Restaurant: NOC Coffee Co.
Terms & Details:
2020-10-25 220 views
打從上星期見到隔離檯呢杯野,膽粗粗問下係乜東東。再膽粗粗用$45試下(因為自己從來飲唔到espresso)😶!好彩good try 🤩而家口干干又唔想太飽就飲呢個唔會太苦,又飲到咖啡香,本身想配多件cake or pastry ,可惜唔知又打從幾時開始,NOC 會分時段出一款pastry,撞正我唔啱口胃就bye bye lu! 唔似以前有好幾種display 俾我揀🤪而家差不多每星期會響NOC出現,因為好鍾意呢度嘅環境(簡約風)🤩,主打黃埔區有海景,以前有車接送會去西環店夠大,另有天后店(比較細)知道黎緊再會有分店響將軍澳開,對於我應該唔太方便,希望食物質素唔會因為分店太多而下降。

Fizzpresso
Fizzpresso
前排見好多人去呢間Cafe打卡,心思思都想試下💞今次去左NOC响黃埔既分店,位置近海邊🌊不過當日係週末下午,比較多人排隊,等左30分鐘先入座💨因爲唔太肚餓,淨係試左小食同咖啡👇🏻👇🏻👇🏻☕️Acai Yogurt Parfait ($68)見到有人order呢個賣相幾好所以叫埋黎試下🤗一層層Yogurt中間有雜莓、焦糖果仁、朱古力脆脆,口感豐富,味道又酸酸甜甜,係健康之選😛☕️Egg Tart ($18)唔同時段會提供唔同既烘焙食品,咁啱下午係供應Egg tart,新鮮出爐熱辣辣🔥酥皮夠哂酥脆,蛋夠滑,表面亦烘到有啲燶燶地,配咖啡一流🤤☕️Cappuccino ($40/regular)咖啡味道香濃,奶泡打得好滑,拉花都好完整,好出色👍🏻店內環境空間感大,設計簡約,坐得幾舒服😌而點餐係自助形式,但服務幾好,野食又水凖之上🤩會有下次!🤠

Acai Yogurt Parfait

☕️Acai Yogurt Parfait ($68)

Egg Tart

☕️Egg Tart ($18)

Cappuccino

☕️Cappuccino ($40/regular)
咖啡味道香濃,奶泡打得好滑,拉花都好完整,好出色👍🏻

Acai Yogurt Parfait
Egg Tart
Cappuccino
覺得呢間cafe環境好好 想試好耐見有放假特登出嚟起到坐下叫左兩個toast先講avocado toast 係無乜味道,點解可以冇味當我個人口味問題 吾緊要另外仲叫左兩杯野飲成杯都係冰其實杯野細真係無所謂但你成杯都係大大粒既冰係叫人飲冰水定係飲野?我真係覺得好吾合理價錢都吾緊要係你都要提供返d合理既食物質素同水準比人咩叫按合適比例沖野飲?d冰咁多真係叫按比例?我真係吾知係味咁啱我叫既野係咁啦但去完真係覺得好吾掂
覺得呢間cafe環境好好 想試好耐
見有放假特登出嚟起到坐下
叫左兩個toast
先講avocado toast
係無乜味道,點解可以冇味
當我個人口味問題 吾緊要
另外仲叫左兩杯野飲
成杯都係冰
其實杯野細真係無所謂
但你成杯都係大大粒既冰
係叫人飲冰水定係飲野?
我真係覺得好吾合理
價錢都吾緊要
係你都要提供返d合理既食物質素同水準比人
咩叫按合適比例沖野飲?
d冰咁多真係叫按比例?
我真係吾知係味咁啱我叫既野係咁啦
但去完真係覺得好吾掂

2020-10-02
$312 (Lunch)
2020-10-03 442 views
朝早媽媽提議唔好去飲茶,帶爸爸去呢間屋企附近嘅咖啡店☕️ 十點幾鐘就已經好多人排隊,要等半個鐘左右🕙 每枱限時一個半鐘~<avocado smash>我好鍾意呢個牛油果上有番石榴同芝士🤤 食落甜甜酸酸,好醒神<salmon benedict>正常地好味😂
Avocado  smash

<avocado smash>
我好鍾意呢個牛油果上有番石榴同芝士🤤 食落甜甜酸酸,好醒神

<salmon benedict>
正常地好味😂
2020-10-02
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$170 (Breakfast)
Avocado  smash
  • Avocado  Smash
2020-09-22 486 views
NOC Whampoa 海景cafe🌈平日黎到呢間空間感十足嘅Cafe,打算一路食嘢一路溫書,由於有落地大玻璃, cafe內裏亦光線充足,係呢度逗留半日真係好chill⭐️1. All day breakfast $148 (有薯餅,煙肉,牛油果三文治,炒蛋,番茄仔,蘑菇,所有都煮得啱啱好,好好味😋)2. Creme Brulee cheesecake $68 (上面有層焦糖,食落係軟林林嘅芝士蛋糕,好味😋)3. Iced Matcha $55 (正常水準😌)4. Iced White $48 (咖啡豆嘅味幾香,有驚喜😜)
NOC Whampoa 海景cafe🌈

3. Iced Matcha $55 (正常水準😌)
  • All  day  breakfast
2020-09-21 408 views
星期六約咗朋友一齊食早餐🥰叫咗兩杯flat white,其中一杯加錢將咖啡豆轉左single origin ,比起House Blend酸味甜味突出,非常不錯👍另外叫咗egg Benedict 同 all day breakfast,食物精緻,好味😋尤其all day breakfast 其中牛油果法包和自製薯餅,特別又好味

2020-09-20 696 views
朋友最喜歡下午茶,相約去呢間店,坐得舒服😌,光線又靚,影相打卡一流。Egg tart @$18食既時候仲係微熱,蛋好滑,皮好脆,好食,絕對值得一試😋(限時3pm-7pm先有)Scrambled Carb toast $128鍾意牛油果既你就一定要試,朋友說好美味好喜歡,麵包好難切和食落好硬。Chicken salad bowl $128一上枱就嚇一跳,成日湯碗上,大大碟,有啲驚食唔哂,菜太多了,不過最抵食係呢個,真係好多餸,雞係烤過,好好食,所有菜都沾滿沙律醋,整體好美味。Smoked salmon toast $118三文魚既份量都幾多,喜歡煙三文魚既你點可以唔試。Cappuccino $40味道係ok既,不過唔知點解個圖案唔keep得耐。Chocolate $50好味Acai yogurt parfait $68賣相太吸引,食落好好味,要定要試😋

Egg  tart

Egg tart @$18
食既時候仲係微熱,蛋好滑,皮好脆,好食,絕對值得一試😋
(限時3pm-7pm先有)

Scrambled Carb toast

Scrambled Carb toast $128

Chicken salad bowl

Chicken salad bowl $128

Smoked salmon toast

Smoked salmon toast $118
三文魚既份量都幾多,喜歡煙三文魚既你點可以唔試。

Cappuccino $40
味道係ok既,不過唔知點解個圖案唔keep得耐。

Chocolate

Chocolate $50
好味

Acai yogurt parfait

Acai yogurt parfait $68
賣相太吸引,食落好好味,要定要試😋
2020-09-19
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$173 (Tea)
Egg  tart
Scrambled Carb toast
Smoked salmon toast
Chocolate
Acai yogurt parfait
  • Chicken  Salad  Bowl
  • Egg tart
2020-09-19 385 views
自疫情發生後都甚少外出用餐每日放工後唔係買外賣就係自己煮,經常都係躲在家中,確係有啲鬱悶以家晚市堂食放寬返,今晚就決定去呢間想食好耐既coffee shop。佢位於黃埔海皮附近,食飽後去散個步係一個唔錯既選擇。平時呢間嘢一到星期六、日就好快坐滿坐爆。但閒日去就基本上可以自己㨂位任坐咁濟,仲要無時間限制添。呢間餐廳行既係走簡約路線,店內光線充足,好岩網紅嚟打卡/ 文青黎打躉。今晚叫咗個All day breakfast $148同埋 chicken salad bowl $128. 跟餐叫野飲只係額外加$25。我想講佢哋啲份量真係唔可以睇小,真心飽到嘔! 唔太肚餓其實叫一份餐share 都夠晒食All day breakfast 嚟講 佢都算得上係上品之作。滑蛋夠creamy 啡菇保持到蔬菜應有嘅水份, 食落仲啖啖肉好有滿足感最鍾意就係佢啲車厘茄粒粒都好Juicy 另外個chicken salad bowl 十分colorful 但鐘意佢有牛油果🥑, Quinoa, 炒過ge南瓜粒 配埋隻pouched egg 撈埋一齊食好fresh 放係toast 上面食又得呢到話到明係賣咖啡 點都要
自疫情發生後都甚少外出用餐

佢位於黃埔海皮附近,食飽後去散個步係一個唔錯既選擇。

最鍾意就係佢啲車厘茄粒粒都好Juicy

放係toast 上面食又得

呢到話到明係賣咖啡 點都要加返杯嘆下
唔打唔撞下叫咗杯Fizzpresso
點知又好新奇好有趣喎
有少少癲覆咗我平時飲果啲咖啡ge認知XDDD (誇張咗)
介紹返, Fizzpresso 其實係用落咗double espresso, 鮮熱情果汁, 檸檬汁同埋湯力水合制而成ge
Fizz 其實係形容緊杯野啲氣泡不斷上升(tonic water),發出ge滋滋聲
鍾意試新野既朋友我好推介呢杯coffee
2020-09-08
$156 (Dinner)
  • Chicken  Salad  Bowl
2020-09-14 241 views
最近想食啲健康輕食🥑呢間coffee shop環境好好 開係海邊隔離 好啱同朋友chill下同打卡✨📸.Avocado toast $94有滿滿嘅牛油果蓉🤤🥑 同埋上面有啲石榴同芝士碎 咬每一啖都可以食到唔同嘅口感.Egg benedict $128有煙肉或者煙三文魚揀 今次揀左煙三文魚 水煮蛋上面都係鋪滿左牛油果醬🥑切開個蛋之後會有蛋漿流出嚟 但係覺得個蛋可以再生啲 呢兩個做brunch或者下午茶都一流🤤下次會試埋咖啡☕️
最近想食啲健康輕食🥑
Avocado toast $94
Egg benedict $128
呢兩個做brunch或者下午茶都一流🤤下次會試埋咖啡☕️
  • NOC  Benedict
很喜歡NOC 系列的簡約風,以白色和木色為主題,沒有太多花巧的色彩,從前都會去NOC在中上環的那間分店,每次經過都覺得咖啡很香,忍不住也會買杯Take away, 因為那間的座位比較少,所以都沒有坐下來試一試食物的水準。早陣子聽說會開一間新店在紅磡黃埔,而這間NOC分店 最大的特色就是海景,於是特地來朝聖 今次試點了一份牛油果多士和慣常選的Flat White, 那牛油果切的很薄,刀工很厲害,我自己切的牛油果都做不到這種效果,雖然份量有點少和有點貴(HK$128),咖啡保持到水準,不會因為是新店就會味道變了,這家Cafe很舒適,偶爾可以來坐一坐

2020-09-06
$160 (Tea)
2020-09-06 384 views
NOC ☕【4.1/5】Smoked Salmon Toast HK$118- Smoked Salmon- Guacamole- Dill- Baby Spinach- Pickled Red Onions- Sourdough ToastAdd HK$25 to get a drink (applicable during weekdays only).The brand uses simple interior design with a clean, chill vibe where people can really relax.Their coffee were outstanding, which should be like that since they're a coffee shop. Although they don't have many different types of coffee, but they do offer a few choices of house coffee beans.On the other side, I was surpr
NOC ☕【4.1/5】
Smoked Salmon Toast HK$118
- Smoked Salmon
- Guacamole
- Dill
- Baby Spinach
- Pickled Red Onions
- Sourdough Toast

On the other side, I was surprised at their food menu with quite many options. The toast was ok, not wow. Guacamole was actually simply smashed avocado, and just a bit in the middle on each toast, maybe I'm a bit greedy, lol. Oh and the baby spinach was served raw, it tasted too green for me though.
Well the toast overall didn't have much flavour, besides the smoked salmon and the pickled red onions. Perhaps they could spice up the guacamole and bake the spinach to bring the toast to another level of tastiness.
📍NOC Coffee Co.
Shop G42, G/F, Lily Mansions (Site 9), The Whampoa, Hung Hom
紅磡黃埔天地百合苑商場(第九期)地下G42號舖
🕰 Mon-Sun 8am-8pm
IG @MandyEatLa
Smoked Salmon Toast
Cappuccino (large)
2020-08-28
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
Smoked Salmon Toast
Cappuccino (large)
2020-09-06 281 views
ᴍᴀᴛᴄʜᴀ (ʜᴏᴛ/ɪᴄᴇ) $𝟻𝟶首先小編真係好鐘意飲matcha🍵umm因為受唔到咖啡 係小朋友既體質( ´•̥ω•̥` )呢杯matcha都冇令人失望 茶味偏重而奶都香濃 兩者互相配合就產生一杯佳作✨熱飲更有拉花 而且茶香奶香更為出眾評分:9/10🌟ɴᴏᴄ ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ $𝟷𝟸𝟾ᴘᴏᴀᴄʜᴇᴅ ᴇɢɢ + ʙᴀᴄᴏɴ ᴏʀ sᴍᴏᴋᴇᴅ sᴀʟᴍᴏɴ + ʙᴀʙʏ sᴘɪɴᴀᴄʜ + sᴏᴜʀᴅᴏᴜɢʜ ᴡ/ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ-ʙᴀsᴇᴅ sᴀᴜᴄᴇ = ᴘᴇʀғᴇᴄᴛ ᴍᴀᴛᴄʜ ٩(。˃ ᵕ ˂ )و首先可以自由選擇配搭煙肉或煙三文魚令自由度大增而且將poached egg切開流出的蛋汁加smoked salmon配上牛油果醬加外脆內軟的sourdough口感實在滿分💯 令人非常滿足!(๑•᎑•๑)評分:9/10🌟ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ sᴀʟᴀᴅ ʙᴏᴡʟ $𝟷𝟸𝟾sʟᴏᴡᴇᴅ-ᴄᴏᴏᴋᴇᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ + ᴘᴏᴀᴄʜᴇᴅ ᴇɢɢ + ǫᴜɪɴᴏᴀ + sᴏᴜʀᴅᴏᴜɢʜ + ᴘᴜᴍᴘᴋɪɴ + ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ + ʀᴏᴍᴀɴᴄᴇ + ʙᴀʙʏ sᴘɪɴᴀᴄʜ + ᴄʜᴇʀʀʏ
ᴍᴀᴛᴄʜᴀ (ʜᴏᴛ/ɪᴄᴇ) $𝟻𝟶
首先小編真係好鐘意飲matcha🍵
umm因為受唔到咖啡 係小朋友既體質( ´•̥ω•̥` )
熱飲更有拉花 而且茶香奶香更為出眾
評分:9/10🌟

ɴᴏᴄ ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ $𝟷𝟸𝟾
首先可以自由選擇配搭煙肉或煙三文魚令自由度大增
口感實在滿分💯 令人非常滿足!(๑•᎑•๑)
評分:9/10🌟

ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ sᴀʟᴀᴅ ʙᴏᴡʟ $𝟷𝟸𝟾
sʟᴏᴡᴇᴅ-ᴄᴏᴏᴋᴇᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ + ᴘᴏᴀᴄʜᴇᴅ ᴇɢɢ + ǫᴜɪɴᴏᴀ + sᴏᴜʀᴅᴏᴜɢʜ + ᴘᴜᴍᴘᴋɪɴ + ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ + ʀᴏᴍᴀɴᴄᴇ + ʙᴀʙʏ sᴘɪɴᴀᴄʜ + ᴄʜᴇʀʀʏ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏᴇs + ᴘɪᴄᴋʟᴇᴅ ʀᴇᴅ ᴏɴɪᴏɴ + ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ sᴇsᴀᴍᴇ sᴀᴜᴄᴇ
色彩和健康滿分的沙律🥗
自家製既芝麻醬配上嫩滑嘅雞肉同色彩繽紛既蔬菜絕對會令人食慾大增🍽⬆️🤤
大家成日都以為沙律食唔飽肚 但呢碗沙律既材料多到兩個人都食唔哂 實在係飽肚感十足✨
評分:8.5/10🌟

ɴᴏᴄ ʙᴀsǫᴜᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ $𝟹𝟻
呢個價錢食到呢個質素 絕對係cp值極高!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)‼
一食落超creamy加上濃郁既芝士味🧀
真係做到佢所講既rich flavours and sweet
而且佢甜而不膩 可以為呢個cake再度二訪🤣
評分:9.5/10🌟

總括然而黃埔分店空間感十足 而且位置都算闊落
以白色主調配合灰黑色既極簡設計令人感覺舒適
平日下午去到都唔洗排隊 兩人坐一張大枱 感覺良好
但大概4點幾門口就出現人龍 甚至要坐戶外(呢排熱到坐5分鐘成個人應該會溶🥵)
如果唔想排隊就早少少去 入面位置都多所以排都唔駛等好耐(應該係)
幾推介的一間cafe😚
——————————————————————————
NOC Coffee Co. (紅磡)
紅磡黃埔天地百合苑商場(第9期)地下G42號舖
2020-09-04
$180 (Lunch)
  • NOC  Benedict
  • ɴᴏᴄ ʙᴀsǫᴜᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ
  • Matcha
2020-09-05 863 views
SCRAMBLED  CRAB  TOAST$128👇🏻整體上都好好食  食落去唔會無味好咸  感覺好健康呀🤣NOC  BENEDICT $128👇🏻PASSION FRUIT TEA/ CHOCOLATE $50each👇🏻如果口渴的話 推薦飲熱情果  唔會好甜  反而有果味👍🏻朱古力個杯奶味好重好鍾意😍ALL DAY BREAKFAST $148整體上都好食  不過個菇同煙肉都偏咸

SCRAMBLED  CRAB  TOAST$128👇🏻
整體上都好好食  食落去唔會無味好咸  感覺好健康呀🤣
SCRAMBLED  CRAB  TOAST
NOC  BENEDICT $128👇🏻
NOC  BENEDICT
👇🏻
PASSION  FRUIT  TEA/  CHOCOLATE

ALL DAY BREAKFAST $148
整體上都好食  不過個菇同煙肉都偏咸
ALL  DAY  BREAKFAST
SCRAMBLED  CRAB  TOAST
NOC  BENEDICT
2020-09-04 176 views
第二次黎呢間分店 ,佢室內長期都爆滿,室外就有位,不過太熱都無咩人想坐出面,差唔多半個鐘先入座,店員都有講係矮既細圓檯問我地介唔介意,廢事再等唯有照坐,但進食時要彎腰的確不便🙈餐牌上食物選擇唔多,之前有食過All Day Breakfast同埋NOC Benedict都覺得普普通通,今次食沙律反而稍微有驚喜🤭▪️ Chicken Salad Bowl + Iced Matcha 💲128 + 50顏色已經好吸睛,份量亦都幾足,慢煮雞柳認真唔錯,肉質嫩滑,外層有微微燒過,入口係香口既焦香味🐔牛油果成熟度岩好🥑仲有帶有流心蛋黃既水波蛋、蕃茄仔、稍硬既南瓜粒,底下係菠菜葉為主,加上藜麥同埋店家自製唔會過鹹既芝麻醬調味好匹配,另外有兩塊既Sourdough,不過之前食過覺得麻麻又太飽之下今次放棄左佢🍞凍既抹茶比起之前叫熱既入口順滑左,抹茶味依舊香濃🍵🔎 整體評分(7.5/10)

1974 views
2068 views

🔎 整體評分(7.5/10)
2020-08-31 219 views
⭐️NOC Coffee Co. (紅磡)⭐️黃埔近海果邊開左間文清 cafe 都一排,小妹一直都未去試,趁住weekend 就一於試下。環境好chill 好舒服,好岩休息hea下。🍃🌾⭐️Noc Benedict ($128)⭐️Egg Benedict 配牛油醬都吾錯,配埋流心既水波蛋都幾好味。包底凍凍硬硬,可以練下牙力。😂 ⭐️Buddha Bowl($118)⭐️凍凍地,好清新既一味餸!材料岩岩係雪櫃拎出嚟,見到一啲倒汗水係蕃茄到。材料豐富,有牛油果、車厘茄、南瓜、無花果、紅洋蔥,同埋兩塊凍凍硬硬的包。顏色豐富,用黎打卡都吾錯。📸🕋環境指數:9/10裝修好靚好舒服,對住個海,好清新🌊😋美味指數:6/10👩🏻‍🌾服務指數:7/10🤑抵食指數:6/10 價錢少貴,比起其他餐廳如cupping room 都貴左dd💸🙋🏻‍♀️推介指數:7/10 去坐下飲杯咖啡係幾舒服😌📍地址:紅磡黃埔天地百合苑商場(第9期)地下G42號舖——港人當自煮——
⭐️NOC Coffee Co. (紅磡)⭐️

⭐️Noc Benedict ($128)⭐️

⭐️Buddha Bowl($118)⭐️

🕋環境指數:9/10
裝修好靚好舒服,對住個海,好清新🌊

😋美味指數:6/10

👩🏻‍🌾服務指數:7/10