2022-05-25 1609 views
自己住附近,成日都有鋪生蠔癮以前去過大型連鎖超市食…食一隻都還好,食多兩隻就免喇但係新幹線嘅生蠔….我試過一次之後,真心每日都心掛掛😂😂唔係講笑呢間係我第一次可以食到啲生蠔…係開左都仲好生猛郁郁下!!!真係好新鮮!可能因為佢又用水養住,真係唔同啲☺️趁最近佢做緊優惠 買六送一(不開蠔)我都買多左幾次!好彩我自己識開🙊如果唔係就冇得送多隻不過自己始終唔係熟手,開得醜樣啲😂😂點都好,幫襯左咁多次覺得點都要比返個好評佢👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
自己住附近,成日都有鋪生蠔癮
以前去過大型連鎖超市食…食一隻都還好,食多兩隻就免喇

可能因為佢又用水養住,真係唔同啲☺️

趁最近佢做緊優惠 買六送一(不開蠔)
我都買多左幾次!好彩我自己識開🙊如果唔係就冇得送多隻
不過自己始終唔係熟手,開得醜樣啲😂😂

柏提多生蠔
柏提多生蠔
2020-12-15 2611 views
因為中秋 最近又好興食阿拉斯加長腳蟹屋企人就落咗order叫我買隻返屋企做節食因為太遲準備嘅關係 好多間都已經俾人訂晒點知就俾我係網上發現呢間新幹線其實我都係第一次聽呢間鋪 就膽粗粗一個人去買因為一個女仔又唔識揀海鮮好驚俾人呃錢(*´-`) 我星期六食 但我星期五就去諗住揀定先 怕正日比人揀晒 點知一去到 佢只係問咗我要幾大隻 我話4斤左右佢直接問我$1700得唔得咁我唔係好知價 都覺得可以接受 就ok不過原來訂蟹錢都唔洗俾住佢就直接開咗單俾我 叫我聽日嚟拎就得 因為星期六嘅關係一早我就去拎 因為怕靚野俾人揀晒XD點知去到先知原來無得揀佢直接係1700果個魚缸 拎一隻比我!原來隻蟹都真係好大隻佢仲會幫我包好 好似禮物咁(^ν^)個姐姐知道我唔識仲教我水滾 放入去 蒸16分鐘 熄火焗5分鐘!勁細心~岩晒我呢啲新手!返到屋企屋企人話呢隻係6粒釘唔係啲cheap野 咁個心都安樂啲 無俾人呃!我地6個人食 食到勁飽 特別係啲腳位 超多蟹肉不過佢嘅蟹係偏鹹 重海水味果種好鮮味 唔洗加調味料都已經夠味~屋企人都話正 話下次可以再買!
因為中秋 最近又好興食阿拉斯加長腳蟹
屋企人就落咗order叫我買隻返屋企做節食
因為太遲準備嘅關係 好多間都已經俾人訂晒
點知就俾我係網上發現呢間新幹線
其實我都係第一次聽呢間鋪 就膽粗粗一個人去買
因為一個女仔又唔識揀海鮮好驚俾人呃錢(*´-`)

我星期六食 但我星期五就去諗住揀定先
佢就直接開咗單俾我 叫我聽日嚟拎就得

因為星期六嘅關係
一早我就去拎 因為怕靚野俾人揀晒XD
點知去到先知原來無得揀
佢直接係1700果個魚缸 拎一隻比我!
原來隻蟹都真係好大隻
佢仲會幫我包好 好似禮物咁(^ν^)
個姐姐知道我唔識
仲教我水滾 放入去 蒸16分鐘 熄火焗5分鐘!
勁細心~岩晒我呢啲新手!
返到屋企屋企人話呢隻係6粒釘
唔係啲cheap野 咁個心都安樂啲 無俾人呃!

我地6個人食 食到勁飽 特別係啲腳位 超多蟹肉
不過佢嘅蟹係偏鹹 重海水味果種
好鮮味 唔洗加調味料都已經夠味~
屋企人都話正 話下次可以再買!
2020-10-02
TakeAway
$300 (Dinner)
家下限聚,我地唯有轉戰家中啦!成日叫pizza 都悶啦!咁我醒起不如係新幹線買嘀生蠔,刺身同我最愛海膽食下啦!yummy yummy因為我唔係好知價錢,上網睇嘀相又鬆、郁、濛,咁我打去叫佢WhatsApp 嘀價錢單嚟睇下啦!呀姐話到自已好忙咁,話得閒先send,我意為佢hea 我呀!明明平時見佢地好似好清閒,到我落到去,爸爸,我知錯啦!喂?乜有咁多人㗎咩?可能好多人轉屋企gathering,人頭湧湧喎!我叫咗打蠔$300 加劍魚腩,吞拿魚,三文魚刺身要開要切,真係企咗九個字,期間有個呀叔幾chill 呀!開兩隻蠔即場食,其實我真係好欣賞呢嘀咁活在當下,自由自在嘅生活態度我幾好彩呀!本身佢話海膽到咁機場未送到,我幾失望呀!點知差唔多走,終於送到貨!好靚呀底海膽叫咗咁多樣野,帶子、三文魚、吞拿魚、劍魚腩、海膽同生蠔,先千六蚊鬆嘀!好開心好滿足呀!但最後都係唔夠飽,要叫pizza 🤣🤣🤣

海膽
刺身

但最後都係唔夠飽,要叫pizza 🤣🤣🤣
海膽
刺身
2020-02-15 1704 views
價錢貴已經其次,店員幫我地挑選隻換緊殼嘅蟹,又瘦啲膏又唔靚,食落無口感 ,仲多左層衣(因為換殼中)又太鹹 ,無乜鮮味,期待左好耐😔但好失望,以後都唔敢幫襯。唔識揀海鮮就要小心啦。
價錢貴已經其次,
店員幫我地挑選隻換緊殼嘅蟹,
又瘦啲膏又唔靚,
食落無口感 ,仲多左層衣(因為換殼中)又太鹹 ,無乜鮮味,
期待左好耐😔
但好失望,以後都唔敢幫襯。
唔識揀海鮮就要小心啦。
2020-02-12
2019-03-04 2430 views
最近幫襯過二次一次人少入門買隻松葉蟹$680,即劏鮮甜用來打邊爐,蟹羔我另外蒸起上,好味,三人分量差不多另一次十人邊爐買咗隻二千元的皇帝蟹,即劏返家食,今次估佢唔到分量足!肉厚,好似食極都食唔曬咁!切得好,連老人家都食咗二隻腳,證明佢like!!!今次蟹羔臨尾加飯放湯底加隻蛋做蟹粥,大人小孩都喜歡比較之下,以後夠人腳都係買皇帝蟹好D!啖啖好肉,正!另外明知貴都買咗支細的獺祭50 sparking, 本身就想試sparking , 似獺祭清酒加soda water, 更易入口又清!
最近幫襯過二次

今次蟹羔臨尾加飯放湯底加隻蛋做蟹粥,大人小孩都喜歡

比較之下,以後夠人腳都係買皇帝蟹好D!啖啖好肉,正!

TakeAway
如果,你係要有圖有真相,咁對唔住啦,你出番去啦因為我忘記左影,唔好意思!我果日呢就叫左半打蠔2隻活牡丹蝦2隻活赤貝即叫即食,正,價錢都唔貴,好似係4~500蚊左右,公道價喂大佬,真係養住識游水,你想點先!冇座位,企係度等企係度食,我冇所謂~食到好野乜都冇所謂等左一陣,唔太記得幾耐啦,就成盤靚靚咁上檯,一D都唔馬虎嫁!絕對唔係一個發泡膠兜,幾條羅白絲咁心諗,咁既價錢,咁既態度,認真唔錯先食隻牡丹蝦,唔洗多講啦,新鮮就一定,D肉仲識郁,甜!爽!到活赤貝,實淨,唔腥咦?裙邊呢?問一問師傅先原來掉左OK,大約知道個師傅係乜料到蠔啦,6隻有4隻有蠔蟲我相信唔係唔乾淨,因為有食開都知,係正常事只係事前同事後工夫做得好唔好半打有4隻有蟲,個師傅都可以出得ORDER,唔發覺有問題下次唔洗黎
如果,你係要有圖有真相,咁對唔住啦,你出番去啦
因為我忘記左影,唔好意思!

我果日呢就叫左半打蠔
2隻活牡丹蝦
2隻活赤貝
即叫即食,正,
價錢都唔貴,好似係4~500蚊左右,公道價
喂大佬,真係養住識游水,你想點先!

冇座位,企係度等企係度食,
我冇所謂~食到好野乜都冇所謂

等左一陣,唔太記得幾耐啦,
就成盤靚靚咁上檯,一D都唔馬虎嫁!
絕對唔係一個發泡膠兜,幾條羅白絲咁
心諗,咁既價錢,咁既態度,認真唔錯

先食隻牡丹蝦,唔洗多講啦,新鮮就一定,
D肉仲識郁,甜!爽!

到活赤貝,實淨,唔腥
咦?裙邊呢?
問一問師傅先
原來掉左
OK,大約知道個師傅係乜料

到蠔啦,6隻有4隻有蠔蟲
我相信唔係唔乾淨,因為有食開都知,係正常事
只係事前同事後工夫做得好唔好
半打有4隻有蟲,個師傅都可以出得ORDER,唔發覺有問題
下次唔洗黎
Type of Meal
Dinner
  • 活牡丹蝦
2017-05-30 1453 views
Accidentally saw a fashion food store in Cheung Sa Wanso professional and INafter some window shopping I bought a bottle of Fruit wine 🍷 78$Japanese berries taste I have tried it at once Ok 👌 arrived home 🏡 I put my own fruits on top The yang Mei I have bought and fringed just match like the twins around 12$A box Adding to the Japanese fresh fruits wine 🍷 78$-Mixing up my favourite products of delicious cool 😎 cocktail Price is rocketing higher Fun and fine dine
so professional and IN
Price is rocketing higher

Fun and fine dine
2017-05-30
TakeAway
$78 (Tea)
Celebration
Anniversary