2019-05-31 421 views
看到Facebook上有推介說這邊有賣很久不見的冷糕就急不及待下班跑來試一下7點多還是大排長龍 大部分人好像都是買車輪餅買了一個原味冷糕 等8至10分鐘就好等待的時候可以看到冷糕製作過程等到了 吃下去其實有點失望因為他們用的冷糕漿跟傳統的不同更像是格仔餅的那種味道而且花生粒沒有黏到冷糕上吃完以後很多花生粒在紙袋的底部感覺像是吃有花生的格仔餅。。。而不是冷糕。。。下一次來還是試一下大家都搶著要買的車輪餅吧
看到Facebook上有推介說這邊有賣很久不見的冷糕

更像是格仔餅的那種味道

而且花生粒沒有黏到冷糕上
吃完以後很多花生粒在紙袋的底部

原味冷糕

感覺像是吃有花生的格仔餅。。。而不是冷糕。。。

下一次來
還是試一下大家都搶著要買的車輪餅吧

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2019-05-19 515 views
老公之前睇到呢喥有唔見咗好多年嘅冷糕食,於是喺今日(19-5-2019 Sun)嚟食,喺openrice睇到,話甜品由中午12點開始,於是施施然嚟食,我哋嚟到就排隊買啦,但聽到店員同客人講,冷糕要12點半至有,啊,咁我哋行陣先,夠鐘至返嚟買啦.買嘅時候,收銀話要得10-15分鐘,OK冇問題.我哋用$18.00買原味先.而老公想要朱古力味,咁就用$22.00買多一個.我哋一路等一路睇佢哋整,10分鐘後整好我哋呢件,拎上手熱騰騰,打開睇(其實唔使自己打開,因為佢自動彈開,反而要撳住佢),有好多花生碎.食得lu,個邊好脆,而佢哋個漿係整雞蛋仔嗰種,有蛋香同厚身,都好飽,砂糖唔算好多,所以唔會太甜,.我就第一次食冷糕,覺得咁樣乾哽就一般.老公就話佢細個時食到嘅就係咁.之後繼續等朱古力味冷糕,呢個就等耐啲,要17分鐘至整到,呢個除咗有榛子朱古力醬外,就係有朱古力餅碎,由於有醬,咁就容易啲入口,呢個亦唔太甜,味道濃啲,老公話都係原味好食.抵食係2.5分
我哋一路等一路睇佢哋整,
10分鐘後整好我哋呢件,拎上手熱騰騰,

朱古力味冷糕
朱古力味冷糕
抵食係2.5分
2019-05-19
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$20 (Breakfast)
2019-05-19 375 views
網上說是新開的車輪餅店,便趕緊去食,果然沒讓人失望,好食。Menu有五種口味,我叫了芋頭味試。店員把預先製作好的翻熱,所以拿上手是暖的。我將車輪餅切了一半,可以清楚看見薄薄的脆皮包著滿滿的芋圓泥,可以吃出有新鮮芋頭的味道,甜度適中,層次十分豐富,可以用這個價錢吃到這種質素,值!可是,人手緊拙,等候時間較長,至少10-15分鐘
網上說是新開的車輪餅店,便趕緊去食,果然沒讓人失望,好食。
可是,人手緊拙,等候時間較長,至少10-15分鐘
2019-05-19
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
  • 車輪餅
2019-05-15 538 views
冷糕,我的兒時小食。每次在網上有介紹傳統冷糕,我都會去試下,今次乜不例外,以我食過無數次的經驗,呢個所謂的傳統冷糕,好難食!我第一食冷糕在長沙灣宇宙廣場附近,是一個推着好簡陋的小販車仔阿伯賣,只有一個大鐡兜,預熱後,加入白色的米漿,熟後加入花生及糖。但此店售賣的根本就是雞蛋仔的粉漿,我見店員整銅鑼燒都係用呢個粉漿,分別是整冷糕就加入花生及糖,整銅鑼燒就加紅豆、芋頭、吉士之類口味。但口感完全不煙韌,實的的,係好厚身,好飽肚,但真係難食。
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Other
2019-05-10 497 views
琴日去左荷里活睇戲,係地面行行下發現有間新小食店,叫南國唔知乜,個名好似太安樓果間車輪餅個名,的確呢間有車輪餅賣,亦貌似一樣,但多左個小食店,是但啦,就食下冇得輸嘅撈麵,#皇牌肉丁撈麵餐 $25,有印尼撈同五香肉丁係上面,兩樣加埋都幾濃味,岩重口味人士,本身中意食印尼撈,夾咩都冇得輸,佢地煮得又 ok,又小小硬,係我中意嘅口感,唔係淋哂,另外呢個餐包左一樣小食,我就揀左有手指公嘅魚茸燒賣,有 4 粒,都正常嘅,唔係好垃圾果隻來貨 😂 不過都係車輪餅正,食左個 #高山烏龍茶吉士車輪餅 $14,個吉士的確係好香茶味,值得一試,如果再熱啲就更正 🤤-南國小喫鑽石山荷里活廣場地下係 B 出口上兩條扶手樓梯見到巴士總站轉右
南國小喫
鑽石山荷里活廣場地下
係 B 出口上兩條扶手樓梯見到巴士總站轉右
2019-05-08 444 views
平時都好鐘意食車輪餅,要食都要係尖沙咀海港城至食到,一係就去美孚-車輛餅小姐, 見到fb話鑽石山有得食,即刻就去試, 間鋪外觀整得好靚,特別個照牌,整得好靚,有異國風味。 同場仲有其他香港既小食;燒賣魚蛋啊甘樣,又有撈麵,但我去既目的係食車輪餅,所以無試其他野,  叫左三個口味;(紅豆,紫薯,吉士)以上三種口味都係不過不失,因為味道上;出面既個外皮口,食落去好硬,唔香口完全無蛋香味,似食緊麵包。爆餡?我又唔覺佢有爆餡。比例正常真係要食,我會挑吉士,正正常常,另外個2種 真係痲痲地。另外值得一提, 宣傳就話即叫即整,我見既唔係甘囉, 師博預先整好曬,放係則邊,到客人甘岩點中喇,就整返熱佢,整返熱都算喇, 點知 到手既都只係少少熱,食落去又硬曬,甘唔怪得似食麵包啦。  我食第1次就算, 食第2次都係甘樣做法, 失望。 唔會再食。唔該唔好同人講即叫即整啦。
爆餡?我又唔覺佢有爆餡。比例正常
真係要食,我會挑吉士,正正常常,另外個2種 真係痲痲地。

唔該唔好同人講即叫即整啦。
2019-05-07
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$12 (Tea)
  • 吉士口味
2019-04-28 554 views
閒時無聊經常會逛鑽石山荷里活廣場,見住這間「南國小喫」裝修,打住港式加d台式小食嘅旗號,睇落都幾鬼吸引,等等下終於見開張,於是決定買返樣嚟試試。食物種類都叫多,有魚蛋燒賣、串串呢d大路嘢外,仲有各式撈丁、三文治、車輪餅,實行總有樣嘢食啱你胃口,光顧當日飽飽哋,於是買個車輪餅試試就好。車輪餅($12)有不同口味:紅豆、豆士、香芋、紫薯等,價格上唔算平,不過size就比其他類近食店所賣的大些少。我們叫了個吉士味車輪餅,由於食店每次會做起一輪,所以唔算即叫即做,不過拎起手時都仲熱辣辣,皮無咩特別,唔算太鬆化,亦唔叫厚,吉士餡就叫幾香滑,但咬一大啖後會流出,係街食就唔係咁方便。總括而言,12蚊一個車輪餅嚟講,算是不過不失咁!值得一提的是,可能光顧當日是剛開張不久,食店工作流程未算好流暢,例如點餐指引唔算清楚,取餐顯示板又無keep住updated叫到幾多號,這些方面都有待改善。

2019-04-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2019-04-19 511 views
諗住試下佢D車輪餅但因為放工太夜先去好多味都賣晒咁就問佢仲有咩味佢話有芋頭同吉士我就揀芋頭我見佢另一邊整緊就等啦點知我等左十幾分鐘之後有個人行埋去拎走左個餅我就去問下佢先講話賣晒芋頭佢有出到單唔係應該睇到要整啲乜再加上賣晒唔講聲!?員工溝通上有問題第一次印象有啲失望最後只係好冷淡退返錢比我我真係果下有D燥不過都係廢時小事化大但間鋪嘅負責人應該要好好正視呢個問題我都應該唔會再去買最主要都係等候時間本身已經耐仲要咁樣對D客人味道方面我就無得評論
諗住試下佢D車輪餅
有個人行埋去拎走左個餅
我就去問下
佢先講話賣晒芋頭
佢有出到單唔係應該睇到要整啲乜
再加上賣晒唔講聲!?
員工溝通上有問題
仲要咁樣對D客人
味道方面我就無得評論
TakeAway
2019-04-17 389 views
經過左幾次,又見到飲食男女嘅post忍唔住買咗個食。甜品價錢整體算貴,不過依家香港已經買少見少,所以照買咗個招牌紅豆餅試依個係我咬一啖所見到嘅嘢,第一啖冇紅豆,仲要唔係外皮脆,而且入邊仲係凍嘅添見到整甜品嗰個後生仔只不過係個架上面攞咗個之前已經整好咗嘅紅豆餅番熱左唔夠1分鐘就攞咗俾我真係唔好期望太大因為你會失望只不過咬多幾啖見到基本上有九成都係紅豆餡,即刻開心返晒紅豆唔係好甜仲有少少紅豆外皮而且本身車輪餅個蛋漿嘅甜度啱啱好,唯一嘅缺點就係入邊仲係凍嘅整體來講都唔錯👌下次都會試下芋頭不過要等多啲人嘅時候先幫襯因為咁先會即刻整俾你食
經過左幾次,又見到飲食男女嘅post忍唔住買咗個食。

真係唔好期望太大因為你會失望

只不過咬多幾啖見到基本上有九成都係紅豆餡,即刻開心返晒
紅豆唔係好甜仲有少少紅豆外皮

整體來講都唔錯👌下次都會試下芋頭
不過要等多啲人嘅時候先幫襯
因為咁先會即刻整俾你食
小妹曾經響澳門食過吳廷記嘅冷糕 一試難忘!因為冷糕依加已經無乜人整 産量好少 所以每次去澳門都會坐巴士去食 估唔到依加香港有得食喇!講番冷糕先(太興奮haha) 冷糕係潮州”ga ge lang”嘅傳統糕點 佢係皮脆糕軟 雖然叫冷糕 但熱食最好食~ 加上classic嘅花生粒 好好食嘅呢~! 而南國小喫就比傳統再進化左啲 係有好多原粒花生 (多到食完晒 成個袋底都係花生) 。 另外仲有朱古力味 下次試下先其實佢個位好近地鐵岀口,鑽石山站C2岀口,唔洗人商場,一岀向右手邊後面行2步,天仁茗茶隔離~店內仲有啲街頭小食 撈面 腸粉 炸魷魚鬚之類 小妹另外食左份炸燒賣 即叫即炸 好薄身 都唔錯 不過太肚餓 無影相

2019-04-06
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)