2024-04-06 335 views
豐富的晚宴,千里迢迢嚟到赤鱲角,初嘗澐聽好多朋友講依度食物高質 嚟到之後果然不會後悔進入餐廳職員服務優質 安排座位 細心詢問位置滿意與否 看餐單時 職員細心解釋每樣菜點是什麼餸菜份量,剛剛好 下次一定會再來!
豐富的晚宴,千里迢迢嚟到赤鱲角,初嘗澐
聽好多朋友講依度食物高質 嚟到之後果然不會後悔
進入餐廳職員服務優質 安排座位 細心詢問位置滿意與否
看餐單時 職員細心解釋每樣菜點是什麼
餸菜份量,剛剛好 下次一定會再來!
2024-04-06
Type of Meal
Dinner
  • 蝦乾啫啫芥蘭煲
  • 趣脆咕嚕肉
  • 金牌釀焗蟹蓋
2024-04-01 267 views
食物質素、餐廳環境、服務一流,有大海景,空間感十足,Asia World Expo 會員仲有8折。有免費泊車, 沒有原因不來。要注意有dress code, Reception 備有男仕長褲可借用。
2024-03-29 307 views
媽咪生日臨急臨忙決定食呢間有靚景有好西既高級中菜餐廳👍🏻用餐享免費泊車,聽電話Yan小姐好貼心提供地圖👎🏻餐廳地址偏遠👍🏻環境一流,座位舒適闊落,空間感十足,擁無敵大海景,雖則1日前book,但Yan小姐好幫忙為我們悉心安排窗口座位及預訂生日蛋糕(🎂本應須48小時前預訂)👎🏻餐椅發現有污跡及頭髮👍🏻經理及侍應生客氣友善,亦有簡單介紹菜式,上菜速度快中有序👎🏻人手略嫌不足,沒有更換碗碟及分菜👍🏻甜品尤其精緻出色,驚喜之作,達星級水準👎🏻點心選擇少,菜餚賣相及味道一般👍🏻食物價錢合理,份量頗足,更有不同折扣優惠,CP值算高。Overall用餐體驗良好,會再光臨!
媽咪生日臨急臨忙決定食呢間有靚景有好西既高級中菜餐廳

👍🏻用餐享免費泊車,聽電話Yan小姐好貼心提供地圖
👎🏻餐廳地址偏遠

👎🏻餐椅發現有污跡及頭髮

👎🏻人手略嫌不足,沒有更換碗碟及分菜

👍🏻甜品尤其精緻出色,驚喜之作,達星級水準
👎🏻點心選擇少,菜餚賣相及味道一般

👍🏻食物價錢合理,份量頗足,更有不同折扣優惠,CP值算高。

Overall用餐體驗良好,會再光臨!
2024-03-10
$440 (Lunch)
Celebration
Birthday
  • 滿園花菊脆春卷
  • 芝麻脆皮鹽焗雞
2024-03-29 208 views
今日去了沄食午餐,這間食肆我們巳去了很多次。食物質數高,環境一流,。可以一邊看海,一邊品嚐美食。至於價錢合理,員工態度親切。在香港巳經很難找到這些餐廳,如果想要過一個寧靜又休閒的中午,這是不二之選。
2024-03-22 246 views
黜心精緻又美味,炒飯濕潤又爽口好正。晚飯試過2次,已經覺得好好,現在再試中午,沒有失望,加上有折,更如開心。芝麻雞正,棉花雞有傳統感,蝦餃一流。環境氣分正,有無敵海境。
黜心精緻又美味,炒飯濕潤又爽口好正。

• 趣脆咕嚕肉
  • 澐裳金箔鮮蝦餃皇
2024-03-09 389 views
今日中午見到呢間餐廳好似幾好咁,諗住去試一試。門口有一位女仔接待侍應,佢話今日full咗,咁我哋就諗住買外賣啦,問佢有啲咩等食,跟住就隊個iPad過嚟叫”自己睇啦”我哋揀咗幾個嘢食,清楚同佢講明要邊樣嘢食,邊一個價錢(因為有分一人份同埋例牌)。點知佢自己落錯單出咗單之後我哋提佢,話唔係要呢一款,佢就話”咪問咗你囉”。明明落單嘅時候已經同佢清楚講明要邊一款同埋邊一個價錢,自己落錯單仲聲大夾惡,態度十分之惡劣,永遠唔會幫襯!講嘢冇禮貌已經夠衰,個樣仲要極串態度極之惡劣
今日中午見到呢間餐廳好似幾好咁,諗住去試一試。
出咗單之後我哋提佢,話唔係要呢一款
,佢就話”咪問咗你囉”。

講嘢冇禮貌已經夠衰,個樣仲要極串態度極之惡劣
TakeAway
2024-03-07 248 views
菜色銜接得很恰到好處,吃完不會脹又非常滿足,從迎賓到離開都給予充分的貼心服務,很適合想要看著美麗海景、飛機用餐,而且帶著小孩的家庭。菜色可單點,也有搭配得宜的套餐,完全不馬虎、精緻的口味。這次加點了蟹蓋,那個細活將蟹肉收集在殼內焗烤,非常適合小孩食用,看了也食慾大開,孩子今天吃得非常主動和配合,可見小孩的嘴才是最挑的,燉牛腩(可能)更是入口即化,鍋巴烤大蝦也是絕配,酥脆鍋巴蘸滿濃郁湯汁,配上鮮彈的蝦子,我應該可以吃好幾隻,甜點推薦楊枝甘露和蓮蓉酥,不是一般得好吃。
中式料理
2024-03-06
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$700 (Dinner)
中式料理
  • 金牌釀焗蟹蓋
  • 黯然銷魂飯
2024-01-25 680 views
澐是一間令人有驚喜的餐廳. 第一次去拜訪依間餐廳, 員工非常有禮貌, 招呼一流.  食物質數更是意想不到的好 而且酒類飲品更有HAPPY HOUR, 甚至乎支裝紅白酒亦有買一送一優惠. 價錢亦相當合理.  而令我地最驚喜是甜品, 普通一個豆腐花都可以製作得十分精美.  坐在窗邊更可以看到飛機升降. 依間餐廳雖然位於亞博館, 但真係誠意推介
食物質數更是意想不到的好

桂香水中花
2024-01-20
$400 (Dinner)
桂香水中花
  • 趣脆咕嚕肉 芝麻脆皮鹽焗雞 鳳肝蜜汁金錢雞
2023-12-07 1307 views
亞博海景中菜廳去麗豪航天城酒店staycation,晚上去了亞洲國際博覽館2樓的中菜廳「澐」用膳餐廳主打高級中式精緻餐飲,所以裝潢瑰麗堂皇,環境一流,座位闊落加上落地玻璃門外可以看到無敵大海景及遠眺山景,大大提高用餐體驗我們直接點了晚餐套餐蟹肉燕窩羹﹕燕窩羹滋陰潤脾,配合蟹肉、蛋白,清甜鮮香、口感豐富紅燒蹄筋炆鮑魚﹕蹄筋軟糯、鮑魚彈牙,味道調和得很好脆皮安格斯牛肋肉﹕在安格斯牛肋肉外包上像是炸過的米網,口感特別,肉質鮮嫩澐裳特色炒飯﹕用豬肉末和菜末炒飯,味道不錯,不會很油膩蛋白杏仁露﹕滿滿杏仁香味,味道不算太濃烈,對於不太喜歡杏仁露的我來說,反而味道剛好作為高級中式精緻餐廳,恰如其分每碟菜式都是擺放在用充份加熱過的碟子上而且侍應服務態度很好,對擺盤亦非常講究,每支湯匙放的方向都是調整到一樣才放上桌美中不足的是每碟菜式份量其實不多,不過對於兩個食量不大的人來說,反而剛剛好。總結: 環境清靜舒適 裝潢瑰麗堂皇服務貼心週到 食物質素出色用餐體驗不俗 惟性價比略低味道: 9/10服務: 10/10環境: 10/10打卡: 8/10CP值: 5/10推介值:7/10
亞博海景中菜廳

我們直接點了晚餐套餐
紅燒蹄筋炆鮑魚﹕蹄筋軟糯、鮑魚彈牙,味道調和得很好
澐裳特色炒飯﹕用豬肉末和菜末炒飯,味道不錯,不會很油膩

作為高級中式精緻餐廳,恰如其分
每碟菜式都是擺放在用充份加熱過的碟子上

推介值:7/10
2023-12-06
Type of Meal
Dinner
今次我行過呢間口啤小店,本著好奇心,行咗入去試吓。仲記得第一啖啲蒸餃子,啱啱好嘅肉汁同彈牙餡料,真係好有驚喜,外皮薄到透啊!諗住只係匆匆食個午餐,點知竟然發覺到咁嘅寶藏!檸檬雞塊嘅酸酸甜甜,清新得嚟又唔會覆蓋過呢啲香脆嘅肉質。話晒嚟,佢哋嘅魚蛋粉,湯頭鲜美得滯,啲魚蛋咬落去Q彈得嚟又唔太硬,係潮汕牌子嚟㗎!真係有種簡單美味嘅家常感覺。蒜蓉上湯通菜亦都做到惹味嘅恰到好處,蒜香同甜美嘅通菜味真係夾到一流。而家講到最後,如果你問我會唔會再嚟?答案一定係一個大大聲嘅YES!這次嘅食評,想同大家分享下,有時候啲平民化小店都有得我哋探索同驚喜㗎。食物雖然唔炫目,但係味道同品質真係無得輸。👍🥟🌱
2023-10-22 1048 views
另一半鍾意食中餐,每年生日都去搵d唔同既餐廳慶生因為呢到比較遠,所以食中午環境幾好,舒服,d枱隔得好開魚子醬帶子芋角 -這個正常灌湯餃 - 呢個好食,個湯都好好味鴛x腸粉(?)-呢個味道正常,但我幾鍾意佢咁樣有兩個味,得2個人食可以試多d野佢竟然有金錢雞,唔係最傳統既做法,似中式burger lol但好好吃,呢個可以encoure,同埋好少地方有柚子蝦球 - 呢個都讚,本來以為好似出面咁用柚子醬,但佢係用西柚整個長壽麵~都好吃同埋呢到有dress code,男士要著長褲雖然佢已經whatsapp左我,但我都無睇到lol結果我地著左短褲去lolll咁佢都會有條長褲借俾你著既
另一半鍾意食中餐,每年生日都去搵d唔同既餐廳慶生
因為呢到比較遠,所以食中午
環境幾好,舒服,d枱隔得好開

魚子醬帶子芋角 -這個正常
魚子醬帶子芋角

灌湯餃 - 呢個好食,個湯都好好味
灌湯餃

鴛x腸粉(?)

但好好吃,呢個可以encoure,同埋好少地方有
金錢雞

柚子蝦球
整個長壽麵~都好吃
蟹肉燴麵

同埋呢到有dress code,男士要著長褲
雖然佢已經whatsapp左我,但我都無睇到lol
結果我地著左短褲去lolll
咁佢都會有條長褲借俾你著既
芝麻卷
2023-10-08
$500 (Lunch)
Celebration
Birthday
魚子醬帶子芋角
灌湯餃
金錢雞
柚子蝦球
2023-08-10 1625 views
是咁的,我哋一行16 個食飯 fairwell,大家都無乜 idea 下就試吓呢間。事先攞晒餐牌大家報定食乜方便落單。去到坐低左,話未齊人唔收張柯打紙住,ok,等陣先。齊人喇,比張我哋事先落的柯打比佢,上菜時候,海折同點心前菜的數目錯晒😅 其實好簡單,換就得囉,部長唔肯換:將就吓…要整好耐架…再之後上菜,佢放低左我哋以為仲有幾碟上,我哋點啲魚呀雞呀,數量如圖,係一碟幾個人分😂😂 咩料,仲衰過茶記。仲有碟飯呀面呀都係幾個人分。我地食緊幾舊水飯喎,唔係碟頭喎😅😅睇相原來人地食啲甜品餐好似好正,不過呢啲服務攪唔掂啦,幫佢落埋單都攪成咁。

2023-07-03 1897 views
三五知己首次幫襯,環境一流,座位寬鬆,招呼好好。遠眺山與海,加上某小島的頂部被雲輕輕,貌似富士山美境,感恩。因家住青衣區,搭機鐵即日來回只需47蚊,交通便捷,去程6條友差不多包車架!輕鬆舒適。《澐》,價錢當然不是普通大排檔酒樓級數啦!預算貴20%左右吧!但如果登記做會員,就有8折優惠。因第一次光顧,未知玩法和是否再翻嗒,故只用指定信用咭找數便算,都有85拆。整體食物味道和賣相都好好,知己們總評最欣賞是黑毛豬叉燒,暫時坊間吃過的最優秀。其次是慢煮牛肋肉,軟硬度炆得剛剛好,適合上左年紀的我哋,兩味都有驚喜。焗蟹蓋啖啖蟹肉,真材實料,但個人意見稍嫌昂貴,若價錢相若,吃皇帝蟹腳更開心。咕嚕肉墊在冰碟上菜,賣相精緻。杏汁豬肺湯、芝麻雞、啤梨型的墨魚滑和炒芥蘭等就一般啦!甜品選擇了用乾冰玩仙境的楊枝甘露和桂香水中花(豆腐)賣相當然吸引,打咭位,味道正常啦!人均消費450蚊,如果加多一碟粉麵飯應該更完美。整體評價中上,有機會幫襯的,下次記得要先入會,享8拆和指定坐窗邊位,早點入座睇日落。

2023-07-02
$450 (Dinner)
2023-06-13 1291 views
聽聞呢間中餐廳好好食,所以就專登嚟亞洲博覽會站食呢間中餐廳。環境優美,店員態度好。佢哋主打高級中式精緻餐飲,位處大嶼山海旁,環抱180度的機場美景及無敵大海景。讓您一邊享用美酒佳餚,一邊融入海天一色的寫意氛圍海鹽燒鮮鮑魚鮑魚係每隻叫,唔會太靭,好好食!招牌蜜汁叉燒皇一定要嗌佢哋嘅叉燒!絕對一試難忘,而且仲係好似!推介大家一定要食😋😋😋紫澐夢境甜品一嚟嘅時候真係好似入咗仙境一樣,雪糕好食,而焦糖燉蛋唔會太甜,份量十足。衣著: 端莊便服 - 男士請勿穿著拖鞋、沙灘/塑膠涼鞋、露趾鞋、無袖襯衫或短褲

海鹽燒鮮鮑魚
鮑魚係每隻叫,唔會太靭,好好食!

招牌蜜汁叉燒皇
一定要嗌佢哋嘅叉燒!
絕對一試難忘,而且仲係好似!推介大家一定要食😋😋😋

• 海鹽燒鮮鮑魚
  • 紫澐夢境
2023-06-11 968 views
澐.NUVA是一家位於大嶼山海旁的高級中式精緻餐廳,提供多款經典廣東菜式,其中包括了順德名菜「金錢雞」等。澐.NUVA是由一支經驗豐富的餐飲團隊主理,定期與不同的畫廊和藝術團體合作,營造出一場融合了藝術元素的味覺與視覺盛宴。餐廳環抱著180度的美景,讓客人在享用美食的同時,也能融入海天一色的自然氛圍,感受到大自然的美好。澐.NUVA的室內設計以「引景入室」為概念,將室外的美景融入室內,使用水和雲的工藝美術呈現出來,為客人帶來極致的用餐體驗。澐.NUVA的設計和菜品均獲得了多個獎項,其中包括2019/2020亞太設計精英邀請賽的餐飲空間金獎。如果您想要品嚐高級中式美食,並且享受到180度的美景,澐.NUVA絕對是您的不二之選。