍🏻大埔嘅街坊都可以去幫襯下啦😆
係社交媒體 見到有人介紹

唔會成日都去食到
不過如果再經過都會去幫襯👍🏻👍🏻
大埔嘅街坊都可以去幫襯下啦😆
2021-04-10 230 views
今次近近地嚟到大埔覓食😋😋呢間涼皮小姐 我係喺社交平台度見到佢宣傳所以今日自己一個嚟到試食😋😋😋先講佢嘅地理位置都算方便同埋易搵✌🏻✌🏻今日好難得唔使排隊可能始終都算早食✌🏻✌🏻✌🏻咁我就帶咗碗涼皮啦 同埋一碟一口酸菜魚先講碗涼皮 如果你還未到一定同內地爭好遠同埋我揀得唔夠辣 佢嘅配菜都算多嘅但係涼皮嘅份量就一般般啦😅😅如果下次食我會選擇食多啲辣😋😋😋而一口酸菜魚呢就好啱一個人食因為嗌一碟一定食唔晒 呢個食幾啖過吓癮我覺得幾好 佢啲魚肉都好新鮮 一啖食晒好適合一人飯堂😋😋😋
今次近近地嚟到大埔覓食😋😋

如果下次食我會選擇食多啲辣😋😋😋

而一口酸菜魚呢就好啱一個人食
好適合一人飯堂😋😋😋
2021-03-22
$80 (Tea)
  • 一口酸菜魚
2021-03-27 312 views
🤩酸辣米線 墨丸、雞肉 酸辣湯底非常惹味,唔係一味死辣,香味濃肉碎、酸菜等十分之足料配料選擇都OK,另外一次加咗黑椒腸,都唔錯整體而言 幾啱我口味🙆🏻‍♀️另外大推 一口酸菜魚 同黑糖/桂花冰粉👍🏼非常精緻同抵食,CP值頗高,值得一試店員有禮、快手👍🏼係一間有水準嘅米線小店😃下次會再幫襯!午市間中有人龍,有機會要排隊P.S. 店家有提供google form紀錄入座時間,抵讚!味道 8/10 環境 8/10服務 9/10
🤩酸辣米線 墨丸、雞肉

酸辣湯底非常惹味,唔係一味死辣,香味濃
肉碎、酸菜等十分之足料
配料選擇都OK,另外一次加咗黑椒腸,都唔錯
整體而言 幾啱我口味🙆🏻‍♀️

店員有禮、快手👍🏼
係一間有水準嘅米線小店😃下次會再幫襯!

午市間中有人龍,有機會要排隊

味道 8/10
環境 8/10
服務 9/10
2021-03-15
$60 (Lunch)
  • 一口酸菜魚
2021-03-24 318 views
涼皮小姐招牌手工涼皮+豬耳麻辣湯涼皮+牛柏葉+腩肉孜然雞翼價錢💲: $38/ $50/ $22好味程度😋: 3.8/5 (涼皮4.4, 麻辣3.3😂)服務🍴: 3.6/5環境🗾: 3.6/5性價比🥢: 4/5回頭率😚: 3.8/5-唔知有冇人同我一樣好中意食涼皮,但好多時都要係葵廣旺角深水埗立食或者外賣,返到屋企又冇咁好食🥲 我前排終於去左一間有得堂食有坐位的涼皮店,介紹下比大家😙-我叫左招牌手工涼皮小辣,我覺得可以再辣啲🤪 食落都係一如既往的酸酸辣辣,但感覺上呢間冇係旺角葵廣個啲咁多味精,食完冇咁口渴🥰 涼皮幾剔透,好滑韌韌地,配埋花生、炸黃豆、芫荽、青瓜,口感上清爽啲又多啲嘢咬,真係會一啖一啖食唔停😋 我揀左豬耳做餸,麻辣豬耳好爽好夠味,份量都ok。我覺得男仔食呢個會唔夠飽,女仔就啱啱好,因為佢用細碗裝,不過就裝得好滿😏-另一個叫左麻辣米線轉涼皮。呢個好清淡,唔建議叫。小辣一樣唔係太辣,麻味都唔夠,d湯睇都知比較稀同似水,重口味人士唔會鍾意😫 不過麻辣湯要有的嘢佢都有,好似肉碎、芫荽、腐皮、芽菜咁。餸就叫左牛柏葉同腩肉。牛柏葉好食,切得好薄,索到湯又爽口😎 腩肉唔係有煮過個d惹味麻
涼皮小姐
招牌手工涼皮+豬耳
麻辣湯涼皮+牛柏葉+腩肉
孜然雞翼
價錢💲: $38/ $50/ $22
好味程度😋: 3.8/5 (涼皮4.4, 麻辣3.3😂)
服務🍴: 3.6/5
環境🗾: 3.6/5
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 3.8/5

另一個叫左麻辣米線轉涼皮。呢個好清淡,唔建議叫。小辣一樣唔係太辣,麻味都唔夠,d湯睇都知比較稀同似水,重口味人士唔會鍾意😫 不過麻辣湯要有的嘢佢都有,好似肉碎、芫荽、腐皮、芽菜咁。餸就叫左牛柏葉同腩肉。牛柏葉好食,切得好薄,索到湯又爽口😎 腩肉唔係有煮過個d惹味麻辣腩肉,而係一塊塊好似打邊爐個啲,冇咩味,唔建議叫🤨

最尾仲有個孜然雞翼小食。$22/3隻,但size太細!真係太細☹️ 但係新鮮炸起,一上枱就聞到孜然味。食落仲要爆汁,夠鹹夠乾身。真係好似人地咁講高質過譚仔土匪🙈 如果大啲會好好多。整體涼皮好好食‼️麻辣湯唔好食太淡🥲‼️ 夏天去食涼皮真係一流🥳

大埔少有吃辣涼皮米線餐廳,12點一開門已經好快坐滿,不過員工可能真係唔太足夠,當日帶位 落單 收錢都係得1-2個員工,坐低咗之後舉手等咗一段時間先有人嚟落單$29招牌手工涼皮(小辣) +$7豬紅 +$9雞腎 = $45佢啲辣都幾勁吓,建議各位試辣人士叫得保守啲😂大愛涼皮,口感滑溜,軟硬度剛好,豬紅口感正常,唔係一咬就碎晒,幾有口感;雞腎有少少韌,不過還可接受,其餘啲配料口感和調味都不錯,整體份量足夠,讚!另加咗個小食 $38泡椒藕尖最初以為會好似蓮藕咁口感粉粉地,但原來出奇地爽脆! 伴上泡椒辣味,係一個幾有驚喜既小食,食厭咗平時雞翼青瓜小食呢個絕對比到驚喜!
坐低咗之後舉手等咗一段時間先有人嚟落單

另加咗個小食 $38泡椒藕尖
2021-01-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$64 (Lunch)
  • 泡椒藕尖
2021-03-13 215 views
近日見到有間新開嘅涼皮店,作為涼皮控嘅我即刻去朝聖一下🤩。我嗌咗「招牌手工涼皮」小辣,仲加咗雞腎😚。涼皮配料有花生碎、青瓜絲、芫荽、蔥、炸黃豆等。涼皮口感滑溜且煙韌彈牙👍,麻辣醬汁酸酸辣辣好開胃😋,不過我個人嫌醬汁嘅麻辣唔夠麻,辣度亦都可以再嗌辣一度🙈。雖然涼皮口感好正宗,但相比起葵廣嘅涼皮,呢間較為遜色些少。$29一大碗好划算,經過太和嘅話可以一試嘅😋。服務員態度非常好,會熱心推介店舖嘅菜式。👍🏻
近日見到有間新開嘅涼皮店,作為涼皮控嘅我即刻去朝聖一下🤩。

服務員態度非常好,會熱心推介店舖嘅菜式。👍🏻
2021-02-28 231 views
平時食涼皮都係出旺角食先食到啲正宗口味既,呢間涼皮小姐都開咗一段時間,見啲評價都唔錯,今日就嚟同朋友試吓。我哋一人叫咗一碗涼皮,我就加咗雞腎($9),因為我哋唔係太食得辣同埋第一次食呢間涼皮,就叫咗罐汽水,如果叫粉面嘅話可以加錢叫嘢飲,咁就唔怕太辣啦~另外我哋仲叫咗個一口酸菜魚($38),先講個酸菜魚,一份有四件魚,魚嘅質感唔錯,食落唔會「鞋」,而且酸菜汁好好味,仲有木耳同酸菜,唔會求其,只係呢個價錢同個份量不成正比。黎到重點,咁就梗係碗涼皮啦,我叫咗BB辣,覺得好惹味,小小麻,唔會太辣!一大碗涼皮上面有好多配料,另外加嘅雞腎份量都唔會少,個人覺得涼皮好抵食,以後就唔使特登出旺角食涼皮!

$60 (Dinner)
  • 涼皮