中午係觀塘工作完,約左朋友食晏。係開源道行左-陣,已經整身汗水。於是不作考慮,即刻係王子大厦坐上No.9. Bistro. 餐廳好寧靜,坐位好舒適。焗豬扒飯 - 豬扒咬落不雪味,有肉味,唔錯。焗肉醬意粉 - 意粉好有咬囗,可惜肉醬味較濃,淡味些就完美。

焗豬扒飯 - 豬扒咬落不雪味,有肉味,唔錯。
2018-03-23 364 views
收左工同先生在觀塘附近覓食,老公搵左這間樓上西餐廳,大堂廣告位還標榜五星酒店大廚渣旗,感覺應不會太差。一上到來見到個裝修屬於簡單得來帶點中式,其實有點‘Leung’,座位方面好鬆動大吧位(我們沒有訂座),有點驚訝通常香港地Friday night大部分都爆。Anyway 侍應姐姐安排我地入座,拿起餐牌,見到啲名個個都好似幾吸引。最後我們叫了一個餐➕一個Chef Recommend的Main Course鮮墨汁海鮮意大利飯美國西冷牛排伴燒汁Salted Caramel Lette阿華田Pudding跟餐甜品賣相有點整體感覺麻麻,淺嚐一次足以。

美國西冷牛排伴燒汁

美國西冷牛扒伴燒汁

Salted Caramel Lette

Salted  Caramel latte

阿華田Pudding
跟餐甜品

跟餐甜品賣相有點

整體感覺麻麻,淺嚐一次足以。
2018-03-23
$210 (Dinner)
Salted  Caramel latte
2018-03-12 245 views
今日老公難得早收工,我哋決定去觀塘搵食,睇下有乜嘢西餐廳未去過嘅去試下先, 想openrice見到呢間number9 Bistro, 環境幾好 ,而且有位, 一於試下。starter叫咗個沙律 ,啲菜都幾新鮮 , 唔錯。main course叫咗個墨汁海鮮risotto, 有驚喜 ,墨汁香濃, 海鮮有鮮味,飯唔會煮得過淋, 意大利飯應該有少少硬身, 有咬口, 呢間餐廳做到,讚!另外叫咗個 西冷牛扒配鵝肝 ,西冷牛扒嘅牛味幾香, 我哋order咗五成熟, 佢冇煮過龍,抵讚 ! 鵝肝就一般般啦 ,如果可以再煎香啲會仲正。最後個甜品要咗 焦糖燉蛋 ,唔錯 ,都幾滑,而且唔會太甜。

starter叫咗個沙律 ,啲菜都幾新鮮 , 唔錯。

最後個甜品要咗 焦糖燉蛋 ,唔錯 ,都幾滑,而且唔會太甜。

$220 (Dinner)
趁新年前,我忙於準備過年的新衫、新鞋、新手袋、護膚品、物品...等! 於是,星期六我走到觀塘樓上舖找護膚品,順道找找這裡的樓上餐廳!我的目標只有位於開源道的駱駝漆大廈及王子大廈,貪其就腳易找!找到一間在王子大廈9樓的西餐廳 <No.9 Bistro>! 這裡以竹林裝潢,雅致舒適!連椅子的金色邊也好像竹形,好像走進鬧市裡的竹林,是一間富有特色的西餐廳!播放英文歌及國語情歌,抒情寫意!供應西餐為主,午餐價錢合理! 亦有供應養生飲品!(免收加一,明碼實價)餐牌下方註明:選用優質健康食材,無添加味精、梳打粉,取用純正橄欖油制作!讓食客食得健康又安心,是一間良心餐廳!雜菜湯入口熱燙,最適合不過當日 9~13度的寒冬!酸度適中,令人開胃!混合西芹及紅蘿蔔,兩者都煲得軟腍!餐包餐包烘至熱辣辣,香脆之餘,包質密度高而鬆軟!黑杞子茶 $48 跟餐半價 $24早前,有食友好姊妹到大陸旅行時,很有心買了黑杞子給我們好幾位好姊妹!由此開始,我才知道有黑杞子!黑杞子比橙紅色的杞子更健康及營養價值高,相對更費!黑杞子不及橙紅色杞子的清甜,浸泡後,黑杞子看起來好似珍珠奶茶的珍珠! 浸泡久了,茶色更通

這裡以竹林裝潢,雅致舒適!
連椅子的金色邊也好像竹形,
好像走進鬧市裡的竹林,是一間富有特色的西餐廳!

播放英文歌及國語情歌,抒情寫意!

供應西餐為主,午餐價錢合理!
 亦有供應養生飲品!
(免收加一,明碼實價)
讓食客食得健康又安心,是一間良心餐廳!

入口熱燙,
最適合不過當日 9~13度的寒冬!
酸度適中,令人開胃!混合西芹及紅蘿蔔,兩者都煲得軟腍!
餐包
餐包烘至熱辣辣,香脆之餘,包質密度高而鬆軟!

餐包
黑杞子茶 $48 跟餐半價 $24
黑杞子比橙紅色的杞子更健康及營養價值高,
相對更費!

浸泡久了,茶色更通紅亮麗,將近似普洱的深褐茶色!而且,口味更突出,味道帶果酸!

由於,以蠟燭台加熱,飲到尾依然有熱燙感!
黑杞子茶
清蒸盲鰽柳配松露豉油汁配飯 $98
盲鰽魚滑溜鮮美,魚皮亦軟滑富膠質;
 配料也一絲不苟,毫不馬虎!
連西蘭花也加入鹽去烹調,其他的配茶則炒香,暖身又香口!豉油酸咪咪,略帶有黑醋的味道!
清蒸盲鰽柳配松露豉油汁配飯
2018-02-03
$122 (Lunch)
清蒸盲鰽柳配松露豉油汁配飯
: No.9 Bistro: 觀塘開源道71號王子大廈9樓A室朱古力奶凍,做得好細滑!!!: 焦糖燉蛋蛋味濃郁,偏甜,好好味!!!: 餐牌中英對照,清晰易明,價錢親民!!!: 洋蔥湯超香,飲落唔會好嗆喉反而好重洋蔥既香甜味!!!: 依到既餐前小麵包較硬較脆,口感更豐富!!!: 主菜除左主角重有蔬菜薯條,好夠食!!!: 香煎美國松露豬扒兩大塊豬扒,份量十足,肉質鬆軟,煎得好靚,微微金黃!!!: 煙三文魚龍利柳造形好精緻,龍利柳一啖咬落去一條骨都無,好滑好綿!!!
: No.9 Bistro
: 觀塘開源道71號王子大廈9樓A室

朱古力奶凍,做得好細滑!!!
: 焦糖燉蛋
蛋味濃郁,偏甜,好好味!!!

: 餐牌中英對照,清晰易明,價錢親民!!!
: 洋蔥湯
超香,飲落唔會好嗆喉反而好重洋蔥既香甜味!!!
: 依到既餐前小麵包較硬較脆,口感更豐富!!!
: 主菜除左主角重有蔬菜薯條,好夠食!!!
: 香煎美國松露豬扒
兩大塊豬扒,份量十足,肉質鬆軟,煎得好靚,微微金黃!!!
: 煙三文魚龍利柳
造形好精緻,龍利柳一啖咬落去一條骨都無,好滑好綿!!!
星期五的中午,與男朋友收工放早,我們便到觀塘工業大廈尋找美食。意外地在繁囂的都市中,覓到一個 “超正”的五星級食物及環境,就是NO. 9Bistro 餐廳午餐。我們點了兩個午餐,包括吉列豬扒配他他汁配飯及煙三文魚蟹肉意大利粉,隨套餐附送餐包、洋蔥湯及飲品。其吉列肉質鬆化幼嫩,配合他他汁,實是美味無比,而且飯粒應該選用上等靚米,與一般餐廳並不一樣。除此之外,其三文魚肉質肥美,蟹肉豐富,實是誠意之作,再配合易入口的洋蔥湯,味道合適醒胃。而最重要的是這個地方十分寧靜,裝修十分優雅,真的適合傾談生意及會見重要朋友的午餐地方,價錢十分優惠,全單只需$169,超值。所以觀塘都有高級用餐的地方,十分誠意的推介。
Bistro 餐廳午餐。

所以觀塘都有高級用餐的地方,十分誠意的推介。
2018-01-29
$90 (Lunch)
  • 吉列豬扒配他他汁配飯
2018-02-03 159 views
這一間 No. 9 Bistro 的 lunch 比預期中有落差。熱鬧的觀塘午餐時段,顧客寥寥可數,已經有一點點不妙感覺。menu 很 standard,價錢屬於貴。古法紅酒燴羊膝最快出爐的一碟,全碟只有兩塊很細很珍貴的羊膝,雖然精緻,但不是午餐的足夠份量,只是下午茶的水平。價錢是$120以上,還未計加一。蘑菇美國牛肉漢堡這碟漢堡伏味很濃, $120以上如此有點說不過去。普通餐包配普通牛肉,再加一片狀似卡夫芝士的焗芝士,唯有薯條比較多一點。美國頂級西冷最慢出爐的一碟,其他人都差不多吃完。非常頂級的一小片西冷,真心說,味道是很不錯,牛肉鬆軟,肉汁鮮甜,但這一小片$150,狠狠的珍貴地吃下。可取的是特別熱飲,是全場最有誠意,當然要加錢,平均加$20一杯。門外的介紹非常吸引,令人滿有期望,但實在有點差距。希望價錢、質素和份量能夠平衡一點。

古法紅酒燴羊膝

蘑菇美國牛肉漢堡

美國頂級西冷

2018-02-02 93 views
今次晚餐揀左no.9 bistro 係因為之前lunch食過覺得唔錯, 今次就挑戰下晚餐因為今次都比較夜食, 同埋星期六工廈區唔係好多人, 所以唔洗等就有位呢到裝修行開自然風, 又有空間感, 係到食野真係好relaxed今次揀左煙三文魚龍利柳, 價錢以西餐set黎講都唔算好貴餐湯係南瓜湯, 質感creamy得黎又有好香既南瓜味, 值得推介! 餐包就唔係話好別, 但都熱辣辣唔會凍晒小食我地嗌左個炸魚薯條, d魚同薯條都炸得金香可口, 一定令炸物迷食指大動之後就到主菜啦, 龍利其實最忌就係overcooked 但今次就煎得岩岩好, juicy得黎又唔會老, 再配埋煙三文魚就好balanced由於真係太好食既關係, 搞到一開始唔記得影個主菜, 大家記得自己黎試下個魚啦!去到餐飲我就揀左北海道紅豆奶茶, 個紅豆十分煙韌, 餐廳仲有其他特飲可以選擇最後個set仲有個阿華田奶凍, 奶凍唔會太甜而又有好重既華田味, 細路應該會幾鍾意最後埋單係388 (2人), 絕對飽得黎食物質素又唔差, 我比10分!

今次揀左煙三文魚龍利柳, 價錢以西餐set黎講都唔算好貴

2018-01-20
$194 (Dinner)
2018-01-29 99 views
星期六黎到觀塘搵食, 唔同其他餐廳, NO9 bistro一入到去非常寧靜舒適, 係可以好好傾下計既地方。 夜晚有set dinner 同a la carte可以叫, 選擇非常之多。我地最後叫左個墨汁海鮮飯同一個店員推介既古法紅酒燴牛尾既dinner set。點菜之後, 店員就立即為我地送上熱辣辣既餐包。主菜方面墨汁海鮮飯上面有帶子,墨魚同炸蝦。 朋友認為個墨汁飯咸左少少,但係我就覺得ok。 而且上面既海鮮都幾新鮮好味。另外就係牛尾飯。雖然貌相唔算太好, 但分量好足, 牛尾也煮得好淋,用埋d汁去撈飯好惹味, 的確無介紹錯! 最後, 跟餐仲有甜品送, 而呢日既甜品就係好立克布丁。整體黎講, 如果想係觀塘搵個靜靜地既地方傾計食飯, 呢間會係個唔錯既選擇!
點菜之後, 店員就立即為我地送上熱辣辣既餐包。

主菜方面

最後, 跟餐仲有甜品送, 而呢日既甜品就係好立克布丁。

主廚榮獲法國美食協會大師級勳章,來頭不小呢!!!餐前小麵包好小見既西湯,洋蔥湯,濃淡適中,好香洋蔥味!!!凱撒沙律,前菜清新之選,好開胃!!!香煎美國松露豬扒塊豬扒好鬆軟真係好好食完全唔韌,餐廳說明無用梳打粉,無用梳打粉都可以咁鬆軟,唔通佢用雙手雙刀背起勢咁拍塊豬扒? 哈哈,我平日係屋企下廚就係用咁既方法鬆肉呀!!!煙三文魚龍利柳煙三文魚卷成玫瑰花好精緻好靚,龍利柳好滑啖啖肉!!!焦糖燉蛋,好滑好甜!!!朱古力奶凍,朱古力味好濃郁,口感好滑!!!觀塘好多工商廈都好舊式,電梯又舊,不過依座王子大廈已經優化左啦,好新好乾浄,而且大堂望落重幾有氣派!!!店內環境裝修設計佈置等等好靚好舒服比人種感覺好warm!!!店內為包場客人提供大電視可以唱k,依到有酒賣,有得唱埋k,氣氛一定好好姐!!!**餐廳寫明無味精無梳加粉用橄欖油烹調,一定要比個like!!!

主廚榮獲法國美食協會大師級勳章,來頭不小呢!!!
餐前小麵包
好小見既西湯,洋蔥湯,濃淡適中,好香洋蔥味!!!
凱撒沙律,前菜清新之選,好開胃!!!
煙三文魚龍利柳
煙三文魚卷成玫瑰花好精緻好靚,龍利柳好滑啖啖肉!!!
焦糖燉蛋,好滑好甜!!!
朱古力奶凍,朱古力味好濃郁,口感好滑!!!

2018-01-24 130 views
這一天碰巧要去觀塘,之前都知道在這一帶有心做又好評的餐廳特別多,今天晚餐就趁機試試。這家餐廳感覺很適合拍拖傾下偈,而且我去的那天不是枱接枱,有些時間談談心咬下耳仔。點了肉眼配鵝肝晚餐,兩個主菜也是我的最愛!前菜:麵包熱辣辣,菜湯味道足主菜:肉眼七成熟,肉質肉香我都相當滿意;鵝肝比我預期的厚更多!鵝肝的油香配牛扒的肉香是一絕!牛扒與鵝肝之間夾著蘋果粒,鵝肝上有士多啤梨,鵝肝吃得有點膩時可以清清味蕾。甜品:朱古力慕絲,賣相稍為簡單一點,不過味道還不錯!

點了肉眼配鵝肝晚餐,兩個主菜也是我的最愛!

前菜:麵包熱辣辣,菜湯味道足

甜品:朱古力慕絲,賣相稍為簡單一點,不過味道還不錯!
2018-01-16
$380 (Dinner)
  • 肉眼扒配鵝肝
2018-01-23 85 views
週六下午, 觀塘工廠區附近人頭湧湧,周圍食肆林立,但很難找到一處安靜的午飯地點,朋友介紹我去觀塘開源道王子大廈 No.9 Bistro 。 這是一間好舒服嘅西式餐廳 ,我踏進去,環境寧靜 ,座位舒適 ,空間感闊大。那 還有音樂設備 可供包場場地。我們點了一個那裏出名的古法回樣塞意粉 ,羊肉燴得很淋 ,肉味鮮甜 但沒有羊騷味是一道物有所值的菜式。接著又點了一個煙三文魚蟹肉意粉 ,真的不錯 ,三文魚嫩滑,蟹肉鮮甜 ,再配一個南瓜湯,美味無窮 😋,那裏的南瓜湯香甜,真材實料,值得一試。
週六下午, 觀塘工廠區附近人頭湧湧,周

2018-01-20
Type of Meal
Lunch
2018-01-22 67 views
星期六嘅晚上想搵個靜啲嘅地方食飯同埋傾吓計,諗起觀塘嘅工廠區呢度附近夜晚應該人流唔多,就嚟咗呢間係王子大廈嘅餐廳度食晚餐,順便遠離繁囂😎😎睇得出呢間餐廳嘅佈置別出心裁,天花板上面有啲好靚嘅花花裝飾,係咁舒適嘅環境下食嘢都覺得開心啲☺️☺️晚餐都有好多選擇,除咗有chef recommend嘅菜式之外,仲有份special dinner menu!不過見special dinner menu入面嘅嘢食價錢比較實惠,就選擇左佢🙈未落完單嘅時候,已經有另外一位職員拎左餐包過嚟,個包暖暖地咁,唔會太乾太硬,而餐湯就係南瓜湯。😆叫咗一份小食,係炸魚薯條,份量唔多,但當係appetiser都唔錯!main course揀左份香煎豬排,上面有少少炸蒜同黑松露,味道幾夾,豬排厚度適中。餐飲就加左$4飲左杯凍檸蜜👅是日甜品係阿華田奶凍,未試過呢隻味,又幾特別👅👅👅
炸魚薯條
餐飲就加左$4飲左杯凍檸蜜👅
阿華田奶凍
是日甜品係阿華田奶凍,未試過呢隻味,又幾特別👅👅👅
2018-01-21
$200 (Dinner)
炸魚薯條
阿華田奶凍
2018-01-16 99 views
同fd子搵下工廈有咩好食!見到依個西餐唔錯wor!就決定係你啦!bistro!叫個沙律食先!就叫左個夏威夷有機烤雞沙律!有夏威夷依三個字就同夏威夷pizza 一樣子!係有菠蘿嫁!但個菠蘿唔係酸到爆個隻!係好多水份!但又甜甜酸酸咁!配埋其他菜好refreshing !個烤雞都好好食牙!上菜時仲係暖暖地!而且好多水份!仲有好香燒烤味!想食下魚!所以主菜就叫左龍利柳卷啦!本身都冇咩期望!但估唔到咁好食!佢將個龍利柳卷到大大舊!唔洗用刀啊!用個叉輕輕𠝹落去就食到啦!完全一條骨都冇!魚肉係勁嫩勁滑!入口就好似溶左咁!勁多汁係口中!而且個鮮蕃茄醬好夾!個酸甜味勁配合!又唔會冇曬魚味!

同fd子搵下工廈有咩好食!
見到依個西餐唔錯wor!
就決定係你啦!bistro!

叫個沙律食先!
就叫左個夏威夷有機烤雞沙律!
有夏威夷依三個字就同夏威夷pizza 一樣子!
係有菠蘿嫁!
但個菠蘿唔係酸到爆個隻!
係好多水份!但又甜甜酸酸咁!
配埋其他菜好refreshing !
個烤雞都好好食牙!
上菜時仲係暖暖地!
而且好多水份!仲有好香燒烤味!

想食下魚!
所以主菜就叫左龍利柳卷啦!
本身都冇咩期望!
但估唔到咁好食!
佢將個龍利柳卷到大大舊!
唔洗用刀啊!用個叉輕輕𠝹落去就食到啦!
完全一條骨都冇!
魚肉係勁嫩勁滑!
入口就好似溶左咁!
勁多汁係口中!
而且個鮮蕃茄醬好夾!
個酸甜味勁配合!
又唔會冇曬魚味!
2018-01-15 91 views
最近同事都好鍾意去尋找商廈滋味。專揀上樓的餐廳今日他帶我去太子大廈裡的一間西餐廳,觀塘工作這麼久,其實我很少去樓上午餐。上到去,頗多客人,很熱鬧等了大概五分鐘就有位置看過餐牌,每人點了一個lunch set一起分來吃。套餐有餐包、湯、主食及飲品餐包小小一隻,而且還是熱的,很軟熟。 餐湯帶小小黑松露味,很creamy。 美國薯仔雞肉沙律非常fresh,薯仔微甜, 雞肉口感亦沒有太粗糙或太乾,與醬料混著吃不錯。另外 點了蒜片辣椒橄欖油蝦球意粉 第一口吃下去真的有辣的感覺細嘗其實味道很香,蝦亦很爽口意粉油橄欖油的滋潤變得爽滑整體味道不錯吃過主食最後嘆杯海鹽咖啡 咖啡味濃濃,帶海鹽小小咸味食過滿意午餐,一陣返工都有精神點。
最近同事都好鍾意去尋找商廈滋味。
專揀上樓的餐廳

上到去,頗多客人,很熱鬧
等了大概五分鐘就有位置
看過餐牌,每人點了一個lunch set一起分來吃。

套餐有餐包、湯、主食及飲品

美國薯仔雞肉沙律

另外 點了蒜片辣椒橄欖油蝦球意粉
第一口吃下去真的有辣的感覺
細嘗其實味道很香,蝦亦很爽口
意粉油橄欖油的滋潤變得爽滑
整體味道不錯

吃過主食最後嘆杯海鹽咖啡
咖啡味濃濃,帶海鹽小小咸味

食過滿意午餐,一陣返工都有精神點。