Restaurant: Odelice! (蘭杜街)
Terms & Details:
✔️晚市雙人套餐 $528呢個套餐已經包咗餐湯+ 頭盤+主菜+甜品~ 講唔停食完之後覺得真心幾抵食 所以想推薦俾大家❤️我哋嗰日嘅餐湯係溫室青瓜三文魚湯 呢個就真係麻麻哋 個味道有少少奇怪🤧 不過接下來嘅嘢食講唔停都覺得好高質!🌟法式點心拼盤 +$30呢個拼盤包咗吞拿魚他他、煙三文魚沾醬、迷你蛋批、炸黑松露蘑菇球同西班牙火腿~ 最有驚喜一定係個炸蘑菇球😍🍄外層超級酥脆 入面極重黑松露味 🤤煙三文魚沾醬亦都好濃郁creamy 仲可以用餅乾點黎食🥖🌟煎鴨肝 油封鴨腿意粉 +$35呢個係真係好驚喜‼️ 鴨肝好厚 煎到兩邊焦香 啲鴨油係滲透晒成個意粉😳 香氣十足 而意粉本身都勁creamy 超級重芝士味🧀 極推薦大家點呢個👍🏻👍🏻🌟半隻烤龍蝦 +$70龍蝦唔算大隻 但十分之新鮮🦞 口感彈牙 調味感覺應該係有芥末 所以食落帶微微酸酸辣辣 非常開胃😋🌟朱古力心太軟 一鎅開就有好多朱古力醬湧出嚟🍫 已經唔算太甜 不過都會有d膩🙈配住雲呢拿雪糕食會好好多😝
✔️晚市雙人套餐 $528

🌟法式點心拼盤 +$30

🌟煎鴨肝 油封鴨腿意粉 +$35

🌟半隻烤龍蝦 +$70

🌟朱古力心太軟

又嚟到灣仔依間「Odelice!」食晚飯,今次一於Order個晚市二人套餐食下,試吓多D唔同菜式。*此餐廳收取加一服務費。晚市二人套餐(跟餐$563),阿根廷安格斯肉眼牛排配薯條及黑松露紅酒醬汁,五成熟,表面鋪滿乾蔥、蒜片,略嫌肉質接近全熟,但勝在牛排仍然口感軟嫩、不韌、帶有筋位,牛味濃厚,食落帶有焦香味道,配以黑松露紅酒醬汁食用,食落好Juicy,略嫌黑松露味道欠奉,粗切薯條份量多。煎鴨肝、油封鴨腿意粉(跟餐$35),鴨肝肉質肥美,食落油脂味濃,用叉子輕輕一篤,已經有好多油份分泌出嚟,略嫌油封鴨腿因為係碎上,肉質食落比較乾柴,但勝在食落啖啖肉,鴨香味重,意粉內有洋蔥,食落帶有鴨油味道。法國生蠔4隻(單點$145),生蠔口感滑溜,味道鮮甜,配以紅酒洋蔥汁、檸檬汁食用,味道更佳。法式點心拼盤(跟餐$30),吞拿魚他他迷你撻,吞拿魚食落好新鮮,配以洋蔥、青瓜食用,味道清新;煙三文魚蘸醬,口感稠身,煙燻味道突出,配以手指餅食用,食落好香口;迷你蛋批,包括有雜菜蛋批、車厘茄蛋批;炸黑松露蘑菇球,表面鋪有黑松露醬,口感酥脆,內有大量蘑菇,黑松露味道濃香;西班牙火腿,肉質半肥瘦,味道鹹香,配以原片

*此餐廳收取加一服務費。

法式點心拼盤(跟餐$30),吞拿魚他他迷你撻,吞拿魚食落好新鮮,配以洋蔥、青瓜食用,味道清新;煙三文魚蘸醬,口感稠身,煙燻味道突出,配以手指餅食用,食落好香口;迷你蛋批,包括有雜菜蛋批、車厘茄蛋批;炸黑松露蘑菇球,表面鋪有黑松露醬,口感酥脆,內有大量蘑菇,黑松露味道濃香;西班牙火腿,肉質半肥瘦,味道鹹香,配以原片酸黃瓜食用,食落好開胃。

2碗餐湯(跟餐$0),蘆筍馬鈴薯忌廉湯,口感Creamy,味道清甜,內有馬鈴薯。

2份小法包(跟餐$0),口感外香脆內硬身。

火焰橙酒可麗餅(跟餐$0),採用火焰橙酒、香橙果醬、香橙、香草味雪糕製作,冰火交融,略嫌酒味偏重,可麗餅口感煙韌。

杯裝白葡萄酒(跟餐$70),飲落好清爽。

雜莓盛會冰沙(單點$48),採用雜莓、芒果、燕麥奶,味道酸甜。
  • 阿根廷安格斯肉眼牛排
  • 火焰橙酒可麗餅
  • 炸黑松露蘑菇球
  • 法國油封鴨腿
  • 吞拿魚牛油果他他
  • Crepe
  • 法式點心拼盤
  • 煎鴨肝、油封鴨腿意粉
  • 法國生蠔
2024-07-02 181 views
出糧食好啲系列,今次邀請左同期陪我食西餐。我揀咗一間平時都有食開既平價法國餐。📍灣仔 Odelice我哋食左:Dinner For two 💰528🍴頭盤:巴斯克甜椒🌶️煮蜆,頭盤數量都算多,好多蜆肉,味道唔算辣,甜椒做調味加埋芡汁好開胃。🍴主菜:紅酒燉牛面頰配薯蓉,牛面頰好嫩,微微既紅酒香唔會搶左牛肉本身既牛香味。我好鐘意食薯蓉,好creamy。🍴主菜:盲槽魚與,海鮮鍋,盲槽魚表層焦香,內層魚肉嫩滑,海鮮有青口,蜆肉,薯仔。🍰甜品:法式蘋果撻,食埋傳統口味既法式甜品,好圓滿。另外我哋加左氣泡酒🍸💰70餐卓甜酒🍸💰70#odelice #法國菜 #法國餐廳 #西餐 #將軍澳美食 #荃灣西 #海之戀 #灣仔好去處 #灣仔美食 #尖沙嘴好去處 #沙田美食 #香港美食

📍灣仔 Odelice

我哋食左:

Dinner For two 💰528

🍰甜品:法式蘋果撻,食埋傳統口味既法式甜品,好圓滿。

另外我哋加左
氣泡酒🍸💰70
餐卓甜酒🍸💰70

🍴是日餐湯 蘆筍薯仔,鹹鹹地非常濃杰🍴牛油果凱撒沙律沙律係牛油果,蕃茄麵包少少凱撒沙律,份量好多,生菜都爽口!🍴法國 Charolais 生牛肉他他 +$95牛酸酸地辣辣地,食落去好有口感,一啲都唔會腥,幾好食!🍴法國油封鴨腿 $175鴨髀煎好香脆個肉好腍,都唔會太乾,黑松露薯蓉幾香!🍴伊比利亞黑毛豬肩肉 $192豬肉煎得啱啱好,唔會太乾清晰囉,又口感又肉味,一啲都唔係好,好食!🍴香蕉船 $95入面有士多啤梨雲呢拿雪糕忌廉香蕉,個皮比想像中特別,香脆同埋好似一個兜咁,食落去都有蛋味嘅,一邊配料都好豐富,唔會好甜OK的!推薦指數: 8/10高質素嘅法國餐,午市套餐幾抵食!推薦!
🍴是日餐湯
蘆筍薯仔,鹹鹹地非常濃杰

🍴牛油果凱撒沙律
沙律係牛油果,蕃茄麵包少少凱撒沙律,份量好多,生菜都爽口!

🍴法國 Charolais 生牛肉他他 +$95
牛酸酸地辣辣地,食落去好有口感,一啲都唔會腥,幾好食!

🍴法國油封鴨腿 $175
鴨髀煎好香脆個肉好腍,都唔會太乾,黑松露薯蓉幾香!

🍴伊比利亞黑毛豬肩肉 $192

🍴香蕉船 $95

推薦指數: 8/10
高質素嘅法國餐,午市套餐幾抵食!推薦!
2024-06-23 304 views
Odelice呢個名相信大家都唔陌生,係一間經典既法國菜🇫🇷餐廳🍴😜 裝修以藍色同石灰色為主,有啲航海風格⚓️,上面仲放埋酒樽🍾做裝飾tim~ 野食方面既選擇幾多,價錢相對上幾平~(5 😍 係滿分,🤩係半分) 火焰橙酒可麗餅 🔥🍊🍾🥞 (好味指數:😍😍😍🤩)黎呢間食飯當然要食crepe啦😜 叫左橙酒🍊🍾呢個試下,順便可以睇埋店員點火🔥表演,見佢倒啲酒🍾落去再點火🔥既過程幾治癒🤩 成個crepe有橙酒🍊🍾、幾片橙肉🍊、橙jam🍊同埋雲呢拿雪糕🍦,酒味🍾濃烈,橙肉🍊味道清新同多汁,酸酸甜甜咁,配埋有少少果肉既橙jam🍊去帶出果味~ 個crepe濕潤軟熟,配埋凍冰冰既軟滑雲呢拿雪糕🍦食幾正🤤 不過小編覺得酒味🍾稍微重左啲,有啲蓋過左橙🍊既香味同甜味,同埋令到個crepe濕左啲~生蠔 🦪 - $145 (好味指數:😍😍😍😍🤩)開頭叫左4隻蠔🦪,有85折都幾抵食👍🏻 望落幾大隻,厚肉飽滿,味道幾濃厚鮮甜,海水味🌊重所以會比較有鹹香,口感creamy綿滑,擠埋少少檸檬汁🍋落去個鮮味更加出又清爽啲,感覺唔錯晚市二人套餐 - $528餐湯🥣 + 小法包🥖 (好味指數:😍😍😍😍)今次既餐湯🥣係椰菜花湯⚪️🥦

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
火焰橙酒可麗餅

火焰橙酒可麗餅 🔥🍊🍾🥞 (好味指數:😍😍😍🤩)
生蠔

生蠔 🦪 - $145 (好味指數:😍😍😍😍🤩)

晚市二人套餐 - $528
餐湯  +  小法包

餐湯🥣 + 小法包🥖 (好味指數:😍😍😍😍)
今次既餐湯🥣係椰菜花湯⚪️🥦🥣,質地creamy,唔會太稀,奶香🥛同鹹香幾出,味道清新~個法包🥖就正正常常,有烘黎,唔會太硬,有麵粉香味,旁邊都配左牛油🧈
法式點心拼盤

法式點心拼盤 - +$30 (好味指數:😍😍😍😍)
吞拿魚他他🍣:呢個他他係用迷你撻🥧既形式上,啲吞拿魚🍣刺身顏色粉嫩,魚香🐟幾出,如果再肥美啲就更加好食~ 同時配左清新爽口既青瓜粒🥒,口感會豐富左~
煙三文魚蘸醬🔥🍣:蘸醬呢個形式幾得意,係將煙三文魚🔥🍣打成蓉再配手指餅🫓咁食,個醬有煙燻香味同埋鹹鹹地咁幾惹味,三文魚🍣個味出啲就更加好,個手指餅🫓香脆都唔錯~
迷你蛋批 🥚🥧:質地偏厚實,裡面落左有鹹香既芝士🧀同埋清新既菜🥬,不過個蛋香🥚可以再出啲
炸黑松露蘑菇球 🔥⚫️🍄‍🟫:個球炸到🔥金黃酥脆,炸皮唔會太厚~ 入面係質地細緻綿密既薯蓉🥔,有埋芳香馥郁既黑松露⚫️香味同埋清香既蘑菇粒🍄‍🟫,感覺幾香口~
西班牙火腿 🇪🇸🥓:望落幾油潤,肥瘦適中有甘香既豬肉🐷香味,肉質幾有彈性,不過係略嫌鹹左啲,要靠旁邊爽口既酸黃瓜🥒稍微中和下
煎鴨肝,油封鴨腿意粉

煎鴨肝,油封鴨腿意粉 🦆🍝 - + $35 (好味指數:😍😍😍🤩)
個鴨肝🦆係淡白色既,表皮有啲焦香,裡面質感鮮嫩,肥美豐腴,味道幾濃郁同有餘韻,不過係稍微漏左少少同有少少膻味~ 個鴨髀🦆煮得夠耐,輕輕一切已經可以將肉同骨🦴分開,幾肥美,肉質軟腍,鴨味香濃~ 意粉🍝就煮到al dente,亦有啲黃油滲落去都唔錯~
半隻烤龍蝦

半隻烤龍蝦🦞 - +$70 (好味指數:😍😍😍😍)
幾容易就起到啲肉出黎,唔會話唔新鮮就痴殼~ 上面鋪滿左芝士🧀先去焗,所以比較有鹹香同有啲拉絲~ 同時有酸酸甜甜既番茄粒🍅同清新香草🌿,有提鮮既效果~ 個龍蝦🦞焗得啱啱好,肉質爽口彈牙,如果再鮮甜啲就更加好~ 旁邊有香口綿密既烤薯仔粒🔥🥔同埋味道甘甘地既火箭菜🚀🥬~

少女夢 - $48 (好味指數:😍😍😍😍)
見呢杯個名幾得意就叫左黎試下😜 其實係用士多啤梨🍓、香蕉🍌同牛奶🥛打成既沙冰🍧,味道芳香清新,果味自然,奶味🥛都幾出,而且質感幾厚身,如果士多啤梨味🍓再出啲個層次就更加豐富~

氣泡酒 - $70 (好味指數:😍😍😍😍)
見有海鮮🦪🦞所以就揀左氣泡白酒🍾️,酸酸地又有清新既果香,味道幾清新,同埋幾易入口,加上有氣會刺激啲都唔錯~

好味指數:😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍🤩
$500 (Dinner)
火焰橙酒可麗餅
生蠔
餐湯  +  小法包
煎鴨肝,油封鴨腿意粉
2024-06-22 308 views
Odelice位於灣仔蘭杜街嘅小巷內,不起眼的外表反而為這家餐廳增添了一份獨特的魅力。推開木製大門,有種置身於巴黎小酒館的感覺。雖然整體空間不算太大,但每個角落都經過細心的設計,營造出舒適intimate的就餐氛圍。 點了2人晚餐,首先系熱湯和新鮮出爐的小法包。餐前小食是法式點心拼盤~吞拿魚他他鮮嫩爽口,煙三文魚蘸醬清新柔滑,迷你蛋批香酥可口,炸黑松露蘑菇球外脆內裡入味鮮嫩。主菜的烤龍蝦肉質緊實鮮甜,阿根廷安格斯肉眼牛排軟嫩多汁,恰到好處的七成熟度鎖住了肉汁的鮮美,外面的烤格紋很漂亮。搭配薯條金黃酥脆,加上黑松露紅酒醬汁的濃郁醇厚,色香味俱佳。甜品的焦糖餅乾口味的芝士蛋糕質地細緻綿密,剛剛好的甜度,非常好味。Odelice的服務表現一向都很專業和貼心,期待下次再次造訪。

點了2人晚餐,首先系熱湯和新鮮出爐的小法包。

主菜的烤龍蝦肉質緊實鮮甜,

驚喜檸檬 & 紅粉緋緋
烤龍蝦
小法包
是日餐湯
進糖餅乾口味芝士蛋糕
2024-06-20
$350 (Dinner)
驚喜檸檬 & 紅粉緋緋
  • 阿跟廷安格斯肉眼牛排
  • 炸黑松露蘑菇球
  • 生牛肉他他
2024-06-18 177 views
今日去咗Ôdelice!,試咗佢地嘅晚市雙人套餐,真係一個好抵食嘅選擇!呢個套餐只需$528,包括餐湯、頭盤、主菜同甜品,真係超級豐盛!首先,餐湯係甘筍忌廉湯,飲落去好甜甜地又好滑口,而且都夠熱,配埋餐包,入口香脆,配湯就啱晒!我揀咗香煎帶子配椰菜花蓉西班牙火腿作為前菜。帶子煎到半生熟,外脆內嫩,真係好美味!椰菜花蓉嘅creamy口感同西班牙火腿一齊,令味道更加豐富。主菜方面,我揀咗煎鴨肝油封鴨腿意粉同埋阿根廷安格斯肉眼牛扒。意粉煮得剛剛好,鴨腿肉拆開後帶有香濃嘅鴨味,再加上鵝肝煎得好肥美,真係一個令人垂涎欲滴嘅組合!另外,阿根廷牛扒都十分出色,有濃郁嘅牛味,三成熟剛好,配上炸得酥脆嘅薯條,食到japjap聲!最後,甜品揀咗火焰橙酒可麗餅,上菜嗰陣,店員會用火槍加熱橙酒,然後淋落可麗餅上面,有個好有戲劇性嘅表演!不過對我嚟講,酒味稍微濃咗少少,愛酒之人一定會鍾意嘅。另外食呢個套餐仲可以享受八折優惠飲紅白酒,我同朋友每人都叫咗一杯~

• 火焰橙酒可麗餅
2024-06-16 194 views
Odelice! (蘭杜街)灣仔法式午餐~💠💠💠💠💠💠💠💠Odelice! 有多間分店~ 由於係灣仔返工,所以都比較多黎呢間食~ 價錢親民抵食,Lunch Set $85 起~ 餐廳環境舒適,lunchtime放鬆一下,靜靜食個lunch之選~💠Starter💠牛油果凱撒沙律💠Main💠巴斯克烤鷄意粉烤鷄有驚喜!肉一d都唔un,而且幾juicy~💠盲槽魚海鮮鍋有青口同蜆~都新鮮~盲槽魚煎得岩岩好,唔會好乾,肉質嫩滑!而且無骨,小朋友食都ok!配上酸甜蕃茄醬,好夾開胃!餐廳環境:🩵🩵🩵🩵🩵/5 服務質素:🌸🌸🌸🌸🌸/5 食物味道:😋😋😋😋😋/5 性價比:💰💰💰💰💰/5Odelice!📍 Odelice! (蘭杜街) (灣仔)灣仔蘭杜街2號地下9號舖
Odelice! (蘭杜街)
灣仔法式午餐~

💠💠💠💠💠💠💠💠

💠Starter
💠牛油果凱撒沙律

💠Main
💠巴斯克烤鷄意粉

烤鷄有驚喜!肉一d都唔un,而且幾juicy~

💠盲槽魚海鮮鍋

餐廳環境:🩵🩵🩵🩵🩵/5
服務質素:🌸🌸🌸🌸🌸/5
食物味道:😋😋😋😋😋/5
性價比:💰💰💰💰💰/5

Odelice!
📍 Odelice! (蘭杜街) (灣仔)
灣仔蘭杜街2號地下9號舖
2024-06-10 186 views
一直想試下呢間法國餐廳,評價都見到係話高質素,咁啱行灣仔見到又冇book定餐廳,就趁呢個機會去~.BISTRÔT SET FOR 2因為選擇困難,實在唔想諗,直接就嗌個2人餐😂 都包幾多野,價錢都合理南瓜餐湯+ 小法包小法包脆口鬆軟香煎帶子煎得香口,個薯蓉幾creamy,係個唔錯嘅前菜紅酒燉牛面頰 配薯蓉牛面頰軟腍,食落有淡淡嘅紅酒味,味道幾rich,唔錯~盲槽魚海鮮鍋配埋黑青口,蜆,燒薯粒,海鮮濃湯汁,配合豐富!魚煎得好香口,皮脆肉嫩,唔會太乾身。法式蘋果撻酸酸甜甜嘅蘋果批作結,配咗雲厘利雪糕同餅乾碎
BISTRÔT SET FOR 2

南瓜餐湯+ 小法包
小法包脆口鬆軟

香煎帶子
煎得香口,個薯蓉幾creamy,係個唔錯嘅前菜

紅酒燉牛面頰 配薯蓉
牛面頰軟腍,食落有淡淡嘅紅酒味,味道幾rich,唔錯~

法式蘋果撻
酸酸甜甜嘅蘋果批作結,配咗雲厘利雪糕同餅乾碎
2024-06-04 195 views
從一小街上的法式小店擴展到有數家分店連鎖經營總店空間不多,依舊別緻且洋溢著一片法式風情牆上掛滿歐陸風格的畫,以藍白色為主,裝修優雅由法籍老闆親手打理,主打中價位法國菜套餐頭盤炸黑松露蘑菇球外脆內軟,素食者之選加$15的吞拿魚他他新鮮開胃,入口軟嫩有彈性主菜盲槽魚海鮮鍋內有黑青口、蜆、燒薯粒及海鮮濃湯汁招牌菜半隻烤龍蝦爽口彈牙,散發著濃郁的蝦香優惠追加法國Charolais生牛肉他他入口冰涼$48甜品優惠榛子朱古力醬煎香蕉法式可麗餅口感豐富飲品美式咖啡無糖無卡路里,呈現醇厚順滑加$15可配清爽濃郁的檸檬汁,不會太甜,幫助消化
從一小街上的法式小店擴展到有數家分店連鎖經營
總店空間不多,依舊別緻且洋溢著一片法式風情
牆上掛滿歐陸風格的畫,以藍白色為主,裝修優雅
由法籍老闆親手打理,主打中價位法國菜套餐
頭盤炸黑松露蘑菇球外脆內軟,素食者之選
黑松露蘑菇球
加$15的吞拿魚他他新鮮開胃,入口軟嫩有彈性
吞拿魚他他
主菜盲槽魚海鮮鍋內有黑青口、蜆、燒薯粒及海鮮濃湯汁
盲槽魚海鮮鍋
招牌菜半隻烤龍蝦爽口彈牙,散發著濃郁的蝦香
優惠追加法國Charolais生牛肉他他入口冰涼
法國Charolais生牛肉他他
$48甜品優惠榛子朱古力醬煎香蕉法式可麗餅口感豐富
榛子朱古力醬煎香蕉法式可麗餅
飲品美式咖啡無糖無卡路里,呈現醇厚順滑
美式咖啡
加$15可配清爽濃郁的檸檬汁,不會太甜,幫助消化
檸檬汁
2024-06-02
$319 (Lunch)
黑松露蘑菇球
吞拿魚他他
法國Charolais生牛肉他他
榛子朱古力醬煎香蕉法式可麗餅
美式咖啡
檸檬汁
2024-06-03 191 views
走進小店,居然蠻有點點歐陸風情,墙上的掛畫帶些輕歐洲的風格。牛油果凱撒沙律裡面有蛋有車厘茄,可惜沙律汁是超級的少,根本沾不到所有沙律菜。熟蛋是無必要的,牛油果亦發揮不出鮮味。最重要的是大廚似乎忘記了凱撒沙律的靈魂芝士,完全找不著任何踪影!另一道頭盤就對辦得多。炸黑松露蘑菇球外層十分之脆,中間的蘑菇茸混得順滑之至,黑松露落得恰好,不會過份的霸道,小人非常受落。生牛肉他他軟滑得很,仍然甚有肉感,還透著輕輕的橄欖油和香草氣息。唯一要挑剔的是麵包不夠脆,純粹就是一塊塗了牛油的白麵包,相對失色。說到阿根廷牛扒,小人之前食過一次,牛味確實醇厚,可是有筋的確是它的幣病,一路食一路吐筋,可能令人覺得繁厭。不過即使有筋,濃重的牛味已勝過一切!黑毛豬的肉質近似豬頸肉,爽身有嚼勁,最好的是一塊塊已預先切好,食起來十分方便。配襯奶滑的薯蓉,完美組合。主調法式味道,竟可重現小人在法國時的風味,確實不錯!

牛油果凱撒沙律

生牛肉他他

生牛肉他他

伊比利亞黑毛豬肩肉

主調法式味道,竟可重現小人在法國時的風味,確實不錯!
Lunch
2024-05-29 131 views
今日放工👜同朋友來呢間佢介紹嘅法國🇲🇫餐廳食晚飯,因為佢個二人餐十分之💰抵食,地點方便而且環境好 chill☺️,係度食嘢傾偈感覺舒適🥰。佢哋除咗有法國🍷紅白酒之外,亦有唔少特色飲品🍹選擇,法國74%黑朱古力🍫味道香濃,雜莓盛會入面有🍓雜莓、芒果🥭同埋燕麥奶,入口酸甜透心涼😍。跟餐加🇲🇫法國生蠔有八五折優惠,🦪新鮮飽滿加上佢個洋蔥🧅紅醋汁,食落爽甜開胃🤤。個二人餐包括🥣餐湯同埋小法包🥖,質素唔錯好有法式🇲🇫風情。頭盤我哋揀咗🔥香煎帶子,佢仲配咗🥦椰菜花蓉同埋西班牙火腿🥓脆片,鹹香鮮味共冶一爐😋。法國油封🦆鴨腿皮脆肉嫩十分之高質素,配🍊香橙砵酒醬汁可以有效減少油膩感,入面仲有黑松露🥔薯蓉,香滑美味!盲槽魚🐟海鮮鍋配咗海鮮濃湯汁十分之🥰鮮味,盲槽魚扒大大件又厚肉🍴,入面仲有黑青口、蜆同埋入味嘅燒薯粒🥔。甜品我哋揀咗焦糖餅乾口味🧀芝士蛋糕,佢係流心嘅巴斯克蛋糕🍰,每一啖都充滿焦糖餅乾嘅香甜😍,而且係暖笠笠嘅十分之好味👍!

個二人餐包括🥣餐湯同埋小法包🥖,質素唔錯好有法式🇲🇫風情。

Dinner
2024-05-27 109 views
早前曾經去過Odelice! 位於將軍澳嘅分店,今日經過灣仔一於嚟試吓😆我哋order咗二人dinner set😋 Appetizer特別加咗4隻oysters😆入口順滑,aftertaste味濃👍🏻 steak tartare賣相精緻,pickle更帶提味作用🥒Main courses分別叫了煎鴨肝油封鴨腿意粉同Ribeye🥩個人比賽鐘意前者,油香味滿滿🥰最後甜品當然唔少得Crepe Suzette,店員會即席喺食客面前點火,啱哂相機食先😆
我哋order咗二人dinner set😋
2024-05-21 141 views
這次朋友選了這間走巴黎小酒館風格的法式連鎖店「Odelice!」。走進餐廳,聽到柔和的背景音樂,感到一份恬靜。 餐廳裝修以藍色為主,設計彼雅緻,帶點點歐陸風情。 😋是日選擇:1️⃣是日餐湯 🍽味道香甜,質感順滑。 2️⃣盲槽魚海鮮鍋🍽青口、蜆新鮮,盲槽魚肉質嫩滑,配上酸甜蕃茄醬,令人開胃。3️⃣伊比利亞黑毛豬肩肉 🍽脆爽、嫩滑多汁,肉質較精瘦,不油膩。 4️⃣榛子朱古力醬,煎香蕉可麗餅 🍽薄薄的可麗餅,香甜的榛子朱古力醬,配上香蕉,味道豐富。5️⃣熱洋甘菊🍽陣陣洋甘菊香氣,感覺清新。

😋是日選擇:
1️⃣是日餐湯
🍽味道香甜,質感順滑。
2️⃣盲槽魚海鮮鍋
🍽青口、蜆新鮮,盲槽魚肉質嫩滑,配上酸甜蕃茄醬,令人開胃。
3️⃣伊比利亞黑毛豬肩肉
🍽脆爽、嫩滑多汁,肉質較精瘦,不油膩。
4️⃣榛子朱古力醬,煎香蕉可麗餅
🍽薄薄的可麗餅,香甜的榛子朱古力醬,配上香蕉,味道豐富。
5️⃣熱洋甘菊
🍽陣陣洋甘菊香氣,感覺清新。
2024-05-19
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
Lunch
2024-05-19 126 views
又去咗「Odelice!」食晚市雙人套餐🌙.盲槽魚海鮮鍋🍲有盲槽魚🐟蜆、黑青口🐚燒薯粒🔥3款海鮮都有鮮味🤤盲槽魚鮮甜無骨😗加上海鮮濃湯汁就更正😄.法國油封鴨腿🦆鴨腿外皮香脆😆肉質軟嫩😛橙香砵酒汁微甜🍊🍾同鴨腿頗夾👍🏻配上黑松露薯蓉同蘆筍🥔🎍幾好味😋生牛肉他他小漢堡🍔生牛肉帶酸辣味道🌶️加上生蛋同酸青瓜🥚🥒絕對有驚喜😱香口薯條加茄汁又係不敗組合🍟🥫.生蠔(4隻)🦪十分鮮甜💯輕輕加上檸檬汁🍋或洋蔥紅酒味🧅🍷已經好足夠☺️.椰子甘筍湯及餐包(2客)🥣甘筍味比較重🥕椰子味欠奉🥥仲有2條法包🥖可以配湯或搽牛油食🧈.朱古力心太軟🍫一切開就見到濃郁香甜嘅朱古力漿流出嚟😍仲有雪糕同焦糖餅乾🍨🍪.氣泡酒🥂口感輕盈🫧.法國74%黑朱古力🇫🇷朱古力味有淡淡甘苦味😌但都係偏甜咗🥺
又去咗「Odelice!」食晚市雙人套餐🌙

氣泡酒🥂口感輕盈🫧