2016-06-30 570 views
平日都是去鄰近我的旺角分店,今次過海搵朋友所以都是第一次去中環的 O'Casa 。一直喜歡光顧的原因好簡單,只因喜歡其台式風味夠正宗,而且價錢大眾,價錢大約$50-70,絕對是我與朋友約會見面的聚腳點!中環店內的裝潢充滿時尚感,牆壁上掛滿不少的格言畫作,而且望上頭頂有好多個燈泡,滿滿的一整幅當是裝飾都不錯,而且餐廳好光猛,用餐的氣氛大致舒適。巨峰乳酸入口有陣陣甜而不膩的提子味,夾雜住乳酸的酸味十分夾,而且飲落好開胃。野莓優酪冰沙 $36朋友愛飲莓果的特飲,這杯高杯身又大大杯的,是超值之選!鋪面有藍莓士多啤梨的清新水果,更顯夏日的風味和特色。蜜味台式香腸 $40加入蒜片和蔥粒切片炒香的香腸別有風味,蜜汁味道甜甜的,鎖緊在肉汁之中,十分像之前在台灣街邊食到的風味手串香腸的味道。西班牙海鮮獲仔燉飯 $158正宗大大獲,可供3-4人享用吧。海鮮配料豐富,加上正值夏季天,海鮮都十分肥美新鮮,青口同樣當造、魷魚圈都嚼勁十足;還有大量已經脫殼的蝦肉,十分討大胃王朋友的喜愛。在飯堆上也會見到有青豆,混上不辣的咖哩,這一盤飯的醬汁豐盈,滿有正宗的西班牙燉飯的感覺,還有件件雞肉呢,毫不馬虎!烤大蝦花枝墨汁
野莓優酪冰沙 $36
蜜味台式香腸 $40
西班牙海鮮獲仔燉飯 $158
正宗大大獲,可供3-4人享用吧。
烤大蝦花枝墨汁意大利麵 $88
最近都迷上墨汁的東西,雖然會吃到成嘴都係黑漆漆的,但墨汁的味道殊不簡單,不似茄汁、燒汁或白汁般明確又普通,吃落不會太過乾身。墨汁均勻沾滿條條的意粉,吃到陣陣的海鮮墨汁味,簡單又不平凡的。
  • 野莓優酪冰沙
  • 蜜味台式香腸
  • 烤大蝦花枝墨汁意大利麵
  • 西班牙海鮮獲仔燉飯
老實講,夏天想旅行嘅癮特別大🙄 可能因為人大左會掛住以前放暑假就跟屋企人去旅行嘅日子啦,仲要唔洗自己俾$~ 可其懷念!唔洗念喇!返返黎個現實世界啦,人大左要開工邊有暑假放呢,想去個旅行仲要可能洗唔少$嫁~~~~ 想止下癮又未必下下要離開個香港嘅,食下唔同國家嘅菜式囉😂 上次止左條泰國癮,今次止下台灣癮啦!QT好多時都會相約下朋友到中環聚下舊同娛樂下~ 講到晚餐依餐中環其實選擇唔少,不過個價錢就真係偏貴而且多數碟大量少~ 食d平嘅又唔係坐的太舒服!終於俾我搵到間離旅行區遠少少嘅!價錢同份量成正比嘅!唔洗敏水魚俾人㩒喇~ 位於中環機利文新街最近除左食打冷嘅,開左間食台灣野嘅叫 ~ 主食新派台式菜!為左睇下佢嘅龍與鳳!我點左去台灣必食嘅滷蛋!嘩~~~~一黎到見到個溏心甘令已經要俾5分合格啦~ 再睇真d個蛋白仲係好嫩jelly甘Q彈要俾多1分啦!到入口食到超入味講緊味道係已經入到蛋黃!要俾9/10 !欠嘅1分係蛋隻比軟細身!三杯雞大家食得多,黎左3杯蝦同樣好入味!而且蝦係隻隻都有膏!主食呢~ 點左個意式crossover 台式!係黑松露野菌柯仔燉飯~ 一到已經見到好creamy< 好

位於中環機利文新街最近除左食打冷嘅,開左間食台灣野嘅叫 [Ocasa屋喔] ~ 主食新派台式菜!為左睇下佢嘅龍與鳳!我點左去台灣必食嘅滷蛋!嘩~~~~一黎到見到個溏心甘令已經要俾5分合格啦~ 再睇真d個蛋白仲係好嫩jelly甘Q彈要俾多1分啦!到入口食到超入味講緊味道係已經入到蛋黃!要俾9/10 !欠嘅1分係蛋隻比軟細身!

三杯雞大家食得多,黎左3杯蝦同樣好入味!而且蝦係隻隻都有膏!主食呢~ 點左個意式crossover 台式!係黑松露野菌柯仔燉飯~ 一到已經見到好creamy< 好香松露味~ 柯仔仲粒粒大粒有睇頭!食落佢就唔係意大利飯個種拳生熟飯口感,而係似熟飯加cream煮嘅口感~ 唔會過軟岩岩好!見到有豬手又試下先!味道上同肉質做我好好~ 就係個皮差2分~ 2分扣左烤煮前幫豬皮指嘅氣孔唔夠多同密!如果再改善一定更正!最後點左杯Oreo 台式奶茶!淡淡oreo味~ 不錯!

我睇過佢地嘅set dinner & set lunch 都比翠華平,仲留意到佢地原來每晚10點後會轉成chill bar ~ 各位中環返工嘅~ 或約朋友到中環嘅~ 可以考慮去試試~ 環境上、食物質素、服務態度都幾好!

Ps:其實係上環站落車Exit E1出利去最方便,中環出行比較難搵
2016-05-30
$238 (Last Night Supper)
  • 溏心蛋
  • 三標蝦
  • 柯仔燉飯
2016-06-28 4514 views
這天中午又到機利文新街去覓食,同事們經常到這裡買台式便當,讚賞說味道不錯,售價40-50多元的便當還附送冰凍飲品一杯。 這家開了一段時間的食店主打台灣美食,午飯時段門口總聚集好些客人排隊等位,小妹亦曾經與同事們吃過一次,12:30後到達的話總要等上15-20分鐘才有位置。食店在門口旁邊設立一個外賣窗口,午餐便當每週更換款式,這天就有5款選擇,價錢40-45元,附送柳丁綠茶或蘋果雪梨烏龍茶,亦可另加10元轉台式飲品或咖啡或茶。選擇困難症的我最後選了個B--蒜香排骨, 配冰凍的柳丁綠茶,45大元。便當除了白飯及兩塊蒜香排骨外,原來還附送台灣鹵肉。鹵肉的肉汁甚豐盛,用來混和白飯一併吃很滋味呢。2片蒜香排骨份量尚算充實,厚薄恰好,還灑滿了炸得香脆的金黃蒜粒,只是肉排炸得有點過火,肉質沒有預期的幼嫩軟嚅,略嫌太乾呢。冰凍的柳丁綠茶,入口順喉清涼,帶微酸的柳丁幾乎完全沒有綠茶的味道,應該叫作柳丁汁較為合適呢,不過它亦擔當了解渴解膩的良品。這份便當雖然不過不失,幸而食店每星期推出新的便當選擇,下次又可以試試其他配搭了。
蒜香排骨
柳丁綠茶

2016-06-27
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$45 (Lunch)
蒜香排骨
柳丁綠茶
2016-06-27 395 views
台灣美食總是吃不厭,但在香港總是找不到一間又正宗又好味道的台灣菜。今天總算是來到了一間台灣餐廳,吃一些Fusion台灣菜,也算是一種新突破。墨魚汁魷魚大蝦意粉。墨魚汁黑黑的,十分上色,吃得嘴巴都變成黑黑的。意粉掛汁力十分強,可以把黑黑的醬汁通通掛起來再放進口中。味道上較為淡淡的,略帶小小的咸味,細味之下也是能夠吃出墨魚的鮮味。大蝦只有一隻略為不足吧,但十分爽口彈口,帶點點的咸香,十分惹味。三杯蝦。三杯雞就食得多了,三杯蝦是第一次。味道上跟三杯雞無異,都是辣辣的加上點點的鮮。蝦因有殻的關係,味道不能盡吸,因此味道上較三杯雞淡了一些。蝦肉爽口彈牙,不腥而惹味。最後飲品是芒果沙冰,在這樣的夏天,飲上一杯沙冰簡直是人生一大享受,心涼透心,甜而不酸,十分的開胃。
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
每日返工放工必經呢度行返屋企,放工搵地方食晚飯,見到呢度最近新開未試過,所以就黎試吓~望個餐牌簡直係好似樣樣都想點嚟食~凱撒沙律:好新鮮爽口,同好大碗~糖心蛋:好流心哦,果然好好味~牛肉麵:又係大碗,可以兩個人分黎食,牛肉好好味,麵好滑~鹽酥雞:好鬆脆惹未~肉眼扒:咁嘅價錢,都好大塊,質素好,好味,軟硬適中~水果冰紅茶:甜酸適中,有好多水果,解渴好飲~菲芒乳酸:芒果味濃郁好好味~最後因為食得太飽,所以食唔到甜品囉~總括:呢間餐廳啲嘢食幾好味,係中上環區黎講咁嘅價錢屬於抵同合理~

望個餐牌簡直係好似樣樣都想點嚟食~

凱撒沙律:好新鮮爽口,同好大碗~
糖心蛋:好流心哦,果然好好味~
牛肉麵:又係大碗,可以兩個人分黎食,牛肉好好味,麵好滑~
鹽酥雞:好鬆脆惹未~
肉眼扒:咁嘅價錢,都好大塊,質素好,好味,軟硬適中~
水果冰紅茶:甜酸適中,有好多水果,解渴好飲~
菲芒乳酸:芒果味濃郁好好味~

最後因為食得太飽,所以食唔到甜品囉~

2016-04-18
$200 (Dinner)
  • 糖芯蛋
  • 肉眼牛扒
  • 牛肉麵
  • 屋喔台式鹽酥雞
  • 水果冰紅茶
  • 菲芒乳酸
2016-06-20 364 views
晚上與好友出中環Ocasa 食dinner, 我們點了雞扒、忌廉湯、焦糖奶茶、鹽酥花枝丸、鹽酥雞、三杯雞、魚湯菜和法式焦糖燉蛋, 雞扒煎得好香, 雞肉鮮嫩, 配上新鮮薯菜食落不膩, 好食;忌廉湯好濃好滑, 美味;焦糖奶茶好重焦糖味, 奶茶好香滑;鹽酥花枝丸, 花枝丸好彈牙, 煎得好香好乾身,鬆脆香口,一啖吃下去,很想繼續再食,如有辣醬調味仲好;鹽酥雞炸得香口, 鹽酥味適中, 雞肉鮮嫩爽口, 炸得鬆脆,每一啖都很滿足;三杯雞酒味香濃, 份量適中, 雞肉嫩滑;魚湯菜, 魚湯好香魚湯味, 口感清新, 菜好新鮮爽口;法式焦糖燉蛋甜度適中, 燉蛋好滑, 配上士多啤梨和忌廉豐富甜品的口感, 好豐富的台灣菜。
雞扒
沙律
焦糖奶茶
三杯雞
2016-06-14
$240 (Dinner)
2016-06-20 363 views
周六早上在中環處理雜務過後,就是醫肚時間。機利文新街食肆選擇甚豐,決定再去搵食。>>>屋喔<<<賣的是台式美食,良久未在台式食店用膳,也就一試。午飯時段可選套餐,也能單點。冰心儀午市套餐的義式煙三文魚雜菜沙拉,但因三文魚缺貨而暫停供應,也就散叫了。鹽酥雞 (HKD48)可謂必食之選。雞塊煮得極為鬆脆,但不油膩,微微咸香無需再加額外調味料。雞肉內裡甚是多汁,不鞋不韌,火侯控制一流。每件剛好是bite size,容易享用。以一人而言,份量略微多了一點,要是與人share淺嚐,更為完美。三杯大蝦 (HKD98) 用蒜頭、辣椒及薑片等炒起,香味濃郁,但辣度很輕,怕辣如冰也只覺輕輕麻感。內裡共有六隻大蝦,大廚已開半邊殼,易於進食。大蝦肉地甚豐,口感實在。本來想吃的沙律暫停供應,故冰改要凱撒沙拉配大蝦 (HKD52+28)。然而這沙律相對失色,整盤沙律菜只得一種蔬菜,口感、色澤與味道俱單調,幸好配了不太大的大蝦,材料才稍見豐富。沙律醬以外,還混有芝士粒和煙肉粒,後者較前者少,還都沉在底部,吃到最後方才發現。最終把鹽酥雞也放進去,感覺更好。侍應推介山渣
三杯大蝦
三杯大蝦
凱撒沙拉配大蝦
凱撒沙拉配大蝦
最終把鹽酥雞也放進去,感覺更好。
侍應推介山渣洛神蘋果茶 (HKD36),於是就來一客。味道甜中帶酸,開胃醒神,殊不簡單的滋味,果然值得一試。
山渣洛神蘋果茶
餐廳提供速度甚高也很穩定的免費wifi,即使一人用膳,以電話為伴,也相當自在的說。

2016-06-20 338 views
下班後和台灣朋友在中環找尋抵食的晚餐,朋友說想試一試香港的台灣菜看看質素怎樣,在openrice 內發現原來中環很少台式餐廳,最後我們選擇了這間價錢較相宜合理的來試試。<鹽酥花枝丸 $42>花枝丸好好味! 很喜歡花枝丸上撒有像七味粉一樣的辣粉,吃起來除了有鹽的咸香外還帶點點辣味,十分香口! 花枝丸彈牙爽口,又有魷魚味道,真是最好的餐前小食 <鹽酥雞 $48>鹽酥雞是台灣最常見的小吃, 每次去台灣都一定會試不同店家的分別。屋喔的鹽酥雞切的較小塊,所以吃起來外層特別香脆,叮起來不覺油膩,而入面的雞肉亦嫩滑有汁。<黑松露野菌蚵仔燉飯 $72>燉飯的份量很多,米飯比較軟身,粒粒飯都沾有黑松露醬汁,充滿黑松露的香氣。蚵仔雖然不算有很多粒,但粒粒肥美飽滿,沒有蠔的腥臭味,整體來說十分抵食!<酥炸明蝦拼盤 $48>因為看見鄰座的拼盤十分吸引,我又忍不住點了! 沒想到$48的拼盤有這麼多不同款式的炸物放在一起,這個價錢即使在九龍區亦難以找到。我很喜歡拼盤內的芝士波波,芝士味道香濃而做到拉絲效果!酥炸明蝦炸得香脆,色澤金黄,味道帶咸香,蝦

<鹽酥花枝丸 $42>

<鹽酥雞 $48>

<黑松露野菌蚵仔燉飯 $72>

<酥炸明蝦拼盤 $48>
酥炸明蝦拼盤
我很喜歡拼盤內的芝士波波,芝士味道香濃而做到拉絲效果!
酥炸明蝦拼盤
酥炸明蝦炸得香脆,色澤金黄,味道帶咸香,蝦身較細但質感亦鮮嫩。

<焦糖燉旦 $32>
焦糖燉旦
面層有一層薄薄的焦糖脆脆,甜度剛剛好, 燉旦味道有點像中式的燉旦,十分滑溜。
2016-06-14 357 views
呢日嚟到中環, 經過呢間位置有啲偏僻既餐廳, 望落環境唔錯, 於是進去一試。羊架($138)唔so, 調味啱啱好, 好香口惹味, 肉質唔會好韌, 而且份量唔少!辣肉腸野菌茄蓉意大利麵($72)用上辣肉腸, 帶點香辣, 但唔會太辣, 茄味唔太濃, 反而幾重青紅椒味, 愈食愈開胃。窩夫($68)形狀好得意, 成個手袋咁, 外層好脆, 裏面唔夠軟綿, 嚡左少少。冬甩太甜, 雪糕就唔錯。我飲既系草莓乳酸($32), 草莓味唔太濃但算天然, 唔會好假, 乳酸味淡淡的唔太算, 酸啲就更好。總括而言, 食物唔錯, 而且環境寬敞, 系傾計好地方。
總括而言, 食物唔錯, 而且環境寬敞, 系傾計好地方。
2016-06-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2016-06-13 338 views
每次一個人午餐就特別想食台灣野,肉燥飯加珍珠奶茶就當自己去左台灣考慮左好耐決定要台式肉燥飯配豬軟骨冇咁熱氣鐵盒裝住各種配料相當豐富,豬軟骨軟骨處理得唔錯,可以用入口鬆化黎形容,肥瘦適中唔會覺得膩,半隻糖心蛋有香甜醬油味,肉燥碎有咸香唔會話好肥配雪菜送飯一流,我自己中意飯再硬d會增加囗感整體來說都算滿意,比起台灣嘅價錢比較貴,不過我覺得合理既。
考慮左好耐決定要台式肉燥飯配豬軟骨冇咁熱氣

整體來說都算滿意,比起台灣嘅價錢比較貴,不過我覺得合理既。
2016-06-13 2602 views
最近有晚同個朋友去左中環Li間台式餐廳食飯,佢開左係巷仔入面,隔離都有個其他餐廳,而Li間餐廳既裝潢就比較靚。蜂蜜桂圓紅棗玫瑰 $36個晚其實唔算好餓,雖然好想飲佢既奶茶,但怕頂胃其實最後都係飲返健康D既花茶。花茶用蠟燭興住保溫,飲得到有淡淡玫瑰花香,蜂蜜甜度岩岩好,亦焗出桂圓同紅棗既香甜味,飲落好舒服,仲可以行氣活血,好岩女仔飲!一整壺可以飲到大約3杯,之後再叫店員加水佢都會加,雖然第二轉味道會明顯淡左但可以飲成6、7杯都幾抵飲!蜜味台式香腸 $40去台北我最中意就係行夜市掃街當晚餐ga啦,個到D野又平又好食,真係餐餐食到個肚好似有左幾個月B咁!香港雖然都有台式小食賣但質素就好參差下,有次去左間台式餐廳食飯,竟然俾我搵返係台灣夜市食到既味道耶~我講緊既就係Li款蜜味台式香腸啦!本身見佢個名無咩特別都無諗住叫,但店員竟然推介一款咁普通既菜式俾我地,反而引起左我既好奇心。佢地將香腸左切片,食既時候幾方便。香腸肥瘦適中,有D肥肉好香口,但又唔會令人覺得太肥膩,帶有蜜糖甜味,同係夜市食到既一模一樣。但佢同夜市食到個D有分別既地方係佢地將香腸連同蒜片同香蔥一齊炒,令香腸食落多左陣淡淡既蒜香更加
最近有晚同個朋友去左中環Li間台式餐廳食飯,
佢開左係巷仔入面,隔離都有個其他餐廳,
而Li間餐廳既裝潢就比較靚。
蜂蜜桂圓紅棗玫瑰
蜂蜜桂圓紅棗玫瑰 $36
個晚其實唔算好餓,雖然好想飲佢既奶茶,
但怕頂胃其實最後都係飲返健康D既花茶。
花茶用蠟燭興住保溫,
飲得到有淡淡玫瑰花香,蜂蜜甜度岩岩好,
亦焗出桂圓同紅棗既香甜味,飲落好舒服,
仲可以行氣活血,好岩女仔飲!
一整壺可以飲到大約3杯,之後再叫店員加水佢都會加,
雖然第二轉味道會明顯淡左但可以飲成6、7杯都幾抵飲!
蜜味台式香腸
蜜味台式香腸 $40

去台北我最中意就係行夜市掃街當晚餐ga啦,
個到D野又平又好食,真係餐餐食到個肚好似有左幾個月B咁!
香港雖然都有台式小食賣但質素就好參差下,
我講緊既就係Li款蜜味台式香腸啦!
本身見佢個名無咩特別都無諗住叫,
但店員竟然推介一款咁普通既菜式俾我地,
反而引起左我既好奇心。
佢地將香腸左切片,食既時候幾方便。
香腸肥瘦適中,有D肥肉好香口,
但又唔會令人覺得太肥膩,帶有蜜糖甜味,
同係夜市食到既一模一樣。
令香腸食落多左陣淡淡既蒜香更加惹味,
係一款好滋味既小食呢!
屋喔牛肉麵
屋喔牛肉麵
屋喔牛肉麵 $64
連個名都有餐廳名在內可見Li款就係招牌菜,
牛肉麵算大碗,如果兩個人去又想食到其他野既話就比較適合Share黎食啦。
湯底色澤頗深,味道算係幾香濃,飲完唔會口渴應該落得味精唔多。
粗身既麵條係類似刀削麵咁,煙韌又有彈性,係我最中意個種!

肉份量唔少,但有D位都幾硬身同難咀嚼,
最後我地都淨低左兩件無食到,Li個位有D扣分,
如果牛肉可以煮腍D就好好多啦。
鹽酥炸咸豬腳
Fried Salted Pork Knuckle $138
見到Menu上有鹽酥豬腳覺得幾特別,
雖然價錢貴過本來我地想叫既鹽酥雞好多,但既然大家都想試就一於唔理咁多啦!
以豬手黎講Size唔算好大隻,不過價錢都比較平所以都合理。
伴菜有Nachos同沙律菜,感覺似西式菜式多D呢。
鹽酥炸咸豬腳
豬手外皮炸得好酥脆香口,入面既肉質都夠嫩之餘帶點咸香,
但食食下都有D熱氣,我地兩個女仔都唔敢食太多驚爆瘡XD
同埋食得多開始會覺得乾,我都會點沙律菜既醋汁黎食,
建議佢地可以加醬汁俾客人點黎食,
減低油炸既肥膩感。
黑松露野菌蚵仔燉飯
Oyster Risotto with Black Truffle and Wild Mushroom $72
全晚最有創意既菜式一定係Li個Risotto!
將台式既蚵仔加入左係意大利燉飯入面變成一款其他餐廳少見既台意Fusion菜。
黑松露香味濃郁令人食指大動,
燉飯煮得唔錯,飯粒軟硬程度適中,亦唔會過濕,
而且蚵子既味道又意想不到地同Risotto既奶油夾得好好!
但有樣我地估唔到既係整體味道出到黎竟然會偏清淡,
重口味人士可以向店員攞芝士粉加入去食,
加完成個Risotto既味會出好多ga。
French Creme Brulee $32
最後當然唔少得食返個甜品
搞笑既係Li間台式餐廳除左窩夫可以勉強叫「台式」少少(好多台式Cafe都有)之外,
其他全部都係西式甜品黎XD
本來我地好想叫Tiramisu,因為知道佢個外型成個小盆栽咁好可愛,
但食完正餐之後再叫佢竟然賣哂!真係好唔開心啊!
最後我地退而求其次就叫左焦糖燉蛋。
燉蛋一上枱個下我有D驚訝,
原來只係細細一份,會岩一個人食多D。
味道方面,面頭既焦糖又脆又甜,
下面既燉蛋質感Creamy,有好香濃既雲呢嗱味,
估唔到佢地做焦糖燉蛋做得幾好,完全補償返食唔到Tiramisu既失落呢。

幾欣賞Li到將台式食物加入西式元素,
令一D本來係平凡既街頭小食提升上另一層次,
而且餐廳環境唔錯,幾適合一班朋友黎聚會同慶祝啊!
2016-05-13
$230 (Dinner)
蜂蜜桂圓紅棗玫瑰
蜜味台式香腸
2016-06-11 859 views
今天是端午節, 最近天氣實在是太炎熱了,平常喜愛熱鬧的我也要休息一下,沒有去尖沙咀看龍舟比賽, 反而想靜靜的在上環文武廟和古董街逛一逛, 拍一拍照。過了個多小時, 女友人打電話過來説在附近濕平完畢,問我有沒有興趣吃過台灣下午茶。十五分鐘後, 我們在屋喔相遇了。其實我還沒有吃午飯,所以就看了正常餐牌。一看了就知道我不可能不試一下台灣牛肉麵。友人就點了肉燥麵, 而我們也想試試這裡的三杯蝦。這裡下午很休閒, 是個很有台灣咖啡室風味的感覺。侍應生也很親切,推介了玫瑰洛神花茶。茶先到, 是一個透明玻璃壺加一個小小玻璃杯。看到茶裏的玫瑰花加洛神花, 就知道會很解渴, 也很消暑。果然不錯!是個給女生好的推介!三杯蝦加了薑片和九層塔, 有三隻大蝦分為六份, 分量正好可以二人分享. 三杯的分量都足料, 而蝦也沒有過熟, 放在小鐵鍋上令温度保持, 是個認真的製作。接著正餐上場了,份量佷充料, 不像一般港式餐廳只有兩、三條麵。麵是台灣的手工麵條, 很Q,也很入味。牛肉很lum,燉煮了不少時間。湯底也有紅燒牛肉麵味道。我雖然沒有試吃友人的肉燥麵, 但見她比我專注, 更快吃完, 而一臉滿足的表情就知道味道一定是
我雖然沒有試吃友人的肉燥麵, 但見她比我專注, 更快吃完, 而一臉滿足的表情就知道味道一定是不錯了。
最後我們分享了另外一個甜品推介, tiramisu. 賣相像個小盆栽, 非常吸引眼睛. 好看又好吃!
這樣我就輕輕鬆鬆的過了一個遊閒的端午節, 充電準備好開始我的愉快週末了。

2016-06-09
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2016-06-11 238 views
琪琪從加拿大回來,我和妹妹與奮不己,我們都知道琪琪最愛吃台菜,所以第一時間我己想到中環的屋喔!首先我們3大美女都叫了招牌喝品冰凍果茶,真的很多果肉,而且味道清甜,十分解喝,炎炎夏天的消暑品!先來主菜是三杯蝦,用一個小銀鍋裝着,熱辣辣,而且份量十足,有很多! 蝦炒得很香也很夠味,水準之作!再來一個屋喔招牌牛肉麵,湯很濃而且牛腩很厚也很香,自家制的麵條很爽口,我們停不了口!還有我最愛的乾貝蚵仔海鮮泡飯,蚵仔很多而且泡飯也很鮮甜,我們都吃光光了!義大利起司杯又甜又香,加上我心愛的焦糖燉蛋很有水準,我們3人這頓午飯真的吃得很開心!
2016-06-07
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2016-06-10 904 views
剛剛外遊回港,心裡仍很惦念著台灣的美食,尤其是濃香的台式牛肉麵、外脆內多汁的鹽酥雞、入口充滿醬油香的蚵仔煎,伴以台灣鹹菜的大腸包小腸等,美味得令人真想立即再飛一轉台灣。記得早前曾看過某雜誌介紹中環一間以台式料理作招徠的餐館《屋喔》,據說餐廳是由幾位港人開設,雖然沒台籍大廚坐陣,但賣的全是以心機創意包裝的傳統台食,所以趁這天端午節假期,就和家人來一嘗這裡的台菜滋味。餐廳位於中環機利文新街,佔地兩層,門面以黑色為主調,離遠已看到大大個耀目的漆金招牌,襯托門口的半落地大玻璃,看起來相當搶眼。甫踏進店,即被內裡布置吸引著,雖然驟眼看只是一派典型 Café 格局,而且檯櫈設計簡約,但配上開放式廚房、摩登得來又充滿藝術感的燈泡吊飾和帶古堡格調的紅磚牆身,裝潢骨子企理,讓人感覺舒服閑適。安坐後,按奈不住八卦心態,拾級往樓上走,原來這裡的裝潢更是別有洞天。木板地、木檯櫈,布置既懷舊又帶著點點藝文風格,似十足文青集散地,配合窗台的盆栽裝飾,讓室內環境看起來更有活力。返回座位後,先拿起餐牌細閱,原來食物選擇唔算多,不過大部份都是以傳統台食為主,例如牛肉麵、肉燥飯 、三杯雞、花枝丸等,另外也有幾款洋食,如洋
返回座位後,先拿起餐牌細閱,原來食物選擇唔算多,不過大部份都是以傳統台食為主,例如牛肉麵、肉燥飯 、三杯雞、花枝丸等,另外也有幾款洋食,如洋風烤排、燉飯、意大利麵等;唔少得的,當然還有一系列台式飲品及甜品。如果想吃得經濟一些,除了散點外,其實餐廳也有 Set Lunch 供應,定價亦只是由  $58-$68 不等,十分抵食。
先每人點杯飲品,揀了這壺色澤嫣紅的山楂洛神蘋果茶 ($36),洛神花向來有植物界「紅寶石」的美譽,能利尿去水腫,還有很好的美白、抗氧化及消滯效果,配合山楂和蘋果來烹調,入口酸酸甜甜,帶陣陣果香,而且味道好天然,有煥發精神功用,我絕對喜歡。
也試了一口兒子和老公點的紫芋冰沙 ($36) 和焦糖珍珠奶茶。先說前者,沙冰非常大杯,以窄身高杯子盛上,端上後立即輕啜一口,芋頭的味道沒預期般濃郁,但沙冰的質感軟綿幼細,而且喝起來滿是透心涼的快感。至於後者焦糖珍珠奶茶 ($35),筆者雖稍嫌杯內的珍珠略欠彈牙,但奶茶的味道剛好,不會太甜,而且茶味也算突出,喝罷焦糖香味縈繞不去。
食物方面,先來一碗餐廳的招牌菜屋喔牛肉麵 ($64),成品端上後,用匙舀起湯底一看,湯頭呈淺啡色,質感唔算濃厚,但入口幾清甜,而且麵條薄身得來亦頗為結實,掛湯能力出色,索滿了以牛骨煲成的湯底後,吃起來既惹味又煙韌。至於碗內的兩大塊牛鍵,煮得入味之餘食落亦相當軟腍,加上用料十足,配上紅蘿蔔、白蘿蔔及小棠菜等,食味豐富。
接著送上的這客是鳳梨蘋果鹽水雞 ($60),成品用上小鐵盤盛載,端上後立即挾起一試,原來廚師選用了雞脾肉,並以鹽水醃過夜,再放入雪櫃冰著,待有客人落柯打時才切件上檯。雞肉咬下非常滑溜,不過就稍嫌鹹味不太足,幸好廚師非常醒目,連著蘋果粒及菠蘿粒奉上,吃起來既爽脆又清新,為菜式增添食味。
筆者愛吃炸物,見餐牌上有台灣紫心香芋丸 ($42),當然二話不說,馬上點一客品嘗。成品一客 6 粒,而且粒粒都炸得色澤金黃香脆,賣相吸引。先咬開丸子外層的糯米皮,食落既煙靭又唔油膩,加上入口芋香濃郁,令人吃完又想再吃。
兒子是薯仔粉絲,點了一客起司培根焗薯皮 ($56),成品分量不少,碟頭十足,而且薯皮上除鋪滿芝士和煙肉外,還附上一抹帶淡淡清香的牛油果醬。叉起一塊入口,件薯皮吃起來一點也不覺膩,伴以面頭濃滑的酸忌廉,簡單滋味卻讓人吃得滿足。
最後來到甜品環節,本來想點以店名命名的「屋喔窩夫」,不過未知是否因到訪當天是中午關係,餐廳未能提供,令人失望,幸好改點的法式焦糖燉蛋 ($32),味道亦不俗。成品放上桌後,先輕輕一勺,面層焦糖既薄且脆,雖稍嫌內裡的燉蛋質感不夠挺身,但吃起來非常幼滑,為豐富的一餐畫上完美句號。
2016-06-09
$132 (Lunch)
2016-06-10 267 views
放假梗係搵好西食喇!!忽然好想食台灣野,諗起之前朋友介紹過屋喔呢間餐廳,好食之餘價格又親民!先上枱既係明蝦拼盤($48),有蝦春卷、明蝦角、芝士薯片&芝士蝦球。蝦春卷 絕對係真材實料,春卷香脆皮薄,裡面包住成隻蝦肉! 芝士蝦球十分JUICY,芝士味唔會太濃!陪碟既芝士醬,可因應個人口味而添加!古早味三杯雞件($58),肉質鮮嫩,咬落啖啖肉,岩哂食肉獸既朋友!! 雞件非常入味!紫心香芋丸($42),中意食香芋既朋友必食呀!!!!先講賣相,香芋丸炸至金黃,粒粒都十分圓渾,未食都流哂口水喇! 香芋丸入口十分燙口,可見係即叫即炸,難怪咁香脆可口喇!! 香芋丸口感煙靱,香芋味濃,但又唔會太甜,好有水準!西班牙海鮮鑊仔燉飯($158),海鮮份量同種類都十分多,有帶子、大蝦、青口、魷魚等等! 海鮮十分新鮮,唔會有腥味! 燉飯材用珍珠米,十分軟綿!以盆栽作造型既tiramisu($32)賣相可愛,味道又唔錯!面層係Oreo碎,底下係cream cheese同蛋糕! cream cheese非常香滑,仲帶有咖啡味!!!法式焦糖燉蛋($32) 面層有薄薄既焦糖,甜度岩岩好!蛋夠香滑,但份量偏少!蜂蜜桂圓紅
蜂蜜桂圓紅棗玫瑰($36),入口散發淡淡既玫瑰花香味,玫瑰花味唔會太俗,味道清新得黎又帶小小甜味,夠哂滋潤養生!