2013-05-27 80 views
因為呢間好近我 所以時不時都會黎野食方面都okay 好多選擇不過態度方面真係不敢恭維今日我同3個frd total4個人去食一張4人檯岩岩好夠我地坐途中有個frd又黎左 變左5個人因為唔夠坐 我地就拉左隔離張檯合埋啦點知個女待應係後面話「拉咩拉呀?當自己屋企呀?〔普通話〕這是我的家!」當時我啲frd傾緊其他野所以得我聽到我即刻話番比佢地知佢地都話算最後我同左另一個待應講「提醒你啲同事尊重下客人」就算比錢入黎食野仲要受你氣都唔知咩世界
因為呢間好近我 所以時不時都會黎
野食方面都okay 好多選擇

不過態度方面真係不敢恭維
今日我同3個frd total4個人去食
一張4人檯岩岩好夠我地坐
途中有個frd又黎左 變左5個人
因為唔夠坐 我地就拉左隔離張檯合埋啦

點知個女待應係後面話
「拉咩拉呀?當自己屋企呀?〔普通話〕這是我的家!」
當時我啲frd傾緊其他野

比錢入黎食野仲要受你氣
都唔知咩世界
2013-05-27
2013-04-15 61 views
剛好途經大角嘴,便順道一試木子甜品好了。點的是椰香芋圓 ($19),據知是三間分店的榜首,也正正能吃到餐廳的招牌--芋圓,其他的款式一般既可選凍食或熱食,就是這個必是熱食。 原來是紫米露底,再加上地瓜圓就是了。紫米露做得也算是好吃的,不見有溝水的徵狀,而且甜度控制得也真剛好,反之個人覺得芋圓好像不怎麼樣,可能就是我本身對芋圓就是沒特別鍾愛的關係吧,用心的是碗中還有幾顆有餡料的,價錢也是很相宜的,分量也不少,足以讓兩人分享。在此感謝友人的請客!
2013-03-14 54 views
晚飯過後, 想食甜品之際.... 正遇見此店...台式甜品實為少見, 價錢也相當相宜今次品嚐既係豆花芋圓系列材料包括: 豆花, 紅豆, 蓮子, 椰果, 云呢拿味既冰花球豆花嬾滑, 其他配料帶甜味的配上淡淡豆花, 果然有清新感覺, 還有類似啫厘物體, 咬落煙囪沒有味道的, 很好"趙"售價只係$16 /碗 (如果加其他配料, 例如蘆薈, 腰豆等等 就每款加$4)這個與第一個相比, 稍遜!材料包括: 豆花, 蘆薈, 腰豆, 云呢拿味既冰花球腰豆甜味剛好, 配以淡淡蘆薈加豆花, 感覺也不錯!!
晚飯過後, 想食甜品之際.... 正遇見此店...
台式甜品實為少見, 價錢也相當相宜

今次品嚐既係豆花芋圓系列

這個與第一個相比, 稍遜!
材料包括: 豆花, 蘆薈, 腰豆, 云呢拿味既冰花球
腰豆甜味剛好, 配以淡淡蘆薈加豆花, 感覺也不錯!!

2013-03-02
$20 (Last Night Supper)
2013-01-31 61 views
24-1-2013(四)木子甜品的總店位於大角咀區,開業時應是 2011 年,我曾幫襯過一次,感覺不錯。今天放工後,與同事 alex 再次來到這兒。木子甜品位於詩歌舞街,即港灣豪庭的對面。我點了心太軟,是配一客雲尼拿雪糕,雪糕上有朱古力糖漿,售價 $38。 因為是即叫即做的關係,落單後都等了約 15 分鐘才來。賣相雖一般,但它的外層夠脆,厚度適中,既不太薄又不太厚。把它切開後,流心效果尚算理想,朱古力漿濃郁,溫度暖熱,味道不太甜也不太膩。雪糕雖不是用上高級貨色,不過都做到了錦上添花的作用,伴隨雪糕一起食,口慼一冷一熱,滋味無窮。用餐時間約下午六時正,店誧不多食店,這裡環境很清幽、寧靜,方便與三五知己聊天。誠意推介!
24-1-2013(四)

木子甜品位於詩歌舞街,即港灣豪庭的對面。

誠意推介!

2013-01-24
$38 (Tea)
2012-05-14 39 views
在金船長餐廳吃過晚飯 感覺一般 於是轉戰其他地方吃甜品大角咀的甜品店選擇甚多 有選擇困難症的人必定被考起但因為和外婆一起吃 似乎吃一些中式的甜點比較合適所以就選了以台灣口味為主打的木子甜品叫了一客豆腐雪泥芉圓豆腐雪泥有點像雪葩 豆味很濃很香芋圓的份量也很多 有些是有餡料的有些沒有芋圓很有嚼勁 QQ的很好吃可是我覺得有一點是怪怪的 就是糖水裡面有很多冰塊其實糖水可以放進冰箱裡 加了冰很奇怪另外又叫了一客豆腐雪泥木瓜沙冰木瓜味不怎麼突出 整體來說也並較淡也許木瓜奶會比木瓜冰好下次可以再試其他口味
在金船長餐廳吃過晚飯 感覺一般 於是轉戰其他地方吃甜品
也許木瓜奶會比木瓜冰好
下次可以再試其他口味
  • 豆腐雪泥
2012-05-08 30 views
食過一次好回味, 今日就黎encore今日試食宇治豆花芋圓$21, 呢碗甜品滿足晒我d 要求, 有抹茶芋泥, 紅豆豆花配上芋圓, 我愛上左芋圓, 煙煙un un 好好咬, 豆花好滑, 本身d 紅豆幾甜, 如果夾埋d 豆花就中和左d 甜度, 抹茶芋泥似雪糕, 正體有...十個讚~另外男友試左新野, 蜜瓜拉麵 $19, 幾塊甜甜蜜瓜, 配上香濃豆腐芋泥, 仲有d 用豆品整成既拉麵, 味道好淡, 不過夾埋d 芋泥一齊食就好好多啦。我鍾意呢到樓底高, 坐位多, 坐得舒服, 又有雜誌提供, 價錢平。老闆埋單個陣仲問我地意見tim 呀! nice services
食過一次好回味, 今日就黎encore
今日試食
老闆埋單個陣仲問我地意見tim 呀!
nice services
2012-05-07
$20 (Last Night Supper)
2012-04-24 35 views
食完西貢越南菜,再去港灣豪庭行一陣,然後去木子甜品食芋圓。 Openrice 食評唔錯,於是就去一試。 要了黑糯米芋圓,熱嘅,$18。 價錢同份量黎計絕對好抵,因為好大碗,亦有好多芋圓。 不過……味道真係太甜,太甜太甜太甜太甜太甜… 芋圓唔知佢點煮,可以同食糖無分別!甜嘅程度係食完一粒,條脷覺得嗱嗱地,然後就係個喉嚨覺得好痕好想咳…芋圓質地本身好好,好煙韌…可惜實在太甜,我食了兩粒就放棄了!紫米糖水本身唔太甜,剛剛好,但越食越甜,食咗三份一就放棄了!
食完西貢越南菜,再去港灣豪庭行一陣,然後去木子甜品食芋圓。
Openrice 食評唔錯,於是就去一試。
要了黑糯米芋圓,熱嘅,$18。
價錢同份量黎計絕對好抵,因為好大碗,亦有好多芋圓。
芋圓甜得太過份!

不過……味道真係太甜,太甜太甜太甜太甜太甜…
芋圓唔知佢點煮,可以同食糖無分別!
$18 (Dinner)
2012-03-30 22 views
今晚去奧海城睇戲, 未夠鍾就黎到舊區食返個甜品先。呢間木子甜品之前雜誌介紹過, 係台式甜品, 比較少有。但位置比較偏僻, 同地鐵站都有一大後距離。不過舖頭樓底高, 好光猛, 坐得舒服, 又有雜誌睇, 感覺好relax。2個人叫左一人一碗, 價錢平均$15-$28, 大大碗, 抵食哦!一碗椰子雪泥芋圓, $20, 大大碗, 椰子雪泥的椰子味濃, 芋圆及地瓜煙煙un un, 芋圓同地瓜圆好值得試下, 芋圓有餡嫁, 好特別, 红豆湯底甜度適中。一碗係仙草1號, $15, 仙草有草藥味,聽講係即日整嫁, 另有蓮子,椰果, 紅豆, 紅豆大大粒, 但甜左d, 黑色雪泥似朱古力泥, 但原來係無糖仙草雪泥, 好特別呀!總括黎講, 呢到真係大件夾好味呀! 一定再黎。
今晚去奧海城睇戲, 未夠鍾就黎到舊區食返個甜品先。
呢間木子甜品之前雜誌介紹過, 係台式甜品, 比較少有。
但位置比較偏僻, 同地鐵站都有一大後距離。
總括黎講, 呢到真係大件夾好味呀!
一定再黎。
2012-03-20
$20 (Dinner)
2012-03-27 40 views
大角咀區內有名的甜品店主要有以下幾間:走中西合壁路線,中西甜品兼收並蓄的「一半一半甜品屋」、以彷份子蛋料理甜品打出名堂的「水記甜品」、甜品款式甚多,也甚有創意的「豬仔糖水」、由甜品名廚古嘉俊師傅當老闆,不知應否當它是甜品店的 Black & White 和主打地道台灣甜品的「木子甜品」。在這幾間甜品店中,前四間自己都曾經住訪,但最後一間的「木子甜品」,卻一直未有前往,直到近日的某一個晚上,在家中吃過晚飯後,一時興起,提議老婆仔外出到附近的南昌公園散步一番,順道前往離公園不遠的這間「木子甜品」吃頓甜品宵夜。這間甜品店並非開在車水馬龍的大街上,位置較為偏僻,要不是特地前來找它,相信不容易會發現到它,幸好在它附近有多間學校,下午茶時段應該有不少中學生前往幫襯。店子雖不太大,卻也不細,地方乾淨整潔,先給人一個不錯的印象。這兒雖有西式甜品,好像心太軟等售賣,而且在店內的宣傳單張中,也有推介這兒的朱古力甜品,不過這兒最有吸引力的始終是一些名為「雪泥芋圓系列」、「手工豆花系列」和「嫩滑仙草系列」的一系列台式甜品。這晚首次到來,我倆因為其實不太肚餓的關係,所以只是小試牛刀,叫來了一個「芒果椰子雪泥芋圓
大角咀區內有名的甜品店主要有以下幾間:走中西合壁路線,中西甜品兼收並蓄的「一半一半甜品」、以彷份子蛋料理甜品打出名堂的「水記甜品」、甜品款式甚多,也甚有創意的「豬仔糖水」、由甜品名廚古嘉俊師傅當老闆,不知應否當它是甜品店的 Black & White 和主打地道台灣甜品的「木子甜品」。在這幾間甜品店中,前四間自己都曾經住訪,但最後一間的「木子甜品」,卻一直未有前往,直到近日的某一個晚上,在家中吃過晚飯後,一時興起

店子雖不太大,卻也不細,地方乾淨整潔,先給人一個不錯的印象
這兒雖有西式甜品,好像心太軟等售賣,而且在店內的宣傳單張中,也有推介這兒的朱古力甜品,不過這兒最有吸引力的始終是一些名為「雪泥芋圓系列」、「手工豆花系列」和「嫩滑仙草系列」的一系列台式甜品。這晚首次到來,我倆因為其實不太肚餓的關係,所以只是小試牛刀,叫來了一個「芒果椰子雪泥芋圓」一起分嚐。原來芋圓是台灣的特色小吃,是以芋頭或地瓜蒸熟後壓成泥,然後加上配料和水撈勻成圓,搓揉成長條形再切成小塊,加入沸水後煮至浮起,撈出而成。因為這店子的芋圓全以手工製成,所以特別有彈性和嚼勁。既是這樣,這兒的芋圓就更加非試不可了。
這地道台式甜湯,芋圓和地瓜圓全部煙煙韌韌的,又帶有點兒嚼勁,口感挺佳,確是不錯
。兩球芒果與椰子味的雪泥,正如店家所言,口感介乎雪糕與雪芭之間,軟硬度甚為適中,不過芒果和椰子味都比較薄弱,則是美中不足的地方
。至於作為糖水底的紅豆沙糖水,因為加了大塊碎冰冰鎮的關係,冰涼冰涼的,甜而不膩,感覺也不錯
。其實這兒的雪泥芋圓系列甜品大約有七、八款之多,當中大部分都是凍食的,全部價錢均為 $20,唯一的一款熱食「椰汁紫米芋圓」,則售 $18。不過基本的雪泥芋圓,只得基本的材料,要是想加多球雪泥,又或是再下多些配料,好像芋頭、地瓜、紅豆、綠豆、椰果、蓮子、銀杏等的話,便要每款加 $3 至 $5 不等了。
雖然自己對台式甜品認識不深,也並非特別愛吃,不過這間甜品店能在短短數月內便接連在葵涌和荃灣區多開兩間分店,相信它的其他甜品水準也應該不賴吧
$12.5 (Last Night Supper)
2012-02-28 24 views
今年我們情人節的主題是甜甜密密,沒有錯別字,是密集的密因為除了親手製甜品,晚上還決定一次過攻下大角咀三大甜品店第一站,約六時來到詩歌舞街的木子因是上班上學的日子,人不太多,放了學的學生們倒有數枱這甜品店主打台灣甜品,尤以九份芋圓為主打既然來到此店,本身又是台灣美食的粉絲,那有不吃芋圓的理由九份芋圓是台灣當地的特色小食製法是先以芋頭或地瓜煮熟後壓成泥,加上配料及水拌勻,搓揉成長條形再切成小塊,然後再煮至浮起,撈出即成芋圓這傳統做法保證芋圓的韌度以及潤滑,用人手製可使芋圓更有彈性與嚼勁原創者當初只是做來讓小朋友吃,討其歡心,經過自己不斷試味和改良,這麼一做,大人吃了也愛不釋手。見到這麼受歡迎就決定開店!點了芋圓配香草雪泥香草雪泥亦很有特色,最初以為是雪糕,原來質地更似雪芭,相信夏天會很受歡迎芋圓浸在紅豆沙內,有不同的味道,不同的顏色,十分誘人,每粒口感都十分煙韌有嚼勁我喜歡吃珍珠,所以也都喜歡芋圓雜果款式多,有西瓜,芒果,奇異果,蜜瓜和木瓜七彩顏色,十分奪目豆腐花較港式的豆腐花粗糙,但豆味來得更香更濃配上芒果雪芭,整個甜品感覺很豐富而清新,沒有吃芋圓雪泥那般膩售價只是廿多元,真是相當超值香
今年我們情人節的主題是甜甜密密,沒有錯別字,是密集的密
因為除了親手製甜品,晚上還決定一次過攻下大角咀三大甜品
鄰近學校區
第一站,約六時來到詩歌舞街的木子
因是上班上學的日子,人不太多,放了學的學生們倒有數枱
是附近學生們放學後的好聚腳點
甜品店主打台灣甜品,尤以九份芋圓為主打
既然來到此店,本身又是台灣美食的粉絲,那有不吃芋圓的理由
款式多,價錢平
九份芋圓是台灣當地的特色小食
香草雪芭很有特色
點了芋圓配香草雪泥
芋圓煙韌彈牙,口感十足
我喜歡吃珍珠,所以也都喜歡芋圓
芒果雜果豆腐花
雜果款式多,有西瓜,芒果,奇異果,蜜瓜和木瓜
七彩顏色,十分奪目
豆腐花較港式的豆腐花粗糙,但豆味來得更香更濃
售價只是廿多元,真是相當超值

香港的飲食文化實也深受台灣影響
期待更多台灣美食來港

$20 (Tea)
Celebration
Valentine's Day
香草雪芭很有特色
芋圓煙韌彈牙,口感十足
2012-02-27 22 views
係大角咀食完飯, 諗起可以去木子甜品試下d芋圓, 因為記得香港淨係知道佐敦間八方雲集食過一次, 但係麻麻地.......諗住這裡多人推介, 就過來試下啦~大約10:45~入到去坐低, 見到都仲有位, 又有雜誌睇, 真係體貼點了芋圓紫米露+花生雪糕芋圓:芋圓紫米露: 芋圓同地瓜圓都好好味, 不過配紫米露d芋圓好似無乜味道, 不過我都愛(80分) 花生雪糕芋圓: 這碗不是我點的, 雪糕我覺得好花生, 仲有d紅豆, 呢個有味道過紫米露那碗呢(70分)這裡的座位都坐得好舒服, 又有雜誌供應, 好給人一種relax的感覺~如果一個星期食一次, 我已經好滿足了

諗住這裡多人推介, 就過來試下啦~

點了芋圓紫米露+花生雪糕芋圓:

如果一個星期食一次, 我已經好滿足了
芋圓紫米露
花生雪糕芋圓
芋圓紫米露
花生雪糕芋圓
2012-01-12 29 views
去過台灣數次,每次到當地都必定會吃甜品,芋圓跟地瓜圓都是必吃的每次回到香港都會懊惱為什麼香港沒有這樣美味的甜品至少並不普及去年開始在openrice看到木子甜品以芋圓作招牌而且評價不錯,就一直吸引了我的關注這天終於可以重嘗芋圓滋味!真的期待了很久了吃了兩樣甜品,分別是抹茶雪泥芋圓,以及椰汁紫米芋圓抹茶雪泥芋圓是凍吃的,$20,很便宜糖水底是紅豆沙,比較稀身,不會過甜,剛剛好,很好味芋圓跟地瓜圓份量很多,質感好煙韌,有些比較大顆的,內裡更有芋泥及地瓜泥做餡料抹茶雪泥是我吃過最濃茶味的,相對不會太甜,更有點苦澀,但我很喜歡雪泥本身也不像雪糕感覺那麼膩椰汁紫米芋圓必須是熱食的,只售$18紫米非常香滑,同樣不會太甜,比紅豆沙更好味!而熱食的芋圓跟地瓜圓質感不如凍食般煙韌,比較軟綿但無論熱還是凍食都一樣好味,本人認為椰汁紫米芋圓更勝一籌一定一定會再次光顧,重溫芋圓和地瓜圓的美味
每次回到香港都會懊惱為什麼香港沒有這樣美味的甜品
至少並不普及

這天終於可以重嘗芋圓滋味!真的期待了很久了

吃了兩樣甜品,分別是抹茶雪泥芋圓,以及椰汁紫米芋圓
抹茶雪泥芋圓
抹茶雪泥芋圓是凍吃的,$20,很便宜
糖水底是紅豆沙,比較稀身,不會過甜,剛剛好,很好味
芋圓跟地瓜圓份量很多,質感好煙韌,
有些比較大顆的,內裡更有芋泥及地瓜泥做餡料

雪泥本身也不像雪糕感覺那麼膩
椰汁紫米芋圓
椰汁紫米芋圓必須是熱食的,只售$18
紫米非常香滑,同樣不會太甜,比紅豆沙更好味!
而熱食的芋圓跟地瓜圓質感不如凍食般煙韌,比較軟綿
但無論熱還是凍食都一樣好味,本人認為椰汁紫米芋圓更勝一籌

一定一定會再次光顧,重溫芋圓和地瓜圓的美味

2012-01-11
$19 (Dinner)
抹茶雪泥芋圓
椰汁紫米芋圓
2012-01-08 26 views
由佢地第一日開到而家我都KEEP住有幫襯,岩岩開始個時佢地個MENU無咩太多既選擇,多數都係右搭(但真係好味),今日去個MENU已經唔同左@@,多左D野,但我無細心睇,原本都諗住照舊“要豆腐雪泥+紫米+芋圓” , 但後尾見到個“杯芽奶凍”就諗住試下一黎到我就聞下,心知不妙了好重好重奶味,由於杯芽原本既味道同好立克好似(好立克要用奶開先會香D)所以都一早做好心理準備,點知食落去,真係同Only食淨奶凍無分別。其實味道不差的,但我覺得太大杯,同埋應該再放多小小杯芽,然後出之前再放小小朱古力脆脆係面,咁樣應該無咁單調。因為太漏啦,所以叫左杯“西瓜沙冰配雪泥”,我揀左豆腐雪泥,佢地用新鮮生果所以味道岩岩好,讚!佢地個豆腐雪泥真係配好多野都好夾,呢個就係令我一再回味+回頭既原因。
由佢地第一日開到而家我都KEEP住有幫襯,
岩岩開始個時佢地個MENU無咩太多既選擇,
多數都係右搭(但真係好味
今日去個MENU已經唔同左@@,多左D野,但我無細心睇,
原本都諗住照舊“要豆腐雪泥+紫米+芋圓” ,
但後尾見到個“杯芽奶凍”就諗住試下

一黎到我就聞下,心知不妙了
好重好重奶味,
由於杯芽原本既味道同好立克好似(好立克要用奶開先會香D)

杯芽奶凍
2012-01-05
  • 芋圓,地瓜圓,雪泥
2011-12-27 51 views
拆禮物日快樂!!!拆禮物日無禮物拆, 咁瞓夠就己經日上三竿, 搞左搞右後已經是下午五時, 這時才出外行街街(忽然諗起木子甜品嘛~)坐巴士到楓樹街遊樂場附近, 先去吃咖喱後再行入再行入...就係行到消防局, 我地做了一個錯誤的決定(跟人行)...跟人行轉左, 過馬路後就越行越遠, 其實估計應該是半小時的路程(消防局沿詩歌舞街一直向前行), 我地足足迷失咗個幾小時, 後來決定在新九龍廣場附近(奧運站)乘$20的士到達目的地。好興奮咁讀住menu决定要...仙草1號$15...仙草幾彈彈, 也有草藥味, 蓮子雖不是鬆化但甜得入味, 紅豆也很甜美而不是死甜, 大粒又飽滿 椰果煙韌, 貨真好;黑色那球雪泥, 最初以为是朱古力泥, 但原來是充滿草藥味的無糖仙草雪泥, 好特別呵~花生雪泥芋圆再加$5要有餡芋圓$25...花生雪泥的花生味濃, 但不会是花生醬般腻;芋圆及地瓜圆没有預期般煙韌, 偏腍及味道唔突出, 反而有餡芋圓及地瓜圆就值得去食, 勁煙韌帶有口感, 餡料的味道也很出;红豆湯底也很甜蜜, 就算冰塊溶掉也沒有弄淡甜湯底咁好食之後再追加兩款甜品:柚子冰粽$18...食得出有粽葉味, 粽子算大
拆禮物日快樂!!!

好興奮咁讀住menu
决定要...

咁好食之後再追加兩款甜品:
柚子冰粽$18...食得出有粽葉味, 粽子算大隻, 柚子餡偏甜但有好重柚子果甜及果皮, 一個人吃兩隻會甜到腻, share 就啱啱好。
雪泥Q麻薯(豆腐雪泥)$20...豆腐雪泥清得來帶豆香, 但那些麻薯其實是糕狀黑糖物, 又甜又黏牙, 唔好食
2011-12-26
$50 (Last Night Supper)
Celebration
Christmas
2011-12-14 17 views
很久沒㫓了!雜誌見到即刻去試下!老閭高大帥氣又有禮貌!我叫了仙草二號!很夠份量!彐泥似沙冰多啲未煲滾水而后上的芋圓很好咬,加五蚊也很足料又試了冰糉unfortunately發生小插曲!地方不錯!可以一邊睇十年沒看的YES!一辺㫓冰!很中學feel!!!
大碗到爆
2011-12-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
大碗到爆
  • 仙草2號