1K
2005-11-16 31 views
女友的第三篇食評,由於我無時間寫所以由佢操刀,唔該哂,Ily.這日男友失驚無神走黎同我食lunch, 由於佢11:35已到逢, 才剛開門, 所以完全唔駛排隊, 但我12:15到達時已開始要等位, 到12:30已有十多人的人龍了.裝修幾好,但冷氣超勁,超大風,吹到我頭都暈。叫咗鮮肉小籠包,素菜包同埋嫰雞煨麵。鮮肉小籠包- 6 隻裡面4隻有湯汁,2隻無湯汁,都幾奇怪。皮厚導致摺口位超硬,乜分都扣哂。唯一值得讚嘅係d湯汁,算幾鮮。素菜包- 失望,都係CWB雪園d好味。南翔素菜包d包皮一d都唔鬆軟,仲要有層油係面!嫰雞煨麵- 麵身煙”un”, 比坊間煮到一pat嗰d好好多,呢個算唔錯。整體黎講只算普通,但如果要排成粒鐘先有得食就一d都唔值law.

裝修幾好,但冷氣超勁,超大風,吹到我頭都暈。

叫咗鮮肉小籠包,素菜包同埋嫰雞煨麵。

2005-11-16 24 views
之前南翔開張無耐時去過,覺得普普通通,無興趣再試。但今日朋友叫我倍佢去食,感覺又好唔同。我地叫左個鮮肉小蘢包,需然要等大概10分鐘,但係黎到時真係好新鮮同好熱,d湯汁都好好味,皮係比平時食開o既港式小籠包厚少少,但食落口反而覺得無咁膩,連食4、5個都無問題。另外值得推介o既係鎮江肴肉,味道非常鮮甜,係我食過咁多間中最好味o既一間。至於d待應,可能由於比較fresh,所以有時好似唔係好識執生。好彩態度還算親切,今次比起上次,都己有不少進步。當然,仍有繼續改善o既空間。以呢個食物質素及環境,每人average約$80,其實都可謂好抵,所以我諗下次會同朋友再去試o下佢其他款o既小籠包。

2005-11-15 3 views
以為呢間食店有幾巴閉,點知食到一肚氣!D小籠包又唔熱,D皮又厚又冇汁。重有叫咗個肉絲兩面黃,D麵不但只唔脆,重淋bab bab,咬落重un 到死,好似食緊rubber band。另外又一定收$8 茶錢,唔理你飲唔飲,個杯又細細杯,令人有D被屈嘅感覺。服務就更勝一籌啦,個個都淨係識得執嘢,上菜又幔,態度又差,個個好似唔識笑咁。我完全冇冧過排隊排咗成個鐘,竟然似咁!各位人兄,千析咪俾Dmagazine 誤導呀!
2005-11-15 4 views
星期日專登晨早十點幾去, 點知原來開11:30am, 於是11:45am折返, 點知已經爆晒, 但係聽到外面等既人話入面有枱仲乜唔俾人入, 個receptionist超”十”, 又話d枱清潔中, 又話12點”零”至會全鋪開晒!! 我同個fd好奇入去昅下, 果然仲有1/3吉枱, 但係乾淨+無人清潔, 於是問其中一個男伙計, 佢\態度勁串咁話12點半至會開晒, 之後行出黎, 又係用番好串既態度同等緊既人講”今日所有關於蟹既食物都無得買!!”, 又引起一陣鼓燥, 因為原來好多人都係見到廣告, 專登黎食蟹粉菜式, 點知樸個空!! 未到12點”零”, 終於死死地氣開埋其餘既枱, 其實晨早就應該咁早啦, 有枱又唔俾人都唔知留黎仲乜, 又唔係真係清潔中喎!! 或者等位都搞到一肚火, 所以佢\地做乜都唔多順眼, 但係入面d伙計又真係懵下懵下, 又漏單, 又亂黎!! 發覺入面有吉枱d員工又唔察覺, 累到客人等耐左!! 最衰係最重要既食物都唔得囉:熱豆將: 唔知係咪驚你燙口呢, 唔凍唔熱囉!!小籠包: 皮厚, 湯+肉都無鮮味, d摺”拿”埋一住!!鎮江小排骨: 唔熱又”un”!!腰果酥+燻旦: ok!!最
熱豆將: 唔知係咪驚你燙口呢, 唔凍唔熱囉!!
小籠包: 皮厚, 湯+肉都無鮮味, d摺”拿”埋一住!!
鎮江小排骨: 唔熱又”un”!!
腰果酥+燻旦: ok!!
最搞笑隔離枱叫左一籠”素菜包”, 入面有4個, 其中3個外表正常, 皮比較厚睇唔到餡, 但係另另舍舍一個皮好薄, 見晒血管, 唔知以為係波菜餃!! 質素差次成咁都夠膽攞俾客人, 最後隔離要求換過!!
一間咁出名既上海菜, 服務同食物差成咁, 自己做壞名!! 翡翠拉麵/小南國好好多
2005-11-15 5 views
好明顯,d 侍應真係做唔切,$8一位茶,卻沒人有空加水,一路收錢,雲吞雞上左九世都無人bug,一路入單,大把吉枱,卻不招乎客人入去坐,然後出面好多人等。食物細細碟,普普通通,朋友說雞絲粉皮醬汁很正,我唔識分,我只記得...小籠包都幾好味,其他,吃完就忘記了。

2005-11-13 19 views
剛剛個星期六中午第一次去同鑽石女生有好多相同經驗...糯米燒賣- 唔知大家有無食過日本糯米燒賣呢?(Citysuper/ Sogo 都有得賣). 其實南翔o既糯米燒賣都唔錯. 有咬頭. 少許\\\XO醬o既香味.鮮肉小籠包- 吓? 冇湯o既? 就算肉味幾好都無用啦. 皮亦過厚蒸饅頭- 唔應該用碟上, 搞到饅頭個底濕晒蟹黃小籠包- 味道不錯. 但又係無湯, 又無蟹油. 都係鼎泰豐好食好多仲有, 侍應話蟹粉小籠包同蟹黃小籠包係唔同O架. 蟹粉小籠包完全係無蟹黃o既最把鬼火就係個沙鍋津白. 話說人客每一次落單,侍應就會響電腦打張單出o黎(有埋時間). 咁個沙鍋津白, 我計過我地已經等o左四十分鐘, 咁咪同一個面上有粒墨o既女侍應講(係呀,係玩針對呀), 點知佢\\\一去不回. 咁又過o左五分鐘, 就同server我地檯個侍應講.. 佢\\\又係一去不回!俾o的反應我呀, 大佬?最後,同個經理講佢\\\番o黎話, \\\'要等多十至十五分鐘\\\'吓, 唔係呀? 等左成粒鐘啦.. 埋單是也唔係咁o既服務態度呀?\\\'食叉燒飽而死o既近乎零,但等o左沙鍋津白成粒鐘被氣死o既人一年可能有1324
剛剛個星期六中午第一次去
同鑽石女生有好多相同經驗...

蒸饅頭- 唔應該用碟上, 搞到饅頭個底濕晒

俾o的反應我呀, 大佬?

最後,同個經理講
佢\\\番o黎話, \\\'要等多十至十五分鐘\\\'

吓, 唔係呀? 等左成粒鐘啦.. 埋單是也

唔係咁o既服務態度呀?

\\\'食叉燒飽而死o既近乎零,
但等o左沙鍋津白成粒鐘被氣死o既人一年可能有1324個\\\'
2005-11-13 3 views
去之前o既expectation 都幾高,因為上海果間真係好好食,但係香港lee 間有d 失望。4 個人等左40 分鐘,好多人,唔可以訂位。所有野都好細碟,唔抵食:1) 小籠包: 都未食過一個冇湯o既小籠包2) 籮白絲酥餅: 本人冇食,但係d fd 話好難食3) 炒年糕: 不過不失,但係有d 年糕好硬4) 炸饅頭: 表皮唔脆同唔熱5) 雙麵王同上海粗炒: 普通其實仲想叫鍋貼同擔擔麵,但係鍋貼果日冇得供應同menu 冇擔擔麵... ... 好奇怪。但係個\"茉莉毛尖\"茶就ok,d 茉莉好香.....其實佢\最大o既問題係服務唔得,侍應唔夠,叫極都唔理你,佢\仲要係望到你叫佢\。可能因為侍應好忙,佢\地d脾氣都唔多好

4 個人等左40 分鐘,好多人,唔可以訂位。

所有野都好細碟,唔抵食:
1) 小籠包: 都未食過一個冇湯o既小籠包
2) 籮白絲酥餅: 本人冇食,但係d fd 話好難食
3) 炒年糕: 不過不失,但係有d 年糕好硬
4) 炸饅頭: 表皮唔脆同唔熱
5) 雙麵王同上海粗炒: 普通

2005-11-13 4 views
被朋友叫了去試食, 一試何止和上海老店冇得比, 連其他普通上海食店都比不上. 四個人去食, 叫左小籠包, 炸饅頭, 蘿蔔絲酥餅, 雞絲粉皮, 抄年糕, 三絲兩面黃等. 原本仲想叫鍋貼, 不過個waiter居然話暫時冇得供應>_<整體全部食物都below average, 炸饅頭個皮唔夠脆, 三絲兩面黃d 麵好硬, 最出名的小籠包, 裡面居然一d 汁都無, 好難食......除了食物差, 服務亦不好, 我們叫加茶, 前前後後叫左3,4個waiter, 攪左成15分鐘, 先叫左有個人幫我們加茶, 真係等到火都o黎......簡單講, 短期內我都不會再幫襯

簡單講, 短期內我都不會再幫襯
我覺得佢既味道ok...絕對唔係好好食....同埋每一道菜都只係暖....唔係熱....都唔知點解....仲有呀.....叫咩冇咩.....同上海就冇得比喇....雖然上海要排好耐隊...不過都係值得既....因為氣氛係好唔同架....
2005-11-11 13 views
基本上,我只可是說是OK啦! 絕對不可以說是好食。以這個價錢,我會說是不抵食.....不過此店絕對無得同上海老店比,我想由材料開始已經不同了。我吃了蟹黃小籠包,都無蟹黃的!!!在上海吃的,好味到不得了! 那個三角形的炸物,同上海的又是無得比,只有內裡的豆腐一樣咁滑,香港的師傅好似不懂炸野似的-_-" 。我絕對推介上海的南翔(記得要上3樓吃!)香港這間,絕對失望.....

我絕對推介上海的南翔(記得要上3樓吃!)
香港這間,絕對失望.....
很同意elephant的見解–名過於實。聽說很出名,找來上海師父做菜、教徒弟。實際只一般,尚未至於唔好食。松茸小籠包冇驚喜,固然比不上北京樓和翡翠,連現時的王家沙都不及,稍勝於普通上海店的質素。糯米燒賣幾特別,較油,一碟四顆,每人一顆不錯,吃多過一顆實胃痛。炒飯的火腿新鮮,幾好吃,只是較咸(指個飯)。百菜棠菜同湯圓都冇特別。服務好明顯是唔夠人。人人都好忙,冇人沖荼,貴客自己沖。老板太著重賺錢,冇考慮客人感受。格局同感覺似是一間食上海菜的和民(服務除外),冇其他選擇同唔使等位就可以一試。
很同意elephant的見解–名過於實。

炒飯的火腿新鮮,幾好吃,只是較咸(指個飯)。

百菜棠菜同湯圓都冇特別。

(Non-member)
看了報章介紹,日前專程前往。因不想排隊,六時正已到達,但竟然排第三。其實店內有很多空位,但知客不安排入座。知客最初話執緊枱,後來又話店內人手不足,所以要等到有人食完走,才會安排其他人入座。所以店外的人龍根本是虛張聲勢。等候期間,有女客人問知客取鎖匙去廁所,但知客話早前有客把鎖匙留在廁所內,叫客人去二樓的廁所。咁大間舖頭,連後備匙都冇?!六時半,終於可以入座。取餐牌、開茶、點菜,樣樣都要叫幾次先有人睬你。炒鱔糊又話冇,仲要漏單添!!酸辣湯:不酸不辣蔥爆牛肉k 小籠包:不錯,皮薄湯多蟹粉小籠包:沒有蟹粉炸饅頭 油多到滴出黎腰果酥:幾特別,可以一試埋單仲激氣! 我簽完卡後,待應竟然沒有把信用卡給我。我問佢,佢才如夢初醒,從圍群的袋中把信用卡取出還給我。總結:一定冇下次!!
看了報章介紹,日前專程前往。

酸辣湯:不酸不辣
蔥爆牛肉
k
小籠包:不錯,皮薄湯多
蟹粉小籠包:沒有蟹粉
炸饅頭
油多到滴出黎
腰果酥:幾特別,可以一試

總結:一定冇下次!!
2005-11-03 2 views
上海名店南翔饅頭店在香港開張,當然要去試試,結果失望而回,感覺"名氣大於一切"首先食物水準只是一般,大路食品如生煎包竟然售罄,當時只是晚上八時多,可能因為新開張,食物預算得不好.最令我不滿的是桌上介紹茶那個牌,絶對有誤導成份!上面列出各款名茶售$8杯,另有豆漿等飲品,我等一行四人要了兩杯豆漿及一杯茶,餐廳卻收四位茶錢!原來不論要茶或另要飲品,一律按人頭收茶錢$8一位,飲品另計!最氣人的是,當我們向侍應查問有闗收費時,對方卻擺出一副愛理不理模樣,還說"最多而家開返(茶)比你!"$8事少,受氣事大,今時今日此等服務態度實在不行!!晚市收茶錢也無可厚非,但落單時應先說明,尤其我朋友並無叫任何飲品,而如果我們早知如此可能不會要豆漿.一家餐廳食物再好,服務差的話還是要大打折扣!!大家若然去光顧記緊要喝茶呀!

大家若然去光顧記緊要喝茶呀!
2005-11-03 17 views
周三晚七點半攞位,等到九點四先可以坐低,兩個人試左下邊幾樣,依欣賞度排名: 1. 鮮肉餃子- 餃皮夠薄又香口,肉汁鮮美口感極佳2. 四喜烤夫- 口味清淡得黎帶有甜味,吃起來味道非常吸引和特別3. 小棠菜百葉xxx - 湯底極咸,百葉煮得非常夠味4. 酸辣湯- ok5. 鮮肉小籠包- 其實算好吃,不過個人得覺得有點有負盛名,並沒有真的特別好吃,小籠包皮稍嫌過厚6. 炒年糕- 可能是個人口味問題,覺得一般而已 店內一直滿座,到十點多離開時,門外還有人排隊,侍應也經常睇唔到人,不過最慘既係侍應竟然同你講:唔好意思ar!我地好多野都售罄喇!(無言)

1. 鮮肉餃子- 餃皮夠薄又香口,肉汁鮮美口感極佳
3. 小棠菜百葉xxx - 湯底極咸,百葉煮得非常夠味
4. 酸辣湯- ok
6. 炒年糕- 可能是個人口味問題,覺得一般而已

2005-11-02 12 views
慢人一步,好過無到,當王家沙連香港仔都有得食之時,上海另一名牌南翔,要到昨日才揮軍南下.回說當年鼎泰豐,王家沙初來插旗的年代,店外永遠人龍不絕,連帶邊線份子翡翠,又一店之流,一樣爆場.今日下午六點三,人龍已現.其中一友人未到,先來一個竹笙燉雞.也算清甜,同初期鼎泰豐味道相若.另一友人來到,小籠包施然進場.一個鮮肉,一個蟹粉.小籠包最緊要係皮薄餡靚打得韆鞦湯汁夠熱.呢兩個,完全乎合.當中果籠蟹粉,我一個人已幹掉左五隻.蟹粉味濃,正到無朋友.野菜小籠包,無湯汁的小籠包,感覺有所不及.肉絲雙面黃,呢味有點失手,麵本身炸到在脆與唔熟之間.口感曖昧.Star War津白,除左津白外,仲有肉丸,蛋包,草菇,蟹柳"?味道好清甜.正所謂新屎坑三日香.個小籠包未必係全城最好,但一定好過晒其他"師兄".王家沙食一次屙一次,小南國得個樣,local果d翡翠,更加無話可說地差.短期內會再去的.
慢人一步,好過無到,當王家沙連香港仔都有得食之時,
上海另一名牌南翔,要到昨日才揮軍南下.

今日下午六點三,人龍已現.

另一友人來到,小籠包施然進場.

當中果籠蟹粉,我一個人已幹掉左五隻.蟹粉味濃,正到無朋友.

野菜小籠包,無湯汁的小籠包,感覺有所不及.

肉絲雙面黃,呢味有點失手,麵本身炸到在脆與唔熟之間.
口感曖昧.

短期內會再去的.