2023-05-15 954 views
餐廳係荷里活道轉入既一條小巷中,星期五晚上想靜靜地食餐飯,呢度係一個好好既選擇Pistachio Latte ($55), Cool ($65)黎到cafe點可以唔試試飲品,叫左兩款比較特別既試下,piatachio latte好香開心果味,夜晚驚訓唔著唔叫咖啡呢杯係好好選擇另外一杯Cool就真係同細個飲既同名紙包飲品一樣味道,唔同既就係呢杯同上新鮮青提蘑菇湯Dinner set 有一款湯跟,蘑菇湯比較creamy,菇味都夠重Taco ($118)三款不同味道Taco, 唔想食得太heavy,可以試一試呢一款食物Louisiana Crab Cake ($118)蟹餅食到一絲絲蟹肉,芒果沙沙放面伴食,比較開胃既一道前菜喇沙海蝦意大利粉 ($188)喇沙味幾濃,有4隻彈牙大蝦,意粉煮得唔錯無overcooked Homemade Bon Roll Cake ($62)自家製奶茶味roll cake, 裝飾好岩打卡用,茶味都幾突出

蘑菇湯

Taco ($118)

Louisiana Crab Cake ($118)
蟹餅食到一絲絲蟹肉,芒果沙沙放面伴食,比較開胃既一道前菜

喇沙海蝦意大利粉 ($188)

Homemade Bon Roll Cake ($62)
2023-05-12
$300 (Dinner)
小店樓高2層,店內裝修色彩繽紛,洋溢摩洛哥及土耳其格調,四處都有靚靚打卡位。鮮艷嘅瓷磚、異國風嘅編織地氈、星星復古吊燈同各式各樣嘅乾花擺置等,處處盡顯心思 。食物同樣集合創意與高品質。Afternoon Tea Set 有3款甜點(x2)和5款鹹點(x2) 及2杯飲品。🔸甜點包括:🍫朱古力布朗尼 - brownie 入面混合少許糖漬橙皮,令食起上嚟唔會太漏。🍎焦糖蘋果蛋糕 - 蘋果帶有肉桂香氣,中間鋪上吉士醬,味道配搭得宜。🍇提子鬆餅配英式奶油及蜜糖 - 鬆餅富牛油香味,質感鬆軟,下午茶不可缺少!🔹 鹹點包括:🌿香草雞肉腸米紙卷 - 口感清爽,加埋大大粒嘅魚籽,增添鮮味之餘又別緻。🐚摩洛哥風味帶子一口撻 - 特色香料令帶子嘅鮮甜提升;撻底鬆脆,一口滿滿滋味。🐷摩洛哥手撕豬肉撻 - 外皮酥脆,餡料非常滑嫩,並且充滿著摩洛哥特有的香料味道。🦞迷你法式龍蝦包 - 非常精緻,麵包嘅外觀金黃酥脆,而入面嘅龍蝦肉鮮嫩。🐟日本拖羅蓉撻 - 拖羅蓉狀質感非常綿密,入口即化。搭配上酥脆撻皮口感同青蒽香氣,為美食增添一份層次感。🍹「春秋」蘋果桂花特飲 - 賣相好靚,飲品嘅質地好輕盈,有微微氣泡,令口感好清

🔸甜點包括:

🔹 鹹點包括:

🍹「春秋」蘋果桂花特飲 - 賣相好靚,飲品嘅質地好輕盈,有微微氣泡,令口感好清爽。

喺咁舒服嘅環境之下食Afternoon Tea,感覺正如店名Nacasa,西班牙文「家」的意思,真係令人好relax,會想再三探訪。

• Afternoon  Tea  Set
2023-05-12 49 views
已經第二次來🥰上一次食下午茶已經好有驚喜🙈周圍好多打卡位🙆🏽‍♀️食物精緻🍮仲好好味😋🙆🏽‍♀️路易安娜絲蟹餅配奇津沙律汁伴芒果莎莎$118🦀滿🈵️蟹肉槎成蟹餅焗至金黃色十上芒果莎莎同菜苗甜甜酸酸配搭非常好🥭🦀🙆🏽‍♀️芝士焗燒烤醬雞肉 墨西哥粟米片$88🧀份量驚人食極都食唔完😆焗芝士再加番茄醬中和返🙈加埋烤雞肉再增加層次🐣邪惡之選🤤🙆🏽‍♀️韓式咖喱蜜糖豬肋骨配香酥煎餅🥞🦴$238豬肋骨煮得好軟熟肥瘦適中🤭烤焗時間掌握得好好配上咖喱蜜糖醬 又甜又有咖喱香🐽香煎酥餅 脆口煙韌配合豬助骨口感豐富🍴🙆🏽‍♀️跟餐蘑菇忌廉湯 🥣一啲都唔求其好足料👍🏻夠傑身菇味濃郁🍄🙆🏽‍♀️明太子玉子燒$68🥚厚切蛋味濃郁🍳面層加上明太子醬汁 囗感提升🙆🏽‍♀️跟餐Ping lady(mocktaill)🍹粉紅色外表已經好吸引💞少女心爆發清新嘅荔枝味 加上梳打甜度適中 好Flash嘅感覺💜🙆🏽‍♀️開心果拿鐵$55🍵好有心思嘅拉花👍🏻濃濃開心果味 口感順滑 面層配上開心果碎增添口感🫶🏻
已經第二次來🥰上一次食下午茶已經好有驚喜🙈
•芝士焗燒烤醬雞肉 墨西哥粟米片🐣
韓式咖喱蜜糖豬肋骨配香酥煎餅 🐷
明太子玉子燒🫶🏻
2023-05-09
$280 (Dinner)
路易安娜絲蟹餅🦀
  • 韓式咖喱蜜糖豬肋骨配香酥煎餅
  • Latte
  • 路易安娜斯蟹餅
  • 芝士焗燒烤醬雞肉  墨西哥粟米
朋友👱🏻‍♀️話要帶我去上環一間西餐廳食飯,佢話嗰度坐得好舒服,環境好 relaxing,好啱輕鬆食餐飯🍴順便傾吓計😆呢度有幾款 Dinner Set 可以選擇,咁我哋揀咗其中兩款😋;Set Dinner 可以要 餐湯 或者 沙律,再包無酒精飲品一杯🍹😋;我哋全部 share嚟食 🤣$188「帶子青口墨魚汁意大利飯 Squid Ink Scallops & Mussels Risotto」:意大利飯🇮🇹 加咗 墨魚汁🦑之後變咗黑鼆鼆,有少少黑到反光🤩;廚師煮得 al dente 啱我胃口😋;意大利飯🇮🇹煮得幾好味😋;帶子 新鮮肉質鮮甜🤩$238「韓式🇰🇷咖喱蜜糖豬肋骨🐷配香酥煎餅 Korean Honey Curry Spare Ribs with Roti」:豬肋骨煮得好腍,咬落去豬肉完全離骨好容易食😋,味道甜甜哋🤩;配埋 Roti 酥餅,咁樣嘅配搭真係新穎🤣餐湯係「忌廉蘑菇湯」:幾 creamy 😋沙律菜🥗好新鮮,勁爽脆,係「勁」嗰隻🤩再加一個 $118「路易安娜斯蟹餅 配 奇津沙律汁伴芒果莎莎 Louisiana Crab Cake with Cajun Mayo & Mango

餐湯係「忌廉蘑菇湯」:幾 creamy 😋

沙律菜🥗好新鮮,勁爽脆,係「勁」嗰隻🤩

再加一個 $118「路易安娜斯蟹餅 配 奇津沙律汁伴芒果莎莎 Louisiana Crab Cake with Cajun Mayo & Mango Salsa」:蟹餅配甜甜哋嘅 芒果莎莎,香口又開胃😋

Mocktail: Old Fashion Galaxy: 有檸檬味,又用咗蝶豆花,紫紫哋色,凍冰冰,甜甜哋,幾 refreshing 😋

「玄米茶 latte」:Genmaicha Latte 有清香嘅玄米味,顏色墨綠,甜甜哋,aftertaste 有輕微苦澀,兩個字:好飲🤩
$300 (Dinner)
2023-05-08 47 views
️知Nacasa好出名,想嚟好耐~但係如果要坐最出面個靚靚打卡位,就一定要book(經常好full)~好開心❤今次朋友book到呀~真係好正,門口位坐得舒服仲要影相📸️係勁靚!Lunch set -「喇沙海鮮意大利粉+溫泉蛋黑松露卡邦尼意粉🍝」喇沙海鮮意大利粉係超有驚喜😋有喇沙味但偏辣,非常惹味🔥而最正係啲豆卜索晒汁,配埋菇菇同大蝦~估唔到比起湯麵嘅喇沙版本,我仲鍾意呢款~至於黑松露卡邦尼,佢地整得好好食~充滿黑松露同埋雜菌香,香濃得嚟一啲都唔漏~有佢地自家特色🌟🌟「🍵Strawberry latte & 開心果latte 」朋友杯士多啤梨咖啡外表超靚~咖啡味中滲出淡淡士多啤梨香,都幾好飲~至於我叫嘅開心果latte ,開心到爆💚開心果味超級濃郁,質地仲好滑~非常好飲呀!😋😋

️知Nacasa好出名,想嚟好耐~
好開心❤今次朋友book到呀~
真係好正,門口位坐得舒服仲要影相📸️係勁靚!

喇沙海鮮意大利粉係超有驚喜😋
有喇沙味但偏辣,非常惹味🔥
而最正係啲豆卜索晒汁,配埋菇菇同大蝦~
估唔到比起湯麵嘅喇沙版本,我仲鍾意呢款~

至於黑松露卡邦尼,佢地整得好好食~
充滿黑松露同埋雜菌香,香濃得嚟一啲都唔漏~
有佢地自家特色🌟🌟

朋友杯士多啤梨咖啡外表超靚~
咖啡味中滲出淡淡士多啤梨香,都幾好飲~
至於我叫嘅開心果latte ,開心到爆💚
開心果味超級濃郁,質地仲好滑~
非常好飲呀!😋😋
  • 喇沙海蝦意大利粉
  • 開心果latte
上環荷李活道一帶有很多不同特式打卡位, 除了附近有好多特式牆、Gallery、古董街外,更多了很多不同主題的Café,今次想介紹NACASA Café & Bar,位置喺荷李活道轉入華里行10步就到,地點非常易找。🪅裝修圍繞土耳其異國風風格!一進門已經是一個絕美的打卡位,用藍色階梯牆上放著很多盆栽、植物及彩色的小擺設作裝飾,望上天花板掛著土耳其馬賽克燈,七彩繽紛非常耀目。🥑牛油果帶子酸種多士配蟹肉他他利用古老傳統麵包製作成多士,相比普通的麵包更有生命力及味道更豐富濃厚咬下口感不會像空氣麵包,塗上一層cream上舖上滿滿的牛油果、牛油香煎過的帶子及車厘茄;蟹肉他他底層是牛油果碎上層是厚厚的蟹肉,非常之fresh, 如果是牛油果控的話就絕對推介。🌮墨西哥餅Taco 一共有三件分別以雞胸肉上牛油果、拌了微微辣汁手撕豬肉加蕃茄碎及牛油果煙三文魚,味道處理合到好處簡單不浮誇。🦀路易安娜斯蟹餅配芒果莎莎以蟹肉搓成實實的蟹餅再經過烤焗得金黃色,上面配上芒果莎莎薄薄丁點酸甜使香又醒胃。🍋🍇Cool Lemon及新鮮青堤子果肉梳打味道清爽醒胃,非常合適夏日炎夏天氣透心涼一下。🍵開心果拿鐵以堅果為口味的L

🥑牛油果帶子酸種多士配蟹肉他他

🌮墨西哥餅Taco

🦀路易安娜斯蟹餅配芒果莎莎

🍋🍇Cool

🍵開心果拿鐵
以堅果為口味的Latte 平時見得多,包括Caramel, Vanillal, Hazelnut等, 以開心果 Pistachio就好少有,入口比較更香滑,上面灑上開心果碎錦上添花。

食物以清爽醒胃為主絕對啱哂炎炎夏天悶焗天氣下享用,而且餐廳佈置多個打卡位,夏天炎炎去多幾次都可以。
  • Cool特飲
♡◌ ◍ ◯ ⊙ ◌✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬.📍NACASA Café & Bar𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #breadaholic_sheungwan𝕋𝕪𝕡𝕖:#breadaholic_dessert #breadaholic_cafe.❅ 𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 ($642)❅ 𝐑𝐨𝐬𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 玫瑰拿鐵 (+$24)❅ 𝐏𝐢𝐬𝐭𝐚𝐜𝐡𝐢𝐨 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 開心果拿鐵 (+$45)❅ 𝐋𝐨𝐮𝐢𝐬𝐢𝐚𝐧𝐚 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐂𝐚𝐤𝐞 路易安娜斯蟹餅配芒果莎莎($118).// Finally made my visit to this pretty Moroccan-style cafe which has long been on my bookmark list! Tbh had no expectation on the food quality given that it was such a nicely decorated cafe for photos, we were surprised to find out that it actually tasted very good

◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬
📍NACASA Café & Bar
❅ 𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 ($642)
❅ 𝐑𝐨𝐬𝐞 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 玫瑰拿鐵 (+$24)
Finally made my visit to this pretty Moroccan-style cafe which has long been on my bookmark list! Tbh had no expectation on the food quality given that it was such a nicely decorated cafe for photos, we were surprised to find out that it actually tasted very good!! 𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭 will be the perfect choice if you want to try out a wide range of dishes in bite-size ( ⸝⸝•ᴗ•⸝⸝ ) Their 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐂𝐚𝐤𝐞 is another must-order – it is AMAZINGLY DELICIOUS! Unlike typical crabcakes which have a flavour that isnt identifiably ‘seafood’ (adding too much flavour/breadcrumb as binder), this has an ample amount of sweet and plump crab meat, extra refreshing with the mango salsa served on top!
Bookmark超久的摩洛哥風cafe!! 以為這家主打美美的室內裝潢所以到訪前其實對食物質素沒有什麼期待, 但結果味道很不錯呢( ⸝⸝•ᴗ•⸝⸝ )有選擇困難症的朋友們( 我´▽`)點𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐒𝐞𝐭就對了, 食物都是一口份量, 可以把不同的餐點都試一遍!! 與同行的小伙伴一致認為米紙卷和龍蝦包很好吃~ 必須大力推介他們的蟹餅 — 真! 的! 超! 好! 吃! 每顆都是滿滿的手撕蟹肉(竟然一點麵粉都沒有加!!), 配上香甜的芒果莎莎, 清爽又惹味⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎
◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
Afternoon  Tea  Set
Louisiana Crab Cake 路易安娜斯蟹餅配芒果莎莎
Pistachio Latte 開心果拿鐵
Rose Latte 玫瑰拿鐵
Pistachio Latte 開心果拿鐵
Rose Latte 玫瑰拿鐵
  • Pistachio  Latte
在一個土耳其打扮裝飾嘅小店,渡過一個繁忙嘅週末。細心漂亮嘅特色裝修,輕鬆嘅環境,令你可以忘記繁囂。位置比較難搵到,有興趣可以行到荷李活道224號之後,轉入去一個小巷,文華里街,就會搵到一間兩層高嘅餐廳。雖然難搵,但係一定值得你去探店😇Tacos叫咗一個3色tacos, 分別係牛油果雞胸肉,手撕豬肉,以及三文魚。Ribs Rita with Korean Yellow Curry Sauce, 烤豬肋骨肉 配牛油酥餅 韓式芥末醬,牛油酥餅非常好味,感覺會有好啲此印度嘅Nan, 不過更加好食,相當有層次,暫時係我食過最好味嘅一款新款特色mocktail “Cool”非常清新嘅一個飲品,簡潔而言,就係一個提子梳打。上面有切片嘅提子做裝飾,下邊有提子肉以及果醬調味,非常好飲。😊🍹開心果拿鐵🍵🥰相信會係一個獨家飲品,暫時都未見過有咁好味嘅開心果latte, 有濃郁大量嘅開心果味,而且有少量開心果仁,每一啖都有帶大量開心果香味,湧入鼻腔,配合熱牛奶。雞尾酒 Unicorn😝; 叫依杯野要有啲耐性,等少少時間比店員慢慢炮製。唔好以為只係一般嘅雞尾酒,見到你會非常之開心。用伏特加做底,荔枝提子調味。上

烤豬肋骨肉配牛油鬆餅
烤豬肋骨肉

Mocktails - Cool

新款特色mocktail “Cool”
烤豬肋骨肉配牛油酥餅

開心果拿鐵

雞尾酒 Unicorn😝; 叫依杯野要有啲耐性,等少少時間比店員慢慢炮製。唔好以為只係一般嘅雞尾酒,見到你會非常之開心。用伏特加做底,荔枝提子調味。上面有大量嘅泡沫,以及金箔、玫瑰花瓣。

蘑菇熱湯
  • 韓式咖喱蜜糖豬肋骨配香酥煎餅
  • Cool
  • Unicorn
2023-05-01 33 views
西營盤小店值得一試,點了兩個晚餐,主菜要帶子青口墨魚汁意大利飯和韓式咖喱蜜糖豬肋骨配香酥煎餅。先來餐湯沙律,餐湯十分之足料,磨菇忌廉很濃郁,美味可口。帶子青口墨魚汁意大利飯,把帶子和青口的鮮甜和墨魚汁的鮮味完美結合在一起。risotto 融入了墨魚汁的味道,食材新鮮和烹飪的技巧出色,很滿意。接下來是韓式咖喱蜜糖豬肋骨配香酥煎餅。這道菜的豬肉非常嫩,完全融合了咖喱和蜜糖的味道,吃起來非常美味。煎餅的口感非常脆,很配合濃味的豬肋骨,相信配飯也會不錯!還試了他們的pistachio latte和mocktail rose lady。pistachio latte的味道非常獨特,濃郁的咖啡和綿密的牛奶中加入了開心果的風味,讓整杯飲品的口感更加豐富。mocktail pink lady則是一款非常清新的無酒精雞尾酒。它的味道非常柔和及清爽,十分喜歡。總的來說,這家cafe的食物飲品也非常出色,讓我感到滿意。環境靜靜的,也很舒適,十分推介!

📍 NACASA Café & Bar (上環)一踏入Cafe就感受到濃厚既異國風情✈️餐廳有2層, 裝修加入左土耳其🇹🇷x摩洛哥🇲🇦特色, 門口打卡位📸好靚👍🏻樓上既彩色吊燈都好有feel✨食物有質素😋飲品有特式😍✨ Louisiana Crab Cake 🦀$118路易安娜斯蟹餅配芒果莎莎薄薄既金黃色外皮包住好多鮮甜蟹肉🦀配芒果莎莎🥭又香又開胃😋✨Taco 墨西哥餅🥑 $118三件不同口味, 分別係蕃茄配 軟淋易咬既手絲豬腩肉🐖,嫩滑既雞肉牛油果🐓🥑及 鮮甜既三文魚吞拿魚🍣牛油果🥑 ✨炸蝦棒🦐爽口既蝦肉中間係甘蔗😯幾特別👍🏻點上酸甜既醬汁更好食✨ Charcoal Sesame Latte ☕️$52黑芝麻拿鐵感覺好健康嘅一杯😋黑芝麻味香👍🏻甜度適中Dinner Set⬇️✨ Mushroom Cream Soup 🍄🥣蘑菇忌廉湯順滑濃郁😋仲有好多蘑菇粒🍄✨ TRUFFLE Carbonara $188黑松露卡邦尼意大利粉黑松露味香, Creamy得黎唔會太漏😋✨ Pistachio Latte +$55開心果拿鐵開心果味香濃, 仲有開心果碎喺面🤤甜度適中📍 NACASA Café &
📍 NACASA Café & Bar (上環)

✨ Louisiana Crab Cake 🦀$118

✨ Mushroom Cream Soup 🍄🥣
順滑濃郁😋仲有好多蘑菇粒🍄

✨ TRUFFLE Carbonara $188
黑松露卡邦尼意大利粉
黑松露味香, Creamy得黎唔會太漏😋

✨ Pistachio Latte +$55
開心果拿鐵
開心果味香濃, 仲有開心果碎喺面🤤甜度適中

📍 NACASA Café & Bar (上環)
上環華里5號地鋪
2023-04-29 25 views
好味 #晚餐 分享 ~ 墨西哥風情餐廳餐廳兩層設計,裝潢非常特色,充滿摩洛哥色彩,花花及蠟燭燈飾擺設很吸引,打卡一流🥰好開心坐到地下的打卡位,好靚🥰~Dinner Set $2431 Soup 磨菇忌廉㻛湯2 帶子青口墨魚汁意大利飯帶子大隻新鮮又厚身,意大利飯軟硬適中,好啱我口味,本身已用了墨魚汁煮,唔會食到口黑曬😄,加了青紅甜椒,增加了爽脆口感,令每口飯味道質感更有層次😋3 開心果拿鐵看似以為綠茶,其實係開心果味好香濃又滑~Dinner Set $2781 Seasonal Salad 沙律菜新鮮配黑醋汁,醒胃健康2 French Style Lobster Bun法式龍蝦包括薯條,包是軟棉棉的,龍蝦肉大舊份量不吝嗇😄,同青瓜絲好夾好味3 Peanut Butter Chocolate 朱古力味香濃,滑滑,上面有幾粒彩色棉花糖,又靚🥰兩杯的拉花造型都好靚手功好~ 越式蔗蝦配酸辣荔枝汁 $88NACASA Cafe & Bar上環華里5號地鋪
好味 #晚餐 分享 ~ 墨西哥風情餐廳
好開心坐到地下的打卡位,好靚🥰

~Dinner Set $243
1 Soup
磨菇忌廉㻛湯
2 帶子青口墨魚汁意大利飯
3 開心果拿鐵
看似以為綠茶,其實係開心果味好香濃又滑

~Dinner Set $278
1 Seasonal Salad
沙律菜新鮮配黑醋汁,醒胃健康
2 French Style Lobster Bun
3 Peanut Butter Chocolate
朱古力味香濃,滑滑,上面有幾粒彩色棉花糖,又靚🥰
兩杯的拉花造型都好靚手功好

~ 越式蔗蝦配酸辣荔枝汁 $88

NACASA Cafe & Bar
上環華里5號地鋪

二訪 NACASA 有新menu梗係趁食lunch拉埋雨神嚟食啦! 💙喇沙海鮮意大利粉 $118豆卜索晒啲喇沙汁、好夠辣 + 惹味;超香草檸檬葉再加椰香!每條意粉都掛上喇沙, 夠辣又夠香Vienn全清🤭better than好多餐廳,仲用咗好多叫菇菇+ 蝦💙溫泉蛋黑松露卡邦尼意粉 $118一貫作風每條意粉都掛上卡邦尼汁再加好香既黑松露!💙開心果latte $45入口係好香嘅開心果味,上面灑上開心果粒粒,連雨神唔鍾意飲咖啡都大愛❤️💙Strawberry latte $25底層strawberry 醬,味道就較nuttyOverall 二訪 NACASA (上次坐樓上)果然都係冇令我失望🤭食物質素依然都係咁好食+創新👏🏽今次終於坐到網紅打卡位(建議大家book枱)超級土耳其風🇹🇷枱頭仲望到好多星星燈+ 肉肉種植🪴坐喺度食野都好chill 食個lunch都非常減壓!之後再戰office 📇 仲俾我見到有free flow😽 正正子💙NACASA Café & Bar (上環)💙上環華里5號地鋪

喇沙海鮮意大利粉/溫泉蛋黑松露卡邦尼意粉
💙喇沙海鮮意大利粉 $118

💙溫泉蛋黑松露卡邦尼意粉 $118
一貫作風每條意粉都掛上卡邦尼汁再加好香既黑松露!
開心果latte /strawberry  latte

💙開心果latte $45
💙Strawberry latte $25
底層strawberry 醬,味道就較nutty

枱頭仲望到好多星星燈+ 肉肉種植🪴

💙NACASA Café & Bar (上環)
💙上環華里5號地鋪
2023-04-26
$153 (Lunch)
開心果latte /strawberry  latte
  • 喇沙海蝦意大利粉
  • 溫泉蛋卡邦尼意大利粉
  • 開心果latte
  • Strawberry  latte
🌟餐廳:NACASA Café & Bar📍地址:上環華里5號地鋪💰價位:$101-200⏰營業時間:11:30 - 22:00📱電話:62878880Bookmark咗呢間NACASA好耐啦~比佢既異國風吸引咗!今日去開港島,約埋個朋友一齊去試吓呢間充滿摩洛哥風情既小店先~餐廳裝潢滿佈心思,擺設精美,超多打卡位!———————————————————🔹 牛油果帶子酸種多士配蟹肉他他酸種多士口感煙韌,烤得焦香有嚼勁,面頭有大大粒燒過既帶子,味道清爽又香甜~當然唔少得我最愛既牛油果醬,伴碟仲有蟹肉他他,口感清新開胃,做前菜一流!———————————————————🔹 路易安娜斯蟹餅配芒果莎莎蟹餅焗得夠脆身,切開見到一梳梳蟹肉絲,味道鮮甜~面頭既芒果莎莎酸酸甜甜,豐富口感。———————————————————🔹 墨西哥餅TACO有齊手撕豬、煙三文魚同雞肉三款口味,餅皮香軟有嚼勁,個人最鍾意手撕豬,香甜惹味好有咬口~———————————————————🔹 開心果LATTE濃濃開心果味,甜度剛剛好,口感順滑,同香濃咖啡好夾!———————————————————🔹 Cool呢杯mockt
🌟餐廳:NACASA Café & Bar

🔹 牛油果帶子酸種多士配蟹肉他他

🔹 路易安娜斯蟹餅配芒果莎莎

🔹 墨西哥餅TACO

🔹 開心果LATTE
濃濃開心果味,甜度剛剛好,口感順滑,同香濃咖啡好夾!

🔹 Cool
呢杯mocktail以提子做base,飲落清爽夠哂fresh~

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
2023-04-23
2023-04-25 310 views
要說中東至北非一帶的話,我只到過突尼斯亞、土耳其、杜拜; 當年我在突尼斯亞和摩洛哥兩者之間,我選擇了更adventurous更冷門的突尼斯亞。原來在香港亦有摩洛哥異邦情懷的打卡café,預以望梅止渴。中上環一向開設了不少源自世界各地的特色餐廳,連接上環荷李活道的一條細巷中就隱藏有了這樣一間充滿異國風情的cafe。兩層高的NACASA裝修以摩洛哥風格為主, 天花掛滿星星形狀的燈飾, 牆身有好多擺設和植物給客人打卡。Dinner Set青提子味的Mocktail Cool,清新可人; 開心果Latte有瞇樣的拉花,是晚的餐湯是濃郁幼滑的蘑菇忌廉湯。路易安娜絲蟹餅配芒果莎莎Louisiana Crab Cake蟹肉都唔少,配埋酸酸地嘅芒果,口感好特別。墨西哥TACO有兩種口味,有牛油果和豬肉鬆加洋葱粒和藩茄粒餅底脆口。Korean Honey Curry Spare Ribs With Roti韓式咖哩蜜糖豬肋骨配香酥煎餅,咖哩味不太濃, 肉質飽滿有口感,配埋重牛油味的香酥煎餅非常可口。Daily cake是飾有藍莓,士多啤梨和橙的卷蛋。

Dinner Set

蟹肉都唔少,配埋酸酸地嘅芒果,口感好特別。

咖哩味不太濃, 肉質飽滿有口感,
配埋重牛油味的香酥煎餅非常可口。

Daily cake是飾有藍莓,士多啤梨和橙的卷蛋。

Type of Meal
Dinner
2023-04-25 35 views
好耐冇同朋友仔一齊去歎 Cafe!今天朋友仔介紹咗一間位於上環荷李活道嘅Cafe,佢哋主打土耳其style風格,除咗可以打卡影靚相之外,食品質素都唔錯,所以就去試吓!而家Cafe位於上環嘅巷仔裏面,一打開門佢嘅植物牆超吸睛,配合一啲中東style嘅圖騰,打卡絕對一流!喺食物方面除咗輕食之外,亦都有pasta同埋調製飲品。今次我哋就叫咗路易斯安那蟹餅配芒果莎莎,喇沙海蝦意大利粉同埋牛油果帶子酸種多士配蟹肉他他,另外飲品方面就叫咗開心果Latte同埋提子梳打試吓!首先佢哋嘅食品擺盤超級靚,未食落肚就已經賞心悅目!路易斯安那蟹餅配芒果莎莎一入口蟹肉超級飽滿,每口都食到蟹肉嘅鮮味,配合開胃嘅芒果莎莎,作為頭盤絕對冇得輸!牛油果帶子酸種多士配蟹肉他他雖然佢都有蟹肉嘅成份,但係可能佢嘅味道同埋口感係餅好唔同,香滑嘅牛油果配上大大粒嘅帶子同埋鬆軟嘅麵包,絕對係人間一大享受。喇沙海蝦意大利粉我相信係佢哋嘅自製菜式,喺坊間亦都好少機會食到,一入口超香濃嘅喇沙味道喺口腔湧出來,微微嘅辣度估唔到同意粉都配合相得益彰,配合返開索晒汁嘅豆卜,同埋彈牙嘅大蝦,絕對值得你過嚟一試!佢哋飲品嘅質素都好唔錯,我同朋友都
好耐冇同朋友仔一齊去歎 Cafe!

佢哋飲品嘅質素都好唔錯,我同朋友都好推介佢嘅開心果Latte,堅果味道濃郁之餘亦都有好重嘅奶香味,提子梳打亦都好清香,唔會有藥水味,我覺得喺呢度同朋友仔消磨半個下午絕對值得,大家經過記得要試吓!