2022-12-07 34 views
一間門面望入去已經覺得超靚嘅Cafe🥹🧡滿滿嘅聖誕裝飾真係好適合節日打卡👍🏻Menu都好吸引👍🏻漢堡、意粉、沙律、飯、牛排有齊晒!Dinner set前菜可以揀湯或沙律明太子忌廉汁魷魚意大利粉 $ 188Calamari Spaghetti w/ Mentaiko cream Sauce意大利粉軟硬度煮得啱啱好😋配埋啲忌廉汁一啖食落去真係好滿足!魷魚份量都好夠Spicy Chicken w/ Waffle $148兩大塊炸雞擺面😍下面仲有淋咗醬嘅waffle,好邪惡但好快樂🤩仲有沙律解膩Ocean Fairy $68幾Fresh🤣真係海洋嘅感覺Dark Chocolate (ICE) Black Sugar X'MAS $68一上嚟已經驚訝咗,超靚🥰好有聖誕氣氛
一間門面望入去已經覺得超靚嘅Cafe🥹🧡
滿滿嘅聖誕裝飾真係好適合節日打卡👍🏻

Menu都好吸引👍🏻漢堡、意粉、沙律、飯、牛排有齊晒!

Dinner set前菜可以揀湯或沙律

明太子忌廉汁魷魚意大利粉 $ 188

Spicy Chicken w/ Waffle $148

Ocean Fairy $68
幾Fresh🤣真係海洋嘅感覺

一上嚟已經驚訝咗,超靚🥰好有聖誕氣氛
上環Nacasa cafe 走摩洛哥風格,店內添上聖誕裝飾,仍滲出異國風情於每角落,難怪是人氣高企打卡熱點!呢個位置可以話店內最signature 打於位置,捕捉到有人走了即刻影番張相先~~Cafe 上層亦有其他打卡嘅位置,像波希米亞度假風藤椅,感覺亦幾靚!周末下午點了最多人order afternoon tea set $568 weekend 9折摩洛哥薄荷茶 附兩個精緻細細浮雕茶杯,味道清爽帶點少薄荷,可解甜點之膩!精美通花兩層架配透明玻璃壺盛皿嘅茶具超靚,還有提供了兩粒少見的小方糖,挺vintage 鹹點:香草雞肉米紙卷 底部醬汁係泰式辣醬,三文魚子於口中爆開很加分~西班牙特色多士 牛油果雞肉莎莎多士 迷你龍蝦包 很可愛,忘蝦肉爽彈啖啖肉很不錯日式拖羅蓉撻 咸香撻底幾脆甜點:法式精選朱古力撻 變左手工朱古力日式酥皮忌廉泡芙 當日變左芝士蛋糕英式鬆餅配蜜糖及牛油食用!

$568 weekend 9折

摩洛哥薄荷茶 附兩個精緻細細浮雕茶杯,
味道清爽帶點少薄荷,可解甜點之膩!

精美通花兩層架配透明玻璃壺盛皿嘅茶具
超靚,還有提供了兩粒少見的小方糖,挺vintage

鹹點:
香草雞肉米紙卷

底部醬汁係泰式辣醬,三文魚子於口中爆開很加分~

西班牙特色多士
牛油果雞肉莎莎多士

迷你龍蝦包 很可愛,忘蝦肉爽彈啖啖肉很不錯

日式拖羅蓉撻 咸香撻底幾脆

甜點:
法式精選朱古力撻 變左手工朱古力
日式酥皮忌廉泡芙 當日變左芝士蛋糕

英式鬆餅配蜜糖及牛油食用!
2022-11-26
$290 (Tea)
女人始終有一顆打卡的心.......-我們終於來到期待已久的摩洛哥風cafe,有幸坐在餐廳最紅的打卡位置, 雖然我們光臨的時間是晚上,但是也沒有影響我們的雅興。-Pink Lady~充滿少女心的柚子梳打, 梳打水上灑上浪漫的玫瑰花及百里香, 喝起來有一絲絲玫瑰香氣又帶點柚子的清新感, 與Ocean Fairy 相比,甜度比較高;-Ocean Fairy~由荔枝、檸檬、藍莓及梳打水組成而成,喝起來酸甜清爽, 無論是春夏秋冬喝,也是一杯嘗心悅目的飲料-明太子忌廉意粉~入口非常重奶油感又帶點辛辣,意大利粉軟硬適中,朋友忍不住吃多了澱粉質;-韓式咖喱蜜糖豬肋骨配香酥煎餅~好喜歡這個豬肋骨,輕輕一咬就骨肉分離,咖喱蜜糖醬汁完全滲入了豬肋骨內, 這令我不顧儀態,用手來拿吃;旁邊的香酥煎餅拿來夾爽脆的生菜來吃,也同樣好吃-踏入12月,餐廳的摩洛哥風佈置加入了聖誕裝飾,這次探店可以拍到摩洛哥風情外還帶點聖誕氣息...一次過滿足我兩個願望
女人始終有一顆打卡的心.......

;旁邊的香酥煎餅拿來夾爽脆的生菜來吃,也同樣好吃

2022-11-29
$250 (Dinner)
2022-12-04 43 views
一入到去即刻比佢嘅聖誕裝飾吸引住!好有聖誕氣氛呀!咁岩我哋個位就喺門口,方便我哋打卡影相📸️我哋叫咗兩個dinner set我好鍾意佢啲蘑菇忌廉湯!好足料好多蘑菇而且個味啱啱好,濃郁忌廉味,另外沙律就幾新鮮主菜分別係安格斯牛漢堡配薯條同埋韓式咖喱蜜糖豬肋骨配香酥煎餅我幾欣賞佢嘅薯條卜卜趣幾好食,不過漢堡有少少乾,如果可以再Juice啲多啲肉汁就好啦,同埋我係好鍾意食醬,我係超級鍾意多醬,如果佢可以多啲就好了韓式咖喱蜜糖豬肋骨,呢個幾特別,咖喱加咗蜜糖我都係第一次食,佢個肋骨都幾林,好容易咬,都好容易切值得一讚嘅係佢嘅飲品!好鍾意佢嘅pink lady ,少女味十足!飲落好舒服,甜甜地好好飲,而且佢係冇酒精啱晒我另外一杯係朱古力,聖誕特別版嚟,濃濃朱古力味,夠晒濃郁😛

我哋叫咗兩個dinner set

另外一杯係朱古力,聖誕特別版嚟,濃濃朱古力味,夠晒濃郁😛
2022-11-27
$300 (Dinner)
  • pink  lady
2022-12-03 33 views
Weekend想放慢一下腳步😌嚟到上環一間摩洛哥風打卡café @nacasa_hk其實上年已經有嚟過因為環境實在太chill 好適合weekend嚟hea下🤭今次嚟食tea 叫咗2款野食加2杯野飲唔止好食仲好有賣相然後我同佢哋影咗好多張相🤣🌭法式龍蝦包配香辣薯條 $148龍蝦包好足料 唔單止有龍蝦肉仲有好多配料 例如青瓜絲、粟米粒、洋蔥加埋個醬 咬落口感好豐富🤩🧇香辣炸雞塊窩夫 $138呢個好似係special menu炸雞配窩夫估唔到又ok喎不過略嫌乾身再啲可以多返少少醬就perfect😍🍸Pink Lady $65呢杯我好鍾意 因為係粉紅色💕仲好好飲個面鋪咗好多花瓣飲落除咗有梳打水味仲有淡淡嘅花香🌸味道清清甜甜☕️Dark Chocolate $55呢杯啱唒鍾意黑朱古力嘅人澀澀哋又唔會太甜無諗過朱古力上邊仲有拉花加埋棉花糖👍🏻朱古力粉必試😋人均價錢: $200 (Tea)味道: 7/10環境: 9/10服務: 7/10回頭率: 8/10

Weekend想放慢一下腳步😌

唔止好食仲好有賣相
然後我同佢哋影咗好多張相🤣

🌭法式龍蝦包配香辣薯條 $148
龍蝦包好足料 唔單止有龍蝦肉
仲有好多配料 例如青瓜絲、粟米粒、洋蔥
加埋個醬 咬落口感好豐富🤩

澀澀哋又唔會太甜
無諗過朱古力上邊仲有拉花
加埋棉花糖👍🏻
朱古力粉必試😋

人均價錢: $200 (Tea)
味道: 7/10
環境: 9/10
服務: 7/10
回頭率: 8/10
成日見d人去呢度打卡都係日頭多,估唔到夜晚係咁有情調,又帶點浪漫 😃🥰Cafe 充滿摩洛哥風情,店內佈滿好多擺設,每一件都咁精美 💕連座位都花過心思,有d位係佈置到好似去咗去土耳其咁,你話呢間cafe係studio我都信 👀所以話嚟到呢度,唔影相就假嘅 😆個相機好忙,影極都好似影唔完咁,打卡位太多了 😂不過本人最喜歡係呢度嘅吊燈 😍尤其近門口嘅天花位,一堆星星形狀嘅燈,晚上亮起嘅時候,真係好浪漫好靚架!😍屋企個廳咁樣就正喇 😆💖當日同老友各叫一個dinner set 食 😄🍽️ Dinner Set Menu配沙律🥗 或 餐湯🍲及 包無酒精飲品一杯🍹(酒精類半價) 飲品 Drinks:🍫 Black Sugar X'mas Chocolate (節日限定 🎄)阿仔喺度見到呢杯應該好開心 🤩朱古力夠香滑,黑糖味偏重,但唔會話好甜架喎!就算飲咗成杯都唔覺得漏 👍🧚‍♀️ Ocean Fairy呢杯味道好清新,如果夏天飲一定好襯個feel 🌊 😆係柚子薄荷檸檬梳打,如果唔鍾意飲甜嘢嘅,呢杯都唔錯 💛 但檸檬草同薄荷味道比例重d,飲落去好清爽醒神 😃主菜 Main Dish:🐖 韓式咖喱蜜糖豬助骨

所以話嚟到呢度,唔影相就假嘅 😆
個相機好忙,影極都好似影唔完咁,打卡位太多了 😂

不過本人最喜歡係呢度嘅吊燈 😍
屋企個廳咁樣就正喇 😆💖

當日同老友各叫一個dinner set 食 😄

🍽️ Dinner Set Menu
配沙律🥗 或 餐湯🍲
及 包無酒精飲品一杯🍹(酒精類半價)

飲品 Drinks:

阿仔喺度見到呢杯應該好開心 🤩

🧚‍♀️ Ocean Fairy

呢杯味道好清新,如果夏天飲一定好襯個feel 🌊 😆

主菜 Main Dish:

🐖 韓式咖喱蜜糖豬助骨配香酥煎餅
🐷 Korean Honey Curry Spare Ribs with Roti

份量好大份 😳 絕對唔似係一個人份量 😀
個人覺得呢個係加勒比海風 x 中東 x 韓風 fusion 😋
因為咖喱蜜糖汁就係韓國代表,就似食炸雞果陣點嘅醬,甜得嚟帶點點辣,幾滋味 🥳
而加勒比海feel就係豬肋骨,用咗香草秘製醃法,好juicy又香口,肉裡仲滲透住香噴噴嘅煙燻味添!
兩者加埋幾特別,仲有 Roti 配埋,一定吃得飽飽 😙

🍄 黑松露野菌意大利飯
🍚 Truffle Wild Mushroom Risotto

好creamy 🥰 落足配料,意大利飯都煮得軟綿 ❤️

是日餐湯:忌廉野菌湯 Cream Mushroom Soup
呢個湯超讚!😍 好香濃又滑,野菌俾好多,熱辣辣即飲感覺好溫暖 🥰
同埋個湯都好大兜 😂 同咗老友share飲 😆

呢度服務都唔錯,店員都好友善 😄
係上層冷氣比較強勁咗d,當晚我掛住影相關係,忌廉湯放涼咗,「傑」咗飲唔到 🤣🤣🤣
靚女店員好好人話換過兜俾我,真係唔好意思😂😅🙈

2022-11-25
Type of Meal
Dinner
  • 黑松露野菌意大利飯
  • Ocean Fairy
  • Black Sugar X'mas Chocolate (節日限定 🎄)
話說NaCaSa一直都on the list,今次終於嚟到啦😍好民族❤️超多打卡位,樓上仲有一層,點影都靚勁igable,加埋聖誕燈飾真係好有氣氛!廢話唔講咁多,食評嚟唔🎄炸雞烈日窩夫伴香草蒜蓉汁 𝗵𝗸𝗱$𝟭𝟰𝟴炸雞配上香草蒜蓉汁,味道有少少辣辣地,炸雞好脆口,夠Juic𝘆,唔會乾身,唔錯唔錯,份量十足,兩個人食絕對沒有問題🎄明太子忌廉汁魷魚意大利粉 𝗵𝗸𝗱$𝟭𝟯𝟴每條意粉都掛上忌廉汁同埋海量嘅明太子,魷魚、菇,有少少辣辣地減輕左嗰種膩感覺,真係會唔覺意就會成碟食晒㗎啦🎄𝗫‘𝗺𝗮𝘀 雙色𝗿𝗼𝗹𝗹 𝗰𝗮𝗸𝗲 𝗵𝗸𝗱$𝟲𝟴紅色同埋綠色好有聖誕節嘅氣氛,分別係𝗥𝗲𝗱 𝘃𝗲𝗹𝘃𝗲𝘁 , 𝗺𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮伴碟仲有好多食用花,上面有風乾嘅橙、士多啤梨同埋藍莓🫐仲有抺茶cream,而roll cake 裏面嘅忌廉唔太甜嘅,好似Vienn咁比較鍾意食輕甜嘅話,呢款係1個唔錯嘅選擇,蛋糕旁邊𝗴𝗶𝗻𝗲𝗿 𝗯𝗿𝗲𝗮𝗱超濃牛油味👍🏽除咗Ig-able 仲非常有聖誕節氣氛🎄𝗣𝗶𝗻𝗸 𝗟𝗮𝗱𝘆 𝗵𝗸𝗱$𝟲𝟱濃郁嘅玫瑰味 + grapefruit 🎄𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗦𝘂𝗴𝗮𝗿 𝗫'𝗺𝗮𝘀 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗛𝗸𝗱$𝟲𝟴黑糖

🎄炸雞烈日窩夫伴香草蒜蓉汁 𝗵𝗸𝗱$𝟭𝟰𝟴

🎄明太子忌廉汁魷魚意大利粉 𝗵𝗸𝗱$𝟭𝟯𝟴

🎄𝗫‘𝗺𝗮𝘀 雙色𝗿𝗼𝗹𝗹 𝗰𝗮𝗸𝗲 𝗵𝗸𝗱$𝟲𝟴

🎄𝗣𝗶𝗻𝗸 𝗟𝗮𝗱𝘆 𝗵𝗸𝗱$𝟲𝟱
濃郁嘅玫瑰味 + grapefruit

黑糖+𝗰𝗵𝗼𝗰𝗼 絕對係聖誕節必點!因為聖誕節就係食啲咁甜咁濃郁嘅drinks ,咁先夠sweet sweet ! 仲有stick糖 + ginger bread 點都要甜到漏過聖誕節🎄

🎄樓下靚靚打卡位⏰90分鐘用膳時間🎄
如果想打卡坐到最好打嚟𝗯𝗼𝗼𝗸定(聖誕節🎄應該都超多人嚟打卡)

Overall 人均$𝟮𝟰𝘅 價錢中上,但係慰勞自己嘅好選擇!真係勁多聖誕節🎄既食品,好味之餘仲好呃like!服務都好👍🏽下次要再凍d嚟著晒民族衫嚟影相📸️

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼~

NACASA Café & Bar (上環)
明太子忌廉汁魷魚意大利粉 𝗵𝗸𝗱$𝟭𝟯𝟴
𝗫‘𝗺𝗮𝘀 雙色𝗿𝗼𝗹𝗹 𝗰𝗮𝗸𝗲 𝗵𝗸𝗱$𝟲𝟴
𝗣𝗶𝗻𝗸 𝗟𝗮𝗱𝘆 𝗵𝗸𝗱$𝟲𝟱
炸雞烈日窩夫伴香草蒜蓉汁 𝗵𝗸𝗱$𝟭𝟰𝟴
2022-11-25
$243 (Tea)
明太子忌廉汁魷魚意大利粉 𝗵𝗸𝗱$𝟭𝟯𝟴
𝗫‘𝗺𝗮𝘀 雙色𝗿𝗼𝗹𝗹 𝗰𝗮𝗸𝗲 𝗵𝗸𝗱$𝟲𝟴
𝗣𝗶𝗻𝗸 𝗟𝗮𝗱𝘆 𝗵𝗸𝗱$𝟲𝟱
炸雞烈日窩夫伴香草蒜蓉汁 𝗵𝗸𝗱$𝟭𝟰𝟴
  • 明太子忌廉汁魷魚意大利粉
  • pink  lady
  • 𝗫‘𝗺𝗮𝘀 雙色𝗿𝗼𝗹𝗹 𝗰𝗮𝗸𝗲
  • 炸雞烈日窩夫伴香草蒜蓉汁
《❤️☕️上環隱世摩洛哥x土耳其風格Cafe🔆》位置有啲隱蔽要落足眼力先睇到🖤餐廳有兩層充滿聖誕氣氛🎄好多好靚嘅裝飾 100分嘅環境 啱晒去打卡!深藍色嘅裝修 💚💙充滿異國風情😆夜晚嚟到就試吓佢嘅set dinner啦😙嗌咗兩個😆分別係$188 $238😈包咗前菜同埋好飲🥤 餐湯係忌廉蘑菇湯🍄奶味香濃配上新鮮嘅粒粒蘑菇🌝好惹味 另外仲有得揀黑醋沙律🥗羅馬生菜加火箭菜配上黑醋 味道啱啱好!1️⃣ 🐷🍖 韓式咖喱蜜糖豬肋骨配香酥煎餅(9/10)第一次食豬肋骨配印尼薄餅😆❤️總共有四舊超巨大嘅豬肋骨 條條都充滿晒肉🌝將豬肋骨起肉 之後包埋煙韌既捲餅餅皮一齊食🫓好香口!香酥煎餅煎得啱啱好又唔會好油💓加埋蜜糖醬汁真係超好食!豬肋骨分量好足 😋 越食越開胃!🤤配上嘅沙律菜🥬都好清爽,可以中和翻食物嘅油膩感🤞🏻2️⃣ 🍤🍲 喇沙海蝦意大利粉 (9.5/10)海蝦比得好 有好多粒大蝦🍤🫶🏻仲有蘑菇同邪惡嘅豆卜😈💙喇沙味好香濃 估唔到用嚟煮意粉係咁好味! 不過對我來講唔食得辣嘅人來講就有少少辣😢不過都係好惹味 值得一試!意粉都煮得啱啱好唔會過淋過硬🖤😆3️⃣ 💟🖤 Black sugar X'mas Chocolate

《❤️☕️上環隱世摩洛哥x土耳其風格Cafe🔆》

1️⃣ 🐷🍖 韓式咖喱蜜糖豬肋骨配香酥煎餅(9/10)

2️⃣ 🍤🍲 喇沙海蝦意大利粉 (9.5/10)

3️⃣ 💟🖤 Black sugar X'mas Chocolate (9/10)

香濃嘅朱古力 有啲香料味😙💙飲落去好味又暖胃 上面有一層厚厚嘅忌廉💚🌝仲附送好多粒聖誕樹外型嘅糖🎄充滿聖誕嘅感覺😗

4️⃣ 💓❤️‍🔥 Pink lady(9.5/10)

係好特別嘅飲品!😋粉紅色充滿少女心🥰 超打卡able~味道酸酸甜甜,有好重嘅荔枝西柚香味🥹值得讚嘅係飲落唔會太甜,同埋完全冇糖漿嘅膠味!👍
——————————————————————-
📍 NACASA Café & Bar (上環)

𝓛𝓸𝓬𝓪𝓽𝓲𝓸𝓷
#eateateat_sw

🔆整體味道:8.5/10
🔆服務態度:10/10
🔆性價比:9/10
🔆會唔會encore: yes

#hkfood #hkfoodie #food #foodie #foodblogger #hkfoodblogger
#eating #hkfoodlovers #hongkong #hongkongfoodie #hongkongfood #hongkongfoodblogger #上環美食 #hongkongfoodguide #香港 #香港美食 #美食 #吃貨 #hkdessert #上環 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店地圖 #香港甜品 #香港加油 #foodiesinternationalchat #hkfoodies #香港餐廳推介
2022-12-01 22 views
原本打算去打卡位食,點知都係有難度的,3 pm去都幾full,見到好多客人叫tea set我地叫左個澳洲牛肉burger,包比較乾,牛肉有肉味但肉汁、油份不足,所幸係夠哂大份,薯條d鹽分配不均,一啲食落好咸,一啲又淡野飲方面叫左普通latte同igable 既nacasa combo,分別有 Espresso, ️Piccolo latte,Ice drip 3杯,另外配咗少少生果,生果嘅質素都唔錯,latte味道正常水準,Espresso 偏酸同苦,但係以78蚊有3杯野飲黎講算幾抵啦另外想講某店員冇乜禮貌,一開始係塞個餐牌畀我地,點知係連個menu都搞錯😅

2022-11-28 25 views
上環隱世摩洛哥風情Cafe, 可以Bookmark定聖誕過嚟慶祝🎄🎉呢度嘅佈置好有異國情調之餘,仲換上咗聖誕嘅裝修,由頭到腳都好似喺外國嘅小屋度燭光晚餐咁有feel💟喇沙海蝦意大利粉呢個係唔錯嘅fusion, 好少見意粉係辣,調味好醒神,有蒜香但唔會口乾。韓式咖哩蜜糖豬肋骨配香酥煎餅豬肋骨嘅香料令到佢同平時嘅西餐好唔同,感覺惹味啲,無咁甜膩。煎餅香脆好食。Pink Lady呢杯個視覺效果超好🌸淡粉紅色嘅荔枝梳打又帶點花香味,可以一試。Black Sugar X'mas Chocolate甜甜朱古力好暖胃,仲好有聖誕feel☺️飲到微微黑糖味道幾有層次。旁邊仲有精緻嘅糖果可以加🎄🌹,正。

喇沙海蝦意大利粉

韓式咖哩蜜糖豬肋骨配香酥煎餅

Pink Lady

Black Sugar X'mas Chocolate

2022-11-27 22 views
好有特色的土耳其風食店,位置係內街,需要認真搵一搵個入口😝餐廳有兩層,睇得出佈置好用心機,而且已經充滿聖誕氣氛,感覺好温馨!🤗食物質素吾錯,味道都好好,買樣又夠靚😍值得推介
2022-11-27
$150 (Lunch)
  • 喇沙海蝦意大利粉
  • Rose Latte
2022-11-18 35 views
🤴🏻🌟🌈 小王子cafe 點解我會咁叫呢間𝙲𝚊𝚏𝚎純粹係佢呢度個設計同埋啲星星燈✨令我覺得好有小王子嘅感覺🤪 我作嘅名~泰國之旅嘅相 多到唔知出邊啲先好😆出吓香港𝙲𝚊𝚏𝚎先🥴呢間𝙲𝚊𝚏𝚎新開嘅時候 我已經勁快衝咗去打卡見佢哋新出咗𝚃𝚎𝚊 𝚂𝚎𝚝同炸雞窩夫就決定𝚋𝚘𝚘𝚔枱💕個𝚃𝚎𝚊 𝚂𝚎𝚝架都幾特別(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 出面未見過💙今次終於坐到最靚嘅門口位🥰好開心🥳💰 𝚃𝚎𝚊 𝚂𝚎𝚝 價錢$568兩位 包飲品🍹🍹💰 炸雞窩夫 🧇$138💰明太子意粉🍝 $138📍NACASA Café & Bar @nacasa_hk上環華里5號地鋪營業時間: 每天11:30至22:00預約電話☎️ :6287 8880✨🌟💫✨🌟💫✨🌟💫✨🌟💫✨🌟💫
🤴🏻🌟🌈 小王子cafe 點解我會咁叫呢間𝙲𝚊𝚏𝚎
純粹係佢呢度個設計同埋啲星星燈✨
令我覺得好有小王子嘅感覺🤪 我作嘅名~
泰國之旅嘅相 多到唔知出邊啲先好😆出吓香港𝙲𝚊𝚏𝚎先🥴

📍NACASA Café & Bar @nacasa_hk

營業時間: 每天11:30至22:00
預約電話☎️ :6287 8880

✨🌟💫✨🌟💫✨🌟💫✨🌟💫✨🌟💫
🍗🍟Baked Barbecue Chicken Nachos (HKD $88) ⁣Chicken, Shallot, Onion,⁣Barbecue Sauce, Mozzarella Cheese, Spring Onion, Sour Cream⁣⁣A super appealing appetizer combining everything Mexican- the crispy nachos with well-marinated, tender pieces of chicken and flavory cheese and sauces, the meal is addictive to begin with! The burning hot container was delivered straight from the oven, so perfect to warm up after a walk around the chilly Western District. ⁣⁣🍝🍳Carbonara with Onsen Tamago (HKD $138)⁣Oni

Chicken, Shallot, Onion,⁣

Onion, Garlic, Stir-fried Mushroom, Bacon, Cream, Parmesan Cheese, Spring Onion⁣

Carbonara is more or less a must-order dish as a reference line for me ⁣
when trying out new restaurants. NACASA didn't only passed the test- this dish scored VERY HIGH! Tender yet chewy spaghetti seasoned with plenty of cheese, cream, bacon and just the right amount of mushrooms and greens, made the perfect combination altogether. Don't forget the cherry on top- the soft boiled egg in Japanese hot spring style that acted as an extra layer of cream sauce to add even more flavor! ⁣

🌹🍸Pink Lady (Mocktail) (HKD$65)⁣
Lychee & Grapefruit drink ordered by my buddy, a fruity floral refreshing drink to balance off all the savory tastes of the food! ⁣

芝士焗燒烤醬雞肉配墨西哥粟米片⁣
温泉蛋卡邦尼意大利粉⁣
粉紅佳人(無酒精飲品)⁣
2022-09-25
$145 (Tea)
2022-11-07 35 views
呢一間cafe係上環附近,見裝修同食物都好似幾有特色就即刻試下啦🥳.喇沙海蝦義大利粉 $138喇沙口味嘅義大利粉我都係第一次食🤩,估唔到又幾正,喇沙嘅醬汁超級香口🔥,而且仲有少少香辣更加惹味,海蝦都好大隻又爽口🤤.明太子忌廉汁魷魚義大利粉 $138忌廉汁嘅義大利粉我一直都好鍾意❤️,而呢個忌廉汁都好正,夠曬濃郁同creamy😆,而且加左明太子口味更加有層次🤪.Charcoal Sesame $55黑芝麻latte我都係第一次試🌟,真係幾特別,有少少似芝麻糊,濃郁有唔會太甜😍.Sunrise $68賣相見到已經覺得好吸引🤩,係用expresso配上橙汁製成,飲落又幾清新特別🤪
喇沙海蝦義大利粉 $138

明太子忌廉汁魷魚義大利粉 $138

Charcoal Sesame $55

Sunrise $68
Simplicity is the key note of all classy 我好鍾意做手作、之前有去學整土耳其馬賽克燈和手繪碗碟,個人幾迷呢類摩洛哥民族風格,所以今次專程嚟呢間樓高兩層嘅上環café、欣賞下佢哋嘅ethnic decor,打卡又好飲杯嘢食個pasta又okay、呢度都幾啱feel明太子忌廉汁魷魚意大利粉 Calamari Spaghetti w/Mentaiko Sauce > 意粉上掛滿醃製過的鱈魚子醬頗為香濃,魷魚圈口感彈牙本身唔錯,意麵口感也對路;如果魷魚加多點調味、咁呢碟pasta會好perfectQueen of Punch > 整杯飲品賣相係靚、尤其匙捧上刻滿色彩斑斕嘅民族花紋好加分;由cranberries等莓果汁調製、裡面亦有啲藍莓粒,可以話係健康護眼mocktail