2022-12-31 908 views
同事好喜歡逢星期四去手臂吧,大件夾抵食,講真,一隻豬手自己走去買都要$5x。手臂吧豬手夠大隻,基本上,我食完隻豬手都飽哂。男士就可以食哂。留意有次坐到1點左右,已無哂豬手,所以一唔係早點到,一唔係就係睇彩數。。。餐牌:兩個人一個叫豬手,一個叫牛扒,分享下。兩件豬手真係太重量級牛扒到先(等約11分鐘):之後才到豬手(等約18分鐘):意粉全部用天使麵,無得揀。天使麵不太常見,所以都算係亮點。無影到餐湯。全部都係蘿宋湯,蕃茄膏味好濃。個人選汽水,因為係罐裝,可以帶走慢慢飲,實在太飽。。。無加一,所以係好抵食備註:一入餐廳最好立即落單,因為樓面唔夠人手,好難先叫到人落單。。。
同事好喜歡逢星期四去手臂吧,大件夾抵食

餐牌:

兩個人一個叫豬手,一個叫牛扒,分享下。兩件豬手真係太重量級

牛扒到先(等約11分鐘):

牛扒配薯菜

牛扒配沙律

之後才到豬手(等約18分鐘):

豬手配意粉

意粉全部用天使麵,無得揀。天使麵不太常見,所以都算係亮點。

無影到餐湯。全部都係蘿宋湯,蕃茄膏味好濃。

個人選汽水,因為係罐裝,可以帶走慢慢飲,實在太飽。。。

無加一,所以係好抵食

2022-09-01
$64 (Lunch)
牛扒配薯菜
牛扒配沙律
豬手配意粉
  • 豬手
本身係做酒吧既格局,以港式西餐的標準來評價的話,62蚊既價格唔會要求太多,OK食得過,份量大,味道一般般,奶茶味道比較淡,牛扒口感還好,味道來自醬汁。環境感覺裝修比較舊 但坐得舒服,有電視睇下新聞都幾放鬆。
2019-05-02 1888 views
今天去了灣仔開會約了在灣仔上班的朋友他說LUNCH時間很難找位置就帶我去了這間上樓的平價西餐LUNCH 的選擇大概有10個打算叫打麵的時候店員才告知沒有只好選其他因為要考慮一下 店員有點不耐煩而家叫我們由入面的台轉到比較外面的台我和朋友點了一個豬手意粉和海鮮魚柳露荀配薯菜跟餐有餐湯和一杯飲品餐湯是素翅忌廉湯很特別 但不算好飲大概10分鐘 海鮮魚柳露荀配薯菜來了魚柳有2塊 味道是OK露荀只有一條  真奇怪朋友點的豬手意粉是多等20分鐘才到豬手很大隻 好似睇落足料因為我不喜歡豬手 沒有吃朋友算可以大概1:30後已經不算多人其實真的不需要強迫客人擠在一起吧說實話食物是OK 但服務真的要改善一下
今天去了灣仔開會約了在灣仔上班的朋友

大概1:30後已經不算多人
其實真的不需要強迫客人擠在一起吧
說實話食物是OK 但服務真的要改善一下
2019-04-25
$62 (Lunch)
2018-07-26 1545 views
呢到逢星期四lunch set都有豬手嗌架12:45pm黎到已客滿所以我地5個人等15分鐘先有位~同事們叫左1份豬手薯菜,3份豬手飯,我叫左豬手意粉配凍檸茶~餐前配羅宋湯同硬蒜容包,今日個湯辣左d,蒜蓉包一向好味,一啖食完。d意粉係幼既天使麵,好味。豬手好大件,表面皮脆,肉質唔un,不過肥膏多,個份量夠哂飽set lunch係包冷/熱飲品既,凍檸茶味適中唔過甜。1:15pm聽到豬手已經賣清地方暗d,舊式bar,有2部電視睇,樓面得2個侍應,出餸算快,埋單行去水吧位逐個比錢無問題。
呢到逢星期四lunch set都有豬手嗌架

12:45pm黎到已客滿所以我地5個人等15分鐘先有位~

同事們叫左1份豬手薯菜,3份豬手飯,
我叫左豬手意粉配凍檸茶~

d意粉係幼既天使麵,好味。
豬手好大件,表面皮脆,肉質唔un,
不過肥膏多,個份量夠哂飽

set lunch係包冷/熱飲品既,
凍檸茶味適中唔過甜。

1:15pm聽到豬手已經賣清

地方暗d,舊式bar,有2部電視睇,
樓面得2個侍應,出餸算快,
埋單行去水吧位逐個比錢無問題。
豬手意粉配凍檸茶
2018-07-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$62 (Lunch)
豬手意粉配凍檸茶
  • 豬手意粉
2016-09-20 2454 views
在灣仔區午飯時段都很多選擇,價格高昂或價錢相宜,任君選擇!我喜取中庸之道...此酒吧有午餐套餐供應,有湯、主菜及茶啡! 售價$60,無加一,凍飲不用另加錢 (可以叫凍O樂)...招牌炸德國咸豬手份量一整隻,皮香脆肉質滑主打豬扒+炸蚧豬扒有2大塊,炸蚧有2件,份量足!豬排鬆軟,肉汁豐富,伴碟的薯條是新鮮即炸的,好好味道,令人吃得很滿足另一出色之作,是煎魚柳配天使麵,頂瓜瓜魚柳煎得恰到好處,不乾,配天使麵是天作之合,味道很夾,麺爽口,不油,吃完不會有飽濟感!此店的出品,值得推薦!
招牌炸德國咸豬手
份量一整隻,皮香脆肉質滑
主打豬扒+炸蚧
另一出色之作,是煎魚柳配天使麵,頂瓜瓜
此店的出品,值得推薦!
2015-10-28 1814 views
上星期日食大閘蟹, 到左星期一想食清淡d, 路過新手臂吧見有白汁魚柳飯就上去試下先講地點格局, 佢地只有一個廣告牌放街, 唔留意真係唔知入去大廈禁lift一字樓, lift細, 食飯時間可能要等因為我去既時候係十二點半, 未放午飯人唔多間舖睇落做左好多年, 舊就舊d, 但唔覺其他食評話有煙味咁我就叫左白汁露筍魚柳飯+凍啡白汁: 勁多洋葱, 有少少磨菇絲, 有葱味無白汁味配菜: 紅蘿白, 津白碎, 無乜特別露筍: 兩條, 長約十厘米, 感覺上算新鮮魚柳: 作為主菜, 其實唔合格, 一咬成塊碎晒, 唯一可取係兩塊幾大舊飯   : 唔使講啦卦凍啡: ok, 無問題以呢區計$59蚊唔貴, 水準肯定高過茶餐廳同快餐店既但同正式餐廳比又差d囉btw, 見隔黎隻豬手好正, 我諗會去試多次
上星期日食大閘蟹
先講地點格局, 佢地只有一個廣告牌放街, 唔留意真係唔知
入去大廈禁lift一字樓, lift細, 食飯時間可能要等

因為我去既時候係十二點半, 未放午飯人唔多
間舖睇落做左好多年, 舊就舊d, 但唔覺其他食評話有煙味
咁我就叫左白汁露筍魚柳飯+凍啡

白汁: 勁多洋葱, 有少少磨菇絲, 有葱味無白汁味

配菜: 紅蘿白, 津白碎, 無乜特別
露筍: 兩條, 長約十厘米, 感覺上算新鮮
飯   : 唔使講啦卦
凍啡: ok, 無問題

以呢區計$59蚊唔貴, 水準肯定高過茶餐廳同快餐店既
但同正式餐廳比又差d囉
btw, 見隔黎隻豬手好正
, 我諗會去試多次
Other Info. : 有樣野幾唔好, 明明有幾張台吉出黎, 係要我同人撘 仲要兩個大男人撘一張二人細台, 顯得好逼囉, 要扣分!
2015-10-19
$59 (Lunch)
  • 暫無
有日個朋友來到灣仔,他們帶我去間上樓吧吃午飯,佢話呢間空間大,夠濶落,吾洗等位,舒服D。我心諗冇人等位,間野有幾好呢???佢都錦講,錦好啦,上左才算,間野殘殘舊舊,一陳煙味,心知不妙。3條友叫了吉列朱扒滑旦飯,日式雞翼餃子拉面,金菇牛肉卷定食。1.吉列朱扒滑旦飯吉列朱扒林既,滑旦熱D但冇旦味,米不是日本米,係強國米 "行" 既。2.日式雞翼餃子拉面(呢個我食既)日式雞翼餃子,番炸既,油益味甚重。很干。D湯都熱,但冇味,我要加很多七味粉。D面!唉算啦。3.金菇牛肉卷定食金菇牛肉卷都係得過暖字,好心叮下佢呀,個醬汁係好杰又甜,個湯都係暖既,個米吾洗再講啦。一間吧最重要都係杯野飲,其他都係其次,但我叫既凍O茶小甜都好難飲,野飲都難飲佢點做吧呀!吾通間吧只買酒,吾買其他雜飲????呢間手臂吧,真係用手臂 "COOL"住我都吾會在黎手臂吧
1.吉列朱扒滑旦飯
2.日式雞翼餃子拉面(呢個我食既)
3.金菇牛肉卷定食
呢間手臂吧,真係用手臂 "COOL"住我都吾會在黎手臂吧
$50 (Lunch)
2013-04-21 791 views
好臭煙味@新手臂吧灣仔譚臣道13-15號萬利中心1樓去前已有心理準備, 已知好重煙味我本身好怕煙味, 因為吸二手煙我會喉嚨痛, 接著病同發燒...煙太多有毒化學物, 我過敏上到去比我想像中嚴重一來店空氣流通差..........二是我估晚上偷偷讓客人吃煙hk不是禁了所有室內餐廳酒吧食煙嗎裝修都很殘舊了..........已有點周身唔自在架感覺一個set lunch $50價錢在灣仔區合理因茶餐廳都四十來元了有個椰菜花白汁魚湯椰菜花不是打蓉, 吃到椰菜花莖的粒也有數粒魚肉, 比茶餐廳飲到麵粉水似的白湯好但卻遠比不上西餐廳另有牛油軟法包,,,不過一般啦主菜吃了蒜容雞扒飯飯很少, 我食了不夠飽呀 >0<水準大致正常啦吃完一身都沾了臭煙味+__+吃lunch 氣氛有點怪還播鄧麗君年代的歌...天呀, 慢性謀殺
好臭煙味@新手臂吧

灣仔譚臣道13-15號萬利中心1樓

去前已有心理準備, 已知好重煙味
我本身好怕煙味, 因為吸二手煙
我會喉嚨痛, 接著病同發燒...
煙太多有毒化學物, 我過敏
上到去比我想像中嚴重
一來店空氣流通差..........
二是我估晚上偷偷讓客人吃煙
hk不是禁了所有室內餐廳酒吧食煙嗎
裝修都很殘舊了..........
已有點周身唔自在架感覺
一個set lunch $50
價錢在灣仔區合理
因茶餐廳都四十來元了

有個椰菜花白汁魚湯
椰菜花不是打蓉, 吃到椰菜花莖的粒
也有數粒魚肉, 比茶餐廳飲到麵粉水似的白湯好
但卻遠比不上西餐廳
另有牛油軟法包,,,不過一般啦
主菜吃了蒜容雞扒飯
飯很少, 我食了不夠飽呀 >0<
水準大致正常啦

吃完一身都沾了臭煙味
+__+吃lunch 氣氛有點怪
還播鄧麗君年代的歌...天呀, 慢性謀殺
$50 (Lunch)
2012-12-09 353 views
同事們也喜歡周圍去搵食的,那真好,中午由大家帶我去四出找吃的,是返工最大的推動力。是日就走到去樓上的酒吧,餐廳名叫手臂吧,聽名字幾過癮。有幾款午餐,豬牛雞魚都有得揀,同是五十個大洋,取價合理。先上餐湯,係忌廉湯,稱不上濃郁,勝在夠熱,最怕喝溫溫吞吞的湯,配上香脆的蒜茸包,都可以的。主菜要蘋果豬扒配意粉,說是意粉,查實係天使麵來的,不夠爽口,我還是喜歡真正的意粉多一點。醬汁反而幾好,好像有微微的酒味,豬扒鬆化,邊位少許的焦黑,香口。跟餐要了凍咖啡,尚且香濃,至少下午開會不會睡著。

跟餐要了凍咖啡,尚且香濃,至少下午開會不會睡著。
2012-01-16 179 views
一月四日 (星期三)上一次吃過同街的華康,很翠華的感覺看到這街尚有不少餐廳有待發掘,是日再來!在一大廈外看到一個牌,餐廳名叫手臂吧,頗趣緻的名字午市套餐$48包湯和飲品不算太貴,就上了一樓!上到來,已差不多坐滿人,好不容易才找到個二人位坐下午市套餐有四款可選除了我們選的橙汁金菇雞扒意粉和忌廉龍脷柳意粉,還有雜菜和豬扒每款均可選薯菜,意粉或飯餐湯只提供蘿餸湯雜菜多而湯入口較辣,老公仔不用再加胡椒粉濃度適中,數貨雖說是意粉,原來是天使麵老公仔比較喜歡意粉,因為較有質感不過天使麵其實也不錯,至少這店煮得夠煙韌 如其名,真的有一片橙燒汁內也透出陣陣橙香,十分特別的味道雞扒本身肉質鮮嫩,入口煙韌,質素的確不錯我的忌廉焗龍脷柳用鐵盆另上,盛意可加魚肉較稔身,忌廉豐富而不太濃伴天使麵是不錯選擇在場只有兩位待者,照顧差不多四十位食客效率之高,沒有三頭六臂真的做不到!莫非手臂吧之名與之有關
一月四日 (星期三)

上一次吃過同街的華康,很翠華的感覺
看到這街尚有不少餐廳有待發掘,是日再來!

在一大廈外看到一個牌,餐廳名叫手臂吧,頗趣緻的名字
午市套餐$48包湯和飲品
不算太貴,就上了一樓!
上到來,已差不多坐滿人,好不容易才找到個二人位坐下

午市套餐有四款可選
除了我們選的橙汁金菇雞扒意粉忌廉龍脷柳意粉,還有雜菜和豬扒
每款均可選薯菜,意粉或飯
雜菜蘿餸湯
餐湯只提供蘿餸湯
雜菜多而湯入口較辣,老公仔不用再加胡椒粉
濃度適中,數貨

雖說是意粉,原來是天使麵
老公仔比較喜歡意粉,因為較有質感
不過天使麵其實也不錯,至少這店煮得夠煙韌
嫩滑雞扒配上特別的橙燒汁

如其名,真的有一片橙
燒汁內也透出陣陣橙香,十分特別的味道
雞扒本身肉質鮮嫩,入口煙韌,質素的確不錯
龍脷柳另上,有質素!
我的忌廉焗龍脷柳用鐵盆另上,盛意可加
魚肉較稔身,忌廉豐富而不太濃
伴天使麵是不錯選擇

在場只有兩位待者,照顧差不多四十位食客
效率之高,沒有三頭六臂真的做不到!
莫非手臂吧之名與之有關
2012-01-04
$48 (Lunch)
嫩滑雞扒配上特別的橙燒汁
龍脷柳另上,有質素!