午餐,o架喱牛腩飯,有種好令人懷念的味道,好似十幾年前細個茶餐廳食果種好好食牛腩飯一樣,而家呢種味道好少地方食倒。(好似係楊協成果種味道?),只係份量少左D。差D想 o來埋隻碟D汁 椰汁冰都幾好飲,唔細杯。絕對會再來食。

椰汁冰都幾好飲,唔細杯。

絕對會再來食。
2011-04-07
$40 (Lunch)
  • o架喱牛腩飯
2011-04-03 36 views
呢間店舖我已經食了很多次, 但最近呢兩次去食過一次衰過一次本來諗住可能之前咁岩失準, 所以今日決定再去試多一次啦, 點知仲衰,今日叫左個海南雞飯同生牛肉河粉, 首先就係個海南雞飯D飯硬到好似食糯米飯咁, 原本已經同侍應講左唔要雞胸, 點知佢用隻雞翼放在面頭,但下面果d全部係雞胸, 因為我地食左兩件先發現所以都冇謂叫人換過啦,所以都放棄左碟飯, 其實有同侍應反映過但佢地若無其事咁行開, 激死!! 其次個生牛肉河粉比以前細碗左好多, 今餐好似食左等於冇食過咁.......
呢間店舖我已經食了很多次, 但最近呢兩次去食過一次衰過一次

2011-04-03
Type of Meal
Lunch
  • 珍多冰
  • 鐵板炒蠔仔
2011-03-05 35 views
睇左呢間食評好耐,今次終於試到,試左以下:1. 炸蝦餅 - OK 2. 出名的鐵板蚝仔 - 蚝仔本身oK ,但成蝶好淡完全無味3.海鮮炒飯 -完全好似無炒過咁,一D 鍋氣都冇4. 村椒炒牛肉 - 完全無味.牛肉咬唔開 .一D 都唔好味我真係好懷疑係咪個廚師走左,我唔會再有下一次,真係有D失望。
睇左呢間食評好耐,今次終於試到,試左以下:

1. 炸蝦餅 - OK
3.海鮮炒飯 -完全好似無炒過咁,一D 鍋氣都冇

2011-02-25
$150 (Dinner)
2011-02-19 61 views
今天的行程完全與計劃中不同早上10:30已到達海馬公園,發現人頭湧湧,不想與自由神玩排隊,即時與家人一行四人轉往香港仔行一轉再定行程誤打誤撞到了此店,由於仍是新春期間,偠目稍有調整,約提升了10%,是可接受的程度點了一個套餐($136)及散叫了一客小食--蔗香燒排骨($29)及午市優惠--菠蘿炒飯($28)套餐包括馬拉盞炒白菜,白飯兩碗及兩款自選餸菜海南雞 - 雞肉尚算滑,但最令人回味的竟然是伴碟的酸菜鐵板炒蠔仔 - 味道香口,蠔仔肥美不會讓滑蛋蔥段喧賓奪主,原本是送飯佳品,美中不足是四人中有三人都吃到有殼,讓人失望蔗香燒排骨 - 排骨肉腍,燒得微微焦香,惹味,但量偏小菠蘿炒飯 - 雖然不是正價的炒飯,沒有原個菠蘿,但材料、味道也不欺場,飯炒得乾身,粒粒分明椰汁大菜糕 - 飯後送的甜品,椰汁清甜,不膩,連不好甜的父親也讚好
今天的行程完全與計劃中不同

套餐包括馬拉盞炒白菜,白飯兩碗及兩款自選餸菜
海南雞 - 雞肉尚算滑,但最令人回味的竟然是伴碟的酸菜
蔗香燒排骨 - 排骨肉腍,燒得微微焦香,惹味,但量偏小
2011-02-06
$55 (Lunch)
  • 鐵板炒蠔仔
  • 菠蘿炒飯
2011-01-28 41 views
有晚呀媽唔煮飯...就去左緬泰皇宮食野~叫左個炸蝦餅,鐵板豪仔,聖子同埋菠羅炒飯蝦餅好香口,一家人都好鐘意食..鐵板豪仔同來送飯都好正,佢用蛋一齊炒聖子呢D海鮮對於我泥講都覺得冇得頂!菠羅炒飯平時好少食,但去到呢間一定食,夠特別!呢間野真係好好味,但真係貴左D...
有晚呀媽唔煮飯...就去左緬泰皇宮食野~

叫左個炸蝦餅,鐵板豪仔,聖子同埋菠羅炒飯

蝦餅好香口,一家人都好鐘意食..

鐵板豪仔同來送飯都好正,佢用蛋一齊炒

聖子呢D海鮮對於我泥講都覺得冇得頂!

菠羅炒飯平時好少食,但去到呢間一定食,夠特別!

呢間野真係好好味,但真係貴左D...
2011-01-23
2010-09-26 86 views
好彩 book 定位, 否則有排等 (有時 book 左都要等) 叫左晚市特價自選套餐 $208 (要加一服務費), 前菜係炸蝦片 (初頭以為係送嘅, 原來要收錢, $8), 可選4個餸, 送椰汁西米糕, 另外叫左芒果糥米飯 ($35) , 四個人埋單 $276.1 炸蝦片 - 脆得來有少少辣, 仲有甜酸醬比你點, 好惹味 緬甸咖喱牛腩 - 唔太辣, 牛腩好(硬), 但牛筋就幾好味, 薯仔夠稔而且入味 泰式炸蝦餅 - 好彈牙, 外皮夠脆但都幾多油, 甜酸醬好好味 粉絲雜菜煲 - 多菜但味道好淡, 而且好少粉絲 原個菠蘿焗飯 - 一定要食, 有肉鬆, 臘腸, 菠蘿, 蝦, 雜豆等配料, 新鮮好味道 芒果糥米飯 - 椰汁+糥米飯+黑糥米(紫米)+芒果, 好味, 不過貴左少少 椰汁西米糕 - 好香口, 又夠甜, 細細件但好多西米又有芋頭粒, 冇偷工減料
好彩 book 定位, 否則有排等
(有時 book 左都要等)

, 四個人埋單 $276.1

炸蝦片 - 脆得來有少少辣, 仲有甜酸醬比你點, 好惹味
粉絲雜菜煲 - 多菜但味道好淡, 而且好少粉絲
泰式炸蝦餅
粉絲雜菜煲
粉絲雜菜煲
原個菠蘿焗飯
芒果糥米飯
椰汁西米糕
2010-09-25
$70 (Dinner)
泰式炸蝦餅
原個菠蘿焗飯
芒果糥米飯
椰汁西米糕
2010-07-25 55 views
星期日 18:30 Walk-in 入去食個時冇乜人,仲有好多吉位,但個 waiter 話個經理話有好多人 book 左位,所以比左近廚房位比我地,個 waiter 仲話如果坐 LEE 度,可以坐耐 d之後,我地叫左 (泰式炸蝦餅 + 鹹魚炒通菜 + 鐵板炒蠔仔 + 冬蔭功 + 青檸冰)太約 19:30,當食到剩下(鹹魚炒通菜),同甜品,仲有杯青檸冰,誰不知,個經理突然拿張單出來,叫人埋單先 我話 " 我杯青檸冰都未飲完,不如等我飲埋先同食埋甜品先 "經理話 " 埋左單先啦,唔好叫 d 阿婆等 "我反應 " 我望一望門口,話阿婆係邊度 ar "經理話 " 後生仔,埋左單先啦 "我反應 " 我見過經理好似非即刻埋單不可,我未做過順水人情 lor,即刻埋單 "我建議係,如果(兄弟姊妹們)食野速度夠快 ge,同唔介意佢這種服務態度 ge,行過可以試下 ge,話晒 d 野食都 okay ge
星期日 18:30 Walk-in 入去食

經理話 " 埋左單先啦,唔好叫 d 阿婆等 "
我反應 " 我望一望門口,話阿婆係邊度 ar "
經理話 " 後生仔,埋左單先啦 "

2010-07-25
$130 (Dinner)
  • 鹹魚炒通菜
2010-07-11 58 views
1.泰式炸蝦餅,好好味~一定要食!!!不但只有蝦ge鮮味,仲非常彈牙,厚切更令人感到滿足呢!!!2.蒜茸西蘭花…唔掂~係清水煮菜加蒜茸在面…完全沒有功夫可言…唔match又唔入味><3.腰果炒牛肉要分開評論…因為有好有唔好…先講腰果…好香軟硬適中…配菜青椒洋蔥都好合時又甜又爽口呢^^但牛肉這個主菜就有問題了…既冇牛的肉香又有欠軟軟的口感肉汁><4.還有泰式炒金邊粉…都係一般…缺乏層次感….金;邊粉同配料好像獨立的個體一樣…完全唔入味lor…仲有蝦普遍的木獨冇味5.咖喱蟹比以前小了….可能是咁啱啦…咖哩充滿蟹肉好鮮甜…蟹有糕好香好好味….腳的肉亦非常厚又鮮甜…會再吃!!!6.飯品方面,青檸冰雖然隨處可見…但咁有檸味…唔係檸還檸梳打還梳打都是只有這間…好正…而其他例如草莓汁同椰汁冰都係一般…7.蒜茸包同薄餅都好有水準…食咖喱必備
蒜茸包同薄餅都好有水準…食咖喱必備
$142 (Dinner)
  • 泰式炸蝦餅
  • 咖喱蟹
  • 蒜茸包
2010-05-24 70 views
家沒有煮飯,與家人到附近吃泰國菜,家附近的選擇真的沒太多,較有水準的首推這兒,於是一行三人就來吃個簡單泰餐,三人坐好之後,未看餐牌,先吃點店家奉上的小吃,是蝦片配上點魚露,蝦片夠脆而不油膩,有點一貫蝦片的香味,蘸點魚露帶點酸的吃,感覺也不錯,但結賬時才知道要八元。在晚市的套餐之中,點了特價自選套餐,餐價一百八十八,分別有四款東西吃,一個是湯,一個是小吃,一個是肉類主菜,另一個是素類的小菜,再另送甜品,真的算幾抵食。雖說冬蔭公真的逢吃泰菜必點,今回一於攪攪新意思,最後點了泰式椰汁雞湯,因為除了冬蔭公及此湯之外,其餘的都只是中式湯水,這湯看起來很是對版,白白的湯頭,但嗅起來就沒甚椰汁香,何解?喝了一口,謎底終於揭開,白白的顏色原來來自於忌廉,湯喝起來有香茅及金不換的味道,而且又是辣辣的,另外也有點南薑,簡單點說,其實是一窩忌廉冬蔭公,真新穎!說實話,不難喝,但真的不能說好喝呢!另外的配料就是雞絲及磨菇,磨菇沒什麼特別,雞絲是雪藏貨,跟以前學生餐的碟頭雞絲飯沒分別,總的來說是不過不失。小吃要了燒焗蔗香排骨,所謂的蔗香,其實只不過是在排骨上塗了點蔗糖,外層部份燒得有點焦而不過火,吃起來有炭香加

小吃要了燒焗蔗香排骨,所謂的蔗香,其實只不過是在排骨上塗了點蔗糖,外層部份燒得有點焦而不過火,吃起來有炭香加蔗味,味道確是不錯的,而排骨也算半肥瘦,吃起來帶脂香,但不知為何半肥瘦的肉都不算太鬆軟,可能又是用上雪藏豬肉,可知除了大陸的豬肉之外,香港很多廉價的肉都是從巴西急凍來的。

也點了一個纖維吃,這碟辣荳醬炒通菜,嗅起來已經沒甚荳醬香,吃起來果然真的什麼味也沒有,只能說是用上極少的荳醬及辣椒絲,加上鹽及茨炒成的一碟菜,所以鹹度是適中,碟菜是有味的,而通菜本身又不老,吃起來無渣挺嫩的,要不真的怎吃得光。

主菜要了鐵板炒蠔仔,基本上可以形容為滑蛋蠔仔,滑蛋雖然不太有蛋香,但也真的挺滑,配合滾熱燙粒粒肥大的蠔仔,吃得一口蠔香就掩飾了蛋香不足的問題,配合墊底爽口的芽菜,整體來說跟上回一樣,也是挺高水準的,至少吃得大家也滿意。

甜品送來了椰汁西米糕,椰汁糕有不錯的椰香,口感黏黏滑滑,配合下層軟腍的西米糕,西米雖然腍得一點口感也沒有,但至少甜度適中,而且其中夾雜了少量細碎的芋粒,也真的不要看少這些少少的芋頭粒,令整塊糕點吃起來有陣陣的芋香,眾所周知,芋頭跟椰子是多麼的夾,所以味道都真不錯。

吃了四款東西,每樣的份量不算少,一個餐也夠三人分,埋單連加一也不用二百二,又真的算幾經濟,始終也是做街坊生意,太貴在這區真的很難生存。
晚市套餐一百八十八元有四款東西吃,非常抵!
蝦片夠脆而不油膩,蘸點魚露帶點酸的吃,感覺不錯!
燒焗蔗香排骨有炭香加蔗味,味道不錯
泰式椰汁雞湯沒什麼椰味,活像忌廉冬蔭公
雪藏貨雞絲及磨菇也真不少
鐵板炒蠔仔滾熱燙,蠔仔粒粒肥大
辣荳醬炒通菜沒甚荳醬香,幸通菜無渣挺嫩
椰汁糕有不錯的椰香,口感黏黏滑滑
下層軟腍的西米糕一點口感也沒有,但夾雜少量芋粒非常香芋頭味
2010-04-23
$69 (Dinner)
晚市套餐一百八十八元有四款東西吃,非常抵!
蝦片夠脆而不油膩,蘸點魚露帶點酸的吃,感覺不錯!
燒焗蔗香排骨有炭香加蔗味,味道不錯
雪藏貨雞絲及磨菇也真不少
鐵板炒蠔仔滾熱燙,蠔仔粒粒肥大
椰汁糕有不錯的椰香,口感黏黏滑滑
下層軟腍的西米糕一點口感也沒有,但夾雜少量芋粒非常香芋頭味
  • 鐵板炒蠔仔,椰汁西米糕
2010-03-17 54 views
叫左個set dinner $188..ABCD任簡蝦片~小食..脆卜卜燒排骨~唔錯..甜甜的..意外地好食黄咖喱雞煲~意外地麻麻地..冇想中咁惹味不過另叫個碗飯..撈汁^^蒜容炒西蘭花~so far so good..冬陰公~唔錯..夠哂味..不過辣左少少甜品~so far so good另叫:青檸冰~酸尾尾..幾好!埋單加一又另叫左D野..TOTAL$250幾..下次要食鐵板蠔仔
叫左個set dinner $188..ABCD任簡
蝦片~小食..脆卜卜

燒排骨~唔錯..甜甜的..意外地好食

黄咖喱雞煲~意外地麻麻地..冇想中咁惹味
不過另叫個碗飯..撈汁^^
蒜容炒西蘭花~so far so good..

冬陰公~唔錯..夠哂味..不過辣左少少

甜品~so far so good

另叫:青檸冰~酸尾尾..幾好!

埋單加一又另叫左D野..TOTAL$250幾..
下次要食鐵板蠔仔
$125 (Dinner)
Celebration
Anniversary
  • 冬陰公
  • 青檸冰
  • 燒排骨
2009-11-23 131 views
店址於香港仔舊大街,地段唔算好旺,但午市生意不錯。一行四人點了一客$188四人套餐,另加數款美食。炸蝦餅(套餐):賣相幾豐滿,口感亦幾彈牙,唔錯。冬蔭公湯:香料(茅)味道平均合適,又唔會太辣,幾好飲。黄咖喱雞煲(套餐)/蒜蓉包:雞件好鞋;咖喱未夠香,特意多叫一籃蒜蓉包點食,咖喱亦被蒜蓉香味蓋過。就蒜蓉包本身而言,又脆又香,OK喎!鹹魚芥蘭(套餐)/蝦醬通菜:鹹魚/蝦醬味未算十分突出,OK。菠蘿炒飯(套餐):以肉鬆、豬肉條、蝦、臘腸等等作配料烹製,口味符合預期。泰式煮蜆:殼多過肉;湯汁好杰好鹹,no good!椰汁糕(套餐):OK。

炸蝦餅(套餐):賣相幾豐滿,口感亦幾彈牙,唔錯。
冬蔭公湯:香料(茅)味道平均合適,又唔會太辣,幾好飲。
泰式煮蜆:殼多過肉;湯汁好杰好鹹,no good!
椰汁糕(套餐):OK。

[22/11/2009; Sun]

蝦醬通菜
泰式煮蜆
冬蔭公湯
2009-11-22
$100 (Lunch)
炸蝦餅
蒜蓉包
冬蔭公湯
2009-08-16 118 views
朋友生曰, 一行十人到此晚膳.首先聲明, 本人是很喜歡泰國菜的~ haha...是晚點了一個 8 人套餐和散叫了紅咖哩羊, 明爐烏頭和薄餅.套餐中, 有小食拼盤, 鐵板蠔仔, 串燒鱔, 菠蘿炒飯, 咖喱蟹, 燒春雞, 炒雜菜, 炒通菜, 泰式甜品.小食拼盤有 5 樣野, 豬仔骨夠肉汁, 鳳爪無骨且酸辣適中, 多春魚稍嫌太乾及不夠肥美, 春卷酥化且不太油膩, 蝦餅爽脆彈牙.鐵板蠔仔賣相不太吸引, 蠔仔雖小, 但肉汁不乏, 芽菜及胡椒能帶出蠔仔鮮味. 若再炒乾身一點會更好~大讚這個串燒鱔, 脆卜卜的皮加上甜甜的蜜糖和香香的芝麻, 十分惹味可口!菠蘿炒飯, 與一般的泰國菜館無異, 以半邊菠蘿上菜, 但略嫌菠蘿肉未起清, 所以盛載的飯份量偏少. 味道不俗.咖哩蟹, 可加錢選膏蟹, 咖哩汁不太辣, 反而偏甜, 佐飯或薄餅享用一流!!!紅咖哩羊, 羊不羶, 整體一般.燒春雞, 啖啖肉, 肉嫩, 連皮吃也不覺得膩.明爐烏頭, 可惜沒有相片.... 這裡吃這道菜有一大好處, 就是上湯是附送的, 因為大多泰國菜館, 明爐魚加上湯是另外收費的. 酸酸的青檸味, 加上芹菜的香味, 令烏頭更鮮.泰式甜品是椰
朋友生曰, 一行十人到此晚膳.

首先聲明, 本人是很喜歡泰國菜的~ haha...

紅咖哩羊, 羊不羶, 整體一般.
燒春雞, 啖啖肉, 肉嫩, 連皮吃也不覺得膩.
泰式甜品是椰汁西米糕, 千層糕和大菜糕, 西米糕加有粟米芋頭及馬蹄, 很有口感. 千層糕是熱食的, 很煙靱, 稍甜, 但可接受.

總括來說, 一個"正"字!!

是一個很好的泰國菜式選擇!!!
小食拼盤
鐵板蠔仔
串燒鱔
咖喱蟹
紅咖喱羊
燒春雞
泰式甜品
2009-07-20
$120 (Dinner)
Celebration
燒春雞
泰式甜品
  • 咖哩蟹
2009-08-04 86 views
中午時段,路過附近,經同事極力推介,入內光顧叫了一碟菠蘿炒飯,炒得幾爽口,菠蘿融入整碟炒飯中,使炒飯增添一份的鮮甜雖然炒飯的味道不算特別的超卓,用料更不是特別的上乘價錢相當相宜,只是盛惠二十四大洋最令人抵讚的,是其殷切歡容的待客態度經理總會笑容滿面,也令到我對這間泰國餐館額外的好感抵食,唔錯!
中午時段,路過附近,經同事極力推介,入內光顧
雖然炒飯的味道不算特別的超卓,用料更不是特別的上乘
價錢相當相宜,只是盛惠二十四大洋
最令人抵讚的,是其殷切歡容的待客態度
經理總會笑容滿面,也令到我對這間泰國餐館額外的好感

抵食,唔錯!
2009-07-29
$24 (Lunch)
2009-07-15 16 views
香港仔四圍都食過晒, 唔少都係集團式經營的餐廳,今次黎此間緬泰皇宮都算有個意外收穫椰子汁炒西蘭花 - 西蘭花炒得太熟,太 炭燒豬頸肉 - 烤得恰到好處,加埋D泰式酸辣醬好好味蝦膏炒飯 - 同臘腸一齊炒味道幾特別,個份量亦好大街坊菜色,算係唔錯架啦!

椰子汁炒西蘭花 - 西蘭花炒得太熟,太

炭燒豬頸肉 - 烤得恰到好處,加埋D泰式酸辣醬好好味

蝦膏炒飯 - 同臘腸一齊炒味道幾特別,個份量亦好大

街坊菜色,算係唔錯架啦!
炭燒豬頸肉
椰子汁炒西蘭花
蝦膏炒飯
2009-05-20
炭燒豬頸肉
蝦膏炒飯
2009-07-04 36 views
想食泰菜又不想走出銅鑼灣,多數會揀係南區唯一一間泰國菜館食,今晚一行五人又嚟食晚飯喇!今次我地點咗一個二至四人餐加點多幾味餸。食味如下:青檸梳打 ~ 酸咪咪醒神。燒鱔串 ~ 香脆惹味,唯分量略少。泰式酸辣無骨鳳爪 ~ 酸辣味適中又爽口。蒜容飽 ~ 香脆有蒜頭味。泰式豬頸肉 ~ 燒得較乾身,味道一般。明爐烏魚 ~ 湯底酸香味美,魚也有鮮味。黃咖哩羊 ~ 水汪汪淡而無味,羊肉沒有肉味,差極。原個菠蘿炒飯 ~ 分量多,炒飯軟硬度適中。蒜容炒菜 ~ 不太油清爽。生菜肉鬆包 ~ 只是得鹹味,一點辣味也沒有,攪錯。泰式甜品 ~ 椰汁西米糕好味,大菜糕難食。
食味如下:
青檸梳打 ~ 酸咪咪醒神。
燒鱔串 ~ 香脆惹味,唯分量略少。
泰式酸辣無骨鳳爪 ~ 酸辣味適中又爽口。
蒜容飽 ~ 香脆有蒜頭味。
泰式豬頸肉 ~ 燒得較乾身,味道一般。
明爐烏魚 ~ 湯底酸香味美,魚也有鮮味。
黃咖哩羊 ~ 水汪汪淡而無味,羊肉沒有肉味,差極。
原個菠蘿炒飯 ~ 分量多,炒飯軟硬度適中。
蒜容炒菜 ~ 不太油清爽。
生菜肉鬆包 ~ 只是得鹹味,一點辣味也沒有,攪錯。
泰式甜品 ~ 椰汁西米糕好味,大菜糕難食。
燒鱔串、泰式酸辣無骨鳳爪、蒜容飽、青檸梳打
明爐烏魚、泰式豬頸肉
原個菠蘿炒飯、黃咖哩羊、蒜容炒菜
生菜肉鬆包、泰式甜品
2009-06-29
$130 (Dinner)