2022-10-03 547 views
元朗好似越開越多越式餐廳,越北係食物同服務都高水準,一諗起檬粉就會想去食👅餐廳環境乾淨企理,坐得都幾舒服晚市一人餐有有主食+小食+飲品,套餐包嘅食物唔算多,不過啱食嘅話就真係幾抵叫咗個一人餐,香茅豬扒湯檬+無骨鳳爪+薄荷青檸梳打($86),豬扒煎到好香口,就咁食或者浸湯都好正,湯底夠濃味唔會過鹹,另外加咗少少辣椒重好味🌶 無骨鳳爪比平時其他餐廳食到嘅辣,唔食得辣嘅話嘅話要注意😛 飲品就不過不失冇乜特別💁🏻‍♀️另外散叫咗碗順化湯檬粉($70),好足料,餸下面有紅色嘅醬,初頭以為會好辣,不過食落係少少辣(反而鳳爪辣過碗粉🫢)糾結咗一陣叫唔叫蒜蓉包,每次見到餐牌上面有蒜蓉包都會好想食,唯有冒着食唔晒嘅風險叫咗一份🤣 蒜蓉包超級高質!!!上枱嘅時候熱辣辣,外脆內軟,完全唔會乾,每一啖都食到好濃嘅蒜蓉味🧄(一定要趁熱食!凍咗個味道就爭好遠)兩個人食咗咁多嘢都唔使$200,好抵食😋
餐廳環境乾淨企理,坐得都幾舒服

蒜蓉包

兩個人食咗咁多嘢都唔使$200,好抵食😋
2022-10-02
$100 (Dinner)
蒜蓉包
2022-07-09 406 views
呢排食得多煎炸嘢,今日午餐想食越南嘢,喺Openrice揾到越北牛肉粉,記得好耐之前都食過一次,今次再試下先。家人叫咗越北綜合牛肉湯粉,個湯好香,或者有小小過咸,不過可以接受。生牛肉片,牛肉丸及牛腩都好食,金邊粉口感都唔錯。我叫咗蕃茄牛腩湯粉,蕃茄湯都算幾濃,同樣係有啲過咸,如果可以淡番少少會更好,牛腩好香又嫩,唯一係有一舊較肥,要扣分。另外加咗個馬拉通菜,可能2個粉都有小小咸,所以食呢個菜時,反而係好似唔夠味,不過其實係OK的,而且又夠香。會再幫襯試下其他的食品。

會再幫襯試下其他的食品。
2022-07-09
Delivery
$85 (Lunch)
  • 越北綜合牛肉湯粉
2022-07-07 189 views
是日係元朗食左個下午茶。法式蒜蓉牛油雞翼好香脆呀。雞翼大大隻勁好肉,聞到+食到陣陣蒜蓉牛油香味。雖然有少少偏油,但真係好好食。😛越式燒豬頸肉飯豬頸肉燒到脆脆地,爽口唔肥,份量十足。朋友話食完碟飯好飽。🌚順化湯檬湯底辣辣地十分開胃,唔覺唔覺飲咗大半碗。湯料有齊牛腩片、扎蹄、扎肉同牛肉丸,材料非常豐富。最中諗係牛肉丸,細細個但好香牛味。扎肉有粗粒胡椒,幾有特色。下午茶份量無減,仲可以優惠價加購小食,我哋加咗個蜆港炸蝦餅,嘆嘆蝦肉好鬼正。
是日係元朗食左個下午茶。

法式蒜蓉牛油雞翼

越式燒豬頸肉飯

順化湯檬

2022-06-07 203 views
💛T04越北綜合牛肉湯粉$60牛肉粉好出色😋😋😋啲牛肉浸入湯度岩岩熟個吓真係好食到不得了好香!湯底好好飲好香😍蔥花又多🤭🤭啱晒我😆越北三寶 米飯或撈檬$65(香茅豬扒,香茅雞翼,扎肉)份量多到!!好抵食😵而且佢啲扎肉好特別完全唔係平時茶餐廳個啲個撈檬有好多肉之外,仲有好多青瓜絲、紅蘿蔔絲、蒜、花生、青檸飲品方面叫咗椰青(+$26)越南椰汁冰咖啡(+$8)好飲👍🏽👍🏽河内炸春卷$18好味😋蒸粉包$23好好食!入面有啲肉碎+雲耳+紅蘿蔔絲+蝦米🦐再加埋伴碟啲酸蘿蔔真係正😆

💛T04越北綜合牛肉湯粉$60

牛肉粉好出色😋😋😋
啲牛肉浸入湯度
岩岩熟個吓真係好食到不得了
好香!
湯底好好飲好香😍
蔥花又多🤭🤭啱晒我😆

越北三寶 米飯或撈檬$65
(香茅豬扒,香茅雞翼,扎肉)

份量多到!!好抵食😵
而且佢啲扎肉好特別
完全唔係平時茶餐廳個啲

個撈檬有好多肉之外,
仲有好多青瓜絲、紅蘿蔔絲、蒜、花生、青檸

飲品方面叫咗椰青(+$26)

越南椰汁冰咖啡(+$8)
好飲👍🏽👍🏽

再加埋伴碟啲酸蘿蔔真係正😆
  • 牛肉粉
  • 蒸粉包
2022-05-30 159 views
當日點了一碗海防番茄蟹檬,看見餐牌上照片是濃濃嘅湯底相當吸引,本應滿心期待,到嘅時候真係嚇一跳,明白無可能跟相片完全一樣,但也沒想到差這麼遠,賣相唔吸引都算,最離譜係隻蟹,跟本細到食唔到,仲要甩剩一隻抓,真係睇到都唔開胃,我寧願你比條蟹柳我都起碼食到入口,札肉和丸也是只有幾片,幾乎成碗都係得D粉,問職員,職員目無表情回答話”係咁架啦”然後轉身走,碗湯檬$76,真心一點也不值第一次幫襯亦是最後一次!
第一次幫襯亦是最後一次!
2022-05-28
2022-05-18 104 views
平時想食越南嘢會去沙田越北,但總係覺得太遠⋯咁啱尋日去元朗買嘢,印象中附近有間越北分店就去搵食喇入到店內已14:33,啱啱走一輪客人,職員忙於執枱,但唔會因為忙而黑面或者無視我嘅存在,仲好勤快幫我執枱、落單、甚至細心到問我要唔要碗仔餵小女用餐,咁忙都咁細心、又好態度、笑容,真係好難得⋯先到嘅係酸辣無骨鳳爪同埋椰汁冰,鳳爪同埋配菜好入味,溫度係冷盤嘅溫度,唔會因為存放喺雪櫃而凍冰冰,椰汁冰亦無化水再到嘅係香茅豬扒湯檬,出晒煙、滾燙嘅湯底啱晒我,食湯粉麵湯底唔夠熱係好扣分,尤其我要一邊餵小女食,好多時到我自己食,湯粉已經凍晒,但我食到最後,湯底都仲可以keep到暖,實在難得喺沙田越北食香茅豬扒次次都係又薄又乾爭爭,今次我終於發現原來越北嘅香茅豬扒唔係真係咁差,因為我終於發現厚切,啖啖肉嘅感覺真係好好用餐期間,職員都好親切,間中有撩吓小女,大家傾吓計,好有家庭餐廳嘅感覺,食物溫度好好,該熱嘅熱、該凍嘅凍,連職員都有令人暖心、窩心嘅感受,我相信依間越北會係我去多啲元朗嘅一個籍口

酸辣無骨鳳爪、椰汁冰

已切件嘅香茅豬扒

2022-05-17
$88 (Tea)
酸辣無骨鳳爪、椰汁冰
已切件嘅香茅豬扒
2022-05-06 129 views
見到下午茶好似好抵食😂又好耐冇食生牛肉湯粉所以入去試吓叫咗越北綜合牛肉湯粉個份量都唔少😯湯頭都甜😊配料生牛肉、牛丸、牛腩片都好食😋越北三寶撈檬個香茅豬扒同香茅雞翼都煎得入味~~豬扒厚切👍🏻煮飯得剛剛好 唔會柴口❤️另外扎肉同平時食開嗰啲有啲唔同,好有咬口 脆脆的(好似撈左軟骨😂)不過我哋覺得係好食😊夏天食酸酸撈檬粉最好😆仲叫咗炸蝦餅同豬頸肉講真呢個價錢有呢個食物嘅質素同埋份量 真係唔錯加錢轉熱滴漏咖啡越南椰汁冰咖啡☕️兩杯都唔會過甜 睇得又飲得😊
見到下午茶好似好抵食😂
又好耐冇食生牛肉湯粉
所以入去試吓
叫咗越北綜合牛肉湯粉
個份量都唔少😯湯頭都甜😊配料生牛肉、牛丸、牛腩片都好食😋

越北三寶撈檬

個香茅豬扒同香茅雞翼都煎得入味~~
豬扒厚切👍🏻煮飯得剛剛好 唔會柴口❤️

越南椰汁冰咖啡☕️
兩杯都唔會過甜 睇得又飲得😊

2022-05-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2022-01-25 211 views
午餐想吃越南餐,去了連鎖店越北牛肉粉專門店,門面簡約裝修,內在充滿越南風情的格調。豬頸肉湯粉 & 順化香茅雞翼湯粉豬頸肉另上,好香口入味,不會太乾身,食落好有口感!賣相好吸引,雞翼大隻,外脆內嫩,咬落去少少脆,有濃濃的香茅味!湯底清甜,湯粉很滑,不易斷開!炸蝦餅必吃熱辣辣炸蝦餅,充滿啖啖蝦肉!蔥油香氣滿溢,還有泰式辣醬互相配合令味道更豐富!蝦頭膏炒通菜濃郁蝦頭膏很惹味,份量大碟,炒菜脆綠爽口。點了椰汁紅豆冰,比較甜,紅豆份量不太多,椰汁冰不會好稀,入口奶味濃,不錯!整體店員服務有禮,食物質素高,推介!

豬頸肉湯粉 & 順化香茅雞翼湯粉
豬頸肉另上,好香口入味,不會太乾身,食落好有口感!
湯底清甜,湯粉很滑,不易斷開!

蝦頭膏炒通菜
濃郁蝦頭膏很惹味,份量大碟,炒菜脆綠爽口。

整體店員服務有禮,食物質素高,推介!
2022-01-09
$90 (Lunch)
  • 豬頸肉湯粉
  • 順化香茅雞翼湯粉
  • 炸蝦餅
  • 蝦頭膏炒通菜
今日係尚悅做完嘢,直路返返岀去搵野食…可能因為放學時間好多人等位定外賣,呢間就唔洗排好耐,同埋坐都闊啲食物滴漏咖啡 ~ +$12一坐低見到隔離枱嗌呢個,個咖啡香味香到呢🙈🙈🙈原本我老公諗住嗌唔洗加錢個咖啡😂😂😂結果…嗌黎俾我聞同呃like❤️真係好香同好濃,但我唔識飲,淨係覺得苦🤣🤣🤣玫瑰花果檸檬平時我飲凍檸茶都好少篤爛檸檬🙈呢杯唔篤就好香玫瑰味,杯野本身唔甜,突然覺得好美顏🥰跟住篤爛個檸檬先發現原來咁仲好飲炸蝦餅呢間嘅份量勁多❤️6塊,片片都有半個手掌咁大!烤豬頸肉順化湯檬粉呢個一上枱就聞到好香嘅辣味,我淺嘗左幾啖,係好味嘅👍🏻但我已經標汗🤪呢啲留返我老公食越北三寶湯粉精明嘅消費者嗌呢個就多餸食!豬扒好大塊,都切左8件岀黎!超級脆口,又保持到入面嫩滑隔離婆婆見到我哋呢個,都跟住嗌呢個🤣同佢個fd share食👍🏻服務啲侍應生都好快手呀,可能小朋友食到周圍都係…佢哋就勁快手清,落單又好快,唔洗等好耐!
今日係尚悅做完嘢,直路返返岀去搵野食…
可能因為放學時間
好多人等位定外賣,呢間就唔洗排好耐,同埋坐都闊啲

食物

滴漏咖啡 ~ +$12
真係好香同好濃,但我唔識飲,淨係覺得苦🤣🤣🤣

滴漏咖啡

玫瑰花果檸檬

玫瑰花果檸檬

炸蝦餅
呢間嘅份量勁多❤️6塊,片片都有半個手掌咁大!

烤豬頸肉
越式烤豬頸肉

越北三寶湯粉
精明嘅消費者
嗌呢個就多餸食!

豬扒好大塊,都切左8件岀黎!超級脆口,又保持到入面嫩滑

越北三寶

2022-01-10
滴漏咖啡
越式烤豬頸肉
越北三寶
2022-01-09 117 views
🐳晚市套餐💰88綜合牛肉湯河粉~牛丸,肥牛片和牛腩片,每樣都有3片左右,味道很好,湯底也很出色,份量也很大。蓮藕蝦餅~又香又惹味,有蓮藕在內增添口感薄荷青檸梳打~ 清新,解渴,令人有煥然一新的感覺🐳晚市套餐💰88順化湯檬粉~辣辣的,是可以接受的辣,有扎肉,牛丸和肥牛片,牛丸夠彈牙,湯底本人十分喜歡,越吃越開胃😍 值得推薦👍炸春卷~點酸甜汁,包著生菜食,很有泰國風味。三色咸檸七~青檸,檸檬和咸青檸,再加上7up,真的最好的汽水飲料🥤🐳通菜(大頭蝦膏灼)💰32超嫩,沒有根,用蝦膏炒,香芬撲鼻

🐳晚市套餐💰88
蓮藕蝦餅~又香又惹味,有蓮藕在內增添口感
薄荷青檸梳打~ 清新,解渴,令人有煥然一新的感覺

🐳晚市套餐💰88
炸春卷~點酸甜汁,包著生菜食,很有泰國風味。

🐳通菜(大頭蝦膏灼)💰32
超嫩,沒有根,用蝦膏炒,香芬撲鼻
2022-01-06 115 views
元朗鳳翔路一帶 係美食天堂😚 2點鐘tea一tea 去食回鄉餐啦~~ 裝橫清新整潔 非常舒服好坐👍Tea Set 款式豐富 價錢由$48.00起~~還可以以優惠價追加小食 啱哂👭👭地食咗啲乜?🍜越北綜合牛肉湯粉💰58(生牛肉 牛腩片 牛肉丸 ) ~湯底香濃爽口 薄切生牛肉 牛腩片有牛氣 牛肉丸多汁彈牙 河粉質地也唔錯😋🍜順化湯檬粉💰58(牛腩片 扎蹄 扎肉 牛肉丸)~ 湯底香辣惹味 扎肉 扎蹄超鍾意食 入口彈牙有質 配埋索哂湯汁既爽口彈牙檬粉🤤追加份量十足小食😚🥗海蜇沙律💰22~ 整個好脆爽呀 海蜇鹹鹹地酸酸地 其他配料 有入口嗦嗦聲🥒🥕 洋蔥 芹菜絲等 撈埋 醒胃酸汁一齊食 爽呀~~🍤炸蝦餅💰28~ 夠曬大份 味道👌🍹荔枝洛神花梳打💰8🍹椰汁三色冰💰10
元朗鳳翔路一帶 係美食天堂😚
2點鐘tea一tea 去食回鄉餐啦~~
裝橫清新整潔 非常舒服好坐👍

Tea Set 款式豐富 價錢由$48.00起~~
還可以以優惠價追加小食 啱哂👭

👭地食咗啲乜?

🍜越北綜合牛肉湯粉💰58(生牛肉 牛腩片 牛肉丸 )

~湯底香濃爽口 薄切生牛肉 牛腩片有牛氣
牛肉丸多汁彈牙 河粉質地也唔錯😋

🍜順化湯檬粉💰58(牛腩片 扎蹄 扎肉 牛肉丸)

追加份量十足小食😚
🥗海蜇沙律💰22

🍤炸蝦餅💰28

~ 夠曬大份 味道👌

🍹荔枝洛神花梳打💰8

🍹椰汁三色冰💰10

2022-01-05
2021-12-16 118 views
我同朋友去咗元朗嘅越北牛肉粉專門店食越菜。我哋叫咗個《清新配搭A+B+C》A )《順化湯檬》(牛腩片,扎蹄,扎肉,牛肉丸),材料豐富,少少辣,好惹味呀! B) 扎肉米紙卷,米紙卷包入餡料如生菜、扎肉紅蘿蔔絲,味道清鮮,好味!C)薄荷青檸梳打,味道清爽,薄荷葉超香!之後叫咗個《越北綜合牛肉湯粉》材料有生牛肉,牛腩片&牛肉丸, 牛腩片又腍又入味,非常好食, 生牛肉鮮味濃郁,正! 來黎《越式烤豬頸肉》, 豬頸肉外皮燒得香脆, 肉質彈囗,味道唔錯呀! 整體食物好食呀,下次可以試吓新推出嘅《帽子火鍋》
我同朋友去咗元朗嘅越北牛肉粉專門店食越菜。

我哋叫咗個《清新配搭A+B+C》

C)薄荷青檸梳打,味道清爽,薄荷葉超香!

整體食物好食呀,下次可以試吓新推出嘅《帽子火鍋

2021-11-20 112 views
係一間連鎖越式食店 裝修乾淨 坐得舒服晚市套餐亦都幾抵食喎 一個主食一個小食一個嘢飲都係八十零蚊牛三寶湯檬粉湯頭清甜香濃 應該係用牛骨煲嘅牛腩都有成四五塊 生牛肉上菜時有半舊是生的撈埋個湯幾下就熟咗證明個湯夠熱牛肉夠薄牛丸超出色 會賴尿亦好重牛味配小食海蜇沙律好少見有呢款菜式海蜇10分爽口 用咗唔太濃烈嘅汁都好清新嘅雞扒撈檬 哇個雞扒真係好出色 勁大塊剪得好香脆嘅表皮 保持好嫩滑嘅肉而且味道亦葉得好好味 撈檬個汁都好好味春卷外脆內軟 香口不錯另外加咗份蝦頭膏炒通菜唔係平時蝦膏嘅味道 幾特別幾有風味另外兩杯特飲都係套餐包含
係一間連鎖越式食店 裝修乾淨 坐得舒服

春卷外脆內軟 香口不錯

另外加咗份蝦頭膏炒通菜
唔係平時蝦膏嘅味道 幾特別幾有風味

另外兩杯特飲都係套餐包含

今日好忙冇時間煮飯同媽媽都想食越南野就嚟咗越北牛肉粉好彩早少少去!見裝修好靚即刻影張相📸一影完呢張相食客就開始多了兩個人坐四人枱,坐得非常舒服👍🏽😀餐牌好乾淨,整得都幾靚🥰有好多唔同款式嘅越南菜,開頭都驚揀唔到食咩睇睇吓原來有呢個A+B+C餐😍正喎!又有野飲又有小食都係$88野食好快送上我叫咗順化湯濛粉入面有牛腩片、扎蹄、扎肉、牛肉丸個湯底有少少辣我覺得好正(我食開譚仔四小辣)比媽媽試咗一啖話唔辣,好味之後佢飲多幾啖話開始辣😂(佢完全唔食得辣😂)啲牛肉丸細細粒咁好好味牛腩片、扎蹄、扎肉都好好味😋我勁鍾意食蔥同芫荽😆啱晒我媽媽叫咗香茅烤雞扒濛粉媽媽話啲濛粉好爽口上面好多花生好正啲雞扒醃得好好食😋好香口雞扒幾滑份量勁多!!!一定夠晒飽春卷好味😋海蜇沙律好靚 生紅蘿蔔、生洋蔥、青瓜、芹菜每一樣都係我最愛好𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡呀 勁爽口!!薄荷青檸梳打😍😍勁好飲!!一飲,超正ᴴᴱᴸᴾ真係好!椰汁班蘭糕好香椰汁味食食吓媽媽有啲想飲野但因為頭先叫餐嗰陣揀咗椰汁班蘭糕,冇揀嘢飲所以我哋睇吓另外單叫一杯嘢飲幾錢都係$18咋抵呀即刻叫咗一杯黑糖薑棗茶非繁忙時段嚟淨係叫野飲都抵呀職員真係好好人 好ɴ̆̈ɪ̆̈ᴄ̆̈ᴇ̆̈♡♡會再幫
今日好忙冇時間煮飯
同媽媽都想食越南野

就嚟咗越北牛肉粉

好彩早少少去!
見裝修好靚即刻影張相📸
一影完呢張相
食客就開始多了

兩個人坐四人枱,坐得非常舒服👍🏽😀

餐牌好乾淨,整得都幾靚🥰
有好多唔同款式嘅越南菜,
開頭都驚揀唔到食咩
睇睇吓原來有呢個A+B+C餐😍
正喎!又有野飲又有小食

都係$88

順化湯濛

野食好快送上

我叫咗順化湯濛粉
入面有牛腩片、扎蹄、扎肉、牛肉丸
個湯底有少少辣
我覺得好正
(我食開譚仔四小辣)

比媽媽試咗一啖話唔辣,好味
之後佢飲多幾啖話開始辣😂
(佢完全唔食得辣😂)

啲牛肉丸細細粒咁好好味
牛腩片、扎蹄、扎肉都好好味😋
我勁鍾意食蔥同芫荽😆啱晒我

越北炸春卷

春卷好味😋
越南海蜇沙律

海蜇沙律好靚

生紅蘿蔔、生洋蔥、青瓜、芹菜
每一樣都係我最愛

好𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡呀 勁爽口!!
薄荷青檸梳打

薄荷青檸梳打😍😍勁好飲!!
一飲,超正ᴴᴱᴸᴾ
真係好

椰汁斑蘭糕

椰汁班蘭糕好香椰汁味

黑糖薑棗茶

食食吓媽媽有啲想飲野
但因為頭先叫餐嗰陣揀咗椰汁班蘭糕,
冇揀嘢飲

越南海蜇沙律
椰汁斑蘭糕
黑糖薑棗茶
2021-10-21 114 views
誤打誤撞,竟然畀我搵到好嘢食, 全個餐牌都係套餐,包一杯熱飲,可再加錢追加小食和凍飲/特飲,食材質素,味道,價錢 ,整體簡直係CP值爆燈套餐包熱飲,凍飲加$3, 追加特飲$8~10飲料非常多選擇,眼花繚亂, 非常糾結,真係想一次過飲幾款酸汁,辣椒醬,任落,而且非常細心,有口罩紙袋,濕紙巾, 非常注重衛生套餐再追加小食特飲只係$85越北生牛肉牛丸湯粉~$60湯底牛肉味濃,三粒小牛丸,三片大生牛肉,超多河粉,又好味,又抵食越式春捲 ~ 追加$15外皮薄而脆香,內餡用料非常多,超好味水晶芒果沙冰~追加$10差啲以為自己眼花,只係追加$10就有新鮮芒果沙冰仲要加超多彈牙西米,一流
食材質素,味道,價錢 ,整體簡直係CP值爆燈

套餐包熱飲,凍飲加$3, 追加特飲$8~10
飲料非常多選擇,眼花繚亂, 非常糾結,
真係想一次過飲幾款

套餐再追加小食特飲只係$85

越北生牛肉牛丸湯粉~$60

湯底牛肉味濃,三粒小牛丸,三片大生牛肉,
超多河粉,又好味,又抵食

越式春捲 ~ 追加$15

外皮薄而脆香,內餡用料非常多,超好味

水晶芒果沙冰~追加$10

• 生牛肉牛丸湯河粉