2023-01-06 100 views
Merry Christmas 🎄🎅🏻 又到聖誕 當然要出去應下節 感受下節日氣氛啦🥰 今年真係好多人好熱鬧 喺尖沙咀行咗一陣都頂唔順 決定要食番個tea先🥹見到Oasis bar & grill推出左兩款Christmas Tea Set 賣相非常吸引😍 2款Tea set分別為全咸點同半咸半甜點 我哋就揀咗後者🥰Savoury烤焗車厘茄忌廉芝士法包炭燒大蝦伴牛油果醬撻巴馬火腿配密瓜炙燒芝麻吞拿魚Sweet藍莓丹麥酥菠蘿椰子奶凍每日精選芝士蛋糕紅莓朱古力慕絲撻英式鬆餅配果醬及忌廉芝士聖誕曲奇Tea or Coffee我自己就偏好甜點多一d scone仲要岩岩焗起架🥰 除咗嘢食幾好食之外 餐廳嘅佈置亦都非常有聖誕氣氛 如果想試嘅記得book位 仲可以坐到鳥籠位🌟

Savoury

英式鬆餅配果醬及忌廉芝士
聖誕曲奇

Tea or Coffee

2023-01-02 96 views
31/12 倒數前去食個飯,所以被趕走都無所謂.去之前有book位,都唔洗等嘅.去到叫左個凱撒沙律,安格斯牛小排,酥炸原隻軟殼蟹蟹肉蟹膏意大利飯同一杯白酒.上菜速度都算正常,咁忙黎講~但系上菜次序有啲掉轉咗咁姐.最後食曬之後有問要唔要甜品,同佢講唔洗 收晒啲嘢,好快就有張單比你. 真系未試過未叫埋單,就有單黎.😂上左個意大利飯,再上牛小排,最後上沙律👌🏻😂(白酒無影相意大利一般-唔好食 之間,牛小排好細份 仲好多根位. 沙律最正常 好食嘅.
31/12 倒數前去食個飯,所以被趕走都無所謂.
去之前有book位,都唔洗等嘅.
上菜速度都算正常,咁忙黎講~
但系上菜次序有啲掉轉咗咁姐.

真系未試過未叫埋單,就有單黎.😂

上左個意大利飯,再上牛小排,最後上沙律👌🏻😂(白酒無影相

2023-01-01 63 views
🎅🏻聖誕節緊係要搵個又靚又有氣氛既地方同伴侶/閨蜜食野啦!呢度既聖誕Tea Set非常吸引,影相靚之餘仲好好味,環境佈置得好有節日氣氛,今次bk左大鳥籠位,邊食邊傾享受一個寫意既聖誕!🎄𝒪𝒶𝓈𝒾𝓈 𝒳’𝓂𝒶𝓍🎄𝓐𝓯𝓽𝓮𝓻𝓷𝓸𝓸𝓷 𝓽𝓮𝓪($498 for/2)有全鹹點or全甜點2款選擇,我就揀左全鹹點,質素有水準,其中最愛係炭燒大蝦伴牛油果醬撻,蝦肉彈牙惹味;炙燒芝麻吞拿魚甘香鮮味;自家制香脆蝦多士鬆脆滋味,令人一試難忘!✨自家制香脆蝦多士✨鵝肝慕絲多士伴果醬✨金文畢慕絲餅乾✨烤焗車厘茄忌廉芝士法包✨炭燒大蝦伴牛油果醬撻✨巴馬火腿配蜜瓜✨炙燒芝麻吞拿魚✨英式鬆餅配果醬及忌廉芝士✨聖誕曲奇🍹Very Merry($48)飲品送咖啡或茶,我就加錢轉左特飲,顏色夢幻味道酸甜,正好中和一下油膩感!

🎅🏻

🎄𝒪𝒶𝓈𝒾𝓈 𝒳’𝓂𝒶𝓍🎄
𝓐𝓯𝓽𝓮𝓻𝓷𝓸𝓸𝓷 𝓽𝓮𝓪($498 for/2)

✨自家制香脆蝦多士

✨炙燒芝麻吞拿魚

✨英式鬆餅配果醬及忌廉芝士

✨聖誕曲奇

🍹
Very Merry($48)
1K
2023-01-01 74 views
今晚去了諾士佛臺搵食,這裡雖然唔似在樓下整條街人來人往嘅感覺,但整體嘅佈置同氣氛又係另一個感覺!同朋友想搵個地方食得好外個環境又唔錯,價錢同食物質素都要好,這裡應該係一個唔錯嘅選擇!望望餐牌,內有喜歡嘅口味,當然不用多想就可以落單,先上了個經典凱撒沙律伴溫泉蛋及脆煙肉加配煙三文魚,凱撒沙拉中混雜了香濃柔順的醒胃醬汁加爽口沙律菜,中間有隻香濃溫泉蛋,配上塊脆包入口味道份外香滑,旁邊還有塊香脆芝士,入口香脆味濃,加埋兩朵由煙熏三文魚作成嘅花,作為今晚開始確實係唔錯嘅選擇!主食就係這個酥炸原隻軟殼蟹蟹肉蟹膏意大利飯,這個意大利飯內每粒米飯都沾滿了香濃蟹膏之餘,上面還加埋鮮甜美味嘅蟹肉,重點就係還有酥炸原隻軟殼蟹,入口十分香脆軟熟,真係啖啖入口都有蟹嘅味道!自己不用多重功拆殼去肉就可以食到,蟹控必食推介!當然這裡除了食之外,還有不同嘅飲品選擇,今晚就點了杯清新口味嘅REFRESHING PASSION,一杯飲品有柚子蜜,柑橘汁,熱情果、新鮮薄荷葉,同埋梳打水等調配已成,入口冰涼清新,同朋友可以邊食邊享受這裡感覺清新環境,確實又係一種生活享受!

Type of Meal
Dinner
2023-01-01 33 views
聖誕要有儀式感~~除左食自助餐外,食Christmas afternoon tea 都係好選擇!趁住早放去左 oasis bar嘆 XMas afternoon teaset!搖椅都綁上聖誕節日裝飾,供客人影相打卡!特別之處係有全咸/半咸半甜兩款menu! 就揀左傳統half half喇Oasis Xmas afternoon tea $498/2咸點:烤焗車厘茄忌廉芝士法包炭燒大蝦伴牛油果醬撻撻底好脆,大蝦口感爽彈!巴拿馬火腿密瓜炙燒芝麻吞拿魚甜點:藍莓丹麥酥如果鬆脆d 會更好!菠蘿椰子奶凍椰子味好香滑~芝士蛋糕紅莓朱古力慕絲撻呢款有3件,朱古力慕絲加上紅莓酸酸地幾好味!英式鬆餅配果醬+忌廉芝士聖誕曲奇鬆餅熱辣辣,口感還不錯!very merry +$48 一杯非常聖誕feel嘅特飲,飲落飲紅石柚、紅莓嘅酸甜果味,幾清新!另一杯則點了檸檬茶~
聖誕要有儀式感~~

搖椅都綁上聖誕節日裝飾,供客人影相打卡!

特別之處係有全咸/半咸半甜
兩款menu!
就揀左傳統half half喇

Oasis Xmas afternoon tea
$498/2

咸點:

炭燒大蝦伴牛油果醬撻
撻底好脆,大蝦口感爽彈!

巴拿馬火腿密瓜

甜點:
藍莓丹麥酥
如果鬆脆d 會更好!
菠蘿椰子奶凍
椰子味好香滑~

芝士蛋糕
紅莓朱古力慕絲撻
呢款有3件,朱古力慕絲加上紅莓酸酸地幾好味!

英式鬆餅配果醬+忌廉芝士
聖誕曲奇
鬆餅熱辣辣,口感還不錯!

very merry
+$48
另一杯則點了檸檬茶~
2022-12-23
$250 (Tea)
🧡💚❤️聖誕節嘆下午茶🎄聖誕節大家去咗邊度呢?雖然話聖誕節要食大餐😆不過weekend嘆個下午茶都係有需要嘅!❣️Oasis X'mas Afternoon Tea❣️ $498/2ppl下午茶set 有半鹹半甜或全鹹點選擇,平時食tea好少會見到全鹹點🤭加上今朝早餐食咗好多甜食🤣嗌返個All Savoury Tea Set平衡下先!All Savoury 10款鹹點Homemade Crispy Prawn Toast🍤自家製香脆蝦多士口感香爽,內餡為彈牙蝦肉Foie Gras Terrine w/Jam🥖鵝肝慕絲多士伴果醬鵝肝慕絲絲滑軟綿,搭配果醬酸酸甜甜Pepperoni & Camembert Cheese Baguette🧀金文畢芝士辣肉腸法包芝士同辣肉腸完美配搭,有種食緊迷你pizza嘅感覺Smoked Salmon Mousee Cracker🍪煙三文魚慕絲餅乾煙三文魚分量足夠,厚度適中有口感Roasted Cherry Tomato Cream Cheese Toast🍅烤焗車厘茄忌廉芝士法包車厘茄酸酸甜甜剛好中和忌廉芝士嘅膩Grill Prawn w/Guacamole T
🧡💚❤️
聖誕節嘆下午茶🎄

All Savoury 10款鹹點

Homemade Crispy Prawn Toast
🍤自家製香脆蝦多士
口感香爽,內餡為彈牙蝦肉

Foie Gras Terrine w/Jam
🥖鵝肝慕絲多士伴果醬
鵝肝慕絲絲滑軟綿,搭配果醬酸酸甜甜

🧀金文畢芝士辣肉腸法包
芝士同辣肉腸完美配搭,有種食緊迷你pizza嘅感覺

Smoked Salmon Mousee Cracker
🍪煙三文魚慕絲餅乾
煙三文魚分量足夠,厚度適中有口感

🍅烤焗車厘茄忌廉芝士法包
車厘茄酸酸甜甜剛好中和忌廉芝士嘅膩

Grill Prawn w/Guacamole Tart
🥑炭燒大蝦伴牛油果醬撻
牛油果醬香甜軟滑,炭燒大蝦有風味

Parma Ham with Melon
🍈巴馬火腿配密瓜
清新嘅蜜瓜搭配鹹香火腿,令人上癮

Sesame Seared Tuna
🐟炙燒芝麻吞拿魚
吞拿魚大大件,厚實啖啖肉

Scone w/Jam & Cream
🧁英式鬆餅配果醬及忌廉芝士
鬆餅牛油味好香,最鍾意配忌廉芝士食

Santa's Special Cookie
🤶🏻聖誕曲奇
長型曲奇好特別,曲奇香脆好味

Tea or Coffee
☕️茶或咖啡
飲咗凍奶茶,英式奶茶 茶香奶滑

餐廳有濃濃嘅聖誕氣氛🎄就連下午茶餐架都有好多聖誕裝飾,環境又舒服,好適合打卡✨BTW記得save post,方便向店員查詢有關下午茶餐啦❣

📍Oasis Bar & Grill
📍尖沙咀諾士佛臺1號8樓
2022-12-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$274 (Tea)
2022-12-31 17 views
向來都好鍾意食afternoon tea,最近見到推出咗聖誕主題嘅下午茶當然唔可以錯過🎄當中最特別嘅就係,下午茶set可以有兩個選項,其中一個九成都係咸點,而另外一個就係一半一半,真係好貼心啊!我平時食下午茶都會食淨咗啲甜點,今次揀咗以鹹點為主嘅下午茶就真係啱晒我呀,每一款都各具特色,最後完全冇食淨😝佈置充滿聖誕氣氛嘅鐵架,上面裝上多款鹹甜美點,細細件好精緻~賣相一流,而且味道都相當之唔錯!就算過咗聖誕都可以再嚟食呀~Oasis X'mas Afternoon Tea(All Savoury)$498 for 2🔸自家製香脆蝦多士🔸鵝肝慕絲多士拌果醬🔸金文畢芝士辣肉腸法包🔸煙三文魚慕絲餅乾🔸烤焗車厘茄忌廉芝士法包🔸炭燒大蝦伴牛油果醬撻🔸巴馬火腿配密瓜🔸炙燒芝麻吞拿魚🔸英式鬆餅配果醬及忌廉芝士🔸聖誕曲奇🔸咖啡或茶當中我就最鍾意金文畢芝士辣肉腸法包,芝士燒到溶溶地下面係辣肉腸,味道好豐富!炭燒大蝦伴牛油果醬撻,隻蝦大大隻而且爽口彈牙都好正~

🔸自家製香脆蝦多士
🔸炙燒芝麻吞拿魚
🔸英式鬆餅配果醬及忌廉芝士
🔸聖誕曲奇
🔸咖啡或茶

⭕聖誕節唔知大家去咗邊度打卡呢?📸我就去左同個好姐妹試左個聖誕Tea Set非常吸引,味道好食之外,仲好打卡able,而且店內外環境佈置得好有節日氣氛🎉有大大個鳥籠位,點影都靚👍👍🎄 Afternoon Tea($498 for/2)有全鹹點or半鹹半甜點2款選擇,我就揀左半鹹半甜點,因為兩款都想試下,一個架一次過可以滿足曬你兩個願望 💕🤪當中所有食物都好有水準,包你令人一試難忘‼️👌🍵🔻烤焗車厘茄忌廉芝士法包🔻炭燒大蝦伴牛油果醬撻🔻巴馬火腿 配密瓜🔻炙燒芝麻吞拿魚🔻藍莓丹麥酥🔻菠蘿椰子奶凍🔻每日精選芝士蛋糕🔻紅莓朱古力慕絲撻🔻英式鬆餅 配果醬及忌廉芝士🔻聖誕曲奇🔻咖啡或茶我幾喜歡炭燒大蝦伴牛油果醬撻,入面好多牛油果醬,好香,而且個皮都整得好特別,加埋大蝦一齊食🥰一流呢一間餐廳絕對食得又可以打卡,好啱少女,鋪頭裝潢都係好別緻,睇得出好用心,相信除咗t之外,平時啲嘢食都應該唔錯,下次可以過嚟試下食其他

🎄 Afternoon Tea($498 for/2)
🔻烤焗車厘茄忌廉芝士法包
🔻紅莓朱古力慕絲撻
🔻英式鬆餅 配果醬及忌廉芝士
🔻聖誕曲奇
🔻咖啡或茶

這間位於尖沙咀鬧市中的小綠州,推出聖誕節期間限定的下午茶,充滿節日氣氛,打卡必選。🎄Oasis Christmas Afternoon Tea $498 for 2下午茶有兩款選擇,一款是全鹹點,另一款是半鹹半甜。小編選了半鹹半甜款式,共有四款鹹點及五款甜點,再配聖誕曲奇及餐茶。🦋烤焗車厘茄忌廉芝士法包🦋炭燒大蝦伴牛油果醬撻🦋巴馬火腿配蜜瓜🦋炙燒芝麻吞拿魚🦋藍莓丹麥酥🦋菠蘿椰子奶凍🦋每日精選芝士蛋糕🦋紅莓朱古力芝士撻🦋英式鬆餅配果醬及忌廉芝士🦋聖誕曲奇鹹點及甜點均沒有令人失望,打卡滿分之餘,食物質素高。炭燒大蝦伴牛油果醬撻,蝦肉夠彈牙爽口,配上牛油果醬,味道好夾。炙燒芝麻吞拿魚,半生熟的厚切吞拿魚表面灑上黑胡椒及芝麻,入口層次豐富。英式鬆餅水準也不遜於酒店級質素,口感綿軟不會太乾身,塗上果醬或忌廉芝士同樣出色。

🦋烤焗車厘茄忌廉芝士法包
🦋紅莓朱古力芝士撻
🦋英式鬆餅配果醬及忌廉芝士
🦋聖誕曲奇

2022-12-30 33 views
🔔平安夜同女女去食左一個好有🎊⛄聖誕氣氛嘅🎀tea set🍽️🍴Oasis bar & grill環境舒適,餐廳仲有好多聖誕布置🎄今日都很多人來慶祝打卡👍我哋揀咗 All Savoury😀😋 $498兩位。🦐Homemade Crispy Prawn Toast 自家製香脆蝦多士蝦多士鬆脆唔油膩,配沙律醬食。🦆Foie Gras Terrine w/Jam 鵝肝慕絲多士伴果醬鵝肝慕絲入口幼滑,味道甘香。🧀Pepperoni & Camembert Cheese Baguette金文畢芝士辣肉腸法包芝士味道香濃,同辣肉腸好夾👍🐟Smoked Salmon Mousee Cracker 煙三文魚慕絲餅乾煙三文魚肥美滑溜😋🍅Roasted Cherry Tomato Cream Cheese Toast烤焗車厘茄忌廉芝士法包車厘茄清新❤️🥑Grill Prawn w/Guacamole Tart 炭燒大蝦伴牛油果醬好喜歡這款,大蝦爽口,牛油果醬好香滑。🍈Parma Ham with Melon 巴馬火腿配蜜瓜 日本蜜瓜超甜,配火腿夠fresh。🐟Sesame Seared Tuna炙燒芝麻吞拿魚

我哋揀咗 All Savoury😀😋 $498兩位。

蝦多士鬆脆唔油膩,配沙律醬食。

鵝肝慕絲入口幼滑,味道甘香。

金文畢芝士辣肉腸法包

芝士味道香濃,同辣肉腸好夾👍

煙三文魚肥美滑溜😋

車厘茄清新❤️

好喜歡這款,大蝦爽口,牛油果醬好香滑。

🍈Parma Ham with Melon 巴馬火腿配蜜瓜

日本蜜瓜超甜,配火腿夠fresh。

🐟Sesame Seared Tuna

炙燒芝麻吞拿魚

魚肉半熟,芝麻香口。

🍞Scone w/Jam & Cream 英式鬆餅配果醬及忌廉芝士

鬆餅熱辣辣又鬆軟。

🍪Santa's Special Cookie 聖誕曲奇

包裝可愛,可以帶回家做紀念品。

☕🍵跟餐Tea or Coffee免費,我飲香滑既 cappuccino ,女女飲Very Merry (+$48),係cranberry 果汁,味道酸甜清新。

2022-12-24
生日前一晚先諗食咩,好彩都book到間唔錯嘅餐廳。但因為太遲book枱,所以坐唔到打卡位,有點可惜。臨近聖誕節,餐廳都算多人,安排左普通嘅2人座位,迫就唔算迫,但如果枱與枱之間嘅距離可以再遠小小會好D。經典水牛城雞翼我覺得咸左d, 但係我對面嗰個食得好滋味。冬陰公海鮮扁意粉好香冬陰公味,香得來又唔太辣,值得一試炭燒美國肉眼伴香草新薯好juice, 炭燒味濃~唔錯MocktailsLips of an angel玫瑰花香加挑&蘋果味Pussy Foot甜品係西班牙油炸鬼上面灑左d糖霜,甜甜地,口感煙煙韌韌配上祝賀字句,為今年嘅生日飯畫上個完美嘅句號~

經典水牛城雞翼
我覺得咸左d, 但係我對面嗰個食得好滋味。
經典水牛城雞翼

冬陰公海鮮扁意粉
好香冬陰公味,香得來又唔太辣,值得一試
冬陰公海鮮扁意粉

炭燒美國肉眼伴香草新薯
好juice, 炭燒味濃~唔錯

Mocktails
Lips of an angel
玫瑰花香加挑&蘋果味

Lips of an angel

Pussy Foot
Pussy Foot

甜品係西班牙油炸鬼
上面灑左d糖霜,甜甜地,口感煙煙韌韌
配上祝賀字句,為今年嘅生日飯畫上個完美嘅句號~

2022-12-21
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
  • 冬陰功海鮮扁意粉
2022-12-27 37 views
🕊️放工後想靜靜地同閨蜜食飯談心,近近地揀左諾士佛台嘅「Oasis Bar & Grill」,係餐廳門口就聽到雀仔叫聲,放鬆又治癒!🌿呢度以大自然為主題,有兩種唔同風格嘅裝修,環境好Chill好舒服,無論影相打卡,或者食飯飲野都可以一次過滿足晒!🍝冬陰功海鮮扁意粉($198)估唔到海鮮咁豐富,有爽口既大蝦、鮮甜既帶子同青口,我就鐘意加d青檸汁,令冬陰功味道更清新好味!👍🏻法國鵝肝伴焦糖波蘿。芝麻菜魚籽醬及雜莓醬($148)特別推薦呢款小食,鵝肝煎得好靚,甘香柔滑,入口即化,配上酸甜醬汁層次更豐富,令人回味無窮!🐔水牛城雞翼($88)雞翼夠曬大隻,酸酸辣辣,開胃好惹味呀!🍫雜莓香濃朱古力撻伴紅莓醬($108)朱古力味香醇濃郁,結合香脆撻皮,朱古力粉絲一定會鍾意!
🕊️

🌿

🍝
冬陰功海鮮扁意粉($198)

👍🏻
法國鵝肝伴焦糖波蘿。芝麻菜魚籽醬及雜莓醬($148)

🐔
水牛城雞翼($88)
雞翼夠曬大隻,酸酸辣辣,開胃好惹味呀!

🍫
雜莓香濃朱古力撻伴紅莓醬($108)
朱古力味香醇濃郁,結合香脆撻皮,朱古力粉絲一定會鍾意!
2022-12-26 28 views
今日嚟到位於諾士佛台嘅oasis Xmas afternoon tea🎄,位置真係好方便,入到去真係充滿聖誕氣氛,而且仲有而家大熱嘅鳥籠座位添啊。afternoon tea 真係好貼心啊,有全鹹點,或者一半鹹一半甜 ,而我呢就係比較鍾意食鹹點嘅人。平時呢啲higt tea set都係打卡多,意想唔到佢呢度嘅食物水平都幾高。🎄🤶Christmas high tea set: $498 (For Two)⚜️Homemade Crispy Prawn Toast自家製香脆蝦多士 (佢將啲蝦肉打溶咗,加上多士脆卜卜)⚜️Foie Gras Terrine w/jam鵝肝慕絲多士伴果醬(本身鵝肝係鹹香味,加埋果醬味道更豐富)⚜️Pepperoni & Camembert Cheese Baguette金文畢芝士辣肉腸法包⚜️Smoked Salmon Mousee Cracker煙三文魚慕絲餅乾⚜️Roasted Cherry Tomato Cream Cheese Toast烤焗車厘茄忌廉芝士法包(配搭幾特別,車厘茄少少酸酸地,配搭埋芝士嘅香味)⚜️Grill Prawn w/Guacamole Tar

⚜️Homemade Crispy Prawn Toast
自家製香脆蝦多士 (佢將啲蝦肉打溶咗,加上多士脆卜卜)
⚜️Foie Gras Terrine w/jam
鵝肝慕絲多士伴果醬
(本身鵝肝係鹹香味,加埋果醬味道更豐富)
金文畢芝士辣肉腸法包
煙三文魚慕絲餅乾
⚜️Grill Prawn w/Guacamole Tart
炭境大蝦伴牛油果醬控(啲蝦好新鮮彈牙,配搭牛油果,好fresh)
⚜️Parma Ham with Melon
巴馬火腿配密瓜
⚜️Sesame Seared Tuna
⚜️Scone w/Jam & Cream
英式鬆餅配果醬及忌廉芝士(夠晒鬆軟,有淡淡芝士香)
⚜️Santa's Special Cookie
聖誕曲奇(係薑餅,好有聖誕氣氛)

如果想要靚靚特飲就可以另外加錢
Very Merry (+$48)
Warmest Wishes (+$58)
Sparkling Wine Free Flow (+$138)
2022-12-25 52 views
話說啊鼠同朋友一直以來都未有嘗試過貴婦下午茶☕️作為兩個八婆一定要去嘗試一下,睇左好幾個foodie介紹決定試下呢間。其實餐廳提供左兩款下午茶,一款係全鹹點,一款係半鹹甜點,而打算將優雅下午茶當飯食既我地就選擇左前者😂鳥籠設計既餐架的確非常吸引人打卡影相,餐廳環境亦算唔錯。但店員服務就一般,我地當時係ig預約左但店員就話無record,直到我地比手機對話佢睇先至唔情願咁放我地入去🫠1.自家製蝦多士 7/10蝦肉尙算彈牙,加上香脆口感味道不錯。只係我原本期望係熱辣辣,但都理解可能下午茶set就係整定係度,只係我滿心期待會翻熱一下2. 鵝肝慕斯多士伴果醬由於啊鼠偏食嚴重唔夠膽食鵝肝🥶所以不予置評3. 芝士辣肉腸法包& 烤焗車厘茄忌廉芝士法包 (6/10 & 5/10)食到呢兩舊既時候啊鼠已經接受可能下午茶就係大部分都係凍盤呢樣嘢,只係因為自己少食呢類型所以孤陋寡聞🥶只係我以為法包應該會整脆,冇諗過嘅係呢塊包居然煙韌到咬開個下上面既料已經跌得七七八八🤣芝士辣肉腸既配搭經典常見唔多講,後者我睇餐牌既時候以為會好夾,但比想像中難食。未到不可饒恕既地步,如果攞槍指著我我會食。4. 炭燒大蝦伴牛油果醬

1.自家製蝦多士 7/10

2. 鵝肝慕斯多士伴果醬

由於啊鼠偏食嚴重唔夠膽食鵝肝🥶所以不予置評

4. 炭燒大蝦伴牛油果醬撻 6.5/10

其實大蝦既調味都幾惹味,加上彈牙口感,係啊鼠非常喜歡既類型。但下面既撻皮係甜既,類似雪糕筒既味道成功令討厭鹹甜口味既我放棄左蝦以外既部分🐹

5. 巴馬火腿配蜜瓜 7/10

味道唔錯,口感亦都無好乾好似紙皮,頗柔軟。值得一讚既係巴馬火腿既量都幾多,多到我忍唔住攞左啲黎送多士😂好可惜手腳唔協調既啊鼠跌左半舊,我會將呢份遺憾帶入棺材😇

5. 炙燒芝麻吞拿魚 6/10
雖然我有一秒期待會係熱盤,但仍然令我感覺置身於冰島🧊外層炙燒過並且灑滿芝麻,味道無驚喜,中庸之選

6. 英式鬆餅配果醬及忌廉芝士 6/10
Scone係我同友人最期待既,但係可能期望越大失望越大,scone並唔係我地喜歡既類型,粉感比較重,味道就係一般有牛油香既scone

整體上其實食物質素一般,不過我明白食下午茶係為左影下相傾下計,如果唔係為左食而去既朋友們都可以一試,畢竟其實下午茶個個area都係幾靓既。

$428 for two (星期一至五)
尖沙咀諾士佛臺1號8樓
2022-12-25 42 views
今日24號平安夜,約咗三位好姊妹嚟High Tea,訂咗3:30,入坐職員已講明5:00要交枱,個半鐘都算急趕架;3:40已要求我地落單,再多幾分鐘又嚟問飲咩,再多十幾分鐘,職員又嚟,問last order有無野要落。四人,張枱細到呢,同二人枱一樣,搞到我地先交返4杯清水俾職員,之後要夾手夾腳攞晒野食到自己隻碟,快快交返個「雀籠」俾職員,張枱至叫做啱啱好(可睇相)
Tea  set