2013-03-15
好朋友生日~想吃西餐~ lunch~ 一想便想起這條旺中帶靜的船街(可惜的是門外正大興土木)實不相瞞~本來是想吃隔離舖, 但佢裝修~便走進這間"夜鶯" (好美的名子呢)坐下來有種很舒服既感覺~陽光充沛清涼既星期六下午配合店內既輕音樂可暫時遮掩門外既工程及皇東既繁忙!lunch menu 上只有4款, 其中1款賣晒 ! 正好~就order了3款~~先上餐湯 ~ 好香粟米味 ~ 不過質地好稀好多粒粒碎粟米主菜到 ~~ 雞肉意粉 ~ 好香olive oil味, 但雞肉略鞋香菇意大利飯 ~ 軟硬適中, 芝士味濃煎鴨胸 ~ 香軟滑嫩配合旁邊的薯仔一流 其實已經好滿足~~主動問店員有沒有甜品, 經介紹點了2款 (唔記得咩英文名)放下便飄出~~是我最討厭的肉桂味啊! 朋友一口咬下 ~ 嘩一聲 ~ 快試快試 ~ "好好味呀!!" 其實又不是毒藥, 一試之下果然呀! 又香又脆又軟又甜 ~~~~ Hahahahaha! 另一款焗面包布甸之類又係出色非常又不油不膩配士多啤利汁, 整個下午也開心起來; 最後來個咖啡~非常圓滿啊 !!!其實該店lunch係 12:00 - 3:00pm! 但我們2:00才到
坐下來有種很舒服既感覺~陽光充沛清涼既星期六下午配合店內既輕音樂可暫時遮掩門外既工程及皇東既繁忙! lunch menu 上只有4款, 其中1款賣晒 ! 正好~就order了3款~~
先上餐湯 ~ 好香粟米味 ~ 不過質地好稀好多粒粒碎粟米 主菜到 ~~
雞肉意粉 ~ 好香olive oil味, 但雞肉略鞋
香菇意大利飯 ~ 軟硬適中, 芝士味濃
煎鴨胸 ~ 香軟滑嫩配合旁邊的薯仔一流 其實已經好滿足~~主動問店員有沒有 甜品, 經介紹點了2款 (唔記得咩英文名)
放下便飄出~~是我最討厭的肉桂味啊! 朋友一口咬下 ~ 嘩一聲 ~ 快試快試 ~ "好好味呀!!" 其實又不是毒藥, 一試之下果然呀! 又香又脆又軟又甜 ~~~~ Hahahahaha! 另一款焗面包布甸之類又係出色非常又不油不膩配士多啤利汁, 整個下午也開心起來; 最後來個咖啡~非常圓滿啊 !!! 其實該店lunch係 12:00 - 3:00pm! 但我們2:00才到 ~ 結果差不多3:30離開~但店員也沒有不滿~還是不錯的招呼呢~~~