2018-12-18
廟街嘆完煲仔飯,未夠喉。老婆仔熱愛中式糖水,我就當然開飯APP搜索,最近就係鵝記,縱然只得幾個笑臉,反正一試無妨。甫入店,地方光猛、簡約、乾淨、企理,與廟街一貫邋遢形象截然不同,感覺有如沙漠中的綠洲,深夜十一點幾,店内只有幾位客人,正好坐得鬆動自在。氣温低於廿度,熱食穩陣。我要綠豆沙,老婆仔要渣咋。重要的事情寫在前面,店舖凌晨打烊,臨收舖前大半個鐘點嘅熱糖水仲係滾熱辣嘅!坊間不少糖水舖賣嘅所謂熱糖水,繁忙時間都只係暖嘅!糖水夠熱,好感大增。試一口綠豆沙,不得了。濃淡甜度適中,臭草、海帶、果皮應該要有嘅都有,最緊要係真起沙!坊間不少糖水舖將一碗綠豆沙整到水還水、沙還沙,搞到好似金魚缸嘅水同石春明確分離咁樣。呢一碗至係我要嘅綠豆沙,暫時嚟講,除咗屋企老人家煲嘅之外,街上我從未食過煲得咁好。至於喳咋,由於本人唔鐘意食,一啖都冇食。以下意見係老婆仔原話:「夠淋、足料、不會太杰。」
氣温低於廿度,熱食穩陣。我要綠豆沙,老婆仔要渣咋。