2024-04-12 107 views
平時好少會食泰國菜🇹🇭怕口味太重又太辣🔥今日去左間人氣打卡店📸本來抱住打卡心態~環境真系好靚🌊窗邊望住個海景就知幾有feel啦再講食物質素🥘每碟泰菜都好好食呀🥹重可以走辣小朋友都岩食~坐底會送上蝦片😂蝦片要收$15蚊💰不過…是好食的😆🇹🇭 黃薑豬肉沙嗲炭燒味豬肉串燒🔥燒得夠焦香👍🏻豬肉醃製過味道十足😋花生粒沙嗲醬夠濃郁🇹🇭 泰式椰子雞湯(可走辣)淡淡椰香味🥥幾款青檸香葉味🍃飲落帶微酸味~清新開胃去油膩感😋好好飲👍🏻草菇同雞肉份量一啲都唔少🐓雞肉是嫩滑的✨吸哂湯汁更好味👧🏻MY梓幸食左大半煲🍄🇹🇭泰式豬肉炒河超級夠穫氣既炒河💥一啲都唔油👍🏻豬肉片經過調味~有味有咬口🐖河粉口感QQ😋非常好吃🇹🇭皇家泰茶雪糕配骼仔脆多士熱辣辣爆脆🎲多士配冰凍泰茶味雪糕😋一軟一脆💥一冷一熱🔥口感其佳✨再配襯上4️⃣款配料~泰茶布丁🍮曲奇脆脆🍪黑珍珠🧋泰茶焦糖醬配料甜度適中👍🏻
蝦片要收$15蚊💰不過…是好食的😆

🇹🇭 黃薑豬肉沙嗲

🇹🇭 泰式椰子雞湯(可走辣)

🇹🇭泰式豬肉炒河

🇹🇭皇家泰茶雪糕配骼仔脆多士
配料甜度適中👍🏻

2024-04-11 124 views
Nana thai cuisine位於尖沙咀海港城港威商場3樓3006舖餐廳地方大,打卡景相位有好多例如有秋千同花花牆景到靚相而坐位係花花椅子,景相都好靚另一樣必要既就係餐廳有少量窗口位望住碼頭建築物同海景用餐時可以由黃昏睇到日落非常寫意蝦片 $15每檯都有一份脆卜卜好似座山咁高既蝦片係一款停唔到口既零食蝦餅 3件$68望落似大大個冬甩非常彈牙點泰式辣醬必食燒雞排木瓜沙律$128燒雞排雞皮焦脆肉嫰木瓜沙律好開胃新豬肉製成既辣炒豬肉煎蛋飯$118九層塔炸得好香散發住香味新豬肉食落淋淋地辣辣地煎蛋非常香撈飯食一流皇家雪糕配脆多士$128皇家雪糕係奶茶味散發住清香脆多士好軟熟淋上泰式奶茶醬,彈牙珍珠,奶茶果凍同脆脆帶出多層口感
Nana thai cuisine
位於尖沙咀海港城港威商場3樓3006舖

餐廳地方大,打卡景相位有好多

例如有秋千同花花牆景到靚相

而坐位係花花椅子,景相都好靚

另一樣必要既就係

皇家雪糕配脆多士$128
皇家雪糕係奶茶味
散發住清香
脆多士好軟熟
淋上泰式奶茶醬,彈牙珍珠,奶茶果凍同脆脆帶出多層口感

2024-04-10
$128 (Dinner)
  • 炸蝦片
  • 蝦片
  • 香脆蝦餅
每次聚會找餐廳都要費盡心思,餐廳除了要有容易分享的菜式,環境座位要舒適、方便談天之外還可以打卡,還要適合大家口味!(好多要求૮ o̴̶̷᷄ ·̫ o̴̶̷̥᷅ ა)最近到了位於海港城的泰國餐廳【𝙉 𝙖 𝙧 𝙖 】,除了地點位置方便,以上的條件都能夠滿足,而且餐廳在泰國獲得米芝蓮指南推薦,質素有保證!這次點了幾道菜式,全部都份量十足,【燒牛肉沙律】的牛肉意外地遠嫩不嚡口,【咖哩炒肉蟹】夠椰香、肉蟹夠入味;【珍寶火山排骨】不用說都能看得出有多澎湃,入味之餘保留了肉汁,用上店家提供的手套,咬起來骨肉分離,不怕咬不斷令人尷尬;【明爐黃梨肉碎蒸烏頭】上枱時,依然有直火保溫,吃到一半可以加入湯汁就不怕痴底和變乾;還有泰國菜必點的【芒果糯米飯】份量十足,【泰式糕點拼盤】幾種口味的甜度都剛剛好,想在泰國當地吃的糕點一樣好食!➤ 生蝦刺身 ➤ 燒牛肉沙律 ➤ 泰式椰子雞➤ 黃咖哩炒肉蟹➤ 珍寶火山排骨 ➤ 明爐黃梨肉碎蒸烏頭➤ 泰式炒金邊粉➤ 菠蘿肉鬆海鮮雞肉炒飯➤ 泰式炒通菜➤ 芒果糯米飯 ➤ 泰式糕點拼盤

➤ 生蝦刺身
  • 黃咖喱軟殼蟹
  • 芒果糯米飯
  • 泰式椰子雞湯
2024-04-10 91 views
很久沒有吃泰菜了!這天跟家人到了尖沙咀海港城的Nara Thai 💗滿足一下味蕾!喜歡這裏休閒雅致的裝潢~充滿東南亞風,還有美美的打卡位,靠邊位置還看到維港海景呢。點餐後附上餐前小吃($15)香脆蝦片~脆卜卜好香口,令人食唔停。🟠泰式椰子雞湯 $128雞湯有小火爐一直溫熱着,入口夠滾熱香氣特別濃郁,雞片超多!還有粒粒蘑菇片,奶白雞湯充滿椰子香,鮮甜濃郁。🟠菠蘿肉鬆海鮮炒飯 $158份量都挺多的!上面有兩隻香口爽滑的油泡大蝦~炒飯用料很足,有腰果丶肉鬆丶提子乾丶菠蘿粒等等,口感豐富,咸甜香味道平衡。🟠 皇家泰茶雪糕瀑布提拉米蘇 $118泰茶口味的Tiramisù! 用金黃優雅的餐盤盛著,服務生把圍著甜點的玻璃圈徐徐拿起~Tiramisù就像瀑布一樣一湧以下,視覺效果一流喔!💗伴以泰茶雪糕丶泰茶布丁粒粒丶曲奇脆脆丶黑珍珠和泰茶焦糖醬,可以根據自己喜好加上,整體入口香滑👍🏼又有脆脆口感,層次豐富。令人愉悅的打卡美食。🟠斑蘭龍眼蜜$45裏面有很多粒粒龍眼肉,充滿清甜解膩的泰式風味。

🟠泰式椰子雞湯 $128

🟠菠蘿肉鬆海鮮炒飯 $158

🟠 皇家泰茶雪糕瀑布提拉米蘇 $118

🟠斑蘭龍眼蜜$45
裏面有很多粒粒龍眼肉,充滿清甜解膩的泰式風味。

今次我同姊妹來到尖沙咀海港城的泰國餐廳「Nara Thai Cuisine」,泰國過江龍米芝蓮餐廳Nara Thai Cuisine為新派泰菜餐廳,在曼谷連續10年被當地雜誌Thailand Tatlet票選為泰國最佳食府。炸蝦片首先每枱都會提供小食,黑椒香辣味,炸蝦片非常香脆。香脆蝦餅(3件)蝦餅炸得外脆內嫩,蝦肉香味,食到停唔到口。菠蘿肉鬆海鮮雞肉炒飯看起來好吸眼,炒飯食下來好煙靱,主要是菠蘿、蝦同肉鬆,味蕾上的歡慰。芒果糯米飯糯米飯口感軟糯,芒果清甜多汁,椰漿味道香甜,質感軟綿,令人唾涎三尺。Nara Thai Cuisine(尖沙咀)地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3303號舖

炸蝦片

首先每枱都會提供小食,黑椒香辣味,炸蝦片非常香脆。

香脆蝦餅(3件)

蝦餅炸得外脆內嫩,蝦肉香味,食到停唔到口。

菠蘿肉鬆海鮮雞肉炒飯

芒果糯米飯

Nara Thai Cuisine(尖沙咀)
地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3303號舖
2024-03-27
Type of Meal
Dinner
Nara Thai Cuisine 尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3303號舖.好一段時間沒有去泰國,又令人心癢癢,可惜今年太多事情,要把假期放在更重要的東西上。為了解解嘴癮,來了tst的這家餐廳吃個下午茶,解解饞。.週末來這家餐廳總能給我一種很chill的感覺,窗邊的位置可以讓人一邊用餐一看海,很舒服。.內部裝修也是很有心,滿滿打卡位置,所以下午茶的非高峰時段也是人流不絕。 .先說說我最喜歡的甜品,芒果糯米飯伴椰奶,他們的芒果🥭選得很不錯,香甜無渣,糯米飯軟石硬適中,加上低甜椰汁,很不錯。.另外再叫了一份泰武鴛鴦豬手,一邊是鹵水一邊是脆炸,鹵水的部分,不會太鹹,鹵水味道有滲透入每一寸肌里中,脆炸就外脆內嫩,香口非常,搭配酒品應該很合適。.飲品方面,叫了一杯玫瑰泰奶茶和鮮椰子沙冰跟朋友一起分享,兩者顏值都很不錯,喜歡低甜建議前者,愛甜愛濃厚椰漿味道就可以選擇後者。
Nara Thai Cuisine
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3303號舖

蝦片小食 $15呢個擺喺枱面嘅蝦片真係食到唔停口,又大塊又香脆,食到食慾大增珍寶火山排骨 $238喺香港都可以食到喺泰國好hit嘅火山排骨,大大舊排骨煮到好軟腍,而且好入味,有芫茜、蔥、香茅、紫洋蔥嘅香味,微微辣,大份抵食,適合多人share泰式炒金邊粉 $148加左個蛋網喺面,視覺同口感都有提升,蝦彈牙,個粉又唔會太濕扎肉米紙卷 $98食完排骨再食呢個米紙卷好清新,米紙包住大大塊菜、紅蘿蔔絲,加泰式甜酸汁,好爽口解膩🌅黃昏嚟可以睇住日落嘅海景,好寫意,而且啲位坐得好舒適
蝦片小食 $15

珍寶火山排骨 $238

泰式炒金邊粉 $148
加左個蛋網喺面,視覺同口感都有提升,蝦彈牙,個粉又唔會太濕

扎肉米紙卷 $98

🌅黃昏嚟可以睇住日落嘅海景,好寫意,而且啲位坐得好舒適
  • 珍寶火山排骨
  • 扎肉米紙卷
2024.03.20去完韓國🇰🇷返到嚟香港🇭🇰緊係要搵下朋友仔👩🏻‍🤝‍👩🏼今日嚟到海港城望到海景嘅食泰國菜🇹🇭點餐前先有香口嘅炸蝦片開開胃 $15芒果軟殼蟹米紙卷 $1386️⃣件超大嘅芒果軟殼蟹米紙卷!軟殼蟹超大香脆!加上鮮甜嘅芒果🥭與其他配菜一起食用口感豐富😋泰式炒金邊粉 $148外層靚靚嘅蛋模包住入面既金邊粉與大大隻嘅鮮蝦🦐泰式椰子雞湯 $128熱辣辣🔥加上味道超香濃雞肉又超多!香蒜炒菠菜 $88好嫩綠加上菠菜好補血💚
2024.03.20

去完韓國🇰🇷返到嚟香港🇭🇰緊係要搵下朋友仔👩🏻‍🤝‍👩🏼
今日嚟到海港城望到海景嘅食泰國菜🇹🇭

點餐前先有香口嘅炸蝦片開開胃 $15

芒果軟殼蟹米紙卷 $138

泰式炒金邊粉 $148
外層靚靚嘅蛋模包住入面既金邊粉與大大隻嘅鮮蝦🦐

泰式椰子雞湯 $128
熱辣辣🔥加上味道超香濃雞肉又超多!

香蒜炒菠菜 $88
好嫩綠加上菠菜好補血💚

2024-04-06 448 views
本身諗住戶外活動,點知咁大雨,入咗Nara避雨兼食lunch😆 又靚又好坐!花膠金麵聽個名唔知咩嚟,叫咗之後發現原來係幼麵,同埋炸幼麵兩款麵放埋一齊,有喇沙嘅湯底,湯底一流,有淡淡椰香,加上嫩滑嘅雞肉同埋花膠,爽口嘅芽菜,同埋花生碎喺面,不愧係招牌菜式🫶🏻蟹肉炒飯同平時食嘅嗰種蟹膏炒飯唔同嘅,因為佢真係用鮮蟹肉,然後加蟹籽同大蝦嘅配搭去整,一啲都唔濃味,反而有淡淡的海鮮🦞香😛骰仔脆多士配皇家👸🏻奶茶雪糕本身以為係台式多士嘅款,睇返Menu原來佢係pudding,有啲似炸莎翁嘅感覺,爽脆嘅口感咬落去有少少煙靭嘅麵包吐司🍞感,側邊仲有泰茶布甸🍮、曲奇脆脆、珍珠、泰茶焦糖醬,好特別😆早兩次嚟都係食下午茶☕️蛋糕,今次食主食會發現都好高質,尖沙咀海港城之選🙌🏻

骰仔脆多士配皇家👸🏻奶茶雪糕

2091 views

2024-04-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2024-04-05 61 views
今日同朋友在海港城行街,就在附近食lunch,找了一家泰國fusion菜「Nara Thai Cuisine」☺️餐廳環境好多打卡位,而且有海景,坐位舒適,好適合大班朋友來開飯👍🏻午市套餐包了 沙律、湯品、主菜和飲品,也可以優惠價配小食如:炸蝦餅、泰式生蝦、香脆雞槌或芒果糯米飯等等☺️🔸沙律:蔬菜新鮮清爽,有菠蘿和雞肉,酸酸甜甜好開胃🔸湯品:南瓜濃湯香氣十足,帶有椰香味🔸泰式海南雞飯|$148雞肉肉質鮮嫩多汁,並帶有一些雞肉的天然香味,飯帶有月雞油香氣😋🔸焗蕃茄紅咖喱豬扒炒飯|$158豬扒鮮嫩多汁,紅咖喱帶來的辣味和香料增添風味,炒飯綿密且帶有焦香,紅咖喱和蕃茄的結合帶來一種酸辣的口感😋🔸芒果糯米飯|$48糯米飯Q彈綿密,芒果肉柔軟多汁,散發著芒果的香氣😋

🔸沙律:蔬菜新鮮清爽,有菠蘿和雞肉,酸酸甜甜好開胃

🔸湯品:南瓜濃湯香氣十足,帶有椰香味

🔸泰式海南雞飯|$148

🔸焗蕃茄紅咖喱豬扒炒飯|$158

🔸芒果糯米飯|$48
糯米飯Q彈綿密,芒果肉柔軟多汁,散發著芒果的香氣😋
2024-04-03 42 views
之前都食過呢間位於海港城嘅泰國菜餐廳幾次,覺得都幾好,所以琴日又再去試吓。而家公眾假期去夜晚都唔使等位,不過仍然有限時90分鐘,坦白講你入座率都不復舊觀,我覺得限時就冇必要。可幸的是,啲食物水準仍然保持到。我哋琴日三個人食,嗌咗蝦餅、串燒雞、冬陰功湯、青檸烏頭魚,同埋菠蘿炒飯,全部都幾好食,冬陰功湯雖然幾貴但非常足料,係略嫌甜咗少少。上菜速度都幾理想,所以一個半鐘頭嘅限時係有啲唔方便,但係唔會太趕。我哋三個人最後食咗大約$1000,我覺得性價比都可以接受。

$350 (Dinner)
  • 菠蘿肉鬆海鮮炒飯
  • 花膠海鮮冬蔭功
  • 黃薑雞肉沙嗲
2024-04-03 45 views
今日約了朋友去尖沙咀,之後係海港城食Lunch,最後揀咗一間泰國餐廳「Nara Thai Cuisine」,環境十分舒適,又有海景位;我們叫了兩個午市套餐,套餐包括 精選沙律、是日餐湯、主菜及飲品🥗 沙律沙律菜好新鮮,仲有菠蘿及蕃茄仔🥣 餐湯有兩款餐湯 冬蔭功 或 是日餐湯 可選;我揀咗是日餐湯 - 南瓜濃湯,味道相當不錯,湯品又加上香滑椰汁《午市推介》1️⃣ 泰式海南雞飯 $148泰式海南雞飯,雞皮底下沒有太多多餘脂肪,肉味香濃,而且十分嫩滑;雞飯是正宗雞油飯,味道佳又不會搶走海南雞的味道《西式精選》2️⃣ 焗蕃茄紅咖喱豬扒炒飯 $158焗蕃茄紅咖喱豬扒炒飯,濃郁的紅咖喱香氣與蕃茄的酸甜交融,豬扒肉質鮮嫩多汁,炒飯吸收了各種香料的風味,口感豐富。《午市精選優惠》3️⃣ 芒果糯米飯 $48芒果糯米飯,芒果香甜,糯米飯軟糯

🥗 沙律
沙律菜好新鮮,仲有菠蘿及蕃茄仔

🥣 餐湯

《午市推介》
1️⃣ 泰式海南雞飯 $148

《西式精選》
2️⃣ 焗蕃茄紅咖喱豬扒炒飯 $158

《午市精選優惠》
3️⃣ 芒果糯米飯 $48
芒果糯米飯,芒果香甜,糯米飯軟糯

Nara Thai 是harbour city 的人氣餐廳之一除了裝潢設計以粉紅色為主調💖與傳統的泰國餐廳相比 別樹一格部分位置還能欣賞海景🌊用餐氛圍舒適夢幻感覺悠閑chill 充滿泰國渡假風情🌴Snack🦐蝦片 口感輕薄酥脆後勁帶胡椒提味🌶️開胃可口🥬鹹魚炒芥蘭芥蘭爽脆清甜加上鹹魚鮮味🐟沒有半點菜的苦澀味道相當惹味🥥泰式椰子雞湯雞的份量意外地多🐥肉質嫩滑伴隨淡淡的椰奶香味🥛滋補養生 味道清甜 香滑可口🍝泰式炒金邊粉金邊粉抄至乾身入味沒有半點油膩感配搭幼細蛋絲、香脆花生🥜碎、青檸及芽菜味道酸甜開胃 層次感豐富🍡椰香芋圓奶皇湯丸口感軟熟煙韌 餡料飽滿幼滑椰奶香味濃郁甜到入心
除了裝潢設計以粉紅色為主調💖

滋補養生 味道清甜 香滑可口

🍝泰式炒金邊粉

金邊粉抄至乾身入味
沒有半點油膩感
配搭幼細蛋絲、香脆花生🥜碎、青檸及芽菜
味道酸甜開胃 層次感豐富

🍡椰香芋圓奶皇湯丸

口感軟熟煙韌
餡料飽滿幼滑
椰奶香味濃郁
甜到入心
2024-03-22
$250 (Dinner)
  • 泰式椰子雞湯
2024-03-29 36 views
和朋友逛完街在海港城發現了一間超浪漫的花系餐廳很驚喜是吃泰國菜望出去維多利亞港有一點像郵輪上的感覺茶餐廳內還有滿滿花海的藤椅打卡位一座下職員已經送上泰式炸蝦片比一般吃到的更加厚身荔枝玫瑰蝶豆花茶超美的紫色飲品很夢幻的花茶凍泰式咖啡香醇的泰國口味非常順滑泰式鴛鴦豬手第一次吃到泰式做法的豬手外層脆口肉質非常滑身配合泰式的醬汁更是惹味菠蘿肉鬆海鮮炒飯清新菠蘿肉令飯不會太滯海鮮的材料也很多在海港城逛完行真的要來試一下
和朋友逛完街

海鮮的材料也很多

在海港城逛完行

真的要來試一下
2024-03-28 49 views
有一日約咗朋友喺Harbour city行街,見到呢間泰國餐廳,由於我啱啱喺泰國返嚟,實在太掛住泰國,所以就好有興趣想試吓黄咖喱燒鴨胸意大利飯:lunch set包冬陰功同沙律,冬陰功酸辣開胃,辣度係一般人都可以接受到,入面有少少菇,沙律菜新鮮。主角意大利飯嘅飯熟透,唔會好似某啲餐廳做到好生咁,黃咖喱汁非常惹味,太食得辣嘅朋友都食到,鴨胸嘅份量都幾多,肉質偏鞋,但係有鴨肉嘅香味泰式羅勒芝士素肉醬意粉:泰式嘅意思應該就係加咗少少炸過嘅香葉入去,成為肉醬意粉嘅配搭,雖然用嘅係素肉醬,但係感覺同食真肉冇咩分別,醬汁嘅調味都非常好,上面有一層燒香嘅芝士🧀凍泰式奶茶:特登加$18飲杯泰式奶茶,都係喜出望外,喺泰國飲嘅都冇太大分別,值得加錢叫呢款嘢飲