2025-06-10
見到social media推介,又話幾個地方都會開分店,所以作為街坊想係foodie力推之前去試試個lunch。無點到餐廳招牌既燒雞,反而俾佢門口大大招牌寫住既$68和風黯然銷魂飯吸引左,並無套餐提供,熱檸水要另加$8。叉燒份量同埋啲飯係好充足的。米是用珍珠米做,配咗個滑蛋係側邊。但叉燒都幾另人失望,切到大大舊咁,有三分之一都係非常之硬,即使唔硬可以擺入口嘅亦都偏鹹,亦都冇乜烤叉燒豬肉嘅香味,似係喺出面訂返嚟嘅叉燒自己再加熱俾客人食。家人問點解我唔索性去附近食順興,後悔了。至於熱檸水都可以一提,只有兩片檸檬,拎開了檸檬片只有半杯水。好似連水都慳。本身一坐低見張枱都似上一手用完未抹枱,加上碗飯同食左幾啖都無咩期望,因為覺得都係大坑餐記就相都慳返無再影,點知一埋單竟然要$84,原來仲收左加一服務費,毫子都唔收直接round up。落單自己用QR code, 埋單自己行出去, 除左係咁易遞上碟飯同個飲品,仲有咩服務可言?因為可以用電子消費?水都無另外俾。櫈又唔係要咩梳化皮櫈。真心覺得收費離譜。香港飲食業艱難,可能真係要力挽狂瀾,唔覺唔覺收多啲啲去經營。
黯然銷魂飯