Odelice! (蘭杜街)

Restaurant: Odelice! (蘭杜街)
Terms & Details:
最近同屋企人去咗灣仔依間「ÔDELICE」食晚飯,好耐無食過依度嘅生蠔,Order咗個二人餐之後,就可以以85折價錢食到生蠔,生蠔依然一如既往好新鮮,再配埋杯白酒、Cocktails或Mocktails食就Perfect啦!*此餐廳收取加一服務費。晚市套餐二人餐(跟餐$673),原隻烤龍蝦,龍蝦肉質爽口,食落有鮮味,配以芥末荷蘭醬汁、檸檬汁食用,味道微辣帶酸,更意想不到嘅係,龍蝦鉗肉肉汁更加豐富,味道更加鮮甜,配菜包括有火箭菜、粗切薯條。阿根廷安格斯牛脊肉(跟餐$55),五成熟,表面鋪有香葉,牛脊肉肉質嫩滑,牛味濃厚,配以鴨肝砵酒醬汁食用,食落帶有酒香味道,配菜包括有蘆筍、燒薯粒。4隻生蠔(跟餐$170),肉質滑溜,食落好新鮮,配以檸檬汁、紅酒洋蔥汁食用,味道清爽。空運黑青口(跟餐$25),黑青口食落帶有鮮味,略嫌今次廚師整得比較overcooked,令到黑青口肉質縮水、瘦削,配以白酒煙肉忌廉汁食用,味道更佳。2碗餐湯(跟餐$0),南瓜忌廉湯,表面鋪有番荽碎、意大利黑醋、麵包粒,口感Creamy,味道香甜。2份小法包(跟餐$0),口感外香脆內軟硬適中,配以海鹽牛油食用,味道更佳,但個人

*此餐廳收取加一服務費。

2份小法包(跟餐$0),口感外香脆內軟硬適中,配以海鹽牛油食用,味道更佳,但個人比較推薦蘸湯食用。

巴黎式芝士蛋糕(跟餐$0),採用法國白乳酪製作,口感軟滑,配以紅桑子醬食用,味道酸溜。

Frozen Strawberry Daiquiri Mocktail(單點$65),採用士多啤梨果茸、小紅莓汁、檸檬汁、糖漿製作,味道酸甜。

Mad Mango Smoothie(單點$52),採用芒果汁、熱情果、椰奶製作,味道清甜。
  • 南瓜湯
  • 巴黎式芝士蛋糕
  • Frozen Strawberry Daiquiri
  • Mad Mango
2024-09-19 1680 views
Odelice 灣仔📍灣仔蘭杜街2號地下9號舖呢間,主打平民價錢嘅有質素法國菜 我好耐之前已經試過佢哋The One嘅分店,印象中唔錯 今次同朋友去到灣仔見到 又想食得好少少 就入咗去食佢哋嘅 二人晚餐😋佢地嘅環境唔係走傳統法國fine dine 高級優雅嘅氛圍,每一道菜 慢慢上~ 不過就迎合返我哋節奏比較急促 又想食好味嘅法國菜嘅都市人😛 我哋叫咗二人套餐原價只係 $528!性價比非常之高 你都可以選擇加錢選擇更佳嘅食材~ Soup of the day 口感有層次味道濃郁頭盤我哋揀咗加$30嘅法式點心拼盤 作為港女嘅我 非常之滿意 先唔講嘢食質素真係幾好 佢款式多之餘仲好精緻打卡好靚😛😝 另外再加咗四隻生蠔🦪主菜我哋就揀咗加$135 原隻炸龍蝦 同埋加$55嘅 阿根廷安格斯牛脊肉 估唔到佢呢間餐廳嘅海鮮性價比好高,而且新鮮 好食! 龍蝦嘅煮法,保留左佢嘅鮮甜 醬汁,唔會搶咗佢原有嘅味道~唔錯牛扒鮮嫩 不過略嫌有少少un 鍾意食熟啲嘅朋友可以要求廚師煮熟少少~ 兩杯Cocktail賣相精緻 重落重料🤣 飲得嘅朋友可以試吓! 整體評價很高 特別日子會返去再食😋
Odelice 灣仔
📍灣仔蘭杜街2號地下9號舖

Soup of the day 口感有層次味道濃郁
整體評價很高 特別日子會返去再食😋
2024-09-02
2024-08-09 2424 views
今次來訪位於灣仔嘅法國菜餐廳😚 裡面環境低調又不失優雅,兩邊牆身上都掛有特色壁畫作點綴,感覺充滿異國風情❤️ 每張桌上都有一盞迷你燭光作照明,情調十足🤭 晚市Dinner set 非常豐富,二人餐可任選兩客主食同埋兩客前菜或甜品,另外還附贈餐湯和餐包,超級抵食❤️ 主菜㨂咗一客阿根廷安格斯肉眼牛排🤩🌟 牛排份量十足,火喉控制得好完美,食落外層微燻焦香,內裡肉質軟嫩無比,多汁充滿牛香,醮上黑椒醬汁一齊食,更添惹味😋 跟牛扒附有即炸嘅香脆薯條,超級正😚 另選了一客煎鴨肝、油封鴨腿意粉🤤 鴨肝油香滿溢,食落滑溜又嫩口,濃濃嘅鴨香令人難以忘懷😆 油封鴨腿絲份量極多😍 食落軟嫩又可口,與意粉攪勻食用非常夾👍👍 煙三文魚拼盤包括了煙三文魚片、法國白乳酪和酸種麵包😚 煙三文魚鹹香味濃🥰 煙燻嘅香氣非常吸引❣️ 夾埋清新嘅白乳酪,以及香脆嘅酸種麵包一齊食,更添滋味😋 作為甜品嘅芒果紅莓醬可麗餅好獨特🥴 酸香嘅芒果與清新嘅紅莓醬,令可麗餅輕盈又開胃,味道好有特色🥴 加上一球椰子雪糕,配搭令人驚喜萬分🥴

煎鴨肝、油封鴨腿意粉

煙三文魚拼盤

芒果紅莓醬可麗餅
Dinner
煎鴨肝、油封鴨腿意粉
煙三文魚拼盤
芒果紅莓醬可麗餅
2024-08-06 2269 views
餐湯➕小法包🥐當日餐廳嘅餐湯係番茄芝士湯,平時好少飲呢一款湯,估唔到都幾有驚喜,蕃茄酸甜可口,配上芝士令到佢嘅味道唔會過於酸得黎仲要令到成個湯個口感好RICH,香氣十足,而小法包佢嘅size啱啱好,比起平時嘅麵包,口感會偏硬身,但係個自家製牛油加哂分,配上麵包真係超好食😚, 空運黑青口🥘青口用上用香蒜蕃茜白酒汁煮,酸酸甜甜,十分開胃。唔好見佢細細粒, 但勝在肉質夠鮮甜軟嫩,散發着清新的海水味, 配上以蕃茄、蒜蓉和洋蔥等配料烹煮得惹味嘅白酒忌廉汁,惹味, 味道比大隻的有過之而無不及, 份量適合2-3個人SHARE.法國生蠔🦪生蠔口感滑溜,味道鮮甜,👍🏻 望落幾大隻,厚肉飽滿,味道幾濃厚鮮甜,海水味🌊重所以會比較有鹹香,口感creamy綿滑,擠埋少少檸檬汁配以紅酒洋蔥汁🍋落去個鮮味更加出又清爽啲,感覺唔錯,味道更佳。流心水牛芝士沙律🥗沙律菜好新鮮,咬落去又甜又索索聲,配埋香草醬令沙律菜更甜😋加埋個水牛芝士非常夾令沙律菜味道更升華😋 伊比利亞黑毛豬肩肉🐷黑毛豬肩肉的口感豐富,肉質細嫩多汁,咬感十足。其豐富的脂肪質地使得肉味更加濃郁鮮美,讓人回味無窮。經過適當的烹調,肩肉可以保持肉汁,口感更為
餐湯➕小法包🥐

空運黑青口🥘

法國生蠔🦪

流心水牛芝士沙律🥗

伊比利亞黑毛豬肩肉🐷
黑毛豬肩肉的口感豐富,肉質細嫩多汁,咬感十足。其豐富的脂肪質地使得肉味更加濃郁鮮美,讓人回味無窮。經過適當的烹調,肩肉可以保持肉汁,口感更為醇厚。

原隻烤龍蝦🦞
龍蝦唔算大隻,但十分之新鮮幾容易就起到啲肉出黎,唔會話唔新鮮就痴殼~ 上面鋪滿左芝士🧀先去焗,所以比較有鹹香同有啲拉絲~口感彈牙 調味感覺應該係有芥末~醬汁濃郁更能提味~所以食落帶微微酸酸辣辣~非常開胃😋 👍🏻薯條炸到恰到好處,唔會太過油膩!

無論是環境、菜式本身還是搭配,都體現了高超的廚藝和精緻的用餐體驗、拍拖一流😍

Passion Mojito🍹
清爽、酸甜可口的Cocktail,搭配了新鮮的薄荷葉和檸檬汁,帶有微妙的薄荷香氣和檸檬的酸度。砂糖的甜味與搭配的蘇打水相得益彰,讓整體口感清新宜人。清涼的口感和愉悅的味覺體驗,特別適合搭配海鮮或烤肉等清爽的菜餚

Japanese Mule🍹
由Gin、Grape Liqueur、Peach Syrup和Breakfast Tea混合調製而成。這款Cocktail具有清爽和微酸的口感。Japanese Mule是一款別具特色的Cocktail,結合了日本和西方的風味元素,帶來清新、平衡的口感和獨特的風味體驗。
2024-07-12 2596 views
灣仔呢間法式餐廳出乎預期嘅好☺️餐廳沒有平時食法式料理嘅侷促感,反而帶比人一種好溫馨嘅感覺😍而且服務員態度極好,更加想唔到嘅係2人套餐性價比極高,食物相當好食😋忍唔住要推薦比大家😎❣️是日餐湯配法包,個自家製牛油🧈加哂分❣️頭盤法式點心拼盤(吞拿魚他他,煙三文魚,迷你蛋批,炸黑松露磨菇球,西迎牙火腿),每款點心都各具特色,我特別鍾意佢嘅炸黑松露蘑菇球,又香脆,入邊又啖啖蘑菇肉🙈然後個吞拿魚他他加咗小小小青瓜粒做配料,增強口感又清新😳❣️ 阿根廷安格斯肉眼牛排,肉質鮮嫩多汁,表面煎到焦香,但入邊依然保持到鮮嫩👍🏻薯條炸到恰到好處,唔會太過油膩!再配黑松露紅酒醬汁,醬汁酸甜適中,提升牛扒嘅味道😚❣️盲槽魚海鮮鍋,有齊黑青口,蜆,燒薯粒,相當豐富😎盲曹魚煎得好靚,帶有海鮮咸味,推介👍🏻配料如青口,蜆質素都相當高💗最估唔到竟然係嗰啲薯仔醃得咁好食🤤❣️火焰橙酒可麗餅,餅皮酥脆,香甜濃郁嘅橙酒味充斥着整個嘴巴👄,再加上雪糕,真係有冰火兩重天嘅感覺🙈正呀!❣️ Sparkling Wine,叫左牛排🥩一定要叫返杯wine襯托🥂美酒佳餚

❣️是日餐湯配法包,個自家製牛油🧈加哂分

2024-07-11
Dinner
2 day(s) ago 0 views
.最近對法式小餐館好有興趣 🇫🇷 鍾意舒舒服服Relaxing嘅感覺呢間Odelice其實有5️⃣間分店分別係尖沙咀,灣仔,將軍澳,荃灣同沙田今次試吓灣仔呢一間果然實力非凡 👍🏿 .2️⃣人晚餐非常抵食 $538/2有兩款appetiser/ dessert 同兩款main course包埋法式麵包🥯,湯🥣同嘢飲🍷 .🌟法式點心拼盤 😌 +$30Canapés Platter 🤍咩都試少少🤏 啱晒有選擇困難症嘅我。迷你菠菜芝士蛋批 🧀 。炸煙肉忌廉cheese ball 🧀 。Parma ham。蟹肉撻 🦀 好睇又好食 😋.🌟煎鴨肝,油封鴨腿意粉 🦆🍝Seared Foie gras & Confit duck leg spaghetti 鴨肝超級超級大塊香滑大🈵足 鴨肉係以手撕形式鋪在意粉上非常貼心,方便食用意粉用鴨油烹調鴨香味十足 💕.🌟原隻烤龍蝦 +$135Whole Grilled lobster🦞 原隻半開邊龍蝦上面灑滿芝士再攞去烤焗熱辣辣香噴噴♨️淡淡龍蝦肉 彈牙好味加埋檸檬汁去除油膩感 🍋 薯條🍟炸得超級香脆邪惡但忍唔住一條一條咁食.🌟火焰橙酒可麗餅Crepe Suzette這個是
[Odelice!]
最近對法式小餐館好有興趣 🇫🇷
鍾意舒舒服服Relaxing嘅感覺
呢間Odelice其實有5️⃣間分店
分別係尖沙咀,灣仔,將軍澳,荃灣同沙田
今次試吓灣仔呢一間
果然實力非凡 👍🏿
2️⃣人晚餐非常抵食 $538/2
包埋法式麵包🥯,湯🥣同嘢飲🍷
🌟法式點心拼盤 😌 +$30
Canapés Platter 🤍
咩都試少少🤏 啱晒有選擇困難症嘅我
。迷你菠菜芝士蛋批 🧀
。炸煙肉忌廉cheese ball 🧀
。Parma ham
。蟹肉撻 🦀
好睇又好食 😋
🌟煎鴨肝,油封鴨腿意粉 🦆🍝
鴨肝超級超級大塊
無論係情侶定係幾個朋友一齊嚟食都係唔錯嘅選擇
@o.delice
📍灣仔蘭杜街2號地下9號舖
2024-11-13
$500 (Dinner)
  • 火焰橙酒可麗餅
  • 原隻烤龍蝦
2024-11-11 0 views
☀️星期六食個靚brunch先每個Brunch 都好豐富,由頭盤到主菜,都係好多款式,同埋每一款都好精緻😗😗🦞烤龍蝦燴飯🍚半隻龍蝦以芥末荷蘭醬烤焗,配龍蝦番茄醬汁,仲有大量芝士,淨係個賣相已經好吸引🤩啲飯就硬硬地 口感幾好🍛🥩澳洲牛胸腹排 牛扒上面佈滿香草都幾香 牛扒係薄薄地一片一片 就好似「牛五花」咁肉既紋理好粗,擁有濃厚既牛味另外仲有啲燒薯粒🥔同埋火箭菜🥦而前菜我哋食咗個煙三文魚拼盤三文魚配上多士沙律醬同埋檸檬有新鮮又開胃😗🥗🥙另一個前菜就叫咗凱撒沙律🥗有芝士粉 沙律醬 雞蛋蕃茄,好fresh ☺️呢度嘅brunch仲可以加side dish 🤗♋️🦀蟹肉他他 幾惹味 啲醬汁好特別 仲食到一絲絲嘅蟹肉🐚另外再嗌咗個🍄黑松露炸蘑菇球蘑菇球入邊好鬆軟 係有埋啲薯仔 同埋黑松露嘅香味🖤最後食埋個蘋果批 連埋個雪糕 冰火交融嘅感覺😙🍎&兩杯嘢飲
☀️星期六食個靚brunch先

🦞烤龍蝦燴飯🍚
啲飯就硬硬地 口感幾好🍛

🥩澳洲牛胸腹排 牛扒上面佈滿香草
都幾香
牛扒係薄薄地一片一片
就好似「牛五花」咁
肉既紋理好粗,擁有濃厚既牛味
另外仲有啲燒薯粒🥔同埋火箭菜🥦

蘑菇球入邊好鬆軟 係有埋啲薯仔 同埋黑松露嘅香味🖤

最後食埋個蘋果批 連埋個雪糕 冰火交融嘅感覺😙🍎

&兩杯嘢飲

2024-11-08 41 views
已經幾年冇去過這一間餐廳水準瀡滑梯式下降,肉質好差,雪味很重,所以就用鹹味去掩蓋。 朋友送了話劇門票,所以我請佢食晚餐。她說這是吃過最難食的西餐🥴🥴湯、前菜、主菜全部都係好鹹。 實在令我感到難堪。肉質也好差,所謂嘅黑毛豬扒跟一般豬頸肉冇分別分。 主菜就只係得鵪鶉和一些醬汁,連一點點配菜和薯仔都沒有。服務也是很一般,環境亦係好一般。 但係價錢偏貴就算係套餐都要$650兩位。 實在係中伏。

2024-11-02 185 views
Odelice!小店經營 有用心去做料理店員都有禮貌的二人套餐很齊全 來了白酒和特色酒品流心水牛芝士沙律水牛芝士切開有流心效果經典沙律菜和水果 奶香芝士沾滿沙律味蕾有另一番體會生牛肉他他小漢堡小餐點 迷你漢堡有麥香 有包的鬆較度生牛肉滑溜 帶肉香 喜歡有生蛋增加層次法國生蠔奶香生蠔 淡淡海水味 入口有種綿滑口感 少許檸檬汁和紅酒酸汁 令蠔香更鮮甜每隻蠔肉都有存在感和質感上的滿足煎鴨肝 油封鴨腿意粉鴨肝煎到表面微焦 入口即化 保留少許肉質當咬下去 帶些許軟熟口感少許鴨腿肉絲 都有鴨香阿根廷安格斯牛脊肉粉嫩軟滑肉質 切開一片片肉香飄散旁邊有軟滑薯蓉 簡單的焗烤蔬菜半山生熟程度能夠體驗更重的牛肉香味
Odelice!

小店經營 有用心去做料理

粉嫩軟滑肉質 切開一片片肉香飄散
旁邊有軟滑薯蓉 簡單的焗烤蔬菜
半山生熟程度能夠體驗更重的牛肉香味
2024-11-02 128 views
我今日約同好友去位於灣仔蘭杜街2號地下9號舖的 Odelice 食晚餐,人頭湧湧,好熱鬧呀!我和好友點左個 Bistrot 晚市2人套餐 : 有 小法包 x 2,餐湯 x 2,2 Petits Plats and 2 Main Dishes 。2 Petits Plats 係 Canapés Platter 法式點心拼盤&Blue Mussels 350g 空運青口配白酒烟肉忌廉汁 ;2 Main Dishes 係 Secreto Iberico 伊比利亞黑毛豬肩肉 & Argentinian Angus Ribeye 阿根廷安格斯肉眼牛扒;餐飲係 Frozen StrawberryRita& Sangria Blanche。整體黎講係質素較好的法國餐,法式點心有特色和好食,青口肥美;豬肩肉煎得香口好食,五成熟肉眼扒外脆內嫩,牛味濃郁;兩款雞尾酒好香又好飲。

• 伊比利亞黑毛豬肩肉
  • BlueMussels
  • 阿根廷安格斯肉眼牛排
2024-11-02 138 views
今晚去左喺灣仔嘅法國餐廳 《Odelice》,全線分店一樣,橫裝都係有一貫田園歐陸風格。今次嗌左一份二人 Set Dinner, 包括有:✨️《空運黑青口》青口夾彈,隻隻飽脹卜卜。混埋香口嘅洒煙肉忌廉汁一起,十分滋味。✨️《煎鴨肝,油封鴨腿意粉》煎鴨肝非常香口,油封鴨腿惹味無窮。 ✨️《阿根廷安格斯肉眼牛排》肉眼牛排肉質結實,咬落有嚼勁。配予附上嘅黑椒醬汁 更顯牛味香濃。碟旁配有薯角,夠哂飽肚。✨️《法式蘋果撻》果撻外脆内軟,內有很多蘋果粒,不是太甜。✨️《Happy Mary》Mocktail ~番茄汁加西芹味,飲落很開胃✨️《Frozen Strawberry Daiquiri 》Mocktail ~ 酸酸甜甜,予人清新感覺。

今次嗌左一份二人 Set Dinner, 包括有:

✨️《空運黑青口》

✨️《煎鴨肝,油封鴨腿意粉》
煎鴨肝非常香口,油封鴨腿惹味無窮。

✨️《阿根廷安格斯肉眼牛排》

✨️《法式蘋果撻》
果撻外脆内軟,內有很多蘋果粒,不是太甜。

✨️《Happy Mary》
Mocktail ~番茄汁加西芹味,飲落很開胃

Mocktail ~ 酸酸甜甜,予人清新感覺。

2024-10-31 319 views
早幾日意外發現咗一間位於灣仔蘭杜街嘅高質平民法國餐廳😌晚市set dinner 只係$538 for 2起~ 又幾高質,性價比幾高👍🏻🫧Seared Scallops香煎帶子帶子煎得幾香,仲有薯蓉伴碟~🫧Argentinian Angus Ribeye阿根廷安格斯肉眼牛排之後真係意外地煎得好好食🥹可能係近期食過最香軟嘅煎牛扒,生熟程度剛剛好👍🏻🫧Duck Confit à l‘Orange香橙油封鴨腿鴨腿煮得好入味,淡淡嘅香橙味,入味之餘,令人非常開胃!🫧Frozen Strawberry Daiquiri - 沙冰主要有士多啤梨果茸, 小紅莓汁, 檸檬汁,味道偏酸🫧Frozen Tropicolada -沙冰主要有菠蘿, 香蕉, 椰奶,唔會太甜👍🏻🫧Mango Melba Crêpe芒果,紅莓醬可麗餅 椰子雪糕幾鍾意呢個可麗餅~冇Cream, 但就有好香嘅椰子雪糕,個人都幾中意😊

🫧Seared Scallops
香煎帶子

帶子煎得幾香,仲有薯蓉伴碟~

🫧Argentinian Angus Ribeye

🫧Duck Confit à l‘Orange
香橙油封鴨腿

鴨腿煮得好入味,淡淡嘅香橙味,入味之餘,令人非常開胃!

主要有士多啤梨果茸, 小紅莓汁, 檸檬汁,味道偏酸

🫧Frozen Tropicolada -沙冰
主要有菠蘿, 香蕉, 椰奶,唔會太甜👍🏻

🫧Mango Melba Crêpe
芒果,紅莓醬可麗餅 椰子雪糕

今天我不想做野只想懶💤週末自然醒訓到飽都要食到飽,豐富Brunch 叫醒個胃是必須的Odelice主打性價比高的法國菜,主打西餐同法式甜品位置位於灣仔蘭杜街,靜中帶旺的街道環境法式小餐館用上湖水藍色與木色給人打做沁人舒適的小空間,與家人朋友相聚一堂就最岩食物餐廳供應前菜 / 小食 ,主食再配埋餐飲及甜品Brunch set 由$85起頭盤🐟煙三文魚拼盤配酸種麵包和法國白乳酪 +$20首先搽上酸澀兼備的亂酪在酸種麵包再把新鮮煙三文魚吱上檸檬汁夾著一齊食好match又開胃🐷西班牙白毛豬火腿 +$15薄切咸香火腿配埋酸青瓜解膩又開胃🐮法國 Charolais 生牛肉他他 +$95生牛肉他他質地濃厚順滑,夾在麵包上吃好match主菜🦆香橙油封鴨腿 $170果然是招牌菜!酥脆外皮,內裡鴨肉嫩滑調味以清新香橙水果入饌,清新又撩人燒薯粒同蘆筍沾滿醬汁十分出色🥓阿根廷安格斯肉眼牛扒$175半生熟的牛排垂涎欲滴,肉質鮮嫩多汁配埋即炸薯條,食肉獸及小朋友最愛🍫朱古力合桃布朗尼 雲呢拿雪糕 $48食完頭盤同主菜已經飽飽地,但甜品是另一個胃和暖的朱古力合桃布朗尼超足料,啖啖合桃肉配上濃滑雲呢拿雪糕,冷熱交融在

Odelice主打性價比高的法國菜,主打西餐同法式甜品

位置

位於灣仔蘭杜街,靜中帶旺的街道

法式小餐館用上湖水藍色與木色
給人打做沁人舒適的小空間,與家人朋友相聚一堂就最岩

食物

餐廳供應前菜 / 小食 ,主食再配埋餐飲及甜品
Brunch set 由$85起

夾著一齊食好match又開胃

🐷西班牙白毛豬火腿 +$15
薄切咸香火腿配埋酸青瓜解膩又開胃

🐮法國 Charolais 生牛肉他他 +$95

生牛肉他他質地濃厚順滑,夾在麵包上吃好match

主菜

🦆香橙油封鴨腿 $170
果然是招牌菜!酥脆外皮,內裡鴨肉嫩滑
調味以清新香橙水果入饌,清新又撩人
燒薯粒同蘆筍沾滿醬汁十分出色

🥓阿根廷安格斯肉眼牛扒$175

半生熟的牛排垂涎欲滴,肉質鮮嫩多汁
配埋即炸薯條,食肉獸及小朋友最愛

🍫朱古力合桃布朗尼 雲呢拿雪糕 $48

食完頭盤同主菜已經飽飽地,但甜品是另一個胃
和暖的朱古力合桃布朗尼超足料,啖啖合桃肉
配上濃滑雲呢拿雪糕,冷熱交融

在懶洋洋的週末,飽暖思…工作
聽日準時起身番工嚕~📇

#odelice #法國菜 #法國餐廳 #西餐 #將軍澳美食 #荃灣西 #海之戀 #灣仔好去處 #灣仔美食 #尖沙嘴好去處 #沙田美食 #香港美食
2024-10-30 137 views
又去咗「Odelice!」食D二人餐🤭因為佢哋嘅出品穩定又好味😌.原隻烤龍蝦🦞龍蝦加上芥末荷蘭醬烤焗🇳🇱食到龍蝦本身嘅鮮甜😋同時芥末荷蘭醬令味道無咁單一,龍蝦肉質彈牙😆龍蝦鉗嘅肉相對腍少少😗伴上芝士火箭菜🥬亦可加檸檬汁落火箭菜上🍋.伊比利亞黑毛豬肩肉🥩食落煮得Overcooked🥺肉質偏乾🥲不過蘑菇醬汁同西蘭花苗都Ok🍄🥦.空運黑青口350g🐚黑青口鮮甜爽彈🤤肉質嫩滑👍🏻略嫌本身海水味偏鹹少少😔白酒煙肉忌廉汁有助中和🥓🍾.法式點心拼盤🍽️有蟹肉他他🧁蕃茄紅甜椒蘸醬🍅🌶️迷你蛋批🥧炸黑松露蘑菇球🍄‍🟫西班牙火腿🥓櫻桃蘿蔔🩷黑松露蘑菇球炸到外酥內軟😛黑松露味道濃郁💯.餐湯及餐包(2客)🥣🥖南瓜忌廉湯🎃.Frozen Strawberry Daiqulirl🍹由士多啤梨果茸🍓小紅莓汁🍒檸檬汁等沖製🍋‍🟩.Frozen Tropicolada🥤由菠蘿🍍香蕉🍌椰奶沖製🥥
餐湯及餐包(2客)🥣🥖南瓜忌廉湯🎃
  • 南瓜湯
  • 法國黑青口
2024-10-20 330 views
難得週末 可以瞓到自然醒當然要享受個豐富Brunch灣仔呢間餐廳主打西餐同法式甜品Menu款式多選擇除咗主菜仲有前菜 / 小食 再配埋餐飲難怪吸引咁多人輪候入座✨西班牙白毛豬火腿打響頭炮.係帶點微鹹嘅Prama Ham配上醃製青瓜✨煙三文魚拼盤酸種麵包.法國白乳酪夾着煙三文魚一齊食係唔錯嘅菜✨烤龍蝦燴飯Risotro軟硬度恰好半隻份量嘅龍蝦面層鋪滿濃郁嘅芝士烤焗.肉質爽彈✨海鮮蕃茄醬汁意粉原隻西班牙大墨魚.新鮮彈牙配上大蜆 同 蕃茄醬汁好配✨巴黎式芝士蛋糕暖笠笠嘅Cheese Cake口感幼滑像布丁一樣✨Latte配上Lotus餅乾精緻拉花.奶同咖啡比例完美
難得週末 可以瞓到自然醒
當然要享受個豐富Brunch