2015-08-09 1088 views
第2次黎呢到食飯,自從第一次黎過之後就俾呢到吸引到,一直都想黎第2次。本身唔係食好多野既我,2個人黎,都係叫一個飯一個小食最安全。辣炒年榚炒得煙韌,醬汁味辣得黎仲帶有少少番茄汁味,食落好開胃。石頭雜錦飯就比較一般, 味道好多地方都差唔多咁。份量夠, 熱辣辣,整個飯相當惹味,石窩內除左有自選既雞肉之外仲有好多菜,好美味 又健康 !呢到D野真係幾好味,唯一唔好處就係快餐形式,無人SERVE你。
石頭雜錦飯就比較一般, 味道好多地方都差唔多咁。

2015-08-01
2015-08-07 1211 views
Ordered a kimchi beef rice and a hite beer , total $88. The beef was totally overcooked , it's like biting a freaking cardboard . The kimchi sauce was okay. Overall is okay but I would rather spend it on some other food . In addition, the place was so packed and small.
$88 (Dinner)
2015-07-21 1372 views
咁岩經過又見唔係好貴就決定同朋友入灼試下,一坐低就叫左紫菜包飯,呢到既紫菜包飯賣相麻麻,味道無咩特別,同7仔買個D差唔多,但D飯都煲得幾淋,料唔多但飯就好多,都幾飽肚.大大兜泡菜豬肉飯,唔知係咪呢到既特色,飯就好多啦,但豬肉就得幾塊,唔係好夠用黎送飯但呢個價錢食到飽肚既份量都接受到既,但就未必再去啦

但呢個價錢食到飽肚既份量都接受到既,但就未必再去啦

2015-07-07 1278 views
快餐唔一定冇質素,呢一間就係一個例子。韓國街,大部份香港人都會去,但係咪成日都係食嗰兩三間呢,其實如果你唔mind 坐得唔耐,可以試吓今次講嘅明洞Express Myung Dong Express。佢冇咩table service,即係自已出去買嘢食等叫你攞果隻。但嘢食絕對唔馬夫。今日食嘅係"海鮮炸醬麵",好記得,有一次去韓國街食另一間坐得幾好嘅店食呢個麵,但真係完全無味。呢個炸醬麵超級足料,但整體嚟講其實都幾咸.... 或者呢啲先叫正宗吧...但呢個價錢,一個定食級享受,算係咁!
快餐唔一定冇質素,呢一間就係一個例子。

海鮮炸醬麵
但呢個價錢,一個定食級享受,算係咁!
Other Info. : 總結︰成日睇泡菜劇見到人哋食得咁滋味,真係好大衝動嚟整番碗。一入口你就明點解劇入面啲人咁大反應鳥。
2015-07-05
$70 (Lunch)
  • 海鮮炸醬麵
2015-06-08 1565 views
明洞啲韓國嘢食係我食過咁耐最正宗嘅一間,我哋叫咗kimchi炒年糕,湯煮牛肉,韓式壽司,呢三個嘢食都係勁好味。個年糕唔會好辣,口感好好因為唔會林啤啤,好煙韌,啲汁又入晒個年糕,超好味!個壽司都比出面好食入,雖然韓式壽司係好普通,但係整得好食既唔多,所以要叫。後仲有個牛肉,個牛肉係最好味嘅。入面有啲蘿蔔吸晒啲牛肉汁,超好食,牛肉又唔會太硬,totally perfect! 個賣相雖然唔係太靚但係都食得過,因為啲份量又大又抵食。
$90 (Dinner)
  • Braised beef
2015-05-21 1558 views
今次夜媽媽去咗食韓國菜,叫咗個海鮮炸醬麵餐。成個餐有泡菜,海鮮炸醬麵,仲有個湯。泡菜幾好食,食完會好開胃。但係個主菜海鮮炸醬麵有點兒中伏的感覺...因為海鮮炸醬顏色好黑,令人好唔開胃。海鮮原來只係好細隻嘅蝦毛,同埋魷魚。不過唯一好味嘅係個麵,但其實似日本拉麵,哈哈。有啲彈牙,口感唔錯的。如果俾70蚊,我會選擇去食其他嘢。個餐係無飲品的,可以自己去斟水飲。睇嚟下次我都係唔再食明洞Express啦。
今次夜媽媽去咗食韓國菜,
叫咗個海鮮炸醬麵餐。
成個餐有泡菜,海鮮炸醬麵,仲有個湯。
泡菜幾好食,食完會好開胃。
但係個主菜海鮮炸醬麵有點兒中伏的感覺...
因為海鮮炸醬顏色好黑,令人好唔開胃。
海鮮原來只係好細隻嘅蝦毛,同埋魷魚。
不過唯一好味嘅係個麵,
但其實似日本拉麵,哈哈。
有啲彈牙,口感唔錯的。
如果俾70蚊,我會選擇去食其他嘢。
個餐係無飲品的,可以自己去斟水飲。
睇嚟下次我都係唔再食明洞Express啦。
回港才兩天,已經想念韓國了,即使跟朋友踫面,也忍不住說:「不如去吃烤肉?」;記得尖沙咀「韓國街」一帶的明洞Express有烤肉店 (去年慶生才去過...),二話不說拉著朋友去一嚐口腹之樂。走了兩圈,感覺陌生,「路面依舊,餐廳全非」?! 那間烤肉店已經不在,而看到的也大排長龍,只好退而求其次,改吃明洞Express的點餐吧~_~ 大鄉里出城,快餐點的服務,就是買票自助捧餐形式,怎麼完全跟我腦海想像的韓食晚餐成為兩個極端,anyway,也是韓食,已經滿足到一半的欲望了,我還是乖乖選菜吧! 點了紫菜包飯、海鮮餅和豬肉飯,沒有太大的驚喜,是正正當當的韓國菜式。煎餅是即點即煎的,味道搭配不錯, 不會太咸。 紫菜包飯雖然沒有韓國的好吃,(因為韓國吃到的加了很多「麻油」等調味在飯),但都充滿韓國風味。至於豬肉飯,味感和賣相實屬一般,有點像在家裡自己炒出來的口感... Anyway, 配上一杯熱柑桔蜜,在肚子餓的時候進餐,已經很滿意了。 簡簡單單的便餐,人均消費約$85-HKD。餐廳配上「紅黑」調的裝潢,不折不扣的韓國風找到位子,決定了吃什麼,就到櫃位買票吧!很喜歡韓國的紫菜包飯雖然只點了主食,但附上

餐廳配上「紅黑」調的裝潢,不折不扣的韓國風
找到位子,決定了吃什麼,就到櫃位買票吧!
很喜歡韓國的紫菜包飯
雖然只點了主食,但附上了湯和伴菜。泡菜不辣,可能為了配合香港人的口味吧!
韓式煎餅跟中式的煎薄餅很相似

2015-04-20
$85 (Dinner)
2015-05-03 1229 views
今日去左一間叫明洞既韓國平民快餐店, 店面唔大, 入面既座位比較逼, 人很多, 一食完仲會即刻叫你走坐多陣都唔得, 趕住派枱俾下一個客。入面係半自助形式, 先俾一個勁大既餐牌我地, 食物種類選擇都很多, 揀完後就自己出去俾錢點餐, 整好個陣就自己出去拎。叫左個燜牛肋骨飯, 味道很不錯!很入味! 牛肋骨燜得好淋如果入面可以加埋蘿蔔和冬菰就更好了! 整體來講, 如果想試韓國平民餐又唔怕逼, 呢度都係一個唔錯既選擇!
坐多陣都唔得, 趕住派枱俾下一個客。

燜牛肋骨
叫左個燜牛肋骨飯, 味道很不錯!很入味! 牛肋骨燜得好淋
如果入面可以加埋蘿蔔和冬菰就更好了!

2015-04-25
$80 (Dinner)
燜牛肋骨
2015-03-26 1525 views
難得星期日可以出街,梗係要出去食好野,於是我就同friend去左尖沙咀試呢間韓國快餐明洞屋express。一行入去,就覺得好多位,有啲逼,多數係卡位要兩個人坐埋一邊搭枱既。好快有位就坐低,佢就俾勁大塊紅色既餐牌我地睇,決定好食咩就自己出去俾錢點餐。我點左一個韓式炒牛肉砂鍋湯飯($68),我個朋友就點左一個海鮮雞肉泡菜拉麵($52)(其實佢係$40拉麵配一款菜,每多一款就加$6),另外再要左一個海鮮蔥餅。然後,飲料就無跟餐優惠,全部單點都起碼要$10,個人覺得小貴,不過要食辣既話,點都要翻支汽水既。點完野食,佢就會俾翻張單同一部機我地,然後我地就可以翻位坐住等。呢部機既作用就係當我地既野食可以拎既時候就會震,提示我地出去拎。先評我既韓式炒牛肉砂鍋湯飯,首先好開心個砂鍋入面有韓國粉絲!好中意食!至於牛肉就不過不失,普通炒牛肉,無咩特別,另外仲有好多雜菜,例如:蔥,蘿蔔,椰菜,洋蔥等。而個湯汁都幾好既,濃得黎又帶點甜味。因為佢話係湯飯啦,咁我就成碗飯倒左落個鍋到,之後發現自己太衝動!啲飯索哂啲湯,脹哂,又好難夾到啲菜,所以我suggest都係逐啲逐啲撈少少飯落去食會好啲!至於我朋友既拉麵,其
至於我朋友既拉麵,其實所謂拉麵就同公仔麵無分別,令佢有少少失望,同埋佢覺得啲雞肉太'諧'。我試左幾舊魷魚就覺得唔係幾新鮮,唔係太好食。
另外,仲有個海鮮蔥餅,其實我自己唔係幾中意食蔥既,不過食落又ok既,唔係太大陣蔥既青味。但係就食唔到有咩海鮮既餡料係入面,無乜海鮮味,純粹係食落都幾香,就算涷左先食都仲脆既。
整體黎講,呢個價位既韓國菜都算平既,不過未至於好吸引。
2015-03-21
2015-02-28 1914 views
偶爾收工經過尖沙咀穩野食,朋友推薦之下去左呢間韓式快餐。店面唔大,但餐牌選擇好多。想點個韓式紫菜包飯但似乎停售左一段時間。然後憑感覺叫左個牛肋骨湯湯飯,因為係半自助式既快餐,取餐時候已經聞到一陣清湯既味道,但聞落去感覺會比較偏向羊既味,清清淡淡再有蔥花既味道。首先試左個泡菜,味道中挺,如果可以再辣就更好,可能就返好多香港人唔食得太辣既口味。然後係冷盤薯仔片,口感得意又帶點麻油既味道。肋骨湯方面,肉既分量好足,肉質鮮嫩,湯清得黎好香,有蛋花調味,同一般牛肉整出離既湯有出入,帶比人少少羊肉既錯覺,但唔會有羊肉湯咁騷,個人覺得清得黎有肉食,非常滿意。湯本身有粉絲,再加上餐配既白飯,一個人食絕對飽肚。五十幾蚊既價錢,值得!
偶爾收工經過尖沙咀穩野食,朋友推薦之下去左呢間韓式快餐。

店面唔大,但餐牌選擇好多。
想點個韓式紫菜包飯但似乎停售左一段時間。

然後係冷盤薯仔片,口感得意又帶點麻油既味道。

湯本身有粉絲,再加上餐配既白飯,一個人食絕對飽肚。
五十幾蚊既價錢,值得!
504牛肋骨湯飯
2015-02-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$55 (Dinner)
504牛肋骨湯飯
2015-01-27 2408 views
放工約咗朋友去韓國街聚舊,唔知係咪韓風盛行,每一間都座無虛席,行行下就去到明洞Express,朋友就就推介可以一戰,二話不說就直入,此店就平價路線,每樣都係$50 ~ 60不過順帶一提,侍應生唔會特別理你,有需要就自己出手,侍應生多數只會執檯同收錢,想自己揀檯?睇你當日嘅運數喇,因為我當日就俾人拒絕咗喇,不過快食一個靚飯係無問題嘅!因為知道會有甜品約會,所以我地每人都係叫咗一個餐就收手,原來呢度係要先出去俾錢拎飛,再入去等,到可以拎野食嘅時候,手上的等候器就會收到閃光同震動提示!晚餐時間都唔駛等好耐,值得一讚,我叫嘅泡菜湯等咗15分鐘就拎得滾熱辣嘅泡菜湯令人食指大動隨餐有同前菜跟埋!今次嘅前菜喺泡菜同土豆絲,朋友話我知,其實佢次次嚟親都係呢兩款前菜,無變過!冷冷嘅土豆絲食落去唔粉,幾好食,仲可以喺太辣嘅時候用嚟解一解辣!泡菜湯內有大量泡菜,仲有豚肉同豆腐,豆腐幾滑但豚肉太少,不過對少肉多菜嘅我,係 ok嘅!湯底當然有小小味精,但卻很討我的歡心濃湯令我一口氣食晒成碗,食到中途都會覺得有小小辣,但再食番小小土豆絲就可以繼續喇,朋友見到都嚇親如果明洞Express係我公司或者屋企附近的話,相

滾熱辣嘅泡菜湯令人食指大動
隨餐有
泡菜湯
湯底當然有小小味精,但卻很討我的歡心
濃湯令我一口氣食晒成碗
如果明洞Express係我公司或者屋企附近的話,相信我會經常去幫襯呢
如果要改善嘅,就係想前菜可以不停 refill,我係咪太貪心呢??題外話,大家記得水都係自助嫁,出去自己斟就得嫁喇!
2015-01-13
$60 (Dinner)
泡菜湯
2015-01-07 2262 views
同朋友係尖沙咀行左好耐都諗唔到食咩好最後入左呢間見到入面都幾FULL, 以為要等好耐, 點知等左約十分鐘就入得呢個湯低好正, 牛肉味好濃, 配白飯好正呢個就一般, 無乜特別, 味道很淡
同朋友係尖沙咀行左好耐都諗唔到食咩好
最後入左呢間

呢個湯低好正, 牛肉味好濃, 配白飯好正
呢個就一般, 無乜特別, 味道很淡
2014-11-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2015-01-07 1970 views
係尖沙咀行行下, 諗住食韓國野, 見到呢間店D圖片好似幾吸引就入左去原來是半自助式的餐廳搵完位坐, 揀好野食, 就出去COUNTER到點餐同比錢跟住佢會比個電子牌, 再返埋位等就OK!到D野食整好, 個電子牌就會響, 之後出返去拎餐就得喇我地三個女仔一人叫一樣呢個係豆腐鍋, 跟一個白飯小小辣, 一致認為 好正! !!呢個係拌飯, 好足料夠晒熱呢個泡茶餅, 對於我地三個唔食得辣既人黎講, 好辣同埋太粉, 無乜泡菜味, 不太好吃最後我地頂唔順, 每人叫多一杯凍柚子蜜 勁正! 不過到7-8點開始多人, 店員都開始心急, 問我地係咪食完, 想趕我地走咁
係尖沙咀行行下, 諗住食韓國野,
見到呢間店D圖片好似幾吸引就入左去

原來是半自助式的餐廳

搵完位坐, 揀好野食, 就出去COUNTER到點餐同比錢
跟住佢會比個電子牌, 再返埋位等就OK!
到D野食整好, 個電子牌就會響, 之後出返去拎餐就得喇

我地三個女仔一人叫一樣

呢個係豆腐鍋, 跟一個白飯
小小辣, 一致認為 好正! !!
呢個係拌飯, 好足料
夠晒熱
呢個泡茶餅, 對於我地三個唔食得辣既人黎講, 好辣

同埋太粉, 無乜泡菜味, 不太好吃
最後我地頂唔順, 每人叫多一杯凍柚子蜜
 勁正!

2014-12-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2014-11-29 2784 views
本來約好了友人前往李家吃吃炸雞,喝喝啤酒,聊聊心事。但由於排隊的人數眾多,我們只好轉移陣地。走在金巴利街頭,尋找心儀的韓國食店,終於由友人選擇了一家韓式快餐店。 畢竟是快餐店,價格相對較平宜,看看以下的餐牌,選擇不會太多: 注意下面的湯類是套餐,我們在不知情的情況下點了三個餐。點餐至拿餐也是類似大家樂的型式,點完餐後店員會給你一個會震的牌,出餐時就會通知你拿餐非常方便。我們只有兩個人但點了一個人蔘雞湯 (75元)、辣拌冷麵 (68元)及燒豬肉飯(53元),點的時候我們還是不知道那是套餐,但我仍覺得份量太多,怕浪費了食物。不過友人堅持我也沒法子………叫三個餐的話餐桌明顯有點少,可憐的我盤著很重的人蔘雞湯套餐而沒有位置放,擾攘了一輪才勉強放得下。 快餐店的食物就是快餐店的水平,總不能要求太多,這點你我都應該明白。 在尖沙咀的地段,以平均55元吃多一個韓國套餐你還想怎樣? 每份套餐包括一份前菜,是辣泡菜和薯仔片,份量不是太多,但快餐店來說是不錯。 燒豬肉飯還包括了一個菜湯,很清甜好喝。燒豬肉飯味道是一般,只能說它是用來填飽肚子的。 人蔘雞湯沒有什麼人蔘味,雞有半只,有點鞋不好吃。 最後是辣拌
不過友人堅持我也沒法子………
叫三個餐的話餐桌明顯有點少,可憐的我盤著很重的人蔘雞湯套餐而沒有位置放,擾攘了一輪才勉強放得下。 快餐店的食物就是快餐店的水平,總不能要求太多,這點你我都應該明白。 在尖沙咀的地段,以平均55元吃多一個韓國套餐你還想怎樣? 每份套餐包括一份前菜,是辣泡菜和薯仔片,份量不是太多,但快餐店來說是不錯。 燒豬肉飯還包括了一個菜湯,很清甜好喝。燒豬肉飯味道是一般,只能說它是用來填飽肚子的。 人蔘雞湯沒有什麼人蔘味,雞有半只,有點鞋不好吃。 最後是辣拌冷麵,我覺得這個是三個當中最好吃,也是唯一是我挑的食物。辣辣的非常惹味,不過裡面是沒有肉類,材料也不是很多。 食物點得太多了,還好今天午餐我帶飯,有一個盒子可以用來盛載餘下的食物,用作明天的午餐,不致於太過浪費。
2014-11-20
2014-11-14 2454 views
第一次黎,馬馬地,叫左一個辣伴泠麵同一個海鮮石頭飯,首先講個泠麵類似粉絲甘,口感係吾錯,但有d痴埋一舊舊甘d麵,醬太多。另外海鮮石頭飯很差,味道很淡,沒有石頭飯的燒鍋味道,海鮮飯沒海鮮,只有幾粒蝦仔,其他都係菜黎。要加辣醬先食到…,後悔
,只有幾粒蝦仔
,其他都係菜黎。要加辣醬先食到…,後悔
泠麵
2014-11-13
$68 (Dinner)