2016-08-12 1049 views
咁多間neway我最鍾意去長沙灣宇宙商場間neway, 仲會晨早去唱k lunch添, 話咁快又再去一次,點解? 因為佢個豬手餐真係好好味呀 ,而且仲有香檳送!隻豬手外皮脆卜卜,真係好脆, 肉質又嫩滑, 就算唔加黑椒汁,原味食,都好正!拍得住出面幾舊水既德國餐廳,而且唔會好咸。 但佢跟餐嗰啲配菜,漢堡扒,腸仔同薯條就真係不堪入目,賣相奇差味道一般,不吃也罷!! 但整體108蚊可以食到咁好食嘅豬手仲有k唱添!仲有香檳飲添(只限豬手餐)我都係會繼續去㗎,嘿嘿P.S. 12點半唱到3點45先cut歌

隻豬手外皮脆卜卜
,真係好脆
但整體108蚊可以食到咁好食嘅豬手仲有k唱添!
仲有香檳飲添(只限豬手餐)我都係會繼續去㗎,嘿嘿

P.S. 12點半唱到3點45先cut歌
2013-05-08 1440 views
最近又有早一日訂房k lunch 10點唱到4點既優惠,當然又黎玩下!!!11點到,包午餐加一杯無酒精飲品中西湯各一,蘿宋湯足料好飲,中湯般,椰汁西米露任食,可以但有點甜,菜自己淥,間中有蒜蓉包供應!!我地分別叫了墨魚希靈魚蟹子飯$55同魚香茄子煲$59,fruit punch & 熱檸蜜.蟹子飯既刺身算新鮮,每種有3,4片,另有旦粒,青瓜粒,飯已加了點醋,加埋豉油wasabi,好開胃。魚香茄子就竹等耐啲,一攞入黎,份量真是好多呀,滿滿一煲,除了茄子,肉碎,仲有秀真菇,冬菇同草菇,茄子軟淋,菇類也新鮮,好有魚香味,而肉粒也肥瘦適中,整體冶味非常,而且無很油既感覺,下飯真係一流,比出面食既小菜有過之而無不及,我仲回味緊,推介推介!!!講真,甘既價錢,有飯食,有餐飲,質素好既,有湯糖水任飲,有冷氣嘆,有wifi,唱5hrs K,真係抵到無朋友!!而家早一日訂房仲唔洗加一!!!!!!!

2013-05-07
  • 魚香茄子煲
2013-03-13 2191 views
球場就去得多,K場就人生暫時去過兩次,無辦法,對於五音不全嘅小弟嚟講,低音上唔到高音,高音唱到走晒音,唱歌依家嘢真喺小弟死穴,俗語所講:獻醜不如藏拙。第一次入K唱,唔喺唱K,嗰時仲晌觀塘做嘢時,跟同事一齊入去食晏,唔貴又有個私人房,點講老細壞話都無有怕。至於第二次,亦即喺今次,同樣無打算唱K,只喺嚟食buffet,事緣表姪女生日,大個女唔晌麥記搞啦,表哥表嫂拉埋幾個同區親友,一齊嚟依間新間無耐嘅Neway,同佢開過生日唱K派對,小弟一向「咁錫」表姪女,成日惡形惡相問佢做晒功課未?溫好書未?當然有幸成被邀之列,今次都可以話喺另類邀請試食。講番少少收費先,其實上佢哋個網都查到,小弟只喺剪貼一次出嚟:午餐時段(11:00am-2:00pm):$52起(另收加一,學生免加一)歡樂時光(1:30pm-8:00pm):$79/位(另收加一,學生人頭費九折)黃金時段(5:30pm-5:45am):$149(自助餐 + $33/位)(另收加一,學生人頭費九折)貓頭鷹(11:00pm-5:45am,只適用於一至四):$129/位(另收加一,學生人頭費九折)而K-Buffet供應時間喺6:00pm-10:

而K-Buffet供應時間喺6:00pm-10:00pm,食嘢時間非常充裕,而且唱K又包兩杯非酒精飲品,房內有免費wi-fi,所以如果嚟唱K又食埋嘢,超級之抵,相反好似小弟咁齋食唔唱就有少少嘥料。此外,生日仲有優惠,就喺生日蛋糕一個免費送,多加一支汽酒添,所以,賀生日嚟開個房又唱、又食、又玩,絕對抵得諗喎

佔地成萬呎嘅宇宙Neway,由於新嘅關係,啲環境、梳化及其他設備都比較新簇。我哋所訂嘅房都幾大,一行9人絕對坐得好鬆動。3邊喺梳化椅,4個小茶几,前後兩部大電視,坐邊位置都望到,啲親友同表姪女喺咁揀歌,一首接一首唱不停,我就晌出面搵食,睇睇佢個「環球K-Buffet」有咩好食,可是麻雀雖少,五臟俱全,有沙律、熱盤、自助火鍋、冷盤小食、凍海鮮、刺身壽司、潮州打冷、串燒、薄餅、煲仔飯、魚翅、中式點心、生果、甜品,果真幾豐富,雖然質素方面唔可以跟酒店嘅自助餐比,但小弟就覺得一啲都唔失禮,況且只喺俾多幾十蚊咋喎,依家晌茶記食個晚餐都唔得啦
沙律
簡單嚟講就喺罐頭沙律,除一盤沙律菜、一盤雜果沙律,粟米粒、雜果、龍眼肉、菠蘿、紅腰豆、都喺罐頭貨色,仲有一小碟青瓜,依度就喺沙律吧嘅全部,沙律醬及千島醬亦喺現成貨。所以,味道你可以預期到會喺點,有啲返回中學時那些年搞生日會所整嘅沙律,咪就喺罐頭生果加卡夫奇妙醬囉,哈哈!
熱盤

一共十多樣熱葷,都有轉過一兩次款,計落有炒蜆、生炒骨、紅燒豆腐、豆豉雞球、蒜蓉蒸蟶子、芝士肉醬焗薯、章魚小丸子、炸芋餅、炒雜菌、炒麵、楊州炒飯、羊腩煲、豬腳薑……等,當中以蒜蓉蒸蟶子、芝士肉醬焗薯及羊腩煲為最驚喜啦,前者更喺可遇不可求,撞正有就你好彩,見佢出過一輪都好似無再出,或者有再出過就好快被人攞晒啦。芝士肉醬焗薯亦做得有心思,半挖空個薯仔,釀入肉醬再加芝士,正!羊腩煲夠火喉,羊腩羶味屬中度,但南乳味濃。至於其他嘅熱葷,好似炒蜆、小丸子、紅燒豆腐都做得不賴。
自助火鍋
全場最佔位多都算喺個自助火鍋,湯底有兩款:麻辣湯、皮蛋芫茜湯,整法好簡單,晌右邊火鍋配料枱上揀啱想食乜,揀好放晒大窩滾水度,淥熟加番湯底就走得。其實火鍋配料都唔少,豬肉丸、腸仔、豆卜、蘿蔔、龍蝦丸、魷魚、水餃、雲吞、肥牛、什菌、生根、時蔬、公仔麵、烏冬……不過我哋個個都懶整,竟然無食過,哈哈!
凍海鮮.冷盤小食
海鮮類有甜蝦、青口、翡翠螺,每樣都試少少,甜蝦同翡翠螺估唔到唔差喎,青口就瘦削啲;而冷盤小食包括有螺肉、牛展、豬耳豬頭肉、芝麻八爪魚、鴨腎5 款,小弟只拎咗螺肉、八爪魚、豬頭肉叫過吓口癮,來貨嘢唔好有太多期望。
刺身壽司

難得較重成本嘅刺身都有,當然要幫襯多少啦。小弟就只喺拎咗三文魚、油甘魚、甜蝦同赤貝,味道唔錯,有啲想添食嘅衝動,不過眼見仲有其他嘢,所以食埋其他未夠飽先再算。壽司類因為太易飽肚就無錯喇,款式都唔少,有八爪魚、蟹棒、北寄貝、魷魚、熟蝦、玉子……等。
潮州打冷
基本打冷嘢都見到有,如鹵水鴨(唔喺鵝)、金錢肚、墨魚、生腸、紅腸、豬大腸、豬紅、韮菜……,全部掛晒晌個檔口,有啲亦切好晒分類擺晌碟上,夾多少隨意。我哋夾咗啲返嚟一齊食,鹵水味唔算好濃好香,但還算入味,金錢肚份外好食,炆得夠腍。
串燒
馬來西亞沙嗲串燒包括串燒牛肉同雞翼,雖然只喺用電烤爐,但一樣燒得甘香味美,唯沙嗲未夠花生香,但小弟覺得都已收貨喇,話晒佢哋又唔喺專做東南亞菜。另外,又有啲燒牛肉,細細片拎咗兩片,加啲洋蔥汁,亦唔錯喎。
煲仔飯
煲仔飯製作需時,但又唔使企晌個檔口呆等嘅,佢哋嘅服務真喺做得幾貼心,好似拎嘢食,有啲要等嘅,如串燒、煲仔飯、魚翅…等,可以講低房號,整好就有專人拎過嚟。我哋點咗兩個煲仔飯一齊試,喺迷你瓦煲仔份量,一個蒸肉餅,另一個喺臘味,前者普通啲,後者就較香,有齊臘肉、臘腸、潤腸,真喺落足料架,飯粒也不俗,飯焦欠奉都只不過喺小問題啫。
魚翅(金湯鮑魚絲蟹肉翅)

全場亮點,行親過去取食區,經理都鄭重捱介,檔口上面仲有張大大大海報介紹,以金華火腿熬個湯底,專人負責,有啲生滾嘅做法,有單先滾個湯,再加鮑魚絲、蟹肉同魚翅,撈一撈材料落足,認真有誠意喎。味道亦不賴,湯底鹹香有火腿味,一啲都唔流,鮑魚絲、蟹肉落得無手軟,魚翅就較為少啲,不過唔夠可以再添食吖嘛!
中式點心
見佢檔口上海報印有多款點心:筍尖蝦餃、蟹肉燒賣、醬汁鳳爪、豉汁排骨、金錢肚、水晶餃、南乳豬手、奶皇包,問過之後喺不時輪住咁出,但由於點心都經常食,所以就無叫過。

生果.甜品
果盤只有西瓜同蜜瓜,簡簡單單兩款當飯後果都OK 啦。甜品款式唔算多,亦唔喺咩高質出品,都只喺啲雲石芝士餅、意大利芝士餅、林明頓蛋糕、曲奇、迷你果撻、芒果布甸、啫喱,對於都算喺甜食一族嘅我,見佢唔多,好好醜醜都試勻佢啦,喺無食紅豆糕同綠豆糕,因為影相時見有,後尾想食時就無晒。食完印象就唔深架啦,但又唔喺差嗰隻情況,中肯一句,就喺中規中矩。
生日蛋糕.蜜桃汽酒

生日嘅小優惠,一磅裝芒果忌廉蛋糕一個,賣相唔跩,只喺似屋村餅店嘅水平,但海錦蛋糕亦都算鬆軟,喺忌廉多啲啫;蜜桃汽酒一支,幾香桃味,汽酒好處喺酒精度唔高,細路都啱飲。
成晚唔停食,不過就不停被問揀首歌唱吓,應酬吓大家,結果揀咗克勤首紅日,夠快,好似背急口令,唱錯都唔覺囉!最後,祝賀表姪女生日快樂,學業進步,越大越乖啦!
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
(Non-member)
2012-11-07 462 views
臨飛台灣之前果幾日約左d朋友唱happy hour..點解會黎呢度? 新開囉, 想試新野囉..由於個個都未食野, 唱k之餘大家都叫左個下午茶餐咁啦..我自己就叫左個鐵板海鮮炒飯..個炒飯都需要時間炒, 所以都等左好耐..份量唔多, 味道 o岩 o岩 好, 又唔係太鹹, 而且佢又落得唔多油, 感覺唔會肥膩..唔夠食, 仲叫埋個芝麻八爪魚拼螺肉..但係呢個麻麻, 太凍, 同埋份量少左d..(太肚餓, 掛住食都唔記得左影低d野食相...)整體還可以吧..下次有機會再食埋個buffet睇下點..
臨飛台灣之前果幾日約左d朋友唱happy hour..
點解會黎呢度? 新開囉, 想試新野囉..

由於個個都未食野, 唱k之餘大家都叫左個下午茶餐咁啦..
我自己就叫左個鐵板海鮮炒飯..
個炒飯都需要時間炒, 所以都等左好耐..
唔夠食, 仲叫埋個芝麻八爪魚拼螺肉..
但係呢個麻麻, 太凍, 同埋份量少左d..

(太肚餓, 掛住食都唔記得左影低d野食相...

整體還可以吧..下次有機會再食埋個buffet睇下點..
2012-09-15