2017-04-21 192 views
今日放工同同事一齊去食飯,咁大家想食嘅嘢都唔同,我就想食意粉,佢就好想食甜品,咁上網一搵,呢間都滿足都我地既心意❤我地上到去就被安排坐outdoor 既位置,佈置都幾有氣氛,情侶/一班朋友黎傾計食野都唔錯🤗我地叫咗2個小食椒鹽魷魚同鹽酥雞,一個卡邦尼意粉、水果茶同埋重點既芒果雪糕窩夫‼️💯椒鹽魷魚係一個好值得一試既炸物,炸粉唔會好厚,而且好夠味,因為有啲餐廳椒鹽會落得太重手好鹹,呢度就啱啱好鹽酥雞炸到外脆內軟,肉質一d都唔乾身,佢有幾款唔同嘅口味,我地就揀咗木魚而且帶點辣既味道,幾惹味💗卡邦尼意粉真係好值得食❣個汁唔會好膩而且一d都唔稀,可以做到將醬汁掛係每一條意粉👍🏻太美味啦重點甜品芒果窩夫,個窩夫製作需大概28分鐘,所以要提早叫,個餅可以做到外脆內軟,上面舖滿生果同cream ,加埋雪糕一齊食,好正😋呢個份量都幾大,所以建議大家可以share食👯成餐飯加埋杯水果茶,可以一減油膩感,感覺好清新❤

成餐飯加埋杯水果茶,可以一減油膩感,感覺好清新❤
2017-04-18 6747 views
呢間屋喔之前已經同閨蜜們食過一次 主打fusion台式料理 除左有鹽酥雞 肉臊飯等基本台灣食品外 亦有卡邦尼 意大利飯等西式食物 感覺幾新鮮今次再同小胖男友黎食 就點左台灣既家常便飯-肉燥茄子飯同反傳統既肉眼扒今次被安排坐係浪漫既小露台(雖然叫露台 但實情同樣係室內同有冷氣供應)跟餐既前菜 我同小胖男友分別要左一中一西既選擇...兩樣既味道都唔錯 各有千秋台式肉燥茄子飯 好惹味 唔油膩 送飯一流安格斯肉眼牛扒勁大塊 加埋薯菜就更有份量除左兩個set外 我地仲點左個蜜糖芥末黑椒雞槌 形狀比平日食開既雞槌大同多肉 味道 有齊甜辣咸 層次分明 但又互相配合除左水果紅茶 店員亦推介左我地試一杯冰藍蝶花青檸特調 唔單止顏色靚 味道亦非常清新用匙羹輕輕攪拌 成杯特飲由漸變色變左漂亮既葡萄紫色當晚跟餐既甜品 有三款選擇我地揀左濃厚既brownie同滑溜溜既牛乳奶凍 兩樣都好味
台式肉燥茄子飯 好惹味 唔油膩 送飯一流
Dinner
  • 蜜糖芥末黑椒雞槌
  • 冰藍蝶花青檸特調
2017-04-17 194 views
去左旺角食好西,呢間屋喔係好多年輕人嘅餐廳,見到都係情侶or後生仔多,環境有吊燈,幾浪漫。話明食好西,緊係嗌返個扒餐,叫左屋喔軍艦扒,其實即係雜扒嚟,有烤雞扒,烤豬扒,同珍寶法蘭克福腸。見menu係咁寫,再嗌左個smoothie,不過個waiter好好咁不如轉餐,話其實都差吾多價錢又有沙律等,所以就話好,上碟就見到係雞扒同牛扒,仲正丫,扒好香,肉質又嫩滑,份量都好多,好食丫。杯smoothie好飲,芒果味濃又吾會點甜,飲落好涼快,好味,價錢合理,見到好多人飲果茶,好似都好吾錯,下次再嚟試下先。

2017-04-13 183 views
旺角朗豪坊隔離有一棟商業大廈,叫朗晴坊,呢一棟大廈有好多食肆,有西式、泰式、仲有台式,今日就去呢一間台式餐廳食飯。一入到去感覺好舒服,而且有一部份係半開放式,感覺好relax,餐廳職員服務亦都好好,背景音樂亦都唔錯,好輕快。蜜糖台式腸蜜糖好香好甜好脆,非常鍾意食呢一個蜜糖台式腸,香腸個皮好脆,肉味啱啱好,好鍾意食!招牌台式牛肉麵一段上枱,香氣四溢,試吓個湯底先,牛肉味好香濃,仲有加少少雪菜係面,未到啱啱好,牛肉好林,而且肉味好濃,白蘿蔔都好林,好入味,麵條好有咬口,好有質感,入口掛到湯,所以好好味珍珠奶茶食台式料理,一定要飲返杯珍珠奶茶,茶味好香奶味又夠,而且珍珠好QQ,呢杯珍珠奶茶唔錯Tiramisu 當然要食番個甜品,Tiramisu 非常滑,而且好creamy,不過咖啡味唔係好夠濃,再濃d會更加好呢間台式料理食物味道好,價錢便宜,唔怪得知有成三間分店👍🏻

蜜糖台式腸

招牌台式牛肉麵

珍珠奶茶

Tiramisu

呢間台式料理食物味道好,價錢便宜,唔怪得知有成三間分店👍🏻
2017-04-10 3818 views
今日朋友介紹喺旺角朗豪坊附近有一間餐廳竟然有個騎樓仔,環境仲要唔錯添,一於去試試佢先。西班牙特調,雖然餐牌上面寫咗呢個特調係二人份,不過我估唔到佢真係咁巨大,成個保齡球咁勁啊,入口味道清甜,有淡淡嘅紅酒味,甜酸度非常之平衡,仲有好多新鮮嘅生果係入面,真係飲咁大杯都唔會嫌多啊。海苔鹽酥雞,炸得勁香脆,一啖一粒,外皮唔會有多餘嘅脂肪,特別鍾意佢面頭舖滿大量嘅海苔,原來鹽酥雞夾埋海苔一齊食,個味道係估佢唔到咁夾。跟餐嘅凱撒沙律都絕對無因為跟餐而揸流攤,沙律菜新鮮爽脆不特止,個凱撒沙律汁啲芝士味夠哂香濃,襯埋上面啲麵包粒同埋煙肉碎一齊食,真係想嗌多一個啊。黑松露野菌蚵仔燉飯,呢間餐廳竟然用到蚵仔嚟做意大利飯咁 fushion!?真係要即刻嗌嚟試下,將中間嗰一堆黑松露撈勻,成個飯即刻充斥住勁濃烈嘅黑松露味之餘,仲有淡淡嘅芝士同埋忌廉味滲出,本身個飯嘅味道已經非常好㗎啦,點知試一啖阿仔真係不得之了,啲蚵仔個蚵身飽滿不特止,入面仲勁 juicy,份量又夠哂多喎,下次再嚟真係要番兜呢個飯啊。跟餐嘅甜品揀咗木糠布甸,布甸嘅奶味香濃,口感軟滑,不過如果少甜啲相信會更加好。
2017-04-09 225 views
適逢要陪家人到旺角辦事,想食咗lunch先去,噤揾下就近有咩好食。我哋一行4人有老有嫰,睇食評呢度有一定數量粉絲,相片又幾吸引,一於試試。環境係幾ok, 上去之前都知佢有戶外位,小朋友怕熱,有擔心過要坐出面。。。但真值得一讚佢哋戶外其實封好晒,仲有冷氣好肚餓,快叫嘢食!午餐ok抵,因想尋找台灣味所以我哋叫咗鹽酥雞飯同麵各一,大女要起司煙肉燉飯,細女淨要黑松露薯條,幾杯飲品有荔枝乳酸x2, 雙重朱古力同草莓沙冰。我要先講食物,因為“ 唔好食”!可能期望越大。。啲鹽酥雞嚴格嚟講係雞粒乾,“硬乾實”三個字就係佢嘅狀況!到牙肉都損!個麵係台灣寬面條,總算有啲台灣feel..亞女個芝士飯,係creamy嘅,但太over喇,變成“漏”囉~食三幾啖就唔想食,如食得慢啲,啲芝士凍咗仲更加唔想食,因為已變成醬了松露薯條係好有黑松露味,份量亦多,最終都食唔晒飲品相對食物好啲,細女杯紅莓沙冰好好飲,啲冰仲有啲似雪糕,好正我同嬸嬸嘅荔枝乳酸都唔錯,荔枝味同乳酸味都好平均,唔會過甜或過酸。大女就話杯朱古力好味,好夠朱古力味。因除杯紅莓外,其他幾杯飲品賣相普通唔吸引,所以唔記得影相總括嚟講,三五知己相聚,地方就

我要先講食物,因為“ 唔好食”!

松露薯條係好有黑松露味,份量亦多,最終都食唔晒

。因除杯紅莓外,其他幾杯飲品賣相普通唔吸引,所以唔記得影相

總括嚟講,三五知己相聚,地方就腳,價錢合理,服務幾好,但對食物千祈唔好抱有期望。
2017-04-08
$70 (Lunch)
2017-04-08 268 views
開心星期五,與舊同事們gathering,選了這間台式餐廳。餐廳位於舊式大廈4樓,吃飯時間需要花點時間輪候客𨋢。由於有電話訂座,無需等位。一行四人點了三個燉飯(沒想到想吃的全部都是燉飯😝)。晚餐「黑松露蚵仔燉飯($98)」、單點「海膽帶子燉飯($108)」及「西班牙龍蝦海鮮鑊仔燉飯($168)」。*晚餐的「黑松露蚵仔燉飯」黑松露味不夠重,可以再濃一點,蚵仔就份量不太夠,反而感覺只吃到菌菇😅。*「海膽帶子燉飯」燉飯重海膽味,帶子是煎到半熟的狀態,味道可以。*到是晚重點又最吸睛的「西班牙龍蝦海鮮鑊仔燉飯」,上菜時引來鄰桌食客目光,龍蝦全隻上,但龍蝦上的肉只有半隻,餘下半隻大家都疑惑去了哪裡呢?🤔除了龍蝦,還有有青口、帶子、魷魚、蝦、雞肉。配料其實頗豐富,燉飯帶點微辣,味道不錯,燉飯份量多,夠飽肚,是三個燉飯裡最推介的。下次有機會,應該要嚐一下台式炸物及牛肉麵呢。

下次有機會,應該要嚐一下台式炸物及牛肉麵呢。
西班牙海鮮鑊仔燉飯
黑松露蚵仔燉飯
海膽帶子燉飯
薄荷玫瑰洋甘菊茶
2017-04-07
西班牙海鮮鑊仔燉飯
  • 西班牙龍蝦海鮮鑊仔燉飯
2017-04-05 966 views
最近朋友心情唔好,想搵個地方傾下計,輕鬆一下,係Openrice search 下見到喔間食物種類都多,而且一個室外好似露台咁既環境,可以舒舒服服坐下😎我地放工就約咗係朗豪坊等,因為餐廳就係隔離.2分鐘內就可以行到,上到去裝修幾特別,咁我地就被安排係室外位置,外面佈置得都好有feel❣️呢到都有好多食物選擇,台灣小食、西式料理、日式甜品等等,仲有set dinner ,因為我地都試窩夫,怕食唔完,所以就散叫叫咗杯水果茶感覺好fresh ,裏面加咗一粒話莓,鹹鹹酸酸好開胃,亦有水果既香甜味,仲有紅茶味都濃另外仲點咗黑松露薯條,味道不會太鹹,有黑松露的香味,不過個人認為就唔夠脆身,整體來說是不過不失好值得一試既係卡邦尼意粉,呢個完全好驚喜,因為佢唔會煮到其他餐廳咁個汁好稀,醬汁完全掛係每一條意粉上,加埋蟹籽口感好豐富,味道完全係搶咗分既地方❣️❤️最後一個小食係木魚鹽酥雞,雞炸得外脆內軟,裏面肉質一樣咁juicy 😎調味亦剛剛好,這個口味會帶點辣 重點當然係我地期待已久既芒果雪糕配窩夫,個窩夫好脆,上面舖咗一層cream同各式水果,暖粒粒嘅窩夫加埋一球凍冰冰嘅芒果雪糕,真係為呢一餐飯畫成完美既句
重點當然係我地期待已久既芒果雪糕配窩夫,個窩夫好脆,上面舖咗一層cream同各式水果,暖粒粒嘅窩夫加埋一球凍冰冰嘅芒果雪糕,真係為呢一餐飯畫成完美既句號
2017-04-03 315 views
休閒的假日, 到旺角行街睇戲, 然後到附近一間台式餐廳食lunch, 餐廳位於朗晴芳4樓, 起初我們以為是在朗豪坊, 差點去錯地方😝,踏進店內發覺原本餐廳都非常大, 有室內室外位置, 餐廳佈置簡約清新, 座位寬敞舒適。台灣菜中最常吃的是五香牛肉麵, 主角厚切的牛肉, 牛腩肉烹調得很入味很淋, 配料有雪菜, 紅蘿蔔, 仲有大大舊的白蘿蔔, 牛肉湯很香濃, 可惜太多雪菜! 另外一個餐是和風牛肉飯, 有一小碟中華沙津做前菜, 牛肉飯雖然看似普通,但味道卻實不錯, 只是略嫌油了一點!小食點了台灣腸, 個人認為絕對值得一試,因為就咁聞都已經好香, 一口咬下去有肉汁流出來, 味道剛好, 不會太鹹,多吃一串也不過份吧!朋友有點傷風, 點了杯熱薑母茶可以暖暖身, 薑味幾重, 飲完應該成個人都醒神哂小食還有這個芝士花枝餅, 光看賣相已覺美味, 芝士滿瀉流出來實在太吸引了,一定要要襯熱吃才好, 花枝餅炸得非常香口惹味, 時間掌握得好才不會太乾身, 芝士有少許鹹味, 兩者融合一起洽到好處, 口感及味道有更深層次的享受在menu 上 見到這個飲品是新口味, 而且賣相幾特別, 顏色鮮艷有漸變效果, 但味道有少
, 只是略嫌油了一點!
在menu 上 見到這個飲品是新口味, 而且賣相幾特別, 顏色鮮艷有漸變效果, 但味道有少許甜,但非常解渴!
2017-04-02
Type of Meal
Lunch
2017-04-02 224 views
大班舊同學聚會,近黎興食台式料理,有同學就介紹黎到呢間餐廳試試,睇下港版既台式料理係咩味道。食台式野點少得鹽酸雞,雞粒炸到香脆,梗係啦即叫即炸喎,皮薄肉厚,雞肉夠嫩滑,裡面仲充滿雞汁添,口感正。鹽味剛剛好,椒鹽加上紫菜碎,令口感相當豐富。另外仲有台式不能少既古早三杯雞,聞落已經相當香,食落就更不在話下,雞肉質感正之外,味道吸收晒薑味與酒味,令味道超惹味,薑與酒既混合更加係味道更昇華。跟餐仲有凱薩沙律,新鮮之餘加上麵包粒,口感卜卜聲,令我覺得相當清新。除左台式仲有西餐添,呢個係西班牙龍蝦海鮮飯。西班牙穫仔燉飯相當軟淋淋,但咬落裡面口感有趙頭,加上有龍蝦汁既味道,仲有淡淡紅花香,令味道更清甜及龍蝦海鮮味。龍蝦肉質地爽,味道鮮甜,隻龍蝦仲有成隻手板咁大添。估唔到除左台式野西班牙飯都一樣掂喎。
2017-04-02 181 views
去朗豪坊睇戲前 只有一個鐘左右食飯 近近地朗晴坊最方便。原來打算食泰菜 見到屋喔的餐牌 又幾特別 又台式又西餐 晚餐幾多元化 一於試下。台式小食~ 夜市台灣腸。燒得好香脆 喜歡台灣腸的口感 有咬口和結實 間中有啖啖肉粒 外面帶少少蜜糖甜味 不錯~海苔鹽酥雞~ 份量都不少 炸得不錯 不會太老 咸咸地 惹味 送啤酒最好 哈哈。明太子卡邦尼闊麵~ creamy! 忌廉汁唔會太稀 闊條麵軟硬適中。煙肉洋蔥再配上脆脆明太子 fusion得唔錯。晚餐加錢可以選特飲 又包甜品~ 冰藍蝶花青檸特調。顏色好靚 藍藍紫色 帶上淡淡青檸和薄荷香味 幾清新~甜品揀左Tiramisu 口感幾滑 芝士都香 如果咖啡味再濃點更好!
晚餐加錢可以選特飲 又包甜品
2017-04-02 153 views
今日同女朋友搵咗間舒服悠閒嘅台式餐廳,又可以滿足下突然想食甜品嘅佢,兩個人坐卡位,環境亦都唔錯我地每人叫咗個set dinner,有飲品,沙律,主菜同甜品。份量幾多,價錢合理。 水果茶賣相相當唔錯,茶味唔澀 雞扒有手掌咁大,雞肉唔"鞋"口,食得出係好新鮮而且即煎,同埋薯條食係邪惡嘅 加埋fresh D嘅沙律可以balance下抹茶芝士蛋糕唔會太"漏",加上係抹茶味都幾清新,我地都好鐘意呢款芝士蛋糕最後我地都意猶未盡,決定試埋個窩夫!窩夫底好鬆脆,食飽都仲食得落,雖然cream 有點多,整體都唔錯 有時同男/女朋友食好野,都唔一定要去高級西餐廳,食下台式cafe都好有feel,而且質素高,價錢合理

熱水果茶

水果茶賣相相當唔錯,茶味唔澀
沙律

香煎雞扒
抹茶芝士蛋糕
草莓窩夫
2017-04-01 131 views
見到openrice甘多好評,加上見到個黑松露蚵仔燉飯好想去試下,見張相已經深深吸引住一去到一出lift企滿哂人 係唔係到甘多人等位啊😥等左陣坐入去環境都幾舒適 當然就order左我期待嘗試既黑松露蚵仔燉飯套餐同芥末汁雞槌幾快就到,個飯味道不錯,芥末雞槌個汁都不錯,雞都幾嫩滑。dinner set 1main course仲包一客沙律一飲品同一dessert,dessert有幾款,不過當晚話得反cheese cake就一般般。整體來說就不過不失,價錢都算優惠啊,旺角食晚餐套餐100左右又有沙律又飲品又dessert
一去到一出lift企滿哂人 係唔係
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 黑松露野菌蚵仔燉飯
2017-03-31 4342 views
行台灣夜市總是很輕易便會找到鹽酥雞的身影,先不說香飄十里,單靠那閃閃發光的酥脆外皮,就足以使鹽酥雞光茫在繁鬧夜市中絕對無法被掩蓋。 不過旅行不常有,但美食卻可以經常食。這天男友帶我來到早前跟大學同學聚會時來過的O’casa屋喔,剛好可以止一止我條台灣為食筋。 O’casa旺角店位於朗豪坊旁邊,不想捱大型商場內的貴價餐廳,走到十步之距的朗晴坊就最好不過了。 一出電梯右轉便是餐廳位置,裝修以大地色系為主,有四方檯又有卡位,今天時間尚早餐廳未算多人,成功安排我們二人坐卡位,還是梳化椅最舒服。 週日也有Lunch set供應,價錢認真不貴,我之前到過朗晴坊食泰國菜,一樣是經濟實惠。 蜂蜜芥末雞槌 $48 餐牌上特別注明是「小朋友最愛」,我就知道wasabi味不會太突出,結果果然不出所料;蜂蜜從四方八面包裹著雞槌,成功帶來滋潤甜蜜的味道。 鹽酥雞排湯麵 $52 最吸引我到來的鹽酥雞終於上場,新鮮炸起當然好食,難得的是份量充足,我怕太熱氣還可以跟男友share都覺得夠食;至於湯麵方面就不過不失,麵身未算特別彈牙不過也有點口感。 黑松露野菌蚵仔燉飯 $58 這個燉飯一上檯便聞到超香的松露味,吃小

蜂蜜芥末雞槌
蜂蜜芥末雞槌 $48

鹽酥雞排湯麵
鹽酥雞排湯麵 $52

黑松露野菌蚵仔燉飯
黑松露野菌蚵仔燉飯 $58

這個燉飯一上檯便聞到超香的松露味,吃小小一口也會被松露味充斥在口腔內,野菌是有的,不過蠔仔就比較少。

玫瑰咖啡

午市套餐加$10可點$32以下的飲品,若是$32以上的就需要另補差價,所以這杯玫瑰咖啡加了$10便有,咖啡中除了加入玫瑰糖漿外,喝到底還會發現原來加了玫瑰花茶葉的。

冰藍蝶花青檸特飲

這杯加了$14,之前看過文章說藍蝶花蘊含豐富的天然抗氧化劑「花青素」,我當然知道單喝一兩杯飲品不能令我忽然回春,不過這杯飲品味道帶酸,除了開胃醒神之外,比一般只賣甜的飲品感覺要健康得多了。

O’casa屋喔作為一間台式餐廳,menu上也有為香港人設想而加入西式菜色,畢竟較油膩的肉躁飯類食物未必適合大多香港人口味,如此懂得變奏大抵是在香港營商的重要之道吧。
$100 (Lunch)
蜂蜜芥末雞槌
鹽酥雞排湯麵
黑松露野菌蚵仔燉飯
2017-03-30 269 views
午餐既豬軟骨肉燥飯好有水準,份量充足,仲有個中華沙律開下個胃豬軟骨勁入味,味道香濃已經煮到入口即溶而且無啖啖肉,完全冇硬骨又有好多舊,食完好滿足香菇肉燥飯都好好食雖然賣相一般,不過以實力取勝肉燥好香,唔會太咸,粒粒冬菇好有彈性,為成個飯帶黎獨特既口感飯本身係好靚既米,充滿飯香,每一口都好香好好食鹽酥魷魚頭炸得勁香!一咬落去就享受到香脆既外衣,彈牙既魷魚同鹽酥既香味好好食!牛肉雜綿沙律牛肉份量好多,加埋個流心蛋真係好正蔬菜以沙律醋調味,新鮮又爽口,加上脆脆既粟米片又多種口感最後飲埋水果茶水果茶有好多鮮果係入面,味道濃得黎又爆發住唔同水果既香味,百香果味好突出,好好飲
午餐既豬軟骨肉燥飯
好有水準,份量充足,仲有個中華沙律開下個胃
豬軟骨勁入味,味道香濃
已經煮到入口即溶
而且無啖啖肉,完全冇硬骨
又有好多舊,食完好滿足
香菇肉燥飯都好好食
雖然賣相一般,不過以實力取勝
飯本身係好靚既米,充滿飯香,每一口都好香好好食
鹽酥魷魚頭
好好食!
牛肉雜綿沙律
牛肉份量好多,加埋個流心蛋真係好正
蔬菜以沙律醋調味,新鮮又爽口,加上脆脆既粟米片又多種口感
最後飲埋水果茶