2015-12-23 2698 views
午飯時間飯腳想食台灣野,便到屋喔一試,lunch set選擇都算多,餐飲包熱黑糖薑茶或凍柳丁茶,加$10可轉飲$30以下既特飲,如珍珠奶茶或咖啡黃金雞排肉躁飯,配熱薑茶,$58,好懷舊的飯盒,份量都幾大,估唔到入面都放到幾多飯,內有炸雞粒,半隻半熟蛋,咸菜同肉燥,雞粒炸得尚算香口,雞肉幾嫩,不硬身,肉燥及咸菜伴飯一流,咸菜同時可減低炸雞的油膩感,肉燥份量又足夠伴飯熱薑茶,夠暖,好暖身,黑糖味岩岩好,不會太甜
黃金雞扒肉燥飯

熱薑茶,夠暖,好暖身,黑糖味岩岩好,不會太甜
黃金雞扒肉燥飯
2015-12-18 2103 views
是日和朋友在中環閑逛,順道來一試這間前陣子頗火紅的台灣菜。晚上六時許但人不多,我們每人點了dinner set 加甜品,上菜時店員主動問要不要share來吃,service 很不錯。先來的松露野菌蠔仔燉飯, 松露同蠔仔的味道是意想不到的配合,燉飯煮得很creamy, 天寒地凍吃這個真的有很幸福的感覺喔~ 我們還點了野菜花枝墨汁鮮味燉飯,同樣相當有水準,而最遲來的秘製古早三杯雞,酒香撲人,配飯也是不錯。 吃飽了還有甜品,我們選了tiramisu,cheesecake 和panna cotta。Tiramisu 沒有像menu那樣以盆栽盤呈上,有些少失望,味道和cheesecake 一樣都算不過不失, 反而panna cotta造得非常香滑濃郁, 什有驚喜!
松露野菌蠔仔燉飯
野菜花枝墨汁鮮味燉飯
秘製古早三杯雞
tiramisu, cheesecake , panna Cotta
2015-12-17
$85 (Dinner)
2015-12-16 1670 views
咁難得黎到中上環搵朋友,其實食咩都無咩所謂~不過聽朋友講附近有間台灣食店不錯,而且非常近,就過黎試下價錢算是幾驚喜,無想過在中上環有一間環境好岩傾計,但價錢算幾便既餐廳。一黎到既係一個好簡單既Salad, D菜都幾新鮮。對於返左工既人黎講,有菜食真係好幸福!之後黎既係一個好經典既肉燥豬扒飯,D豬扒炸得好好,唔會好乾水;而個蛋雖然係糖心,但就無咩特別。而肉燥撈飯就永遠都咁好食XDD無得輸!至於上面既小菜係朋友介紹既抄牛扒。食左之後發覺真係幾香,可能因為係用牛扒抄,同出面食到既好唔同我自己就最鐘意糖醋炒里肌!!!個豬肉食落有別於平日既糖燥炒豬肉,雖然唔知係咩豬肉,但個口感好好,而且有埋菠蘿既酸味,真係好正~估唔到普通一餐飯會有咁既水準。最後口癢要左個炸雞小食,不過不失~
而肉燥撈飯就永遠都咁好食XDD無得輸!
我自己就最鐘意糖醋炒里肌!!!
最後口癢要左個炸雞小食,不過不失~

2015-12-02
Type of Meal
Dinner
  • 糖醋炒里肌
2015-12-11 261 views
上星期同兩個同事放工之後想搵好野食慰勞下自己,見到屋喔個裝修幾簡潔同特別就入左去試下。可能係平日既晚上,加上我地黎得早,所以都仲有唔少位。之後我地叫待應推薦幾道出名D既菜,點左個沙律、焦燒鳳梨糖醋里肌、蒜香排骨肉燥飯同埋個炒牛肉。個沙律正正常常,D菜都幾新鮮,食落幾開胃。蒜香排骨肉燥飯都幾好食,排骨炸得幾香同脆,又有D酸菜配搭下,感覺唔會太油膩,份量都好足。焦燒鳳梨糖醋里肌,同普通茶記既生炒骨分別唔大,酸酸甜甜,幾岩送飯。待應推薦既鹽酥雞,食落的確有D似台灣夜市既味道,炸得都幾酥脆,不過我個人覺得咸左少少。炒牛肉,我地覺得咁多樣茶入面個人認為最好食,牛肉炒得岩岩好,唔會太老,食落D汁都好正。飲品我點左抹茶紅豆沙冰,幾好味,不過就無特別驚喜。
沙律
個沙律正正常常,D菜都幾新鮮,食落幾開胃。
蒜香排骨肉燥飯
炒牛肉
紅豆抹茶沙冰
飲品我點左抹茶紅豆沙冰,幾好味,不過就無特別驚喜。
2015-12-03
$150 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
蒜香排骨肉燥飯
炒牛肉
紅豆抹茶沙冰
2015-11-24 2109 views
好友生日飯,指定食這裡的台灣食品點了出名的菠蘿萍果鹽水雞,好吃!有水果香甜,不過件數唔多,菠蘿好甜喔炸雞,雖然沒有韓式的大份但仍然熱辣辣同juicy對墨魚汁有情意結的我,當然點了大蝦墨魚汁意粉,個汁好鮮甜,意粉軟硬剛好。朋友至愛松茸意大利飯,好creamy ,佢話好好吃我點了果茶,雖然都唔錯但我覺得有啲甜。本來壽星妹想食甜品,但原來中環店只有兩欵蛋糕,並冇台式甜品的,要旺角店才有。不過都是好enjoy的一頓飯。
好友生日飯,指定食這裡的台灣食品

炸雞,雖然沒有韓式的大份但仍然熱辣辣同juicy
朋友至愛松茸意大利飯,好creamy ,佢話好好吃
我點了果茶,雖然都唔錯但我覺得有啲甜。

不過都是好enjoy的一頓飯。
炸雞
菓茶
墨魚汁意粉
菠蘿萍果鹽水雞
  • 鹽水雞
2015-11-11 2311 views
又係時候吃下午茶,屋企附近開了日台餐廳,一於來試下,裝潢企理,乾淨,而坐位不太多。我兩又試2人吃3個下午茶餐鹽酥雞,炸徖好脆,味道適中,不過肉碎了少少,而新竹米粉好幼,正好是我杯荼。花生吐司好脆,食到四圍都係麵包碎蒜香排骨,唔太油膩,好鬆脆,而義大利麵軟硬適中。杯芽奶茶 - 好滑,味道適中,不會太甜水果凍红茶- 好靚呀,好多生果,雖然係紅荼都滲著水果香, 不會太甜。
我兩又試2人吃3個下午茶餐
鹽酥雞新竹米
花生吐司好脆,食到四圍都係麵包碎
花生吐司
蒜香排骨,唔太油膩,好鬆脆,而義大利麵軟硬適中。
蒜香排骨義大利麵
杯芽奶茶 - 好滑,味道適中,不會太甜
杯芽奶茶
花生吐司
杯芽奶茶
  • 氵果�$8D红茶
2015-10-25 2372 views
被可愛名字吸引進去餐牌走的是小報章風食物以麵吃小菜為主亦提供多款特色飲品點了一碗牛魔王麵 $58有辣有唔辣, 任君選擇麵條稍涼, 略硬但算彈牙牛腩跟牛根份量也蠻多的而且煮得腍身, 牛腩鹹了一點點~小菜點了鮮菇魚湯時蔬 $58大蝦像茶樓中的蝦餃那種放了一點辣紅椒, 菇菇算入味 再來一客穩陣之選鮮菇魚湯時蔬 $58吃光蔬菜也把魚湯清空了, 挺美味喔~個人認為這裡作午膳也不錯麵條的質感不錯,而且份量頗多的以中環地帶, 價格算不錯~
被可愛名字吸引進去
餐牌走的是小報章風
食物以麵吃小菜為主
亦提供多款特色飲品
點了一碗牛魔王麵 $58
有辣有唔辣, 任君選擇
麵條稍涼, 略硬但算彈牙
牛腩跟牛根份量也蠻多的
而且煮得腍身, 牛腩鹹了一點點~
小菜點了鮮菇魚湯時蔬 $58
大蝦像茶樓中的蝦餃那種
放了一點辣紅椒, 菇菇算入味
再來一客穩陣之選
鮮菇魚湯時蔬 $58
吃光蔬菜也把魚湯清空了, 挺美味喔~

個人認為這裡作午膳也不錯
麵條的質感不錯,而且份量頗多的
以中環地帶, 價格算不錯~

2015-10-18 2494 views
今天和珊珊到中環的O'Casa Bar and Restaurant 吃台菜,太想念台灣的感覺,只可去吃台菜來懷念一下!珊珊和我都挑了鳳梨蘋果鹽水雞,想不到做出道地台南的感覺,一問待應,原來這裏的鹽水雞是台南運來,加上鳳梨的清香和蘋果的甜味,真的胃口大開,這個鹽水雞是冷盤,雞肉嫰滑,口感一絕!三杯蝦熱辣辣送上,用上薑和酒醃製,想不到蝦有六隻,也超大超鮮甜 !我們叫了一個簿荷玫瑰洋甘菊,因轉季的問題,喝了一口,很香薄荷味,感覺很舒服!另一外賣相超漂亮的冰藍蝶花蜜梨茶,珊珊說味道清新解喝,也蠻好喝的!戀戀台灣,也懷念和你一起走過的日子!
Salted Chicken with Pineapple and Apple
Prawns with Ginger and Wine
Mint, Rose, Chamomile (Hot)
Ice Blue Nectar Pear Tea (Cold)
戀戀台灣,也懷念和你一起走過的日子!
2015-10-17
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Prawns with Ginger and Wine
Mint, Rose, Chamomile (Hot)
2015-10-03 2173 views
去上環買大閘蟹前我們先到這裡食個午餐光亮的大招牌,就這樣吸引了我們去看看內裡環境蠻舒適的午餐時間跟餐飲料有黑糖冬瓜茶跟柳丁茶選擇也可以加$10元選擇$30元以下的飲料食物選擇也蠻多的屋喔牛魔王麵($60)要了香辣口味,辣度不強湯底還蠻濃的,而且牛筋跟牛肉都很軟淋,又很入味好吃!麵也煮得剛剛好口感不錯跟餐加$12的水果冰紅茶(凍)水果茶也來得很香濃裡面有士多啤梨、火龍果、藍莓、話梅等等酸酸甜甜的飲料 喝起來順口解膩黃金雞排肉燥飯餐 ($56)用上小鐵鍋上,份量蠻多的雞扒剛炸出來,肉質尚算嫩滑肉燥說實在的,來得很濃很杰身,食起來很膩好險有酸菜配飯~

去上環買大閘蟹前

我們先到這裡食個午餐

光亮的大招牌,就這樣吸引了我們去看看
內裡環境蠻舒適的
午餐時間

跟餐飲料有黑糖冬瓜茶跟柳丁茶選擇

也可以加$10元選擇$30元以下的飲料
食物選擇也蠻多的
屋喔牛魔王麵($60)

要了香辣口味,辣度不強

湯底還蠻濃的,而且牛筋跟牛肉都很軟淋,又很入味

好吃!
麵也煮得剛剛好

口感不錯
跟餐加$12的水果冰紅茶(凍)

水果茶也來得很香濃

裡面有士多啤梨、火龍果、藍莓、話梅等等

酸酸甜甜的飲料 喝起來順口解膩
黃金雞排肉燥飯餐 ($56)

用上小鐵鍋上,份量蠻多的

雞扒剛炸出來,肉質尚算嫩滑

肉燥說實在的,來得很濃很杰身,食起來很膩

好險有酸菜配飯~
2015-10-01
  • 屋喔牛魔王麵
2015-10-01 1997 views
以前好盛行台灣既美食,但因為台風已經吹過,所以依家已經少左好多台灣既食肆,最多都係肉燥飯、牛肉麵等等,雖然正宗既台灣美食已經少之有少,但依然有少部份既存在,係中環依間叫屋喔既台灣餐廳,就係其中之一~雖然係中環位置,但位置都比較隱閉,感覺似係香港隱世既台灣美食xd唔係朋友帶我黎食都唔知有間咁既台灣餐廳~環境裝橫係歐陸風格,看似係一個西式餐館,而且好多擺設都別具特色好多地道既台灣小菜,對少食台灣野既我會特別有興趣玫瑰洛神花茶,好香玫瑰味,而且加埋紅棗,味道清新又香甜,玫瑰香濃又帶點甜甜既味道,價錢唔貴之餘又唔錯~健康又滋潤身體~屋喔台式鹽酥雞,鹽酥雞炸得好香脆,食左好多件雞都唔覺肥膩,脆身帶咸味感覺岩岩好,就咁食或送飯都一流~價錢仲要唔貴先係重點!野菌牛柳粒,牛柳粒香濃多汁,食落夠juicy,野菌亦都好入味,兩種炒埋一齊好夾,入味得黎又夠抵食~紅油抄手,帶微微既酸辣,味道唔錯,皮薄饀靚,好食過出面連鎖店果啲多多聲,要比個like!整體黎講,食物方面有水準,而且價錢夠抵食,係中環已經好難搵到$40樓下既美食,環境唔錯,但可以就係地理問題,好少會經過既行仔,同佢有緣之人要好好珍惜~
以前好盛行台灣既美食,但因為台風已經吹過,
雖然正宗既台灣美食已經少之有少,但依然有少部份既存在,
係中環依間叫屋喔既台灣餐廳,就係其中之一~
唔係朋友帶我黎食都唔知有間咁既台灣餐廳~
好多地道既台灣小菜,對少食台灣野既我會特別有興趣
玫瑰洛神花茶
玫瑰洛神花茶,好香玫瑰味,而且加埋紅棗,味道清新又香甜,
屋喔台式鹽酥雞
屋喔台式鹽酥雞,鹽酥雞炸得好香脆,食左好多件雞都唔覺肥膩,
野菌牛柳粒
兩種炒埋一齊好夾,入味得黎又夠抵食~
紅油抄手
紅油抄手,帶微微既酸辣,味道唔錯,皮薄饀靚,
好食過出面連鎖店果啲多多聲,要比個like!

$150 (Dinner)
玫瑰洛神花茶
野菌牛柳粒
紅油抄手
2015-09-30 1642 views
早前在中上環經過這條巷仔 留意到多了一間台灣菜餐廳發現它裝潢時尚而有特色加上台灣菜癮起 便決定改天約朋友去嘗一嘗.先來的是晚市套餐的沙律 (晚市套餐+$20有沙律及飯)蔬菜尚算新鮮 不錯少一點沙律醬應該會更好.晚市套餐裹選了焦燒鳳梨糖醋里肌($62)這道菜有點像糖醋排骨 但餐廳選用了里肌而非排骨令烹調過程少了一次油炸 感覺更健康而且里肌肉質腍 比排骨更好吃 做到「啖啖肉」的效果配以菠蘿、藍莓及蕃茄等配料 味道酸酸甜甜 很開胃 .再來的是屋喔台式鹽酥雞 ($38)鹽酥雞很香脆 沒有油膱味調味方面咸了一點但跟白飯一起吃 便可中和了那個略咸的味道「送飯」一流!  .五香屋喔牛肉麵 ($52)因為朋友怕辣便選了五香味牛肉是台灣牛肉麵的精髓這家餐廳做得很好 不但份量十足而且把牛肉煮得又腍又入味麵條也很彈牙 是一碗很好吃的牛肉麵!  .飲品方邊點了水果冰紅茶 ($32)茶裏面包含了很多種類的水果包括菠蘿、士多啤梨、藍莓、火龍果等等 而且更有酸梅為水果茶帶來酸酸甜甜的味道 不錯! .總括來說餐廳食物質素不錯 而且價格親民加上環境舒適 跟朋友相聚會再來這間餐廳
早前在中上環經過這條巷仔 留意到多了一間台灣菜餐廳
發現它裝潢時尚而有特色
加上台灣菜癮起 便決定改天約朋友去嘗一嘗
沙律 (晚市+$20有沙律及飯)
先來的是晚市套餐的沙律 (晚市套餐+$20有沙律及飯)
蔬菜尚算新鮮 不錯
少一點沙律醬應該會更好
焦燒鳳梨糖醋里肌
晚市套餐裹選了焦燒鳳梨糖醋里肌($62)
這道菜有點像糖醋排骨 但餐廳選用了里肌而非排骨
令烹調過程少了一次油炸 感覺更健康
而且里肌肉質腍 比排骨更好吃 做到「啖啖肉」的效果
配以菠蘿、藍莓及蕃茄等配料 味道酸酸甜甜 很開胃

屋喔台式鹽酥雞
再來的是屋喔台式鹽酥雞 ($38)
鹽酥雞很香脆 沒有油膱味
調味方面咸了一點
但跟白飯一起吃 便可中和了那個略咸的味道
「送飯」一流!

五香屋喔牛肉麵
五香屋喔牛肉麵 ($52)

因為朋友怕辣便選了五香味
牛肉是台灣牛肉麵的精髓
這家餐廳做得很好 不但份量十足
而且把牛肉煮得又腍又入味
麵條也很彈牙 是一碗很好吃的牛肉麵!

水果冰紅茶
飲品方邊點了水果冰紅茶 ($32)
茶裏面包含了很多種類的水果
包括菠蘿、士多啤梨、藍莓、火龍果等等 而且更有酸梅
為水果茶帶來酸酸甜甜的味道 不錯!

總括來說
餐廳食物質素不錯 而且價格親民
加上環境舒適 跟朋友相聚會再來這間餐廳
2015-09-15
$110 (Dinner)
五香屋喔牛肉麵
  • 屋喔牛肉麵
2015-09-29 1246 views
係面書見到有朋友去左台灣攪到小公主都好掛住d台灣美食所以就黎左o'casa諗住過止下渴但應該都無下次當日其實都幾熱下諗住入到餐廳可以嘆下冷氣點知,入面個冷氣弱過風扇不過唔理咁多喇,叫左野食先,同最緊要叫杯冰凍飲品先男友點既檸檬愛玉 ($30)甜酸度幾適中,都唔錯我點既 水果茶 ($32)一飲落去同我預期既好大出入首先成杯野係無茶味,但有浸乳酸味好似飲緊d乳酸飲品咁,好奇怪溏心蛋肉燥飯 ($54)溏心蛋做得唔錯,睇相都見到個黃流緊出黎但d肉燥真係好差,個汁根本係個獻黎,一pat咁完成唔合格。另外點左個 沙朗茶之戀 ($58) +$20轉套餐,有飯同salad沙朗茶之戀其實就係沙茶醬炒牛肉不過d肉好明顯用鬆肉粉整到無哂牛肉味而個汁又唔夠惹味,出面普通茶餐廳仲好食鹽酥雞 ($38)炸得唔夠乾身,都幾油個粉亦都無咩鹽酥香,似普通炸雞粒除左個冷氣唔夠凍,其實d位都坐得幾舒服但奈何食物質素真係令人好失望而且服務亦唔算週到,員工好多時都聚埋一班傾計如無必要,唔會再黎。
係面書見到有朋友去左台灣
攪到小公主都好掛住d台灣美食
所以就黎左o'casa諗住過止下渴
但應該都無下次

當日其實都幾熱下
諗住入到餐廳可以嘆下冷氣
點知,入面個冷氣弱過風扇
不過唔理咁多喇,叫左野食先,同最緊要叫杯冰凍飲品先
男友點既檸檬愛玉 ($30)
甜酸度幾適中,都唔錯
我點既 水果茶 ($32)
一飲落去同我預期既好大出入
首先成杯野係無茶味,但有浸乳酸味
好似飲緊d乳酸飲品咁,好奇怪
溏心蛋肉燥飯 ($54)
溏心蛋做得唔錯,睇相都見到個黃流緊出黎
但d肉燥真係好差,個汁根本係個獻黎,一pat咁
完成唔合格。
沙朗茶之戀其實就係沙茶醬炒牛肉
不過d肉好明顯用鬆肉粉整到無哂牛肉味
而個汁又唔夠惹味,出面普通茶餐廳仲好食
鹽酥雞 ($38)
炸得唔夠乾身,都幾油
個粉亦都無咩鹽酥香,似普通炸雞

除左個冷氣唔夠凍,其實d位都坐得幾舒服
但奈何食物質素真係令人好失望
而且服務亦唔算週到,員工好多時都聚埋一班傾計
如無必要,唔會再黎。
2015-09-03
$100 (Dinner)
2015-09-27 1137 views
來到上環這個充滿美食寶藏的地方,不小心走進了一條小巷中,旁邊是頗有香港特色的茶餐廳。再往前走,看到一個光亮的大招牌,店面非常大,十分decent的咖啡室,就走進去了。首先嘗了右邊的紫芋冰沙,$32大大杯。店員放下時已經說,最好先吸一口,因為已經開始溶了。確實這杯冰杯溶得十分快,但是喝下也是十分軟綿綿,充滿芋頭的香氣,也不會有人工的味道。然後再試好多人推介的水果茶,有檸檬、青檸、橙、藍莓、百香果和奇異果等等水果,但是百香果的果籽纏住茶包的繩有點嘔心了,何不剪掉茶包的繩呢?果茶加了鮮橙汁,所以有酸酸甜甜的,味道不錯,不會過淡。旁邊幾枱喝的花茶好漂亮,下次有機會一定要試試。嫲嫲做的雞翼是怎麼樣的呢?有點像魯水的味道,不過有點過咸了,配上水果茶還是不錯的。台灣料理一定要試的牛肉麵,店家推出的是半根半肉,即有牛根也有牛腩。牛根炆得軟稔,牛腩也不錯,配菜也算多,有幾塊羅白。比較喜歡的是麵條,是台灣常見的麵條,寬寬的帶有咬口,好有台灣味。另外一提的是店家上菜的速度非常快,一面點完菜,轉頭已經上菜了,完全省卻了等待的時間。
紫芋冰沙(凍)
水果冰紅茶(凍)

旁邊幾枱喝的花茶好漂亮,下次有機會一定要試試。
嫲嫲拌雞翅
屋喔半根半肉麵

紫芋冰沙(凍)
水果冰紅茶(凍)
屋喔半根半肉麵
2015-09-25 1130 views
今晚同個港島Fd去食飯,佢之前一直想試,又知我中意食台灣菜,所以帶左我黎呢度試下Wa呢度個裝修真係超靚!飲品又係超靚!本身我叫水果冰紅茶($32),入面超多水果,草莓藍莓蘋果橙,仲有我最愛既百香果!飲落其實好味,不過原來有加乳酪,自己真係唔太中意,結果杯嘢俾左個fd飲,我飲佢果杯,佢就勁中意飲我果杯冰藍蝶花蜜梨茶($32)靚到爆!好夢幻既紫色,仲要勁大杯!飲落係好清甜,杯嘢最後我飲哂~野菌魚湯伴時蔬($34),個湯好好飲,唔會太咸,好鮮既魚味,而時蔬係菜心,中意個菜唔會浸到冧哂屋喔台式鹽酥雞($38),個份量好多,食極都有咁,唔會炸到好多油,食落真心似我去台灣食到既鹽酥雞既味我地仲叫左一個晚市套餐($68+20)share,係野菌黑松露大蝦配白飯、沙律,全晚最中意食呢個!每件食材都有黑松露醬包住,黑松露醬好香,一食就知唔係大陸cheap cheap既黑松露醬,個蝦好爽口,無雪味。不得不讚係個白飯,完全係我去台灣果時食到既珍珠米,學台灣人所講既Q彈!埋單每人大約一百多啲,真心好抵食,本身仲勁驚去中環食要200,好彩唔洗~Btw,個洗手間好香,哈哈,只係可能舖仔細細,客人又多,坐得同隔離枱

Wa呢度個裝修真係超靚!

飲品又係超靚!

冰藍蝶花蜜梨茶($32)靚到爆!
好夢幻既紫色,仲要勁大杯!飲落係好清甜,杯嘢最後我飲哂~

Btw,個洗手間好香,哈哈,只係可能舖仔細細,客人又多,坐得同隔離枱有小小親密,不過環境都幾靜,唔錯
2015-09-24
$120 (Dinner)
  • 野菌黑松露大蝦
  • 冰藍蝶花蜜梨茶
2015-09-25 948 views
喺中環既平日中午時份搵食真係唔可以有太高要求,所以是日貪方便諗住去「機利文新街」求其搵間條隊最短既餐廳快快食完快D走就算,點知就中左伏!呢度既門面以至裝修都十足十近日hit到爆既連鎖台式食肆,可惜既係同「茶木」等等大熱之流相比真係差足九條街!黑糖冬瓜茶及柳丁茶(跟餐)︰做得跟餐既飲品對佢已經無乜要求,「黑糖冬瓜茶」超甜都算,但果杯柳丁茶(其實即係橙汁)係暖既!雖然杯野已經落左好多冰(差唔多1/3都係冰),但因為需要時間溶解既關係所以頭5分鐘基本上都係喺room temperature狀態!見到隔離枱位哥哥叫左杯「走冰」之後感覺中伏個樣真係既無奈又好笑!哈哈!屋喔牛魔王麵餐 ($60)︰可能舖頭太忙既關係,店員問都冇問就自動幫我叫左「香辣」,不過鍾意食辣既我都冇乜所謂,反正一試無妨,點知又中伏!個湯底辣到爆不特止,感覺似係求其「後期加工」製成既「triple shot」紅油抄手sauce多過認認真真預備既湯底。所謂既「牛魔王」更加只係煲過湯既湯渣,一咬落去就食得出毫無肉味,感覺激似超級市場果D煲完湯之後拎出黎賣既鹹豬手咁,非常失望。成碗野唯一可取既係D麵,算係standard交足功課!黃
黑糖冬瓜茶及柳丁茶(跟餐)
屋喔牛魔王麵
黃金雞排肉燥飯餐 ($56): Again,再一次同已跌至低點既期望有落差。D飯唔知係咪落唔夠水定一早煲好晒,整體口感偏硬食落去既時候好唔舒服!雖然主角雞排尚算鬆脆,叫做不過不失,但果個所謂「肉燥」幾乎一粒肉都搵唔到!裏面既冬菇更加炆得唔舊火喉,咬極都咬唔開!我擔心會好難消化,所以只好放棄作罷!
黃金雞排肉燥飯
總括黎講,呢度俾我既感覺只係一間用所謂「台式」食物包裝,mark-up而成既高級茶餐廳,唔太正宗不倫不類咁。$60一個午餐喺中環黎講雖然唔算貴,但係以咁既質素黎講絕對物非所值,我寧願去食個雲吞麵或者俾多幾十蚊食個proper D 既set lunch重好!
2015-09-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)