2017-07-12 1142 views
半年前先寫過「南龍冰室」,今日想寫下我的麻甩三點三下午茶。呢期做緊黑白奶promotion, 客人點杯凍飲可以儲蓋印換杯仔。入場費只須雨個印仔。返正未喺南龍飲過紅豆冰,即管試試。大大杯紅豆冰賣 $22 絕不過份,我至愛的紅豆佔了差不多半杯。紅豆軟稔有咬口,有紅豆香,甜度剛好,很好吃,相反奶味不算太濃就合我口味了。出爐麵包好像比之前縮水,但還是那香軟皮脆的菠蘿紅豆包,又不會太甜,如果多小小紅豆蓉更出色。 暫時「南龍冰室」還是我心目中的十大。題外話:可能是近來天氣太熱阿姐相當燥底,我只問多兩句,已經被插一野。於是我叫佢唔使咁勞氣,佢解釋自己係大聲並唔係勞氣, hmmm.... ok la 。
半年前先寫過「南龍冰室」,今日想寫下我的麻甩三點三下午茶。

返正未喺南龍飲過紅豆冰,即管試試。

暫時「南龍冰室」還是我心目中的十大。

題外話:

2017-07-04 970 views
平時都食開南龍早餐都吾錯,今日去食佢午餐,以$45黎講都抵食又有飲品係銅鑼灣,今日仲要吾洗等位就有得去食咁好...我食左一個茶餐,炸菜肉絲意粉太油,同冇咩味有點失望,幸好份量都正常,面包太淋身,蛋炒得吾錯,而飲品我叫左檸檬茶,因為茶底太濃關係所以感覺上太苦。同事叫左雞扒炒公仔面用XO醬,但醬冇咩味似豉油炒出黎咁,雞扒只有輕微味道同太多肥膏,份量都多,同事都飽肚。可能佢其他野食會比較好食吧,如果以這2個黎講係有失望到。

可能佢其他野食會比較好食吧,如果以這2個黎講係有失望到。
$45 (Lunch)
2017-07-04 724 views
同事每日都買南龍我就問真係咁好味?佢話奶茶吾錯,我話找日幫我買啦,今日終於買到但沒有同事喜歡的雞尾包而轉左食菠蘿包。早餐菠蘿包奶茶 $23:講真這價錢我覺得吾平,但同事講到咁好飲當然要試啦,奶茶茶膽偏濃,奶味偏少,吾係人人岩,最後我仲要落包半糖先比較好,不過整體我就覺得吾錯,但只係吾夠滑身。包都好大個而皮脆面包軟熟吾錯。這間其實係中午時段都吾少人排隊,而家食左佢早餐覺得吾錯。諗住下次試下佢午餐先……

TakeAway
$23 (Breakfast)
2017-06-19 573 views
早上見完客才回公司,看看錶,約定的時間還未到,於是到了客戶公司附近的冰室吃個早餐。小人點了一客豪華早餐:有豬扒/雞扒/牛扒、火腿/腸仔的選擇,此外還有煎蛋、麵包和餐飲,豪不豪華不太清楚,倒覺得是很豐富的港式茶記早餐。豬扒不是很大塊,肉質結實,幸未至於鞋,有少許汁,味道不錯。鹹鹹香香的腸仔與甜軟的麵包一起吃,仿如吃著一個腸仔包。煎蛋屬於有焦邊的;可能有人會較喜歡太陽蛋;但就小人而言,對於這隻傳統荷包蛋已大感滿足鳥。叉完電,即有力量見客去。

豪華早餐
叉完電,即有力量見客去。
Type of Meal
Breakfast
豪華早餐
2017-06-15 428 views
南龍冰室,懷舊的裝修,茶餐廳食物。平時星期六、日經過時常見到人龍,但我今次黃昏約6:15來到不用等位,但見樓下也坐了半滿。要讚的是:他們的下午茶餐供應時間是由2:30至到晚上7:00的!最適合早吃晚飯的朋友,而且下午茶餐並非只有多士、炸雞翼、三文治等,更有飯和炒粉麵!我點了豬頸肉星洲炒米,$41連飲品,國際慣例:凍飲加$3。雖然$41一個下午茶餐聽落覺得有點貴,但如果當作晚餐來看待,就覺得便宜了😉。看到食評説職員態度差,我又唔覺,或許是個別事件吧。
1938 views
2017-06-14
$41 (Tea)
2017-05-30 316 views
以後都唔會再嚟呢間店。 因為平日中午吃飯時間比較多人,叫完嘢食之後話要讓位畀遲來的客人坐,但係点之食物又畀咗遲來的客人, 問服務員又遭到無理的對待,話啲飯要多啲時間煮,又話啲飯唔係佢煮,叫佢去跟進又好不願意, 完全唔知道點樣做生意。食物質素又一般,比較難食, 食到一肚氣。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

食物質素又一般,比較難食, 食到一肚氣。
2017-05-28 324 views
我一向有光顧南龍、一向食物同環境服務問題無大問題!但今個星期五照常光顧、我早到左30分鐘、一入門口已經問過待應樓上有位置、便上樓拿左一張二人座位、等朋友、但大約等了20分鐘、朋友差不多到、竟然被樓下一入門口那位待應問、order 食物未?我話等朋友到一齊 order !再等10分鐘、那位待應又衝向我枱、問究竟妳有無朋友到、😧😧😧😧😧😧我心諗:如果我無朋友到、入餐廳坐為嘜?又唔係公園🙀🙀🙀🙀🙀🙀🙀好奇怪又無禮貌既問題我答:有朋友就到(有好有禮貌、忍住道氣)待應再問:妳如果無人、出面好多人等位呀!我再答:我有朋友到架!😵😵😵😵待應就行開😳😳😳😳究竟發生嘜事、我2人光顧坐2人位好正常呀、等朋友好正常、我都係食飯、甘態度簡直趕客、如果唔想人一早入座、可以設客人到齊先可入座、但又無、我又無霸佔位置、我又係食左1.5小時、遅少少落單、拿位等朋友、我又唔係乾座!😡😡😡😡😡係咪要座低、立即 order , 立即食、立即走、究竟個位男待應嘜態度、其實得佢一個、一向都無禮貌、今次超離譜😡😡😡😡😡😡😡😡😡
我一向有光顧南龍、一向食物同環境服務問題無大問題!

我話等朋友到一齊 order !

我答:有朋友就到(有好有禮貌、忍住道氣)

待應再問:妳如果無人、出面好多人等位呀!

我再答:我有朋友到架!😵😵😵😵

待應就行開😳😳😳😳

2017-05-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
2017-04-09 631 views
I was still hungry after dinner and this was one of the shops that was still open at cwb so tried it because I haven't tried it before.Sweet tomato pork rices.This is nothing like it but i like the rices they have used especially the  sweet tomato sauce which are soft and fall at the whole rices.

Sweet tomato pork rices.

每次叫外賣阿叔態度都好差,問佢有冇散硬好差語氣同理直氣壯話:冇喎!上次已經打去投訴過,要佢找番錢,跟住到下次再送,找十幾蚊佢俾左全部兩蚊同一蚊,我好好禮貌問佢有冇紙幣,佢仲要大大聲同我講話:冇喎!兩蚊都係散硬呀!我再打去投訴,講哂成件事,並且要求唔要呢個阿叔再送外賣上黎。跟住到第二個人送上黎,佢不嬲送開外賣都好好,我好欣賞,但係我兩次投訴後,再次見到佢送外賣,佢冇啦啦話:我地好麻煩,成日都要找散硬,其他人都唔係咁。我同佢講如果你唔想可以同公司講唔好上黎送外賣。到下一次佢找21蚊,個21蚊全部都係兩蚊同一蚊。作為顧客,餐飲業要找錢俾顧客我覺得係應該,每次俾錢食野仲要受氣我覺得真係太過份!差評!
跟住到第二個人送上黎,
佢不嬲送開外賣都好好,我好欣賞,
但係我兩次投訴後,再次見到佢送外賣,
佢冇啦啦話:我地好麻煩,成日都要找散硬,其他人都唔係咁。
我同佢講如果你唔想可以同公司講唔好上黎送外賣。
到下一次佢找21蚊,個21蚊全部都係兩蚊同一蚊。
作為顧客,餐飲業要找錢俾顧客我覺得係應該,
每次俾錢食野仲要受氣我覺得真係太過份!
差評!
Delivery
2017-04-04 494 views
同一家茶餐廳,試過早餐,非常好。午餐来個炒飯,好吾掂(看以前食評)。今天又試吓下午茶。炸雞肶沙拉: 上碟一看,就感觉到炸乾了,過火了。吃落雞肉又鞋又乾,又冇味道。沙拉:夠大碟,沙拉酱太多,所以有点酸,又糊住个口,不爽!焗咖哩牛脷飯:炒底飯,咖哩汁比較thick, 可能是焗的關係。有椰奶和咖哩香,不過就吾夠辣。試過早餐,午餐和下午茶;早餐好吃,午餐難吃,下午茶一般。总体只是一般,名過其實!
$38 (Tea)
2017-04-04 449 views
外表望落去好懷舊,入到去就係一間,富有懷舊裝飾嘅新式茶餐廳!大約兩點鐘去食客都尚算多,我都係一個人搭枱坐,打開個Menu都幾多選擇,當見到隔離食客,食緊意粉(仲要係全碟清左)我就叫咗個巨人吉列魚柳扒意粉(可配飯),我揀咗洋蔥汁(可揀黑椒汁、燒汁丶洋蔥汁、茄汁或豉油汁),凍咖啡。落班唔夠幾分鐘,先來杯凍咖啡(少甜),有咖啡香味但係唔算濃,茶餐廳來講算係合格。再過一陣,主角意粉終於到喇,果然係大大碟,賣相就唔算靚,勝在夠熱, 魚柳都幾大塊,先撈一撈意粉同埋個洋蔥汁先,醬汁均勻之後先試第一啖,醬汁濃淡適中,洋蔥同意粉唔會煮得太淋,之後一口咬落塊大大魚柳,好香脆肉質唔錯,除將好薄好脆口,最後呢碟意粉嘅結果係...俾我清晒銅鑼灣茶記來講,午餐$51有大大碟意粉,(+$3)凍飲,沒有加一,價錢都算合理。(下午茶時段,數款炒粉麵都係40幾蚊左右,就更抵食!)聽隔離枱食客講,炒粉麵味道仲正,真係要下次再嚟試吓先!
打開個Menu都幾多選擇,當見到隔離食客,食緊意粉
,之後一口咬落塊大大魚柳,好香脆肉質唔錯,除將好薄好脆口
,最後呢碟意粉嘅結果係...俾我清晒

聽隔離枱食客講,炒粉麵味道仲正,真係要下次再嚟試吓先!
2017-04-04
2017-03-16 459 views
自從裝修之後也未來過,今天心血來潮想來吃個早餐。裝修後掛著很多裝飾用的鳥籠,是為勾起昔日茶記的回憶吧?但他又不是傳統的那種鳥籠,感覺上像街頭的大型裝置藝術品,靚到完全唔覺係一間茶記。平日早餐時間想不到也滿座要等位,但可能人人趕返工,等了十五分鐘便可以入座。早餐也是一般茶餐廳出品,唯獨一杯熱奶茶一試難忘。奶茶茶香十足而不會有苦澀味;淡奶方面,用了大多茶餐廳選用的黑白淡奶,奶茶茶香奶滑。飲下去十分順喉,讓人精神為之一振。一早飲到杯美味的奶茶,可以叉足電精精神神返工了!
奶茶
早餐也是一般茶餐廳出品,唯獨一杯熱奶茶一試難忘。
2017-03-16
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$30 (Breakfast)
奶茶
2017-03-10 520 views
16:40到達,一共二人,侍應話由於2樓只開到17:00,故只能坐樓下卡位,更被要求要坐一邊卡位 (即要同人搭枱)。三文治饀料有:炒蛋(熱辣辣)、餐肉、一片芝士、一片鮮蕃茄)當然芝士及蕃茄都係普通貨色,多士烘得夠脆食落感覺很普通,不過連熱飲只需HK$40,都算係咁。由於茨汁太多,令到個麵大部份都已腍哂味道很清淡,蘑菇有點爽口,雖然係下午餐,但份量都唔算很少,不過碟嘢上枱時都唔係好夠熱杯奶茶,茶味都夠濃,啲奶都夠滑,算OK
公司三文治
三文治饀料有:炒蛋(熱辣辣)、餐肉、一片芝士、一片鮮蕃茄)

當然芝士及蕃茄都係普通貨色,多士烘得夠脆

食落感覺很普通,不過連熱飲只需HK$40,都算係咁。
肉絲炒麵
由於茨汁太多,令到個麵大部份都已腍哂

杯奶茶,茶味都夠濃,啲奶都夠滑,算OK
2017-03-10
$45 (Tea)
2017-03-07 929 views
作為銅鑼灣打工仔, 得嗰一個鐘頭食飯,又想十個八個兄弟吹吹水,選擇真的不太多 。如果餐餐飲茶又好鬼貴,所以茶餐廳基本上就係我哋嘅唯一選擇!銅鑼灣茶餐廳咁多,南龍d裝修的確很有特色,而且有好多劇集同埋電影都搵呢間餐廳取景。南龍餐牌都換過好幾次,除咗價錢有變外,而家本餐牌色彩繽紛好搶眼! 夜晚黑食飯又有套餐又有小菜又有煲仔飯都有幾多選擇。 不過今日我哋當然係點過午餐你食啦 ,呢度平均消費就大概60蚊一個午餐計埋凍飲。因為今日有幾個兄弟一齊食,所以我哋叫咗唔同餐可以一齊share食,咁我又可以試多幾款味!如果嗰日冇炒粉麵飯揀,通常我都會order黑椒雞扒飯或者意粉,啲汁又夠多,雞扒通常都幾好食,所以呢個係我冇選擇之下嘅穩陣之選。 不過今日有炒烏冬梗係揀個炒烏冬啦, 有牛肉有洋蔥有配菜炒落去都幾香,有冇燶,又唔係太咸幾好食!至於個粟米肉粒飯就好似係啲白汁罐頭湯再加少少肉落去,撈飯幾好但係都係罐頭菜囉!

2017-03-06
2017-02-23 531 views
今日去銅鑼灣搵個朋友,順便陪佢食個午餐,好彩佢放飯時間係3點,冇咁多人,朋友話佢平時會去冰室,話下午茶都有飯食,又平平地,始終銅鑼灣食個午餐都真係幾貴。入到去真係好有懷舊感,天花上的雀龐真係好正。雖然已經係3點幾,但係都好多人,入到去都要搭枱坐。由於我12點時已經食過午飯,於是我點了個下午茶餐,熱狗配凍檸樂。熱狗賣相吸引,香腸唔係白烚,有煎香過,唔錯。朋友叫了個焗豬排飯,多汁,佢話豬排都好香口,新鮮,有少少燶燶地,係即焗,美中不足係少了一點芝士,同埋份量較少,不過下午茶餐其實都唔會係好大碟了。熱狗餐跟凍檸樂:$32焗豬排飯跟凍飲:$45

熱狗賣相吸引,香腸唔係白烚,有煎香過,唔錯。

熱狗餐跟凍檸樂:$32
焗豬排飯跟凍飲:$45
2017-02-08
$40 (Tea)