2025-02-27
壽司與壽喜燒嘅小天地今次試咗呢間叫「肉佐」嘅餐廳,主打壽司同壽喜燒。餐廳外觀簡約低調,入面環境都幾舒適,座位寬敞,唔會有逼夾嘅感覺。先講佢哋嘅壽司,款式雖然唔多,但款款都好有誠意。三文魚壽司嘅三文魚油脂分佈均勻,入口即融,同我喺一啲高級迴轉壽司店食嘅相比,新鮮度唔輸蝕,而且呢度嘅三文魚更加厚切,食落超有滿足感。蟹柳壽司嘅蟹柳鮮甜彈牙,海苔香脆。而飛魚子壽司,咬落去嘅時候飛魚子喺口中爆開,嗰種鮮味同口感真係好正。至於壽喜燒,呢度提供嘅牛肉片紋理清晰,脂肪分佈得宜,屬於較高品質嘅霜降牛肉。放入清甜嘅壽喜燒汁入面輕輕一涮,再蘸埋生雞蛋,牛肉嘅嫩滑同雞蛋嘅滑溜完美結合,味道層次好豐富。同傳統嘅泰式火鍋相比,泰式火鍋味道濃辣刺激,而壽喜燒就更偏向於甜鮮口味,更能突出食材本身嘅味道。價錢方面,人均大約 - $350-460喺同類型餐廳中屬於中等偏上嘅消費水平。不過呢間店都有小瑕疵,例如壽司款式較少,對於一啲追求多樣化嘅食客嚟講,可能唔夠過癮。而且壽喜燒嘅燒汁有啲偏甜,對於唔太鐘意甜食嘅人,可能會覺得膩。講真,食呢間餐廳嘅時候,就好似回到同朋友一齊開心分享美食嘅時光,每一口壽司、每一啖壽喜燒,都充滿
講真,食呢間餐廳嘅時候,就好似回到同朋友一齊開心分享美食嘅時光,每一口壽司、每一啖壽喜燒,都充滿住生活嘅小確幸。雖然有少少不足,但總體嚟講,都值得一試。