2023-06-03 76 views
呢間Cafe喺上環嗰頭,距離地鐵站都係行8分鐘左右,但又唔會太顯眼,環境旺中帶靜,坐得幾舒服!小店有兩層高,用上好多乾花裝飾💐,有少少去咗森林嘅感覺,用上色彩繽紛咗好多幾何圖案嘅布料,好有土耳其風情,個feel好正!佢仲有Lunch Menu,平日喺嗰頭返工嚟食個lunch都OK!------------------------------🥗◖羽衣甘藍雞扒牛油果凱撒沙律◗ $88有好多塊羽衣甘藍,新鮮口感好爽脆,配上酸酸甜甜嘅柚子黑醋汁,幾開胃,夏天食幾清爽!🍝◖喇沙海蝦意大利粉◗ $118有四隻大蝦,每隻都幾彈牙爽口,意粉煮得啱啱好,頗有口感!喇沙醬汁嘅花生味好濃,混合咗啲雜菌同埋豆卜,令到喇沙醬口感更加豐富味道都濃厚咗,意粉好掛汁,啲豆卜都索曬喇沙醬嘅味道,又香帶少少辣味,好食!🌹◖Rose Latte (Large)◗ +$25額外加$5叫咗杯大杯,拉花好靚,加埋啲玫瑰花瓣做點綴,嘆住杯濃郁嘅奶啡,飲落有淡淡的玫瑰香氣,望住出面hea吓,都幾chill!🍓◖Strawberry Latte◗ +$25士多啤梨味嘅latte真係第一次試,本身呢杯嘢就凍凍地,啱呢個今年嘅天氣飲!最底
🥗◖羽衣甘藍雞扒牛油果凱撒沙律◗ $88

🍝◖喇沙海蝦意大利粉◗ $118

🌹◖Rose Latte (Large)◗ +$25

🍓◖Strawberry Latte◗ +$25
士多啤梨味嘅latte真係第一次試,本身呢杯嘢就凍凍地,啱呢個今年嘅天氣飲!最底有啲士多啤梨果醬,甜甜酸酸食落有啲口感,而且梳打有幾清爽,啱晒咁熱嘅天氣飲!

◖精選餐湯◗ 跟餐
是日餐湯係紅菜頭湯,紅菜頭天然嘅甜味,好清新又清甜~

🌟 Encore指數:8.5/10
2023-06-02 236 views
Nacasa位於上環中半山的小巷內,門口藍色主調易找💙,充滿摩洛哥和地中海風情,色彩繽紛🌈,加入大量我喜愛的馬賽克和波希米亞元素🤩,置身其中有如去了一趟異國旅程,周圍都是打卡位📸,在寧靜和陽光中好好享受閒適的午後🥰。餐廳有兩層,各有特色,幸運地我地被安排到下層門口位,環繞都是復古裝飾,加上自然和煦的光線,影相靚到直出唔執都好見得人,好驚喜💖!🍞All Day Breakfast 一次過試多種唔同食物,每款份量少少,成碟好豐富,其實好岩女仔Share食。除了必備的scrambled egg、煙肉🥓、薯餅、新鮮沙律🥗、茄汁豆外,值得一讚係Pulled Pork, 帶煙薰香氣手撕豬肉,香濃又稔軟,夾酸種多士味道更出色。仲有我最喜歡既德國腸,令人好滿足。🌮墨西哥餅Taco一次過3款口味:手撕豬、煙三文魚、雞肉。我最喜歡手撕豬,配以酸酸甜甜的蕃茄加上味濃的豬肉,味道好夾。其餘兩款都加入了牛油果,口味相對清新,捲以Taco餅皮充滿麥香,好味。🦀路易安娜斯蟹餅配芒果莎莎賣相精緻,微黃渾圓的炸蟹餅加上面層的温室豆苗和芒果莎莎點綴,就如藝術品一樣,小巧可愛。外層炸脆,内層是滿滿的蟹肉絲,配上酸甜的芒果莎

🍞All Day Breakfast

🌮墨西哥餅Taco

🦀路易安娜斯蟹餅配芒果莎莎
賣相精緻,微黃渾圓的炸蟹餅加上面層的温室豆苗和芒果莎莎點綴,就如藝術品一樣,小巧可愛。外層炸脆,内層是滿滿的蟹肉絲,配上酸甜的芒果莎莎🥭,多種味道同時拼發,清新鮮甜,十分可喜。

🍠紫薯Roll Cake
不能錯過仲有各式蛋卷,擺盤已夠晒唯美,有顏值更有內涵。芝麻味戚風蛋糕外層,鬆軟富空氣感;内層是厚厚的紫薯忌廉,香滑清新,有淡淡紫薯奶香,不過甜,結合一起,每一口都有幸福的感覺💕

🍹Cool
檸檬和青提梳打,酸甜有致、冰凍解渴,是屬於夏天的飲品。青提更是貼心地用竹枝串上,可以邊吃邊喝。

🍵Charcoal Sesame Latte
碳灰色的芝麻Latte,沒有咖啡成份,味道更似豆奶。加上靚靚心心拉花🤍,絕對地igable。入口先是芝麻的果仁香,微微帶顆粒的口感,然後是Latte的細滑,不太甜,味道不錯👍

由環境到食物都一絲不苟,可見設計的用心;下午時份不太繁忙,待上數小時也沒有壓力;店員很helpful又快手,整體感覺從容閒適,不枉我哋山長水遠來吃,值得的!
2023-05-22
$200 (Tea)
2023-05-28 1230 views
上環異國風情打卡餐廳朋友搬咗去港島區住,帶我試吓呢間餐廳一入門口就覺得間餐廳花咗好多心思佈置由進門一刻一路上二樓,每個位置都充滿異國風情裝修風格有點似土耳其風和摩洛哥風令我忍不住不停影相打卡☺️上到二樓我哋選一個角落位坐低嘅時候其實感覺有啲逼但都唔會打消我哋打卡嘅興致😆當日落大雨都好多人嚟,好快就坐滿成間餐廳我哋點咗幾樣就再周圍影吓相黑松露野菌意大利飯(素)$138意大利飯軟稔中帶點煙韌啖啖飯都散發著香濃黑松露,好滋味法式龍蝦包 配法式香辣薯條 $158香辣薯條香脆可口,唔算好辣龍蝦包就有點可惜,不是用焗過嘅包而是採用軟包,欠缺香脆口感包內卻有不少龍蝦肉,搶回不少分數😋路易安娜斯蟹餅 配 奇津沙律汁伴芒果莎莎 $118呢個小食幾好味,絲絲蟹肉伴隨清新芒果莎莎味道恰到好處,非常之夾,不錯👍🏻Pink Lady (Lychee & Grapefruit) $65幾鍾意餐廳嘅Logo 印咗落玻璃杯上Logo設計幾特別味道清新少甜,夏日清爽之選熱愛咖啡嘅朋友點咗Rose Latte $53香濃中帶點玫瑰香味,邊飲邊聞至高享受當日我哋見到隔離枱食個下午茶都好鬼靚不過我未食Lunch所以今次食主菜下
上環異國風情打卡餐廳

朋友搬咗去港島區住,帶我試吓呢間餐廳
一入門口就覺得間餐廳花咗好多心思佈置
由進門一刻一路上二樓,每個位置都充滿異國風情
裝修風格有點似土耳其風和摩洛哥風
令我忍不住不停影相打卡☺️

上到二樓我哋選一個角落位
坐低嘅時候其實感覺有啲逼
但都唔會打消我哋打卡嘅興致😆

當日落大雨都好多人嚟,好快就坐滿成間餐廳
我哋點咗幾樣就再周圍影吓相

黑松露野菌意大利飯(素)$138
意大利飯軟稔中帶點煙韌
啖啖飯都散發著香濃黑松露,好滋味

法式龍蝦包 配法式香辣薯條 $158
香辣薯條香脆可口,唔算好辣
龍蝦包就有點可惜,不是用焗過嘅包
而是採用軟包,欠缺香脆口感
包內卻有不少龍蝦肉,搶回不少分數😋

路易安娜斯蟹餅 配 奇津沙律汁伴芒果莎莎 $118
呢個小食幾好味,絲絲蟹肉伴隨清新芒果莎莎
味道恰到好處,非常之夾,不錯👍🏻

幾鍾意餐廳嘅Logo 印咗落玻璃杯上
Logo設計幾特別
味道清新少甜,夏日清爽之選

熱愛咖啡嘅朋友點咗Rose Latte $53
香濃中帶點玫瑰香味,邊飲邊聞
至高享受

當日我哋見到隔離枱食個下午茶都好鬼靚
不過我未食Lunch所以今次食主菜
下次再食下午茶🥰

NACASA café & bar
地址: 上環華里5號地鋪
  • pink  lady
  • Rose Latte
👈🏻NACASA Café & Bar鍾意摩洛哥風嘅朋友要注意啦💫每個角落都係打卡位呀 食物都好有質素🤩韓式咖喱蜜糖豬肋骨配香酥煎餅 $238豬肋骨肉質鮮嫩😍骨肉分離 食落好方便煎餅牛油味好香 亦好酥脆沾上甜甜辣辣嘅韓式咖喱 味道一流🤤墨西哥餅 - 手撕豬+煙三文魚+雞肉 $118一set就有3種唔同嘅餡料😙依度嘅墨西哥餅好軟熟小編覺得手撕豬最吸引 啖啖肉又夠晒惹味煙三文魚同雞肉都配上牛油果好fresh 感覺好健康😛拖羅蓉牛油果他他 $78有綿綿嘅拖羅蓉 鮮味十足🥰牛油果都好新鮮 亦令口感更滑溜特別係加咗炸蒜粒 好香口Pink Lady $65Pink lady嘅賣相好靚粉紅色又有花瓣好有少女心💕係荔枝味 飲落好fresh梳打嘅氣泡感滿滿Genmaicha $52有靚靚拉花嘅玄米茶都幾大杯 係其他餐廳嘅湯碗size😆玄米茶除咗有烘焙嘅米香 仲有綠茶香 睇得又飲得🤓Overall食評最高5粒🌟)📌好味程度:🌟🌟🌟🌟💫📌回頭度:🌟🌟🌟🌟🌟📌環境:🌟🌟🌟🌟🌟📌服務:🌟🌟🌟🌟🌟
👈🏻NACASA Café & Bar

📌回頭度:🌟🌟🌟🌟🌟
📌環境:🌟🌟🌟🌟🌟
📌服務:🌟🌟🌟🌟🌟
2023-05-25 68 views
見到網上介紹好吸引終於有機會試下 食完之後忍唔到想快啲分享🤣入到餐廳 店員問我想坐邊度咁岩打卡位2個食客埋左單準備走 店員好親切建議等一陣就有得坐☺️ 非常nice拍卡位真係超靚🥰🥰我地非常lucky設計、擺位好有心思Afternoon tea set($455/2人份)為左佢個afternoon tea set到訪😍實物超靚 影左好多相🤭超喜歡色彩繽紛的碟仔sss🔻咸點香草雞肉腸米紙卷摩洛哥風味帶子一口撻摩洛哥手撕豬肉撻 迷你龍蝦包日本拖羅蓉撻其實我未食過摩洛哥菜🙈米紙卷個酸甜醬汁好惹味😋帶子一口撻有驚喜 好特別呢~龍蝦包好入味🤤想食多一個整體幾高質🔻甜點朱古力布朗尼焦糖蘋果蛋糕 / 檸檬撻提子鬆餅 配 英式奶油及蜜糖甜品唔會太死甜Brownie 幾出色😌 朱古力在口裡溶化Scone 配蜜糖都係第一次 又幾有特色喎🔻飲品「春秋」蘋果話梅特飲🍹跟餐有幾款飲品可以揀如果想要咖啡等飲品都可以用半價轉天氣炎熱 我地就揀左凍飲特飲🧊店員話只限tea set先有😙内有蘋果乾片&話梅仲有淡淡桂花香氣 酸酸甜甜幾開胃 配返濃味食物幾夾喎⭐ Btw記得要訂定枱雖然有兩層 weekday都長full用餐期
見到網上介紹好吸引
終於有機會試下
食完之後忍唔到想快啲分享🤣

入到餐廳 店員問我想坐邊度

拍卡位真係超靚🥰🥰
我地非常lucky
設計、擺位好有心思

Afternoon tea set($455/2人份)
為左佢個afternoon tea set到訪😍

迷你龍蝦包
日本拖羅蓉撻

其實我未食過摩洛哥菜🙈
米紙卷個酸甜醬汁好惹味😋
帶子一口撻有驚喜 好特別呢~
龍蝦包好入味🤤想食多一個

下次想試下佢既咖啡/cocktail 同埋主菜😌
值得一試既特色餐廳
春秋
  • Afternoon  Tea  Set
/位於上環既摩洛哥🇲🇦土耳其🇹🇷風格Cafe係小巷入面非常低調,要用map先會搵到距!今次係第二次黎啦係到可以好舒服飲咖啡休息,都好適合同朋友傾計打卡😍●All Day Breakfast● (8.5/10)有手撕豬肉,薯餅,炒蛋,煙肉,沙拉,茄汁豆。 內容豐富,味道不錯💰148●手撕豬炒蛋酸種多士陪蟹肉他他● (9/10)依個配搭絕對唔會差☺️健康之選💰138食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️人均:$2xx📍 NACASA Café & Bar (上環)上環華里5號地舖
位於上環既摩洛哥🇲🇦土耳其🇹🇷風格Cafe
係小巷入面非常低調,要用map先會搵到距!
今次係第二次黎啦
係到可以好舒服飲咖啡休息,都好適合同朋友傾計打卡😍

●All Day Breakfast● (8.5/10)
💰148

●手撕豬炒蛋酸種多士陪蟹肉他他● (9/10)
依個配搭絕對唔會差☺️健康之選
💰138

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
人均:$2xx

📍 NACASA Café & Bar (上環)
上環華里5號地舖
📍上環 Nacasa今日同媽媽去一間港女打卡異國風情(準確啲係摩洛哥x土耳其風)嘅 Nacasa Café☕️一入門口,真係可以用「目不暇給」嚟形容 - 由天花板上面嘅裝飾燈,到牆上面嘅植物同擺設,都見證咗店主嘅小心思❤️ 坐嘅位置幾舒適,而且都擺咗啲波希米亞風cushion,幾cozy,符合返餐廳「家的感覺」嘅宗旨🏠最緊要係咩呀 - 母親大人高興呀💁🏻‍♀️我哋叫咗:1⃣️兩份小食 (蟹餅🇺🇸+ 墨西哥餅🇲🇽) 2⃣️一份Dinner Set (韓式咖哩蜜糖豬肋骨配香酥煎餅🇰🇷)都真係彰顯到呢間餐廳點樣集百家之大成 - 咩國家嘅菜式都有😉相信無論你媽媽鍾意食咩國家嘅餸菜都可以喺度搵到佢嘅心水🍴個人幾想特別推薦韓式咖哩蜜糖豬肋骨配香酥煎餅 - 豬肋骨甜同辣嘅口味夾埋微妙而好食😋 肉本身煮得夠腍,配埋酥餅有驚喜🌟飲品類別 - Pink Lady Mocktail 同玄米茶拿鐵都幾有特色🥤媽媽精選係 Pink Lady Mocktail 💓👩🏻💬「呢個粉紅色幾好飲,有清新嘅荔枝同西柚味🍊」佢仲特登同waitress feedback返🤣
📍上環 Nacasa

最緊要係咩呀 - 母親大人高興呀💁🏻‍♀️

我哋叫咗:
1⃣️兩份小食 (蟹餅🇺🇸+ 墨西哥餅🇲🇽)
相信無論你媽媽鍾意食咩國家嘅餸菜都可以喺度搵到佢嘅心水🍴

媽媽精選係 Pink Lady Mocktail 💓
👩🏻💬「呢個粉紅色幾好飲,有清新嘅荔枝同西柚味🍊」
佢仲特登同waitress feedback返🤣
Pink  Lady
韓式咖哩蜜糖豬肋骨配香酥煎餅
上環荷李活道呢頭,近年多咗好多打卡熱點🫶🏻仲有好多特色Cafe,喺呢度附近遊覽,真係可以影足全日,都唔會悶!澳洲安格斯牛肉漢堡配薯條外層麵包經過烤焗,質感蓬鬆綿密,漢堡嘅牛肉好厚,煎得啱啱好,有微微焦香味,中間配料有一片融化咗嘅芝士,食落更juicy。喇沙海蝦意大利呢道fusion 菜好特別😍喇沙醬汁濃郁,好重椰漿味,意大利麵條條都掛汁,微辣香氣交融,十分高質,個人覺得係必食!開心果拿鐵拿鐵奶泡很豐富,上次擺放了烤過嘅開心果碎,讓整杯飲料喝起來更富口感,微微甜味和帶有果仁香。路易安娜斯蟹餅配芒果莎莎蟹餅食落很厚實,外皮金黃酥脆,裡面有滿滿鮮蟹肉,伴著芒果莎莎,入口酸甜。

澳洲安格斯牛肉漢堡配薯條

喇沙海蝦意大利

開心果拿鐵

路易安娜斯蟹餅配芒果莎莎
2023-05-21 597 views
上環一帶美食群集,附近有唔少特色餐廳,今次黎到呢間巷中小弄 Cafe ,土耳其風格既裝修擺設別緻,異國風情十足。位置唔算明顯,但人流不絕,唔係 Book 左位都入唔到去 🐽🐽 👅 Dinner Set - 韓式咖喱蜜糖豬肋骨配香酥煎餅 ( $ 238 ) 份量十足、味道一流既豬肋骨 🤤 好多餐廳普遍都容易將豬肉烹煮至硬身肉榎,但呢道菜十分出色,肉質鬆軟易入口,而蜜糖醃製過後豬肋骨味道微甜,煎薄餅酥脆不油膩,伴隨特製韓式咖喱醬進食味道新奇 ✨既甜且有咖哩香味🥘👅 Dinner Set - 喇沙海蝦意大利粉($ 188 )同朋友食到停唔到手,仲想搶埋對方個份黎食 😆😆 面質煙韌,掛滿微辣、充滿椰奶及蒜香味突出既喇沙汁,拌住大顆彈牙既海蝦,出色既意粉 ❤️‍🔥 食完都好唔夠喉呀 😫😫兩個 set 都附送餐湯或沙律,香草忌廉湯杰身順滑,淡淡忌廉味浮現;沙律拌黑醋汁小酸清新 🥗🍸 Old Fashion Galaxy外形吸睛既一杯 Mocktail,紫紫藍藍既飲料以Galaxy黎點題十分合適,飲落有蝶豆花既甘甜並帶點檸檬清香 💗💗🍸 Cool鮮黃色既一杯 Mocktail,青提子梳打係主調,清

🍸 Old Fashion Galaxy

🍸 Cool
鮮黃色既一杯 Mocktail,青提子梳打係主調,清新微酸易入口 🤩

👅 紫薯Roll cake ( $ 62 )
Home made roll cake,入口蛋味出既卷蛋內包紫薯忌廉,淡淡既甜味唔會好over,上面配有士多啤梨、藍莓以及橙,食完好滿足 💙

▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️
NACASA Café & Bar (上環)
📍上環華里5號地舖

2023-05-21
$200 (Dinner)
  • 喇沙海蝦意大利粉
2023-05-20 51 views
女仔都係鍾意搵唔同風格嘅餐廳探索下,打下卡,今次去哩個係上環嘅隱世土耳其cafe Cafe 係小巷入面,一開門入去已經有強烈嘅異國情調!如果要打卡一定要預留一入門口果個位!色彩繽紛嘅花花同星星燈真係好岩大家去打卡! 🍄蘑菇忌廉湯好濃郁嘅蘑菇味👍🏻 路易安娜斯蟹餅配芒果莎莎 一咬入口就食到一絲絲蟹肉,加埋芒果,美味開胃。墨西哥餅-手撕豬,三文魚,雞肉 有3 款唔同配料,我自己最鍾意食手撕豬!三文魚同雞肉都好fresh..小清新韓式咖喱蜜糖豬肋骨配香酥煎餅個咖喱蜜糖汁好特別! 甜甜的,又唔會太過火,豬肋骨煮得好軟淋! 配下脆脆嘅煎餅!開心滿足!Charcoal seasame latte黑芝麻latte 係個杯到起左保護色😂😂 芝麻味好重,飲入口都好順滑StrawbeffeLatte 底層有strawberry 醬。對士多啤利同咖啡嘅配合度有新認知!原來又幾夾幾好飲❤️ Lemon tart 清新小品! 唔錯嘅選擇!推介鍾意試新野同打卡嘅你✨

🍄蘑菇忌廉湯
好濃郁嘅蘑菇味👍🏻

路易安娜斯蟹餅配芒果莎莎
一咬入口就食到一絲絲蟹肉,加埋芒果,美味開胃。

墨西哥餅-手撕豬,三文魚,雞肉

Charcoal seasame latte
黑芝麻latte 係個杯到起左保護色😂😂
芝麻味好重,飲入口都好順滑

Strawbeffe

Lemon tart
清新小品! 唔錯嘅選擇!

推介鍾意試新野同打卡嘅你✨
2023-05-18
2023-05-18 47 views
終於天晴☀️,去左上環隱世土耳其其風cafe✨NACASA Café & Bar✨食lunch🍴兼打卡📸❤️Cafe門口位置好好拍💕😍🍤越式蔗蝦配酸辣荔枝汁蔗蝦彈牙,配酸辣汁好開胃。🦀路易安娜斯蟹餅配芒果莎莎蟹餅食到一絲絲蟹肉,足料。🍝喇沙海蝦意大利粉呢個意粉微辣, 有海蝦,雜菌同豆卜。🍓strawberry latte (cold ) 第一次飲士多啤梨味嘅牛奶咖啡,味道香甜,嚐到天然水果味道。💕💗Pink Lady🍹呢杯飲品超靚,好啱女生,係荔枝同西柚味 ,非常清新,好啱今日咁熱嘅天氣☀️

食lunch🍴兼打卡📸❤️

Cafe門口位置好好拍💕😍

🍤越式蔗蝦配酸辣荔枝汁

蔗蝦彈牙,配酸辣汁好開胃。

🦀路易安娜斯蟹餅配芒果莎莎

蟹餅食到一絲絲蟹肉,足料。

🍝喇沙海蝦意大利粉

呢個意粉微辣, 有海蝦,雜菌同豆卜。

🍓strawberry latte (cold )

第一次飲士多啤梨味嘅牛奶咖啡,味道香甜,嚐到天然水果味道。

💕💗Pink Lady🍹

2023-05-18
位於上環的NACASA Café & Bar位置隱密,距離上環站約7分鐘路程,店內裝修別出心裁,採用土耳其風,每個角落都散發著濃厚的異國氣氛,十分舒適愜意。🔺 喇沙海蝦意大利粉 ($188)日常吃到的喇沙一般都是配湯麵、油麵等,Nacasa的喇沙非常特別,以炒意粉的形式登場。每一條意大利粉都沾滿喇沙汁,非常掛汁入味,加上爽口彈牙的海蝦,實在太完美!回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕🔺 韓式咖喱蜜糖豬肋骨配香酥煎餅 ($238)豬肋骨肉質軟嫩,骨肉分離,沾上韓式蜜糖咖喱汁,味道香甜,令人食指大動。結帳時跟店員了解,原來豬肋骨只於晚市供應,真的非常幸運。回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕🔺 Cool (跟餐飲 $0)一杯非常冰爽清甜的提子梳打, 入口啖啖青提子肉,杯邊放了一串青提子,味道非常清新。回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕🔺 Pink Lady (跟餐飲 $0)粉紅色的荔枝西柚梳打,味道較cool要甜,表面灑滿了玫瑰花瓣,非常適合女士打卡留念。回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕晚市套餐奉送餐湯或沙律,以及一杯無酒精飲料 (酒精類半價),性價比很高。
喇沙海蝦意大利粉
🔺 喇沙海蝦意大利粉 ($188)
韓式咖喱蜜糖豬肋骨配香酥煎餅
🔺 韓式咖喱蜜糖豬肋骨配香酥煎餅 ($238)
結帳時跟店員了解,原來豬肋骨只於晚市供應,真的非常幸運。
Cool
🔺 Cool (跟餐飲 $0)
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕

🔺 Pink Lady (跟餐飲 $0)
2023-05-13
$235 (Dinner)
喇沙海蝦意大利粉
Cool
當日係母親節,我帶咗媽咪嚟上環試,環境非常舒適和放鬆,分咗上下兩層,每一個位置都裝飾得好靚,日頭同夜晚嘅感覺完全唔同,夜晚感覺好有情調,好適合輕鬆用餐和聊天。我和媽媽選了兩款晚上套餐,上菜時間亦好快,員工服務亦好殷勤,唔經唔覺就坐咗兩個鐘🥰跟餐可以揀餐湯香濃忌廉蘑菇湯,或特色沙律🥗⭐️帶子青口墨魚汁意大利飯,打卡一流,因為加入了墨魚汁變成了黑色,而且廚師煮得很到位,意大利飯合我口味,帶子也非常新鮮鮮甜。⭐️韓式咖喱蜜糖豬肋骨,這道菜係假日限定餐點,我覺得係必點嘅一道菜色,估唔到豬肋骨煮得很腍,肉質非常鮮嫩,味道甜甜地,咖喱唔會太辣,再配上酥脆的酥餅,酥餅唔會太油,食完唔會滯,而配搭都好新穎。⭐️三色 Tacos墨西哥餅,我同媽咪都好鍾意呢個,分別是牛油果雞胸肉,手撕豬肉和三文魚,沙律菜新鮮爽脆,味道處理得非常好。⭐️玄米茶 Latte,這杯茶有清香的玄米味,呈現墨綠色,甜味十足,回味有輕微的苦澀,非常好喝。⭐️黑朱古力伯爵茶,用濃朱古力製成的伯爵茶,朱古力唔會太甜,香濃嘅朱古力配搭伯爵茶嘅茶香,感覺兩種份量都處理得剛剛好。這間西餐廳除咗打卡好靚,餐單品質量好高,價格實惠,值得一試。媽咪即刻話要帶
跟餐可以揀餐湯香濃忌廉蘑菇湯,或特色沙律🥗

這間西餐廳除咗打卡好靚,餐單品質量好高,價格實惠,值得一試。媽咪即刻話要帶朋友,下次再返嚟食🤭🥰✨
2023-05-14
$280 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
  • 韓式咖喱蜜糖豬肋骨配香酥煎餅
又到 cafe hopping 時候 🤎 上環多cafe就係人都知,但係土耳其風現時比較少。環境好chill,氣氛舒服,係個放鬆心情嘅好地方。🌼 Angus Beef Burger 🍔包身好鬆軟,安格斯牛肉扒唔可以話好juicy but tender 加埋啲新鮮生菜、番茄 🍅 都不過不失 😊 呢個漢堡有份薯條🍟,外脆內軟。🌼 檸檬撻檸檬撻皮鬆化,檸檬餡又香又滑,酸甜偏酸❤️🌼 草莓拿鐵 🍓 拿鐵入面加咗啲草莓醬,濃郁咖啡味同清新草莓味搭配得剛剛好。🌈服務 ⭐️ 打卡位要book

🌼 Angus Beef Burger 🍔

🌼 檸檬撻

檸檬撻皮鬆化,檸檬餡又香又滑,酸甜偏酸❤️

🌼 草莓拿鐵 🍓

拿鐵入面加咗啲草莓醬,濃郁咖啡味同清新草莓味搭配得剛剛好。

🌈服務

⭐️ 打卡位要book

土耳其,摩洛哥 Style - Nacasa Cafe上環旺中帶靜、充滿特色環境的cafe❤️試了三種食物,沒有添加味精的餐廳。❤️⭐️路易安娜斯蟹餅配奇津沙律汁伴芒果莎莎Louisiana Crab Cake w/ Cajun Mayo & Mangi Salsa HKD118❤️每一口也充滿着蟹肉,絕不馬虎,也不會偷工減料☺️😊⭐️🌮 墨西哥餅 - 手撕豬 +煙三文魚加雞肉Taco Pulled Pork + Smoked Salmon + Chicken HKD118 ❤️ Tacos有三種口味,牛油果煙三文魚、牛油果手撕豬肉跟牛油果雞肉。味道充滿食材的新鮮,而同時有一點變化。⭐️ 法式龍蝦包配法式香辣薯條 $218French Style Lobster Bun with Cajun Fries 🍟 不喜歡甜的我,點了兩杯飲品,兩杯飲品也不會太甜,剛剛好。☕️ Charcoal Seasame HKD55香濃特滑黑芝麻☕️ Pistachio HKD52 ,開心果會甜一點,但不會膩人均消費大約HKD250NACASA Café & Bar地址:上環華里5號地鋪
電話: 6287 8880
營業時間
土耳其,摩洛哥 Style - Nacasa Cafe

上環旺中帶靜、充滿特色環境的cafe

❤️試了三種食物,沒有添加味精的餐廳。❤️

⭐️路易安娜斯蟹餅配奇津沙律汁伴芒果莎莎
❤️每一口也充滿着蟹肉,絕不馬虎,也不會偷工減料☺️😊

⭐️🌮 墨西哥餅 - 手撕豬 +煙三文魚加雞肉

⭐️ 法式龍蝦包配法式香辣薯條 $218

不喜歡甜的我,點了兩杯飲品,兩杯飲品也不會太甜,剛剛好。

☕️ Charcoal Seasame HKD55
香濃特滑黑芝麻

人均消費大約HKD250

NACASA Café & Bar
地址:上環華里5號地鋪
電話: 6287 8880
營業時間:11am – 10pm(星期一至五)、10am – 10pm(星期六及日)