2020-07-30 241 views
黎到旺中 必定要黎幫襯依間 上網睇好多人都推薦依間既芋丸 但本人對芋丸不太熱衷 所以就點左黑糖珍珠鮮奶 味道係比想像中更好位置上唔難搵 基本上係TOP連接旺中條天橋出黎 向右行到尾就見到 附近都有幾間賣飲品既店舖 旁邊有間清玉 店舖係以粉紅色為主打 比較搶眼易搵到價錢方面 有分中同大既size 價錢都比較實惠 值得一試味道方面 因我習慣order少甜少冰 等大概5分鐘就有 賣相相當吸引呢 打卡必備 仲有店舖有啲文宣 💛💛 因為少甜既關係 黑糖味唔會太甜 但味道都好濃 珍珠都幾彈牙 絕對值得一試
價錢方面 有分中同大既size 價錢都比較實惠 值得一試
TakeAway
$28 (Lunch)
2020-07-16 195 views
仙草幾好味👍🏻有陣甜甜地嘅黑糖同仙草味,幾滑同軟,幾特別-芋圓略嫌硬咗少少唔太煙韌,芋頭味都唔太覺-小丸子都煙韌,但食落有陣糯米粉味,即係好似未煮熟個陣生粉味,但佢唔係未煮熟-珍珠幾好味👍🏻好煙韌有黑糖味
仙草幾好味👍🏻有陣甜甜地嘅黑糖同仙草味,幾滑同軟,幾特別
芋圓略嫌硬咗少少唔太煙韌,芋頭味都唔太覺
珍珠幾好味👍🏻好煙韌有黑糖味

仙草冇喜
2020-07-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$30 (Lunch)
仙草冇喜
2020-07-14 142 views
朋友介紹呢間旺中黃店芋圓超正😆 我哋買外賣 share食勁多料(๑•̀ㅁ•́๑)✧ ❣️仙草大滿足 $42仙草+芋圓+小丸子+珍珠+紅豆+芋泥好大碗٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 外賣仲分裝咗芋圓同芋泥😌 而且唔會太甜 每樣都好食😆 芋圓有芋頭 番薯同紫薯味食得出分別又煙煙韌韌🍠 紅豆起沙 芋泥濃郁🤣 配埋仙草底真係有台灣嘅感覺👅 去唔到旅行頂下癮先😘👍🏻

❣️仙草大滿足 $42
仙草+芋圓+小丸子+珍珠+紅豆+芋泥
喺旺中掃街真係好多好多黃店選擇!今次食飽飯嚟到搵甜品食,去咗見到好多人都推介嘅初心 @never_forget_hk 諗住試吓係咪真係咁正先🤪點知我隔咗幾日經過又忍唔住再嚟食🤣.decided to go for a food adventure in mong kok 😋 have seen a lot of recommend this dessert place @never_forget_hk 🍨 esp their taro balls 😆 tbh its actually my first time trying taro balls and i regret so much for not trying it earlier 😂 definitely gunna go again!.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 6/10 (只有少少企位)服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 8/10性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 8/10🌟性價比幾高✨聽聞芋泥比較出名✨.《自己揀。有得揀》$
點知我隔咗幾日經過又忍唔住再嚟食🤣
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 6/10 (只有少少企位)
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 8/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 8/10
🌟性價比幾高✨聽聞芋泥比較出名✨

《自己揀。有得揀》$28🌟7.3/10🌟
對於揀飲擇食嘅我來講有得customise自己嘅食物真係會加好多分架!
第一次糖水底就揀咗豆腐花,而配料方面,包左一份芋圓,另外再揀咗仙草同小丸子~整體份量都算幾多下!
唔怕同大家講,其實今次係我第一次食芋圓🙈感覺比起小丸子硬少少,兩個都好煙韌,好好咬!但唔係好食得出芋頭同埋番薯嘅味道~仙草亦都好嫩滑😍
雖然呢碗只係中size,但整體偏甜,兩個人share會好啲~

《自己揀。有得揀》$28🌟6.8/10🌟
第二次就揀咗牛乳做base,要咗小丸子同豆腐花做配料~感覺上冇上一次用豆腐花做糖水底咁飽肚同抵食。另外牛乳都加咗糖漿,所以整體都係偏甜~
初心 @never_forget_hk
📍#BELLYwongs_MK
#BELLYwongs_taiwanese #BELLYwongs_snacks #BELLYwongs_sweets
2020-06-28 120 views
仙草 椰果 珍珠 芋圓 $28·好耐冇行旺中啦 佢都多咗幾多新嘅舖頭 而且我今次食個啲全部都係小黃店💛💛全部都幾好食所以可以介紹下比大家😈·8月開始罷市而且有連儂牆既小黃店💛見到佢個鋪名已經覺得勁正🥰佢個芋圓都幾好食 真係大大粒嘅 不過我覺得佢芋圓同蕃薯圓個口感好啲 佢個紫薯圓比較un少少🙊之後佢啲珍珠 仙草都幾好食 係個椰果我自己覺得有啲太甜 好糖水feel🤭·📍 初心(旺角彌敦道688號旺角中心1期2樓SA28A號舖)·#rbyeat#rby小黃店#rby旺角#rby甜品飲品
仙草 椰果 珍珠 芋圓 $28
仙草 椰果 珍珠 芋圓

#rbyeat
#rby小黃店
#rby旺角
#rby甜品飲品
$20 (Lunch)
仙草 椰果 珍珠 芋圓
#仙草大滿足 😍望到呢一碗甜品真係超~滿足❗️🤩佢既主體當然就係以仙草為基底,而配料就有:芋圓、珍珠、紅豆、小丸子、同埋好吸引嘅芋泥🤤咁啦...小編就唔係一個可以提供到專業食評嘅Foodie,只係為食同埋比較鍾意食芋圓🙊 今次我就覺得佢呢間嘅芋圓都算煙韌,佢係有三色芋圓嘅分別係芋頭圓,地瓜圓同埋紫薯圓,當中,小編最推介嘅就係芋頭圓!😉 味道係會相對比較濃郁,另外兩款嘅味道就相對淡啲🤭而其他配料方面,芋泥係好綿滑!珍珠都算有咬口,仙草就正常發揮,都好味道既😚 不過紅豆同埋小丸子就相對失色啦,紅豆就唔係平時日本嗰隻紅豆蜜,細粒之餘口感比較沙;而小丸子嘅粉咁就比較重,有啲可惜🙈不過整體來講都好唔錯😜大家經過可以一試♥️.🏆 「豬」味指數:7.5/10📌 溫馨提示:喱碗大滿足既分量係一大碗,好似小編同朋友仔,兩個人share當飯後甜品啱啱好!👭🏻 如果女孩子想當正餐嘅話,食一碗都好fit👍🏻😝
#仙草大滿足 😍
望到呢一碗甜品真係超~滿足❗️🤩
不過整體來講都好唔錯😜大家經過可以一試♥️
🏆 「豬」味指數:7.5/10
2020-06-06 162 views
平時食開既仙草芋圓都好甜,但係呢間就一啲都唔甜,仲好足料添呀☺️佢係黃店,鋪面貼左好多彩色memo紙,係旺中入面都幾易搵嫁🤗👉今次嗌左仙草有喜 ($31)入面有仙草,芋圓,小丸子 同 珍珠仙草❤️夠滑身,又唔係好甜,啱哂想食少甜既朋友芋圓🧡有咬口,又夠煙韌,一個字講哂 正小丸子💛一入口好軟糯,淋支支珍珠💚普通的珍珠,正正常常Overall黎講,👉初心👈既性價比好高!足料,好味,價錢合理!經過旺中不妨一試🙂

👉今次嗌左仙草有喜 ($31)
入面有仙草,芋圓,小丸子 同 珍珠

仙草❤️夠滑身,又唔係好甜,啱哂想食少甜既朋友
芋圓🧡有咬口,又夠煙韌,一個字講哂 正
小丸子💛一入口好軟糯,淋支支
珍珠💚普通的珍珠,正正常常

Overall黎講,👉初心👈既性價比好高!
足料,好味,價錢合理!
經過旺中不妨一試🙂

仙草有喜
初心位於旺角中心,整間鋪賬滿文宣連濃牆。初心除了芋圓、仙草食品外,還有其他特式飲品。⁣⁣🔸仙草大滿足 $42⁣(仙草、芋圓、小丸子、珍珠、紅豆、芋泥)⁣——————————————————⁣⛳️ 初心 (旺角)⁣旺角彌敦道688號旺角中心1期2樓SA28A號舖⁣⏰星期一至日 14:30-22:00⁣

🔸仙草大滿足 $42⁣
(仙草、芋圓、小丸子、珍珠、紅豆、芋泥)⁣
——————————————————⁣
⛳️ 初心 (旺角)⁣
旺角彌敦道688號旺角中心1期2樓SA28A號舖⁣
⏰星期一至日 14:30-22:00⁣
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2020-04-14 286 views
行過見到勁多文宣,係黃店嘅認證!仲要有台式甜品食,同朋友即刻試下🤗我去果陣係過新年之前,仲有揮春拎添🤣🤣(依家先出食評🤪)👉🏻仙草有喜 $31有大量仙草、小丸子、珍珠、芋圓~份量非常足夠,仙草軟滑,拍得住台灣果啲,小丸子口感好軟熟,芋圓同蕃薯圓有咬口,不過就唔夠芋頸味同蕃薯味~如果可以改善下就完美啦😋呢道嘅珍珠比較大粒,黑糖味亦夠。整體黎講都係一間用心嘅小店,值得支持~下次黎會試埋芋泥😋

👉🏻仙草有喜 $31

整體黎講都係一間用心嘅小店,值得支持~下次黎會試埋芋泥😋
//#黃店地圖系列間野叫:初心Never Forget邊度黎:旺角彌敦道688號旺角中心1期2樓SA28A號舖環境點:屹立於旺中的小店 牆上獨有的連儂牆提醒我們勿忘初心🌝:推真香港人蒙面優惠-$4 提供紙筆填滿店內連儂牆▪芋中有芋(加仙草) $32(+$5) <蒙面優惠-$4>8分呢個芋中有芋有芋圓 地瓜圓 芋泥 椰汁 芋圓地瓜圓口感一流 原材料味好出 芋泥份量多 棉滑帶芋頭蓉 追加仙草仲有種清熱(?)嘅感覺 加埋椰汁整體甜度都偏低 食完無咩罪惡感之餘 仲要有些少飽 一邊食一邊睇牆上留言同畫工 個人當堂越食越精神🤟🏻
#黃店地圖系列
芋中有芋

加仙草

芋中有芋(加仙草) $32(+$5) <蒙面優惠-$4>
8分

$32 (Tea)
芋中有芋
加仙草
2020-02-29 221 views
買左碗仙草有喜返屋企食價值31蚊 香港黎講呢個價錢算係咁 最緊要個味道對得起價錢入面有仙草 小丸子 芋圓 同珍珠 份量都幾ok 簡直係煙un搓既天堂! 全部煮得岩岩好 唔會太un又唔會太淋 而芋圓真係食得到佢既芋味同蕃薯味 仙草好滑 冰涼既質感食落好爽口個糖水底甜度都剛剛好!拎左成個鐘返屋企 個味道一樣咁好 冇咩影響 疫情期間當然拎返屋企食安全d店入面貼哂memo 仲有抗爭相關刊物 提醒大家 毋忘初心初心呢個名真係改得好好下次會再幫襯試埋其他甜品同飲品
買左碗仙草有喜返屋企食
價值31蚊 香港黎講呢個價錢算係咁 最緊要個味道對得起價錢
入面有仙草 小丸子 芋圓 同珍珠 份量都幾ok
而芋圓真係食得到佢既芋味同蕃薯味
仙草好滑 冰涼既質感食落好爽口
糖水底甜度都剛剛好!
店入面貼哂memo 仲有抗爭相關刊物 提醒大家 毋忘初心
初心呢個名真係改得好好

下次會再幫襯試埋其他甜品同飲品
2020-02-16 134 views
經常都去尋覓一啲好食嘅芋圓去到旺角中心當然要去試吓初心有好多種唔同嘅飲品同甜品旺角中心好多食鋪都貼滿連儂牆,我諗呢個係旺角中心嘅特色甜品選擇非常多今次點左外賣仙草大滿足,朋友就鍾意食榴槤但係今次因為我哋外賣返屋企分開食所以我冇影佢食嘅榴槤甜品一打開裏面好豐富有小丸子、紅豆、珍珠、仙草、芋圓同埋分開上嘅芋泥平時食九份芋圓我都會走紅豆,比起九份芋圓初心冇咁甜芋圓食落非常煙韌有咬口拍得住芋圓圓再加埋啖啖芋泥非常好食
經常都去尋覓一啲好食嘅芋圓
去到旺角中心當然要去試吓初心
有好多種唔同嘅飲品同甜品
旺角中心好多食鋪都貼滿連儂牆,我諗呢個係旺角中心嘅特色
甜品選擇非常多

平時食九份芋圓我都會走紅豆,比起九份芋圓初心冇咁甜
芋圓食落非常煙韌有咬口
拍得住芋圓圓
再加埋啖啖芋泥非常好食

2020-01-19 188 views
太掛住佢既芋圓仙草凍 專誠走過黎食同上次一樣 都係嗌仙草有喜佢呢個係加大碼既量 超抵食唔係少少仙草 然後下面全部都係冰個種而係有一大兜仙草係底 又軟又滑 好岩我口味Toppings仲有小丸子、珍珠,當然唔少得芋圓啦所有野都係煮得岩岩好唔會過熟又或者入面仲有少少生生地試過幾次架啦 質素好穩定特別想讚下啲芋圓 咬落去真係「好芋頭」好足料 芋頭既比例非常多 好有口感呢碗只係$31既仙草有喜 食完真係飽到食唔落飯代替到正餐仲要係黃 有乜理由唔幫襯⁉️
太掛住佢既芋圓仙草凍 專誠走過黎食

同上次一樣 都係嗌仙草有喜
佢呢個係加大碼既量 超抵食
唔係少少仙草 然後下面全部都係冰個種
而係有一大兜仙草係底 又軟又滑 好岩我口味

Toppings仲有小丸子、珍珠,當然唔少得芋圓啦
所有野都係煮得岩岩好
唔會過熟又或者入面仲有少少生生地
試過幾次架啦 質素好穩定

特別想讚下啲芋圓 咬落去真係「好芋頭」

好足料 芋頭既比例非常多 好有口感

呢碗只係$31既仙草有喜 食完真係飽到食唔落飯
代替到正餐
仲要係黃 有乜理由唔幫襯⁉️
2020-01-07 190 views
#黑朱古力牛奶 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️每次果幾日都想搵間好味既朱古力飲,但好多餐廳/飲品店都係用普通果d朱古力粉沖又甜又水咁樣,今次見到呢間小店有黑朱古力即刻想試❤️一飲❗️嘩好想推薦比大家❤️⭕️真係會用黑朱古力煮⭕️口感厚而唔係糖水咁⭕️大杯好抵飲⭕️濃濃黑朱古力味而且不太甜總括來說,雖然係一間小店,但睇得出有用心有用高質料去制作,唔係hea 沖粉同埋沖定果種,大家可以支持下,試下呢間#良心小店❤️
#黑朱古力牛奶 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
⭕️真係會用黑朱古力煮
⭕️口感厚而唔係糖水
⭕️大杯好抵飲
⭕️濃濃黑朱古力味而且不太甜
2019-12-15 259 views
#中意嘅請分享請點讚🍻----------#黃店 💛💛85,112,1111,1112,1113,1114參與罷工+1118開始逢星期一捐出當日5成生意額予星火/立場等組織+逢星期二至日有真香港人優惠(蒙面減$4,着校服減$3)-黎緊想繼續介紹黃店,但人手有限,有黃店推介可以inbox我,要大大力推薦比更多人去懲罰佢!!!----------😋仙草有喜 $31有仙草+芋圓+珍珠+小丸子,芋圓幾Q彈,不過就唔夠芋頭味,仙草份量都好多,食完飯2個人share食都夠。----------🔎初心🚩旺角彌敦道688號旺角中心1期2樓SA28A號舖
#中意嘅請分享請點讚🍻
#黃店 💛