2019-08-10 670 views
午餐時段係皇后大道中行下行下就俾一個好大既黃色招牌吸引到,一試無妨😃招牌指餐廳係2字樓,上到去都見唔到廿一堂既入口,反而係另一間日式fusion 餐廳(當時唔知兩間餐廳係同一個入口),咁就落地下搵個正門啦。可能係1點幾既關係,大部分人都應該食完飯啦,所以哩到都冇咩人排隊,點餐、搵位、攞餐都好順利😆。哩到係以快餐店形式經營,自己點餐再等叫號碼領餐。午市套餐包左一個主食+麵豉湯/玄米茶/汽水+大福 ,價錢介乎$5x - $9x 之間。1️⃣燒肉丼牛肉好香碳燒味,但可能煮得有點過火,大部分都韌到食唔到,飯底珍珠米大讚👍🏻2️⃣唐揚炸雞丼哩個賣相勁吸引😋😋,炸雞應該真係啱啱炸起,食個陣仲係脆卟卟既。

1️⃣燒肉丼

2️⃣唐揚炸雞

Lunchtime 冇乜時間於是就近近哋食「廿一堂」排咗差唔多十分鐘叫咗個燒豚丼($55)配麵豉湯,大福係幾抵個大福有黃豆粉係面中間有好多cream皮又薄,真係好好味不過,燒豚丼d豚肉韌到爆好難咬,又大塊,好似乾柴我以為牛丼d肉會嫩d點知朋友叫咗個燒牛丼同樣係好韌真係唔明點食落肚D飯係用珍珠米整,唔錯但係都無汁撈飯,完全無味geh叫人點食wor最後,唯有用枱面d魚生豉油同七味粉撈下飯總括而言,冇下次!
Lunchtime 冇乜時間

於是就近近哋食「廿一堂」

排咗差唔多十分鐘

叫咗個燒豚丼($55)配麵豉湯,大福

係幾抵

個大福有黃豆粉係面

中間有好多cream

皮又薄,真係好好味

燒豚丼配麵豉湯、大福

不過,燒豚丼d豚肉韌到爆

好難咬,又大塊,好似乾柴

我以為牛丼d肉會嫩d

點知朋友叫咗個燒牛丼同樣係好韌

真係唔明點食落肚

D飯係用珍珠米整,唔錯

但係都無汁撈飯,完全無味geh

叫人點食wor

最後,唯有用枱面d魚生豉油同七味粉撈下飯

總括而言,冇下次!

2019-08-04 405 views
大家都知係中環食lunch一啲都唔平㗎啦,難得有間日式食堂價錢唔算太貴,而且位置方便,咁當然要試一試。餐廳係採用快餐店形式,先俾錢,再搵位坐等佢叫號碼攞餐。餐廳面積都算幾大。餐廳主打日式丼飯,有魚生飯、咖哩飯、牛丼、壽司或者烏冬等等。如果下午茶時段更加抵,三十幾蚊有個餐。我就點咗個山形拖羅三食,個份量都算係足料,賣相就一般啦。不過食到最尾啲湯都凍曬啦,點整湯飯呢?而我朋友就叫咗個咖哩烏冬,佢就話咖哩味濃,叫我下次可以試下。
山形拖羅三食

2019-06-29
2019-08-03 329 views
中環諗住是但搵d野食,無意中見到依間,店舖好大,下午茶到5:30,去到都冇咩人。👉🏻下午茶set $34有三文魚手卷+迷李烏冬+奶茶3樣野食都好味,烏冬淡淡地,中環離講食日本野算超平!抵食🤩

👉🏻下午茶set $34
有三文魚手卷+迷李烏冬+奶茶
3樣野食都好味,烏冬淡淡地,中環離講食日本野算超平!抵食🤩

2019-07-24 584 views
係中環反工得個一個鐘LUNCH TIME, 等位都用左好多時間, 所以好多時侯都會去食快餐, 咁岩出去食吉野家撞到個同事話呢間野都有牛肉飯, 於是就同左佢去試一試. 如果唔係佢帶我去,都唔知道原來呢間係快餐店咁既日本餐廳. 因為佢個門口好細. 一去到門口就排隊叫野食同比錢, 之後再入去搵位坐, 我地12點左右黎到, 所以都仲有少少位. 但入面其實都好大同已經坐左好多人. 不過我地2個人都算好易就搵到位坐. 之後等叫NUMBER. 叫左個鐵角切和牛配燒魂丼, 個餐包埋一個大福同一杯野飲. 坐底等左5分鐘左右已經可以出去拎餐. 一黎到食左D牛粒, 真係好有肉汁, 食落去都算嫩滑! 個飯仲要有隻蛋同紫菜撈埋黎食, 好好既配搭!真係估唔到$78蚊有呢個質素. 食完1點都未夠...可以周圍行一陣先反反公司!

2019-06-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$78 (Lunch)
2019-07-20 284 views
在中環上班最重要就是找一些便宜又好吃的餐廳。這次來到廿一堂,試一下算便宜的日式快餐。🍽 鐵火丼份量一點都不馬虎,鋪滿了吞拿魚赤身🥰魚生都算新鮮,這個價位可以接受。最重要的是吞拿魚蓉,份量也算多👍🏻🍽 燒鳥丼既然是燒丼名店,當然要試試招牌的燒鳥丼!鋪上滿滿的照燒雞腿肉,非常適合我這個食雞獸啦🥰另一重點當然不能錯過底下被照燒汁淋滿的珍珠米🤤

🍽 鐵火丼

鐵火丼

🍽 燒鳥丼

燒鳥丼
2019-07-19 344 views
中環附近食野一向都好貴,就諗住周圍行下搵下,搵一間平平地餐廳,就搵到呢間日式快餐店。好似其他快餐店咁,在外面睇完餐牌點餐,拎飛入去bar枱取餐。同友人點左溫泉蛋番茄牛肉烏東、咖啡炸雞塊烏東。附送玄米茶、芝士大福。十級驚喜番茄湯濃郁,牛肉份量剛剛好4-5大片,烏東扁身,好好食 而咖哩烏東的咖哩都超好食,咖哩香濃,雞塊新鮮嫩滑,有4大塊左右,炸粉唔多,食一口好多肉汁,加埋玄米茶,配合得岩岩好。估唔到行下行下都有驚驚,埋單每人都係60幾蚊,係中環黎講,算係平民啦。

十級驚喜

番茄湯濃郁,牛肉份量剛剛好4-5大片,烏東扁身,好好食

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2019-07-13 477 views
廿一堂呢間餐廳其實係翠華下面既日式快餐。不過一入到去餐廳, 你係一d "翠華味"都聞唔到。我用自助點餐機揀野食, 基本上如果你諗到想食咩兩分鐘內搞店。(當中有Visa Paywave, 同八達通呢類電子支付平台俾錢)。之後就等叫飛就ok啦 !重點: 今次叫左豚角煮丼 ($68)午餐, 有野飲再加大福做甜品。中環來講呢個價錢真係算係咁。個飯有溫泉蛋同埋秋葵都幾特別。我都幾鐘意。一來隻蛋唔煮得過熟而同時又唔係好水個種感覺。二來秋葵對腸胃好。送飯唔錯。豚角唔太油或肥而且個燒汁整得幾好。食落去亦有灸燒既感覺, 有焦香。所以, 如果平時係中環食開吉X家 (你懂的, 費事幫人賣廣告啦) 食到厭, 可以揀呢間來食。
廿一堂呢間餐廳其實係翠華下面既日式快餐。
不過一入到去餐廳, 你係一d "翠華味"都聞唔到。

豚角煮丼

Other Info. : 要點1: 廿一堂係冇劃位, 係workday 既lunch time係用人山人海來形容。所以如果要來食就要早少少 (12點半前)。或者其實買外賣都ok。 要點2: 廿一堂隔離仲有beat bakery 同埋甜品店 chez shibata, 有時間我都會試。如果有人試左可以留個comment :)
2019-07-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$68 (Lunch)
豚角煮丼
2019-07-10 445 views
最近工作忙錄,繁忙過後已發現錯過了午飯時間,已經來到下午茶時間。今次就嚟到呢間”大家樂”裝潢嘅日式快餐店,下午茶嘅選擇都幾多,以中環地段來講,價錢十分經濟。我order 左魚手指、4.3牛乳炒滑蛋、迷你縲絲粉。魚手指炸得啱啱好,外面脆得嚟又唔會太乾,炒蛋都幾滑,縲絲粉正正常常,整體都算係有誠意嘅下午茶,不過如果配菜唔係放係木塊上會好d,雖然放係木塊上會令成個下午茶餐嘅外觀望落好d,不過就感覺無咁衛生,因為木塊好似比較難洗🙈🙈

炸魚手指,4.3牛乳炒滑蛋,迷你番茄螺絲粉
炸魚手指,4.3牛乳炒滑蛋,迷你番茄螺絲粉
2019-07-09 366 views
係中環番工,雖然附近餐廳多,新餐廳又keep住開,但抵食又好味會encore既真係唔多尋日無意中發現依間,初頭企係門口好confused又多人記住右邊先係啊,唔好入錯依間係係門口叫野食,自己搵位,再跟no.去囉野食同自己收盤我下午12點幾去到巳經超多人,好彩我一個人,好易搵位食左個燒豚丼$55包麵豉湯/玄米茶/汽水,仲有一粒大福甜品真係好抵食,味道都唔錯,豬又唔會好硬然後今日同同事講尋日去左食,佢話想今日去,我覺得連食兩日都無問題啊因為佢都幾多choice之餘好多我都岩食今日堂食等左10分鐘,食左個咖哩唐揚烏冬$62, 咖哩好夠味而且唔辣以後lunch唔駛左諗右諗啦
尋日無意中發現依間,初頭企係門口好confused又多人
記住右邊先係啊,唔好入錯
依間係係門口叫野食,自己搵位,再跟no.去囉野食同自己收盤
我下午12點幾去到巳經超多人,好彩我一個人,好易搵位
食左個燒豚丼$55包麵豉湯/玄米茶/汽水,仲有一粒大福甜品
真係好抵食,味道都唔錯,豬又唔會好硬

因為佢都幾多choice之餘好多我都岩食
以後lunch唔駛左諗右諗啦
2019-07-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
2019-07-05 251 views
中午黎到中環開會,就係附近快食再返公司做野。路經呢間日式快餐店,睇落都唔錯,有燒䐁肉、燒牛肉同魚生飯。呢度落單基本都係自助形式,落完單都好快可以拎得。 呢度既燒肉係唔錯。呢度鼓勵顧客執碗,自己執盤可有2蚊coupon

呢度鼓勵顧客執碗,自己執盤可有2蚊coupon
2019-07-05 238 views
諗住食間平平地既餐廳做lunch, 呢間日式快餐店係唔錯既選擇,lunch時間都有唔少人,係要自助搵位同拎餐,有2部自餐購買機都好方便。 我揀左燒牛肉丼,等左好快就有得拎個餐包飲品同大福牛肉燒得幾香口 整體上唔錯

個餐包飲品同大福
牛肉燒得幾香口

整體上唔錯
2019-07-05 248 views
中環食想搵個位坐係度食lunch又唔過100蚊真係唔容易呀🙈 第2次食廿一堂喇 因為佢真係性價比算高!平日放lunch 12:45左右到,都幾多人,不過好在好快就搵到位了。上次食左魚生飯,今次食左燒豚飯 $55包埋野飲同埋甜品草餅!仲要!豚肉係真心有燒過!好impress呀!! overall 係幾好,唯一就係,如果個飯多點汁就更好喇重仲要講!你食完之後去還餐盤的時候,記得拎張$2coupon下次用!哈哈!

overall 係幾好
,唯一就係,如果個飯多點汁就更好喇重
2019-07-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2019-07-02 248 views
已經黎食過3次lunch,地點算方便(士丹利街),似日式快餐店,因為要自己揾位,但卡位舒適寬敞,不過食完坐得唔太耐就要走,因為好多人企你面前等位會唔好意思坐咁耐灸燒三文魚帶子飯, 魚生飯( 整體好食,魚生新鮮,酸薑唔太辣,飯多點會好d)朋友食關東煮烏冬(不過不失,大碗到食唔曬)侍應有溫馨提示:1. 叫客人不要等太久去攞嘢食,如果凍左會唔好食2. 話說我想拿包裝既wasabi, 侍應有提醒,魚生飯上既wasabi係正常辣,包裝wasabi 係辣好多既

朋友食關東煮烏冬(不過不失,大碗到食唔曬)

侍應有溫馨提示:
1. 叫客人不要等太久去攞嘢食,如果凍左會唔好食

2019-07-01 153 views
一向係中環食lunch 唔平🤦🏻‍♀️食好d 都過百蚊去左新開廿一堂😍多款選擇 而且cp 值高order 左個角切寶石井 $79🍚抵 呢間完全入左 my list of 餐廳❤️
一向係中環食lunch 唔平🤦🏻‍♀️
食好d 都過百蚊