6 day(s) ago 0 views
鰻魚飯(松)「松」呢個套餐係最多鰻魚份量,特別適合愛好鰻魚嘅食客。大大條厚厚嘅鰻魚,肉質滑嫩,口感一流,搭配特製醬汁,味道鮮香,令人一試成主顧。每一口都感受到鰻魚的豐富油脂,推薦。鰻之飯團Dx係另一個驚喜,飯食落去好有魚香味,有一嚿原塊鰻魚喺上邊,米飯粒粒分明,吸收咗鰻魚嘅鮮味,口感更加豐富。鰻魚可樂係第一次見,從日本直運香港,味道比正常可樂淡少少,但又帶有蒲燒鰻魚嘅鹹香味,為整個套餐增添咗一絲新鮮感。這種獨特的飲品搭配鰻魚飯,既解膩又增添趣味。今次食嘅呢間分店係喺中環街市裏面嘅美食街,附近設有站立嘅枱可以食用,如果想食得舒服啲都可以去銅鑼灣分店
鰻魚飯(松)

鰻之飯團Dx

鰻魚可樂

日本鰻魚過江龍專門店 【鰻魚控必食!】鰻の成瀨係一間過江龍鰻魚專門店,喺日本已經有差唔多250間嘅分店,除咗坐落於中環街市之外,喺銅鑼灣SOGO都有分店!🍱鰻魚飯(松)$208有唔同嘅size去選擇,以我就選擇咗最大個size的。鰻魚好大份。鰻魚烤到外脆內滑,散發著淡淡的煙燻香氣,重有鰻魚汁配埋飯食一流!🍳鰻魚玉子燒(2pcs)$28呢個玉子燒原來係中間包住滿滿嘅燒鰻魚蓉,好特別!🍙鰻の飯團($65)係即叫即燒嘅,所以都有啲焦香味,而且成個飯團都沾滿晒鰻魚汁
日本鰻魚過江龍專門店 【鰻魚控必食!】

🍱鰻魚飯(松)$208

🍳鰻魚玉子燒(2pcs)$28
呢個玉子燒原來係中間包住滿滿嘅燒鰻魚蓉,好特別!

🍙鰻の飯團($65)
係即叫即燒嘅,所以都有啲焦香味,而且成個飯團都沾滿晒鰻魚汁
2024-12-24 0 views
閨蜜喜歡吃鰻魚,今晚到佢家吃飯,一於到中環街市這間日本過江龍鰻魚專門店買鰻魚加餸!之前和這個閨蜜到日本旅行,已經見過佢喺日本這間鰻魚專門店幫襯,所以知道香港也有分店,一於買俾佢給她一個驚喜!~鰻の蒲燒一匹原條鰻魚,鰻魚外層香烤之下帶少少焦香,醬汁均勻,真係好好味!~鰻魚玉成燒店長推介,厚厚的玉子好甜,再加上鰻魚在頂,味道好夾!~鰻の烤飯團以鰻魚汁烤成的飯團,香口得來帶少少飯焦嘅脆,用來和鰻魚吃一流!

~鰻の蒲燒一匹

~鰻魚玉成燒
店長推介,厚厚的玉子好甜,再加上鰻魚在頂,味道好夾!

~鰻の烤飯團

在日本有超過300間分店的日本過江龍,鰻の成瀬鰻魚飯專門店。在銅鑼灣Sogo超市那層也有分店,看到那個鰻魚好肥美,而100%選用日本米,當時已經好想食,一直沒機會,想不到中環街市竟然也有分店,終於有機會嚐嚐。看餐單已經挺吸引,最後點了幾款,即點即做,熱辣辣。中環街市買完還有地方可以即時食,我在選餐的時候,挺多客戶單買鰻魚即食,挺不錯的,我就影影相📸就走了,因為回家就沒機會了,蝗蟲過境,應該沒機會再影相🤣😂。🍱鰻魚飯(梅🌸)$128 原條燒鰻魚,鋪滿飯面,肉質非常厚實肥美,鰻魚汁也非常濃郁,我幾歲的姨甥仔先吃,一句高度評價:超好食。我也覺得,非常好吃,肥美的鰻魚油脂滿滿,米飯軟糯可口,還沾了鰻魚汁,難怪幾歲的小朋友形容米飯好像在吃糯米雞(他喜歡的食物)。🍙🍘鰻の烤飯糰 $50 / 2pcs米飯混合鰻魚汁,以及細細粒的鰻魚粒,顆粒比較細,不過每粒飯都裹滿香甜濃郁的鰻魚汁,外皮烤得焦香,內裹鬆軟,味道相當令人驚豔。🥚鰻魚玉城燒 $781件肥美的鰻魚,鋪在了一樣長的香甜玉子燒上面,還沒吃就流口水了。1口咬下,肥美鰻魚加上香甜玉子燒,口感油潤綿密,好好吃。飲品:綠茶1杯 (鰻魚飯松/竹/梅 附送

🍱鰻魚飯(梅🌸)$128
鰻魚飯(梅🌸)

🍙🍘鰻の烤飯糰 $50 / 2pcs
鰻の烤飯糰 2pcs

🥚鰻魚玉城燒 $78

飲品:
綠茶1杯 (鰻魚飯松/竹/梅 附送)

連杯子都不馬虎,茶湯清新順滑,日本綠茶是茶包,我不斷的加熱水,自制無限續杯,茶味也沒有變淡。

🍹水蜜桃梳打 $30
哈蜜瓜梳打 /水蜜桃梳打

是玻璃樽裝的,好喜歡這種包裝。店員用紙袋包好才放進外賣袋。顏色粉嫩,味道好香,梳打氣泡足,非常可口。

🍸哈蜜瓜梳打 $30
包裝口感同上,翠綠色的,不過味道是哈蜜瓜味。

總結,雖然是外賣店,但是食物質素以及服務還是很用心,鰻魚真的肉厚肥美,而且在活化了的中環街市也可以地方吃,非常不錯。
鰻魚飯(梅🌸)
鰻の烤飯糰 2pcs
哈蜜瓜梳打 /水蜜桃梳打
  • 鰻の烤飯糰2pcs
  • 哈蜜瓜梳打/水蜜桃梳打
  • 哈蜜瓜梳打/水蜜桃梳打
  • 鰻の烤飯糰2pcs
2024-12-22 0 views
鰻魚連鎖店係日本開到嚟香港。主打平價鰻魚飯嘅鰻の成瀬,仍然保持到高品質係佢吸引人嘅地方。除咗中環街市分店之外,原來銅鑼灣SOGO地下B2一樣有分店。但係同日本有啲分別,香港淨係專做外賣。好在中環街市都有得立食。鰻魚飯分 1/4條、半條、3/4條、原條4個Size。原條鰻魚真係好正,即刻燒起熱辣辣,表面仲脆卜卜。入面油份非常之多。佢都有送山椒粉,同鰻魚飯真係非常之夾。鰻魚玉城燒都要試吓,下面玉子燒超厚超口感勁正,面頭有一塊鰻魚,一齊食成口滿晒好滿足

TakeAway
2024-12-21 56 views
日本過江龍鰻魚飯專食鰻魚既專門店,本身選擇唔多。呢間係日本有好多分店既過江龍,係中環同銅鑼灣都有分店,以外賣為主。當中主食有4款鰻魚飯,松、竹、梅、櫻,提供唔同份量選擇,亦都有以其他小食可試。鰻魚飯(竹)鰻魚即叫即燒,皮脆肉嫩,而飯用日本越光米,粒粒分明,煙韌有咬口,再加上鰻魚醬汁調味都恰到好處,一啖食落去夠晒鮮味。鰻魚玉子燒玉子厚身蛋味香濃,加上燒到脆口既鰻魚,口感豐富。鍾意食鰻魚既朋友又可以多個選擇啦,銅鑼灣都有分店。
日本過江龍鰻魚飯

鰻魚飯(竹)

鰻魚玉子燒
玉子厚身蛋味香濃,加上燒到脆口既鰻魚,口感豐富。

鍾意食鰻魚既朋友又可以多個選擇啦,銅鑼灣都有分店。
2024-12-17 49 views
👩🏻‍🍳鰻の成瀬🧑🏻‍🍳 👣值得科勞指數:🏃🏻‍♀️🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻 鰻の成瀬位於中環街市二樓,地點超方便,行幾步就到!呢間係日本過江龍,主打鰻魚料理,質素絕對有保證,鐘意食鰻魚嘅朋友一定要試試! 🍽️鰻魚玉城燒: 大大舊玉子燒,色澤金黃,蛋香撲鼻,入口嫩滑帶濃郁蛋香。配上香氣四溢嘅鰻魚,魚肉細膩,醬汁甘甜而不膩,鰻魚迷唔可以錯過! 🍽️鰻魚飯團: 鰻魚同飯團簡直係天作之合!外層烤到微微焦香,飯粒煙韌飽滿,每一啖都食到醬汁滲入米飯嘅鹹香,加埋鰻魚本身嘅滑嫩口感,鹹中帶甜,非常滿足!輕便易食,係小食同正餐都啱嘅選擇! 🍽️鰻魚飯(竹)呢道鰻魚飯真係超有誠意,3/4尾鰻魚鋪滿成個飯盒,鰻魚烤到外層焦香,內裡保持嫩滑多汁,醬汁均勻滲透到鰻魚同飯之中,完全係鰻魚飯嘅極致享受! 📍地址:中環皇后大道中93號中環街市2樓246C號舖 #鰻の成瀬 #中環美食 #鰻魚專門店 #日本過江龍 #鰻魚玉子燒 #鰻魚飯團 #中環街市 #香港美食 #中環必吃 #鰻魚控必食 #香港探店 #高質鰻魚 #日式料理 #日式美食 #中環打卡 #日本直送 #香港美食推薦 #followmetasting
👩🏻‍🍳鰻の成瀬🧑🏻‍🍳

👣值得科勞指數:🏃🏻‍♀️🏃🏻🏃🏻‍♂️🏃🏻

🍽️鰻魚玉城燒:

🍽️鰻魚飯團:

🍽️鰻魚飯(竹)

📍地址:中環皇后大道中93號中環街市2樓246C號舖
TakeAway
2024-12-17 33 views
趁住假日都重中環走走,在這發現了日本人氣鰻魚飯,「鰻の成瀬」在日本有差不多300間分店,終於開到來香港了,咁好機會當然要一試。鰻魚飯(竹) 鰻魚飯可選擇「松」「竹」「梅」,選擇不同大小,今回就選擇了「竹」,足足有1條半鰻魚,份量十足,鰻魚外皮烤得香脆可口,而魚肉肉質仍保持了嫩身柔軟,其米飯更有鰻魚醬汁添味,令味道更juicy,越食越開胃。鰻の飯糰DX鰻の飯糰再上一層樓,將金黃酥脆的飯糰上,再放上嫩身鰻魚,香氣撲鼻,入口層次豐富,更覺滋味。玉子焼き嫩滑口感的玉子上加入了香味鰻魚肉,柔軟甜香中更多了一入綿密,美味可口。

鰻魚飯(竹)

鰻の飯糰DX

玉子焼き

2024-12-11 110 views
🎏全港唯一鰻魚專門店🎏但其實喺日本已經有多達300間分店架啦!!專做外賣,主打招牌鰻魚飯,共有4款,分別係松、竹、梅及軽,提供唔同嘅份量選擇~除了鰻魚飯還有多種小食可選😋附原味鰻魚汁、芥末、山椒粉、湯包🙌🏻 《 鰻魚飯 · 竹 🎋(3/4尾鰻魚) 》 💲168 🐟鰻魚即叫即燒🔥經過多次刷醬、烤製嘅鰻魚皮脆肉嫩~搭配日本特A獎越光米🌾粒粒分明,煮得恰到好處🥇吸收了鰻魚嘅香濃油脂及鮮美醬汁~《 鰻魚飯 · 櫻 🌸(1/4尾鰻魚) 》 💲88呢款份量少啲,可以留肚試下其他款式~店員就推薦《 鰻魚玉城燒 ·🥚》 💲78 玉子好厚身有蛋香~上面放上魚皮微焦嘅鰻魚肉,配埋鰻魚汁香甜可口~~銅鑼灣sogo 同中環街市都有專門店啦!
🎏全港唯一鰻魚專門店🎏

但其實喺日本已經有多達300間分店架啦!!
專做外賣,主打招牌鰻魚飯,共有4款,分別
係松、竹、梅及軽,提供唔同嘅份量選擇~

除了鰻魚飯還有多種小食可選😋

附原味鰻魚汁、芥末、山椒粉、湯包🙌🏻

《 鰻魚飯 · 竹 🎋(3/4尾鰻魚) 》 💲168
🐟鰻魚即叫即燒🔥經過多次刷醬、烤製嘅鰻魚皮脆肉嫩~

《 鰻魚飯 · 櫻 🌸(1/4尾鰻魚) 》 💲88
呢款份量少啲,可以留肚試下其他款式~

店員就推薦《 鰻魚玉城燒 ·🥚》 💲78

銅鑼灣sogo 同中環街市都有專門店啦!
2024-12-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2024-12-05 275 views
之前喺銅鑼灣Sogo樓下已經見過呢間食鰻魚嘅專門店,今日發現佢哋中環都開咗新店,即刻買咗嚟試,正啊!全部都係鰻魚😋鰻魚飯 (梅) $128鰻魚飯色澤誘人,鰻魚經過醬汁精心烹調,外皮焦香,內裡鮮嫩,搭配的醬汁甜中帶鹹,完美地提升了鰻魚的風味。米飯粒粒分明,吸收了鰻魚的精華,食落令人滿足🤤鰻魚飯團 $65鰻魚飯團外形可愛,米飯口感Q彈,鰻魚軟綿綿,外層焦香伴隨著米飯的柔軟感,適合作為午後或宵夜小食,食完感覺幸福🥰鰻の蒲燒半匹 $108半條大鰻魚,超滿足,可以當配菜搭上其他主食一齊食,例如煮嗰蕎麥麵配呢個鰻魚,都好日式⛩️

鰻魚飯 (梅) $128

鰻魚飯團 $65

鰻の蒲燒半匹 $108

2024-11-24
Type of Meal
Tea
2024-11-22 262 views
今日嚟到呢間鰻之成瀨,買咗少少嘢返屋企食,呢間舖頭喺日本都好多分店,係香港唯一一間專做鰻魚嘅日本過江龍,喺香港除咗我哋今日嚟呢間中環街市嘅分店之外,喺銅鑼灣SOGO亦都會有分店主打唔同嘅鰻魚料理,所有嘢都係即叫即做🥹🥹原條蒲燒鰻魚原條蒲燒鰻魚色澤金黃,外皮微焦,內裡鮮嫩。蒲燒的醬汁香甜,完美地包裹住鰻魚,味道極其豐富,尤其適合搭配白飯,而且會跟咗山椒粉,食落去非常之夾!☝️☝️燒鰻魚飯團 開個蓋就非常之香,米飯粒粒分明,而且燒到有少少飯焦,雙重口感。鰻魚的鮮味與飯的清香相互融合,口感極佳,無論是作為小食還是便當都非常適合🤤🤤🤤鰻魚玉子燒玉子燒的口感柔軟,搭配鰻魚的鮮味,味道十分誘人。每一口都帶有淡淡的甜味,讓人感到清新,正!❤️分店地址:銅鑼灣軒尼詩道555號崇光百貨B2樓35號舖

主打唔同嘅鰻魚料理,所有嘢都係即叫即做🥹🥹

原條蒲燒鰻魚

燒鰻魚飯團

鰻魚玉子燒

分店地址:銅鑼灣軒尼詩道555號崇光百貨B2樓35號舖
2024-11-20 255 views
全港唯一鰻魚專門店殺入中環街市,顧名思義主打鰻魚飯,另外有幾款用鰻魚製作嘅小食,如玉子燒、飯糰等。主食有四個選擇,分別在於鰻魚同飯嘅份量,可按個人喜好選擇。最大嘅Size有一整條鰻魚份量,相比起嚟計性價比最高,鰻魚切開為三大條,微微焦香氣,醬汁甜甜地,但係又唔會好膩,肉質嫩滑啖啖肉好過癮,搭配粒粒米飯,令人一試愛上,完全停唔到口。鰻魚飯團有燒有唔燒,可單叫或要兩塊,份量唔算好多,鰻魚粒粒完美地混合飯團裡面,軟糯帶粒粒咬口,味道亦唔算好濃郁。另外有玉子燒,淡淡香氣,配著飯糰食都幾夾。

2024-11-19 156 views
在繁忙的中環區,我最近嘗試了來自食鰻の成瀬的外賣,這家專注於鰻魚料理的店舖,以其新鮮和美味著稱。這次我點了鰻魚飯(松)、鰻魚玉子燒、鰻の烤飯團和海帶湯,讓我來分享一下這次的用餐體驗。首先,鰻魚飯(松)可謂是這家店的招牌之一。當我打開外賣盒,香氣撲鼻而來,讓人忍不住想立即嘗試。鰻魚的肉質鮮嫩,烤得恰到好處,外層微焦,內裡卻保持著肉汁的豐富。配上特製的醬汁,味道濃郁卻不至於過於膩口,讓人每一口都充滿驚喜。配菜的米飯也十分出色,粒粒分明,吸收了鰻魚的醬汁,口感柔滑。接著是鰻魚玉子燒,這道菜的外觀精緻,色澤金黃。每一片玉子燒都鬆軟,入口即化,鰻魚的加入為傳統的玉子燒增添了獨特的風味。這道菜的甜味與鰻魚的鮮味交織,讓人回味無窮,成為我這次外賣中意想不到的驚喜。再來是鰻の烤飯團,外表金黃酥脆,咬下去時能感受到內裡的鰻魚與飯團的完美結合。這道小吃不僅增添了用餐的樂趣,也讓我感受到鰻魚在不同形態下的美味。外層的烤焦香氣與裡面的柔軟米飯形成鮮明的對比,讓人欲罷不能。最後,海帶湯作為搭配,清淡而不失滋味,湯底鮮美,海帶的口感彈牙,為整頓飯帶來了一絲清新的感覺。雖然海帶湯的份量不算特別多,但正好為這頓豐盛的

最後,海帶湯作為搭配,清淡而不失滋味,湯底鮮美,海帶的口感彈牙,為整頓飯帶來了一絲清新的感覺。雖然海帶湯的份量不算特別多,但正好為這頓豐盛的餐點增添了一點平衡感。

除了中環的這家店,食鰻の成瀬在銅鑼灣也有分店,地址位於銅鑼灣軒尼詩道555號崇光百貨B2樓35號舖,方便了許多喜愛鰻魚的食客。
🇯🇵日本連鎖鰻魚飯專門店🐟今年年中於🇭🇰香港開立首間海外分店(銅鑼灣Sogo)🌟主打日式鰻魚飯, 新鮮食材皆選用日本產🇯🇵🐟鰻魚每日日本空運直送✈️|日本產越光米🍚🍱鰻魚飯分為3個大小:松|竹|梅|櫻🔥即叫即燒, 等候10-15分鐘⏳🔸鰻魚飯(松) $208 6/10原味鰻魚汁|芥末|山椒粉|湯包「松」是份量最大的一款, 有一整尾鰻魚😻🔥鰻魚經多番刷醬和烤製, 皮脆肉嫩🐟厚度適中, 有少許細骨🤏🏻特製蒲燒醬不會過甜☺️🔸鰻魚玉城燒🥚 $78 6/10🥚玉子燒濕潤豐厚, 甜鹹恰宜😙頂住香氣誘人的鰻魚🤤一啖多重口感
🇯🇵日本連鎖鰻魚飯專門店🐟
今年年中於🇭🇰香港開立首間海外分店
(銅鑼灣Sogo)
🌟主打日式鰻魚飯, 新鮮食材皆選用日本產🇯🇵
🐟鰻魚每日日本空運直送✈️|日本產越光米🍚

🍱鰻魚飯分為3個大小:松|竹|梅|櫻
🔥即叫即燒, 等候10-15分鐘⏳

🔸鰻魚飯(松) $208 6/10
原味鰻魚汁|芥末|山椒粉|湯包

「松」是份量最大的一款, 有一整尾鰻魚😻
🔥鰻魚經多番刷醬和烤製, 皮脆肉嫩🐟
厚度適中, 有少許細骨🤏🏻
特製蒲燒醬不會過甜☺️

🔸鰻魚玉城燒🥚 $78 6/10
🥚玉子燒濕潤豐厚, 甜鹹恰宜😙
頂住香氣誘人的鰻魚🤤
一啖多重口感
2024-11-14 169 views
雖然仲有幾日就去日本。但都忍唔住要去食鰻魚飯,上次去sogo 銅鑼灣軒尼詩道555號崇光百貨B2樓35號舖已經見到想食,今日去中環街市就決定要食鰻魚飯,只有大大碗的鰻魚飯先可以滿足到我,鰻魚烤得恰到好處,外脆內嫩,淋上特製的醬汁,香甜的味道讓米飯都變得特別好吃,每一啖我都好驚係最後一啖鰻魚玉城燒:厚厚的日子燒令鰻魚的肉質鮮嫩,搭配那焦香的外皮,真係好滋味💜烤鰻魚飯團:烤鰻魚飯團外面包裹著烤得香噴噴的鰻魚,裡面是軟糯的米飯,吃起來有種獨特的煙燻香氣,連👶🏻都好鍾意食